Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#14651) S.J. válasza skristof (#14649) üzenetére


S.J.
tag

elso oldalnal 70 evest allitottam be es 30 eves hitelre, es elfogadta. ez realis lehet? masik oldalon meg nincs is beallitasi lehetoseg korra.
emiatt tettem fel a kerdest a topikban

(#14652) S.J. válasza Mercutio_ (#14650) üzenetére


S.J.
tag

vilagos, egyelore nezelodom..

(#14653) Mauzes válasza S.J. (#14651) üzenetére


Mauzes
őstag

Szerintem ezt nem kezeli, bankban kell megkérdezni. Első körben én videóbankoznék a Gránittal, kíváncsiságból.

Ezeknél az online verzióknál viszont a max törlesztőt jól tudod modellezni.

Én egyébként figyelném rendesen a piacot. Sokan fel se rakják már a hirdetést, de lesz jó pár fire sale a következő hónapokban.

[ Szerkesztve ]

(#14654) axioma


axioma
Topikgazda

Van akinek sikerult lemondani a moratoriumot a CIB-nel? cib24 az egyetlen lehetoseg szemelyi kolcsonnel, de rohadtul nem kerulok soktiz perc utan se ugyintezohoz.

Amugy csokoltatom a portfoliot akik az indexre kitettek egy olyan fals szamolast, hogy majdnem a ferjem is bedolt neki. Almat hasonlitanak kortevel.
A lenyeg: CSAK a kamat kamatat engedik el! Aki nem torleszt annak a toke kamatozik, a kamat nem tokesedik de gyulik (jo kerdes, hogy dec31 utan tokesitik vagy valami mas konstrukcio lesz, mint a dev.atvaltasnal a ket kulon szamlaval).
Lehet dec.31-ig akarhanyszors valtoztatni hogy kersz moratoriumot vagy nem.

Fontos, lakashiteleseknek: az eg.pt. SEM kuldi a havi lakashitel-torlesztot, kiveve ha kulon kered, es leirod hogy a banknak mar mondtad hogy nem kersz a moratoriumbol! MKB befogadta emailben, nekunk mar el van intezve.

Elotorlesztes: sztem nem lehet csak toket elotorleszteni: ha plusz penzt tolsz be, MINDIG elobb a fennallo tartozasokat (dij majd kamat) vonnak le, a maradekkal csokken csak a toke. Es ez igy logikus es normalis is. Ketlem, hogy jobban ki lehet jonni mint a moratoriumbol kilepessel, legalabbis nagyon fura konstrukcio kene ahhoz legyen (de matek erzekem szerint annyira fura hogy nincs is).

(#14655) stickermajom válasza axioma (#14654) üzenetére


stickermajom
addikt

Lízing miatt negyed óra alatt ügyintézőhöz jutottam a CIB-nél ma délután.

Ezek szerint érdemes a lakáshitelnél is kilépni a moratóriumból? Januárban vettük fel 20 évre, 10 éves kamatperiódussal. 10 éven belül kis szerencsével kipörgetjuk.

(#14656) Revolit válasza axioma (#14654) üzenetére


Revolit
senior tag

De ezt a kamatot igy-is ugy-is meg kell fizetnem. Akkor miert ne tennem idoben eltolva, foleg most, hogy massziv inflacio van kilatasban. Ugye kamatos kamat nincs.

Es ha moratorium alatt elotorlesztesz, az miert ne a tokebe menne? Eddig ha nem volt tartozasod, most nem is lehet. Aztan azt mondod novemberben, hogy csokolom, itt van egy misi, elotorlesztenem, akkor annyival csokken a toketartozas.

[ Szerkesztve ]

(#14657) petyametyo válasza Revolit (#14656) üzenetére


petyametyo
aktív tag

Szerintem is így van . Én ma rá kérdeztem. Simán működik annál aki biztos tudja hogy nem fogja végig fizetni . A kamatot a 9 hónapra amit befizetnél futamidő kitolással fogod vissza fizetni .
Én biztos nem fogom fizetni. Nem egy nagy összeg 2xxxx ezer forint /hó ,de miért ne nyerjek rajta ha már így alakult :U

[ Szerkesztve ]

(#14658) kiszi07 válasza stickermajom (#14655) üzenetére


kiszi07
senior tag

Ha tudod fizetni, akkor természetesen. Mi van azzal, akinek fix kamatos a hitele? Simán hozzáadódik a kamat + meghosszabbodik ?

