Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#14601) Kobe válasza KoVee84 (#14600) üzenetére


Kobe
veterán

Szerintem allapodj meg eloszor magaddal, hogy te mit tartasz jonak, mi a sajat ertekrended. Eloszor irod a forintot, hogy nem jo, majd a kovetkezo hozzaszolasban mar az euro es a dollar sem jo, gyanitom egy harmadik negyedikben meg a tobbire is meg lenne az indok, hogy miert nem jo.
Elarulom, az arannyal sem vagy elorebb, perpill befektetesi celufizikalis aranyat napok ota nehez kapni....
En meg a sajat portfoliom menedzselem a sajat elveim szerint

(#14602) KoVee84 válasza Kobe (#14601) üzenetére


KoVee84
senior tag

Én biztonsági jatékos vagyok, tavaly megvettük a második lakásunkat. Fizetek 7 ltp-t, ha azok lejárnak 25-ben, abból megalapozzuk a harmadikat.

"Eloszor irod a forintot, hogy nem jo, majd a kovetkezo hozzaszolasban mar az euro es a dollar sem jo, gyanitom egy harmadik negyedikben meg a tobbire is meg lenne az indok, hogy miert nem jo"
Kérlek ne legyél már ennyire ostoba :U

(#14603) AxBattler válasza updog (#14599) üzenetére


AxBattler
félisten

Míg aki végtelen+2 hitelt felvett ész nélkül (2017 előtt felvetteknek még lakáscélú se kellett hogy legyen!), annak huss, 4M nettó haszon.
Ez mindenhol így van/volt: a felelőtlen idiótákat húzzák ki a csávából, mert az óvatosak úgyis vigyáznak magukra. Szavazatmaximálás, röviden.

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#14604) kacsaesokos válasza Kobe (#14598) üzenetére


kacsaesokos
tag

Aki lakást vásárolt az elmúlt 1-2 évben, persze, hogy próbálja nyugtatni magát, hogy, jól döntött, és az árak soha nem lesznek alacsonyabbak, a forint elinflálódik, csak az ingatlan a tuti, és egy lakás topikban ez normális is talán egy szintig.
Abban is igazuk van, hogy ha nincs sok önerő (nálam ez vételár kevesebb mint 60%) akkor is érdemes lehet még most venni, főleg, ha legalább 15-20 évig ott tervezünk lakni, amíg alacsonyak a kamatok, valamint biztos jövedelmeid vannak nem tartasz attól, hogy ezek megszűnnek.
Nekem ismerősöm foglalkozik Aidbnb-vel három lakása van a belvárosban, abból március első hetében volt foglalt az egyik, azóta üres, most fogja meghirdetni hosszú távú kiadásra.
Feltételezem máshol sem sokkal jobb a kiadók helyzete, vagyis egyre több lakás kerül hosszútávú kiadásra, nő a kínálat, az albérleti árak csökkenni fognak, már emiatt is.
Ha elhúzódik ez a járvány akkor valószínű sajnos egyre többen elvesztik a munkájukat, emiatt a lakhatásuk is veszélybe kerül, haza kell költözniük, vagy ismerőssel össze, tovább nő a kiadó lakások kínálata.
Hirtelen nem lesz jó buli a hosszútávú kiadás, nem kell sokat számolni, hogy ha valaki vett "csak" 30 millióért egy 50nm2-es lakást és abból szeretne egy 5%-os hozamot, az havi 125eFt és hagyjuk, hogy abból 15% adó illetve amortizációs költségek is vannak stb...

Véleményem szerint a hitelből vett lakások, és majd az "albérlő fizeti a kamatokat", illetve airbnb lakások egy része is biztos piacra kerül idővel, ami az árak csökkenéséhez fog vezetni szóval a cash is king véleményem szerint is áll, hogy mikor arra nem mernék tippelni, a hitelmoratórium biztos lassítja ezt a folyamatot, valamint a lakás piac jóval lassabban reagál, de érdekes időszak lesz az biztos.

