Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#14551) updog válasza AxBattler (#14550) üzenetére


updog
senior tag

Mivel már nem forgalmazzák, tökmindegy szerintem, leírom :) K&H élet-társ biztosítás. De gyanítom bármilyen kockázati életbiztosítás hasonló másnál is. Érdemes bemenni egy bankba/biztosítóba (lehetőleg valami jónevű, megbízható helyre, és ki kell hangsúlyozni hogy kockázati biztosítást kérsz).

Egy biztosításnak az a dolga, hogy ha te fizeted, akkor ők is fizessenek ha baj van, méghozzá annyit, amennyiből (legalább anyagilag) helyreállhat az élet a családban, és legyen (sok) idő alkalmazkodni.

Én úgy csináltam, hogy az ÁSZF-ben voltak ilyen szép táblázatok meg számolások (szerintem ezt kötelező feltüntetni, az egységnyi befizetésre eső kifizetés vagy valami hasonló) , azokat átraktam excelbe, és beírogattam különböző havidíjakhoz egy egyszerű szorzással hogy mennyit fizetne a kórházi napidíj, a baleseti halál, a rokkantság, stb., addig tologattam, amíg elfogadható összeg jött ki (pl. a kórházi napi térítés kb. nem éri meg hogy emiatt fizess +300 forintot havonta, a rettegett betegségek (rák, infarktus) pedig úgy megnyomják a havi összeget, hogy abszolút nem érte meg (ráadásul max. 1.5-2M a biztosítási összeg amit adhatnak).

[ Szerkesztve ]

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#14552) AxBattler válasza updog (#14551) üzenetére


AxBattler
félisten

Értem, köszi! :R

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#14553) KilgoreTrout válasza AxBattler (#14550) üzenetére


KilgoreTrout
senior tag

Kiszámoló Egyesületben van hasonló.

(#14554) AxBattler válasza KilgoreTrout (#14553) üzenetére


AxBattler
félisten

Igen, ott vannak jó kis online kalkulátorok! :K

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#14555) KilgoreTrout válasza AxBattler (#14554) üzenetére


KilgoreTrout
senior tag

Nem a kalkulátorokra gondoltam, hanem a csoportos életbiztosításra:
https://eletbiztositas.kiszamolo.hu/

(#14556) Kobe


Kobe
veterán

Ti a koronavirus koruli piaci hisztiben mennyire mernetek nekivagni most a lakasvasarlasnak?
Szembejott velem egy hirdetes, olyan kornyeken amit ismerek, olyan lakas ami meretben felepitesben elrendezesben is tetszene.
Pont ismerem magat az epuletet is, 2-3 eve 35%al olcsobban cserelt ott gazdat egy ugyanilyen lakas ismerosi korben, nyilvan azota volt meg 2-3 ev rally.
Arban a hatarmezsgye, de egy 10% koruli alkuval nem lenne dragabb hitellel sem, mint a mostani feleakkora lakas amit berelek, igy hajlanek arra hogy belevagok.

Viszont ez a koronapara elegge aziranyba mutat hogy kipukkadt a lufi..... Igy eleg szar lenne abban a tudatban belevagni h sikerult a tetot megvennem

(#14557) concret_hp válasza Kobe (#14556) üzenetére


concret_hp
addikt

ha véletlen elpatkol a lakosság 2-3%a, akkor egész sok üres lakás lesz :DDD

de ha mindenki kivár és úgy tűnik, hogy nehezebb eladni a lakásokat, akkor is fékeződnek az árak :C

[ Szerkesztve ]

vagy fullba vagy sehogy :D

(#14558) RexpecT válasza Kobe (#14556) üzenetére


RexpecT
addikt

Nem befektetésre veszel ingatlant, hanem saját célra, és kiadja a matek. Én nem gondolkoznék rajta.
A vírusnak meg minimális, de inkább semmilyen hatása nem lesz az árakra szerintem.

(#14559) Kobe válasza RexpecT (#14558) üzenetére


Kobe
veterán

Hogyne lehetne hatasa.
Par hete van a koztudatban a panik, de az idei teljes turisztikai szezonnak kampo.
Budapesten egy csomo lakas ara azert ment fel mert pl az airbnb re hasznalt befektetesi celu lakasok arahoz igazitottak az elafok.
Nincs turista, nincs annyi airbnb, a hatasmechanizmus visszafele is kellenw mukodjon.
A masik veglet a kevesebb turista, levesebb befektetesi lakas kell, befekez az epitoipar, plusz a kevesebb turista miatt az egesz inflacio motorjat ado szolgaltatasi szektor is, megall a berboom, nem lesz aki mostani aron helyben megvegye, a kulfoldibol meg kevesebb jon

Csomo hatasmechanizmust bele lehet latni, ami kihathat ra

(#14560) Stanlee válasza Kobe (#14556) üzenetére


Stanlee
őstag

Rexpect forumtarssal ertek egyet. Ha jo es lakhatasi cellal veszed, akkor az most ne erdekeljen, hogy corona virus meg leeresztett az ingatlanlufi. Nem biztos, hogy olyan sokaig eresztget itt ez a lufi, stagnalas is johet es akkor minnel hosszabb ideg nem inditod a projektet annal kesobb lesz a tied a keco.