Slow down & you'll make less mistakes. At the pace of faith, work is productive, relationships prosper, & your spirit is at peace

(#14659) axioma válasza Revolit (#14656) üzenetére


axioma
Topikgazda

Szerintem tevedsz, de kerdezd meg a bankod.
A kamatot arra kell megfizetni, ami nalad van penz. Ha torlesztesz, csokken a toke. Azaz arra mar nem fizetsz ertelemszeruen penzhasznalatot.
En matematikailag azt javaslom, akinek nem gond fizetni, az fizesse, nem jobb trukkozni, csak latszolagos hogy jobban jar. [Ahhoz kepest jar igazabol csak jobban, mintha nem fizetne es tokesedne mindig a kamat amit nem fizet ki.]

(#14660) stickermajom válasza kiszi07 (#14658) üzenetére


stickermajom
addikt

Amúgy is akartam előtörleszteni kb 9 hónapnyi összeget, de most erősen gondolkodom, hogy hagyom a moratóriumot és a 9 hónap nem fizetés miatt inkább berakom a 2x9 hónapot. Csak nem tudom hogy járok jobban. Elő kell vennem az első osztályos matekot. :DD

(#14661) axioma válasza stickermajom (#14655) üzenetére


axioma
Topikgazda

Lizingre van email cim is... de nem tudtak 20+ perc alatt se zenen kivul mast nyujtani (beazonositottam magam).
De akkor majd probalkozom ujra, koszi az infot, ezek szerint vannak lyukasabb idoszakok mint amiket probaltam.

(#14662) petyametyo


petyametyo
aktív tag

Ezt se én találtam ki [link] ha már senki nem válaszolt arra amit írtam :W

[ Szerkesztve ]

(#14663) axioma válasza petyametyo (#14662) üzenetére


axioma
Topikgazda

Sajna az internet mindent elbir, szerintem ez igy nem fog mukodni. De ha valaki sikeresen megle'pi, szoljon!

(#14664) petyametyo válasza axioma (#14663) üzenetére


petyametyo
aktív tag

Nem internet kell hozzá ,max számológép :R
Majd szólok :K

[ Szerkesztve ]

(#14665) mokus1


mokus1
addikt

Én is ezen gondolkodtam unicreditnek vagyok kB 2 perc után kapcsoltak de még nem tudtak segíteni. Várják a részletes jogszabályt.

(#14666) kraftxld válasza S.J. (#14646) üzenetére


kraftxld
nagyúr

A legtöbb bank 65-70 éves korig tolja ki a hitel végét. Keress egy jó hitelügyintézőt :)
1 éve csináltunk hasonlót a szülőkkel, 10 éves hitellel az egyik 74 a másik 71 lesz a végén, de LTP-vel hamarabb ki lesz pörgetve.

| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'

(#14667) concret_hp válasza axioma (#14654) üzenetére


concret_hp
addikt

egyik barátom fiókvezető (másik bank , de ez mindegy is) azt mondja pontosan 2 perccel a sajtótájékoztató vége után hívták először a moratóriummal kapcsolatban... :DDD

vagy fullba vagy sehogy :D

(#14668) dkaro


dkaro
őstag

Valaki számolta már ki, hogy megéri-e neki élni a moratóriummal és utána év végén egyben előtörleszteni?
Szeretném kiszámolni nekem megérné-e de őszintén lövésem sincs, hogy kell.

(#14669) petyametyo válasza dkaro (#14668) üzenetére


petyametyo
aktív tag

Kicsit vissza görgetsz akkor volt már erről szó.
Ez attól függ hogy végig fogod e fizetni a hiteled v sem. A havi törlesztő milyen arányban tartalmaza a tőke kamat eloszlását

(#14670) tibbike01


tibbike01
őstag

Szerintetek érdemes most a napokban lakást vásárolni? Kinéztünk egy lakást másodjára voltunk ma megnézni. Babavárót szeretnénk, ltp-t kivenni, plusz lakáshitel.