(#14605) favagoJoska válasza kacsaesokos (#14604) üzenetére


favagoJoska
tag

:K Jól látod. Budapestre halmozottam érvényesek a megállapítások. Ide öszpontosul a nemzetközi turizmus nagy része (ha a járvány levonul ez akkor sem fog pár hónap alatt helyreállni), az aibnb-s lakások nagy része is. Szoktam követni az ingalan.com-ot. Érdekes, hogy az eladó lakások száma az enyhén csökken, de a kiadó lakások száma szépen emelkedik Budapesten. Szerintem az van, hogy érzékelik sokan a kedvezőtlen környezetet és inkább kivárnak az eladással, és az eddig eladó vagy airbnb-s lakások most szabadulnak a bérleti piacra.
Egyébként azokkal nem értek egyet akik szerint olyan hitelválság kell kialakuljon mint 2008-ban hogy csökkenjenek az árak. Nyilván ha nincs hitelválság nincs plusz kényszer az eladásra. De tegyük hozzá, hogy pl a budapesti ingatlanpiacon a vásárlók fele befektetési célu lakásvásárló. Plusz, még mindenki szenttül hisz abban hogy a lakás ára csak felfelé tud menni... Nyilván amig az emelkedő árba vetett bizalom él, addig megvan a hajlandóság megtartani az ingatlant. Ez lesz itt a lényeg! De ha ez megváltozik, és belegondol a kedves befektető, hogy lehet látta nagyon hosszú időre a csúcsot (pl 10-15 évre) vagy még többre mint pl Japánban akkor könnyen elmehet kedve a buy&hold-tól. Budapesten ahol többszörösre mentek az árak 4-5 év alatt ez egyáltalán nem elképzelhetetlen.
A viszonylag alacsony tranzakciószám és a még jobban visszafogott kinálati oldal is brutálisan tudta fűteni az ingatlanárakat. De az alacsony volumennel az a baj, hogy pár tényező megváltozásával nagyott tud változni minden. Pl. tavaly behozták a MÁP+-t. A budapesti tranzakciók harmada gyorsan megszünt... Ez egy elég komoly jelzés volt, hogy ingatag lábakon áll a piac. Ha most beüt a gazdasági válság (a kormány már most több százezres munkanélküliséggel számol) és a turizmus sem áll talpra az idén, az egyre több lefelé mutató hatást fog eredményezni. Kevesebb jó hozamú airbnbzés. Valószinüleg kevesebb csok igénylés. A megveszem -> felújitom (vagy csak ülök rajta) -> drágábban eladom sem fog müködni. A megveszem -> bérlő fizeti a törlesztőt sem fog jól müködni. A sok felfelé mutató hatás, lefelé mutat majd...
A magyar piac eleve nagyon árérzékeny. Nem véletlen a panelek drágultak a legjobban. A magyarok nagy része csak nagyon korlátozottan tudja figyelembe venni az ár/érték arányt. A panelek már elkezdek esni (már a mostani pánik előtt), és ez csak be fog gyorsulni. Ha naggyá válik a különbség a többi szegmens és a panelek között akkor a többi szegmenst is húzza magával lassan.
Nyilvánvaló, hogy az a stratégia, hogy mindenki csak hirdessen drágán nem fog müködni többé, és csak arra lesz jó hogy a hátukat tartsák néhányan azoknak akik pedig együtt fognak mozogni a piaccal.

(#14606) Kobe válasza favagoJoska (#14605) üzenetére


Kobe
veterán

Hitelválság ugyanúgy kialakulhat, csak nem a lakossági oldalról. A 2008-as a subprime személyi jelzáloghitelek területéről indult + az azokat hedgelő pénzpiaci alapok oldaláról.
jelenleg szintén van egy cosmó "subprime" (értsd bóvli) minősítésű vállalati hitel a piacon. (nálam okosabb emberek ennek az arányát akár olyan 30-40%-ra is teszik a teljes vállalati hitelállományban). Ha tartósan leállnak gyárak, turizmus, stb, akkor esélyesen a hiteleit fizetni nem tudó cég csődbe megy -> veszteség a pénzintézetek oldalán + munkanélküliség az ott dolgozóknak, duplán fáj, mert ha sokkal történik egyidőben akkor esélyes hogy a tartós munkanélküliség emgreccsenti a hitelből lakást vett dolgozók mindennapjait is.....nagyon ahsonló áttéteken keresztül újfent ugyanott lehetünk, mint 2008.
(Abba bele sem merek gondolni, hogy mit csinálnak a jegybankok, ha kiderül hogy hogy a sok100milliárdos eszközvásárlási programjukon keresztül bőven jutott hozzájuk is a bóvliból.....)
A turisztika sajnos nem fog egyik napról a másikra helyreállni, mert a vírus úgy jár körbe mint az óramutató, mikor a kínai turisták elég bátrak lennének újra utazni, akkor a célállomáson, US, európa, még mindenki halódik......aztán ha európa talpraáll, amerikában még lecsengőben lesz a dolog, akkor a US polgárok még nem fognak utazni....kínába meg pláne nem fog US és EU polgár sem menni.....és így tovább. Meg kell várni amíg körbeér és újr akialakul a bizalom. Ez szerintem 1+ év.
Nyílván két út áll ingatlannál is: vagy fel, vagy le (vagy akár stagnálhat is) Igazából mindkettő emészthető, ha az ember ki tudja várni ->
ha lightosan felfele mennek, akkor alacsony a kamat, így a kicsivel több hitel sem lesz akkora gyász, mert let a 'magasabb a emgtakarítás kamata mint a hitel' játékot játszani.
Ha meg le, akkor emelkednek a kamatok és akinek megmaradt a munkája, plusz van likvid tőkéje és magas bevétele, az a bankok oldalán a 'körbenyalts*eggű' ügyfél lesz kb és jó alkupozícióból indul
(én mondjuk utóbbit pereferálnám, alacosnyabb hitel magasabb kamaton + X év után beforgatni a lakástakarékokat, előtörlesztéseket)