Ugy jarsz mint anyukam, neki is volt kedvenc epulete, ahol lakast akart venni, de sokba kerul, meg biztos lentebb mennek az arak, blablabla, aztan most 6 misivel tobbert vettunk ugyanott, ugyanakkora lakast masfel evvel kesobb.

A virus meg par honap es a multe, majd lesz ellene oltoanyag es bekerul ugyanoda, mint az influenza. Ennel sokkal durvabb fertozesi forrasok is vannak, azokkal megse nagyon foglalkozik a media.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#14561) Kobe válasza Stanlee (#14560) üzenetére


Kobe
veterán

Azert az 1-2-3 eves idotavon nagyon nem mindegy, hogy a domb melyik oldalan vagy es honnan mered az idot.
A felivelo szakaszban nezed a lakast es masfel ev mulva meg mindig a felivelo szakaszban jar a piac, nyilvan megszivtad mert dragabban jutsz ugyanolyanhoz... , vagy a domb tetejerol nezed eas masfel ev mulva azert szivod meg mert mondjuk +10%al dragabban vetted.
Hitel futamideje alatt azert nem mindegy a par millas difi.

(#14562) Mauzes válasza Kobe (#14559) üzenetére


Mauzes
őstag

Sok mindent bele lehet látni, te bele is látsz. Én pl. nem számítok csökkenésre, jelentősre semmiképpen. De úgy látom, itt a fórumon mások se nagyon.

De tegyük fel, hogy tényleg lesz csökkenés: ha ingatlant cserélsz, akkor a kivárással csak annyit érsz el, hogy a tiédnek is csökken az értéke. Ha most bérelsz, akkor a kivárás alatti időre tovább csengeted a bérleti díjat. Szóval szerintem nem érdemes a koronára túl sokat appellálni, illetve abban is becsapós lehet bízni, hogy te majd pont tökéletesen "megvered a piacot", mert jól megtalálod a tökéletes ki/beszálló pontokat.

(#14563) skristof válasza Mauzes (#14562) üzenetére


skristof
tag

ha 150-ért bérel, és 1 év alatt 5M-t esik a vágyott lakás ára, akkor azért érdemes volt.

természetesen ennek a piacnak sem tudja megjósolni senki a tetejét/jövőjét

egyébként én most pont itt tartok, sikerült eladni, most (max) 1 évig fixen olcsón bérlek.
érzelmileg én is belelátom az esést, pár elmentett ingatlan.com-os hirdetés esik is, de valójában ez teljes vakság.

mondjuk tervezőasztalról kapavágás nélküli új építésűt most nem vennék.

(#14564) Mercutio_ válasza Kobe (#14559) üzenetére


Mercutio_
félisten

Az airbnb elmaradásának annyi hatása lesz, hogy kiadják hosszabb időre albérletbe, ezzel az albérleti árak csökkenhetnek.
Tulajként nem tudom hányan vannak akik növekvő infla mellett pénzzé akarják tenni az ingatlant, milyen alteenativa lenne számukra ami értékálló/tervezhető hozama van.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#14565) skristof


skristof
tag

A nyersanyagok és építőanyagok kereslete és kínálata akkorát zuhant, mint a 2008-as válság legdurvább időszakában, és jóval meghaladta a korábbi járványok vagy a 9/11-es terrortámadás utáni esést.

[link]

(#14566) Stanlee válasza Kobe (#14561) üzenetére


Stanlee
őstag

Nezd, azt varod tolunk, hogy megerositsunk abban az elkepzelesedben, hogy a koronavirus vagy az ingatlanlufi miatt a kovetkezo evekben x%-kal esik az ingatlanok erteke es most nem erdemes venned.

Ha sajat celra veszed es nem rovidtavon akarsz kiszallni abbol az ingatlanbol, akkor irrelevans, hogy az ingatlan erteke 1-2-3 vagy y even belul csokken vagy no. Ha a mostani szamok mellett neked rendben van a vasarlas, hitelfelvetel, akkor nincs ertelme azon filozofalnod, hogy ha vartam volna meg akkor kevesebbert tudtam volna megvenni... Mi van akkor, ha most meg megint megy 1-2 evet es meg tobbert tudod majd csak megvenni?

Mar sokszor irtam ide, a 2008-as valsag utani lejtmenetben a lakasom erteke nominalisan kevesebb volt 6-8 ev torlesztes utan, mint amennyiert vettem. Realerteken ennel meg rosszabb lehetett a helyzet. Xar volt, foleg ugy, hogy 6 ev hiteltorlesztes utan az aktualis toketartozas tobb volt, mint az ingatlan erteke.

