Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#14901) skristof válasza mokus1 (#14900) üzenetére


skristof
tag

(#14902) Csabroncka válasza mokus1 (#14900) üzenetére


Csabroncka
addikt

Attól függ (?) userként

"in medias res"

(#14903) flegga92


flegga92
senior tag

Sziasztok!
Úgy hozta az élet, hogy még a koronavírus előtt sikerült 2 nap alatt eladnom egy videki kis városban egy lakást ami full le volt pukkanva, 3-4 misit rá kell költeni. 8,5-ért alku nélkül elvitték, hasonló felújított lakások 12m irányárban voltak, baromi jól száltam ki.
Ezt a pénzt szerettük volna befektetni, de keresgetés közben találtunk egy sorházat ami nagyon megtetszett, megnéztük mennyit ér a jelenlegi lakásunk és adtunk egy ajánlatot rá.
1 hónapja még voltak vevőjelöltek az általunk megálmodott árra, voltak szóbeli ajánlatok is, de az utolsó pillanatban mindenki kihátrált, kivárnak még (teljesen megértem én is ezt tenném).
Most kb 2M kevesebbért vannak kp-s emberek akik befektetésnek vennék meg, amivel nem is lenne gond, csak a ház árak nem csökkennek.
Amit vennénk alapból korrekt irányárban volt, teljesen felújítva annyiba került mint egy felújításra váró, ugyan azon a környéken és nem is sierült szóban sem megegyezni. 23,5 volt az irányár, a korábbi helyzet alapján én 22 ajánlottam és ez alá nem szeretnének menni, így viszont nekünk már sok, nem szeretnénk hitelt felvenni, akkor inkább elengedem.
Az ország többi felében megindultak már a ház árak lefelé? Mert akkor bepróbálkozok egy alcsonyabb árral, vagy kivárok még, fél éve nem sikerül eladni, még csak ajánlatot sem kaptak rá.

(#14904) exoduss válasza axioma (#14893) üzenetére


exoduss
tag

Az egyiknek idén fog lejárni szeptemberben a 48 hónap, a másiknak jövő szeptemberben. Ezek alapján amiket leírtatok, inkább megvárjuk amíg kifizetik mind a 2-őt(2db 20e Ft-os), illetve a páromét is(1db 40e Ft-os) és akkor fogunk lakást vásárolni. Így majd kevesebb hitelt kell felvennünk.

(#14905) axioma válasza exoduss (#14904) üzenetére


axioma
Topikgazda

40e-es? Az mar az uj, alltam nelkuli?
Amugy latatlanban es csak penzugyileg en jovo szeptemberben a 2 szerzodesre a 3.9+1% kihasznalasat gondolnam optimalisnak, felteve ha nem jelentektelen me'g ugyis az ossz hitelhez kepest.

(#14906) exoduss válasza axioma (#14905) üzenetére


exoduss
tag

Nem, az is az állam által támogatott.

(#14907) axioma válasza exoduss (#14906) üzenetére


axioma
Topikgazda

Hat akkor valami nem stimmel. Sose volt ertelme 40e-et fizetni havonta, mert a havi max. alltam a 20e-re jart, es a tobb havi befizetes nem noveli hanem csokkenti a felveheto hitelt. Es ez az ltp torvenybol jon, nem fugg attol hogy melyik lak.tak.pt van mogotte. De nem is tudok arrol hogy barmelyik intezet havi 40e-est ajanlott volna barmikor szerzodni, amig me'g a normal alltam jart.
Most adnak olyan 40e-est, amire 5% kamatbonuszt adnak, de az egyreszt NEM allami masreszt meg azzal _egyutt_ 1% alatti az EBKM. Tiszta marketingtermek, nulla felhasznaloi elonnyel. A 3.72% THM a masodik szakaszra mar hm-hm, akar jo is lehet mire lejar, de ket nagy buktato van: 1. egyaltalan nem biztos hogy valoban jonak szamit akkor, amikor felveheto 2. nem koteles(!) az ltp adni, mert kotelezo hitelvizsgalatot csinalni es nem kotelesek megmondani, miert nem adtak oda, megtehetik hogy ha nekik ez tul kedvezotlen, akkor nem adjak es ennyi.
Ha esetleg megis ez a termek van, es me'g igy is meg akarod tartani, akkor se erdemes bevarni hogy lejarjon...

(#14908) hurenzon válasza flegga92 (#14903) üzenetére


hurenzon
senior tag

Mi árulunk több lakást és egy házat ( Bp és Pest megye ). Lakásnál több készpénzes vevő volt , aki durva 20-25%-ot akar alkudni . Természetesen kinevettük . Biztos sok portfolió.hu -t olvasott vagy hasonlót .
Családi hazát most adtuk el . 5%-ot akartak alkudni , de nem engedtünk semmit . Így is meg vették . Igaz csak ők voltak mostanság érdeklődők , de 1 nap alatt üzlet lett .

(#14909) flegga92 válasza hurenzon (#14908) üzenetére


flegga92
senior tag

Mióta kiírtam kb 3 ember hívott, hogy 11M kp-t ad a lakásért. Korona előtt 15M volt az irányár, legtöbb hasonló lakás most is ennyiért van fent, más kérdés hogy mennyiért adják el. Én levittem 13,5-re, de 12 alatt semmi kell nem adom, nem szeretnék hitelt felvenni.
Most a szomszéd meglátta, hogy levittem az árát, Ő pont lakást keres az anyukájának, van 6,5M kp jövő héten mennek hitelt intézni. Már csak az a kérdés, hogy nyugdíjasnak adnak e ennyi hitelt.

(#14910) instantwater válasza flegga92 (#14909) üzenetére


instantwater
addikt

A nyugdíjas a legjobb adós. Fix a jövedelme. Max köttetnek vele egy életbiztosítást is, hogy védjék magukat.

(#14911) hurenzon válasza instantwater (#14910) üzenetére


hurenzon
senior tag

Dehogy a legjobb , a korhatár miatt .

(#14912) flegga92 válasza hurenzon (#14911) üzenetére


flegga92
senior tag

Friss nyugdíjas, látszólag semmi baja nincs jobban szalad fel az emeletre mint én a 28 évemmel. A szomszéd valószínűleg kezes lesz. Kalkuláltam egy hitelt, kb 55-65e körül lenne a törlesztő. Most albérletbe lakik, hasonló áron vannak a kiadó lakások. Akkor már én is inkabb magamnak fizetném.

(#14913) hurenzon válasza flegga92 (#14912) üzenetére


hurenzon
senior tag

Itt nem az egészségi állapota számít , nem érdekli a bankot , ha milyen állapotban van , csak a jövedelem és a korhatár számít . Általában 70-75 éves korig hiteleznek , azaz a futamidő végén nem töltheti be a 70-75 évet az adós . Persze , ha van adóstárs , akkor más a helyzet . ( főleg OTP banknál )

(#14914) longwild


longwild
aktív tag

Sziasztok!

Egy ideje nézegetem a lakáspiacot, szándékozom venni.
A problémám az, hogy tavaly március óta az árak felfelé mentek, kb őszig, utána stagnáltak, most pedig még ha csúszva is de elkezdtek lefele jönni... Konkrét kerületet nézek, az elmúlt 16 hónap alatt szakértője lettem.

Tudom, hogy a gazdasági válság (egyáltalán lesz gazdasági válság?) után 2-4 évvel van az ingatlan a mélyponton, de szerintetek érdemes mondjuk fél-egy évet várni?

szoftver szakmabeli && Beverly250

(#14915) mokus1 válasza longwild (#14914) üzenetére


mokus1
addikt

Ezt senki nem tudja megmondani biztosan, de valószínűleg igen.

(#14916) Stanlee válasza longwild (#14914) üzenetére


Stanlee
őstag

Ha az elmult 20 ev lakasar indexet megnezed, akkor az inflacioval korrigalt realertekes gorbe az iranyt (csokkenes-novekedes-stagnalas) kb. 3-4 egymast koveto negyedev azonos iranya utan mutatja.

Szoval ha azt latod, hogy most egy negyedevben csokkent, az nem iranyvaltas, ha telig kitart, akkor megvaltozott az irany.

Szerintem - es ez az en szubjektiv velemenyem -, most a magyar ingatlanpiacra nem lesz olyan hatasa a virushelyzetnek, mint amilyen hatasa volt a 2008-as idoszaknak. Akkoriban a hitelallomany nagyban ki volt teve az arfolyam es kamatvaltozasoknak.

Most az elmult 6-8 evben felvett vagy forintositott hiteleknek hala az ingatlan hitelt felvevok csak az MNB kamatvaltoztatasanak vannak kiteve, egy 10-20%-os arfolyam valtozasbol adodo Ft-ban kifejezett toke valtozas nem lesz. Ugyanigy a fix kamatozasu hiteleknek hala aki hitelt vett fel, jol elore tudja tervezni a torlesztoreszleteket, 5-10 eves idoszakra.

Amugy meg aki Bp-en megengedhette maganak, hogy ingatlant vegyen, annak csak nagyon kis resze van a vendeglatoiparban, turizmusban, tehat egy pincer vagy recepcios nem hiszem, hogy 30-40 millios hiteleket tudott volna felvenni. A tobbi iparagban is lesznek elbocsatasok, de nem egyik naprol a masikra fog mindenki megszabadulni az ingatlanatol. Az altalad vizsgalt kerulet meg csak nem is egy nagy airbnb ovezet, hogy a kiadasra vett lakasok megjelenjenek.

Ha sajat magadnak es hosszutavra veszel, akkor szerintem nem eri meg idoziteni. De majd lesznek itt a forumon, akik szerint erdemes idoziteni :)

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#14917) axioma válasza longwild (#14914) üzenetére


axioma
Topikgazda

En azt tartom nagyon soknak, hogy 60% maradt a moratoriumban ugy, hogy ezt minden hitelre neztek, nem csak lakashitelre. A lakashitelnel sokkal magasabb kell akkor legyen az ara'ny (hitelkartya es szemelyi hitelek joval dragabbak, kevesbe erdemes moratoriumozni).
Kerdes, hogy abbol a mondjuk 80% lakashitelbol mennyi az, aki lusta volt vagy informalatlan hogy intezze, mennyi hitte el hogy jobban jar ha nem fizet, es mennyi aki valojaban nem tud fizetni. Ha az utobbi me'g mindig jelentos, akkor lesz itt me'g tulajdonosi oldalrol szivas valoszinuleg, ha a moratorium elobb vegeter minthogy a munkanelkuliseg visszajavulna es az airbnb-sek visszajonnenek. Es szerintem ha valahol Bp-en roggyanas lesz az arakban, az ki fog hatni mashova is, hiszen mar most is rengeteg utazassal vallaltak az emberek lakhatast, siman indulhat egy kis atrendezodes.
De ez csak szigoruan SZVSZ, siman tevedhetek.

[ Szerkesztve ]

(#14918) Stanlee válasza axioma (#14917) üzenetére


Stanlee
őstag

A moratoriummal kapcsolatban: en ha most lenne egy a havi fizetesem 30-35%-at kitevo havi torlesztom es 15-20 ev legalabb meg hatra van a futamidobol, biztosan elnek a moratoriummal. Hiaba maradna meg a munkam, eltennem nagyobb vesztartalek kepzesre azt a penzt.

Hiaba van hitelem, nem eltem a moratoriummal, 12 e Ft-os havi torlesztonel ertelme nincs sok...

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#14919) Qtya123 válasza Stanlee (#14851) üzenetére


Qtya123
őstag

Én igazából minél többet gondolkodom annál bizonytalanabb leszek és annál több forgatókönyv jut eszembe az árakkal kapcsolatban. :(

Mondjuk a mi esetünk sajnos nem annyiról szól, hogy itt a kp és mikor szálljak be a budapesti lakásvásárlásba. Már maga a helyszín kiválasztása is nehéz volt, de a pár nappal ezelőtti itteni tanácskozások alapján le van szűkítve 3 területre.

Pécs belvárosában van egy lakásunk, amit 2017-ben nagyon piaci ár alatt sikerült megvenni. A megvétel után még A-Z-ig fel is lett újítva, közben kívülről beszigetelték, tehát 2022-ig elég szép adót kellene fizetni eladáskor az árkülönbözet miatt. Ettől függetlenül jövő évben már lehet megválnánk tőle.

Annak az árából és a megtakarításunkból vennénk a budapesti ingatlant. A vírus előtti piac árkülönbsége úgy nézett ki, hogy a budapesti lakás kb 8-10 millió Ft-al került volna többe a kinézett területeken.

Amit nagyon bizonytalanság, hogy a két város árai a jövőben hogyan fognak viszonyulni egymáshoz. Marad? Pécs jobban esik? Budapest jobban esik? Pécs stagnál-Budapest emelkedik? Pécs esik-Budapest stagnál? Pécs esik-Budapest emelkedik?

Mindegyikre van elméletem. Pl mi van, ha Budapesten sok nép vett úgy hitelre lakást, hogy majd fedezi a 140ezres bérleti díj/vagy airbnb a törlesztőt. Akiknél most az albérlő kiment még megvédi a moratórium. De ha sokan vannak így, jövő év elején, mikor el kell kezdeni fizetni a törlesztőket már nem biztos, hogy bírni fogják és az eladás lejjebb viheti kicsit az árakat, míg Pécsen szerintem lényegesen kisebb a bérlő fizeti a hitelt lakások aránya. Emiatt talán nem húz el jobban Budapest.

Persze lehet az is, hogy Budapesten az oroszok/kínaiak árgus szemekkel figyelik, hogy mikor csapjanak le a piacra kerülő lakásokra, ezzel fenntartva a keresletet és az árakat. Mindeközben Pécs finoman szólva nem a munkahelyek fellegvára, a bérlők nagy része diák. A diákok száma idén igen erőteljesen csökkent a felsőoktatásban. Ráadásul, ha esetleg jön a járványnak egy újabb hulláma, mi van, ha megnyitnak az egyetemek szeptemberben, aztán novemberben meg már be is zárnak. Ebben az esetben meg nőhet a különbség.

A pécsi lakásunkban lévő albérlők távoznak jövő hónapban. Januárban végeztek a főiskolán, azóta nem sikerült munkát találniuk. Nem tudom mekkora eséllyel fogunk albérlőt találni egy júniusban meghirdetett pécsi albérletre. Szóval fogalmam sincs, hogy mikorra időzítsük az eladást (néhány ingatlanos mondta, hogy jelenleg full befagyott a pécsi lakáseladás piac).

[ Szerkesztve ]

(#14920) Mercutio_ válasza Qtya123 (#14919) üzenetére


Mercutio_
félisten

Az ingatlanosnak az a célja, hogy minél gyorsabban elkeljen a lakás, nem az, hogy minél jobb áron.
Ettől még lehet igaz amit mondanak, de minél alacsonyabb árra tudnak rábeszélni annál előbb kel el a lakás és kapják meg a jutalékot.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#14921) Stanlee válasza Qtya123 (#14919) üzenetére


Stanlee
őstag

En a helyedben nem gondolkoznam tul a helyzetet, mert annyi valtozatot kitalaltal, hogy azzal minden lehetoseget lefedsz es gyartod hozza az elmeleteket, hogy melyik miert lesz ugy, stb. Pont az idozitest elemzed, hogy jokor szallj ki es be.

A pecsi lakas utan ha Bp-en vesztek, nem kell adoznotok, mert a bp-i valoszinuleg dragabb lesz, mint amennyit a masikert kaptok.

Ugy veszem ki az irasodbol, hogy Bp-et hosszutavra tervezitek. Ha igy van, akkor az en velemenyem mindig az, hogy ne probalja senki idoziteni, hogy majd lesz olcsobb is, hanem vegye meg akkor, amikor van olyan lakas, ami tetszik. Ugyis 10-20 evig fogsz benne lakni, akkora idotavon meg tokmindegy, hogy mennyire idozitgetsz, mert fel fog orolni a tema, hogy miert (nem) vetted meg korabban/kesobb.

Ha nezel lakasar indexeket videkre meg Bp-re, akkor ott is nagyon jol latszodik, hogy a videk az mindig is lemaradt Bp-tol es ez igy is fog maradni.

Mercutio mar irta, az ingatlanos ugyis csak gyorsan akarja majd eladni a kecot, hogy jojjon neki a le, a tenyleges piaci helyzetet nem fogja neked megmondani.

Az biztos, hogy nem egyszeru a dontes, ingatlannal sose egyszeru, de aztan nehogy ugy jarjatok, mint anyukam, akinek 2-3 eve a lakasert meg sok volt a 18 misi, most 22,5-ert vett ugyanakkorat, ugyanabban az epuletben, es a meglevot is ugy tudta eladni, hogy arban megmaradt a ketto kozotti 6 misi kulonbseg, csak eltelt az ido es folyton azon filozofalt, hogy de jo lett volna megis megvenni, mert most nincs semmi, amire valthatna. Jo, lett, de varni kellett ra.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#14922) Qtya123 válasza Stanlee (#14921) üzenetére


Qtya123
őstag

"A pecsi lakas utan ha Bp-en vesztek, nem kell adoznotok, mert a bp-i valoszinuleg dragabb lesz, mint amennyit a masikert kaptok."

Itt most nem az illetékre gondolok, hanem a vételár és a magasabb áron történő eladás különbözetének adóvonzatára, ami 5 évig van csökkenő százalékkal. Úgy tudom, hogy tökmindegy, hogy a pénzből ismét ingatlant veszek, a "haszonból" adóznom kell, ha a vásárlástól számított 5 éven belül lesz eladva, vagy tévedek?
[link]
[link]
[link]

Amúgy igen, a jó időzítésen "görcsölök", amit valóban nem lehet meghatározni. Ingatlanost egyelőre nem tervezünk megbízni. Eddig minden lakáseladás/lakásvétel nélkülük zajlott. Csak van 2 ismerős ingatlanos és ők mondták, hogy jelenleg 1-2 albérlet kiadásából van nekik bevételük, lakáseladásuk nem volt mostanában.

[ Szerkesztve ]

(#14923) Gabró válasza Qtya123 (#14922) üzenetére


Gabró
tag

Én sem tudok olyanról, hogy az új lakás vételára csökkentené az SZJA alapot. Ugyanakkor ha 2017-ben vettétek a lakást, akkor akkor a jelenlegi lakáson elért jövedelem (!) 9 százalékát kellene befizetned adóként (jövőre 4,5 százalékát). Ez szerintem nem egy akkora összeg, aminek meg kellene hiúsítania egy tranzakciót abban az esetben, ha az eladói vagy a vételi oldalon szembejönne egy számodra kedvező üzlet.

(#14924) Qtya123 válasza Gabró (#14923) üzenetére


Qtya123
őstag

Nagyon ár alatt volt a lakás. Utána ráadásul teljes felújítás. Ha az elkelt hasonló lakások eladási árát nézem, akkor kb reálisan 10-11 millió Ft a "haszon". Annak azért jelentős az adóvonzata idén. A levonható költségekkel tudom levinni az idén fizetendő adót 849ezer Ft-ra.

(#14925) Gabró válasza Qtya123 (#14924) üzenetére


Gabró
tag

900 ezer forint manapság egy lakás eladási és vételi tranzakcióban nem egy olyan összeg, aminek feltétlenül deal-breakernek kell lennie. Árazzátok be magatoknak.

Tavaly hasonló cipőben jártunk mi is - egy nagy értéknövekedésen átesett lakást cseréltünk egy drágábbra -, csak nekünk megvolt az 5 év, és nem kellett adózni. De ha kiszámolom, hogy a rezervációs eladási és vételi árainkhoz képest mennyivel voltunk beljebb a szerződött eladási és vételi árakkal, és ezek összegét elosztom az előző lakásunkon elért jövedelemmel, akkor 8,75 százalék jön ki. Pedig a vételi oldalban szerintem volt még 1-2 százalék, csak nagyon biztosra akartunk menni a váltással, és addigra már beleszerettünk az új lakásba. (Ez hiba.)

Belátom, nem az ember életének fénypontja, amikor elutalja a 900 ezer forintot az adóhivatalnak, de ha az előzetes elképzelésekhez képest 1,2 millió forinttal sikerül jobb üzleteket kötni, akkor ez szerintem nem jelenthet akadályt. Más kérdés, ha arra számítasz, hogy legalább ugyanilyen helyzetbe tudsz kerülni két év múlva is, és semmilyen szempontból (itt pszichikai szempontokat is érdemes figyelembe venni) nem jelent számodra nehézséget a kivárás, akkor megérheti várni. Bár még ekkor is kockázatkerülőbb nyélbe ütni egy jó váltást.

(#14926) Qtya123 válasza Gabró (#14925) üzenetére


Qtya123
őstag

Tegyük fel hirtelen beesik egy tuti lakás, ami megfelelő lenne. Kifejezetten kicsi szokott lenni a választék, 2-3 környéket nézünk, nincs túl sok lakótömb egyik helyen sem, sajnos nem sűrűn vannak jó állapottal és elrendezéssel bíró hirdetések. Na de beesik egy, amire le kellene csapni. Ez azt jelenti, hogy akkor kell, hogy rendelkezésre álljon a pénz a másik eladásából. Nem kezdhetem akkor hirdetni.

Az meg nem tudom mennyire lenne észszerű, hogy eladni a lakást, becsengetni az adót és várakozni, hogy na mikor bukkan fel egy jó lakás. Erre alapozva nem tudom mennyire jó ötlet kifizetni előre annad a "díját"=adót, hogy itt legyen nekem a gyors reagálású kp.

Ha meg kivárjuk a 2021-et, amikor nem kell adót fizetni, akkor nem tudom mennyire fog a feje tetejére állni addigra a piac Pécsen.

[ Szerkesztve ]

(#14927) Stanlee válasza Qtya123 (#14922) üzenetére


Stanlee
őstag

Elnezest, vagyonszerzesi illetekre gondoltam, hogy nem kell fizetni majd.

Gabro-nak teljesen igaza van, hogy nem az szja mertekenek kell egy ingatlan vasarlasanal deal brekernek lennie.

Amugy ha a mostani lakast eladnatok, es lenne belole cash, az azt is jelenti, hogy elonyben vagytok a bp-i lakas vasarlasakor. Ha az ingatlanos ismeroseiteknek igaza van, a pecsi lakast egy ideig nem fogjatok eladni es lehet hogy atcsusztok jovore az ertekesitessel, de gondolom akkor a bp-i projekt is csuszni fog.

En azt viszont nem varom, hogy 1-2 honapon belul kilonek a lakasarak es tomegevel vasarolnak majd lakast az emberek, szoval ha eladjatok a pecsi lakast, beteszitek allampapirba, akkor az kamatozik is, meg orakon belul mozgosithato lesz, ha jon a bp-i ingatlan. A kifizetett szja-t meg minimalisan kompenzalja a MAP+ kamata, meg az erzes, hogy ott a cash a kovetkezo lakasra.

En nem filozofalnek tul sokat rajta, maximum meg annyit, hogy fix keretosszegeket allitok fel, tehat pecsi lakast ennyiert adjuk el, nem megyunk lejjebb, bp-en meg ennyiert veszunk.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#14928) fesii


fesii
aktív tag

Sziasztok
Valószínű sokatok számára kicsit bugyuta kérdés lesz de mindenhol lakást ír és nem mondjuk ingatlant.
Családi házat szeretnék venni 35 év alatti vagyok első ingatlanom lenne. Most lakásra/házra is jár kedvezményes 2%-os vagyonszerzési illeték?

(#14929) Csabroncka válasza fesii (#14928) üzenetére


Csabroncka
addikt

15 milliós értékhatárig! Vagyis ha egy forinttal is több (ami több mint valószínű) a teljes összegre perkálod a 4%-ot!

"in medias res"

(#14930) Patrick válasza Csabroncka (#14929) üzenetére


Patrick
addikt

Nem a teljes összegre, ha nem ami a 15 millán túl van, nekem 19.2 tehát a 4,2-re perkálom a 4%-ot.

„Aki barátot talál, kincset talál."

(#14931) Qtya123 válasza Stanlee (#14927) üzenetére


Qtya123
őstag

Áh, szerintem hagyom a francba az egészet. Gondolkoztam én is az állampapírba való befektetésen, hogy kompenzáljam valamennyire a magas adót. PMÁP-ban van a jelenlegi megtakarításunk, abba nem tennék bele 20-22 millió Ft-ot, mert a 2%-os visszaváltással hónapokig csak bukóban vehető ki a pénz. Ha meg sokáig parkoltatom ott, akkor cummanthatok azzal is, hogy gondol egyet az állam és felemeli 4%-ra mondjuk a visszaváltást.

A MÁP+ egy fokkal jobb. Átgondolva végül, annak sem látom értelmét, hogy a jövőbeni Pécs-Budapest ingatlanárak alakulásától való félelem miatt eladni most és a pénz befektetése nélkül gyorsan azon lenni, hogy Bp-n venni valamit, addig meg a számlán parkoltatni.
Most céges kecóban vagyunk, csak rezsit kell fizetni. Ez 2021 év közepéig még tuti, illetve nagyon nagy valószínűséggel akár 2023-24 év közepéig is ki tudom tolni, hogy itt legyünk.

Marad az, hogy nem most, hanem későbbn eladás és a pénz birtokában, illetve azt kiegészítve azonnal lakáskeresés. Aztán az árak meg alakulnak úgy, ahogy. Ha megszakadok sem fogom tudni, hogy akkor mi lesz az irány.

Hogy jól döntöttünk-e majd az idő megmutatja. :F

[ Szerkesztve ]

(#14932) Csabroncka válasza Patrick (#14930) üzenetére


Csabroncka
addikt

A teljes összegre fizeted, hidd el, ebbe már sokan belefutottak!

-részletfizetést viszont indoklás nélkül lehet kérni-

"in medias res"

(#14933) Patrick válasza Csabroncka (#14932) üzenetére


Patrick
addikt

Ha 2. lakásod/házad veszed és az használt, tehát nem új építésű, akkor a teljes összegre kell.

Új lakás esetén mindig a 15 millát meghaladó összegre kell 4%-ot fizetni.

[link]

Én elmúltam 35, új építésű ingatlant vettem, ez az első ingatlanom, 19.2-ért.
19,2-15=4,2 millára kell fizetnem 4%-os vagyonszerzési illetéket, nem az egészre.

[ Szerkesztve ]

„Aki barátot talál, kincset talál."

(#14934) Ezekiell válasza fesii (#14928) üzenetére


Ezekiell
veterán

Teljes összegre fizettem én is 4 éve a 4%ot.

Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.

(#14935) mokus1 válasza Patrick (#14933) üzenetére


mokus1
addikt

Amit belinkeltel az alapjan is 19.2utan kell.
Már befizetted vagy még várod a csekket? Egyébként ha elmúltal 35 neked eleve 19.2 után kéne fizetned

(#14936) Patrick válasza mokus1 (#14935) üzenetére


Patrick
addikt

Nem, mert új építésű, ezért csak a 15 milla felettire kell.
Még nem küldték.

„Aki barátot talál, kincset talál."

(#14937) dkaro


dkaro
őstag

Én is teljesre fizettem. 16 misi volt 3 éve, 29 éves voltam.640e-t kellett fizetnem.
Az hogy a 15 felettire kell fizetni csak új építésű ingatlanokra vonatkozik.

(#14938) mokus1 válasza Patrick (#14936) üzenetére


mokus1
addikt

Igazad van most látom az alján a kivételeket de ez valóban csaj ÚJ lakásra vonatkozik.

(#14939) Csabroncka válasza Patrick (#14933) üzenetére


Csabroncka
addikt

Ahogyan előttem írták Új építésű ingatlan esetén!

"in medias res"

(#14940) fesii


fesii
aktív tag

Köszönöm a válaszokat! :R
15 millió alatt van ezzel nem lenne problémám.
Falusi élettől inkább félek párom odamenne szívesen őneki van tapasztalata nekem nincs. Szhelyrol (megyei jogú város) Sárvár mellé :F
Pénzügyileg viszont nekem is sokkal kényelmesebb lenne.
Nem akarom teleoffolni a topikot de ha esetleg valaki gyerekes és a városi “nyüzsiből” kiköltözött falura valtanék vele privátba pár szót pl mennyire bírja hogy csend van nem jár az autó stb...

(#14941) A Zéé válasza fesii (#14940) üzenetére


A Zéé
addikt

Azért Szombathely se egy világváros, ott is vannak kifejezetten punnyadt részek, bár nem tudom melyik részén laksz most. :) Az autók zaját meg ne bánd, lesz majd helyette traktor, motorfűrész, fűnyíró, flex, folytonos kutyaugatás... :))

Just a simple Lineman...

(#14942) fesii válasza A Zéé (#14941) üzenetére


fesii
aktív tag

Kifejezetten punnyadt város szerintem :D Kiszen lakok.

(#14943) Csabroncka válasza fesii (#14940) üzenetére


Csabroncka
addikt

Mindennek megvan az előnye és a hátránya! Azt kár gondolni, hogy a gyerekek sokkal jobban érzik magukat falun, mint városban, vagy fordítva - ott szeretnek élni ahol megszokták, hovatovább azon az anyagi szinten ahogy megszokták. Ha nem így lenne, akkor a boldogságot pénzen meg lehetne venni - de nem lehet.

Én (saját életem alapján) döntöttem a város mellett BP, de az nagyon munkafüggő..stb. Ha Sárvár mellett tehetném, akkor Sótonyba költöznék, szerintem gyönyörű kis falu dédnagyanyám szülőfaluja.

Én azt mondom, hogy falura az menjen aki valóban szeretne a kereset mellett állatokkal és növényekkel foglalkozni, és erre legyen is ideje. A zöld gyep és egy tujasor miatt teljesen fölösleges kiköltözni, főleg ha megcsap a tyúkszar szaga, és ezen kiakadsz!

Pénz miatt pedig nagyon meg kell gondolni, mert a családi ház fenntartása nem olcsó - és én azok közé az emberek közé tartozom, akik azt vallják, hogy nem szabad 1db ingatlanba beleölni minden pénzed és az életed.

"in medias res"

(#14944) axioma válasza fesii (#14940) üzenetére


axioma
Topikgazda

Gyerekek eletkora, iskolai tervek? Mi az ovoda elott jottunk Bekasrol Pomazra, igy nemigen kellett valtaniuk, de addig jo amig ugyis hozod-viszed es/vagy a helyi suliba jar. De hazat nem 10 evre veszel, es gimibe mar velhetoen messzebb es nem feltetlen a szulok ritmusaban jarna [es sokkal lassabb, farasztobb modon]. Ez az egy ami szivas, hacsak nincs epp mazlis tomegkozi. Nem tartunk tyukokat, de lakas nem lenne ekkora + ilyen beosztasu, haz bent meg az anyagiakba nem fer bele. Lassan a gyerekeknek jogsijuk lesz akkor azert egyszerusodik a dolog [nem bejarasra hanem a nem tomegkozl-kompatibilis helyekre es idokre legalabb alternativa].

(#14945) flegga92


flegga92
senior tag

Mivel lementek a lakás árak, a kiszemelt házhoz elképzelhető, hogy kellene 1-2M Ft körüli összeg. (ha egyáltalán el tudjuk adni a lakást, ingatlanos azt mondta, hogy a hónapban tőle senki nem vett, bumutatás is csak pár volt)
Netes lakáshitel kalkulátorokat végigtúrva a legtöbb helyen 3M amit minimum fel kell venni. Személyesen a fiókokban adnak kisebb összeget? Vagy inkább nézegessek más hitelek felé?

(#14946) Ezekiell válasza flegga92 (#14945) üzenetére


Ezekiell
veterán

Egy jó személyi kölcsön nem lenne jó? Ingatlanfedezetuek kozel lakashitelszinten voltak utoljára, amikor néztem.

Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.

(#14947) Mauzes válasza axioma (#14944) üzenetére


Mauzes
őstag

"De hazat nem 10 evre veszel..."

Alapvetően és ideális esetben biztos így van, de egy ház vétel előtt nem tudsz 100% meggyőződni, hogy jó a környék (utca), jó a szomszéd, nem jönnek elő nagyobb problémák a házzal, stb. Mondjuk a CSOK egy speciális eset, de nekem pl. pont az a bajom, hogy nem merem magam lekötni 10 évre és ezért nem merem felvenni a CSOK-ot sem. Úgy érzem, hogy az a pár millió nem ér annyit, hogy gúzsba kössem magam.

(#14948) axioma válasza Mauzes (#14947) üzenetére


axioma
Topikgazda

A CSOK-nal nem arra kotod magad (ha ua. a szabaly mint szocpolnbal volt... de gondolom), hogy abban a konkret lakasban maradsz, lehet valtani, csak mind a 10 evben kell hogy fedel legyen a gyerekek feje felett ebbol, ES nem vehetsz ki kp-t azaz ha valtasz, vagy dragabba mehetsz, vagy a kulonbozetbol a CSOK erejeig vissza kell adni az allamnak.

(#14949) skristof válasza axioma (#14948) üzenetére


skristof
tag

[link] elég strict szabályozás van rá - többek között mi is ezért fázunk tőle

meg mert jelenleg 0 gyerekünk van, így fogalmam sincs fel tudok-e/akarok-e nevelni 1-nél többet

(#14950) axioma válasza skristof (#14949) üzenetére


axioma
Topikgazda

Ez a kivonat, az altalanos szabaly. A net.jogtar-bol kene az igazit megnezni.
[A szocpolnal is van (volt) elidegenitesi es terhelesi tilalom, de ez abszolute nem akadaly, csak arra hogy a MAK bevonasa nelkul nem lehet lepni. Van ra processz, hogy hogyan lehet a terhet atvinni a masikra. Igaz, bizonyos esetben letetbe kell tenni kozben a szocpol osszeget, de lehet.]
Az hogy hany gyerek az viszont teljesen mas kerdes, az valoban vallalas, de en az ingatlan fixalasrol beszeltem. Nem is lenne eletszeru, hogy emiatt ne lehessen az orszagon belul mashova koltozni, ezer oka lehet hogy erre szukseg legyen. De nem csak ilyenre, barmilyen valtasra megoldhato, helyben, masik (ertekesebb) ingatlanra - az akkori eladasi es az uj veteli ami szamit.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.