Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#14501) 426os válasza Csabroncka (#14500) üzenetére


426os
őstag

Átérzem a dolgot. Én két éve dolgozom főállásban és hiába nőtt 40%-al a fizetésem azóta, egyáltalán nem érzem magam előrébb. Szerencsére még bőven van feljebb, de akkor is demotiváló, ha belegondolok, hogy tulajdonképpen mennyi idős is leszek, mikor nagyjából összeállnak a dolgok (saját lakás és/vagy szemmel látható méretű megtakarítás).
Mondjuk kesergés helyett érdemesebb a kiutat keresni, dolgozni a bevételek növelésén.
Nagyon kíváncsi vagyok, hogy a következő 1-2 évben lesz-e stagnálás az ingatlanpiacon.
Nekem a tervem, hogy két éven belül összegyűjtöm egy lakásra az önerőt (a hiányzó részét), de ha tovább nőnek az árak, akkor lehet mégis inkább elkeseredek (vagy elkezdek kifelé kacsingatni az országból).

.

(#14502) dugynok válasza Csabroncka (#14500) üzenetére


dugynok
senior tag

10 milla 20 èvre fix kamattal 60-65 (4-5% kamat), ez azért nem vészes 30 millànàl sem, főleg két keresőre szàmolva. Főleg, hogy 10 év múlva nem annyit ér majd az a pénz és nem ennyit keresel majd! 10 éve mennyit kaptàl? És most? Nekem simàn duplàzódott, pedig sima fizikai munkàt végzek...

[ Szerkesztve ]

(#14503) sakal83 válasza dugynok (#14502) üzenetére


sakal83
addikt

Azert ezzel ovatosan. Nyugaton mar nincs am ekkora beremelkedes. Ha elersz egy fejlettsegi szintet akkor ott elegge stagnalas van am.

(#14504) dugynok válasza sakal83 (#14503) üzenetére


dugynok
senior tag

Ok. Nyugaton is ekkora àrrobbanàs volt az ingatlanoknàl, mint nàlunk? De ne legyen 10 év múlva fizunàl duplàzàs mondjuk, szàmoljunk igen karcsú 25% bérnövekedést. Most egy nagyon gyenge pesti fizu 200k, 10 év múlva 250k. A most felvett hiteled törlesztője, ha fix kamatú ugyan annyi lesz. És ez egy nagyon alsóhangú szàmìtàs. De nem tartom valószìnűnek, hogy az lesz egyhamar itt, mint nyugaton...

[ Szerkesztve ]

(#14505) Mercutio_ válasza 426os (#14501) üzenetére


Mercutio_
félisten

Az első lakásomat (hitellel, tehát csak az önrészt volt meg, ofc) 10 év meló után vettem. Ennél a mai lehetőségek mellett csak rövidebb időt saccolok.
Persze attól is függ ki mit tanul, dolgozni (akár suli mellett) mikor kezd el...

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#14506) Csabroncka válasza dugynok (#14502) üzenetére


Csabroncka
addikt

Lehet rosszul írtam vagy értetted 2015 és 2020 között nem duplázódott a fizum. És nem, nem a 10 milláról és nem is 20 ról van szó! Egyszerűen arról, hogy a budapesti viszonylatban a jelenlegi lakás beforgatásával is még 40-45 millió kellene a nagyobb nem panel lakáshoz.

"in medias res"

(#14507) Mauzes válasza Csabroncka (#14500) üzenetére


Mauzes
őstag

Ha a "30+ millió" alatt valami nagyon magas számot értesz, akkor talán értem, mit számoltál. De mondjuk 30 millió hitel 5% kamattal az 20 évre havi 200 ezer. Ez mitől lenne sok bőven 1 millió feletti fizetés mellett? Szerintem marhára nem vészes. Ráadásul ettől lehet bőven jobb kamatokat találni, ami mellett valójában jól jársz, ha teljesen kimaxolod a hitel lehetőséget, a maradék pénzt meg berakod MÁP Pluszba.

(#14508) Csabroncka válasza Mauzes (#14507) üzenetére


Csabroncka
addikt

Másképp látjuk a világot, sajnos nem duplázódott a fizum, erről beszéltem! A bűvös 20%-ot a hitel/bevétel esetén pedig nem akarom átlépni, ezért már a 200 sem fér bele!