Ha tul kockazatosnak tartod megvenni a lakast most, akkor ne vedd meg.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#14567) Madwe válasza Stanlee (#14566) üzenetére


Madwe
nagyúr

+ érdemes akkor már úgy is nézni, h most még lent vannak a kamatlábak, ha 10+ évre esetleg fix törlesztővel vesz fel hitelt az ember, lehet jobban jár mint a válság alatt elszálló kamatlábakkal? najó viszsateszem a jósgömböm a széfbe, még a végén ellopják :P

(#14568) axioma


axioma
Topikgazda

En is gondoltam hogy korbenezek, ki mire szamit. En is (atmeneti) esesre. Ha csokken a gazdasag, maradnak a berek sot atlagban csokkennek (hiszen jo sokan akik eddig vallalkoztak vagy most pl. szorakoztatasban dolgoznak es inkabb felmondanak neki mert nem latjak a veget), akkor a fizetokepes kereslet csokken.
A masik ami feltunt hir az indexen, hogy a Matolcsy duplaztatni akarja a lakossag hitelallomanyat. Amire (mar ha megfelelo osztonzot is ad, anelkul miert varna) me'g rajatszik majd szerintem az a hatas is, hogy ha most az emberek kikapcsoljak a "luxust" (mindenkinek a sajat szintjehez kepest ami mar nem muszaj csak mar hozzaszokott), es tobb megtakaritas mutatkozik mint eddig, szerintem lesz aki a "varatlan" felhalmozodast - a jovobelit is persze...- befektetesrre valtja. Akkor viszont az mar emelkedest ad - de csak az intezkedesek beszuntetese utan.
Nyilvan adott lakason inkabb el kell kezdeni alkudni, idot huzni hogy nem lesz itt most mas jelolt, hatha az elado hiszi azt hogy inkabb kevesebbet de biztosan. Aztan attol fugg, mennyire tudatos az elado es mennyire veszi le, hogy pont az a lakas kell. (Mi vettunk ismerossel egy utcaban telket de igyekeztunk titkolni az eladotol pedig egyszer majdnem lebuktunk de inkabb kicsit tereltem/ferditettem.)

[ Szerkesztve ]

(#14569) Kobe válasza Stanlee (#14566) üzenetére


Kobe
veterán

En arra gondolok inkabb, hogy egy atlagos 20eves futamideju hitel vegere a toke 40%at hagyod ott kamatkent a banknak.
Ennelfogva tudatos hitelfelvevonel, attol hogy kijon a matek, meg nem mindegy hogy 1 egyseg hitelt vesz fel, vagy csak 0.8at mondjuk, es a kulonbozet ketyeg neki megtakaritasban.... Foleg hogy az a 20% is tobb milla elteres.

(#14570) Csabroncka válasza Kobe (#14556) üzenetére


Csabroncka
addikt

Minden válság más, ez is teljesen más lesz mint a 2008-as! Nem deviza és nem hitel válság lesz (legalább is nem gondolnám, hogy idáig jut), az alapkamat szerintem még lassabban emelkedik (áll) és az ingatlanok érdemben nem fognak olcsóbbak lenni. Ellenben például a műszaki cikkek, ruha... minden olyan termék aminek bármi köze van Kínához az ára szerintem elszáll. A vendéglátás, turizmus..stb becsődöl és minden ami ezzel kapcsolatos azt nagyon fájdalmasan fog érinteni gazdaságilag...

Persze én sem tartom magam orákulumnak, igazából senki nem tudja mi lesz :(

[ Szerkesztve ]

"in medias res"

(#14571) Stanlee válasza Kobe (#14569) üzenetére


Stanlee
őstag

Igen, tudatos hitelfelvevonek kell lenned. Nem is ez a kerdes.

Ha 2 evvel ezelott abban hittel, hogy majd mostanra lesz egy nagy csokkenes az ingatlanarakban, akkorr azt latod, hogy felment x%-ot az ingatlan ara, amit nem tudtal megtakaritani es ha most veszed meg, akkor meg tobbet kell visszafizetned.

Tudatos hitelfelvevo akkor leszel, ha a lehetosegeidhez merten veszel lakast es veszel fel hitelt. Ha idoziteni akarod a dolgot, es nem jelent gondot, hogy akar eveket is varnod kell egy jo fogasra, akkor varj, az se baj.

En pl. azt gondoltam, hogy 2016-18 kozott fordul az ingatlan trend es kezdenek az arak lefele menni. Helyette nagyjabol oszig semmi valtozas nem volt a novekedesben.

Nagyon akartam lakast venni, ha vegeztem a mostani hitelem visszafizetesevel. Most helyette reszvenybe tettem a penzt es egy resze eliminalodott az utobbi par hetben. De mivel nem sajatnak vennem a lakast, hanem csak berbeadni, inkabb kivarok. Viszont ha lakhatasra kellene valami, akkor mielobb megvennem, hogy minnel gyorsabban kifizessem, fuggetlenul a jelenlegi araktol.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#14572) Mercutio_ válasza Csabroncka (#14570) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ellenben például a műszaki cikkek, ruha... minden olyan termék aminek bármi köze van Kínához az ára szerintem elszáll.

Vagy kicsit tudatosabbak leszünk, és nem érzünk leküzdhetetlen ingert, hogy évente mobilt/TV-t/Laptopot cseréljünk, ruhából pedig így is hegyekben áll a felesleg ;]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#14573) Csabroncka válasza Mercutio_ (#14572) üzenetére


Csabroncka
addikt

Így öleljük meg a Földet!

Egyébként azt hallottam, hogy olaszban ahol valaki olyan karanténban van, hogy egyúttal keresőképtelen (fizetés nélküli szabadságra) kényszerül, ott a banknál lehet kérni a törlesztés szüneteltetését.
Az, hogy ez mennyire igaz nem tudom, mindenesetre sok családnak biztató, illetve hát basszus nekem is 6 hónapos a tartalék (0 forrás esetén).......

