Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#13801) HoTDoG válasza Nordik (#13800) üzenetére


HoTDoG
tag

Igen, engedélyezik. Saját példámból is tapasztalat (Budapest) illetve ismerős (megyeszékhely), egészen más árkategóriában.

Vicc, hogy mennyire nem sietik el ezt az értékhatárt módosítani. A 15 milliós határral és 35 év alatti korral ki lehet törölni, amíg megyeszékhelyen sem lehet ebből az árból értelmes lakást kapni, Budapesten pedig már 4-5 éve sem lehetett.

(#13802) Apollo17hu válasza axioma (#13796) üzenetére


Apollo17hu
őstag

Bocs, hogy ilyen alap dolgot kérdezek, de a korábbi ltp-imet csak előtörlesztésre használtam, és úgy emlékszem, ott nem is az én folyószámlámra, hanem a bank technikai számlájára utalt a Fundamenta, és onnan ment be a hitelbe.

Akkor ez a mostani esetnél úgy nézne ki, hogy felújítunk, megvan a számla, elindítjuk Fundamentánál a kiutalást, amihez becsatoljuk a felújítással kapcsolatos számlákat, majd kb. 3 hónap múlva a számlák ellenértékét átutalják a folyószámlámra, a többit pedig a technikai számlára, ahonnan a bank intézi a hiteltörlesztést?

(#13803) Gombinyó válasza Apollo17hu (#13802) üzenetére


Gombinyó
őstag

Szerintem először folyósítanak és utána kell leadni a számlákat (talán 3 hónapos van rá) . Legalább is én így látnám értelmét...
Különben előre meg kellene finanszíroznod mindent és csak utólag kapnád meg a megtakarításod.

(#13804) axioma válasza Apollo17hu (#13802) üzenetére


axioma
Topikgazda

1. szamla a kiutalasi idoszak kezdetetol gyujtheto
2. forditva: kered a ket celra, az elotorl vszinu a technikai szamlara megy azonnal, a tobbi a tiedre, es a penz kezhez kapasa + 2 honap a szamlabemutatasi (bekuldesi) hatarido.
3. a fenti miatt igy nem menne el az hogy gyujtod a szamlat es csak amire nincs mas lefedes az menjen a hitelbe, de forditva talan (figyelem, ez nem tanacs, csak tipp, kerdezz utana!) megodlhato: kikered felujitasra, es utana kered a lakascel modositasat, ha mar tudod mennyi lesz (mondjuk lehet hogy egyebkent nem is kell modositani csak beadni hogy elotorlesztes lett belole mert nem kellett a felujitasba, de mondom, kerdezd meg, termeszetesen igy, forditva: ha nem lesz annyi a felujitas, a maradekrol vihetsz-e elotorl.-igazolast).

(#13805) Apollo17hu válasza axioma (#13804) üzenetére


Apollo17hu
őstag

Köszönöm. Átfutottam a tájékoztatókat a honlapon, és valószínűleg az lesz a tuti, ha emailben kérek bővebb infót (jobb, ha írásban is megvan, minthogy szóban az ügyfélszolgálaton esetleg félretájékoztassanak).

[ Szerkesztve ]

(#13806) .tnm válasza Nordik (#13800) üzenetére


.tnm
addikt

nekem az ügyvéd bepipálta ezt valamilyen adatlapon, amit az adásvételivel, vagy a függőben tartást feloldó nyilatkozattal együtt beadott a földhivatalba (nem tudom a papír nevét, mert nem nagyon néztem át, talán alá se kellett írnom) és ezután már eleve így kaptam meg az illetéket kiszabó határozatot (azaz 1 + 11 részlet befizetésére szólított fel.)

It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."

(#13807) kerxy válasza .tnm (#13806) üzenetére


kerxy
senior tag

Nekünk is benne van az adásvételiben, hogy így szeretnénk (magától írta be az ügyvéd).
Szerda reggel aláírjuk, izgi lesz :B

(#13808) .tnm válasza kerxy (#13807) üzenetére


.tnm
addikt

nekem nem az adásvételiben volt benne (nem is igazán értem, hogy az eladóra miért tartozna ez), hanem valamilyen adatlapon, ami a földhivatalon keresztül a NAV-hoz megy

It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."

