- bambano: Bambanő háza tája
- Gurulunk, WAZE?!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Mr. Y: Motoros sztorik #06
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- hdanesz: Elektromos autózás - első élmények
- Lalikiraly: SÜNI energiaital.
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
DJosef
őstag
A rejtett mappat hol es hogyan toroljem?
Ha mondasz olyan linuxos alkalmazast amivel tudom hasznalni az evernote fiokomat nekem az is jo, de en nem talaltam.
Annyival vagyok elorebb, hogy a Hisuite mar kiesett a kepletbol.
Most mar csak annyi a gond, hogy az evernote nem telepul ujra.
Eltavolitottam a Winet-t is mar es ujra raktam de semmi.
(#45504) Bocsi
-
lev258
veterán
Te állítod be, melyik az elsődleges monitor.
Nem tudom, mit kavartál a Wine-nal, de alapállapotba hozhatod, ha törlöd a rejtett .wine mappát (persze a feltelepített programot is törli). Érdemes lenne inkább úgy indulnod, hogy alternatív megoldásokat keresel, próbálsz ki. -
DJosef
őstag
Üdv Urak!
Adott egy Linux mint kde felülettel.
A problémám a következő.
Letöltöttem az Evernote windows alkalmazást amit a wine segítségével telepítettem aztán használtam is.
Ezután telepítettem a Huawei Hisuite windows alkalmazást ami települt ugyan, de mivel nem tudtam rávenni, hogy felismerje a telefonomat ezért eltávolítottam a wine segítségével.
Az Evernote-ba bepipáltam, hogy automatikusan induljon el a windows indításakor. Ettől a pillanattól kezdve nem indult el többször. Eltávolítottam és újra akartam telepíteni, de már azt sem engedi.
A Hisuite azóta nincs a gépen ennek ellenére mégis jön hibaüzenet.
Az Evernote-ot szertném újratelepíti.
Tud valaki segíteni?Előre is köszönöm!
Ez már csak hab lenne a tortán:
Hogyan oldható meg az, ha elindítok egy programot akkor az a notebook monitorán jelenjen meg, ne pedig a LED TV-n?
-
OldAkita
aktív tag
válasz
ubyegon2 #5391 üzenetére
Kösz a segítséget. Sikerült. Míg írtad a megoldást, kísérleteztem és más módon, de összejött. A Windows gombot nyomtam meg mire a start menü felugrott ahol ki tudtam választani a Vezérlőpultot, ott meg a Rendszert. Ott 4 különböző sárga felkiáltójel közül az USB illesztőprogramjának frissítését választottam, betallóztam a dvd-t és sikerült, de csak újraindítás után.
Ezt már a Windowsból írom 640x480-as homályos felbontásnál
de el akartam újságolni hogy minden rendben és örülök mint majom a farkának
-
OldAkita
aktív tag
válasz
ubyegon2 #5388 üzenetére
Van igazságod, csak a gondolkodás a legnehezebb munka ezért nem csinálja szinte senki
velem az élen.
Azonban meg kell jegyeznem hogy tettem próbát egér nélkül is hogy telepítsem az alaplaphoz adott cd-ről a drivereket, de ez egy olyan gigabyte alaplap hogy a telepítő egérre van kihegyezve, a billentyűk nekem ott nem működtek. Már annak is örültem hogy a windows felületen a TAB és az Enter működött. AZért kísérletezek kicsit még, aztán fájdalom, jön a következő install -
válasz
OldAkita #5386 üzenetére
Lehet hogy az a baja hogy a telepítés után még az alaplapi drivereket se tettem fel hanem azonnal kezdtem a Linuxot telepíteni? Na mindegy max újra megcsinálom az egészet.
Ha amúgy elindul a Windows, akkor már fel tudod telepíteni az alaplapi drivereket szerintem, minek újra megcsinálni az egészet? Ha USB 3-as portjaid vannak, azt a W7 nem ismeri fel, külön kell hozzá letölteni drivert.
Ha nem akarsz egy nap 5x telepíteni, akkor meditálj 10 percet és utána gondold végig a helyzetet és már nem is kell minden apróság miatt újra telepítgetni!