[ Szerkesztve ]

"in medias res"

(#14574) Drizzt válasza Csabroncka (#14573) üzenetére


Drizzt
nagyúr

"Egyébként azt hallottam, hogy olaszban ahol valaki olyan karanténban van, hogy egyúttal keresőképtelen (fizetés nélküli szabadságra) kényszerül, ott a banknál lehet kérni a törlesztés szüneteltetését."
Ez teljesen alap, biztos mindenhol lehetőség lesz erre. A probléma viszont az, hogy hiába függesztik fel a törlesztődet a járvány megnyugtatóan kezelhető szintre jutásáig, utána jön a szembesülés, hogy az állásod már nem létezik. Mert az egész biztos, hogy a turizmus hosszasan fog visszaesni. És mindez ki fog hatni minden másra is. Az ipari termelés talán gyorsan felállhat a padlóról, de a szolgáltatóipar nem valószínű. Egyszerűen megrendült a bizalom, az ilyesmi nem múlik el csak úgy. Ez elméletben arra mutat, hogy az airbnb is visszaszorulhat. A lakásárakra érdekes lesz a részvényárak hatása is. Kamatok mostmár tényleg teljesen a nullán vannak, de a részvénypiacon már nem tudnak túl sokat lendíteni. Most van meg az ára annak, hogy 10 éve egyfolytában válságkezelő üzemmódban voltak a gazdaságok. Fene se tudja mi lesz, de nagyon át fog alakulni a világ. Biztos lesz lakáspiaci hatás. Én esésre számítok, de tényleg annyira kiszámíthatatlan minden, hogy még növekedés is lehet.

I am having fun staying poor.

(#14575) #91720448


#91720448
törölt tag

Sziasztok!

A Fundamenta lakástakarékot meglehet szüntettetni? Mennyire nehéz / hosszadalmas?

Milyen papírokat kell hozzá bevinnem?

Kiszeretném venni az egészet, megszüntetni, és a pénzt egy másik bankszámlára átutalni. Nem arra a számlára szeretném, amiről eddig vonták le.

Illetve azt kapom csak vissza, amit belefizettem, tehát ami évente ráment állami támogatás, azt nem kapom meg?

Köszönöm!

[ Szerkesztve ]

(#14576) Kobe válasza Stanlee (#14571) üzenetére


Kobe
veterán

megnéztük a lakást, kiváncsiságból.
Nagyon nagy potenciál van benne, alaprajz, elrendezés rohadt jó, viszont a képek nem adták vissza, mekkora munka lenne vele, és a legtöbb nem a "szépen lassan szakaszosan" fajta, hanem az egyszer nekiállsz akkor már jobb egyben megcsinálni az egészet költözés előtt kategória.
Sajnos nem a tisztasági festés és költözés, hanem volna vele teendő pl hatóság, katasztrófavédelem által előírt kötelező módosításokkal is bőven....

Ehhez mérten szerintem iszonyatosan túl van árazva, ha azt nézem a szomszéd utcakereszteződésben ugyanekkorát 3-4%al többért teljesen felújítottat adnak kulcsrakészen.....

Gondolkozunk rajta, hogy pár további kecó megnézése után adjunk e ajánlatot pár hét múlva, de mi minimum 15-20%-al olcsóbban látjuk a lakás reális értékét.....
A másik félelmem az, hogy nagyon jó eséllyel úgy néz ki földbeáll az egész globalizált piac, így nem biztos hogy a legjobb döntés most a tetőn vásárolni.
Szerintem egyelőre kivárunk és ha később még hirdetik, akkor alkuval megfontoljuk

PS: van valami gyűjtősite ahol valós tranzakcionális adatok alapján lehet pl kerületi vagy területi átlag nm árakat nézni ?

(#14577) sapizee válasza Kobe (#14576) üzenetére


sapizee
csendes tag

A KSH szokta publikálni az Ingatlanadattár sorozatát, amiben kerületekre és utcákra ad meg aktuális évre átlagos négyzetméterárat. A legfrissebbeket fel szokták mindig dolgozni (példa)

A probléma vele, hogy nagy csúszásban van, ezekkel a 2018-as adatokkal nem igazán megy már semmire majd másfél évvel később az érdeklődő (max 1-1 utcát összehasonlíthat, és képbe kerül, melyik volt drágább). De ugye sokminden függ attól is, hogy aktuális évben milyen állapotú ingatlanok cseréltek gazdát az adott utcában.

Ennél frissebb, tranzakciós adatokon alapuló területi statisztika esetleg még a KSH Lakáspiaci kiadványaiban bukkanhat elő, de az nem szokott megyei szint alá menni részletességben.

(#14578) #91612416


#91612416
törölt tag

Sziasztok!

Idén jár le a Fundamenta lakáskasszám.

4 év 10 hónapig raktam azt hiszem, 25 ezer forinttal havonta. Elvileg ez 1.6 millió forint, de a szerződéses összegnél azt írja a kalkuláció, hogy 3 millió 120 ezer forint. Akkor ez a több, mint 3 millió vehető igénybe lakáshitel esetén?

