Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#14301) axioma válasza Mauzes (#14299) üzenetére


axioma
Topikgazda

Ja felre is ertettelek: pont arra vonatkozik a lenti valaszom, hogy felujitasra elore odaadjak.
Ott az a menetrend, hogy kiutalas, ha van penzed mar lehet gyujteni a 3 honap alatt is a szamlat, majd megkapod a penzt, elvileg ekkor tudod elkezdeni, es 3 honapon belul kell elszamolni (ossz 6 honaprol szarmazo szamlakkal lehet).

Vasarlasnal elvileg nem ez a standard eljaras, "torekedni kell" az eladonak fizetesre, nehogy user szepen megpattanjon, es vissza kelljen tole szerezni az alltamot (felujitasnal is persze detto, de amikor az egeszet megalmodtak, nem ilyen ara'nyuak voltak az osszegek, csak 97(!) ota nem valtozott, csak kozben az inflacio dobott rajta (ing.piacon kivuli altalanos ertelemben) egy 3x-os szorzot exhas... szoval azt gondoltak, a vasarlas az macerasabb, a felujitast meg ugyis elkezdi max. a kulonbozetre kell visszakerni az afa-t (vagy rimankodni tovabbi szamlakert...)
Szoval szandekosan van kulon kezelve, de ez nem jelenti azt, hogy jogilag tiltva lenne, ezert is mondom hogy volt ra pelda, de inkabb ki kene kerulni ezt a szitut, mert me'g engem is meg tudtak otp ltp-sek rendesen lepni sajat belso "szabalyzatukkal".

[ Szerkesztve ]

(#14302) KoVee84 válasza Mauzes (#14289) üzenetére


KoVee84
senior tag

Mátyásföld /= Árpádföld és a Váci út /= Millenáris. Wazeval jövünk 7:30kor indulunk (90%-ban csömörin hoz). Egyébként viszonylag sokat járok át melóügyben a mamut mellé (Logodi u.), és az melóhelyről 20-25 perc napközben, szóval pont kijön a matek.

[ Szerkesztve ]

(#14303) Atapi válasza Mauzes (#14296) üzenetére


Atapi
senior tag

szvsz 3hónap nem számít kirívóan soknak egy utolsó vételárrészlet kifizetésére, egy átlag hitel folyósítása is simán lehet ennyi ha nem bólint rá mindenre azonnal a bank, szóval akinél ez nem fér bele, az gyakorlatilag készpénzes vevőt keres. van ilyen, de olyan is, aki inkább vár, ha többet kap. ez nyilván helyzetfüggő, megegyezés kérdése.

tulajdoni lappal nem a tulajdonjogod kell igazolni, hanem a tulajdonjog bejegyzés iránti kérelem széljegyre kerülését, amihez (talán csak) aláírt adásvételi kell földhivatalhoz érkeztetve. a tényleges tulajdonjog bejegyzéséhez majd kell az eladó igazolása a teljes vételár megfizetéséről. normális ügyvédet keress, megéri.

(#14304) Mauzes


Mauzes
őstag

Korábban már volt róla szó részben, de van bárkinek konkrét infója arról, hogy egy bank a munkáltatói igazoláson és a banki kivonatokon túlmenően ráláthat egy magánszemély fizetésére/bónuszára/mikor volt fizuemelés/stb? Tehát pl. bérszámfejtési adatokhoz hozzáférhet-e, akár NAV-on vagy egyéb adatbázison keresztül? Vagy kizárólag annyit tud csinálni, hogy felhívja a munkáltatót és rákérdez újra a munkáltatói igazoláson szereplő adatokra?

(#14305) Revolit válasza Mauzes (#14304) üzenetére


Revolit
senior tag

Nem ferhet hozza. A munkaltatodat fogja felhivni, ahhoz is irasbeli engedelyedet kerik.
A bank annyit lat, hogy mit milyen cimszoval utal a bankszamladra a munkaltato.