-
OldAkita
aktív tag
válasz
OldAkita #5384 üzenetére
Közben az történt hogy próbaképp nem nyomtam a shift-et és most már adja a menüt
Viszont a hajam égnek áll, mert a windows tényleg nem kezeli az egeret. Lehet hogy az a baja hogy a telepítés után még az alaplapi drivereket se tettem fel hanem azonnal kezdtem a Linuxot telepíteni? Na mindegy max újra megcsinálom az egészet.
Összefoglalva: Ha valaki szintén ilyen problémába fut bele hogy a linux telepítése után nem jelenik meg a menü, akkor csak simán nyomi kell a Shift-et a boot ideje alatt és a menü meg fog jelenni
Viszont, mégiscsak hozzá kellene nyúlni ahhoz a menühöz mert a windowst akarom indítani elsősorban. A múltkor valami bootmanagerrel vagy mivel simán első helyre tudtam hozni a windowst csak nem írtam fel hogyan -
lev258
veterán
válasz
OldAkita #5384 üzenetére
Ezek szerint valami beállítás tényleg félrecsúszott a Grub generálásnál.
Ebben a fájlban: /etc/default/grub
Valahogy így nézzenek ki a megfelelő sorok:
#GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true
GRUB_TIMEOUT=10
Ezután kell majd sudo update-grub. Nálam legalábbis így néz ki a fájl. -
OldAkita
aktív tag
Újratelepítettem mindkét oprendszert, a linuxot lefényképeztem a telepítés indításakor:
a grub update ezt mutatja:
GRUB beállítófájl előállítása…
Figyelem: A GRUB_TIMEOUT beállítása egy nem nulla értékre, ha a beállított GRUB_HIDDEN_TIMEOUT többé nem támogatott.
Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-3.19.0-32-generic
Megtalált initrd lemezkép: /boot/initrd.img-3.19.0-32-generic
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.elf
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.bin
No volume groups found
Megtalált Windows 7 (loader) ezen: /dev/sda1
készSajnos változatlanul nem kínálja fel a grub menüt indításkor.
-
lev258
veterán
válasz
OldAkita #5379 üzenetére
Mindenképpen az sda kell és nem az sda1 (amennyiben az SSD az sda). A Grub pedig megjelenik módosítások nélkül is, ha nyomod a Shift-et.
Ha megvan a rendes Grub telepítés sda-ra (bár könnyen lehet, hogy a Windows-t is újra kellene most tenni), akkor a rendszerben próbáld lefuttatni a sudo update-grub parancsot és remélhetőleg az újraindítás után a Grub és a választási lehetőség is megjelenik. A Grub fájljaihoz egyelőre manuálisan ne nyúlj hozzá. -
OldAkita
aktív tag
Túl vagyok egy komplett új windows és linux telepítésen
A telepítéskor alapból az ssd nevét adja hogy ide fog kerülni a rendszerindítás. Eddig hagytam itt.
Most választottam az sda1-et ahova a windowst telepítettem.
A telepítés után persze megint nem jött be a grub, ezért újra módosítottam a grub-ot ezen leírás szerint.
Felfigyeltem rá hogy a leírásban szerepelt GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0 sor előtt van egy kettőskereszt, ami ha jól tudom azt jelenti hogy azt a sort nem kell végrehajtani, azaz inaktív. Erre legfőképp azért figyeltem fel mert a terminálban a grub update után valami figyelmeztetésfélét olvastam erre vonatkozóan. Ekkor én is tettem egy kettőskeresztet a sor elé és úgy frissítettem a grub-ot. Az üzeneteket itt alább olvashatóak:Sajnos újra csak annyit értem el hogy megjelent ugyan a grub menü de a windows-t választva sötét képernyő majd jön vissza a menü
-
OldAkita
aktív tag
Eddig úgy telepítettem a Mint-et hogy a wincsimen készítettem 2 partíciót, az egyikre előbb a windows-t a másikra a Linux Mint-et. Nemrég vettem egy ssd-t és az összeolvasott infók szerint, minden wincsit lehúztam csak az ssd maradt, amit a 17.3as Mint Live dvd-ről gparteddel partícionáltam kétfelé. Egyik partícióra gond nélkül felment a windows7, a másikra telepítettem a 17.3-at, swap nélkül csak simán. Újraindítás után nem jelent meg a grub menü, hanem azonnal indult a Linux. Rágugliztam és sikerült módosítanom az etc/default-ban a grub-ot, mégpedig úgy hogy a GRUB_DEFAULT=4 beállítással, újraindítás után megjelent a grub menü és valóban a Windows indult volna 10 mp után. De nem indul hanem pár másodperc fekete képernyő után visszadobja a grub menüt.