"in medias res"

(#14509) sakal83 válasza Mercutio_ (#14505) üzenetére


sakal83
addikt

Rosszul saccolsz sajnos. A ber es ingatlanar viszonya nagyon rossz lett magyarorszagon. Nekem 2014ben egy 50es panel 1 ev 9 honap fizum volt most kb 4 ev. Ugyanazt dolgozom es nott a fizum is. De az MNB is ezert kongatja a veszharangot.

(#14510) Mercutio_ válasza sakal83 (#14509) üzenetére


Mercutio_
félisten

Még nem tudjuk mi lesz 2024-ben az ingatlanpiacon és bérek terén.

Btw az MNB (így a kormány) az utóbbi 4-5 évben egyrészt locsolta a benzint a tábortűzre (most meg játssza a nemrudomkár), másrészt amikor a megugró ingatlanárak tolták fel a gazdasági növekedés/lakossági vagyonosodási mutatókat döngette a mellét milyen f@szagyerek;]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#14511) Drizzt válasza Mauzes (#14507) üzenetére


Drizzt
nagyúr

Azt viszont nem tudom elkepzelni sem, hogy 20 evre hogy lehet konnyu szivvel hitelt felvenni. Nekem rendkivul korlatozza a szabadsagerzetemet, ha barkinek is tartozom. Ha nagyon nagyon muszaj lesz, egyszer talan 3 evet be mernek vallani, de hosszabb tavon tartozni barkinek. Nekem elkepzelhetetlen.

I am having fun staying poor.

(#14512) DigitXT válasza Drizzt (#14511) üzenetére


DigitXT
félisten

Az nem korlátozza a szabadság érzetedet, hogy a tulaj ukk-mukk-fukk
kib*sz az albérletből, ha úgy tartja kedve? Vagy évente emelgeti a havi
bérleti díjat? Apropó, ha jön a pénzért, oda kell neki adnod, szóval neki
tartozol. Persze, nem milliókkal, de hosszú távon simán fizetsz annyit.

Jó pár év albérletezés után költöztem (végre!) sajátba: combos hitellel,
láttam, hogy másképp nem fog menni. Összehasonlíthatatlan érzés.:D
És nem rossz értelemben. (Persze, egy jó albérlet is lehet jó, ha rendes
a tulaj.:K Egyik nekünk is bejött, nem is járt a nyakunkra senki, utaltunk
neki havonta, minden korrekten ment. De a többi... volt baj, rendesen...)

Szerk: a csúcs az alkoholista disznó volt, aki a szomszédba költözött...
Megadta a végső lökést, hogy innen el, de most már akkor "utoljára".:DD
(A Fundamenták meg szépen bele lesznek törlesztve a hitelbe, ingyen.)

Ui: egy valami bassza a csőröm, de nagyon, a vagyonszerzési illeték.:((
Igaz, még nem kaptam róla semmit, tudom, hogy 4%, és az fájni fog, ill.
totál igazságtalan az egész, de hát ez van. (Remélem mehet részletre.)

[ Szerkesztve ]

(#14513) updog válasza DigitXT (#14512) üzenetére


updog
senior tag

Egyetértek hogy a hitel nem ördögtől való (persze hogyne értenék egyet, én is már a diákhitellel kezdtem, nem is volt más lehetőségem, mint ahogy a saját lakás vásárlásakor se). De megértem azt is aki irtózik tőle, max. kicsit bekorlátozza a lehetőségeit ha nem használja ki az ember, de az is egyfajta szabadságérzetet ad. Persze, bérleti díj vs. hiteltörlesztő téma, ezredjére, nem is kell belemenni. :))

"Szerk: a csúcs az alkoholista disznó volt, aki a szomszédba költözött...Megadta a végső lökést, hogy innen el, de most már akkor "utoljára"." Ez pont a bérlés mellett szól, képzeld el hogy a saját lakásod mellé költözik ilyen szomszéd, ahová már röghöz vagy kötve ;)

[ Szerkesztve ]

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#14514) _NCT válasza DigitXT (#14512) üzenetére