(#14607) Mercutio_ válasza KoVee84 (#14600) üzenetére


Mercutio_
félisten

A feltörekvők devizái válságban mindig többet veszítenek az értékükből, tehát igen $, €, svájci frank.
Másrészt válságban az ingatlan értéke is esik, reálértéken többet buksz és kevésbé likvid mint más befektetési formák.
Az arany momentán stagnál/esik, például mert a short pozíciókat zárják, azokat valamiből ki kell egyenlítenie az oda befektetőknek ahhoz pedig valamit el kell adniuk így pénzzé teszik a portfóliójuk arany részét.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#14608) KoVee84 válasza kacsaesokos (#14604) üzenetére


KoVee84
senior tag

Nekünk a család miatt is érett a lakásvásárlás. 50m2 xiv újépítésűből költöztünk xvi 130 m2-be. Babavárót, csok-ot felvettük és már úton is van a második gyerkőc. Én nem gondolom, hogy a mi életünkben a válság után még egyszer lesz ilyen kedvező hitelkamat környezet.

(#14609) Csabroncka válasza KoVee84 (#14608) üzenetére


Csabroncka
addikt

"Nekünk a család miatt is érett a lakásvásárlás." Azért ez most nem mindenki számára ilyen egyértelmű.

Egyrészt mivel múlt időben beszélsz a dolgokról, eleve benne vagytok a közepében (ebből fölösleges kiszállni). Én azt az elvet vallom most sok tekintetben, hogy üljön mindenki szépen a seggén és nem kell a pénzt "szórni" (semmire lehetőleg) 2-3 hónap alatt úgyis kialakul, hogy mi lesz!

Tehát jelen pillanatban én személy szerint jobban aggódok azon, hogy ne omoljon össze teljesen a gazdaság és legyen munkám (amiből a hitelt fizetem - moratórium ide, vagy oda), mintsem, hogy az ingatlanom értéke 3 hónap múlva 50%-al beesik.

"in medias res"

(#14610) Madwe válasza Csabroncka (#14609) üzenetére


Madwe
nagyúr

A minap láttam az utcán, ahogy 50es anyuka 20as fiával összefut az értékesítővel az utcán s messziről biccentve mentek ingatlant nézni. Hát énnem tudom, de komolyan becsülöm azt a valmerő bolond bátorságot s pozitív nemtörődöm világnézetet, ami egyesekben van :)

(#14611) Stanlee válasza Csabroncka (#14609) üzenetére


Stanlee
őstag

Anno engem 12-15 kozott elegge izgatott, hogy a lakasom erteke kevesebb volt, mint a hitel, ami rajta volt. Ugyanis a bank ha nagyon akarta volna, kerhetett volna extra fedezetet vagy azt, hogy az ingatlan jelzalogerteke es a hitel kozotti kulonbseget gyorsan utaljam at nekik.