Mit tehetek? -
válasz
Mtbsrác #5374 üzenetére
Kár! Akkor ide egy hangguru kéne!
Ez volt nálam Debianon, az első hsz-ban vannak terminal parancsok, amiket lefutathatsz és berakod ide vagy a kezdő topikba (mert jobban pörög) pastebin-nel! Hátha valaki rájön a hiba okára!
Mint látod, ha gond van, az nem egyszerű hang esetén sem!
-
válasz
Mtbsrác #5372 üzenetére
pavucontrol-lal jóval több beállítási lehetőség van, akkor ott hiányzik más is még, nem ismerem az UbiMate-t sajna, de akkor nézd meg, hogy a pulseaudio csomag fenn van-e, lehet, hogy az alsa kavar be valamit.
Ilyenkor szokták javasolni, hogy le kell szedni az alsa-t, ha nem megy, akkor a pulse-t és alsat visszatenni. Igazából most nem vagyok túlzottan képben, mert csak egy disztrónál volt eddig hang gondom, így nulla tapasztalatom van ezirányban.How to Resolve no sound problem on Ubuntu 14.04, 13.10, 13.04 and Older versions
Install Pulseaudio With Built-In System-Wide Equalizer In Ubuntu
Eleve Mint Mate-t rakahattál volna fel, ha ennyire bejön a felület, mégiscsak Mint saját fejlesztése a Mate! Most már ne add fel, Debianon egyszer nekem se volt hang, pár óra alatt helyrehoztam hozzáértők segítségével, itt azért könnyebb dolgod van kicsit.
Flamewar - amikor a táborok egymás kedvencét égetik, Win-Linux, Unity- másik DE
-
Mtbsrác
senior tag
válasz
ubyegon2 #5371 üzenetére
Flamewar az micsoda? Ez a control kb ugyanaz mint az óra melletti kis ikon, mármint ugyanazt tudom állítani vele. Amúgy én 1.0-ás júzer vagyok szinte mindenm újdonság volt amiket írtatok hogy mivel is nézzek ezt azt
. Akár privátban is jöhet. Most emiatt kell visszatérnek mint-re
-
Mtbsrác
senior tag
válasz
ubyegon2 #5367 üzenetére
Igen de erre egyikünk se gondolt
Viszont egy másik kérdésem volna, hogy miben másabb a hangkezelése/drivere az ubuntunak mint a mint-nek? Mert működik minden, de ha tv-t akarok nézni akkor a hang rotyog búg alig hallani. Ez MINT alatt nemvolt gond. [link] ez fut most épp, tetszik is nagyon szeretném használni de a hang a tv-be
-
válasz
#54715584 #5365 üzenetére
Szia!
Ma délután ez az egy frissítés volt csak!
Alapból be van állítva az 1-3 szint, de megnézheted a Frissítéskezelő/Szerkesztés/Beállítások/Szintek ablakban.
Ha terminalban csinálod sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade-el, még ennyi lesz a frissítés:
Állapotinformációk olvasása... Kész
Frissítés kiszámítása... Kész
A következő csomag automatikusan lett telepítve, és már nincs rá szükség:
libtorrent-rasterbar7
Ezt az „apt-get autoremove” paranccsal törölheti.
Az alábbi csomagok frissítve lesznek:
hexchat-common
1 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 662 kB.
A művelet után 0 B lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n] -
törölt tag
Sziasztok,
Nem kapok értesítést a frissítésekről.
Ma bejelentkezés után megkaptam a kis pajzsot a pipával a panelen, de amikor manuálisan frissítettem, akkor kijelezte, hogy megérkezett a legújabb asztali környezet a Cinnamonhoz (2.8.8 - Rosa).
Ez egyes szintű frissítés volt, de a kettes ás hármas jelzésűekről sem kapok értesítést.