_NCT
őstag

Hasonlóan érzek én is. Igazából mindkét dolog szopóroller, a saját lakás egy fokkal rosszabb költségek szempontjából(ahogy engem is felvilágosítottak és átgondoltam, albérletben nem kell költeni pl fűtés/nyílászárók korszerűsítésére, bútorokra, illetve ha bármi beüt, neked kell fizetni a havi kiadások mellett). Sok érv-ellenérv van az albérlet kontra saját lakás körében. Én már öregnek tartom magam, hogy másokhoz kelljen alkalmazkodnom egy lakótelepen és egy szöget ne üthessek be a falba anélkül hogy egyeztetnem kellene a tulajdonossal.

Évekig én is úgy láttam, hogy úristen, el fogok adósodni 20-30 évre. Majd albérlet mellett spórolok és inkább veszek 10 év múlva egy sajátot. Nos lassan 8 éve élek albérletben és habár a fizetésem kb 40%-ban növekedett ahonnan kezdtem, 2 év múlva esély sincs arra, hogy olyan házat/lakást vegyek, amihez elég lenne egy 10 éves futamidejű hitelszerződés (mondhatni BP-i viszonylatban egy közepesen sz@r fizuval rendelkezem állami cégnél). Ennyit növekedtek a lakásárak és ki tudja mit hoz a jövő.

Ki mondta, hogy a hiteltörlesztés mellett nem takarékoskodhat az ember és nem használhatja ki az előtörlesztést? Főleg mostanában, hogy alacsonyabbak a hitelkamatok.

Amíg tudok inkább tanulok, hátha tudom még a jövedelmem növelni. Bevállaljuk a babavárót és akár napi 2-3 óra ingázást az agglomerációból (most úgy ingázok napi 1.5 órát, hogy BP-en belül lakom). Valamit valamiért.

Nem jó dolog tartozni, de akit nem tudnak elindítani az életben egy saját lakással, vagy megtolni némi kp-val, esetleg bevonni hitelfedezetként egy 30-40 millás ingatlant, annak sajnos marad a hitel. Ismerőseim köréből nem ismerek olyat, aki úgy tudott önerőből ingatlant vásárolni, hogy nem segített be a család pár millával.

Sajnos én is a /dev/null-ból indulok mint sok embertársam, de annál büszkébb leszek ha egyszer sajátom lesz, segítség nélkül.

(#14515) Nerd válasza DigitXT (#14512) üzenetére


Nerd
aktív tag

Ez erzelmi kerdes is. Hitel mellett kevesen tehetik meg, hogy a megtakaritasuknak csak egy reszet rakjak onerobe, es nem nullazak ki magukat. Talan inkabb emiatt felnek az emberek a nagy hiteltol.

En csak 1 foberlonel voltam 3 evig itt pesten, aki nagyon rendes. Nagy hitelt en sem vennek fel, csak azert koltoztem sajatba, mert kp-ra meg tudtam venni, az alberletemmel egy lakoparkban levo lakast. Es mivel szeretem ezt a kornyeket es a lakoparkot, igy nem volt kerdes a vasarlas. Erdekes hogy en 10 millios hitelnel mar inkabb maradtam volna alberletben... ki erti ezt... sokszor en sem. :)

(#14516) 426os válasza DigitXT (#14512) üzenetére


426os
őstag

+1
Engem is zavar a tudat a 20 év hitellel, de az mégis sokkal kiszámíthatóbb, mint a bérlés. Vannak normális tulajok, most is ilyentől bérlek, de ez tű a szénakazalban. Amíg nincs rendes bérlési kultúra itthon, és a tulaj bármikor felmondhatja a szerződést, addig én ezt kiszámíthatatlannak érzem, és ezért, ha adott esetben feláras is a vásárlás (hosszútávon ritkán az), megéri nekem a plusz pénz.

.

(#14517) Csabroncka válasza updog (#14513) üzenetére


Csabroncka
addikt

Ez így van valóban nem ördögtől való és nagy segítség, de: a józan ész nem az évek ellen tiltakozik, hanem az összeg tömeg miatt.
Megkockáztatom a babaváróval nem is feltétlen az első lakás a legnagyobb a gond, hanem az ugrás, amikor nagyobba, komfortosabba...szeretnél menni a gyerekekkel.