Mondjuk egy 50 millios lakasnal ha 70%-at meghitelezi a bank, es a hitelfelvetel utani 1-2 evben amig minimalis toke lett visszafizetve, esik a lakas erteke 20%-ot, akkor ott a kb. 34 misi hitel es a 28 millios jelzalogertek kozotti 6 milliot szerintem sokan nem tudjak mellenyzsebbol kifizetni, mivel az onero miatt biztos gatyara levetkoztek. Ekkor ha szerencsejuk van, szulok ingatlanat be lehet vonni, de mondjuk az se biztos hogy megy.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#14612) Oppenheimer válasza KoVee84 (#14602) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Ez nem biztonsági játék, hanem túlzott kockázatvállalás, csak egy feltörekvő ország ingatlanpiacából áll a portfóliód... Diverzifikálni? Más deviza, mondjuk nem feltörekvő, és más eszközosztály? Ilyen gondolkodással persze hogy csak a lakást vennéd most is.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#14613) Csabroncka válasza Stanlee (#14611) üzenetére


Csabroncka
addikt

"Ugyanis a bank ha nagyon akarta volna" ez komoly? Mármint törlesztés alatt + fedezetet bevonni? :U

"in medias res"

(#14614) KoVee84 válasza Oppenheimer (#14612) üzenetére


KoVee84
senior tag

Venni egy második lakást csokkal meg babaváróval, úgy hogy nem adtam el az elsőt, inkább kiadom, ami 1:1-ben fedezi a törlesztőm. Túlzott kockázatvállalás, nyilván :DDD

(#14615) Stanlee válasza Csabroncka (#14613) üzenetére


Stanlee
őstag

A Raiffeisen minta hitelszerzodeseben ez benne van, de az unicredit jelzalogbankos hitelszerzodesem is hasonlo szovegezesu.

Csak hogy ne kelljen keresgelni: IX. b es g pontja alapjan kerhet plusz fedezetet a bank.

Ahogy mar korabban is irtam, nem celja a bankoknak a rendesen fizeto adosnal egy valsag eseten berugni az ajtot es lehetetlenne tenni a hitel fizeteset vagy uj biztositekokat sem kernek rogton. De a lehetoseguk megvan.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#14616) OPiiPO válasza Csabroncka (#14613) üzenetére


OPiiPO
addikt

Igen, az OTP hitelszerződésről pontosan tudom hogy lehetőséget ad rá.

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#14617) Csabroncka válasza Stanlee (#14615) üzenetére


Csabroncka
addikt

Szerintem ez nem feltétlen az amire gondoltok:
Adós anyagi helyzete: Itt szerintem arra gondol a bank (nem feltétlen a munkanélküliség, főleg ha rendesen fizetsz), de mondjuk lesz egy tartós betegséged, baleset..stb, leszázalékolnak..stb, így esélyes sincs az egészséges normál keresetre a későbbikben sem.

A g, rész az ingatlan értéken csökkenése esetén egy szó nincs a piaci változásról, itt szerintem arról van szó, ha pl leég a ház, földrengésben összeomlik..megsérül, gázrobbanás.. ..stb.

Azért gondolnám ezt, mert a piac folyamatosan változik, ilyen elven a hitelt folyamatosan változtatni kellene, ahogyan a piaci érték változik (vagy esetleg ahogyan a kereseted változik) hiszen jelen esetben pl. nálunk a fedezett értéke az akkori értékbecsléshez képest duplázódott.

Másrészt a bank alapvető érdeke, hogy az adós a hitelt a teljes futamidő alatt fizetni tudja.

[ Szerkesztve ]

"in medias res"

(#14618) boorit


boorit
csendes tag

Sziasztok!

Hitellel kapcsolatban lenne kérdésem. Tavaly vettünk fel 20 évre 10M hitelt. Azt számolgatom, hogy érdemes-e élni a moratóriummal, vagy sem. Viszont eszembe jutott, hogy mi lenne, élnék a moratóriummal, viszont havonta előtörleszteném ugyanazt az összeget. Nem tudom, ezt tiltja-e valami, de csak pusztán a számokat nézve megérné, mivel így a törlesztő összegével a tőkét csökkenteném.

Nektek mi erről a véleményetek?