Ennél az összegnél mennyi az a maximum összeg, amit felvehetek? 10 millió? 15 millió? 20 millió?

Sajnos a Fundemanta oldalán nem találok meg ezt a kalkulátort.

Köszönöm.

(#14579) Mauzes


Mauzes
őstag

Sziasztok! Van valakinek esetleg ingatlanos ismerőse, aki őszintén megosztotta, hogy mi a vélekedés "belsős berkekben" most a járvány+gazdasági változások hatásairól az ingatlanpiacra nézve, a következő pár hónapban? Személyes véleményeket (spekulációt) már hallottam, ilyen nekem is, illetve marketing szöveget is hallottam ingatlanostól (amely szerint nem lesz érdemi árcsökkenés, tehát nem érdemes kivárni a vásárlásokkal, de ez simán lehet csak a saját érdekeiknek megfelelő PR mondás). Nem biztos, hogy ettől bárkinek lehet több infója de azért hátha.

Engem személyes érintettség miatt elsősorban a budapesti családi házas piac érdekelne. Sok netes böngészés után éppen háznézőbe kezdtünk, de aztán a vírus miatt most már nem tudunk élőben megnézni semmit (hirdetők is mondták vissza, de a feleségem se nagyon akar). És elég gyanús, hogy sokan mások is ugyanezzel szembesülnek. A kérdés, hogy ez csak a kereset-kínálat egyszerű időben való eltolását jelenti majd, és ezért árváltozás nem lesz, vagy valamiért esetleg csökken a kereslet / nő a kínálat, ami miatt esetleg mérséklődhetnek az árak.

(#14580) Nerd válasza Mauzes (#14579) üzenetére


Nerd
aktív tag

varjunk 2-3 honapot es pontosan meg lehet mondani, hogy mi lesz. Annyi idot szerintem most nyugodtan lehet varni. Barmi lehet meg annak az ellenkezoje is... most ki kell varni hogy hova eszkalalodik ez az egesz.

(#14581) Fandango válasza Kobe (#14576) üzenetére


Fandango
veterán

Annyira érezni, hogy te már eldöntötted, hogy csökkeni fognak az árak, és várod a megerősítést ebben.
Úgy is azt fogod csinálni amit te jónak látsz, és miért ne azt csinálnád. Aztán vagy jól jársz vagy nem, az idő majd eldönti.

[ Szerkesztve ]

(#14582) albiosz


albiosz
őstag

Sziasztok!

Tudtok olyan bankot, ahol nem gond, hogy a vásárolni kívánt ház kb. fele vályog? Borsod megye, 12.5 M vételár, ha számít.

(#14583) Kobe válasza Fandango (#14581) üzenetére


Kobe
veterán

Igen, ez igy van, en meghoztam a dontesem.
egy tetopontonlevo piacon, ahol egyebkent is csokken a tranzakcioszam, maximalizalt arakon, maximalizalt hitelturo kepesseggel kifeszitve belevagni lakasvasarlasba, amikor
- nem lesz foldhivatal, hogy bejegyezzen
- eselyesen nem lesz bankfiok sem h finanszirozzon
- plane nem lesz erdeklodo, vasarlojelolt
- de elado sem tud lepni, mert ugyanebben a cipoben lesz
- bizonytalan hogy kinek meddig lesz munkaja (a gazdasag motorjait ado nagy autogyarak mar lealltak, a turisztika foldbeallt, ausztriaban a sogiknal meg egy hetvege alatt kirugtak majd 20ezer embert a szektorbol)...

Akkor nem biztos, hogy az a jo taktika hogy bokaig eladosodik az ember. Nem csak szerintem, hanem azert jopar vezeto kozgazdasz szerint is.
Csak hogy kontextusba rakjuk, ez nem a 2008as gazdasagi valsaggal egyenlo idoszak, hanem inkabb az elso/masodik vilaghaborueval....

[ Szerkesztve ]

(#14584) Mauzes válasza Kobe (#14583) üzenetére


Mauzes
őstag

Jaja, világháború. Ami az igazság, mert... miért is?

(#14585) Kobe válasza Mauzes (#14584) üzenetére


Kobe
veterán

2008 egy likviditás problémát generáló egyoldalú, kínálati oldalról megindult pénzügyi válság volt, ami a rossz hitelek felhalmozásából fakadt. A mostani egy 2oldalú, egyidejű keresleti / kínálati sokkot előidéző, nem pénzügyi válság, amin a piacra öntött pénz kb semmit nem fog segíteni, és ezzel egyidőben - szomorú, de - hullanak a fogyasztók is. (és a hab a tortán, hogy a szereplők ugyanúgy dugig vannak bóvli hitelekkel, csak nem lakossági, hanem vállalatival)
Hasonló többtényezős sokkra, ahol egyidőben amrtizálódik a pénzpiac, a keresleti, kínálati oldal és a lakosság is, a világháborún kívül nem sok volt a kapitalista történelemben.
Vagy lemaradtam valamelyikről?

[ Szerkesztve ]

(#14586) Madwe válasza Kobe (#14585) üzenetére


Madwe
nagyúr

Réadésul 2008at nem élte meg a világ, elpalástoltuk az ingyen pénznyomással, ingyen 0% körüli hitelekkel. Aztán most, amikor csökkenteni kéne a végén az alapkamatot majd késöbb, a válság végén, h élénküljön a piac, mi lesz? Amikor már kost 0%ra csökkentette a napokban a FED pl, meg ilyeneket tol...