"in medias res"

(#14518) _NCT


_NCT
őstag

Azért azt se felejtsük el, hogy aki családot akar alapítani, annak ismét nem túl jó megoldás hosszútávon az albérlet. Általában a bérlők nem nagyon szeretik a gyermekeket, már csak az állagmegóvás miatt sem. Sajnos sok tulajdonos a saját érdekeit veszi figyelembe, nem egy családot láttam akik nagyon hosszú ideig kerestek albérletet, mivel kb sehol sem fogadták őket szívesen 2-3 éves gyermekkel (itt most a rendezett anyagi hátterű, normális emberekről beszélek). Illetve van úgy, hogy menni kell, mert a tulaj úgy dönt. Szerintem senki sem akar évente akár többször is költözni gyermek(ek)kel az oldalán.

Nekem is nagyon jó fej a tulajom, de egyszerűen csak a pénzt akarja kivenni az albérletből, hiába szóltam neki, hogy itt ott nem ártana még most figyelni a lakásra, nem érdekli. Nyáron 30 fok van, légkondiról ne is álmodjunk.

(#14519) Drizzt válasza DigitXT (#14512) üzenetére


Drizzt
nagyúr

Ezt nem teheti meg, mert hatarozott ideju szerzodes van, kozjegyzo elott hitelesitve. Pontosan szabalyozva, hogy ki mikor szuntetheti meg rendkivuli felmondassal a szerzodest.

Aminek en sem orulok, hogyha valamit cserelni akarok, vagy atalakitani, ahhoz egyeztetni kell.
Viszont ez azzal is jar, hogy csomo dolgot megcsinalnak helyettem, amiert kulon nem kell fizetnem semmit.

Ezt a penzt nem tartozasnak erzem, hanem egy szolgaltatasert kifizetett dijnak. Tartozas akkor lenne, ha nem fizetnek idoben. Nem mellesleg ahol lakom, ott ha ot evre felvettem volna hitelt a lakasra, akkor a havi torleszto kb. 2.5-szor annyi lett volna mint a berleti dij, a lakas aranak felet kitevo onero mellett is. Masreszt vasarolni nem fogok olyan piacon ahol a sajat ertekelesem szerint indokolatlanul magasak az arak. Tudom errol lehet vitatkozni orokre, hogy mikor azok es mikor nem, de az en velemenyem hatarozottan ez. Az az erzes vegkepp nem hianyozna, hogy fizetek hitelt valamire, amit epp mondjuk 10 millioval kevesebbert lehet ertekesiteni, mint amiert vettem.

Az, hogy konnyebben kikerul az ember, elonynek is tekintheto. Koltozni persze mindig szivas. Ezelott en gyakorlailag sajat lakasban laktam ezelott 15 evig, nem erzem azt, hogy rosszabb lenne ez nekem. Viszont sokkal messzebb a helyektol, ahol jelenesem szokott lenni.

Persze a legjobb az lenne, hogyha sajat lakasom lenne ott ahol berelek. De ha az a kerdes, hogy szarabb kornyeken venni, vagy jobbon berelni, akkor b, b, b! Nekem es most. Nyilvan valtozhat ez is kulso korulmenyektol fuggoen.

I am having fun staying poor.

(#14520) vg válasza 426os (#14516) üzenetére


vg
addikt

Ez is relatíve gondolat. Ugyanis, ha keresel havi nettó 1 milliót, akkor nem feltétlen éri meg saját lakás, ha bérelni is lehet 150-ért kicsi, ámde majdnem luxus lakást. Nyilván ha pedig 200e-t keresel, akkor meg valóban jobb a hiteles lakás.

(#14521) Csabroncka válasza _NCT (#14518) üzenetére


Csabroncka
addikt

Ezt megtudom erősíteni! Saját családomban ugyan ez, ugye az egész azért volt nagyon vicces szitu mert sógorom a céges BMW-vel (jól szituált kiállással) beállt a "papa" 10 éves skodája mellé, papa kérdezi, hogy a két gyerek mellett biztosan tudják-e majd fizetni az albérletet ;] , meg a 7 és 10 éves gyerek szétrombolja az albit... Sógorom sarkon fordult a két mondatot követően és illedelmes elment, elég megalázó ez az ember életében. Építkeznek és egy rövid ideig muszáj lesz albiban lenniük.... ennyire előítéletesek az emberek.

