Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#13851) axioma válasza A Zéé (#13850) üzenetére


axioma
Topikgazda

Nem ertelek. Ha VAN kiviteli terv akkor ossze vannak fesulve a tervek, nem fognak osszeakadni... szar tervezonel persze lehetnek gondok (most a 80x180-as a'gy belerajzolasarol amit az ujepitesuekben szeretnek ne is beszeljunk), de en inkabb hiszek annak hgoy elore tud gondolkozni. A leirt pvc csovek elhelyezesere meg szerintem mar a programnak is sikitania kene... ha tervkent van benne, nem csak sematikus jelolessel
Te most akkor kivitelezo vagy? Bocs, de toled se fogadnam el az "igy szoktuk"-ot, csak a _valos_ ervelest :) Ha az is van, akkor nyilvan bolintani fogok.
Azt vegkepp nem allitottam hogy a kivitelezok mindegyike troger, de az teny, hogy az epitesz feladata a rendszerszintu atlatas, az egyes szakmak viszotn csak a sajatjukat latjak, es adott esetben a "szoktuk" elofordulhat hogy pont tonkretenne a masik szakmanak szukseges minimumokat. Ezert en a kiviteli terv betartasat vennem elso szamu feladatnak, ha valamiert nem felel meg (nem csak mashogy "jobban szeretne" csinalni), akkor vissza az epiteszhez magyarazatert, annak megfeleloen donteni.

(#13852) A Zéé válasza axioma (#13851) üzenetére


A Zéé
addikt

Igen, kivitelezésben dolgozom, azért merem mondani, hogy nincs hibátlan terv. 1 olyan munkám volt, ahol nem kiviteli tervből dolgozunk, szívás is volt. Nem dolgozunk amúgy engtervből, vagy szalvétáról, az az egy is csak a kényszer szüleménye volt.
Nagyon sok projektem még nem volt, 6 olyan, ami fel is épült (30 lakásos a mostani, ami fut) 5 különböző tervezőtől, és még pár, ami az íróasztalon maradt, de sokat foglalkoztam velük. Mindben volt/van hiba. Kisebb-nagyobb vegyesen. Rendszer szinten nem látja át az építész sem, tekintve, hogy a mostani tervet is 3-4 ember csinálta, és ők (mostanában pláne) nem csak egy projekttel foglalkoznak egyszerre. Rendszer szinten a projekt vezető és én, mint építésvezető vagyunk a legközelebb ahhoz, hogy átlássuk a dolgot, de mivel mindketten az építészeti irányból jövünk, ezért nekünk sincs meg teljesen. Azért 90%-ban megvan nekem, csak a gépész finomságok nem, az a szürke zóna nekem (villanyszerelőkkel dolgoztam egy ideig, az azért megy jobban) .

Just a simple Lineman...

(#13853) axioma válasza A Zéé (#13852) üzenetére


axioma
Topikgazda

Ja a soklakasos kicsit mas. Ott mas a leendo lako meg mas a megbizo erdeke...
Egyebkent az is benne lehet a dologban hogy en meloban is az absztrakt szintrol kozelitem a dolgokat, nem hardveres vagyok...

(#13854) Drizzt


Drizzt
nagyúr

Adásvételi végső szövegezését mindig akkora kínszenvedés, mint nekünk? Lassan már legalább 2*30 email váltás volt a felek között, kezdem megunni. Én lakok a lakásban és én hirdettem, de bátyám a tulaj, meg megbízott ügyvédet a vevő, és nekünk is van ügyvéd ismerős, akivel véleményeztetem. De néha olyan érzésem van, hogy sose lesz vége, pedig csak kb. egy hete tart. Mondjuk már a készüléshez is szelektálok, lomtalanítok. Meg új munkahely is van mellé.

Kösz mindenkinek az energetikai tanúsítványos hozzászólásokat.

I am having fun staying poor.

(#13855) .tnm válasza Drizzt (#13854) üzenetére


.tnm
addikt

adtál el valaha értékesebb dolgot, mint ingatlant? szerinted a vevő vett értékesebbet?
tétje van, nyilván mindenki szőröz. főleg ha a két ügyvéd nagyon nincs egy hullámhosszon.

It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."