A nehezen felfogható méretű állami mentőcsomagok napja. Az USA 1000 mrd dollárt, a GDP 5%-át költi el, jó részét egyszerűen kiszórja készpénzben a lakosságnak afféle ideiglenes feltétel nélküli alapjövedelemként (mindenkinek 1000 dollárt), a többi cégek megmentésére megy és még az adófizetések elhalasztása is benne van – enélkül akár 20%-ra lőhetne ki a munkanélküliség. (2008-ban “csak” a GDP 1,8%-át költötték.)

https://alapblog.hu/az-igazi-rekorder-spanyolorszag/

elég egyértelmű jelei vannak annak, h itt baj lesz, mikor moratóriumot rendelnek el itthon, mikor méár 2008 óta sipákolunk páran, h baj lesz ha jön egy tényleges válság, mert mesterségesen gerjesztjük a piacot... de emlékszem itt is pár hete lehurrogtak, mikor mondtam h nem feltétlen jó hitelből lakást kiadási befektetési szándékra venni... mert lehet h nem lesz albérlő mai árakon, lehet h nem lesz munkája egyeseknek, de a hitel az pörögni fog.
persze most egy ideig moratórium lesz (a sok tücsöknek megint kivételezni kell... mert ez a legyen 3-6 havi megtakaritásod, hitelből max létszükségleti dolgokat vegyél s amúgy is akkorát, h a törlesztő 3x is ki tudd akár fozetni egy hülyeség sokak szerint. Azért ilyenkor érdekes mód ők szarabbul alszanak, mint a mérsékeltebb emberek :) )

[ Szerkesztve ]

(#14587) Csabroncka válasza Kobe (#14585) üzenetére


Csabroncka
addikt

Sok kérdés merül most fel bennem is, én abban reménykedek, hogy a szerencsétlen olaszok amilyen gyorsan beleszaladtak a védettség miatt ugyan olyan gyorsan leáll az egész nyárra. Ebben most ők a példa (illetve részben nem követendő példa), de ahogyan elnézem ezt itthon a mostani nyári szünet módszerrel megfékezni nem lehet és bizony drasztikus bezárás kell.

Akik itt vannak a többség szerintem tudatos és felelős (legalább is , ha nem így lenne biztosan nem járna ebbe a topikban), azért 6-8 havi tartalékkal a hátam mögött sem vagyok nyugodt. A mozgósítható tartalékot nem fogom euróban tartani - gondoltam, de kezdek elbizonytalanodni ez ügyben is.

Excell pénzügyminiszter sokat segít, egy tollvonással vannak szüneteltethető tételek, de pont ezen beszélgettem a feleségemmel, hogy járvány idején nem feltétlen az életbiztosításokat fogom felmondani!

[ Szerkesztve ]

"in medias res"

(#14588) Kukipapa_rr válasza Kobe (#14583) üzenetére


Kukipapa_rr
tag

Többször leírtam, de leírom újra.

Ingatlant mindig nehéz és kockázatos venni, mindig az volt, és mindig az lesz. Mindig lesznek indokok, hogy épp most miért ne.

Ha pörög a gazdaság, mindenki költ, "irreálisak" az árak, lufi van, dehogy veszek.

Ha áll a gazdaság, mindenki kapaszkodik a munkahelyébe, leesnek az árak, ki az a hülye, aki ebben a lerohadt országban ingatlant venne, külföldre kell húzni, itt úgysincs jövő.

Abban igazad van, hogy egy fordulópontnál, viharban a legkockázatosabb a vétel, nem erre biztatlak. Viszont tudomásul kell venni, hogy hiába vár az ember olyan helyzetre, hogy a kényelmes, biztos, jól fizető állásával válságárakon válogat majd.

Ahogy feljebb írták: ez inkább attól függ, megvan-e az alapvető biztonság. Ezek szerintem: 10 év alatt vissza tudd fizetni (nem baj, ha hosszabb a futamidő), és ne okozzon problémát, ha duplázódik a törlesztő. A lakhatásod csak másodsorban pénzügyi befektetés.

(#14589) astorre19 válasza Kukipapa_rr (#14588) üzenetére


astorre19
aktív tag

Az elmúlt években gyanítom több tízezer vendéglátós/turisztikában érintett stb. várta a lakásárak esést,hát van egy sejtésem nem lettek boldogak most tőle:(
Ha lakhatásra veszi az ember akkor ha megteheti akkor vegyen,és ne azt nézegesse,hogy teszem azt két évvel ezelőtt még mennyiért tudott volna.Persze azokat amiket írtál szigorúan betartva.

Battletag: SHADOWDRAGON#26677

(#14590) Kobe válasza astorre19 (#14589) üzenetére


Kobe
veterán

Sracok, azert ti sem gondoljatok, hogy meg a lakhatasi celu lakasoknal sem erdemes megnezni az arat / aranyokat / hitelkepesseget. Azert nem mindegy, hogy legatyasodva bekkeled ki a 10 evet mig visszafizeted, vagy normalisan. Ebbol fakadolag mondjuk az sem mendigy hogy 8, 18 vagy 25 milla hitelt veszel fel, hogy mondjuk ugyanahhoz a lakashoz hozzajuss.