Nagy nyeregben ülnek a főbérlők, és a mostani kedvezőbb adózási feltételek mellett is a legtöbb swarcban tolja, eszem megáll....

"in medias res"

(#14522) Mauzes válasza Drizzt (#14511) üzenetére


Mauzes
őstag

Hát ez innentől tényleg személyes preferencia, kockázatvállalási hajlandóság kérdése, meg egyedi dolgok befolyásolják. Az is igaz, hogy én az átlagtól sokkal jobban keresek, tehát mások helyzetét kevésbé látom. De azért alapvetően arról az elméleti esetről volt itt szó, hogy 1 milla feletti fizunál be lehet-e vállalni 200 ezres törlesztőt. Azért ha ilyet nem mert bevállalni az ember, akkor tényleg nem való neki semmiféle hitel.

Én pl. most azt számolgattam, hogy hogyan tudok minél több hitelt felvenni minél hosszabb időre, azzal a megközelítéssel, hogy a hitel fel nem használt részét befektetem, így annál többet keresek vele, minél tovább fennmarad az a helyzet, hogy a hitelkamat kisebb, mint a befektetés kamata. Ha ez a helyzet megváltozik, akkor pedig végtörlesztek, tehát ennek fedezetét nyilván nem verem el.

(#14523) A_Papa


A_Papa
aktív tag

Sziasztok!

A következő kérdésben szeretném a segítségeteket kérni:
Előreláthatólag szeptemberben végtörlesztem a lakáshitelem. Ez az első lakásom, 2006-ban vettem fel a hitelt 30 évesen.
Rám is vonatkozhat ez a vagyonszerzési illeték? Ha igen, ugye az akkori vételárnak a 4%-át kellene fizetni?

Köszönöm a válaszokat!

Papa

(#14524) Mauzes válasza A_Papa (#14523) üzenetére


Mauzes
őstag

A vagyonszerzési illeték az adásvétel után esedékes, tehát nálad 2006-ban volt az. A végtörlesztés csak azt jelenti, hogy megszűnik a jelzálog az ingatlanon.

(#14525) A_Papa válasza Mauzes (#14524) üzenetére


A_Papa
aktív tag

Köszönöm szépen!
Ha elszeretném adni, akkor ezt mikortól lehetséges? Mikor kerül le a tulajdonlapról a bank bejegyzése? Ha jól tudom, van ilyen.

Köszi! :)

[ Szerkesztve ]

Papa

(#14526) Mauzes válasza A_Papa (#14525) üzenetére


Mauzes
őstag

Azt a törlesztés után elvileg automatikusan kiadja a bank, de jobban jársz, ha bemész és személyesen kéred/intézed. A banki igazolást aztán a földhivatalhoz el kell juttatni, ha jól tudom, ők fogják levenni.

(#14527) A_Papa válasza Mauzes (#14526) üzenetére


A_Papa
aktív tag

Rendben, köszönöm! :)

Örülök, hogy lassan túl leszek ezen. Soha többet. Ez a hitel együtt kel, együtt fekszik az emberrel és nagyon meg tudja mételyezni az ember életét.
Ami nekem sokat segített, azok az LTP-k és a Kiszámoló. Én sajnálom, hogy beszántották az LTP-ket, szerintem nagyon hasznos volt, és az embereket is megtakarításra nevelte.

[ Szerkesztve ]

Papa

(#14528) Mercutio_ válasza Mauzes (#14526) üzenetére


Mercutio_
félisten

3 havonta egyben jelenti le a bank a végtörlesztettek listáját, ha ennél előbb szeretné intézni, akkor érdemes kikérni az igazolást :K (talán van valamennyi költsége)

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#14529) Csabroncka válasza A_Papa (#14527) üzenetére


Csabroncka
addikt

Az illeték úgy van beállítva (úgy van hagyva) hogy az állam jól járjon! 15 milla a limit még mindig, ha 1 Ft-al több van a szerződésben már 4% a teljes összegre. Tehát egy 40milliós első használt ingatlan esetén 1,6 misi ami a CSOK jó részét elviszi ;] ... ki van ez számolva!