(#13856) updog válasza Drizzt (#13854) üzenetére


updog
senior tag

Mi aláírás után(!) még kétszer mentünk vissza az ügyvédhez módosítót írni hozzá... És még így is aláírás után(!) öt hónap telt el mire megkaptuk a kulcsot. Konkrétan szerződést szegett az eladó, de mi meg annyira ragaszkodtunk a lakáshoz (akkor kezdődött az őrület, és éreztük hogy nem lesz még egy ilyen), hogy ezt is elnéztük neki, ahelyett hogy kérjük vissza a foglalót duplázva... Szóval jó az ha át van nézve az a szerződés :)

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#13857) Drizzt


Drizzt
nagyúr

[link] De legalabb ugy nez ki epp jokor adunk el. Remelem az alberleti szerzodes kisebb veszodseg lesz legalabb. Ott kevesebb lesz az erintett fel is. A mi ugyvedunk kifejezetten konstruktivank itel meg mindenkit az ugy folyaman. Ezert gondolkodok azon, hogyha nagyon kulonbozo allaspontok vannak, akkor mekkora tortura lehet az egesz. Nemreg vett lakast kozeli rokon, az joval egyszerubb ugymenetnek tunt. Bar lehet csak megkimelt tole minket.

I am having fun staying poor.

(#13858) inferno88


inferno88
őstag

Jól sejtem, hogy az évenkénti 500 ezer forintig terjedő, ingyenesen kérhető részletfizetési kérelem alkalmazható a vagyonszerzési illetékre is? Nekem és páromnak is 430k illetéket szabtak ki, amivel még ez alá esnénk.

[ Szerkesztve ]

Semper fi!

(#13859) Sweet Lou 6 válasza inferno88 (#13858) üzenetére


Sweet Lou 6
addikt

igen.

sweetlou6.wordpress.com

(#13860) csiben1


csiben1
tag

Sziasztok!

Egy nagyon amatőr kérdésem volna a tapasztaltabbakhoz, de nézzétek el nekem, mivel ez lesz az első lakásvásárlásom.

Kinéztem egy lakást, amit meg is szeretnék venni, de hitelre. Ilyenkor, hogy működik a foglalózás, hitelfelvétel? Lefoglalózom a lakást elsőnek, majd indítom a hitelkérelmet? Mi van ha nem kapok hitelt akármi miatt is vagy kicsúszok a határidőből? Buktam a foglalót? Hogy szokták ezt megcsinálni?

Jövőhéten fogok egy lakáshitelekre specializálódott emberrel beszélni ez ügyben, hogy kicsit felvilágosítson, de addig is örülnék minden infónak, meg nem is baj, ha több felől informálódok.

Előre is köszönöm! :R

You can walk straight through hell with a smile

(#13861) Drizzt válasza csiben1 (#13860) üzenetére


Drizzt
nagyúr

Nekunk hitellel veszik most a lakasunkat. Van adasveteli szerzodes, annak alairasakor kellett atadni a foglalot. A szerzodesben a bank altal kert kovetelmenyeket is szerepeltetni kell. Ez bankfuggo, hogy pontosan mit takar. Ha megse kapsz hitelt, akkor rogziteni erdemes, hogy mi lesz a foglaloval. A foszabaly szerintem az, hogy elbukod, de ebben korantsem vagyok biztos. Szoval ha ettol el akarsz terni, azt be kell irni a szerzodesbe. Tul sokan elado oldalrol szerintem ebbe nem mennek bele. Meg azt is erdemes lehet beleirni, hogy ha nem folyosit a bank, akkor nem is lesz deal, vagy meg akarod magadnak tartani a lehetoseget, hogy mas forrasbol eloteremtsd az osszeget. De ezeket majd az ugyveddel beszeld meg elsosorban akit megbizol. En ugy latom azert koztuk is sok kulonbseg tud lenni.

Lehet kulon is irni foglalos szerzodest, meg veteli szandeknyilatkozatot, de szerintem nem tul erdemes, mert gyakorlatilag minden lenyegi elemet erdemes beleirni az adasvetelinek, ugy meg elegge redundans erzete van.

I am having fun staying poor.

(#13862) axioma


axioma
Topikgazda

Hat mi annak idejen amikor eladtunk (igaz mas volt a piac) akkor abba belementunk, hogy "az elado mindent megtesz a pozitiv hitelbiralatert, de ha megsem kapja meg a hitelt, akkor vis major". Vagyis ha kesik a papirokkal, akkor az o hibaja, de ha csak a bank int be, akkor elfogadom - es amator voltam igy csak szoban, mert a szerzodesben nem volt ra hatarido - megegyeztunk, hogy csak akkor tudom visszaadni a foglalot, ha a lakas el is kel. Ha most ugy gondolja valaki, hogy arcsokkenes johet, akkor siman el tudom kepzelni hogy ilyen esetben a foglalobol valamennyit banatpenznek tekintenek.

(#13863) Patrick válasza csiben1 (#13860) üzenetére


Patrick
addikt

Hali!

