Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#14751) Mauzes válasza Baltazár123 (#14747) üzenetére


Mauzes
őstag

Én nem tudom, neked honnan van 3%-hoz közelítő hiteled (ráadásul a kamatperiódus sem mindegy - persze ha neked csok, az más), de azért azt állítani, hogy akinek nem ilyen 3% körüli hitele van, az ostoba, az szerintem kicsit erős.

Az meg, hogy a törlesztőből mikor lesz 50-50 a tőke/kamat, az a kamat mértékétől és a futamidőtől együttesen függ, szóval mindenkinek más. Egy 3,5% kamatozású 20 éves hitel az kb 50-50 arányon kezd el és folyamatosan csökken a kamat arány. Ha ugyanez 10 éves, akkor eleve kisebb arányon kezd kamat, de ha meg 7%-on 20 éves, akkor tényleg kb a futamidő felénél éri el az 50-50 arányt.

(#14752) kraftxld válasza OPiiPO (#14750) üzenetére


kraftxld
nagyúr

Kamat és futamidő függő, egy 30 éves 5,25%-os kamatozású hitelnél a 17. év körül lesz ugyanakkora a kamat és a tőke része az adott befizetésben.

[ Szerkesztve ]

| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'

(#14753) RexpecT


RexpecT
addikt

Egyébként érdemes ezt a kalkulátort használni a számolgatáshoz: [link]

[ Szerkesztve ]

(#14754) axioma válasza Mauzes (#14743) üzenetére


axioma
Topikgazda

Nyilvan az elotorlesztes (megfelelo mertek eseten) csokkenti a toket. Itt most azt boncolgatjuk, hogy tisztan penzugyileg nezve, ha megvan a penz hogy a moratorium nelkul tovabb fizesd, erdemes-e trukkozesre jatszani es moratorium + elotorlesztes. Erre mondom en hogy nem, mert az elotorlesztesnel mindig elobb levonjak a kamatot - tehat ha havonta elotorlesztened az amugy is esedekes hiteltorlesztot, akkor pont ugyanott vagy, mintha kileptel volna a moratoriumbol (csak sokkal tobb adminisztracio).
Amugy itt is egy cikk, ami cafolja a "csak toke" elotorlesztest: [link]

(#14755) axioma válasza Baltazár123 (#14747) üzenetére


axioma
Topikgazda

En nem valtottam at a kieg. kamattam hitelem, es nem olcsobb ennel (talan kamat + kktg 4 korul mar nem is tudom), ennek oka a kieg kt. elonyei egy sima piaci, pillanatnyilag epp olcsobb hitelhez kepest. De pl. en mar csak azert se moratoriumozok, mert igy az eg.pt. miatt tizenpar %-ot nyerek (na jo ossz a torleszto 80%-an a maximum miatt). Raadasul az se mindeyg, kinek mennyi van vissza a hitelbol, nekem elvileg 6 ev, de kozben lesz tobb ltp mint toketartozas tehat egy esetleges máp+ lejarasa elott kifut. Nekem ezekert nem eri meg.

[ Szerkesztve ]

(#14756) Baltazár123 válasza Mauzes (#14751) üzenetére


Baltazár123
senior tag

Honnan van 3%-os? Onnan van, hogy beszéltem egy közvetítővel és segített kiváltani. Még most is találni, bár azt nem tudom, hogy mennyire nehézkes mostanság hitelt kiváltani, de tavaly egész sor bank adott 3%-on lakáshitelt, akár kiváltásra is. Nekem 10 éves kamatperiódusú van. A folyamat gördülékenyen ment. Vannak költségek, de aki tud számolni az azt is ki tudja számolni, hogy mennyivel jár jobban. Most a moratórium kapcsán mindenki milyen okosan számol, miközben azt nem számolja ki, hogy mennyivel is járna jobban, ha olcsóbb hitelre váltana.
Tessék: https://www.money.hu/lakashitel
Tényleg nem a reklám miatt tettem be, csak hogy lehessen csemegézni. Van több ilyen közvetítő, lehet válogatni, bár én elégedett voltam velük, ha engem kérdez bárki. Csak a közjegyzőnek kellett fizetni, de abból is visszakaptam egy részét. A közvetítőnek semmit (bele van építve a 3%-os kamatba a díja) és a bank sem kért a nyitásért semmit. A másik banknál voltak költségek, de sok millióval fogok kevesebbet fizetni az alacsonyabb kamat miatt, bőségesen megtérült.
Ne legyetek már ennyire lustán tehetetlenek.