(#14306) Lokids


Lokids
addikt

LTP-vel kapcsolatban nekem is lenne kérdésem. Beszéltem az OTP-s ügyintézővel, hogy mire használható és mire nem, viszont van ami nem teljesen tiszte így utólag.
Ugyanis az én lakásom már fel van újítva. A terv az volt, hogy az egészet beforgatom a törlesztőbe.
Viszont Murphy törvényei szerint természetesen anyámnál elkezdett szétázni a fürdőszoba fal, így ha már meg kell csinálni, akkor legyen rendesen megcsinálva. Na ott nem a lakást, csak a fürdőt, meg akkor már a teljes vízvezeték rendszert is.
Namost azt tudom, hogy én átruházhatom az LTP-t rá. Sőt akár több felé is bonthatom, hogy ő 1M-t felhasznál erre, én meg a maradékot másra.
DE!
Meglehet azt csinálni (oké nem épp törvényes), hogy a számla a felújításról az én nevemre megy és az én lakásom van megjelölve? A bejelentett lakcímem még anyámnál van (sőt szerintem nem is fogom átjelenteni, amíg ugyanabban a városban lakok).
Mert lenne még nálam is majd radiátor csere, amit most télen nem lehetett elvégezni.
Elfogadják azt, hogyha a Szaki arról ad számlát, hogy PL: Felújítás- 1.5M?
Semmi egyéb részletezés?

If you chase two rabbits you will lose them both.

(#14307) bugizozi


bugizozi
őstag

Sziasztok!

A Bp XIV kerületben épülő Paskal Garden-ről van valakinek valami infója. Egész kulturált kerületben van (már amennyire ismerem a környéket) és ahhoz képest hogy új építésű a nm ár sem kirívóan sok (590e) Pl [75 nm 4 szoba 47,9 M Ft]

VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!

(#14308) axioma válasza Lokids (#14306) üzenetére


axioma
Topikgazda

Megjegyeznem, hogy a felujitasi szamlan a megrendelo neve es - hivatalos allando - lakcime van. Az nincs, hogy hol vegzik a munkat.
Azt nem ertem miert nem jo neked hogy bejelented hogy az o lakasaban is (csak tulajdonjog szamit felhasznalaskent) lesz munka es az o nevere kersz szamlat, de ha valamiert megsem, akkor nyugodt lehetsz, "csak" te csalsz amikor kitoltod az aviso-t hogy mire hasznalod. [Nagyon elviekben lehetne ellenorzes, de azt teljesen mas kiskapura hasznaljak OTP-nel... szoval nem lesz.] Raadasul ez nem jogtalan alltam hanem csak rosszul adminisztralt felhasznalas. [Az peldaul korrekt ha aviso-ba csak a sajatodat irod de a vegen az oveit ugy adod le hogy az ove, az egy tullap koltsege plusz.]

(#14309) axioma válasza bugizozi (#14307) üzenetére


axioma
Topikgazda

Nem egeszen ertem, hogy lehet ez lakas, hiszen legalabb egy darab, legalabb netto, mas funkciokat bele nem szamolt terulete 17 m2 kell legyen. Itt ez nem teljesul. Eltoroltek volna a szabalyt?
Amugy ugyes vetites hogy nem forgattak be eszakra az alaprajzot, meg kicsit fura az az eloter 2.5 m2 konyha 4 m2, aztan ranezesre joval kisebb mint 1.5x-es a kulonbseg szorzoja. Kerj toluk _meretezett_ alaprajzot, es tegyel bele altalad lemert butorokat...

(#14310) KoVee84 válasza bugizozi (#14307) üzenetére


KoVee84
senior tag

Infrastruktúra nincs, utcán parkolóhely nincs, szóval közlekedés szempontjából nem a legoptimálisabb. A kivitelező egyébként tudtommal nem rossz. Az általad kiválasztott lakás sem lenne rossz szerintem, csak nappali + 2 szobássá kellene alakítani.

(#14311) updog válasza KoVee84 (#14310) üzenetére


updog
senior tag

"Infrastruktúra nincs, utcán parkolóhely nincs, szóval közlekedés szempontjából nem a legoptimálisabb"

Ha arra gondolsz hogy nem lesz hova tenni a SUVokat újgazdagéknak, én leszek a legboldogabb és rohanok ide lakást venni :D Ne is legyen parkoló az utcából.

Amúgy öt perc séta a hetes buszcsalád, másik öt perc az Örs felé menő buszok, troli konkrétan a ház aljában lesz, van a környéken ovi, Spar, patakpart, gyógyfürdő, sportcentrum, benzinkút, csiribiri zabszalma. Szerintem a lokáció szuper, a kivitelezés lenne (nekem) a fő kérdés itt.

[ Szerkesztve ]

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#14312) KoVee84 válasza updog (#14311) üzenetére


KoVee84
senior tag

Nem tudom próbáltál-e kijutni kocsival a környékről mostanában reggel csúcsidőben? Vagy délután vissza?
A lokáció szuper, közlekedni viszont nem lehet. Mondjuk én nem bkvzom.