Először a bankodhoz menj be és csináljatok egy előzetes hitelbírálatot, hogy minden feltételnek megfelelsz e a hitelfelvételhez, magyarul, hogy tudsz e felvenni hitelt, adnak e egyáltalán. Persze előfordulhat, hogy más banknál jobb ajánlatot kapsz a hitelfelvétel szempontjából, érdemes körülnézni. :)

Utána beszélsz az eladóval, hogy neked kell a lakás. Előtte azért tisztázzátok, hogy önerő+hitel lesz, mert nálam volt olyan, hogy csak kp-t akartak hitelt nem.

Majd elmentek az ügyvédhez (amennyiben a lakás minden szempontodnak megfelel és tényleg azt szeretnéd), ott csináltok egy adásvétel előszerződést a foglalóról és minden információról, ami a feleket illeti. Általában 10%, ennyit utaltam én is. A bankban majd tájékoztatnak, hogy milyen papírok, stb kellenek a hitelhez.

Itt tartok most, várok, hogy kész legyen a lakás. :D

„Aki barátot talál, kincset talál."

(#13864) Brave_86


Brave_86
aktív tag

Új építésű ház vásárlásán gondolkodunk. Jelenleg még nem kezdték el építeni. (Ingatlanossal láttunk a telket, és beszélgettünk a "lehetőségekről". (Tájékozódni szeretnék, illetve meghallgatni a ti tapasztalataitokat is.)
Ha úgy döntünk, hogy ez kell nekünk, le kellene foglalóznunk és elbeszélgetni a kivitelezővel. Ingatlanos azt mondta, hogy 1M a foglaló, majd ügyvéd előtt kb 2-3 hétre rá a teljes ár 10%-a.
Hogyan szokott ez zajlani (a továbbiakban)? A további fizetési ütemezések és azok részletei?
Amit még tudni kell a helyzetünkről:
-két lakásunk van, amit még el kellene adni (Bp. 13. és 4.ker)
Az egyik jelenleg albérletként ki van adva. A másikban lakunk.
Ahogy számolgattunk a tervezett lakás eladásokból befolyt összeg mellett a babaváró hitellel számolnánk még (esetleg +csok támogatás). (Ha minden jól megy.)
Köszönöm, ha tudtok tanácsot adni!

(#13865) axioma válasza Brave_86 (#13864) üzenetére


axioma
Topikgazda

Nem adsz ki 1M Ft-ot se sajtcetlire! Birjak ki az ugyvedig. Foleg egy ures telek (en nem vennek foleg az utobbi evek tapasztalata alapjan most indulo ujepitesut, bar gondolom lakas, nem haz).
Lakas eladas szerintem azonnal elkezdendo, csinalj hirdetest, es ha me'g most nem mutathato allapotu, akkor tuzz ki egy kesobbi (max. 2 het mulva) "kozos" elso megnezest, mindenki aki hiv annak ezt az idopontot mondd. Ha ott nem lesz vevojelolt, az se gond, utana mar tudod mutogatni. Mielobb kene mert az ingatlanportalok mar csokkeno keresletet latnak, az arat is ugy lojetek be, realisan, nem fole hogy ugyis alkudnak, inkabb kisebb teret adj (vagy akar nullat) az alkura [ilyenkor hogy jol erezze magat a vevo, valami kisebb dolgot pl. berendezesi darabot bele lehet foglalni az arba, hogy azt "alkudta", cserebe penzednel vagy].

(#13866) Brave_86 válasza axioma (#13865) üzenetére


Brave_86
aktív tag

Házról(iker) lenne szó. Ennyire rosszak a tapasztalatok?
Igazából a fizetési ütemezésekre gondoltam. Erre irányult inkább a kérdésem. Nekem kellene meg/elő finanszírozni az építendő házat? Adott a kivitelező, aki elvileg "tőkeerős". Több házat építtet párhuzamosan.
Az ingatlanos azt mondta ahogy halad előre az építési folyamat időnként be kellene tolni bizonyos százalékokat a teljes vételárból. Nem előlegezi meg a kivitelező ha már megvan a szerződés és mondjuk be lett fizetve min10% -a a szerződéssel?
Az egyik lakást el tudnánk adni. Kérdés, hogy mikor? (addig a kiadásból bejött havi x összeget bukjuk) De lehet ezt 3-4 hónap múlva be kellene tolni a házba? A másikban pedig jelenleg is élünk. Ezt akkor tudnánk eladni, ha már költözés előtt áll a folyamat. (esetlegesen pár hónapra a költözésig, visszabérelnénk attól aki megvette -ha ilyenbe belemegy-)

(#13867) attiati válasza Brave_86 (#13866) üzenetére


attiati
veterán

Fejlesztő kérdése. Van aki 10-90 felbontásban is hajlandó finanszírozni, van aki folyamatos (rész)finanszírozást kér.
Emelkedő piacon nem paráznak a 10-90tol, ha tőkeerős a cég és ha alacsony a kamatkörnyezet.
Akárhogy is van, a szerződés minden betűjét olvastassátok át egy számotokra megbízható ügyvéddel.