[ Szerkesztve ]

(#14757) axioma válasza Csabroncka (#14748) üzenetére


axioma
Topikgazda

Per pill nincs igazad, a THM mindent (nyitasi koltseget is) beleszamol, de egy meglevo hitel felett dontesrol az mar teljesen irrelevans, kifizetett. A folyo koltsegek szamitanak, a kamat, a kez.ktg akinek me'g van, a kotelezo biztositas es esetleg folyoszamla dija (ezek a hosszabbodas miatt befolyasolnak).
Egyebkent altalaban igaz, THM-mel lehet a legjobban osszehasonlitani hiteleket, amikor a hitelfelvetel elott allsz (es felteszed hogy vegig szerzodesszeruen is fogod fizetni...)
[Pl. en szemelyi kolcsonnel legutobb nem a hivatalos THM-et neztem, mert tudtam hogy 1 even belul szeretnem befejezni, a magasabb kamat ellenere az nyert ahol 1. nem volt folyositasi dij 2. volt 1 eves futamido 3. ingyenes szamlat tudtam hozza intezni -- a legtobb helyen min. 3 evre adtak volna ami magas elotorlesztesi dijat adott volna; ha meg a meglevo lakashitel melle vettem volna fel lakascelunak, tobb lett volna a szemlek koltsege mint igy az osszes kifizetettt koltsegem lesz.]

(#14758) OPiiPO válasza kraftxld (#14752) üzenetére


OPiiPO
addikt

Pontosan - pontatlanul fogalmaztam, arra akartam utalni hogy ez kamat/futamidő függő, nem lehet általánosan kimondani hogy minden esetben a futamidő felénél lesz 50%/50%.

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#14759) axioma válasza RexpecT (#14753) üzenetére


axioma
Topikgazda

Majdnem jo, csak nem ismeri a bankok 365/360 szokasat... szoval kisebb elteresek lehetnek. (Bar most nezem, mintha a cib se jatszana a mostani hitelemnel vele - bar lehet hogy a vegen lesz emiatt maradek szoval nem derult me'g ki; de 2005-ben mikor a kh-nal felvettuk kb. azt hittem hogy programozoi hiba hogy naluk 5-etol 5-eig 30 napnyi kamat van, a naptartol fgtl, otp egesz konkretan felszorzott vele turelmi ido alatti kamatnal is.)

(#14760) Shin Chen


Shin Chen
tag

Sziasztok!
Nem találtam személyi kölcsönös topikot így ha nem gond feltennék egy kérdést.
A személyi kölcsönöm utolsó részlete előtt pár nappal hirdették ki a törlesztési moratóriumot, mondom pompás, egy részlet miatt maradok hitelben még fél évig.... Aztán most 31-én húzta le a számláról az országos lehúzó pénztár, persze nem volt rajta annyi mert elmentem bevásárolni fél évre előre káposztát meg kelbimbót.
Ilyenkor mi van? Következő fizuval a maradékot egyszerűen levonja és kész?
(Eddig mindig volt rajta annyi hogy a törlesztőt levegye, az ehavi végtörlesztés részlete is rajta volt - mikor esedékes lett volna.)

Ehhez tartozik, hogy most ismét vennék fel, a moratórium szerinti max 5%+jegybanki alapkamatos személyi kölcsönt. A moratórium kihirdetése után a cib-nél visszamondtam 14 napos elállási időn belül a 12%-os előrelépő hitelt, szóval fele annyi lesz a hitel teljes díja.
Jelenlegi gazdasági helyzetben mit ajánlotok? havi 35ezres törlesztő lenne 6 évre biztosítással együtt. A jelenlegi munkahelyemmel munkaszerződésem van, jó eséllyel nem bocsátanak el egy darabig, de lehetőség szerint a nagy részét jövő ilyenkor előtörleszteném.

Szerk.: Basszum pepi hát most jól belekavart a levesbe, hogy csak 2021 január elsejéig annyi a kamat aztán nyomják vissza mind a majd 20%-ot :Y :Y
A 'zistenit már....

[ Szerkesztve ]

"A tudomány az vagy hülyeség, vagy az elit trükkös módszere az egyszerű emberek átverésére."