(#14313) Mercutio_ válasza axioma (#14300) üzenetére


Mercutio_
félisten

ellenben, hacsak pont nem szar idoben vagy, akkor me'g tovabbi befizetessel tovabbi alltam kerheto - elvileg a tenyleges utalas torthonapjat kiveve mindegyikre, me'g ha ev vegen vagy akkor is 7.5% plusz, de ha "jokor" akkor a 20% arra a havi 20e-re

A 3 nap alatt elfogadott LTP törvény úgy emlékszem rögzítette, hogy csak az eredeti lejárati időre fizet álltám-ot, tehát hiába fizeti tovább arra már nem lesz :U

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#14314) adalbert1 válasza attiati (#14276) üzenetére


adalbert1
veterán

Milyen hátrányai vannak még?
Alapvetően nekem tetszik, mert most is a környéken lakom, mondjuk igaz, hogy nem az a nyugodt családi házas övezet ismertetője, ha a 105-ös busz egész nap a családi házad előtt megy el oda-vissza.
A sorházaknál tényleg kicsi a telek, és ha nincs beépítve a tetőtér, akkor ha jól emlékszem csak ilyen 50nm körüli 2 szobás darabok, ami nem túl nagy előrelépés egy lakás után, tehát rá kellene még költeni egy rakás pénzt.

Maga a kérdéskör érdekes: mi a jelenlegi lakásunknál nagyobb ingatlant keresnék, itt jöttek szóba a házak is.
Mivel mind a ketten dolgozunk, illetve a gyerek (és ha lesznek még testvérei, akkor ők is) is óvodába/iskolába/felsőoktatásba fog járni, így nem ártana, ha jó közlekedése lenne, illetve lenne megfelelő infrastruktúra is, mondjuk egy bevásárlásért ne kelljen pluszba 10 percet autózni (Dunakeszin lakik több rokon is, tehát részben az is célpont, de egyre rosszabb a közlekedése, és kb. bármit akarsz venni, ki kell menned a város szélére).
Nekünk kertből egy 4-500 nm is elég lenne, ki lehessen menni labdázni a gyerekkel, jobb időben kiülni, grillezni, kirakni egy pingpong asztalt, stb.
Ami még jó lenne, hogy lenne saját garázs, esetleg pince is (amiről most lecsúsztunk ingatlanról, mert nem volt elég likvid tőkénk, ott lett volna pince, garázs, kb. ekkora kert, dunakeszin belül jó elhelyezkedés közel a vonathoz, normálisan karban tartva).
Ami szintén tetszene, hogy el lehetne szakadni a társasház életérzéstől, néha nagyon tudnak zavarni, hogy milyen érzéketlen, tufa paraszt emberekkel kell közösséget vállalni.

Ami nem tetszene, hogy hosszabb távon biztos befigyel egy háznál valami költségesebb felújítás, valaki számolt már ilyet, hogy mennyivel drágább a fenntartása, mint egy lakásnak (mondjuk 20 évig fizetett közös költség vs. no közös költség, de mondjuk egy tetőcsere)?

Amit említettél kisvárosi nyugalom is jó lenne, de ott valamiben kompromisszumot kellene kötni, mert akkor vagy nagyon messzire kell költözni, és a közlekedés és az infrastruktúra látja kárát, vagy gondolom olyan drága környékre kell költözni, amit átlagemberként nem tudnék megfizetni.

[ Szerkesztve ]

(#14315) axioma válasza Mercutio_ (#14313) üzenetére


axioma
Topikgazda

Koszi a kiegeszitest, az a salata-kikotes-csomag nincs meg reflexbol a fejemben :( Nagy hulyeseg is volt.

(#14316) updog válasza KoVee84 (#14312) üzenetére


updog
senior tag

Onnan nem messze lakom, és néha autózom, nem kell mondani. Tény hogy autóval szívás (és ez így van jól szvsz). Mivel a Bosnyákig nincs buszsáv, azzal is szívás odáig, de az csak 1-2 megálló, onnan van buszsáv, villamos, vagy mondjuk trolival, vagy a Vezér utcán járó buszokkal az Örsig áthidalható a metróig a dolog, szóval tömegközlekedés szempontjából elég jónak mondanám.

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#14317) bugizozi válasza KoVee84 (#14312) üzenetére


bugizozi
őstag

Reggel csucsidoben hol lehet közlekedni a fővárosban autoval? :D

[ Szerkesztve ]

VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!