(#14619) updog válasza boorit (#14618) üzenetére


updog
senior tag

"Nem tudom, ezt tiltja-e valami, "
Első körben nézd meg hogy van-e maximalizálva a szerződésedben az évente lehetséges előtörlesztések száma, és van-e költsége :)

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#14620) Stanlee


Stanlee
őstag

Baratnom novere a lelki megsemmisules hatarara kerult. Meg a crash elott alairtak az adasvetelit a kecora Munchenben, laza 1,1 misi saccra, mert nem mondta el, hogy mennyiert vettek, a munkahelyen tegnap jelentettek be a Kurzarbeitot. Nem szivesen lennek a helyeben.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#14621) Nerd válasza Stanlee (#14620) üzenetére


Nerd
aktív tag

Eleg durva ez a leallas, nem is tudom hogy lehet-e ilyen szintu leallasra keszulni. Marmint persze hogy legyen az embernek vesztartalekja stb, de ha az ember egy ilyen leallasra keszul a budos eletben nem merne semmit se venni.

Maricus 1: nezegeted, hogy milyen lakast, autot, telefont, tvt, ruhat vegyel.
Marcius 16: WTF???

Nekem marcius 2-an volt birtokbaadas, szerencsere hitel nelkul vettem, es meg van tartalek, franc se tudja hogy most jobb lenn-e a lakas araval a zsebemben alberletet fizetni... kivancsian varom az arak alakulasat mostmar a masik oldalrol :)

[ Szerkesztve ]

(#14622) concret_hp válasza Stanlee (#14620) üzenetére


concret_hp
addikt

lehet jobban együtéreznék, ha tudnám mi a kurzarbeit ;]

vagy fullba vagy sehogy :D

(#14623) 426os


426os
őstag

Bérleti díjak: Úgy látom esni fognak a következő hónapokban, már most is napi 10-20-at jelez a beállított szűrő. Az elmúlt fél-1 évben kb egyáltalán nem jelzett ugyanezen feltételekkel az ingatlan.com
Ez nálam azt jelenti, hogy a mostaninál minimál felárral tudnék jobb lakásba költözni, ami igencsak mozgatja a fantáziám (a mostani ár alatt volt eddig, sokat spóroltam rajta és a tulajjal is jól kijövök, de nem álmaim lakása).
Lennétek olyan pofátlanok, hogy árcsökkentést kértek a mostanira a jelenlegi helyzetre hivatkozva? Költözést most nem feltétlenül vállalnék be, max a vírushelyet után, de a plusz pénz mindig jó. Van még más hasonló szituban? :U

Lakáskiadóként mit szólnál, ha a mindig pontosan fizető és egyébként korrekt bérlőd feldobná ezt a témát? (emelve volt egyszer a bérleti díj).

concret_hp : Rövidebb munkaidő, kevesebb pénzért (nálunk is bevezették a német kollégáknak)

[ Szerkesztve ]

.

(#14624) hurenzon válasza 426os (#14623) üzenetére


hurenzon
senior tag

Próbált megér . Én biztos kérnék .

(#14625) A Zéé válasza 426os (#14623) üzenetére


A Zéé
addikt

a kérdés az, hogy milyen a viszonyotok, és ő mennyire követte le a piacot. Nem mindegy, hogy 5 év alatt emelt egyszer, vagy 1 év alatt... Ha az első eset, akkor nem túl sportszerű a dolog már most felemlegetni. Ha a második, és egyértelműen ha látszódik már valami trend, nem csak valami hirtelen kilengésről van szó, akkor 1-2 hónap múlva lenne értelme szóvá tenni.
Illetve nem mindegy, hogy mekkora összegről van szó. Havi 10-15k-ért nem próbálnék meg erőlködni (mert mi van akkor, ha azt mondja, hogy ezzel a próbálkozással megsérted, és inkább költözz ki?) 30-40k környékén már nem kérdés.

Emberi oldala: nekem volt már olyan főbérlőm, aki egy fillért se engedett még akkor sem, amikor hirtelen meghalt a szobatársam, és felmondani sem engedte a lakást (2 hónap volt vissza az aláírt szerződésből). Illetve volt olyan is, aki maga ajánlotta fel, amikor szar helyzetbe kerültünk, mert lelépett az egyik bérlőtárs, hogy akkor az a hónap legyen kicsit kevesebb, amíg nem találunk valakit.

[ Szerkesztve ]

Just a simple Lineman...

(#14626) Ironizer válasza Nerd (#14621) üzenetére


Ironizer
tag

"Eleg durva ez a leallas, nem is tudom hogy lehet-e ilyen szintu leallasra keszulni."

Gyűjts össze legalább 6 havi költséged fedezésére elég vésztartalékot.