(#14761) Csabroncka válasza Baltazár123 (#14756) üzenetére


Csabroncka
addikt

Persze kisarkítva fogalmaztam (hibásan) - nyilván ebbe is bele lehet kötni - te még ezek alapján egyszer sem szembesültél vele, de jó ha tudod az állam és a bank mindig jól jár, ezen nem érdemes vitatkoznunk. Amennyiben igaz és a"felvilágosult" portfólió cikke alapján a bankok jogászai már dolgoznak a részleteken, mert azért nem úgy van ám az, hogy....

"in medias res"

(#14762) Baltazár123 válasza Csabroncka (#14761) üzenetére


Baltazár123
senior tag

Ebben az esetben nem így történik. Az állam ad nekem 5 éves futamidőre 4,95% kamatot évente én meg kifizetek a banknak 3%-t. 2% nálam marad. Nem hatalmas összeg ez, de nem is kell érte sokat tenni, csak élni a moratóriummal és berakni map+-ba a nálam maradt összeget. Ha lesz lehetőség 3% feletti kamatra befektetni 5 év múlva, akkor meg nem fogok előtörleszteni, hanem befektetem újra ezt az összeget. A legjobb esetben egészen a hitel lejáratáig tudok találni 3% feletti befektetési lehetőséget.
Akárhogyan számolom már 5 év után is nyerek ezen még akkor is, ha levonom az összegyűlt kamatot. Ha végig tudom vinni az egész befektetősdit, amíg a hitelem is tart, akkor meg már szemmel is látható lesz a nyereségem.

(#14763) Oppenheimer válasza Shin Chen (#14760) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Miért akarsz személyi kölcsönből személyi kölcsönbe esni, amikor levonnak 1.havi törlesztőt és mínuszba kerülsz? :U Mennyi megtakarításod van?

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#14764) vg válasza Shin Chen (#14760) üzenetére


vg
addikt

Ha most megkötöd a 5%+jegybanki személyi kölcsönt, akkor 2021-től emelnek rajta 20%-ra? Ezt hol olvastad? OTP-nél nem hinném, ott fix a törlesztő a végéig.

(#14765) Shin Chen válasza Oppenheimer (#14763) üzenetére


Shin Chen
tag

Arra a számlára amire hitelt vettem fel annyi mindig szokott lenni hogy a törlesztőt fizessem. Annyi, hogy 25k a törlesztőm, és 24500 volt rajta..... :(((

(#14764) vg
Pár napja mikor néztem az 5,9% volt fix re, most javították erre:
Éves fix kamat
2020. december 31-ig 5,67%
2021. január 1-től 9,99%-19,99%
THM (Teljes hiteldíjmutató)
2020. december 31-ig 5,90%
2021. január 1-től 10,6%-22,2%

Szóval úgy tűnik rossz ötlet volt lemondani a CIB-es előrelépő hitelt, az új konstrukciójuk hetek múlva jön ki :(

"A tudomány az vagy hülyeség, vagy az elit trükkös módszere az egyszerű emberek átverésére."

(#14766) vg válasza Shin Chen (#14765) üzenetére


vg
addikt

Valóban. No comment.

(#14767) axioma válasza Shin Chen (#14765) üzenetére


axioma
Topikgazda

Nekem 7.77 az elorelepo, mit csinaltal hogy neked 12% lenne? OK, valamennyit kaptam arra hogy 400e feletti fizu erkezik, de nem ennyi.

(#14768) sakal83 válasza axioma (#14741) üzenetére


sakal83
addikt

Ezt azert te se terjeszd. Az mnb ajanlas nem epp ezt tartalmazza... a moratorium alatt nem teljesitett kamatreszt istzjak el a futamido vegeig egyenlo reszben kamat nelkul. A 9 honap alatt nincs egyeb kamat csak a torkesztesi tervben szereplo.

[ Szerkesztve ]

(#14769) sakal83 válasza sakal83 (#14768) üzenetére


sakal83
addikt

Visszavonom ha az elmaradt toke fizetesi kotelezettseg kamatara gondoltal. Tehat a 9 honap alatt meg nem fizetett tokere a tovabbiakban lesz kamat.

(#14770) axioma válasza sakal83 (#14768) üzenetére


axioma
Topikgazda

Mar targytalan a kieg hsz-od miatt. Igen arra.