Be kellene valamit állítanom külön? -
Mtbsrác
senior tag
Meglett a hiba
Erre előbb is gondolhattam volna. Az eset az hogy ugye mindig ugyanazzal a virtualképpel próbáltam a teszteket, így ugye mindig hibázott hiába raktam akármennyiszer raktam újra a rendszert. Namost gondoltam egyet és csináltam egy új virtualképet és tettem fel rá az xp-t ill rá az állomás progit. S láss csodát tökéletesen működik minden
-
Mtbsrác
senior tag
Ez a bibi hogy akármit csinálok akárhova keverem akkor is evődik a memória. Itt vmi nagyon sunyi géphiba lehet, mert feltettem egy régebbi distro-t és régebbi vboxot és ugyanúgy zabálta a memóriát. Ja és egy teljesen másik vincseszterre tettem fel amin semmi más nemvolt csak a rendszer. Amikor a procihűtő leállt és kikapcsolta a gépet ott történt valami. Bios reset megvolt már akkor is.
-
Mtbsrác
senior tag
Na annyit sikerült még kiderítenem hogy a virtualbox miatt kezdődik el ez a mértéktelen memória zabálás, bmelyik rendszer alatt. Most ubuntu mate rendszer fut 3.16-os "gyári kernelel" és itt is evődik rendesen ha fut a vbox. Viszont ha nem akkor van alapesetben max 400mb memóevészet.
-
-
Mtbsrác
senior tag
Mivel tudnám megnézni hogy mi az isten zabál ennyit a memóriából? Rendszerfelügyelő és a top csak az éppen aktuális mennyiségeket mutatja. Alap mint 17.3 van nvidia driverrel és normál frissítéssel. De még mindig telítődik mind a két memória sima/swap. Nemmegy semmi most, kivéve a böngésző a 2gb-ból 1,7gb foglalt és 2,6gb swap mellé a 3gb-ból. Vbox ment azt leállítottam. Felteszek majd egy sima ubuntut azt meglátom majd azzal mit csinál.
-
spammer
veterán
válasz
nemurea #5344 üzenetére
A kernel tartalmaz drivereket, de intel esetében pl. az xf86-video-intel vagy hasonló néven szokott futni a drivercsomag. A login manager lehet különálló (külön telepíthető is), de a DE-k alapból tartalmaznak logint managert.
"XFCE/KDE/Gnome stb: OK, ezek DE-k, de videó terén milyen függőséget hoznak?"
Ezt a kérdést így nem nagyon értem, de a konkrét függőségeket a csomagkezelő mutatja vagy rákeresel az adott disztró oldalán. A DE-k általában elég sok cuccot behúznak magukkal, mert ott az a lényeg, hogy kész környezetet kapj és ne kelljen a alapvető komponenseket még külön felrakni. Csak a "gond" az, hogy így sok olyan dolog is települ, amire lehet, hogy az embernek semmi szüksége nincs.
Xorg: tömören fogalmazva a grafikus felületért felel, a megjelenítésért, az ablakok kirajzolásáért stb. Xorg nélkül konzol van csak. A Xorg leváltására készül a Wayland, illetve Ubuntuéknál a Mir, de ezek még gyerekcipőben járnak.
-
válasz
nemurea #5347 üzenetére
Látod, csak érdemes volt kinlódni, ha egyből kipróbálod spammer ft javaslatát, lemaradsz egy csomó új infóról!
a kérdéseidre itt a válasz ebben,
csodálnám, ha az Összefoglalóban nem lenne ott ez-benne volt, csak nem direktben, de már úgy is láthatóTán a mesa-vdpau nincs konkrétan benne, de az az amire gondoltál a hw gyorsítást végzi, he érdekel, hogy fenn van-e nálad, megnézheted a VGA adatait:
lspci | grep VGA
glxinfo | grep OpenGL
dpkg --get-selections | grep vdpau
dpkg --get-selections | grep mesa -
Mtbsrác
senior tag
Időjárás állomás adatait
mivel a linuxos verziója sokmindent nem támogat így kéntelen vagyok így használni. Nomeg 45mp-ként tölti fel az inputot
Amúgy most okés a memória csak 600mb ha a böngésző megy akkor 1gb köré ugrik. Lefuttattam a memtest-et és nincs hiba. 2x is lefutott gond nélkül. Így már csak a rendszer lehet a ludas meg én főleg.
-
nemurea
aktív tag
válasz
spammer #5337 üzenetére
Úúú, ezamegmármilyen! Nagyon valószínű, hogy ez oldotta meg a h-sync (ha van ilyen) bajomat! Köszönöm! Fenyő ft leírása között is szerepelt ugyanez, ezúton köszönöm neki is!