[ Szerkesztve ]

(#13868) A Zéé válasza Brave_86 (#13866) üzenetére


A Zéé
addikt

nincs szerintem olyan, aki előre megfinanszíroz egy építkezést, mostanság meg pláne nem... Olyan időket élünk, hogy jóformán ha pénteken nem fizetsz az embereknek, akkor hétfőn nincs, aki dolgozzon neked. De amúgy is. Egy építkezés minimum 1-1,5 év, és 30-35 millió forint. Ennyi ideig kvázi ingyen "hitelezni" még rokonok közül is csak a legközelebbieknek (szerintem).

2 évvel ezelőtt azt mondtam volna, hogy 5 fizetési ütemmel lehet kalkulálni. 10% előleg, 30% szerkezetkész állapotnál (falak, födém a helyén, tető van a házon), 30% akkor, amikor gépész-elektromos alapszerelés, aljzatbeton, és belső vakolás kész, 20-25% beköltözéskor, és 5-10% garanciális visszatartás 1 évvel az átadás után. Ha tényleg tőkeerős a vállalkozó, akkor talán valami hasonlóba belemegy.
Reálisabb viszont szerintem a kb. havonta. vagy 1-1 nagyobb "rész" elkészültekor fizetés. Ha így van, akkor törekedj az utóbbira, mert az könnyebben forintosítható az ajánlat alapján, a végelszámolás is könnyebb lesz, valamint az esetleges pótmunkákat is jobban le lehet kezelni.

[ Szerkesztve ]

Just a simple Lineman...

(#13869) kerxy válasza Brave_86 (#13864) üzenetére


kerxy
senior tag

Ha nem indiszkrét, akkor merre felé van a ház?

Foglalót semmiképp ne adj csak úgy. Az ingatlanosok vételi szándéknyilatkozatot szoktak csinálni, de ha lehet, én mindenképp kihagynám azt, és konkrét elő- vagy végleges szerződéskötéskor adnék csak át pénzt. Mi van, ha nem tudtok megegyezni a szerződéssel? Akkor buksz 1 millát...
Már most kérj be minden szerződésből mintát, abból lehet látni, hogy miket kötnek.

A banki hitel illetve CSOK mindig az utolsó vételárrészlet, akkor fizetik az eladónak, ha megvan a használatbavételi engedély, és a legtöbb banknál még a társasházi albetétek megnyílása is feltétel.

Én ugyan nem vagyok szakértő, csak tapasztalatokat írtam, mert mi egy-két hete vagyunk túl első lakásunk megvásárlásán.

[ Szerkesztve ]

(#13870) axioma válasza Brave_86 (#13866) üzenetére


axioma
Topikgazda

Hat azert nem akarja meghitelezni, mert valoszinuleg nincs mibol, na meg neki azert ha a TE terveidre epit, nagyot esne a termek ara ha te magad lelepsz, es nem eleg atlagos az izlesed/kialakitas. Szoval ezert nem csodalkozom, hogy sokat ker elore. Masreszt igen, iszonyat kockazat minden ujepitesu ilyen belathatatlan idotavra.
A masik lehetoseg hogy epitkezel, nalad a toke, de tied a szivas resze is...

(#13871) kacsyx válasza Brave_86 (#13866) üzenetére


kacsyx
aktív tag

Ahogy írták is, szerződés nélkül egy fillért se szabad adni senkinek.

Amire figyelnék (építész fejjel gondolkodva), hogy az ikerházak az esetek 99%-ban abból állnak, hogy fogják az egyik házat és megtükrözik. Ezt azt jelenti, hogy ami az eredeti háznál működött benapozásra, energetikára, az a tükörképnél borul. Sajnos erre nagyon kevesen figyelnek, pedig az egyik legfontosabb, alapvető szempont egy épületnél. Úgyhogy csak óvatosan az ikerházakkal, jól át kell gondolni mielőtt belevágsz.

(#13872) updog válasza updog (#12453) üzenetére


updog
senior tag

CSOK vs vállalkozás bejelentés, sokadik rész

Muszáj folytatnom ezt a szálat, egy ideig annyiban hagytam, mert még a bankban is azt mondták, hogy ne foglalkozzak vele amíg nem kezd el büntetni a NAV (szép hozzáállás, nyilván nem hivatalos, csak utánamszóltak egy félmondatban miután megmondták hogy f*ngjuk nincs).

Viszont közben feleségem részéről is felmerült az egyéni vállalkozás ötlete, és ugye átlapozva a bejelentés feltételeit, gyönyörűen rátolják az emberre a felelősséget (be kell pipálni, hogy kijelentem hogy nincs akadálya annak hogy az ingatlant székhelyként használjam). Na most nyilván van, a CSOK.

A bank nem tudja mit kell csinálni, elküldött a MÁK-hoz. A MÁK elküldött a kormányhivatalba mert ők nem foglalkoznak ilyennel. A kormányhivatalban először hallottak ilyenről(!? WTF), de adtak egy telefonszámot azzal a kommenttel, hogy nem fogják felvenni mert a lakástámogatási ügyekre (így, minden ügyre, az egész országban) ez az egy vonal van, de kaptam egy email címet is, hogy arra írjak és 5 munkanapon belül válaszolnak. Amúgy be kell adni egy kérelmet, amire még nincs formanyomtatvány (végülis csak nyár közepétől él a fenti lehetőség), de semmi baj, rittyentsek én egyet és küldjem el azt.

Senki nem tud semmit, de ha borul a bili, én szívok, mert nekem ám benne volt ez a szerződésemben, és még ki is jelentettem hogy én leszek a hibás mindenért. IS.

Hát itt tartok most. Akarjon az ember valamit legálisan csinálni....

[ Szerkesztve ]

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#13873) instantwater válasza updog (#13872) üzenetére


instantwater
addikt

Magyarország én így (nem) szeretlek :Y :Y :Y

(#13874) Brave_86 válasza kacsyx (#13871) üzenetére


Brave_86
aktív tag

Köszönöm szépen a válaszokat srácok!

Persze ez egyértelmű. Korábban a két lakás váráslása során már gyűjtöttünk némi tapasztalatot. (+közjegyző által érvényesített albérleti szerződés)
Az új építésű ház és annak a folyamata, ami ismeretlen terület számunkra. Bár nagyon bizonytalanok vagyunk. Nem tudjuk bele merjünk e vágni és, hogy igazából mikor lenne a legmegfelelőbb alkalom. Bár ezzel sokan vagyunk így, tudom.
Sokszor gondolok az időutazásra. :)

kerxy Budapest vonzáskörzetében. Nektek hol sikerült vennetek? Az elképzelt áron, vagy kellett némi kompromisszumot kötnötök?

(#13875) instantwater válasza Brave_86 (#13874) üzenetére


instantwater
addikt

Én nem ugranék bele egy "majd elkészül" buliba.
Rengetegszer volt már olyan, hogy az emberek befizették a pénzt, a vállalkozó pedig félúton szőrén szálán eltűnt.
Se pénz, se lakás.

Én csak olyanért fizetnék ami költözhető.
Sőt, személyszerint vadiújat nem is vennék, hiszen az első néhány év arról szól, hogy milyen garanciális hibák vannak, amikkel üldözheted a kivitelezőt.

Itt egy kispórolt szigetelés, ott egy kispórolt kanyar a lefolyóban, amott egy penészedő sarok.

Autóból sem vettem soha újat, az ára és a fenti okok miatt. Abból egy 5 éves már eléggé elveszítette az eredeti értéke nagyrészét, de még évekig jó, és az összes gyári hibát is kijavították rajta.

[ Szerkesztve ]

(#13876) Brave_86 válasza instantwater (#13875) üzenetére


Brave_86
aktív tag

Ebben egyet tudok érteni, de sajnos vannak olyanok, amelyek közkedvelt helyen vannak és szinte verseny megy érte úgy tűnik. Így szinte belekényszerítik az embert ilyen döntések meghozatalába is akár.
Legalább fél éve nézegetjük már a hirdetéseket, telek ház... párat már személyesen is megnéztünk, hogy legyen viszonyítási alap. (újat ~70-80%-készültségben, használtakat)

Autóból dettó. Mi is egy 5 éves megkíméltet (105e km) vettünk, és túl a kötelező szervizeken.

(#13877) updog válasza Brave_86 (#13876) üzenetére


updog
senior tag

"Így szinte belekényszerítik az embert ilyen döntések meghozatalába is akár." Az a baj, hogy ha valaki belemegy ebbe (márpedig bele fog), az pozitív visszacsatolás azoknak, akik megtehetik hogy ilyen döntésekbe kényszerítsék az embereket. Mindenkivel kitolás. Aztán persze ritkán hallasz elrettentő sztorikat, mert ha már ott van ez ember, később nem fog azzal "dicsekedni", hogy hát most egy jó 10-15 évre el***tam az életünket, hogy ebbe belekényszerítettek. Helyette: persze, jó ez, örülök hogy belementünk, itt-ott van probléma, dehát hol nincs, stb. Jó esetben. Rosszabb esetben pl. lásd Hermina, pont egy arra a szálra írt hsz-em jutott eszembe: "Úgy hangzik, mintha ostobák volnánk, pedig nem, adtunk, vettünk is korábban lakást, mégis így jártunk” - nyilatkozza egy vevő, majd három bekezdésen át részletezi az ostoba döntéseket... :U "

Mindig meg fognak ezek élni....

szerk: és persze pont az ilyenek miatt vannak nekem is előítéleteim, természetesen most így működik a piac a "normálisakkal" is, tehát nem azt mondom, hogy nem lehet ebből jól elfogadhatóan kijönni.

[ Szerkesztve ]

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#13878) spsalvia válasza updog (#13872) üzenetére


spsalvia
csendes tag

Ugyanebben a helyzetben vagyok és ugyanitt tartok. :(
Én a bankos vonalat egyből kihagytam, mert azóta már másnál vezetem a számlám, így valószínűleg szóba sem állnának velem.
Hívogattam egy hétig a Kormányhivatal Lakástámogatási Osztályát, de vagy foglalt vagy nem veszi fel senki a telefont...
Tegnap írtam nekik levelet, hogy mi legyen a teendő, remélem válaszolnak. Ha nem, akkor szerkesztek valami nyilatkozatot két tanúval aláíratva és feladnom nekik ajánlva.

(#13879) pvt.peter


pvt.peter
őstag

Sziasztok,

Nem tudom, hogy mennyire off topik az alábbi dolog amiről kérdezni szeretnék, de mivel van átfedés a topik tartalmával kapcsolatban, ezért itt is felteszem a kérdéseimet, hátha tud majd vki válaszolni rá..

2019. januárjában vásároltam egy telket és kötelezettséget vállaltam arra, hogy ez a telek beépítésre fog kerülni 4 éven belül.
Az élet úgy alakult, hogy erre még sem fog sor kerülni én általam.
1. Milyen lehetőségekkel tudok élni ebben a helyzetben?
2. Mennyire visszavonható ez a beépítettségi vállalás? (Igazából ez a kulcs kérdésem.)
3. Illetéket, hogyan tudom befizetni a jelenlegi esetben? Nem akarom, hogy a NAV csesztessen emiatt. Mi történik, akkor ha 1-2-3 év elteltével fizetem be az illetéket?
4. Mi történik, ha letelik a 4 év és nem épül semmilyen ingatlan sem a telken?
5. Milyen feltételek mellett tudom eladni 4 éven belül és 4 éven túl? Mennyi illetéket kell ebben az esetben fizetnem?

Köszönöm a segítséget.

Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.

(#13880) updog válasza pvt.peter (#13879) üzenetére


updog
senior tag

"...kötelezettséget vállaltam..."
Visszaolvastam, de nem találtam a hsz.-eid között hogy ilyenről lett volna szó. Milyen alapon vállaltad (mármint mire hivatkozva kellett vállalnod)? Ki felé? Papír van róla? Abban nincs leírva? :)

(#13881) axioma
így már értem :)

[ Szerkesztve ]

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#13881) axioma válasza pvt.peter (#13879) üzenetére


axioma
Topikgazda

Szerintem kerdezd meg a nav-ot, de tudtommal az illetek felfuggesztve van, vagy eladaskor vagy 4 ev leteltevel aktualis lesz. Azt nem tudom, hogy kamatostul-e, ha igen, akkor erdemes minel elobb kifizetni.
Az biztos, hogy az eladast nem akadalyozza, de ertelemszeruen nem adhatod el ugy, hogy az illeteket ne kene kifizetned hogy majd a masik epit ra (mivel ugye az az o vasarlasara jarna es attol az idoponttol ahogy o vette, a tiedre mar semmikepp).

doeeg: ilyen indokkal lehet kerni vagyonszerzesi illetek alol mentesseget, ezt erti a vallalas alatt

[ Szerkesztve ]

(#13882) pvt.peter válasza axioma (#13881) üzenetére


pvt.peter
őstag

Köszönöm a választ axioma, akkor lesz egy köröm a NAV felé :)

@doeeg: úgy, ahogy axioma mondja, vagyonszerzési illeték alóli mentességről van szó, csak nem jól fogalmaztam :DDD

Ez egy .50-es rombolópuska, elég szép visszarúgással.

(#13883) axioma válasza pvt.peter (#13882) üzenetére


axioma
Topikgazda

Sztem hivd a 1818-at, ilyenre akar tudhatjak ott a valaszt, es amikor mi kerdeztunk toluk altalaban gyorsan felvettek es ertelmes valaszt adtak. Amugy a magyarorszag.hu-n lehet hogy meg is talalod a tematikus listakon at magad is a valaszt.

(#13884) .tnm


.tnm
addikt

múltkor vitatkoztunk arról, hogy miért is érdemes ügyvédnél írni előszerződést, mert pl. az ő biztosítása fedez, ha csalás van. hát egyelőre úgy tűnik nem...
[link]
(én mondjuk biztos perelném az ügyvédet)

It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."

(#13885) axioma válasza .tnm (#13884) üzenetére


axioma
Topikgazda

En arra lennek nagyon kivancsi, hogy a no egy valodi ausztriaban elo, a magyar nevvel hellyel-kozzel egyezo nevu csaj volt, vagy hamis az igazolvany? Azt se ertem, hogy miert nem ervenyes a felelosseg-biztositasa, en egybol a biztositohoz mennek az biztos a rendorsegi papirokkal.
Megjegyzem a legelso hogy EN lekerem az ingatlan adatait. Es nem hagynek ekkora elterest igazolas nelkul bennehagyni, az tuti, barmilyen jonak is hangzik az uzlet. Plane ha a valasra hivatkoznak: akkor meg sikeres adasvetel utan is lehet belole perpatvar, nem szeretnek belekeveredni, plane mindent csak rigozusan ellenorizve lennek hajlando elhinni.

(#13886) .tnm válasza axioma (#13885) üzenetére


.tnm
addikt

a válásos dolgot simán el tudom képzelni, hogy már sem az ügyvédnek, sem a vevőnek nem mondták el. (beleértve azt az ingatlanost is, aki a rokon).

szerintem a biztosítóhoz az ügyvédnek kell fordulnia, de ehhez ennyire nem értek..

a magyar földhivatalról meg annyit, hogy résztulajdonos vagyok egy osztatlan közös tulajdonú telekben és a sok tulajból van 2, amelynek az adatai tévesen szerepelnek. egy másik tulaj szerint, legalább 30 éve nem abban a városban él, ami a földhivatali bejegyzésben szerepel. persze lehet eladás előtt ezt rendberakná, de pl. ezen ponton szinte lehetetlen velük felvenni a kapcsolatot (van talán valami fizetős eljárás, amiben az állam kinyomozza=megnézi egy másik adatbázisában...)

It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."

(#13887) Hintalow válasza axioma (#13885) üzenetére


Hintalow
senior tag

Szerintem hamisították az okmányt (bár akkor nem értem miért hagytak benne 1 betű eltérést) ez még mindig reálisabban hangzik, mint hogy kiszúrták a telket, és keresett a csávó egy nőt, aki szintén ausztriában él, és egyetlen betűben tér el a neve a tulajétól, majd beszervezte bűnsegédnek :D
Ilyen a filmekben sincs.
Azt mondjuk nem tudom nekem feltünne -e, hogy az ingatlannyilvántartós cím eltér, eddig azt sem tudtam, hogy ott vannak címadatok a tulajról. És vajon milyen megbízhatóan frissül... (ha össze van drótozva a központi lakcímnyilvántartóval, akkor simán megoldható, hogy mindig az aktuális legyen ott, persze tudom itthon semmi sem magától értetődő..)
Mondjuk ha ugy külföldi címek voltak, akkor lehet ott csúszott el mindenki, hogy simán mondhatták, hogy a címváltozást még nem jelentette be ítthon olyan módon, hogy átterülhetett volna az ingatlannyilvántartóba
Lehet egy magyar címnél már gyanút fogtak volna, jól kitalálták az tuti, nem lennék vásárló helyében :(

[ Szerkesztve ]

Ha a multiverzum teória igaz, akkor van egy univerzum, ahol nem az.

(#13888) axioma válasza .tnm (#13886) üzenetére


axioma
Topikgazda

Remenykedj hogy lakhelyet valtoztat, akkor belekerul a foldhivataliba frissiteskent, addig nem pasztazzak rendszeresen tudtommal a "be nem jelentett" eltereseket... de ugy jo 10 eve ha koltozol, ott is frissul a cimed.
Az ugy a valas nelkul is gyanus. Raadasul alapbol a vevo hoz ugyvedet, ezt megkerultek, nekem ez eleve figyelmezteto jel -> szerintem pont hogy kepben volt az ugyved, nem aldozat. [En biztos fizettem volna sajat ugyvednek es az nem engedte volna at ilyen elteressel peldaul.] Ezert mennek egybol az ugyved biztositojahoz: en vagyok a karosult, a karteritesre jogosult, nekem erdekem intezkedni, neki nem.