Érdemes most belevágni a dologba vagy várjunk vele?

(#14671) axioma válasza tibbike01 (#14670) üzenetére


axioma
Topikgazda

Kerdes, mik a szempontok az "erdemes"-hez.
En ma csak ket esetben vennek meg lakast: 1. nyomott aron 2. nagyon pont minden stimmel, nem tudok jobbat elkepzelni lakni. Az elso a gazdasagi "erdemes", a masik meg az eletviteli.
En a veszhelyzet vegeig varnek, egyreszt addigra az eladok kivereznek, masreszt addig baromi nehez lesz barmi banki dolgot (sot szerintem ugyvedet is) intezni.
Szigoruan szvsz!

(#14672) Revolit válasza axioma (#14671) üzenetére


Revolit
senior tag

Masodik pontodra reflektalva, azert erdekes, hogy akinek most dolgoznia kell panaszkodik. OBI-ban is voltam egy hete, lazan trecseltek ketten, odaalltam mellejuk jelezve, hogy kerdezni szeretnek (meret arut levagatni), odafordult hozzam egyik, olyan undorral kerdezte, hogy mit akarok, hogy majdnem inkabb hagytam a picsaba. Arrebb ket sorral meg azt beszeltek, hogy menni kene mar haza, miert nem zarnak inkabb be.

Ha meg hirtelen nem lenne munkajuk, akkor az allam mentse meg oket...

(#14673) Livius válasza Revolit (#14672) üzenetére


Livius
őstag

Az ország 70-80%-ára jellemző a nulla munkáért kapjunk jó kis pénzt mentalitás, vagy vannak még olyanok, akik inkább elégedettek a szar fizetéssel csak ne kelljen komolyan dolgozni. Ez van, ez az itthoni mentalitás, és amúgy semmi jövőkép és előre gondolkodás, hogy ha netán bezárunk, akkor jövőhónapra nem lesz fizetés se pénz, ez eszük be se jut. Kb úgy gondolkodnak mintha csak úgy teremne a pénz a pénzfákon és kapják a semmiből.

Gigabyte GA-Z170-D3H, Intel Core i7-7700K, Corsair Vengeance 2x8GB DDR4-3600MHz, Intel 545s 256GB SSD, EVGA GeForce GTX 1060 GAMING 6GB

(#14674) Fandango válasza dkaro (#14668) üzenetére


Fandango
veterán

Mi is ezen gondolkodunk a párommal.
Egyelőre úgy néz ki, hogy élünk a monatóriummal, és az év végén előtörlesztjük az addig félre rakott pénzt. Ha minden jól megy, akkor a törlesztő részleten felül is tudunk félre tenni, így egy nagyobb összeggel tudjuk a tőkét csökkenteni.
Páromnál mondjuk rezeg a léc, hogy esetleg a cége becsődöl, de a következő 2-3 hónapra egyelőre úgy néz ki garantált a fizetése, ha a cég megrendelései nem javulnak. Ha meg mégis munkanélküli lenne, akkor felfüggesztjük a monatóriumot, és az addig félre rakott pénzből folytatjuk a törlesztést. A végzettsége, nyelvtudása révén igen nagy eséllyel tudna munkát találni újra, így az átmeneti időszakot át tudjuk vészelni.
Szóval mi így gondolkodunk jelenleg.

[ Szerkesztve ]

(#14675) dkaro válasza Fandango (#14674) üzenetére


dkaro
őstag

És te kiszámoltad már valahogy? Én visszaolvastam ahogy kérték a többiek de nem találtam konkrét képletet. Kifejezetten az érdekelne, hogy a törlesztőkből összerakott összeget törleszteném előre mást most még nem raknék hozzá.

(#14676) Fandango válasza dkaro (#14675) üzenetére


Fandango
veterán

Csak ötletelés szintjén, nem pontos számokkal. Meg én se nagyon tudom, hogy lehetne ezt teljesen pontosan kiszámolni. De mi úgy gondoljuk így járunk a legjobban, az eddig olvasottak, hallottak alapján.
De majd valahogy megpróbálunk utána járni, hogy konkrét számokkal hogy nézne ki a matek.

[ Szerkesztve ]

(#14677) Csabroncka válasza tibbike01 (#14670) üzenetére


Csabroncka
addikt

A koronába befele megyünk, azért NEM! Nem feltétlen azért, mert később olcsóbb lehet az ingatlan, de tessék már eljátszani azzal a gondolattal, hogy mi van ha 2-3 hét múlva bezáratnak mindent ami nem egészségügy/gyógyszertár/élelmiszer bolt. Minden beleáll a földbe. Nem tudom itt néhány embernek olyan természetes, hogy munkahelye van, vagy nem küldik(hetik) fizetés nélküli szabadságra, hogy az eszem megáll. Ráadásul amit mostantól vennél fel, arra a moratórium nem vonatkozik!

Nyugi van! El fog múlni az a bizarr világ, szerintem 1 éven belül visszatérhettek rá, addig gyűjtsétek a pénzt.

"in medias res"

(#14678) Mauzes válasza Csabroncka (#14677) üzenetére


Mauzes
őstag

Egy csomó olyan munkahely van, ami nem áll bele a földbe, azért az "eszem megáll" kicsit erős általánosítása a helyzetnek. Ráadásul szerintem (remélem) a legtöbb ember meg tudja ítélni a saját helyzetét.

(#14679) OPiiPO válasza Csabroncka (#14677) üzenetére


OPiiPO
addikt

"Minden beleáll a földbe" - Egész egyszerűen nem igaz - ismerek céget ahol munkaerőhiánnyal küzdenek, annyi a megrendelés. Jó lenne ha nem pánikolnál, azzal tudnál sokat segíteni másoknak is.

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#14680) Csabroncka válasza OPiiPO (#14679) üzenetére


Csabroncka
addikt

Ez egyáltalán nem pánikolás, sem hangulatkeltés, egyszerűn reálisan gondolkozom (ha valóban júniusban tetőzik a járvány azt biztos, hogy minden szektor megérzi) - de lehet én gondolom rosszul!

"Ráadásul szerintem (remélem) a legtöbb ember meg tudja ítélni a saját helyzetét" reméljük!

[ Szerkesztve ]

"in medias res"

(#14681) updog válasza OPiiPO (#14679) üzenetére


updog
senior tag

A jelenlegi helyzetből nem igazán érdemes kiindulni, nézd meg mi volt egy hónapja, két hete, akár csak a múlt héten, nem csak itthon.

Én a full nyugis békeidőben is ~3(!) évig mérlegeltem mire bele mertem vágni a lakás megvásárlásába. Nincs az az isten (hacsak nem egy összegben, kp-ban van itt a kezemben a lakás ára, úgy hogy az játékpénz a többi megtakarításomhoz képest) hogy most belevágnék, vagy bárkit arra biztatnék.
Talán hogy minden a földbe áll hamarosan, az kicsit erős, (bár ott volt előtte, hogy "tessék már eljátszani azzal a gondolattal" - szerintem az tök természetes hogy belegondolunk, mi lehet a legrosszabb forgatókönyv), de valóban most túl sok a bizonytalanság és kockázat.

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#14682) OPiiPO válasza Csabroncka (#14680) üzenetére


OPiiPO
addikt

""Minden beleáll a földbe" - erre reflektáltam, ez egészen egyszerűen nem igaz (írhatnám hogy nettó hazugság, de nem célom flamewar keltése)

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#14683) Csabroncka válasza OPiiPO (#14682) üzenetére


Csabroncka
addikt

Jó most ez a beleáll a földbe nyilván nem azt jelenti, hogy mindenki parkolópályára kerül! Ismerőseim körében egy részének 25%-os bércsökkentés volt az áprilisi bérre már, autóalkatrészeknél előrehozták a 2 hetes leállást, utána "alapjáraton" fognak dolgozni. Nálunk is belengették a fizetéscsökkentést (foglalkoztatási óraszám visszafogását, amennyiben a munka mennyiség indokolja)

Egyébként ha kétszer elolvasod a hozzászólást abszolút a nettó jóindulat, hiszen a vázolt elképzelések alapján az ingatlan 70-50%-a hitel lenne.

Ha rendesen lesz munkája a válság alatt, akkor pedig jól is kijöhet belőle a végére: a hitelek nem feltétlen lesznek drágábbak, az ingatlanok ára érdemben csökkenhet, 1 év alatt tovább növelheti az önerejét, amivel akár a hitel is olcsóbbá válhat (feltétles mód).

"in medias res"

(#14684) Stanlee válasza tibbike01 (#14670) üzenetére


Stanlee
őstag

Ahogy Axioma is irta, en varnek a vasarlassal, amig rendezodnek a dolgok a kozeletben. Szerintem lehetetlen lesz banki hitelt intezni, a hitelfelvetelhez szukseges papirokat beszerezni sem lesz egyszeru. LTP eseten (nem tudom melyiknel vagytok), de ha bankfiokban is intezheto, a dolog akkor sem lesz egyszeru.

Olyan banalis dolgokrol, mint pl. energetikai felmeres, de a meroora atiratasrol ne is beszeljunk, az szerintem most mission imposible.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#14685) S.J.


S.J.
tag

sziasztok! 🙂

Korábban kérdeztem hitellel kapcsolatban itt, leírom egész részletesen az elképzelésem.

Lakáselképzelés:
Szüleim vettek belső Erzsébetváros,, 7. ker. Akácfa utcában egy lakást 2006-ban, 31nm, 7.4m -ért (felújítandó). 3 hónap alatt 1m-ért szépen fel lett újítva. Évi átlagos 50e ráfordítási költség (néha 5 évig nincs, de volt hogy török albérlő kirabolja a lakást és lelépett) Folyamtosan ki van adva (évente 11 hónap átlagosan).
Ha akkor ezt a ca. 8,5m -t pl papirba fektetik, 20m -et érne ma (6% -os hozammal számolva).Ezzel szemben a lakás önmagában többet ér, és kummulált bérleti díj mai értéken ca. 15m körül van.
Ez egy átlagon felüli jó vétel volt, de hasonló az elképzelésem. Jelenlegi piaci helyzetet tekintve jó áron lehet tavasz végén, nyár folyamán ingatlant venni. Felújítási munkálatok nyáron lennémek, kiadás Szeptembertől.

Anyagi helyzetem:
1.5 éve élek kint svájcban, 1 évet dolgoztam. Jelenleg 1 éves munkaszerződésem van a postánál, részállás, havi keresetem forintba átszámolva kb. netto 1m Ft. Előző évi átlagjövedelmem netto 1,4m Ft, és mivel a mostani keresetem kevesebb, a svájci munkanélküli biztosító kipótolja a bérem 250e Ft-al az 1m kereset felett. Ha esetleg elveszítem a munkám, 1 évig jogosult vagyok 1m Ft munkanélküli biztosításra. A helyzetem emiatt elég biztosnak érzem. Havi megélhetés 500- 600e, havi kb. 3-400e -t tudok spórolni biztosan. Jelenleg kevés tőkével, 1m Ft-al rendelkezem. Van diákhitelem, havi 20e Ft törlesztőrészlet.
Szüleim anyagi helyzete: háztartás össz. netto bevétel 380e, lakás feketén van kiadva, azt nem számolom bele, nincs tartozás és hitelkártya.

Hitelelképzelés:
Nem szeretném/szeretnénk elzálogosítani az Akácfa utcai lakást. Önerő svájci szabadfelhasználású hitelből képzelem, a kamat olcsó, kb. 10m -Ft ot tudnék felvenni. Szüleim vennék fel a hitelt, lehetőleg minél hosszabb időtartamra, részlet kb. 140-170e Ft. 5 év múlva a hitelt a tapasztalok, albérletárak, aktuális anyagi helyzet alapján újratágyalnám, és lehetőség szerint rövidíteném. Én lennék a kezes/adóstárs.

Véleményt szeretnék kérni megvalósíthatóság/ésszerűség szempontjából

[ Szerkesztve ]

(#14686) kacsyx válasza S.J. (#14685) üzenetére


kacsyx
aktív tag

Akkora értéknövekedésre szerintem már ne nagyon számíts, hogy a dupláját fogja érni a lakásod. Ahhoz nagyon nagy gebasznak kell lennie és utána hatalmas gazdasági növekedésnek. Merthogy 7-8 millióért már nem fogod megvenni azt a lakást, drágábbak az anyagok, a munkabér is, persze magad is csinálhatod. Viszont ha pl. 10 millióért sikerülne kifognod valamit, amit felújítasz, legyen kompletten 12 millió. Azt neked már 20 millió kürül kellene eladnod, ha hasonló értéknövekedésre pályázol. Csakhogy amit ma 10 millió körül megkapsz, azok azért már elég régi lakások, energetikai korlátokkal. Az energetikai követelmények meg nem fognak a jövőben sem csökkenni, miközben a beruházások továbbra is pörögnek, a tüzépeken egész nap ki-be járnak a teherautók.

(#14687) A Zéé válasza S.J. (#14685) üzenetére


A Zéé
addikt

Budapesten nincs 10 millióért lakás. De igazából már megyeszékhelyeken sem nagyon.
20-ért külsőbb kerületekben már akad olyan, amire tényleg elég csak pár milliót költeni. Akácfa utca, és környéke még drágább. 2 millióból nem újítasz fel semmit sem, csak bebútorozod. Egy 30-40m2-s lakást felújítani 5m alatt kb. esélytelen. És szintúgy esélytelen, hogy meglegyen 2 hónap alatt.

btw. szerintem már írtam itt is, de aki most akar befektetésre, kiadásra lakást venni, az elkésett, minimum 1-1,5 évvel. Nagyon drága már belépni, hiába drága a bérleti díj is, egyszerűen nincs értelmes hozam. Ha minden nagyon faxán alakul, akkor is mInimum 35 millió egy normálisan kiadható lakás, amiért el tudsz kérni 150-160k-t. Ebből leadózol, karban tartod, és az se lesz nagyobb hozam, mint 5-6%. De ez az összeg még a magyar törlesztőt se takarná be. És ez csak rosszabb lesz akkor, amikor airbnb idénre felejtős, hosszú távú kiadásra meg elindulnak lefelé a bérleti díjak, de legjobb esetben is csak stagnálnak majd.
Ilyen piacra belépni most, full hitelből... Teljes öntökönlövés.

Just a simple Lineman...

(#14688) S.J. válasza kacsyx (#14686) üzenetére


S.J.
tag

termeszetesen nem annyiert szeretnek lakast venni amennyiert a szuleom 15 eve🤣 nyilvanvaloan 20-30m ert nagysagrendileg

(#14689) Kobe válasza S.J. (#14688) üzenetére


Kobe
veterán

Biztos hogy akkor szeretnel hitelbol befektetesre lakast venni, amikor a belvarosi airbnbsek jajveszekelve, fejetlen csirke modjara nem gyoznek egymas ala licitalni hogy talaljanak par honapra fix berlot? (Raadasul felujitando lakassal?)
Ez a hajo mar elment, jo regen....

De ha onkent szeretnel az evtized szoporollerere felulni, es menni vele par kort, szived joga....
De nem art szamolnod azzal hogy sem ha a bankon keresztulvered magad, nem lesz sem berlod, sem szakmeber aki hozzanyulna a lakashoz.... Hozamod 0 lesz, kamatkoltseged annal tobb

[ Szerkesztve ]

(#14690) mate317


mate317
tag

Sziasztok,

lakásvásárlásom után megkaptam a levelet a vagyonszerzési illeték kapcsán.
Egyből megörültem, hogy befizethetem, mert nagyon igazságosnak tartom, és tudom, hogy minden fillérje a legjobb helyre kerül.
Ennek okán szeretném részletekben fizetni, hogy a lehető legtovább tartson az élmény. Sajnos nem találtam meg egyértelműen, hogy milyen kérelmet kell benyújtani a részletfizetéshez, ezért ha valaki sikeresen kérvényezte mostanában, akkor megtenné, hogy belinkeli a nyomtatványt amit használt? Esetleg lehet full elektronikusan is intézni?

Köszönöm

[ Szerkesztve ]

(#14691) Sempronius89 válasza S.J. (#14688) üzenetére


Sempronius89
tag

Szerintem várj még fél évet mire futnak ki a dolgok.

A világ helyzetétől függetlenül viszont én nem mernék úgy kiadni lakást, hogy külföldön vagyok.

(#14692) S.J. válasza Sempronius89 (#14691) üzenetére


S.J.
tag

3 hónapot mindenképpen érdemes, én is úgy látom. És majd ahogy kifut a vírus. Viszont egy 20 éves beketetést szerintem nem szabad a jelenlegi aribnb helyzetre alapozni, jelenlegi állás szerint jövőre minden megy tovább. Illetve az 5% -os hozam csak az albérlet, az ingatlan értéke általában növekszik. Készítettem egy excel táblát, szüleim 15 éve vásárolt ingatlanjának 12%-os hozama volt, az összes költséget, munkaórát, kiesést beleszámítva, ha úgy vesszük hogy most a 7. belső kerültben 800e/nm ért lehet eladni fél éven belül egy garzont.

(#14693) OPiiPO válasza Csabroncka (#14683) üzenetére


OPiiPO
addikt

jogos amit most irtál, rendben van :R

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#14694) Kobe válasza S.J. (#14692) üzenetére


Kobe
veterán

ez a jövőre minden megy tovább erős hurráoptimizmus azok részéről, akik elhiszik hogy a piac mindig csak felfele megy és a fák az égig érnek és mindig csak nőnek.
A járvány felfutása és lecsengése 1 országban kb 3-4 hónap. Szakaszosan alakul, terjed, nem mindenhol egyszerre, körbejár mint az óramutató -> a turizmus kb addig gallyra lesz vágva, amíg a járvány le nem cseng mindenhol, legalábbis a fő 10-12 turistaközpont országban (nyílván nem 10-12 x 3-4 hónap idő, nem is fél, 1 év szerintme ahogy sokan hiszik)

Egy példa: Kína már kezd fellélegezni. De hova menjenek a kínai turisták? Olaszországba? Franciaországba? netán USA ? Sehova, marad mindenki a seggén, mert a lehetséges célállomáson még ezerreltombol a járvány.
Közben az olasz turista majd csak 3-4 hónappal később kezd el töprengeni, hogy menni kéne valahova. Hova? USA, ahol épp lefutóban van ugyanaz ? Á, dehogy. Kínába? Ahol lehet épp a következő hasonló vírus készülődik?
Aztán újabb pár hónap múlva az amcsi turista is megemelné a seggét, hova menjen? Európába, ahol lehetnek még gócpontok? Inkább skippeli....Ázsiába, akit amúgy is utál és már 2 világjárványt szabadított rá?
Francokat, max országon belül ha el mer menni valahova.
Aztán jön a turistaszezon vége kb és el is ment 1 év

Sokan nem érzik még, de a járvány olyan bizalmatlansági válságot indíthat el, mint 2008ban a pénzintézetek felé.
És akkor a munkanélküliség megugrásáról még nem is beszéltünk, vagy arról hogy lehet egy második hulláma is a járványnak (sőt, elég valószínű hogy lesz), illetve arról, hogy tíz- húszéves supply chain láncok esnek szét.
Ok, hogy a turista jönne, de közben nem lesz aki kiszolgálja......mellette 10% ütemekben értékelődik le a forint, félszázalékos lépésekben ugrik az infláció.
Én azért újragondolnám, nem az ingatlant, hanem az ingatlan reálhozamát.......12% reálhozam erős képzelgés, szerintem.
A tavalyi csúcson 90% airbnb kihasználtsággal sem voltak 7-8%nál magasabban

(#14695) mokus1 válasza S.J. (#14685) üzenetére


mokus1
addikt

Tehát felvennél Te 10 millát majd a szüleid még 20at hogy legyen egy lakás befektetésre? Ez nem befektetés hanem faszság. Spórolj egy évet legalább hogy legyen saját tőkéd. 5-6M-et próbálj félretenni addig bele se vágj takra kiszámolt hitelből.

(#14696) A Zéé válasza S.J. (#14692) üzenetére


A Zéé
addikt

nem a következő 20 évet kell az airbnb jelenlegi helyzetére alapoznod, csak a következő 1-et.
Gondold végig: megkapsz minden hitelt, megvan a lakás, birtokba is veszed. Elkezd ketyegni mindkét hiteled. Találsz kivitelezőt, neki is áll, meg is csinálja a lakást. Erre elmegy minimum fél éved. Ez alatt semmi bevételed nincs, csak fizetsz 2 hitelt, és ott tartunk, hogy október eleje. Iskolásokról lecsúsztál, ha airbnb, akkor meg a turizmusnak pont az egyik legpunnyadtabb időszakában vagy. Eltelik + 1-2 hónap, mire elkezd neked termelni. Szóval 7-8 hónapja csak viszi a pénzt a két hiteled. Ez alaphangon is milliós tétel. De ez a full optimista forgatókönyv. Reálisabb, hogy idén nem tud elkezdeni pénzt termelni. A bankokról nem is beszélve. Szerintem most az az időszak jön, amikor mindenki nagyon meggondolja, hogy kinek ad, és mennyi hitelt.

Tényleg nem tudni mit hoz a következő pár hónap. Amire én tippelek, hogy ha le is zajlik májusra itthon a cirkusz jópár céget rá fog ébreszteni, hogy nem kell neki annyi irodista, és az sem hogy Budapesten legyen neki akkora irodája, mint amekkora most van. Hiszen HomeOffice-ban is fenn tudták tartani a működést. Simán reálisnak tartom, hogy a talpon maradó cégek is elég sok dolgozótól megszabadulnak, és lesznek olyan szervezeti egységeik, amit kiszerveznek BP-n kívülre, ahol a munkaerő, és az iroda is olcsóbb. (hallottam olyan szakmai pletykát, hogy minden eddigi el nem indított irodaberuházást fagyasztanak, és a jelenleg zajlók felett is gyűlnek a felhők=mondják vissza a foglalásokat). Ez jóval kevesebb potenciális albérlőt jelent. A bebukó kisebb-nagyobb cégek elszédelgő embereiről nem is beszélve. Szóval a hosszútávú kiadás piacán túlkínálat lesz, ami lefelé viszi az árakat.
Turisták legalább 1 évig nem nagyon lesznek, max belföldi. Az idei szezon gatya. De itt is az a reálisabb, hogy jövőre sem lesznek hasonlóak a számok, a tavalyi évhez.

Persze ezek mind saját vélemények, de én biztosan nem látom annyira derűsen a következő 1-1,5 évet, mint te. Én most saját lakhatásra se mernék venni nagy hitelhányaddal, nem hogy befektetésre, 100% hitelből. Tudom, hogy a nagyok ezt csinálták az elmúlt időszakban, de magánemberként biztos, hogy nem most van itt az ideje ennek.

[ Szerkesztve ]

Just a simple Lineman...

(#14697) concret_hp válasza S.J. (#14692) üzenetére


concret_hp
addikt

ez a 12% ez inflacioval is van korrigalva?

vagy fullba vagy sehogy :D

(#14698) kiszi07 válasza mate317 (#14690) üzenetére


kiszi07
senior tag

Én személyesen intéztem. Elvileg az ügyfélkapun is lehet. (eBEV-szolgáltatások - szolgáltatások - Fizetési kedvezményi kérelmek)
Viszont azt tudd, hogy 35 év alatti és 15m forgalmi értéket nem meghaladó első lakásszerzőnek kell lenned. Így kaphatsz 12 havi pótlékmentes részletfizetési kedvezményt.

Slow down & you'll make less mistakes. At the pace of faith, work is productive, relationships prosper, & your spirit is at peace

(#14699) Nerd válasza kiszi07 (#14698) üzenetére


Nerd
aktív tag

12 havi reszlethez nincs feltetel!!!

(#14700) kiszi07 válasza Nerd (#14699) üzenetére


kiszi07
senior tag

Az a jobbik eset, nekem az ügyintéző azt mondta. Majd a kolléga kideríti, ha idősebb, mint 35.

Slow down & you'll make less mistakes. At the pace of faith, work is productive, relationships prosper, & your spirit is at peace

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.