"in medias res"

(#14530) Mercutio_ válasza Csabroncka (#14529) üzenetére


Mercutio_
félisten

Aki 40 misiért vesz kis lakást az gazdag, úgy kell neki, aki nagyobbat annak már van 3 gyerek, tehát nem viszi el a CSOK-ot:D *irónia!!*

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#14531) A_Papa


A_Papa
aktív tag

Köszönöm még egyszer a válaszokat! :)

Papa

(#14532) DigitXT válasza Drizzt (#14519) üzenetére


DigitXT
félisten

Szerintem ez a közjegyzős dolog, normális tulajjal 100-ból 1 kategória...
Nekünk is ilyen volt az egyik a négyből! Amire írtam is azt, hogy korrekt.
Sajnos, ott is a határozott idő egy évre szólt, és közbejött egy vis maior,
hirtelen kellett neki a lakás. Nem lett hosszabbítás... De megegyeztünk,
hogy eljövünk hamarabb: nem volt gond, de soha nem lehetsz nyugodt...
(És nem érdemes komolyabb pénzeket belefeccölni, ha utána ottmarad.)

Főleg akkor nem lehetsz nyugodt, ha másik 99-ből sikerült a szerződés:
ott ez a "csomó dolgot megcsinálnak helyettem, amiért nekem nem kell
fizetni" az konkrétan vicc, leszarnak mindent, csak a pénzt akarják látni.

Nekem a példának felhozott alkesz volt a tulaj, szóval nem egy "random"
alkesz költözött oda, hanem AZ, akitől amúgy függtél: hidd el, jobban fáj.
(Tudom, ha választani lehet, hogy szar albérlet, vagy jó, akkor b, b, b!:K)

Nem azt mondtam, hogy mindenkinek saját kell, vagy nincs jó bérlet. De
nekem a sok-sok szar után megváltás a saját, és egyáltalán nem zavaró,
hogy tartozok a banknak: teljesen kiszámítható, minden le van papírozva.
Ez ugye a legtöbb bérlakásról nem mondható el. (És akkor jön nekem az
alkesz basztatni, hogy ha jönne a NAV, akkor mit hazudjak: lónak a...:DDD)

Ui: még egyszer leszögezem, nagyon örülök neki, hogy neked bejött egy,
ami korrekt: tapasztaltam én is milyen az, csak hát azt "ki kell fogni". És
azért annyira nem tudsz válogatni (amilyen elborult árak vannak a piacon).
És ez sajnos nem csak vásárlásra, hanem bérletre is pont ugyanúgy igaz.
A 2.5x-es törlesztő meredeken hangzik, de tegyük hozzá jellemzően nem
is 5 évre szoktak lakáshitelt felvenni, hanem 2x-4x ekkora időtávra...:R

(#14533) axioma válasza A_Papa (#14527) üzenetére


axioma
Topikgazda

Erdekes, hogy mennyivel mashogy latszik ugyanaz. Olvasva a topikot pont be akartam irni, hogy 2006 ota van a 20 eves hitelunk, eddig a legnagyobb gond az volt mikor a Zerot megszuntettek es technikai szamlava valt. De az hogy tartozasunk van, pont nem tud erdekelni, benne van a havi rezsiben, es kesz. Legfeljebb annyi hogy gondolkozunk az ugyeskedeseken (most pl. eg.pt, korabban munkaltato netto cafeteria, ltp-k is voltak, es ilyesmi). Sot most lett egy (hulye kondiciok miatt nem fedezetes) hitelunk pluszban, igaz azt a kamatkoltsegek miatt 1 evben maximalizaltuk, felenel talan megszuntetjuk.

(#14534) Mercutio_ válasza axioma (#14533) üzenetére


Mercutio_
félisten

Az, hogy hogy éli meg szerintem attól is függ mennyire válságálló munkája van a hitelfelvevőnek.