[ Szerkesztve ]

(#14771) Shin Chen válasza axioma (#14767) üzenetére


Shin Chen
tag

Kisebb fizetésre kisebb a kedvezmény.
Akinek nincs pénze ne is legyen. -vagy fizesse meg az árát.
250k felett volt a 7,77 kedvezményhatár.

[ Szerkesztve ]

"A tudomány az vagy hülyeség, vagy az elit trükkös módszere az egyszerű emberek átverésére."

(#14772) petyametyo válasza Shin Chen (#14771) üzenetére


petyametyo
aktív tag

Ez mindig is így volt (sajnos) :O

(#14773) axioma válasza Shin Chen (#14771) üzenetére


axioma
Topikgazda

Nyilvan, de a merteke nagyon meglepett. Maskor 10-15% elteresek remlenek max. [a kamat mertekeben].

(#14774) Don.Corleone


Don.Corleone
aktív tag

Sziasztok!
Lakás vásárlás előtt állok, vidéken nézelődök viszont annyira a plafonon voltak/vannak az árak hogy nem "sikerült" nyélbe ütni egy lakást sem, inkább kivárok. Mit gondoltok, aki valamelyes jártasabb az ingatlan piacon, mennyire fognak ősszel csökkenni az árak? Illetve ti mikorra időzítenétek a vásárlást? Jelenleg súrolja az 500.000-t négyzetmétere a lakásoknak amiket nézegetek. Előre i köszönöm a hasznos tanácsokat infókat! :)

(#14775) mokus1 válasza Don.Corleone (#14774) üzenetére


mokus1
addikt

Szia,

Szerintem ezt nehéz megmondani, de én arra számítok hogy valamelyest a használt lakás árak biztosan esni fognak. A házat szerintem még jobban, de én is kíváncsi lennék egy szakértőre.

(#14776) attiati válasza mokus1 (#14775) üzenetére


attiati
veterán

Kb senki nem tudja
10% felettiről beszélnek, ami a következő negyedévben várható.
De befagyott piacon a kevés tranzakciószám nem tudja megmutatni a piac állapotát, hogy most annál is többet kellene esni valójában, vagy már a 10 is sok.
Az ingatlan piac egy nagyon lassan reagáló valami. Idő kell, amire végigfut a tömeges eladásokon az átárazás. De ha arra számít a piaci szereplők többsége, hogy addigra helyreáll a rend, amire végigfutna rajta az átárazás, akkor el sem kezdődik, inkább kivárás megy.
És néhány kényszertranzakció születik. Ha meg nem áll helyre az élet, akkor lehet keresni az alját. Akkor meg a vevők is vakarhatják a fejüket, hogy most jó üzletet csináltak vagy sem.
Itt szokás szerint nem lesz könnyű döntés. Majd csak utólag lehet beállítani annak :)

[ Szerkesztve ]

(#14777) axioma válasza attiati (#14776) üzenetére


axioma
Topikgazda

En meglepodtem, hogy csak 10% esest mondtak. Ha az airbnb nem jon vissza, marpedig szerintem azert a "normal rend" utan eloszor sebek nyalogatasa lesz, raadasul a munkanelkuliseg es az attol valo felelem ujra tartalekolasra, nem pedig az elszorakozasra sarkallja a nepet, akkor nem szamit hogy nincs mar kijarasi tilalom es a legtobb munkahely mukodik... a bp-i ingatlanoknal en nagyobb esesre szamitok, es kitart szerintem jovo tavasz vegeig, akkor eldol, hogy mi lesz a turizmussal, es ott lesz egy valtopont, me'g lentebb vagy legalabb uj ingatlanokat nem dobnak be a piacra es igy megallhat.
De: egyreszt semmi kozom az ingatlanpiachoz (programozo vagyok), masreszt ki tudja mit fog me'g a kormany radobni a szektorra csaladtamogatas cimen.

(#14778) Mauzes válasza Don.Corleone (#14774) üzenetére


Mauzes
őstag

Senki nem tudja, az egyedi véleményéket ne fogadd el igazságnak, főleg ne egy fórumon (enyémet sem). Én pl. gyors esésre nem számítok, és simán el tudok képzelni egy oyan helyzetet, amikor nagy kivárás után visszatér a kereslet/kínálat és kb. stagnálással vagy kis eséssel megússza a piac.