[ Szerkesztve ]

(#13889) axioma válasza Hintalow (#13887) üzenetére


axioma
Topikgazda

Hat, lehet, hogy szarul hamisitottak, de teny, hogy gyanus. Lehet hogy csak alkalom szulte a tolvajt, vagy eleve a "suru" nevu kulfoldi tulajdonossal rendelkezo ingatlanokra van egy listaja aztan ha szembejon egy bunsegedsegre alkalmas akkor lecsap...

[ Szerkesztve ]

(#13890) .tnm válasza axioma (#13888) üzenetére


.tnm
addikt

hát ugye a hír szerint az ingatlaniroda ragaszkodott a saját ügyvédjéhez, nem az eladó. nem tudom mennyire általános gyakorlat ez a GDN-nél, lehet csak jutalék miatt ragaszkodtak hozzá és ha a vevő erősebben veri azt asztalt, akkor saját ügyvédet is hozhatott volna.
az ingatlan irodánál meg szerintem túl sokat kockáztattak volna, ha tudatosan beszállnak a csalásba.

amúgy szerintem is valami gyakori név lehet a trükk. én azt nem értem, hogy külföldinél nem kell lekérdezni az adatokat valami kek kh szerű adatbázisban? csak mert hazai személyinél nem csak a nevet és címet nézik, hanem születési dátumot, anyja nevét is stb. vagy ha ezek is stimmeltek, akkor meg nincs jelentősége, hogy egy betű eltérés volt a névben.

It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."

(#13891) Mercutio_ válasza .tnm (#13884) üzenetére


Mercutio_
félisten

Tippre a biztosítás azért nem fedezi, mert van olyan feltétele amit az ügyvéd nem teljesített (nem a megfelelő módon ellenőrizte eladó személyazonosságát, vagy mittomén) erre utalhat a cikk végén lévő kérdésre adott válasza :U

Az ingatlan iroda felelősséget se zarnám ki, de praktikus okból (nagyobb tőkeerő, jobb ügyvédet tud megfizetni) inkább az ügyvédet perelném;]
Természetesen azt követően, hogy annak biztosítója felé karigényem benyujtottam, de az elutasította.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#13892) .tnm válasza Mercutio_ (#13891) üzenetére


.tnm
addikt

az ügyvéd biztosításának nem pont azt kéne fedeznie, ha az ügyvéd hibázik?

It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."

(#13893) Mercutio_ válasza .tnm (#13892) üzenetére


Mercutio_
félisten

Nem tudom melyek az ügyvédi felelősségbiztosítás feltételei, én is csak tippelek.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#13894) ReSeTer


ReSeTer
senior tag

Helló!

Ti hova utaltatnátok az eladott házatok árát? Simán arra a számlára, amit nap mint nap használtok, vagy valami másra? Esetleg később helyeznétek át valahova?

(#13895) dugynok válasza ReSeTer (#13894) üzenetére


dugynok
senior tag

Én a MÀK-hoz utaltattam a vevőnek hitelt adó bankkal.

(#13896) Revolit válasza ReSeTer (#13894) üzenetére


Revolit
senior tag

Hat ez eleg sok mindentol fugg... Enyhen szolva keves az infonk.
De tessek, en pl a sajat szamlamra, mert tok ingyen utalok barhova.

(#13897) ReSeTer válasza Revolit (#13896) üzenetére


ReSeTer
senior tag

Igazából az összeg el lenne osztva több felé. Ebből szempontból lenne fontos. Akár úgy is, hogy az osztás után maradna még valamennyi a helyén. Ami marad, ahhoz meg hozzászeretnének férni bármikor.
Egyáltalán jó topic ez? Lehet úgy kellene kezelnem, hogy van egy nagyobb összeg, amit fentiek szerint akarok elosztani miután megkaptuk. Érdemes úgy kezelni, vagy van valami szabály amiről nem tudok ami miatt inkább lakásvásárlás/eladáshoz tartozik inkább? Elvileg az állam utalja a megadott helyre, mert ilyen CSOK-os.

(#13898) McSzaby


McSzaby
őstag

Sziasztok,

szerintetek szépen felújított vegyes falazatú (tégla-vályog) házat szabad venni? A falak nem vizesek, a ház be lett szigetelve kívülről.

[ Szerkesztve ]

#ThankYouSirAlex #ThankYouLouis

(#13899) hurenzon válasza McSzaby (#13898) üzenetére


hurenzon
senior tag

Igen.
Több ismerősöm lakik ilyenbe. Általában 60as falak vannak, nagyon jók.

(#13900) dugynok válasza McSzaby (#13898) üzenetére


dugynok
senior tag

Miért ne? Esetleg még egy innyektàlàsos alapszigetelést is végeznék rajta :)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.