[ Szerkesztve ]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#14535) Csabroncka válasza Mercutio_ (#14534) üzenetére


Csabroncka
addikt

Vagy megpörkölődött a válságban, esetleg valaki a családjában!

"in medias res"

(#14536) 426os válasza Csabroncka (#14535) üzenetére


426os
őstag

+1.
Mielőtt elkezdtem dolgozni én is úgy voltam, hogy annyira nem rohanok, hogy azonnal eladósodjak a saját lakásért, nem az ördögtől való a bérlés egyáltalán (amúgy tényleg nem lenne az). Aztán belecsöppentem a nagy ingatlan áremelkedésbe, amivel egyidőben a bérleti díjak is elég nagyot mentek felfelé, miközben a fizetésem azért nem ugrott akkorát, hogy ezt ne érezzem. Közben nézegettem kiadó lakásokat és az a helyzet, hogy azért még elég balkáni a bérlési kultúra itthon, alapvetően a bérlő kiszolgáltatott helyzetben van, bárki bármit is mond. Szóval én úgy látom, hogy egy hiteltörlesztő fizetése sokkal kiszámíthatóbb. Ha csökkennek az ingatlan árak, akkor kellemetlen lehet, hogy a tartozás nagyobb, mint az ingatlan ára, de úgy érzem, hogy az elmúlt 10-15 év alapján megéri egy okosan választott hitelt felvenni akár 20 évre is.

.

(#14537) A_Papa válasza Csabroncka (#14535) üzenetére


A_Papa
aktív tag

Igen, láttam pörkölődést a tágabb családomban, de ettől függetlenül egyre inkább zavart az, hogy hitelem van, akkor is ha én rendben fizettem, + toltam az LTP-ket is... Munkám mindig volt, sőt váltottam is közben. Féltem attól is , nehogy történjen velem valami... és nehogy emiatt legyen probléma.

2031-ben járna le a hitel, és örülök, hogy a jövő héten kb vége ( előtörlesztek, de néhány ezer ft-ot meghagyok szeptemberig. Ugyanis akkor telik le a hitelkiváltás utáni 5 év, és ha azt nem várnám ki, akkor büntetne a bank, sok kedvezményt vissza kéne fizetni.)
Ami még nagyon ösztönző volt számomra az előtörlesztésekkel, hogy minél kevesebb kamatot fizessek a banknak.
Mondjuk szerintem az albi még gázabb, mert ott meg ki vagy téve a főbérlő kénye-kedvének, kis túlzással bármikor kitehet, tojik bele az egészbe, csak az albérlő fizessen...

Papa

(#14538) Stanlee válasza 426os (#14536) üzenetére


Stanlee
őstag

Volt olyan idoszaka az eletemnek, amikor a hitel tobb volt, mint a piaci erteke a lakasnak. A kellemetlen eleg enyhe kifejezes, en nagyon sz*rul ereztem akkoriban magam. A munkahely mar nem tetszett, valsag volt, orultem, hogy van mibol megelni. Az egyetlen "motivalo" tenyezo az volt, hogy a havi torlesztot ki kell fizetni, nincs mas lehetoseg, nem lehet elsetalni, nem lehet azt mondani, hogy egy fel evre abbahagyom es keresek mas helyet. Ha most bedobom a torolkozot, es elarverezik a lakast, meg a nyakamon marad egy hitel, amit fizetni kell tovabb. Ha csak bereltem volna, akkor felmondom a berleti szerzodest es elmegyek haza, redukalom a koltsegeimet, stb. Ha mar csalad is van, gyerek(ek), akkor meg meg kevesbe ugral az ember.

Nem azt mondom, hogy nem kell hitelt felvenni es alberletezni kell. Nagyon oda kell figyelni es a leheto legrosszabbra is fel kell keszitenie az embernek magat - akkor a hitellel nem lesz gond. Ahogy irod, esszel kell felvenni a hitelt.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#14539) kalifa777


kalifa777
tag

Sziasztok!
Szokás a hitelt valamivel (pl. élet, balesetbiztosítás lefedezni) Ha velem vagy az asszonnyal történik valami akkor legalább a hiteltörlesztéssel ne legyen gond, ne menjen el a ház.
Köszi.