Legjobban akkor látszik a változás, mikor kurzorral megyek lefele az oldalon, a ph volt a tesztterep: szép egyenletes, bár elmosódott, de nem szaggat. Egérgörgővel teljesen jó.
-
Mtbsrác
senior tag
- első kettőt nemigen értem
- erre rájöttem énis
- de non-stop megy mivel a netre is töltöm fel az adatokat.Viszont azóta megtelítettem mind2 memóriát, normált szinte teljesen a swap teljesen megtelt de mégse csatolta le az ntsf meghajtót, csak belassult a gép. Vbox most ugye nemment. Érdekes egy pici swap felszabadult viszont. 1%-nyi csak kb
-
nemurea
aktív tag
válasz
ubyegon2 #5342 üzenetére
OK, párhuzamosan olvasom Fenyő ft szavait és az Arch Wikit, hogy én is kiművelt emberfő legyek a videóbeállítások terén. De az ilyeneknél azért dobok egy hátast:
It provides the DDX driver for 2D acceleration and it pulls in mesa as a dependency, providing the DRI driver for 3D acceleration.
Tudok angolul, de itt minden második szó rövidítés
És ez csak a kezdet volt
Gyorsan ki-bekapcsoltam a compiz-ban a vsync-et, különbséget nem nagyon látok, de a tesztvideók amúgy nem mutatnak semmi problémát - csak érdekességként: ezeken függőleges vonalak rohannak balról jobbra és vissza, és nincs is velük semmi baj. Nekem a felfele-lefele görgetéssel van bajom.
Még végigpróbálom a többi opciót is, de ha esetleg lenne valakinek kedve, nem hozna képbe úgy általában ebben a témában? Kicsit nem tudom, ki kivel van és milyen relációban:
kernel: a drivert tartalmazza?
login manager: ez különálló a DE-től?
XFCE/KDE/Gnome stb: OK, ezek DE-k, de videó terén milyen függőséget hoznak?
X=xorg=X11? És mit vezérel?
MESA az mire kell?
A vdpau az grafikus gyorsításhoz kell?Nem részletesen, tényleg csak címszavakban, hogy legyen mihez kötnöm.
(Nem olvastam még végig a 22 hsz-t, mire végigrágom magam rajta, tuti tudni fogok ezek közül valamit
)
-
Mtbsrác
senior tag
válasz
ubyegon2 #5334 üzenetére
Meglesem csak nemtudom mit is nyomjak hogy a grub indító jelenjen meg mikor boot-olna. Amúgy pár napja volt egy olyan sülése a gépnek hogy leállt a procihűtő és a védelem állította le a gépet (kikapcsolta iziből
). Ezt most tudtam meg és kb egyezik a fennt kezdődött anomáliáknak az időpontjával. Ez lehet az indítója az egésznek. Mondjuk azóta teljesen újraraktam a gépet, de megint újrateszem akkor és kipróbálom alap rendszerrel csak max nvidia driver feltételével.
Vboxra. Sajnos kell hogy használjam, mivel a bankom is csak azon (xp-n) keresztül működik, ill ugye itt tárolni tudja az elmúlt eseményeket és több évre visszamenőleg megtudom nézni melyik nap milyenvolt volt az idő.
Most egy ideje 98%-on van a swap és nem megy felfele egy cseppetsem. De nemértem mi eszik ennyi alap memóriát hiszen csak megy a gép bekapcsolás óta, akkor volt 600mb használat mostmeg 1,6gb. Najó ez a böngésző ment párszor.
-
nemurea
aktív tag
Hát mostanában én csak azt frissítem, amit a rendszer dob... Ahogy olvastam itt, a Mint frissítője konzervatív, csak a tuti csomagokat rakja ajánlottra. Amúgy Chromium volt benne meg egy csomó lib
Közben nézem a bluetooth témát, háát, sok embernek probléma, de nem találtam rá egységes megoldást. Mindenesetre végigpróbálgatom őket (csak nem vágom taccsra a rendszert
)
-
spammer
veterán
válasz
nemurea #5335 üzenetére
20-intel.conf-ban megpróbálhatsz egy TearFree opciót, lásd: AW:Intel_graphics#Tear-free_video
-
nemurea
aktív tag
Sziasztok, bocsi, nem szeretek olyasmiben kérdezni, ami már annyiszor volt téma, de ezen a téren nagyon láma vagyok (mivel eddig nem volt vele problémám): Linux Mint, XFCE 32 bit: volt nemrég egy nagyobbacska frissítő csomag, és most olyan szinten tearingel a képernyő, hogy a szemem rángik' bele. Laptop, Intel HD4000 integrált proci... Internet vagy bármi, lefele szkrollozásnál. Mivel kezdjek neki?