(#14318) sakal83 válasza bugizozi (#14307) üzenetére


sakal83
addikt

Egesz jo lakas de ket gond van vele: a szuglo utcara nez illetve a honlap szerint mar nem szabad

(#14319) KoVee84 válasza bugizozi (#14317) üzenetére


KoVee84
senior tag

A szopásnak azért vannak fokozatai. A rengeteg új lakásprojekt és a szűk utcák miatt a környék mega kategória :DDD

(#14320) Mauzes


Mauzes
őstag

Sziasztok! Ez nagyon leegyszerűsítő kérdés lesz, de a segítségeteket szeretném kérni. Most kezdünk majd eladó házakat élőben is megnézni. A kiinduló probléma az, hogy még soha nem vettünk ingatlant, festésen kívül nem is újítottunk fel, egyáltalán nem értünk se építkezéssel kapcsolatos dolgokhoz, se anyagokhoz, se műszaki dolgokhoz, stb. Így eléggé korlátos lehet az, mennyire tudjuk majd megítélni egy családi ház "jóságát" műszaki szempontból.

Szóval a kérdés az lenne, hogy
- miket érdemes mindenképp megkérdezni, és milyen válasz infó számít jónak és kevésbé jónak?
- mit érdemes alaposabban megnézni vagy megpróbálni megvizsgálni?
- van-e bármilyen dokumentum, amit jó lenne elkérni átnézésre (pár havi rezsiszámlán kívül)

Nem az a cél, hogy most kiokosítsatok műszakilag, mert az nem lehetséges, hanem hogy laikusnként kapjak pár hasznos tanácsot és kevésbé könnyen tudjanak megtéveszteni az eladók.

(#14321) sakal83 válasza Mauzes (#14320) üzenetére


sakal83
addikt

Az attól függ, hogy mikori építésűt néznél, és milyen igényszinted van. Illetve szeretnéd-e felújítani vagy sem.

Elsősorban amit nézni kell:
- vizesedés
- penész
- tetőállapot
- az engedélyezett lakás alapterülete eltér-e a valóstól (itt nem cm-re gondolok, hanem nagyobb volumenről)

A többi "aránylag kis" befektetéssel újítható.

Ha jó minőségűt szeretnél kb erre számolhatsz költségként
- 85-90 előtt épült 150e+ ft/nm felújítás
- 90-es években épült 80-100e+ ft/nm
- 2000-es években épült: 50e ft+/nm

Ami nagyon fontos, ha valami tetszik hívj ki szakértől, ne sajnáld rá a pénzt!!! milliókat tud spórolni. Jó pár ismerősöm futott bele ilyenbe, mert okoskák voltak, hiába szóltam. Már kiszállnának, de nem nagyon megy annyiért, amennyit ráköltöttek és szar maradt.

Ha hozzá szeretnél építeni, azt skippeld, mert jövőre meg kell felelnie az új szabványoknak, ha átcsúszik, az nagy szívás, csak kevesen tudják egyelőre ezt...

Őszinte leszek, ha találsz egy 5%-os ÁFÁ-s új házat, azt vegyed meg. A használt nagyon közel lesz felújítva, vagy inkább több... (Persze itt kiemelt területekről beszélek, Bp, agló, megyeszékhely)

Hol nézed?

(#14322) updog válasza Mauzes (#14320) üzenetére


updog
senior tag

Nagyon egyet tudok érteni az előző hozzászólással, hogy több körben, minden kérdéses pontot a megfelelő szakemberrel meg kell nézetni.

Használtautó vásárlásnál is a lehető legjobban befektetett 40.000 forintom (az autó értékének 3%-a se!) volt hogy vittem magammal használtautó-szakértőt, sok szívástól és pénzkidobástól mentett meg. És mégis úgy ugrottam bele a sokkal-nagyobb értékű lakásvásárlásba, hogy majd én azt tudom. Aha. Nem tudtam, és (nem szeretnék személyes kinyilatkoztatást tenni, de valószínűleg) te sem fogod tudni. Pedig több mint egy évig nézelődtünk előtte, volt már tapasztalatom.

Amit fontosnak tartok, rá kell állni fejben az elengedésre. Nincs olyan, hogy "..de ez soha vissza nem térő lehetőség", legalábbis csak nagyon kevés olyan ember van aki tényleg kifogja.

Ha valami kérdéses, le kell ülni, számolgatni, mi a legrosszab eset, és ez milyen vonzattal jár (nem csak pénzbem, időben is). Ha ez (megszorozva kettővel) elfogadható, akkor persze bele lehet vágni. De ha az eladó oldalán sürgetnek, ha elzárkóznak ha van két másik készpénzes vevő, döntsél gyorsan!, - szerintem - el kell engedni, bármennyire is beleszeret az ember.