Ha mondjuk masoknak a munkaba jarashoz a kocsi az elengedhetetlen eszkoz, de nem azonnal szukseges, akkor GipszJakab vegyen egy leszakadt Opel Astrat kozel ugyanolyan aron mimt egy ujabb honda civic pl, csak mert az opel eppen kaphato?

(#14591) astorre19 válasza Kobe (#14590) üzenetére


astorre19
aktív tag

Nem olvasol elég figyelmesen úgy látom

Az előttem levő leírta és én hivatkoztam rá:

"Ahogy feljebb írták: ez inkább attól függ, megvan-e az alapvető biztonság. Ezek szerintem: 10 év alatt vissza tudd fizetni (nem baj, ha hosszabb a futamidő), és ne okozzon problémát, ha duplázódik a törlesztő. A lakhatásod csak másodsorban pénzügyi befektetés."

Ebből nekem nem az jön le hogy legatyásodva,80% hitelre vegyen az ember...

Battletag: SHADOWDRAGON#26677

(#14592) golfvariant válasza Kobe (#14590) üzenetére


golfvariant
aktív tag

Néhányan itt már 2014 óta azt mondják h csúcson van az ingatlanpiac, innen már csak lefele megy... ha most esik 50%ot, akkor is bőven 2014 árszint felett van.

Most is sokan várják az áresést, de ez nem részvénypiac, plusz amit elköltöttek kivárással albérletre abból futotta volna pár évnyi törlesztőre is...

[ Szerkesztve ]

(#14593) Stanlee válasza Kobe (#14590) üzenetére


Stanlee
őstag

Lehet, hogy az utolso mondat felreertheto, de elotte nem arrol ertekezett a forumtars, hogy minden aron vegyel egy lakast, hanem arrol, hogy ha van onero, van olyan ingatlan amibe bekoltoznel, aminek az ara elfogadhato, biztonsaggal tudud a torlesztot fizetni, akkor ne azon filozofalj, hogy ha lentebb megy 10%-ot, akkor jo beszallo lesz, mert nem biztos, hogy akkor a feltetelek adottak lesznek.

Ahogy most mindenki orult ingatlanar zuhanasokat vizional, azert azt erdemes szem elott tartani, hogy ha ez bekovetkezik, akkor behuzzak a bankok a fekeket es nem fog az ember konnyeden hitelhez jutni. Aztan megint lemaradsz a jo beszallorol.

2008-ban sem marol holnapra doltek be az arak, hanem 4-5 ev alatt erte el a piac az aljat.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#14594) Kobe válasza astorre19 (#14591) üzenetére


Kobe
veterán

jó fizetés + alacsony banki kamat mellett simán el lehet tolni 80/20 hitel/önerő irányba jelenleg a vásárlástt, és 10 év alatt is simán ki lehet fizetni. (jelenleg ebben a felállásban emgéri hitelesnek lenni, kevesebb a kamat mint a PMÁP/MÁP+ kamata, hülye aki önerőből finanszíroz és nem az olcsóbb hitelből). De ettől még nem biztos hogy az ember a fizetésenek egy nagyon nagy részét beáldozza, akár 5-10 évre is.

A jelenlegi szituban sokkal több tényezős a dolog, sok az ismeretlen:
Munkanélküliség várható aránya (a kormány is az aktív koruak közötti 10% munkanélküliséggel számol, worst case)
Munkanélküliség melyik szektorokat érinti, szektorális marad-e
Pénzpiac hogyan reagálja le a hatástalan ingyenpénzt, gyűrűzik-e tovább
a jelenleg global vállalati hitelek 35-40%-a bóvli minősítésű, ezenél a vállalatoknál munkanélküliségi hullám indít-e el csődhullámot pl

Az biztos, hogy most nem egy életbiztosítás semmilyen eladósodottságba belemenni, még ha futja is rá (cash is king a napi állás szerint)

golfvariant: azért ez nem így van (csak annak a statisztikának hiszek, amit magam hamisítottam). Az összesített statkban terítve van a lakás, ház típusa, illetve a területi eloszlás is, így ebből nagyon nehéz kézzelfoghatót kiolvasni.
Ha valaki tudja helyileg pontosan hova szeretne költözni, és milyen paraméterekkel, kell rendelkeznie a lakásnak akkor ennél jóval pontosabb adatot is kaphat.

Amiket én így célzottan nézek pl (adott környék, lakástípus + lakás alapméret + lakás állapot), azok 2-3 év alatt drágultak 55-60%-ot, nem 2014 óta....ott simán emgvan a 80%+ emelkedés....na ahhoz képest pl már egy 2017-es nominál érték vagy a picivel afeletti már maga lenne a kánaán......de még a 2017-es is szint is teljesen OK lenne.