Más: vettem egy bluetooth sztereó fülhallgatót, feltelepítettem a BlueMan-t, kb. probléma nélkül párosodik a laptop a fülhallgatóval, de csak mint headset. A BlueMan látja, hogy a kütyü képes A2DP-re is, de mikor át akarnék kapcsolni rá (hogy mégis azon hallgassam a zenét, ha már megvettem), akkor minimál infotartalmú hibaüzenettel nem csinálja meg. Olvastam egy másik fórum kb. fél évvel ezelőtti bejegyzését, hogy ha A2DP-t akarunk használni BlueMan-nal, akkor akármilyen PPA-ból kell telepíteni a frissebb verziót. Ez így van, és ha igen, akkor pontosan hogyan is nézem meg a verziókat?
Bocsánat az alap kérdésekért, közben azért guglizok
Szerk: nem integrált proci, hanem integrált videóchip, természetesen.
-
válasz
Mtbsrác #5333 üzenetére
IOMMU nincs, nem baj, ez csak kicsi esély lett volna, Persze, hogy nem használja a swapot, a dmesg-ben is látszott, hogy több, mint 4,5 h kellett a megtelítődéséhez!
Ahogy a kolléga is mondta, memória gondok lehetnek, memória tesztet érdemes lenne GRUB-ból indítani, amikor nem akarod használni egy ideig. Az ntfs kapcsolódásokat is kiiktatnám egy időre, hogy e nélkül is jelentkezik-e ez az anomália!
A weather station-hoz érdemes nézned egy Linuxos programot, egy WeeWX-et találtam, de biztosan van más is.
Amelyiket írtál, annál a Linuxos verzió nem támogatja a WDL konfigurátort, azt írja. -
Mtbsrác
senior tag
BIOS - IOMMU-t megnéztem és semmi ilyesmit nemtaláltam a biosban. Asus p5k deszka amúgy. Ha jóllátom a swap-ot nem is használja a gépe egyáltalán máskor mutatta a rendszerfigyelő hogy azért abban is van néha adatmozgás. Most 0,0%
-
Mtbsrác
senior tag
válasz
ubyegon2 #5330 üzenetére
Létezik, hogy 4,5 óra telik el, mire kilövődik?
Igen jópár órának elkell telnie és utána ciripel.BIOS - IOMMU Ilyenre abszolút nem emlékszek, hogy lenne egyáltalán de mindjárt megnézem és megírom.
Kernelre
Kernel-t azért cserélném le mert ezzel már steam-ben ha játszok véletlen akkor működik a mikrofon rendesen. De majd kipróbálom simán csak alapként feltéve a rendszert. Ami furcsa hogy elég régóta használtam a másik kernelt tegnap előttig és addig nemvolt gondom vele.Időjárás progi
http://www.weather-display.com/files.php itt van de ezzel az a gondom hogy nem menti el az adatokat mint a win-es verziója, ill telepíteni se tudtam még. -
válasz
Mtbsrác #5328 üzenetére
Alap kernellel telepítsd, talán 3.19-es. Ez a sor, ha jól értem, nem szimpatizál a kernellel ill. az a nvidia driver verziójával.
[ 10.414662] nvidia: module verification failed: signature and/or required key missing - tainting kernel
Aztán elkezdi a virtualizálást és ide jut
[17093.704049] [ 2637] 0 2637 [B]1304927[/B] 389058 2554 8 [B]912562[/B] 0 mount.ntfs
Nem vágom nagyon de az első az a virtual memo betöltés a másik meg a swap betöltés. Ezután ki is lövi a vboxot. Létezik, hogy 4,5 óra telik el, mire kilövődik?
BIOS - IOMMU bekapcs, ha lehet és default kernel ! ! !
Mondjuk ugyanezt leírtam reggel is, de valahogy elsikkadt...
-
lev258
veterán
válasz
Mtbsrác #5328 üzenetére
Ha jól értelmezem a hasonló leírásokat, előállt valamiért egy olyan helyzet nálad, hogy a RAM és swap felhasználás túllépett egy rendszerlimitet, ezért kilőtt néhány process-t, a mount.ntfs ennek lett áldozata.