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#14323) OPiiPO válasza sakal83 (#14321) üzenetére


OPiiPO
addikt

"mert jövőre meg kell felelnie az új szabványoknak" - ezekről esetleg egy linket dobnál légyszi? :R

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#14324) axioma válasza Mauzes (#14320) üzenetére


axioma
Topikgazda

En lekernem a tullapot (sajat magam), es csak tulajjal targyalnek. Nem banom ha van ott mas is, de en _tole_ kerdezek es varok valaszt, adminisztrativ dolgokat kiveve. Egyebkent a tullapon jellemzoen vannak mar nemszeretem pontok sokszor (szolgalmi jog, osztatlan kozos stb.) ami fontos lehet.
Amugy ja, a felujitas jelenleg szivas, pl. szakemberhiany miatt is. Ezert akkor vegyel hasznaltat, ha bekoltozheto, es legfeljebb mire lecseng a csok-orulet utana felujitod (megjegyzem ahhoz is KELL tudas, hogy a lehetosegeket kihozd belole, hogy egyaltalan melyik reszehez nyulj). Vagy vegyel felujitottat, ha atlagos az izlesed es muszaki elkepzelesed (vagy ha atmenetinek gondolod).
Amugy tessek elkezdeni olvasni hazepiteses, felujitasos forumokat. Igen, nem ertesz hozza, es attol nem fogsz, de ha annyi infod lesz hogy _jol_ kerdezel, latszik hogy nem lehet teged palimadarnak nezni, akkor egy jobb helyzetbol indulsz.

(#14325) Mauzes válasza sakal83 (#14321) üzenetére


Mauzes
őstag

Köszi mindenkinek a tippeket!

De a kérdés, hogy milyen szakértőt lehet ilyenkor kihívni? Ha azt vennénk, hogy "minden kérdéses pontot a megfelelő szakemberrel meg kell nézetni", akkor minden háznézéshez kellene hívnom egy ácsot meg villanyszerelőt meg vízvezetékszerelőt meg nem tudom kit. Ez nem olyan életszerű.

Ráadásul első körben még csak az a cél, hogy körbenézzünk több jelölt házat és okosakat/hasznosakat kérdezzünk. Az oké, hogy ha megvan ami tetszik, akkor azadásvétel előtt nézze meg egy szakértő is, de ahogy axioma is írja, most még csak annyit akarok elérni, hogy ne próbáljanak átbaszni, illetve ne hagyjak tisztázatlanul nagyon alapvető műszaki kérdéseket. Tehát erre próbáltam tanácsokat kérni. Pl. kérdezzek a szigetelésről? Nyílászárókról? Fűtési rendszerről? Mikor volt felújítva ez vagy amaz? Tetőállapotot hogyn mérjem fel? Hogyan ellenőrizhetem, mikor épült a ház? Stb.

Egyébként a 18. kerületben fogunk keresni kertes családi házakat, lehetőleg önálló vagy garázskapcsolatos ikerház. Olyat szeretnénk, ami max festés és esetleg burkolatok cseréje után költözhető. Viszont megmondom őszíntén, hogy pont a jelenlegi építőipari környezetre való tekintettel elég kevés a bizodalmam az új építésű házak iránt. Amiket eleve eladásra építettek profit miatt, ott vajon milyen minőségű anyagokat tettek bele alapból, milyen munkások milyen minőségű kivitelezést csináltak, stb. Ráadásul a legtöbbet még félkészen hirdetik.

Szerencsére nem annyira sürgős, így szerintem nem fog tudni presszionálni az eladó egy "soha vissza nem térő" vételbe. Jó lenne egy tartósan megfelelő ingatlant találni, de azért sok mindent úgy sem lehet előre kiszámolni, pl. szomszédok. Jelenleg minimum 10 évben gondolkodom, amit a CSOK miatt is kellene tartani, de ha 10 év után költöznöm kell, az várhatóan nem fog zavarni (anyagilag sem).

(#14326) sakal83 válasza Mauzes (#14325) üzenetére


sakal83
addikt

Sok sikert :) 2 évig kerestem használt hasonló tulajdonságú ikerházat a 18-ben. nem lett, mert drágábban adják ha van, mint az újat :) vegyél egy újat, még van egy kettő arrafelé. Én ezért az aglóban vettem, kiváló beruházóval. A vasút utábna hirdettek aránylag jó beosztásút 50m-ért.

Indexen olvastam blogot, aki vállal használt ház átnézését. Sajnos nem emlékszem a nevére, de korrektnek tűnik. Sajnos nagyon nehéz dolgod van. Javaslom, hogy olvasgass sok fórumót, blogot, ami ingatlan adásvétellel felújítással foglalkozik és okosítsd ki magad. A mai paicon kevés a jó minőségű kínálat házakból/ikerházakból, és rendkívül drágák. Szinte vadászni kell, és az sem garantált siker. Az, hogy régebben jobbat építettek ez konkrétan nem igaz. Sokkal jobbak az újak, mint akár 2000-2014-ig épültek. Persze vannak hibák, de a válság előtt volt igazán nagy gányolás, sokkal durvább, mint most.