[ Szerkesztve ]

(#14595) concret_hp válasza Stanlee (#14593) üzenetére


concret_hp
addikt

az oösszeomlás is sokkal gyorsabb... sokkal nagyobb ütemben fog nőni a munkanélküliség és ezzel gyorsabban zsugorodik a hitelképesek aránya.
+ csomóan kénytelenek lesznek visszaköltözni vidékre bp-ről, ami megint csak lefele fogja nyomni az árakat.

vagy fullba vagy sehogy :D

(#14596) Kukipapa_rr válasza Kobe (#14594) üzenetére


Kukipapa_rr
tag

Látod, erről beszélek, de mintha nem menne át.

Ha félsz venni a bizonytalan környezetben, akkor maradnak az "irreális" lufi árak, 35M-s lepukkant panelek.

Ha alacsony áron akarsz venni, az csak sokkal rosszabb, kockázatosabb környezetben megy, mondjuk, mint a mostani, csak még nem gyűrűzött be az áresés (megjegyezném, hogy az elmúlt évtized tapasztalatai nekem azt mutatták, hogy a jó ingatlanok nominálértéken kb. stagnáltak, reálértéken vesztettek csak az értékükből, mondjuk 2006-2014 között).

Nincs kockázatmentes, magas hozam, mint azt a sok lufipukkanást váró elképzeli.

(#14597) KoVee84 válasza Kobe (#14594) üzenetére


KoVee84
senior tag

Cash is king?
Majd figyeld meg pár hónapon belül az inflációs rátát. Először hitelmoratórium, fél éven belül pedig (majd miután kihevertük a koronát) jön a hitelkedvezmény (felét elengedik vagy valami hasonló), hogy pörgessék a gazdaságot és úgy elszáll az infláció és a forint, hogy csak pislogsz. Ha lenne kpm én most biztos aranyba vagy lakásba fektetném, de biztosan nem forintban tartanám.

Jut eszembe, abba is biztos lehetsz, hogy a map+ kamatját is jegelik egy időre, mert nem lesz miből finanszírozni. (De ne legyen igazam)

[ Szerkesztve ]

(#14598) Kobe válasza KoVee84 (#14597) üzenetére


Kobe
veterán

Azt irta barki, hogy casht / szamlapenzt csak forintban lehet tartani? :)
A cash is king kifejezes arra utal hogy zuhano piacban nem allunk neki kapkodni a hullo keseket, mert konnyen megvagjuk magunkat, hanem kivarjuk az iranyt. Ez minden befektetesre igaz...

(#14599) updog válasza KoVee84 (#14597) üzenetére


updog
senior tag

"(felét elengedik vagy valami hasonló), hogy pörgessék a gazdaságot"

Próbálják csak meg... már a mostani intézkedéseket sem teljesen értem, ahelyett hogy a munkahely-megtartást támogatnák (pl. az állam állhatná az egyébként fizetés nélküli szabadságolást), szótlanul nézik ahogy rúgják ki az embereket, és megsimogatják a buksijukat, hogy "jólvan öreg, igaz hogy amikor felvetted a hitelt, nemhogy pár hónapnyi bevételkieséssel nem számoltál, de már két hét gazdasági visszaesés után totális gatter van, tessék, moratórium év végéig, igaz hogy utána kicsit még nagyobb szívás lesz neked, - főleg ezzel a hozzáállással ami miatt ide kerültél - , de majd megmentünk akkor is valahogy".

Tizenéve pisálok szembe a széllel, hogy igenis lehet és kell is itthon boldogulni, és bizonygatom, nincs az a húzás ami engem távozásra késztetne, mert akármi is van, szeretem ezt a helyet - hát az elmúlt 1-2 évben elkezdett érni bennem valami, érdekes módon szinte minden tüske az újabb és újabb "támogatásokhoz" kapcsolható... pl. CSOK miatti szívásom, 8 hónapomba telt míg átvertem a bürokrácián hogy a lakásomba jelenthessem be a vállalkozást. Vagy a 4 milliós hitelelengedés - már rég nincs 4M a hitelem összesen, és a maradék rész az nem kérhető ki ilyen esetben, részemről elveszett. Míg aki végtelen+2 hitelt felvett ész nélkül (2017 előtt felvetteknek még lakáscélú se kellett hogy legyen!), annak huss, 4M nettó haszon.

[ Szerkesztve ]

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#14600) KoVee84 válasza Kobe (#14598) üzenetére


KoVee84
senior tag

Szerinted a $ vagy € jobb? Stabilabbak, mint a forint, de a fed 3 v 4 napja vágta vissza a kamatot 0-0.25%-ra, ami kb annyit tesz, hogy elmentünk a falig és mégsem tudjuk az embereket hitelfelvételre bírni. Javaslom nézz utána mit csinált a fed bármelyik válságkor, hogy ösztönözze a befektetéseket: fekete hétfő, rubelválság, 911, 2008. Megsúgom, alapkamatot csökkentett. Na az a baj, hogy most már nincs hova...
Jelzem én csak félig vagyok pénzügyes és a kg diplomám is 10 éves, de vannak olyan barátaim akik ezzel kelnek, ezzel fekszenek, adok a szavukra és egyöntetűen állítják, hogy arany vagy ingatlan.

doeeg: ha az emberek már nem akarnak/mernek hitelt felvenni, akkor "ingyen pénzt" kell tolnod a gazdaságba, lásd amerika, 1000$/fő alanyi jogon. Vagy hitelek kedvezményezése, teljes elengedése, stb.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.