Hogy pontosan mit csináltál, esetleg kernel bug vagy netalán memóriahiba van mögötte, azt neked kell kiderítened. -
Mtbsrác
senior tag
Na megcsináltam a dmseg-et és a végén lettem figyelmes az utolsó sorokra, kb azt értettem, Out of memory: Kill process 2637 (mount.ntfs) score 849 or sacrifice child
Killed process 2637 (mount.ntfs) total-vm:5219708kB, anon-rss:1556232kB, file-rss:0kB Viszont ha leválasztom majd felcsatolom ugyanazt a partíciót akkor bezony működik. Caja frissítés nemokozhat ilyen hibát? Pár napja jött a frissítés rá.(Avidemuxra) A tippet meg thx majd kipróbálom
Amiket linkeltél szerkesztők azokat már lezongoráztam de nemigazán jön be az a vágási módszer. Ill ha kivágok egy részt akkor nem pontosan rakja össze. -
válasz
Mtbsrác #5326 üzenetére
Programfordítás – Könnyen is lehet by Vladi
vagy ez rövidebb
./configure
make
make install# Csomag telepítése forrásból.
# A parancsot abban a mappában szükséges kiadni, ahova lett másolva az adott program
http://www.letix.hu/
A letöltött csomagot kitömöríted egy mappába és azon belül kell a parancsokat kiadni (terminal-root joggal), a readmi-t el kell olvasni előtte!
ezeket is megnézném a helyedben
-
Mtbsrác
senior tag
válasz
ubyegon2 #5322 üzenetére
Okés csinálok majd de most nem vagyok már otthon. Amúgy totál újrarktam a gépet és csak a kernelt cseréltem le semmi mást nemcsináltam + frissítés persze és no vbox. Viszont egy wine-al futtatott videokonverter progi ment mindig a háttérben és az dolgozott, s csak azután jött a hiba mint ahogy éjjel is. Valószínűleg ez okozta a hibát de estére kiderül most nem megy semmi ilyesmi. Azért használnám azt mert normál videószerkesztő és konverter nincs linuxra ami tetszene és működne ill könnyen kezelhető lenne
avidemux (friss stabil) működik csak épp nem kezel semmit nem nyit meg semmi file-t. 2.4-et akarnám megszerezni az működött tudom csak nemérni el seholse. Próbáltam már több progit is linux alatt de mint vagy nehéz használni vagy 10percig kell szórakozni egy filmel mire kódolásra kész lesz.
-
válasz
Mtbsrác #5321 üzenetére
Lehet, hogy nem hw hiba lesz, bár ez nem csak a vinyót jelenti.
Már beugrott, elég sokat kutyultad a kerneleket, a TV Time-al is gondok voltak, virtualizálsz is IOMMU nélkül, tényleg a bios-ban nem tudod bekapcsolni az IOMMU-t?
[ 24.088607] vboxpci: IOMMU not found (not registered)
[ 24.295310] init: plymouth-stop pre-start process (1808) terminated with status 1
[ 32.507493] UDF-fs: INFO Mounting volume 'StorageLabs UDF Volume', timestamp 2016/02/22 19:42 (103c)
[ 304.377126] capability: warning: `VirtualBox' uses 32-bit capabilities (legacy support in use)Ebben a teszt esetben jobb lett volna a default kernel, de hátha így sem lesz gond.
Egy új dmesg-et csinálhatnál pastebinel. -
Mtbsrác
senior tag
válasz
ubyegon2 #5320 üzenetére
Újraraktam az egészet most éjjel kiderül. Ugyanazokat a progikat futtatom, ugyanúgy és meglátom reggelre milesz. Viszont most más kernel van a linux alatt (eddig 4.3 volt most 4.4 és a frissítés kezelő ajánlotta). Viszont live-ba indítva minden ment rendesen látott is rendesen mindent, ill mondom egyekutya elindítom simán a gépet, majd kiírta hogy ilyenolyan hiba de engedtem neki javítani és jólett. De nem vaciláltam tovább újratettem. Eddig jó.
Winyó wines másik vincsivel tesztelve. Tökéletes nincs hiba és 100/100.
-
válasz
Mtbsrác #5319 üzenetére
Ez nem jó, de sajnos a Linuxnak nem sok köze lesz hozzá, hw hiba lesz inkább, de ne legyen igazam!
dmesg- et se tudtad megnézni vagy a kernel.log-ot?