(#14540) Oppenheimer válasza kalifa777 (#14539) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Van hitelbiztosítás erre

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#14541) Stanlee válasza kalifa777 (#14539) üzenetére


Stanlee
őstag

Van bank, ami alapbol kotott az ugyfeleknek ilyen biztositast, en meg amikor felvettem a hitelt, ez extra volt es a bank nem kovetelte meg.

Mielott megkotod, szerintem erdemes a biztositasi felteteleket elolvasni, nehogy feleslegesen fizessetek a diajat, aztan baj eseten keressen a biztosito kibuvot, hogy a megmaradt fel az volt a fo kereso es a masik kiesese nem jelent gondot - ez valami vad gondolat, de sose lehet tudni.

es ahogy oppenheimer irta, erre van kulon hitelbiztositas termek.

[ Szerkesztve ]

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#14542) kalifa777 válasza Oppenheimer (#14540) üzenetére


kalifa777
tag

Igen csak ott a "semmire" fizetsz. Egyes életbiztosítás végén viszont kapsz vissza pénzt.

(#14543) updog válasza kalifa777 (#14542) üzenetére


updog
senior tag

Szerintem köss rendes életbiztosítást (nálunk ez feltétele is volt a hitelnek, persze már évek óta megvan úgyhogy nem volt gond).

A "rendes" alatt pont azt értem, amit írsz: a semmire (???? ne mondjunk már ilyet!) fizetsz, viszont ha történik valami, akkor nem annyit kap a család amiből éppenhogy a temetést (meg esetleg a fennmaradó hitelt) ki tudja majd fizetni és kész.

Ha (neadjisten) meghalsz, lerokkansz, akkor máris kiesik egy kereset, havi párszázezres bevétel minusz, esetleg életed végéig el kell látni, speciális eszközök kellenek, át kell alakítani a lakást stb.

Nekem a biztosításban a "sima" halál 20M, baleseti halál +20M (tehát azon felül), közlekedési baleseti halál +10M. Rokkantságot most nem tudom fejből, de rokkantság %-os arányában hasonló összegek. Mindez havi ~5.000 körüli összegért. Igen, sose látom viszont ezt a pénzt, ne is lássam semmilyen formában.

[ Szerkesztve ]

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#14544) skristof


skristof
tag

kicsit off, de jobb helyet nem találtam neki

van aki mostanában újított fel lakást/házat és esetleg tud egy nagyságrendet mondani, hogy mennyibe kerül a felújítás nm ára?
mérlegelünk az újat venni / felújítottat venni / felújítandót venni között, de nem könnyű a matek :)

tudom, hogy minden eset egyedi, ezért csak nagyságrend érdekelne.

nyilván a felújításnak van alternatív cost-ja is az idegrendszerünkre :DD

(#14545) kalifa777 válasza updog (#14543) üzenetére


kalifa777
tag

Igen valami ilyenre gondoltam, vagy egy befektetéshez kötött életbiztosításra.

(#14547) RexpecT válasza skristof (#14544) üzenetére


RexpecT
addikt

A felújítós topikba válaszolok, amit kalifa777 is linkelt.

[ Szerkesztve ]

(#14548) updog válasza kalifa777 (#14545) üzenetére


updog
senior tag

Bár a befektetési életbiztosításokkal a rosszhírű unitlinked-ek óta nem nagyon foglalkoztam, de szerintem sokat azóta se változott hogy max. visszakapod amit befizettél, arra valami kamatot, meg még egy minimális összeget, de abból szvsz. nem lesz sokminden fedezve.... persze ha találsz olyat ami fizet is rendesen baj esetén (a rendes alatt >10M értem mindenféle külön feltétel nélkül), meg még hozamot is ad a berakott pénztre, hajrá (nem mintha bármilyen 2in1-nál nem lenne jobb bármikor külön keresni egy rendes biztosítást meg egy rendes befektetést...)

[ Szerkesztve ]

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#14549) skristof válasza kalifa777 (#14546) üzenetére


skristof
tag

és #14547 RexpecT
:R rossz patternnel kerestem

(#14550) AxBattler válasza updog (#14543) üzenetére


AxBattler
félisten

Megkérdezhetem, hol kötöttél ilyet?
Privibe is jöhet...

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.