(#13809) kerxy válasza .tnm (#13808) üzenetére


kerxy
senior tag

Én is csodálkoztam először, de szerintem elfér benne... :) Aztán remélem majd az adatlapon is megteszi.

(#13810) axioma válasza Apollo17hu (#13805) üzenetére


axioma
Topikgazda

email hatranya hogy szerzodeshez kotheto (na jo, kiveve ha gyakori a neved), es beprobalni akkor is lehet ha nem kedvezoen tajekoztatnak... (epp irtam a fundas topikban hogy hogy kiakadtam kiallitason a funda standnal).

(#13811) Nordik


Nordik
őstag

Tegnap megnéztem a lakást amiről beszéltünk, valóban felújított pár éve, látszik foglalkoztak vele. Mivel azért lett eladó mert vettek egy új epitesut, ezért a következő állna fent. Neki készpénzes vevő lenne ideális mivel decemberig szüksége lenne a pénzre, addig kellene kifizetnie a másikat, de nyilván ha addig megérkezik a banktól a hitel akkor az is tökéletes. Ha most elinditom a dolgot addig a számláján lehet a pénz? A másik, hogy mivel az új lakásba február, márciusban tudnának költözni, ezért mihelyst megkapja tőlem a pénzt onnantól a nekem éppen aktuális havi jelenlegi bérleti dijamat fizetne míg ki nem költözik. Nekem ez így megfelelne végülis. Ilyet szokás csinálni? Nyilván ügyvéd előtt minden le lenne fektetve.

(#13812) .tnm válasza Nordik (#13811) üzenetére


.tnm
addikt

december eleje szerintem elég esélytelen (kivéve, ha már tudod melyik banktól lesz a hiteled, esetleg van előbírálatod, megvan az ügyvéd is, és azonnal tud veled foglalkozni). december közepe necces (vége meg az ünnepek miatt gyakorlatilag nincs).

Nekem egyébként kicsit gyanús lenne ez a sürgetés, vagy egy jó alkupozíció.

It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."

(#13813) kiszi07 válasza Nordik (#13811) üzenetére


kiszi07
senior tag

Én tavaly Győrben november 6.-án adtam be és december 27.-én utalták ki a hitelt. Vannak bankok, akik dolgoznak is a két ünnep között. Valóban az előminősítéssel tudnál jó néhány napot nyerni, mert azon szeretik húzni feleslegesen az időt, persze sok dologtól függ. Ügyvéd, nekem van már régóta, aki mindig azonnal intézkedik, közjegyző, 99.9%-ban csak a banki jó, időpont kell hozzá is, sőt a bankba a szerződést aláírni.
Jogszerű nyilván, ha már a kifizetted onnantól, a te tulajdonod. Nálunk is ez volt, én a bútorokat kértem cserébe, ami közel lett volna 6-700k, három hónapra rendben volt, külföldön voltam amúgy is.
PS: lehet ésszerűbb lenne külön ingó szerződést kötni, amit a bankba nem viszel be, teljes mértékben hiteles, hozzad fel az ügyvédnek

Slow down & you'll make less mistakes. At the pace of faith, work is productive, relationships prosper, & your spirit is at peace

(#13814) Nordik válasza .tnm (#13812) üzenetére


Nordik
őstag

Huuu nem gondoltam ilyen sok idő ez. Végülis holnap mennek be a bankba, ügyvédet elvileg tudok keríteni ismerősi korbol.

Annyit mondott az eladó, hogy ki kell fizetnie az újat addig mindenképp, akkor lesz a műszaki átadás vagy mi. Gondolom őt is valamilyen szerződés köti. Igazából ha nem működik a dolog megveszi mas készpénzre. Nem hinném különösebben aggódik rajta.

A másik ami eszembe jutott, hogy amint kifizeti az eladót a bankom ahogy írja is a forumtars az én tulajdonom, gyakorlatilag onnantól tőlem csak bérlik az ingatlant. Mi van ilyenkor a közüzemi dolgokkal? Gondolom az is a nevemre kerül egyből, azt is nekik kell kifizetniük arra a pár hónapra.

[ Szerkesztve ]

(#13815) .tnm válasza Nordik (#13814) üzenetére


.tnm
addikt

a szerződésben fogjátok rögzíteni, hogy mennyi idővel azután, hogy az eladó megkapta a teljes vételárat (azaz miután a bank [vagy az állam is {pl. csok}] utalt, merthogy ő[k] kell, hogy a végén legyenek a kifizetésnek), szóval, ha az eladó megkapott mindent, ami neki jár, akkor mennyi időn belül kell megtörténnie a birtokba adásnak. a birtokbaadástól kezdve a tied a lakás abban a tekintetben, hogy innentől te élvezed a javait és te állod a terheit, azaz, ettől a naptól kezdve fizeted a közös költséget, a közművek alapdíját. ugyanezen a napon fogjátok felírni a mérőórák állását (és gyári számát is érdemes!!) a birtokbaadási jegyzőkönyvbe, már ha vannak mérőórák (legalább villany lesz) és ezt a jegyzőkönyvet kell majd a közműveknek adni (érdemes emiatt eleve több példányban készíteni, plusz még nálad is legyen.)

persze megteheted, hogy csak akkor csináljátok a birtokbaadást, amikor be is költözöl, addig meg fizessenek ők, de az fontos, hogy a 0-s igazolásokat (nincs közmű/közöskötlségtartozás a lakáson) a szerződéskötéskor fogja hozni az eladó. 3 hónap alatt azért jó kis tartozást lehet összehozni, szóval az egyik megoldás, hogy minél előbb birtokbaadás, és utána egy külön bérleti szerződés, de
- a közműveket mindenképp Te fizesd, mert ha nem fizetnek, akkor az már biztosan a te tartozásod
- a bérbeadásból származó jövedelem adóköteles.

A másik megoldás, hogy annyival alacsonyabb a vételár, amennyi ideig visszabérlik, és a birtokbaadás napja egy olyan, amikorra biztosan kiköltöznek.
Ebben az esetben viszont
- folyamatosan kérd az igazolást a közművek befizetéséről a 0-s igazolások után is.
- vegyél fel egy olyan záradékot, hogy napi sok ezer ft-ot fizessenek, ha miattuk csúszik a birtokbaadás napja (jóval több legyen, mint egy albérlet ára). ez talán nem adóköteles, de mindegy is, mert ha kellően magas összeg, akkor biztosan kiköltöznek inkább, minthogy fizessék.

It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."

(#13816) .tnm válasza Nordik (#13814) üzenetére


.tnm
addikt

nálam is nyitva volt a bank az ünnepek alatt, de a rendes ügyintézőm szabin volt, a helyettese nem volt képben. és munkaszüneti napokon akkor se fog se utalni, se telefonon, se e-mail-en reagálni senki. (abban a pár napban, amikor meg van munka, akkor meg elég túlterheltek)

az, hogy 27-én utalták az azt jelenti, hogy max 23-áig leadtad minden folyósítási feltétel igazolását és tényleg csak az utalás volt hátra.

It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."

(#13817) Nordik


Nordik
őstag

Köszi a válaszokat! CIB bank ahol vagyok csak minimum 30% onerotol ad kölcsönt mivel egyedülálló vagyok és nincs meg 10ezer forint híján a 300 nettó... Beballagtam a K&H-hoz mergembe és simán működik náluk 20% önerővel. Nem is értették az egészet, de egyébként beszéltem közbe ingatlanossal is és mondta a városunkban minden bank megadja a hitelt 20%ra. Én értem, hogy be akarja magát biztosítani de azért nettó 300as fizuval szerintem egyedül is ki tudok fizetni havi 50ezret...

Esetleg mi a tapasztalat a bankokkal? Általánosságban melyik jó, melyik olcsó, melyik ad akár kisebb onerore is hitelt? K&H mondjuk pont ajánlható?

[ Szerkesztve ]

(#13818) Sweet Lou 6 válasza Nordik (#13817) üzenetére


Sweet Lou 6
addikt

nekünk a hitel folyositasaval nem volt probléma a k&hnal, viszont arukapcsolassal ránk tukmaltak a kötelező lakasbiztositasukat. most viszont amikor ki akarjuk váltani, mindent megtesznek, hogy ne sikerüljön (pl egyszerű tartozás igazolasert hetekig kell várni, amit aztán hibásan állítanak ki, persze ez alkalmanként 5e ft-ba kerül, csak akkor válaszolnak ha panaszkonyvbe ír az ember stb).

sweetlou6.wordpress.com

(#13819) szabonagyur


szabonagyur
félisten

Tippet kérnék..