Ha sikerül újratelepíteni, mert a hw hiba elég hektikusan jelentkezik többnyire, akkor mindenképp mentsd el a fenti két logot!
-
Mtbsrác
senior tag
Ezt miért csinálhatja? Ma kezdte el, reggel mikor felkeltem akkor is ugyanez a hiba fogadott. Újraindítottam akkor jóvolt, majd 3-4óra mulva ismét ezzel a hibával szállt el. Onnan tudom hogy akkortól volt elérhetetlen az időjárás állomásom adatai. Ja az a hibaüzi a partició elérésénél írja ki.
Amúgy a virtualgépbe egy xp fut (itt van az állomás futtatva) és az meg azt a hibát írja ki.
-
válasz
OldAkita #5316 üzenetére
Nincs mit!
Majd meglátod, sokkal jobb kis olvasgatás után nekikezdeni, utána még úgyis rengeteg kérdésed lesz, de majdnem mindent meg szoktunk oldani!
Ebben az Összefoglalóban találsz nagyon jó és hasznos leírásokat az SSD-ről!
alignálás, TRIM, etc.
De előbb a telepítéssel törődj, a Mint már jól kezeli az SSD-t, nem lehet vele gondod, legfeljebb ellenrizni kell pár paranccsal és kicsit optimalizálni az SSD Linux írás alapján, de ha valamiben nem vagy biztos, inkább kérdezz!
-
válasz
OldAkita #5312 üzenetére
Linux SSD-n - de hogyan? - Tippek nagyon kezdőknek is
Először ezt az írást olvasd át!
Egyébként marhaság az egész, mert mi van, ha valakinek egy új SSD-je van? Tesz fel egy Wint, hogy azon partícionálja? A Linux Mint telepítője jól fogja partícionálni, de a linkelt írásban van ellenőrző módszer az alignálás helyességére is, egy parancs beírása teminalba az egész.
Valamint globálisan a telepítés menete jó lesz úgy ahogyan a wincsire lehet telepíteni, tehát először a Windows, utána a Linux?
Ez a helyes sorrend pontosan. A Linuxot viszont ne automatikusan a telepítés másik oprendszer mellé opcióval telepítsd, hanem a valami más opcióval.
Nézd meg az Összefoglalót, a végén van 2 írás linkelve, ami segíteni fog. -
porthamt
csendes tag
Így néz ki az asztalom, tisztára 10.04 ubuntu.
-
OldAkita
aktív tag
Eddig egy Linux Mint és egy Windows 7 volt telepítve nálam, külön partícióra. Megrendeltem egy ssd-t. Az ssd-t is szeretném kettéosztani és egyik partíción a Linux Mint, a másikon a Win7. A leírásokban azt javasolják hogy akkor járunk a legjobban ha a windows telepítőjével végezzük a formázást akkor garantáltan jó lesz a "partícióeltolás". Fogalmam sincs hogy eszik e vagy isszák a "partícióeltolást", ezért kérdezem tőletek hogy ha a partícionálást és formázást valamelyik Linux Mint telepítő dvd-vel, a Gparted-el csinálom akkor is rendben lesz ez a partícióeltolás? Valamint globálisan a telepítés menete jó lesz úgy ahogyan a wincsire lehet telepíteni, tehát először a Windows, utána a Linux?
-
törölt tag
Eltüntettem a Menüt a panelről. Aztán visszatettem, de most jobb oldalra helyezte el, míg eddig bal oldalt volt. Hogyan tudom visszatenni?
-
lev258
veterán
válasz
Mtbsrác #5299 üzenetére
A killall a processz nevét igényli, nem a számát.
Lehet TV-t nézni VLC-vel, Mplayer-rel, meg ott a MeTV és társai (jeltípustól függően).
A D jelzés azt jelenti, hogy nem szakítható meg, valamilyen input/output folyamat zajlik. A S pedig azt, hogy vár valaminek a befejezésére. Arra tudok gondolni, hogy valahogy nem sikerül rávenni az eszközt, hogy hagyja abba.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Antivírus szoftverek, VPN
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X250 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 12,5" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Beszámítás! Apple Mac Studio M2 MAX 2023 32GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Kingmax 2x2GB DDR3 1333 RAM eladó
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest