Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#13951) WaterWawe válasza -juc- (#13949) üzenetére


WaterWawe
őstag

Köszi. Kb. annyit ad nekem is amennyit gondoltam. :R

axioma: Akkor az értéknövelő esetén, mindegy mennyi ideje volt, az állagmegóvós pedig csak 24 hónapon belülire vonatkozik? (Végülis a villanyszerelős része pont nem akkora része, a fűtés, meg az ablakok kerültek sokba).

Végülis mégicsak megéri várni, mert egy év eltelik és feleződik, akkor még annyit kibírok, hogy a 4. évbe átkerüljek. Úgy már azért nem vészes az összeg.

[ Szerkesztve ]

(#13952) axioma válasza WaterWawe (#13951) üzenetére


axioma
Topikgazda

Nem tudom, kerdezz olyat aki ebben profi. Amugy 1818 ilyesmiben szerintem jo, nav telszam nelkul is lehet erdemi infohoz jutni eleg sok temaban.
Amit en most latok: regen csak az erteknovelo jatszott de tudtommal idohatar nelkul (mondjuk akkor me'g kevesbe mozogtak az ido mulasaval az arak, inkabb csak az ilyenektol hogy komfortfokozat valtozott, es 15 evig volt jovedelem megallapitva, es nem remlik hogy mikor 5-re levittek akkor a beszamolhatosag egyutt valtozott volna vele), a szamolgatoban meg mindketto, de mindketto idohatarral (azaz figyelembe veszi, hogy az eladasi ar turbozasa celjabol olted bele a penzt vagy sem). De egy szamolgato me'g nem a torveny, szoval igazabol ha nekem lenne fontos, akkor minimum az szja kitoltesit olvasgatnam. Amugy meg akkor adnam el amikor az egyeb szempontok miatt a legalkalmasabb... legfeljebb igy decemberben lehet rajta filozni hogy meg iden vagy jovore legyen papiron az adasvetel befejezese adoszempontbol - bar ez a vevonel is lehet hogy nem mind1.

(#13953) Lortech válasza WaterWawe (#13945) üzenetére


Lortech
addikt

Utolsó bekezdésre:

#13934 utolsó bekezdésében írtad, hogy veszel másikat, és hogy nem lehet-e az "SZJA"-t megúszni.
Válasszuk ketté a dolgot, ha veszel, akkor visszterhes vagyonátruházási illetéket kell fizetned (ez a 4%, de több dologtól függ, részletekbe itt nem mennék bele), ha eladsz, akkor pedig ha nyereséget realizáltál az eladással, akkor adóznod kell utána a vételt követő 5 éven belül.
Tehát az eredeti kérdésre válaszolva, olyat nem lehet, hogy a te új vásárlásod miatt csökken az általad eladott ingatlan után esetlegesen fizetendő adó, viszont fordítva, azaz általad megvásárolt ingatlan után fizetendő visszterhes vagyonátruházási illeték csökkenthető, ha ingatlant adsz el a vételt megelőző 3 vagy a vételt követő 1 éven belül. Erre írtuk neked a cserét pótló vételt. Ha ezt igénybe akarod venni, erről már az általad megvásárolt ingatlan adásvételénél nyilatkozni kell és a NAV-nak a megfelelő nyomtatványt beküldeni (általában ügyvéd intézi), hogy ne kérjék rögtön a vételt követően a "4%" illeték befizetését.

Az eladás után fizetendő adó alapja a szerződéskötés évét követő 2. évtől csökken. Az eladás éve az, ami az adásvételin van, tehát nem függ a birtokbavételtől vagy attól, hogy földhivatalban mikor jegyezték be a tulajdonjogodat.
Tehát ha te 2015-ben bármikor vettél egy ingatlant, akkor 2020 Január 1-től az eladása után nem kell fizetned adót. 2016-ban az adó alap 100%-a, 2017-ben 90%-a, 2018-ban 60%-a, 2019-ben 30%-a ( 2020-tól 0%-a) után számítandó a befizetendő adó.

[ Szerkesztve ]

Thank you to god for making me an atheist

(#13954) WaterWawe válasza Lortech (#13953) üzenetére


WaterWawe
őstag

Igazad van, köszönöm a segítséged! :R

axioma: Neked is!

(#13955) KoVee84


KoVee84
senior tag

Sziasztok!

Lsz segítsetek, engem is ez a kiterjesztett illetékmentesség érdekelne!

Tavaly vettem egy teremgarázst 3 M Ft-ért, amit idén eladtam 4 M Ft-ért, mert vettem egy lakást sok M-ért (sok hitellel), amire biztosan kell majd fizetnem 4% vagyonszerzési illetéket.
Ha jelzem az ügyvédemnek, hogy volt ingatlan eladásom, akkor ha jól értem, akkor ezzel a 4M Ft-ra eső adórésszel csökken az illeték mértéke?

Köszi szépen :R

[ Szerkesztve ]

(#13956) AxBattler válasza KoVee84 (#13955) üzenetére


AxBattler
félisten

Cserét pótló vétel. Ja.
Viszont mivel 5 éven belül vetted a garázst, ezért adóznod kell az eladás után.

[ Szerkesztve ]

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#13957) Nordik


Nordik
őstag

Régóta foglalkoztat egy kérdés.
Jelenleg albérletben lakom egy garzonban egyedül, 30 éves vagyok. Nem fizetek rá nyilván túl sokat, mellette tudok félre is tenni valamennyit.
Felmerült bennem a kérdés, hogy esetleg vasarolnek egy hasonló garzon vagy egy szobás lakást. Önerő ezekhez boven meglenne, de nyilván kellene hitel.
Amiért gondolkodom ezen, hogy talán felesleges tovabb az albérletet fizetni, ha amúgy bele tudnék vágni saját lakásba.
Viszont nyilván szeretnék gyereket, párt ami miatt ugye előbb vagy utóbb költözni kellene egy ekkora lakásból. A koromat ha nézzük, bízzunk benne hamarosan megtalálom életem párját. :DDD Nyilván ha ez pár éven belül bekövetkezne, nyilván még hitellel terhelt lenne az ingatlan és így mennénk nagyobba.

Szerintetek mi lenne a jó megoldás? Maradjak albérletben, gyujtogessek és majd akkor vegyek valami nagyobbat amivel tényleg lehet tervezni vagy ha van megfelelő önerő stb akkor inkább vegyek magamnak egy picit aztán majd meglátjuk?

(#13958) Mercutio_ válasza Nordik (#13957) üzenetére


Mercutio_
félisten

Nincs túl nagy difi a garzon és egy 1,5 szobás között, én egyből utóbbit nézegetnék, így amíg nincs gyerek nem kell nagyobba menni.

Létezik áthidaló hitel a régit eladod újat megveszed időszakra, így át tudod vinni a jelzálogot a régi lakásról az újra. (Részleteket értelemszerűen tisztázni kell majd amikor aktuális a dolog)

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#13959) Nordik válasza Mercutio_ (#13958) üzenetére


Nordik
őstag

Itt nálunk egy garzont kapok 11m-ert, egy másfél szobás olyan 15-16-17. Van azért különbség. Ennyire nem érdemes egy garzonba belevágni? Ettől félek én is hamar kicsi lenne és csak átmeneti megoldás lenne, hogy ne kelljen albit fizetnem.

(#13960) AxBattler válasza Nordik (#13957) üzenetére


AxBattler
félisten

Amiért gondolkodom ezen, hogy talán felesleges tovabb az albérletet fizetni, ha amúgy bele tudnék vágni saját lakásba.
Ha az albérlet díja (mínusz az önerő 1 havi haszonáldozata) magasabb, vagy nagyjából ugyanakkora, mint a havonta fizetett törlesztőrészlet kamattartalma, akkor biztosan megéri belevágnod, most amúgy is jók a lakáshitel kamatok.

Viszont nyilván szeretnék gyereket, párt ami miatt ugye előbb vagy utóbb költözni kellene egy ekkora lakásból.
Nem örökre vásárolsz (legény)lakást. Ez alapján már a késő nyugdíjas éveidre is gondolhatnál... ;)

Létezik (Erste-nél) a fent említett áthidaló hitel, illetve ha kivárod a minimum futamidőt (ált. 3-4 év), akkor bünti nélkül előtörleszthetsz... ergo a lakás eladásakor nem lesz gond a hitellel, csak egy picivel több papírmunka.

Egyetlen kérdés, hogy a lakásárak hogyan fognak változni, most megtorpanásról beszélnek, azaz a csúcson vennél lakást. Hogy ebből mi igaz... :F

(#13959) Nordik
35nm körüli konyhás garzonból tudsz csinálni amerikai konyhás, 1.5 szobás kecót. Én most ezt tettem.

[ Szerkesztve ]

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#13961) vg válasza Nordik (#13957) üzenetére


vg
addikt

Lehet olyan nővel jössz össze akinek van lakása. Amúgy nem sok értelme van így tervezni.

(#13962) 426os válasza Nordik (#13957) üzenetére


426os
őstag

Ahogy AxBattler is írja, érdemes kiszámolni. Viszont van két tényező, amit nehéz pénzben megfogalmazni (nálam az utóbbi időben erősen felértékelődtek):
- Egy korrekt szerződés bérlőként sok mindentől véd, mégis a lakás kiadók többsége elég rugalmatlan tud lenni. Mivel nagy a kereslet a jó ár/érték arányú lakásokra, mostanában nagyon alárendelt szerepben vannak a bérlők, bármennyire is korrektek. Ezen kívül a bérbeadó bármikor felmondhatja a szerződést (persze a megfelelő kiköltözési idővel), ami okozhat kellemetlen időszakot az életben (gyorsan találj másik lakást - vagy leadod az igényeid, vagy ha nincs éppen szerencséd, erősen zsebbe kell nyúlj, mert csak drágábban találsz hasonlót).
- Nem tudod igazán a saját ízlésedre szabni (ha egy festésen kívül többre vágysz), mert nagy eséllyel komolyabb átalakításokba a tulaj nem fog belemenni, illetve nem finanszírozza meg). Ha saját bútoraid vannak, akkor egy nem tervezett költözés macerás tud lenni, illetve lehet, hogy a következő lakásba nem is illenek majd bele (hely/elrendezés/kinézet stb.)

Nekem a bérlés egy részről adja a szabadság érzetét, de a fentiek erősen a vásárlás felé terelnek, még ha kiszámolva az valamivel többe kerül.

Saját részre a mostani alacsony kamattal én valószínűleg vennék, ha meglenne rá a della, befektetési céllal biztosan nem.
1 szobás garzont nem vennék, minimum 1,5 szoba nálam az elvárás (vagy legalább egy elkülönülő hálófülke legyen). Ha néha fogadsz vendéget (barát, szülő pl.), ez szempont lehet. Engem zavar, ha a háló rész nincs valamilyen formában elválasztva.
Egy 1,5 szobás lakás egyedül és párban is élhető, én mindenképpen arra hajtanék, nem garzonra.

.

(#13963) Nordik


Nordik
őstag

A valaszaitok szerint lehet érdemes lenne még egy kicsit várni. Aztán hátha jön egy másfél szobás jó áron, addig gyűjteni. Megmondom őszintén én is ebbe az irányba hajlok.
A másik pedig, hogy elég kétes hírek érkeznek most az ingatlanpiacrol, sokan szakértő mondja most várjuk meg a tavaszt illetve, hogy ugynezki ez volt a csúcs. Egyébként városunkban én is azt látom, hogy már nem igazán tudják eladni a lakásokat, hónapok óta fent vannak, árat csokkentenek stb. Persze vannak még irreálisan magas áron probalkozok, de ezek úgyis kihullanak. Sok lakasnal láttam, hogy nem tudják egyszerűen eladni és egy idő után inkább kiadják albérletbe.
Valami történik...

(#13964) Mercutio_ válasza Nordik (#13963) üzenetére


Mercutio_
félisten

Késő ősszel, télen egyébként is pang a piac.
Az árak lehet, hogy már nem emelkednek, de a piacról komolyabb következtetést a tavaszi helyzet.alapján lehet majd levonni szerintem.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#13965) AxBattler válasza Mercutio_ (#13964) üzenetére


AxBattler
félisten

Nagy esésre nem számítanék, illetve most a pangás miatt becsúszhat 1-1 best buy ajánlat.

Érdemes figyelni, no.

[ Szerkesztve ]

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#13966) Nerd válasza Nordik (#13963) üzenetére


Nerd
aktív tag

szuperallampapir bekavart, CSOKra, babavarora meg nem 1 es 1.5 szobas lakasokat vesznek, igy ezert latod hogy ott megtorppant a piac. En is ezt latom, de szeirntem ha pl. szuper allampapirt kamatot csokkentik, egybol beindul megint ezeknek a lakasoknak a piaca.

Illeve a szezont is erdemes figyelembe venne. Novemberben meg inkabb csokkentettek mert hat el kellene adni meg az iden... most meg sorra jonnek az ertesitok, hogy +1 milla, +2 milla, mert hat az iden meg mar nem megy el... szoval mar jovo evi kezdo arakat lovik be.

Nekem vegre januarra osszejon annyi penz, hogy hitel nelkul tudok lakast venni, de ha tovabbra is hitel kellene, franc tudja, hogy varnek-e tovabb... Az a baj hogy az ember legtobbszor szubjektiv...

(#13967) kerxy


kerxy
senior tag

(#13968) A Zéé válasza kerxy (#13967) üzenetére


A Zéé
addikt

majd valaki kirittyenti, aztán egy celeb elmeséli erről is, hogy milyen jó egy ilyen kis helyen élni, mert pont elég mindenre, és amúgy is milyen jó, hogy autentikus tégla a fala és a mennyezete...
Az ilyeneket is kellene vadásznia amúgy a hatóságoknak, mert ez nem tudom hogy a francba kaphat lakás besorolást. Jó, tudom-tudom, sehogy, mert semmi feltétele nem teljesül. Az ilyen hirdetéseket és eladásokat büntetni, és hatóságilag tiltani kellene. Ez egy rohadt tároló, nem lakás.

Just a simple Lineman...

(#13969) RexpecT válasza Nordik (#13963) üzenetére


RexpecT
addikt

1-2 éves távlaton belül nagy csökkenéssel nem számolnék, még akkor sem ha beüt egy válság. Itt egy kép a legutóbbi váláság utáni pesti ingatlanárak alakulásáról.
Ha pedig lesz egy válság, akkor meg a lakáshitel kamata fog megugrani.
Azt kellene kiszámolnod amit AxBattler írt fentebb, ha kiadja a matek, akkor szerintem érdemes belevágnod.

A Zéé:
Miért zavar, hogy lakás besorolást kap? Gondolom aki ilyet vesz, annak elég ez a méret, vagy több pénzt nem tud lakásra költeni, albérletet meg nem akar fizetni.

[ Szerkesztve ]

(#13970) Mercutio_ válasza RexpecT (#13969) üzenetére


Mercutio_
félisten

Pl. mert nem is biztos, hogy egyáltalán kaphat lakás besorolást, de ezzel majd a vevő csak akkor szembesül, amikor már kifizette a vételárat :U ;]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#13971) A Zéé válasza RexpecT (#13969) üzenetére


A Zéé
addikt

253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az országos településrendezési és építési követelményekről
85. § (2)
b) a huzamos tartózkodás céljára szolgáló helyiség szabad mérete 2,00 m-nél kisebb nem lehet.
105. §
(2) A lakószoba a lakás minden olyan közvetlen természetes megvilágítású és szellőzésű, fűthető, huzamos tartózkodás céljára szolgáló, legalább 8 m2 hasznos alapterületű helyisége, amely lehetővé teszi az (1) bekezdés a) pontja szerinti tevékenységek folytatását

Ez a kettő már most megakadályozza, hogy ez hivatalosan lakás besorolást kaphasson. Ez simán a takszertár, és/vagy a kukatároló volt régen (mivel látszik, hogy a bejárat mellől nyílik). Persze mindenki úgy nyomorítja meg a saját életét, ahogy akarja, de nem véletlenül vannak minimális méretek, amiket be kell tartani.

[ Szerkesztve ]

Just a simple Lineman...

(#13972) Nerd válasza A Zéé (#13971) üzenetére


Nerd
aktív tag

mar bejelentettem hogy toroljek ;]

(#13973) AxBattler válasza kerxy (#13967) üzenetére


AxBattler
félisten

Nem értem, mi a baj ezzel? Távol-keleti viszonylatban ez egy hodály, van benne fantázia!
Life in a Crazy-Small 8m2 Tokyo Apartment :))

Mit csinálnék vele:
- ablak a bejárati ajtó fölé;
- galéria a bejárati ajtó fölött, a nagy ablak felé nyitva.

Kérdések:
- szennyvízelvezetést nem látok (popdarálóóó! :DDD );
- szellőzőcsöveket nem látok.

[ Szerkesztve ]

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#13974) Nerd válasza AxBattler (#13973) üzenetére


Nerd
aktív tag

Azert olyan atalakitast hogy ablak a bejarati ajto fole nem biztos hogy engedni fogjak. Itt ahol lakok, a klimat nem engedik felrakni a falra, szoval azok akiknek nincs erkelye megszivtak. 900-1m kozotti negyzetmeter aru lakasok apro meglepetese :D

[ Szerkesztve ]

(#13975) A Zéé válasza AxBattler (#13973) üzenetére


A Zéé
addikt


ez az ablaka a helyiségnek, a bejárati ajtó tehát abba a boltíves közlekedőbe néz. Oda egy ablakot bevágni nem igazán lehet, és nem is lennél vele előbbre, de legalább a (valószínűleg) folyton világító folyosói lámpa valami fényt beengedne, és még tisztábban hallhatnád a ki-be járkáló szomszédokat :D

Látom már nagyon flancos látványterveket is töltöttek fel a hirdetéshez. Brávó. :(((

Just a simple Lineman...

(#13976) AxBattler válasza A Zéé (#13975) üzenetére


AxBattler
félisten

Ja hogy az! Akkor ott húzzák el a kukákat hetente 3x, hajnalban.
Oda felejtő az ablak, inkább hangszigetelt ajtó kell... :N

[ Szerkesztve ]

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#13977) Nordik válasza RexpecT (#13969) üzenetére


Nordik
őstag

Nem igazán értem hogyan is kellene kiszamolnom, vagyis nagyjából értem... :D

Nincs erre valami kalkulátor? Vagy adjak adatokat és kiszamolnad nekem? :)

(#13978) RexpecT válasza Nordik (#13977) üzenetére


RexpecT
addikt

Tegyük fel, hogy fizetsz most 50 ezer forintot albérletre.
A másfél szobás lakás 15 milla, ha erre veszel fel hitelt, akkor legalább 3 milla önerő kell. Ha az önerőt berakod MÁP+ -ba, akkor 5 év múlva 3,82 millád lesz.
Ez havi szinten ~14 ezer forintot jelent öt év alatt, de ebből még érzésem szerint le kell vonni az inflációt, ami a hozamnak legalább a fele, de inkább több.
12 milla 20 évre 10 éves fixálással ~72 ezer forintos havi törlesztőre jön ki. Az annuitásos hitel miatt ennek a havi kamattörlesztése az elején ~39 ezer forint, de az idő előrehaladtával az arány eltolódik a kamattörlesztés felé(pl öt év múlva 32 ezer kamattörlesztő és 40 ezer tőketörlesztőből áll majd össze a 72 ezer forint).
Ezek alapján szerintem megérheti belevágnod.

(#13979) RexpecT válasza Mercutio_ (#13970) üzenetére


RexpecT
addikt

Mercutio_ & A Zéé:
Nem vagyok ezekben a jogi dolgokban otthon, ha nem kapja meg a lakás besorolást, attól mi akadályozza meg, hogy valaki lakásként használja? Önkormányzat ellenőrzi/ellenőrízheti?
Itt van egy 8 nm-es AirBnb-s lakás, és még csak nem is galériázott, mondjuk ezt egy nagyobb lakásból választották le, szóval jogilag gondolom nem lehet belekötni.

(#13980) 426os válasza Nordik (#13977) üzenetére


426os
őstag

Tipp: számolj bele olyan dolgokat is, amikre most nem kell költened (benne van a bérleti díjban), de saját lakás esetén már te állod a költségeit, mint pl.:
- Háztartási gépek, bútorok amortizációja, X évente cseréje
- Lakás amortizációja - X évente felújítás (igény szerint pl 10 évente egy kisebb-nagyobb fürdő/konyha felújítás, új parketta stb.)
- Karbantartási költségek (pl kazán/konvektor éves karbantartása - ez változó, hogy kinek a költsége, de én pl elszámolom a tulajjal).

.

(#13981) Nordik válasza RexpecT (#13978) üzenetére


Nordik
őstag

Ezek alapján mindenképp többet fizetek mint a kamattörlesztés. Ugye jelenleg 55ezret, kérdés januárban emel e a tulaj. Ha igen akkor nem nagyon van min gondolkodni.

Lehet megérné nekem vasarolnom valami nagyobb 1 szobast. Vannak 35-40m2 is és abból leválasztani külön lakreszt.

Ha ezt mondjuk 3-4 év múlva eladom, nyilván a hitel megoldható de a NAV beleszól ebbe? Van valami szabaly, hogy 5 éven belül adoznom kell? Ez jelentos összeg?

(#13982) AxBattler válasza Nordik (#13981) üzenetére


AxBattler
félisten

15% a jövedelem adó, de a szerzéstől eltelt idővel csökken az adóalap (ami szintén korrigálható).
Kalkulátorok FYI.

+ SZJA tv.
Az ingatlan, ingatlanra vonatkozó vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem, ha az átruházás a megszerzés évében vagy az azt követő öt évben történik, az (1)-(3) bekezdés szerint kiszámított összeg (e § alkalmazásában: számított összeg)
1. 100 százaléka a megszerzés évében és az azt követő évben,
2. 90 százaléka a megszerzés évét követő második évben,
3. 60 százaléka a megszerzés évét követő harmadik évben,
4. 30 százaléka a megszerzés évét követő negyedik évben,
5. 0 százaléka a megszerzés évét követő ötödik és további évben.

[ Szerkesztve ]

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#13983) A Zéé válasza RexpecT (#13979) üzenetére


A Zéé
addikt

Nem tudni miként szerepel a földhivatalnál az albetét. Ha tényleg lakásként, akkor -az egy baromi nagy wtf- nem nagyon fog arra járni hivatal. Ha nem, akkor viszont fog. És ez nem olyan bejárás lenne, mint nekünk a múltkor, hogy az építész csak meg tudta győzni az előadókat, hogy higgyék el, jó lesz az a homlokzatszín.

Hirtelen a hátrányok, ha nem lakás:
-Nem kap lakossági közműveket, és az iparit sem biztos. Árban nagyon-nagyon nem mindegy.
-Nem jelentkezhet be oda állandó lakcímre.
-Nem kap rá lakáshitelt, csak szabad felhasználásúból lehetne költeni rá.

Biztos van még, ha kicsit gondolkoznék rajta, de az átalakítás során már csak a rácsatlakozások a közművekre is már egy olyan mértékű sz.póroller lehet, ami miatt neki se állnék.

Amúgy ott van mellette a Verseny utca, ott vannak hasonló cellák. Jártam 1-2 olyanban még korábbi munkahelyem okán, és szerintem azok sem alkalmasak normális élettérnek. De azokban is legalább elfér keresztben egy franciaágy, és el tudsz menni előtte. Ebben még hosszában is éppen hogy elfér.

[ Szerkesztve ]

Just a simple Lineman...

(#13984) Nordik válasza AxBattler (#13982) üzenetére


Nordik
őstag

Ahogy nézem ilyen összegű lakasnal nem annyira vészes, 100ezer forint körül jön ki az adó. Főleg 3-4 év után. Nyilván függ mennyiért ertekesitem. Egy reális értéket írtam be.

[ Szerkesztve ]

(#13985) AxBattler válasza Nordik (#13984) üzenetére


AxBattler
félisten

Ja, nem vészes.

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#13986) RexpecT válasza A Zéé (#13983) üzenetére


RexpecT
addikt

A hitel részét tudtam én is, a többit nem. :R

(#13987) WiZARD


WiZARD
addikt

Sziasztok!

Ma reggeli friss, nem túl mélyen átgondolt 5letemről szeretnék véleményt kérni, hátha más is járt hasonló helyzetben, vagy van bármi meglátásotok, ami nekem kimaradt eddig, és érdemes számításba vennem.

Van egy lakásom, amit el akarok adni és másikat venni, kb azonos áron. Lényegében nincs plusz önerőm, így nullára jönnék ki.
Felmerült, hogy mi lenne ha nem adnám el a meglévőt, felvennék hitelt az új lakásra (az árához minél jobban közelítő összeget), és a régit kiadva, annak a bérleti díjából törleszteném a hitelt.
Gyors netes kalkulátorok alapján 30 éves futamidővel kb annyira jönne ki a törlesztő mint amennyiért ki lehet adni a lakás.

(a hitelhez szükséges önerőt minimalizálni próbálnám, erre tudok pénzt "szerezni", de azt egyéb befektetéshez nem tudnám használni, így nem tudok alternativ befektetés hozamával számolni...)

[ Szerkesztve ]

Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****

(#13988) vg válasza WiZARD (#13987) üzenetére


vg
addikt

Szerintem ez két lakás megléténél lehet eljátszani, mármint, hogy nem kell önerő a harmadik hitelezéséhez.

(#13989) axioma válasza WiZARD (#13987) üzenetére


axioma
Topikgazda

A ket lakas fedezetere mar megkaphatod a teljes vetalarat (felteszem valami piacon elegge forgo kategoriarol van szo), inkabb elado kerdese hogy foglalo nelkul vagy minimalis foglaloval belemegy-e.
A masik fele az viszont a berlemenybe kiadas koltsegei. Egyreszt abbol kene ugye adozni is (talan havi 50e fer bele az eves mentessegi keretbe felette van az a 15% minimum), utana kell jarni, szerzodeseket kezelni (me'g ha nem is te fizeted az elkeszitest de azon se csodalkoznek ha felezodne minimum), kockazatod van a kiadott lakas allagaban es a szamlak fizeteseben is. En ezt csak akkor csinalnam meg, ha amugy ez a lakas ami most megvan valamiert kesobb jo lenne, de most eppen mashova kell helyezned a bazisod. Ha ilyen nincs benne, tisztan penzugyileg nem jon ki jobban, hidd el, csak latszolag (vayg csalva), es idegeskedessel. A piac arazza (es sajnos ado nelkul) a kiadas koltsegeit a birtoklashoz kepest, nem leszel elobbre tisztan befektetesi cellal (az akkor lenne csak meg, ha pl. dolgozol vele vagy uzemelteted valakivel es pl. airbnb lesz belole, itt kb. azt nyered hogy megszerezned nem kell az ingatlant, de amugy pont olyan mintha mashol ezert vennel ingatlant).
Valamint ilyenkor aktualis lesz a netto hiteles lakasra a vagyonszerzesi illetek, ami csere eseten nullazodna.
Szerintem. Dontsd el, mi mennyit er neked.

(#13990) stickermajom


stickermajom
addikt

Sziasztok!

Mennyire bevett dolog, hogy a birtokba vétel csak az utolsó részlet kifizetése + X nap után történik meg? Az eladónk szeretné, mert az új lakásba tovább kell utalnia a pénzt, hogy birtokba vehesse azt.

(#13991) HoTDoG válasza stickermajom (#13990) üzenetére


HoTDoG
tag

Azon múlik meg tudtok-e állapodni, és miben, ez pedig legyen rögzítve a szerződésben. Nyílván az X legyen számszerűen rögzítve, azt pedig érzékelhető kötbér kövesse, hogy a motiváció részéről is meglegyen.

(#13992) axioma válasza stickermajom (#13990) üzenetére


axioma
Topikgazda

Szerintem az a tiszta, ha kulcsot ad, es onnantol minimum albi szintu/feletti (ez ma mar napi 5e ha Bp, amit igy azert megis soknak fog itelni mint "csak par nap" koltozesi koltsege) dijat fizet, rogzitett max. napig, utana triplaja es a nyakara jarsz (mert tudsz, mert van kulcsod).
Amugy az uj lakast kp-ra veszi? Mert hitelnel sokkal tobb varakozas van, szoval nem egyertelmu hogy csak ugyes dumas vagy tenyleg szoritja a hatarido.

(#13993) stickermajom válasza axioma (#13992) üzenetére


stickermajom
addikt

Kp-ra veszi, igen. :K

Furcsa volt elsőre a kérés, de végül is az a pár nap belefér, onnantól meg ketyeg a 10k-s kötbér.

Persze a hitel ügyintézőnek is most jut az eszébe, hogy ő jövő héten már nem ér rá, adjuk be a kérelmet jövőre. :W

(#13994) djgeg


djgeg
őstag

Na mostanában nézelődök megint, és egy jó lehetőség jött igaz Érden parkváros M7-től északra egy családi ház.... Éltem ott (Érden) elég sokáig tizenpár éves koromig (Ami már nem ma volt... cirka 15 éve). Változott azóta valami? :DDD

[ Szerkesztve ]

"640 kByte memória mindenre elegendő"

(#13995) concret_hp válasza WiZARD (#13987) üzenetére


concret_hp
addikt

ha tudsz mellé pakolni annyit, hogy 15 év alatt kiperkáld, akkor okés lehet, de 30 évre tuti nem adósodnék el egy ilyen okosság miatt...

vagy fullba vagy sehogy :D

(#13996) AxBattler válasza WiZARD (#13987) üzenetére


AxBattler
félisten

Azt sem tudom, mi lesz 5 év múlva, nemhogy 30.
Hitelt tuti nem vennék fel 10 évnél hosszabb futamidőre, ha az alatt nem tudom visszafizetni, akkor inkább nem is kell.

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#13997) WiZARD


WiZARD
addikt

thx, mint írtam nem volt egy túl mélyen átgondolt 5let.
Finomítva továbbra se tartom elvetendőnek (rövidebb futamidő, stb), de összességében, de jobban meggondolva kihagyom most :)

Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. **** www.PhenomeNato.com ****

(#13998) axioma válasza AxBattler (#13996) üzenetére


axioma
Topikgazda

Ne kossetek mar ossze a hitel valos futamidejet meg a mennyi ido alatt tudod kifizetni-t! Az egyik legjobb onbiztositas ha hosszu futamidore veszed fel ingyen elotorlesztessel, igy ha gaz van akkor kisebb a torleszto plusz az eppen be nem pakolt elotorlesztendo is segithet, amugy meg nagyjabol hasonlo koltseggel (osszevaras alatt lehet kis plusz kamatktg) ki lehet ugyanugy hamarabb fizetni. Persze ehhez nem art az onmerseklet, hogy tenyleg felre legyen teve a raszant penz, de ez altalaban nem az itt irogatoknal gond.

(#13999) AxBattler válasza axioma (#13998) üzenetére


AxBattler
félisten

Jogos.

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#14000) Mercutio_ válasza axioma (#13998) üzenetére


Mercutio_
félisten

"Hitelt tuti nem vennék fel 10 évnél hosszabb futamidőre, ha az alatt nem tudom visszafizetni"

Itt az aláhúzott részt én úgy értelmeztem, hogy "az alatt" = 10 év

[ Szerkesztve ]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.