Új építésű lakást vennénk, kb 50% önerő lenne, de a lakás még épülőben van.

CSOK, babaváró nem érdekes számunkra.

Sima lakáshitelt nem lehet felvenni ugyebár? Milyen opció van vagy hogy lehet megoldani a normál lakáshitel felvételt?

Eladó: iPhone 13Mini 2 év gari, iPhone 6S 32GB

(#13820) A Zéé válasza szabonagyur (#13819) üzenetére


A Zéé
addikt

miért nem lehet sima lakáshitelt?
Elzárkózik tőle az építtető?

Just a simple Lineman...

(#13821) szabonagyur válasza A Zéé (#13820) üzenetére


szabonagyur
félisten

Ja igen 1-2 dolog kimaradt.

Ugyebár ha 5% ÁFA-vaé venném meg akkor az éven ki kell fizetni.

A lakás várhatóan 1 év mire elkészül és elvben erre nem lehet lakáshitelt felvenni még.

Ha megvárom az elkészültséget akkor meg 27%-s ÁFA jön be amivel megint csak vesztünk.

Eladó: iPhone 13Mini 2 év gari, iPhone 6S 32GB

(#13822) A Zéé válasza szabonagyur (#13821) üzenetére


A Zéé
addikt

ha volt építési engedélye 2018 nov. 1 előtt, akkor 2024-ig van 5% áfa.
Ha nem volt, akkor valóban szívás. Viszont ha még több mint 1 év van vissza a kivitelezésből, akkor nagyon-nagyon-nagy bizalom kell a beruházó felé, hogy már most kifizesd a teljes vételárat. Én csak nagyon sok csillag együttállása esetén merném meglépni.
Nem tudom merre keresgélsz, de olyan lakás esetleg nem jöhet szóba, aminél tovább él az 5%, esetleg hamarabb kész lesz?

Just a simple Lineman...

(#13823) szabonagyur válasza A Zéé (#13822) üzenetére


szabonagyur
félisten

Vidéken vagyok, Nyíregyháza.

Ez a leghamarabbi ami elkészül, több épületet is felhúzott már az építtető.

Nagyon kevés opció van és nagyon elszállt árak vannak.

[ Szerkesztve ]

Eladó: iPhone 13Mini 2 év gari, iPhone 6S 32GB

(#13824) gerii válasza A Zéé (#13822) üzenetére


gerii
addikt

Hát én bármelyik már épülő projektet néztem, mindegyik azt írja hogy a jövőre kifizetett részre 27% áfa lesz számolva. Persze lehet hogy simán csak feltolnak minden árat 20%-kal, hogy pariban legyen a többivel (extra nyereség)

(#13825) Revolit válasza gerii (#13824) üzenetére


Revolit
senior tag

Csakhogy az AFA teljesen kulon kezelendo, es szamlat is ugy allitjak ki. Megis hogy trukkoznenek ezzel? Eleve a szerzodesek netto arra vannak, es ott van, hogy plusz AFA. Legalabb is amiket en lattam meg hallottam. Meg a mutyizo kivitelezok is igy kotik.

(#13827) A Zéé válasza gerii (#13824) üzenetére


A Zéé
addikt

gondolom kell a vásárló, és abban bíznak, hogy így be lehet talán ugrasztani pár embert, aki esetleg bizonytalan a vásárlásban.

Amúgy már 1-2 helyről hallottam, hogy kezd hűlni a piac, nyár elején lelassult a kereslet, és azóta sem pörgött vissza. Gondolom ezt is érzik a beruházók, ezért kellenek az ilyen trükkök.

Just a simple Lineman...

(#13828) Drizzt


Drizzt
nagyúr

Két kérdésem lenne lakáseladásnál:
- Holtig tartó haszonélvezeti jog még rajta van a tulajdoni lapon. Halotti anyakönyvi kivonat bemutatása elég a szerződés kötéséhez? Valahol azt írják, hogy ebből eredeti kell. De ebből mi számít eredeti példánynak?
- Energetikai tanúsítvány már a szerződés aláírásához kötelező, vagy elég lehet a használatba vételig?

I am having fun staying poor.