Nekem pl. beszédes a 2008-as válság utáni nagyon lassú lecsorgás, pedig ott aztán ingatlan lufi kipukkanásról beszélt mindenki, bankok hitelezése negyedelődött, stb.

(#14779) Mercutio_ válasza Mauzes (#14778) üzenetére


Mercutio_
félisten

2008-ban nem a hazai ingatlanlufi pukkant ki, szerintem az még nem volt akkorára fújva, mint most. + akkoriban 8%-os banki kamatok voltak, most a máp+ a top, ez kihatott arra, hogy mibe fektettek és mennyit.
Sokkal több pénz ment az ingatlanokba mindenhol, viszont egy kötvénnyel, vagy állampapírral szemben az ingatlannak viszonylag magas állandó költségei vannak, ezért ha hosszabb távon visszaesik a kereslet és a realizálható bevétel motiváltabbak lesznek a tulajok az eladásban. (Különösen, ha úgy gondolják a bezuhant részvényekbe fektetve nagyobbat kaszálhatnak) :U

Egy olyan historikus grafikon is jó lenne amin az ingatlanok reál/nominál értékének változása is látszik.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#14780) Stanlee


Stanlee
őstag

Ez az abra tobbet mond:


forras: portfolio.hu

2003-2008 kozott realerteken minden azonos szinten maradt, nominalisan volt novekedes, aztan fordulat, ahol melypontot megint 5 ev alatt ertel el a piac. Amit mutatni akarok ezzel az abraval, a lassulas nem honapok alatt fog eljonni, hanem 2-3-4 negyedev alatt, es onnan is lehet gyors visszapattanas vagy oldalazas evekig is.

Ne a nominalis ertekbol induljunk ki, az nagyon remiszto. Mi amit most vettunk januarban lakast, 2009-10-es atadasu volt, videki ingatlan, nominalisan kevesebb, mint 30%-kal volt az ujkori ara felett, realerteken szerintem csak veszitett az ertekebol.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#14781) axioma válasza Mauzes (#14778) üzenetére


axioma
Topikgazda

"Senki nem tudja, az egyedi véleményéket ne fogadd el igazságnak, főleg ne egy fórumon (enyémet sem)."
Hatalmas +1. Szigoruan szvsz minden, foleg ebben a temaban.

Azert 2008-cal tobb okbol nem azonos a helyzet szerintem, de nyilvan ettol me'g lehet azonos kimenetel.

(#14782) oszi666


oszi666
őstag

Sziasztok
Tudna valaki ajanlani egy konyvelot, lakaskiadas adozasanak intezese miatt,
Vagy van valami utmutatotok hogyan kell neki kezdeni a dolognak? Azt mar latom hogy ketfajta adozas van stb mar csak az nem vilagos szamomra hol kell ennek neki kezdeni...kedves rokonnak lenne a segítség.
Elore is koszi a segitseget!

It is not birth, marriage, or death, but gastrulation, which is truly the most important time in your life.

(#14783) kacsaesokos válasza oszi666 (#14782) üzenetére


kacsaesokos
tag

Nagy vonalakban, magánszemélyként két féle adózási mód van, vagy 10% költség elszámolás, vagyis, a bevétel 10%-át automatikusan elszámolod költségnek, és a maradék után fizeted az adót (15%) vagy, minden költséget tételesen elszámolsz és levonhatod a bevételből, értelemszerűen, ha az adott évben nincs, vagy minimális költséged van akkor az első verziót érdemes választani.

Fontos ha a 10%-os elszámolást választod akkor egyéb költséget már nem vonhatsz le.

Adóelőleget kell fizetned minden negyed év után (április 12, júl, okt, jan.) NAV gyűjtőszámlájára, közleménybe elég az adószám.

Adóbevallásban pedig szerepeltetni kell ezeket a jövedelmeket a megfelelő sorokban, valamint fel kell tüntetni, hogy mikor mennyi adóelőleget fizettél (hisz az adóbevallás készítés idejében, a NAV nem tudja/tudhatja korábban miért fizettél be nekik)

Nem bonyolult, ezért könyvelő segítségét nem érdemes igénybe venni.

Bővebben a NAV információs füzetében tudsz tájékozódni [Ingatlan bérbeadásának, egyéb hasznosításának adózása]

[ Szerkesztve ]

(#14784) oszi666 válasza kacsaesokos (#14783) üzenetére


oszi666
őstag

okés köszönöm :)

It is not birth, marriage, or death, but gastrulation, which is truly the most important time in your life.

(#14785) Stanlee válasza kacsaesokos (#14783) üzenetére


Stanlee
őstag

Meg annyi kiegeszites, ha nem ugyanazon telepulesen bereslz, mint ahol kiadod, akkor a berleti dijat adoalap csokkentokent lehet hasznalni. en mar evek ota ezt teszem es nem kellett adot fizetnem.

Van ra lehetoseg, hogy a befizetett adoeloleget benthagyod, tehat nem kered vissza a befizetett tobbletet, akkor nem kell negyedevente utalgatnod.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#14786) Csabroncka


Csabroncka
addikt

Keresem, de nem találtam meg azt a cikket, a moratóriummal kapcsolatban > korábban írtam nektek, hogy a Bankok jogászai már dolgoznak - nem úgy van az ám..csak, hogy... (előtörlesztés a moratórium után).
Szóval ha bank úgy érzi, hogy a moratórium után (amivel te éltél) előtörlesztenél (amit felhalmoztál a moratórium alatt, vagy befektetted) és Ő rosszul járna, bünti lesz ;]

"in medias res"

(#14787) Stanlee


Stanlee
őstag

Kiszamolon van megint hitelpiaci körkép. Egyik pillanatról a másikra sokan kikerültek a hitelképesek köréből. Erről korábban is írtunk ide, hogy hasonló helyzet lesz a következő válság alkalmával, mint volt 2008 után, vagyis hiába hiszi valaki magát hitelképesnek, a válság amikor eljön akkor már nem biztos, hogy ad neki a bank hitelt, vásárolni jó áron valószínűleg nem fog tudni.

Oda is kommenteltem, hogy vannak nem meglepő szigorítások (pl. KATA-s vállalkozók), elfogadható, de rossz irányba mutató iparági szűrés.

A külföldi jövedelem kizárása jópár családot rosszul érinthet, hiszen manapság nem egy ritka dolog, hogy egy nagyobb keresetű fél külföldön van, hiába van biztos bevétel, nem tudnak egy jobb jövedelemmel előrébb lépni.

A növekvő önerő is sokak terveit keresztül húzza. Érdekes idők előtt állunk, az biztos.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#14788) Mauzes


Mauzes
őstag

Sziasztok, fővárosi eladó (de most nekem főleg kiadó) házakat hol a legjobb nézni neten? Ingatlan.com, Otthoncentrum, Duna House, ezeken kívül van még valami értelmes?

(#14789) A Zéé válasza Mauzes (#14788) üzenetére


A Zéé
addikt

Facebookos albérlet keresős csoportok. Jofogas.hu

Just a simple Lineman...

(#14790) gerii


gerii
addikt

Üdv!

A most bevezetésre kerülő 500k-s Diákhitelen gondolkodom, hogy felvegyem és előtörlesszem vele a most felvett lakáshitelt.
A másik amin még elgondolkodtam, hogy a Diákhitel1, ami 1,99% kamatozású, felvegyem hasonló előtörlesztésre. A lakáshitel 3,74%-os kamatú.
A kérdések amik felmerültek:

1. A Diákhitel1 kamata 2007-től csökkent évente (8%-ról a tavalyi 1,99%-ig) - ez vajon marad-e így, vagy 3,74% alatt az elkövetkező években? Ha szigorítanak akkor megszoptam.

2. Ahogy olvastam és számoltam, érdemesebb a hitelperiódust csökkenteni a havi törlesztő összege helyett?

[ Szerkesztve ]

(#14791) axioma válasza gerii (#14790) üzenetére


axioma
Topikgazda

2. kerdesre: nagy valoszinuseggel ez nem igaz, mert az elotorlesztes (altalaban) nem szerz.mod, siman megy tovabb a hitel kisebb torlesztovel, mig az azonos torleszto csak ugy erheto el, hogy modosul a szerzodesedben a futamido, amit viszont nem kis aron csinalnak meg (hiaba 1 sor modositasa, majdnem ugyanannyi vagy tenyleg, mintha uj szerzodest kotnel). Es ha nem egyedul te vagy a hitelben, akkor lehet hogy ujra mindenki ossze kell jojjon, de ez nem biztos.
Amugy jelen helyzetben barmi es az ellenkezoje is megtortenhet, barkinek a jovedelmi oldalan, szoval en nem biztos hogy erofesziteseket tennek arra, hogy tartalekbol elotorlesztes legyen. Termeszetesen mindenki mashogy latja es mas a jelen penzugyi helyzete, de ha diakhiteled van akkor velhetoen jelentosen fiatalabbkent kevesebb lehetseges szcenariot lattal me'g, amibol ki tudsz indulni.

(#14792) gerii válasza axioma (#14791) üzenetére


gerii
addikt

Most elgondolkodtam, gyorsan meg is néztem a szerződést. Azt írja, hogy a szerződött kérelmének megfelelően vagy kisebb törlesztő, vagy futamidőt alkalmaz a bank. Szerződésmódosítás címszó alatt vannak felsorolva az elő-és végtörlésztések (1%), szóval elvileg nincs külön díja.

Nem a tartalékból törlesztenék, hanem gyakorlatilag hitelkiváltást csinálnék egy olcsóbb hitellel. Feltéve hogy olcsóbb marad...
Egyébként a még meglévő diákhitelem esetén a fizetéshez képest meghatározott havi törlesztő nem is nőhetne meg, tehát akár ezzel lehetne csökkenteni a lakáshitel havi törlesztőjét, aki akarja. Illetve a diákhitelt havonta lehet ingyen előtörleszteni, én is ezt csinálom.

Amúgy ez a most kitalált/megemelt Diákhitel elég nagy segítség lehet sokaknak sajnos.

(#14793) axioma válasza gerii (#14792) üzenetére


axioma
Topikgazda

Az jo, akkor tenyleg valaszthatsz, lehet hogy csak nekem szokatlan.
Addig amig elviselheto az elotorl. dija en biztos nem szorgalmaznam a torleszto szinten tartasat: az kotelezettseg. Mig ha emiatt plusz penz osszegyulik, akkor abbol lehet elotorleszteni ujra. De mas meg jobb szereti ha rovidebb idore erzi magat "rabszolgasagban". Ez szerintem inkabb erzelmi dontes, nem anyagi (egesz addig mig egy olyan hitelrol beszelunk, aminek kamata az inflaciohoz kozel van - nyilvan egy szemelyi kolcsonnel 8-12% korul inkabb mielobb befejezessel jar jol a user).

(#14794) Qtya123


Qtya123
őstag

Üdv!

Nemsokára lakást szeretnénk venni Budapesten, de a lentebb leírtak miatt nagyon nehéz kiválasztani az optimális területet és ebben kérnék tippeket, hátha vannak olyan részek, amelyek elkerülték a figyelmemet.

Röviden annyi, hogy a keret max 35 millió Ft. Ezért az árért már beesik 1-1 újabb építésű is, de nem zárkózunk el a panel elől sem, annyi, hogy a 10 emeletesek kizárva.

A nehézség abból adódik, hogy én a reptér mellett dolgozom, a feleségem meg a 4. kerületben, annak is a külső részén az Óceánárok környékén. Mivel most a 18. kerületben vagyunk az Erzsébettelepen, így nekem egyáltalán nem gáz a munkába járás sem autóval, se tömegközlekedéssel. A feleségemnek még úgy ahogy elmegy, mert 2 perc sétával a 200E buszmegállóban van, ahonnan hamar eljut metróig, de így is 1 óra 15 perc mire a munkahelyére ér, mert Újpest központtól még buszra kell szállnia.

Emiatt kizárólag a metró, illetve a 200E közvetlen közelében nézelődünk, mert +1 busz ahhoz, hogy elérje a 200E-t, vagy messzebbről a metrót már másfél óra fölé növelné az utazást.

A 4. kerületet elvetettük, mert onnan nekem autóval kellene járnom (sokszor éjjel 1kor végzek a munkahelyen) és az kb 1700 km havonta M0-án. Erzsébettelep szerintem egy nagyon király hely, de itt csak családi házak vannak, illetve van 1 tömb (pontosabban két tömb van, de az egyik egy széthulló kispórolt anyagú, ahol évek óta pereskedik a kivitelezővel a társasház) az Örs utcában, az nagyszerű lenne, de ott meg a végletek vannak, vagy vehetsz kicsi, 30-40 nm-es lakást, vagy 70 nm-körülit, a mi nekünk kell az 50-55 közötti nincs.

Óhegy, Újhegy kilőve, mert idő, míg a metróhoz ér. (Ha most csak egy 40 perces utazásra kellene rádobnia +10-20 percet az oké lenne, de 1:15-re már nem szívesen tesz rá az ember plusz utazási időt).

Ami szóba jöhetne az pár darab 4 emeletes tömb közvetlen a KöKi-vel szemben a 19. kerületben (Katica utca pl, vagy Lehel utca sarka), illetve a 18. kerületben a Lakatos lakótelep Nefelejcs utca mellett közvetlenül fekvő tömbjei, mert onnan kb 8 perc alatt eléri gyalog a 200E-t.

Össze vissza nézegettük már a google maps térképet, hogy hol vannak még 4 emeletes tömbök, vagy lakóparkok a 10,18,19. kerületekben, de csak ezt a pár darab tömböt találtuk, ami nem növeli meg nagyon az utazást. Illetve még a 9. kerület József Attila lakótelep lenne járható út, viszont lehet alaptalan, de én nem szívesen költöznék az illatos úti vegyi szennyezett terület közvetlen szomszédságába.

Van esetleg ötletetek, hogy hol találok még a fentieknek megfelelő lakásokat? A 10,18,19 kerületben szeretnénk maradni.

Köszi, hogy végigolvastad a litániát. :)

[ Szerkesztve ]

(#14795) AxBattler


AxBattler
félisten

Nem vagyok ismerős arrafelé, de most jártam a Makk utca, Somfa utca környékén, és egész pofás új építésű tömböket húztak fel oda.

[ Szerkesztve ]

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#14796) Qtya123 válasza AxBattler (#14795) üzenetére


Qtya123
őstag

Köszi a tippet, felvettem a listámra a Gyárdűlő azon részét. :K
Jó a közlekedés, az illatos út már nincs annyira közel. Szépek azok a lakások, egy kocsibeállóval még talán elmennék kicsit magasabb vételárig. Majd körbenézzük, megérdeklődjük milyenek a lakások.

(#14797) 426os válasza Qtya123 (#14794) üzenetére


426os
őstag

Csak ötletelésképpen ránéztem a térképre.
Zugló vagy 13. kerület + elektromos roller (Párodnak, vagy esetleg neked is)?
Zuglóból, Rákosrendezőből megy vonat kifelé, onnan attól függően hova menne párod roller vagy átszállás valami másra. Neked pedig Zugló vá-tól vonat kifelé, szükség esetén Kökinél/Ferihegynél átszállás 200E-re, vagy ha tudod, hogy sokáig leszel, mész autóval.
13. kerület is nyerő lehet, ha hasonlóan vasúthoz közel van a lakás, de a reptér felé inkább az autó maradna a több átszállás miatt.
Nem lesz egyszerű olyan helyet találni, ami mindkettőtöknek optimális.
Esetleg bevállaljátok, hogy mindketten autóztok és 16. kerület. Innen talán elkerülhető a dugó nagy része, mert nem kell sokat befelé a központ felé menni.

[ Szerkesztve ]

.

(#14798) Stanlee válasza 426os (#14797) üzenetére


Stanlee
őstag

Zuglo meg azert is jo, mert legalabb nemcsak munka kozben, hanem otthon is hallgathatja a repuloket :)

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#14799) j0k3r! válasza Qtya123 (#14796) üzenetére


j0k3r!
senior tag

Azért azt vedd figyelembe, hogy a Népliget/Ecseri út környéke nem a "legjobb" hely. Sajnos tele van csövessel és drogossal a környék (tapasztalatból mondom). Szóval, ha az autón kívül tömegközlekedést is használsz (3-as villamos, M3, stb.), akkor azért ajánlom, hogy tegyél arrafele egy sétát sötétedés környékén, hogy lásd a környék másik arcát is (bár drogosok már reggel 9-kor is szálltak fel a buszra... :( )

szerk: bocs, most olvastam az előződet, szóval a tömegközlekedéses rész talán így nem annyira gáz

[ Szerkesztve ]

some men just wanna watch the world burn...

(#14800) 426os válasza Stanlee (#14798) üzenetére


426os
őstag

Ez igaz, bár mostanában elég kevés van belőlük :P

.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.