[ Szerkesztve ]

(#14327) axioma válasza Mauzes (#14325) üzenetére


axioma
Topikgazda

Muszaki ellenor amit keresel, o altalaban kell ertsen a hazak muszaki reszleteihez (bar nyilvan lesz amire azt mondja, hoyg feltaras nelkul csak tippelni tudja, hogy anno mi volt a szokas)
Sok eve volt egy ilyenem (felelos muszaki vezeto volt az epitkezesunkon), de gozom sincs hogy dolgozik-e me'g es hogy erheto el. Amugy a tervezok is altalaban kell ertsenek a megvalositashoz, de ehhez valoban tervezo kell, nem tervrajzolo (sajna ott se biztos hogy az adott titulus alatt milyen tudast talalsz). Ilyen tervezot tudok, sajat terveit FeMu-zi is, viszont nem feltetlen a legolcsobb, mert videki alapbol es a Duna masik oldalan ha jol remlik (km-dijas). De ha megis erdekel, irj privatot..

(#14328) A Zéé válasza Mauzes (#14325) üzenetére


A Zéé
addikt

Ha nincs senki ismerős, akkor valaki építési műszaki ellenőr kellene keresni. Lehetőleg olyant, aki nem teljesen süket akkor sem, ha elektromosság, gépészet is előkerül. Nem lesz olcsó, sztem 50-60k minimum/alkalom, de tényleg sokat tud spórolni.
Az a baj amúgy, hogy házvásárlásnál nehéz összeszedni azt a pár kulcskérdést, mint mondjuk autóvásárlásnál, mert simán lehet, hogy egy válasz 2-3 másik kérdést vet fel, és egyikre sem csak 1 jó válasz lehet. Plusz ami egy 30 éves háznál kérdés lehet, egy 10 éves háznál már bőven nem. Nulláról felépíteni egy tudatos vásárlót épp emiatt nehéz. Nézegess sok hirdetést, és túrjad sokat a netet, ha valami nem világos, + kérdezz itt is.

Viszont ha nem akarsz jelentősen hozzányúlni a vásárlandó ingatlanhoz, akkor a meglévő alaprajz, a tájolás és a lokáció összevetése az igényeitekkel első körben sokkal-sokkal fontosabb kérdés. Sokkal több ház fog kiesni a szűrődből ezek miatt, mint amiatt, hogy milyen szerkezetű az ablak.

Just a simple Lineman...

(#14329) updog


updog
senior tag

Sziasztok!

OTP-s, hamarosan kiutalandó LTP-t szeretnénk panel felújításra fordítani ("szerencsére" pont tavaly rakattuk fel a klímát jelentős összegért, úgyhogy most sakkozhatunk az apróságokon, hogy mire költsük). Viszont nem nagyon találtam arra infót az oldalukon (vagyis kicsit félreérhető - "2. Van-e lehetőség házilagosan kivitelezett munkák költségként történő elszámolására?") hogy elég-e csak a felújításhoz használt anyagokról (pl. csempe, laminált padló stb.) számla, és azok szakember általi beépítéséről nem? Nyilván nem fogok és nem is akarok azzal szórakozni hogy fél évet várok egy túlárazott trógerre, és megcsinálnám inkább én magam a burkolást, padlócserét stb...

A másik, hogy szintén nem találtam (vagy csak nem jól kerestem) hogy egész pontosan az OTP-nek milyen elfogadási feltételei vannak, mert neten találtam olyan cikkeket is hogy a szükséges szerszámokra, meg pl. bútorlapra, meg biztonsági rácsra stb. is lehet költeni...