(#13829) darksamu válasza Drizzt (#13828) üzenetére


darksamu
csendes tag

Az Energetikai Tanúsítvány számát nálunk az ügyvéd beleírta az adásvételi szerződésbe, úgyhogy sztem még aláírás előtt érdemes megcsináltatni.

Közben találtam egy ilyet is:
"Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008.(VI.30.)Korm. rendelet 3.§ (3) bekezdése szerint épületnek vagy önálló rendeltetési egységének ellenérték fejében történő tulajdon-átruházása vagy bérbeadása tárgyában készült szerződésnek tartalmaznia kell azt, hogy az adott ingatlanra vonatkozóan kell-e energetikai tanúsítványt készíteni. Ha pedig kell, a szerződésben fel kell tüntetni a tanúsítvány azonosító kódját, és a vevő vagy bérlő nyilatkozatát arról, hogy az azonosító kód szerinti tanúsítványt vagy annak másolatát az eladótól vagy a bérbeadótól átvette-e."

forrás

[ Szerkesztve ]

(#13830) darksamu válasza Drizzt (#13828) üzenetére


darksamu
csendes tag

Halotti Anyakönyvi Kivonatból meg gondolom a zöld-sárga papírra nyomott változat az eredeti, valahogy így néz ki:

(#13831) Shade45 válasza Drizzt (#13828) üzenetére


Shade45
senior tag

Tudnak adni ideiglenes számot (Energetikai tanúsítvány), ami tökéletesen elegendő az ügyvédnek, így később is elvégezhető a felmérés!

(#13832) attiati


attiati
veterán

[link]
Népesedési kutatóintézet vezetőjével interjú.
Nagy része már régóta ismert, de jól érinti és keretbe foglalja a témákat

[ Szerkesztve ]

(#13833) updog


updog
senior tag

Lazított a kormány a szabályokon azoknak, akik éppen családi házat építenek maguknak Valamiért ahogy ezt olvastam, az jutott eszembe, hogy amikor anyámék '80-as években épült házában kell bármit csinálni, 17 generációra visszamenőleg elátkozzuk azokat, akik
a, semmit nem terveztek meg
b, semmit nem csináltak meg szépen/szabályszerűen
c, senki nem kérdezett rá az építkezés, majd az évek során, hogy ezt így most hogy a ****ba.

Ezzel elintézik hogy a mostani generációnak is legyenek majd 10-20 év múlva ilyen élményeik. (szvsz)

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#13834) Revolit válasza updog (#13833) üzenetére


Revolit
senior tag

Es ez most mit jelent pontosan? Veszek egy telket, terveztetek (vagy akar magam tervezek) egy ingatlan, ha megadjak ra az epitesi engedelyt, akkor elkezdhetem magamnak epiteni az egeszet?

(#13835) .tnm válasza updog (#13833) üzenetére


.tnm
addikt

kiváló módja annak, hogy ezután mindenki magának fog építeni papíron. (illetve hát nem lesz papír)...
vagy megépíti "magának" és a használati engedély után épp eladja.

It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."

(#13836) axioma válasza updog (#13833) üzenetére


axioma
Topikgazda

Ezek tenyleg hulyek. Hasznalt hazat venni ilyenbol tilos, vagy a teljes felelosseget az eladora haritani barmilyen szabalytalansag eseten, es feltarassal kezdeni (azaz csak felujitandokent venni figyelembe). Sokat fog erni kesobb a most elsporolt naplo hianya... (marmint eladasi arban).
A kerdes az, hogy mi varhato a lakastol ha peldaul vendegsegbe mesz, vagy akar valami hivatalos szemely, szakember be akar lepni. Ki felel az eletveszely-mentessegert?

(#13837) Revolit válasza axioma (#13836) üzenetére


Revolit
senior tag

Könnyűszerkezetes tégla ház eladó :DDD ;]

(#13838) A Zéé válasza axioma (#13836) üzenetére


A Zéé
addikt

Ennyire azért messze nem tragikus a helyzet, annak ellenére, hogy én sem értek egyet ezzel az intézkedéssel.
A szüleim háza 86-ban épült, mutter és fater rajzolta, keresztfater írta alá a tervet (3 mérnök, ebből 2 magasépítő), és mégsincs meg a házról minden terv, és ha meg is lenne, jó része nem érvényes már, mert falak is mozogtak azóta. Minden 10 évnél idősebb házat, lakást felújítandóként kell kezelni szerintem.
A kivitelezőnek most is csak 10 évig van felelőssége a szerkezetre, utána nem.
Az hogy nem kötelező naplót vezetni sem fog semmit sem jelenteni az árban. Anno elsősorban azért lett az enapló bevezetve, hogy követhető legyen az alvállalkozói lánc, ezáltal a felelősségi körök is , és legyen valami az alvállalkozó kezében, ha nem akarják kifizetni (nem zárja az alnaplót, ezáltal nem kaphat használatba vételi engedélyt az épület). Ebből mi valósult meg? Kb. semmi. Lassan 10 éve kell(ene) vezetni, mégis a cégek jelentős többsége leszarja, és em tudsz vele mit csinálni. Nincs lezárva az alnapló? Megkésett nálunk is, alvállalkozó alvállalkozója egyszerűen felszívódott, utolérhetetlen. Leírtuk önkormányzatnak, meg a Lechner központnak is, annyi volt a válasz, hogy az engedélyezési eljárás indításakor ezt írjuk le, írjam be a naplóba, hogy ez a szitu, de a kivitelezés kész, levonulunk, és minden rendben lesz. Így is lett. 1,5 éve kész a ház, miden engedélye megvan, a napló meg még mindig ott van nyitva a nevem alatt.
Ami oltári nagy baj, az a tervezői művezetés, és a kötelező felelősségbiztosítás eltörlése (lenne, ha ezek rendesen működnének most is)

Just a simple Lineman...

(#13839) Brave_86


Brave_86
aktív tag

(#13840) axioma válasza A Zéé (#13838) üzenetére


axioma
Topikgazda

ja nyilvan a muvezetes/felelosseg (a biztositas is resze, mert amugy le nem gombolod rola) az en bajom is, de en ugy gondolom, hogy az enaplos, visszanezheto tartalmu haz erteke nagyobb lesz, legalabbis nekem (bar en inkabb epitenek me'g egyet).
Azt elhiszem, hogy _lehet_ papir nelkul is biztonsagos hazat epiteni, de papirral nem csak biztonsagos kell legyen, hanem be is kell ezt bizonyitani. Ez ket szigoritasi lepcso.
Ezzel szemben az epitkezesen ket leggyakrabban hallott frazis: "igy szoktuk" es "jo lesz az ugy". :(

(#13841) A Zéé válasza axioma (#13840) üzenetére


A Zéé
addikt

Az enapló most sem egy bárki által visszanézhető, nyilvános dokumentum. És hozzáteszem semmi olyan nincs benne, ami úgy egyébként érdekes lehetne bárki harmadik félnek, vagy le lehetne vonni belőle messzemenő következtetéseket. Az enapló a kivitelezési dokumentáció része, mint a rengeteg megfelelőségi nyilatkozat, meg használati utasítás, amit ugyanúgy nem néz át senki sem, és az átadás után elég hamar el is tűnik.

Utolsó bekezdésedhez pedig csak annyit, hogy olyan átgondolatlan, vacak, vagy szimplán hibás terveket tudnak még a nevesebb építész irodák is kiadni, hogy az "így szoktuk" az egyáltalán nem biztos, hogy rosszabb, mint ha terv szerint dolgoznánk.

[ Szerkesztve ]

Just a simple Lineman...

(#13842) axioma válasza A Zéé (#13841) üzenetére


axioma
Topikgazda

Nyilvan ha azt akarja hogy megvegyem legyen az e-naplozasrol valami amit at tud adni (mi meg papirosan csinaltuk, 2005).
Az "igy szoktuk"-ot en nem fogom elturni a kovetkezo epitkezesemen. Vagy az van, hogy az a "szabalyos" (pl. az van az epitoanyag beepitesi eloirasaban), akkor arra hivatkozzon ne a szokasra; vagy valoban nem ugy kell akkor meg _o_ semmikepp ne biralja felul.

(#13843) A Zéé válasza axioma (#13842) üzenetére


A Zéé
addikt

Az autódnál sem kéred el/kapod meg az összeszerelési dokumentációt, pedig ahoz is van. És azzal még a baleseti kockázat is nagyobb.

Lehet ennyire mereven ragaszkodni az előírásokhoz és a tervekhez, de az építőipar tipikusan nem az, ahol ezt érdemes, különben sosem lesz kész a házad. Ez nem gépészet, vagy IT, ahol csak 0 meg 1 lehet az elfogadott. Már maguk a tűréshatárok, és a megvalósítható pontosságok is olyanok, hogy bizony néha muszáj félre tenni a terveket, és elővenni az "így szoktuk" - ot. Rengeteg ilyen példát tudnék sorolni, és olyanokat, hogy a hajad égnek állna. És itt kanyarodtunk vissza az eredeti problémához: ehhez az FMV és tervezői művezetés kell, nem enapló.

Just a simple Lineman...

(#13844) lajafix válasza updog (#13833) üzenetére


lajafix
addikt

A papíron leírt szabályoktól nem lesz semmi jobb, ha nem követi / ellenőrzi senki.

Az triviális, hogy jó szakértővel kell átnézetni bármit, amit meg akarsz venni, a kivitelezési hibák pár éven belül előjönnek.

Rock'n Roll

(#13845) axioma válasza A Zéé (#13843) üzenetére


axioma
Topikgazda

Az auto (ipari szemlelettel ertve) nem egyedi termek, a haz viszont igen, igy nem annyira er osszehasonlitani. (Egyeb kulonbsegekrol mint 1-2 nagysagrenddel nagyobb ar mar nem is beszelve.)
A pontossagrol nem beszeltem (nalunk a haz ket vege kozott ugy 40 cm "tunt el"), de arrol igen hogy a pth30nf milyen modon vaghato es hogy a vagott oldalon az nf-et is kell habarcsolni. Vagy hogy a tetofolia mikor parazaro, mikor paraatereszto kell legyen, es miert. Meg ne ijesztgessen a munkas azzal hogy nagy (hosszu) a teto, sok tonna a cserep, _ezert_ a szokasosnal vastagabb/dragabb szarufa kell (arrol me'g nem hallott, hogy negyzetmeterenkent kene szamolni...)

(#13846) A Zéé válasza axioma (#13845) üzenetére


A Zéé
addikt

Ezek, amiket írsz szakmai hibák (vagy hozzá nem értés), ez ellen csak a művezető, építésvezető, esetleg FMV tud tenni. A terv, a tervező, vagy az enapló nem.
De hogy hozzak pozitív példát az "így szoktuk"-ra, mert te ezt csak negatívumként látod.
A mostani házamnál a legdurvábbak:
-van olyan sarok, ahova az építész 4 irányból 4 féle téglát vitt (30 AKU-Z, 10 PTH, 10 Bakonytherm aku, 10 Ytong) ezt nyilván nem csináltuk meg így, mert ezt nem lehet jól megcsinalni, "nem így szoktuk"
-a fekvőeresz alá nem rajzolt teli deszkázatot, ezt is telibe deszkáztuk, mert "így szoktuk, így jó"
-a tűzfalat nem húzta magasabbra, mint a szarufák (!!) síkja. Ezt is magasabbra vittük, mert "így szoktuk", és így talán a szél sem tépi fel a cserép fedést (~28 méter magasan van a taréjszelemen) .
-káva nélküli bejárati ajtókat rajzoltak, amit át kellett alakítani kávásra, mert így majd ki is lehet nyitni teljesen. Az építész szerint terv szerint a jó, falazás kezdeténél jeleztük, hogy kávával "szoktuk" rakni, de nem, ennek így kell. Most utólag kellett kávát barkácsolni...
- burkolás: 3mm síkbeli eltérés szabvány szerint még megfelelő, I. osztályú. Ezt nyilván nem szoktam hagyni...

Just a simple Lineman...

(#13847) axioma válasza A Zéé (#13846) üzenetére


axioma
Topikgazda

Ja... az epiteszt egyszer kell valasztani ugyhogy en ugy veszem hogy o ert hozza, foleg ha kiviteli terv is lesz (legutobb nem volt), mig az epitkezesen keresztul-kasul rohangalo "szak"emberbol van sok eleve a leirtakat kell kovesse.
Szamonkerni meg azt tudom ami a tervben van. Tehat a terv legyen jo, vagy keruljon be a naploba az elteres _es_az_oka_.
Egyszeruen eltero iranyu tapasztalataink vannak, nalunk a kivitelezo volt trogerebb, nalad meg a tervezo. En forditva nem vallaltam volna be... ha meg egyszer sikerul epitkezni (szeretnek), akkor KomKel (index forumos szaktars) vagy hasonlo kaliberu tervezo kell nekem, a melosok meg csak tartsak be. Lasd indexen van ilyen topic (hm, ezek szerint csak volt, gondolom tul hosszu cim miatt atnevezedott): "Milyen a jo terv? Sporolj mar most!"

(#13848) A Zéé válasza axioma (#13847) üzenetére


A Zéé
addikt

Hibátlan terveket szerintem lehetetlen csinálni (mint ahogy a hibátlan kivitelezés is csak egy utópia).
Közel hibátlant lehet, de az nem egy rövid és olcsó folyamat. Nem árt hozzá, ha a szerkezetépítő, a gépész és a villanyszerelő kivitelező már megvan a tervezés folyamata közben, és már akkor észrevételezik a terveket. Ha ez nincs meg, akkor még mindig tud segíteni egy sokat látott műszaki ellenőr, de még ő sem tud mindent észrevenni. Sok olyan probléma van, ami papíron nem tűnik fel, csak akkor, amikor csinálni kell.

Just a simple Lineman...

(#13849) axioma válasza A Zéé (#13848) üzenetére


axioma
Topikgazda

Nyilvan a tervezo olyan, hogy a szakagi tervezoket is hozza, benne van az arban (nem is tudna mashogy kiviteli tervet).
Ep.eng. tervbol nyilvan lehet meglepetes (a mienknel peldaul az elso homlokzatra - tetoteri haromszogbe - felrajzolt ablakok jol neztek ki, de ha a meretezest belevetted akkor kilogott a tetosikbol a felso csucsok... na ja, kezdo volt archicad-ben az illeto, vittuk masikhoz ellenoriztetni a hulyesegeit meg ilyeneket javitani) DE kiviteli tervnel pont az a lenyeg, hogy mar minden csomopont stb. vegig van vezetve. Draganak tunik, foleg hogy a kivitelezo feleslegesnek is tartja (megsugom: mert igy nehezebb barmit szamonkerni rajta) de megeri, elore kell gondolkozni hogy kesobb ne legyen az olcso a dragabb.

(#13850) A Zéé válasza axioma (#13849) üzenetére


A Zéé
addikt

Nem a szakági tervezőre gondoltam, hanem a kivitelezőre. Nagyon nem mindegy. A gépész és az elektromos szinte mindig összeakad a kivitelezés során, mert nincsenek összefésülve a tervek. Szerintem a legnagyobb baj, hogy a tervezők 90%-a sosem dolgozott kivitelezésben legalább 1 évet. Ha ez meglenne nem terveznének kivitelezhetetlen csomópontokat, vasbetonba süllyesztett elektromos elosztószekrényt, illetve 35x20 cm-es strangba 5 db 110-es csövet(ami papíron épp elfér bele, csak a bilincsek, a PVC cső tokja, és a csőszigetelés már nem. Na most ilyenkor akkor szerinted a tervező lesz a hibás, vagy a kivitelező? Persze, hogy az utóbbi, mert "hát ott a terven, hogy elfér!")

Hidd el, a tervezők sem tévedhetetlenek, és nem minden kivitelező tróger. Én pl. örülök, ha ki van dolgozva a csomópont, mert nem nekem kell agyalni rajta, és nem lehet csak rám mutogatni, hogy "nem így kellene".
De előző kivitelezésemen a nemtom milyen díjazott, hűde neves építész rajzolt. ~30m2 erkély, alatta lakótér, iszonyat drága hőszigeteléssel, mert hely szűke van. Rajzról kidolgozottak tűnt, nem volt benne hiba. Elkészült a szerkezet, kihívtuk a forgalmazót "Ja, hát ilyen terhelésre ez az anyag nem alkalmazható. Egyszer valaki megrajzolt egy ilyen csomópontot, nem tudjuk miért, és azóta egyre több helyen rajzolják be, de ez így nem beépíthető" Itt most megint mi lettünk a birkák, mert nem vettük észre előre. Ugyanez az építész mérte félre a megmaradó épületrészt. Nem tévedett nagyon, csak széltében 15centit, belmagasságban meg szintenként 4 centit (mert szerinte a 16mm-es mennyezethűtő csövek 20mm vakolatban simán elférnek) .

Just a simple Lineman...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.