[ Szerkesztve ]

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#14330) axioma válasza updog (#14329) üzenetére


axioma
Topikgazda

1. nem kell a teljes beruhazast lefedni, ez nem lakaskolcson vagy csok, eleg a felvett osszeget - tehat nem is kell azt mondani hogy te csinaltad, csak hiheto anyagokrol legyen szamla, munkadij-tartalom eleve nem kotelezo [szeretik megprobalni felreerteni, hogy sajat maguknak munkadij is elszamolhato, na ennyire azert ne legyunk naivak - de alanyi adomentes vallalkozoi pont ugyan olyan jo, mint az AFA-s]
2. kb. az a policy, mint a biztositonal: nem gyarapodhatsz belole
Tehat ami szerszam a hasznalatban elfogy (ecset, furoszar), az elszamolhato, de ami neked utana mint ertek megmarad az (elvben) nem (pl. maga a furogep)
Butorra, berendezesi targyra kb. az ervenyes, hogy amit koltozkodeskor ott hagysz az elszamolhato, amit viszel, az nem (pl. szekreny ha beepitett akkor jo csak, vagy szonyegbol a padloszonyeg mert leragasztod, de a darabszonyeg mar nem mert azt felcsavarod es honod ala csapod).
Nyilvan azert lakotelepi lakasban tetocserep az mar gyanus lenne, de amugy nincs erdemi ellenorzes a tartalomra vonatkozoan.

[ Szerkesztve ]

(#14331) Mauzes válasza A Zéé (#14328) üzenetére


Mauzes
őstag

Persze, sajnos valóban az van, hogy már ránézésre sokat kiszűrűnk méret, beosztás, lepukkantság, stb miatt. Ami marad, azokat élőben megnézzük és ott is lesz pár, ami kiesik. És mivel a kínálat szűkös, végeredményben a műszaki ellenőr nem spórol pénzt effektíve egy adott háznál, hanem ha kiszúr valami durva hibát, akkor lemondasz arról a házról és mást keresel (aztán az meg lehet, hogy más igényednek felel meg kevésbé). Gondolom ti is így értitek azt, hogy sokat meg tud spórolni egy szakértő.

Egyébként tudom, hogy nincs könnyű helyzetünk, de hát ez van, most jött el az idő család szempontjából. Olyan 80-90 milliónk van a házra felújítással (+5-öt pedig berendezésre szánunk), amiből 4-5 éve egy nekünk tökéletesen megfelelő "palotát" tudtunk volna venni, de akkor se pénzünk, se szükségünk nem volt házra. Viszont az a helyzet, hogy ha ennyi pénzből nem tudunk olyan ingatlant venni, ami a 30-as éveinkre megfelelő lenne, akkor valószínűleg az igények sincsenek teljesen rendben és lejjebb fogjuk adni őket.

Egyébként szerintetek milyen lehet most az eladók/vevők alkuereje pesti családi házas fronton? Nyilván minden helyzet más, de úgy átlagban vajon mekkora pluszt tesznek rá a hirdetők? 5-10% normális mint alku?

[ Szerkesztve ]

(#14332) KilgoreTrout válasza Mauzes (#14331) üzenetére


KilgoreTrout
senior tag

http://muszakiellenorvac.hu/muszaki-segitseg-ingatlan-vasarlasanal/

Nekünk ő segített tavaly, tudom ajánlani.

(#14333) Mauzes válasza KilgoreTrout (#14332) üzenetére


Mauzes
őstag

Köszönöm!

(#14334) golfvariant


golfvariant
aktív tag

Arra esetleg van valamilyen szabaly, torveny, eloiras hogy kutyafuttató milyen kozel lehet egy tarsashazhoz?

(#14335) Matska


Matska
senior tag

Sziasztok.
Faluban lakunk, a hely benne van a falusi csokos témában, így jogosultak vagyunk áfa visszaigénylésre felújításnál, bővítésnél.
Ez hol van leírva pontosan, hogy hogyan működik, hogyan lehet visszaigényelni, stb?

https://www.flickr.com/photos/146088520@N03/

(#14336) Poultier


Poultier
tag

Sziasztok!

Ingatlan vagyonszerzési illeték témájában szeretnék segítséget kérni.
A nagyon közeljövőben szeretnék 2 darab ingatlant vásárolni, darabját 17 millió magasságában. Mivel 35 alatti vagyok és az egyik lenne az első ingatlan, így a 2%-os illeték kedvezményt tudom érvényesíteni. A kérdésem az, hogy a kiszabott illeték részletfizetését lehet a másik, 4%-os ingatlanra kérni vagy azt is csak a 2%-osra lehet? :R

(#14337) stickermajom válasza Poultier (#14336) üzenetére


stickermajom
addikt

Nem akarlak elkeseríteni, de ha jól tudom 15 millióig van kedvezmény.

(#14338) RexpecT válasza stickermajom (#14337) üzenetére


RexpecT
addikt

Így van. Ha több mint 15 milláért veszel valamit, akkor a teljes vételárra 4% illetéket kell fizetni. :(

(#14339) Poultier válasza RexpecT (#14338) üzenetére


Poultier
tag

Nem 2% 15 millióig, majd a fölöttes részre 4%?

(#14340) RexpecT válasza Poultier (#14339) üzenetére


RexpecT
addikt

Nem. Mondjuk az jó kérdés, hogy miért nem, ma már elég vicces ez a 15 milliós értékhatár.

(#14341) Atapi válasza Poultier (#14339) üzenetére


Atapi
senior tag

csak új építésű ingatlan esetén van így (nem írtad, hogy új, vagy használt ingatlant vennél).

(#14342) Poultier válasza Atapi (#14341) üzenetére


Poultier
tag

Akkor a kocka el van vetve, sajnos használt ingatlant vásárolnék.

(#14343) bugizozi


bugizozi
őstag

Sziasztok!

Ha már illeték, akkor lenne egy számolós kérdésem.
Ha vettem egy ingatlant, mondjuk 15M-ért, akkor ugye befizettem a 2% illetéket 300e Ft-ot. 5 év után el akarom adni, és mondjuk most ér 30M-t. Ha utána vennék 40M-ért egy ingatlant, akkor mennyi illetéket kell befizetnem? A 30 és a 40 különbségéért, 10M * 0,04?

Köszi! :R

VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!

(#14344) attiati


attiati
veterán

Cordia alapitoval interjú.

[link]

Téged mivel tennének a leginkább érdekeltté, hogy jövőre bérlakásokat fejlessz?

Ha lenne 0 százalékos, 20 éves hitel, 20 százalék önrésszel, 5 százalék lenne az áfa, indexálhatók a bérletek, csak a garázsok egyharmadát kellene a bérházakhoz megépíteni, a befektetői kereslet beindulna és lenne valami olyan egyszerű támogatás hosszú távra, amivel tudunk számolni. Akkor építenénk 500 feletti bérlakást Budapesten minden évben.

Val'szeg kevesebbel is be fogják érni.

(#14345) sakal83 válasza bugizozi (#14343) üzenetére


sakal83
addikt

10m utan. De az adasvetelnel jelezni kell.

(#14346) Stanlee válasza attiati (#14344) üzenetére


Stanlee
őstag

Ebbol a kivansaglistabol csak es kizarolag az AFA az ami jogos, a tobbi az nagyon wishful thinking es altalaban olyanok kerik, akik nagyon nyereszkedni akarnak.

Azert nincs ceges berlakasrendszer itthon, mert a projekt elejen eldontod, hogy mit kezdesz az afaval. Tehat vagy visszaigenyled a beruhazas afatartalmat, de utana amikor kiadod akkor nincs afa visszaigenyles, vagy forditva, de mindig az afaval dragabb vagy a maganemberek altal kiadott lakasokhoz kepest. Egy 5%-os afat ki lehet gazdalkodni, foleg ha epit a ceg folyamatosan. Mivel nem kell egyedi kialakitasu lakasokat kesziteni, hanem mindbe ugyanaz a cucc megy, a kivitelezes koltsege optimalizalhato. Ugyanigy ha az epites afajat es a berbadason levo afa-t is vissza lehet igenyelni, akkor mar nyereseges is lehet a projekt. SZVSZ.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#14347) bugizozi válasza sakal83 (#14345) üzenetére


bugizozi
őstag

Köszi :R

[ Szerkesztve ]

VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!

(#14348) Mercutio_ válasza attiati (#14344) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ilyen feltételekkel szerintem már önkormányzatok is építtetnének bérlakásokat, és akkor nekik termelné a hasznot :U

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#14349) Szevam


Szevam
aktív tag
LOGOUT blog

Olyan mérges vagyok... 40-50 misiért olyan lepukkadt, kidőlőfélben lévő, undorító házakat akarnak eladni a Velencei tó környékén, hogy az borzasztó. Tudom, hogy a csok és az egyéb dolgok miatt irreálisan magasak az ingatlan árak, de miért ennyire? Ilyen sok pénzük lett az embereknek valahonnan? És képesek megvenni ezt a sok szutykot ennyiért (max 15-20-ért venném csak meg, de inkább nem is kell)? Mikor lesz ennek a rémálomnak vége? :F :O

Elnézést a kirohanásért :D

Képeim: https://www.flickr.com/photos/106029883@N02/ A természettől nem félni kell, hanem megismerni azt. A megismerés pedig nem csak arról szól, hogy ránézek valamire és hiszek valamit az által, hanem arról, hogy foglalkozom vele hagyom, hogy megmutassa önmagát.

(#14350) vg válasza Szevam (#14349) üzenetére


vg
addikt

Én is vennék 7 millióért (15 éve ennyi volt) 32nm panelt jobb helyen, ami ma 25 millió.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.