(#14627) 426os válasza A Zéé (#14625) üzenetére


426os
őstag

Csak két éve bérlem, a kapcsolat nem régi, de elég jó. Természetesen 10k-n nem feltétlenül rugóznék, habár ennyi volt az emelés is kb egy éve. Talán nem is most rögtön lengetném ezt be, szerintem még 2-3 hónap kell, amíg megmutatja a bérleti piac a foga fehérjét. Ha valóban érdemi csökkenés lesz, akkor ott lesz alkualap bőven. Max költözöm, bár azt nem szeretek. Viszont havi 20-30k is már szemmel látható összeg éves szinten.

.

(#14628) Nerd válasza Ironizer (#14626) üzenetére


Nerd
aktív tag

ismerem ezt a sokat emlegetett "szabalyt", van is...

(#14629) concret_hp válasza 426os (#14623) üzenetére


concret_hp
addikt

én mondjuk jó 20-25%al piaci ár alatt lakom, így nem :DDD sztem túl korai, sokan nem látják még, hogy be fog esni a piac

vagy fullba vagy sehogy :D

(#14630) Stanlee válasza Nerd (#14621) üzenetére


Stanlee
őstag

Normalis onero, megtakaritas mellett nincs is gond. Az emlitett peldamban ugy adosodtak el, hogy nyugdijas korukig nem fogjak visszafizetni mai allas szerint a hitelt, ha valtoznak a kamatok, akkor meg meg jobban kitolodik a torlesztesi ido.

Hol vetted a lakast? Jo?

En emlekszem meg arra, amikor az enyemnek volt az atadasa, a felsobb emeleteken dolgoztak, az atadas utemeben takaritottak a lakasokat. Annyira buszke voltam, amikor megkaptam a kulcsot.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#14631) hurenzon válasza Ironizer (#14626) üzenetére


hurenzon
senior tag

Hagyjuk már a szánalmas kiszamolo.hu-t . Az utóbbi években katasztrófa amiket írogat .

(#14632) Ironizer válasza hurenzon (#14631) üzenetére


Ironizer
tag

Butthurt much? Amúgy semmi köze ennek a kiszámolóhoz, egyszerűen common sense.

(#14633) Madwe válasza hurenzon (#14631) üzenetére


Madwe
nagyúr

He? Nem tudom mi bajod a kiszamoloval, de a 6 havi megtakaritás kb az összes pénzügyi tanács legelső lépése dave ramseytől kezdve az utolsó keleti bölcsig :)

(#14634) petyametyo válasza boorit (#14618) üzenetére


petyametyo
aktív tag

Én félre rakom és majd egybe betorlesztem :R

(#14635) concret_hp válasza petyametyo (#14634) üzenetére


concret_hp
addikt

és annak mi értelme van ahhoz képest, mintha rendesen fizetnéd?

vagy fullba vagy sehogy :D

(#14636) petyametyo válasza concret_hp (#14635) üzenetére


petyametyo
aktív tag

Nálam a havi törlesztő befizetésnél 35% megy tőkébe 75% kamat ( tudom hogy szar 😁) . Így viszont egybe az egész a tőkébe megy.
Lehet ez csak szerintem jó ötlet ?( Kíváncsi vagyok a véleményekre)
Egyébként nem fizetem végig a hitelt . Jövő év elején 1 az azt követő évben még 1 LTP-mlejár. Pár százezer hitelem marad azt meg vegtorleszttem.

(#14637) AxBattler válasza petyametyo (#14636) üzenetére


AxBattler
félisten

35% + 75% = 110%
Téged biztos szeret a bankod... ;]

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#14638) petyametyo válasza AxBattler (#14637) üzenetére


petyametyo
aktív tag

Jogos :DD 35%-65%

[ Szerkesztve ]

(#14639) boorit válasza petyametyo (#14636) üzenetére


boorit
csendes tag

De közben végig kamatozik a tőkéd, ezért gondoltam, hogy folyamatosan törlesztenék bele (bár lehet, hogy csak minimálisan számít).

Illetve ezekhez a döntésekhez jó lenne kiszámolni, mennyivel fog nőni a tartozás a moratórium végéig. Jól gondolom, hogy ez a képlet (ha 8 hónapot számolunk?)

x = jelenlegi-tőke-tartozás * (1+(kamat/12))^8

Tehát van egy 10M forintos hitelem, amiből még 9,6M a tőke tartozás, 4% a kamata, akkor:

9,6M * 1,0033^8 = 9,86M, tehát 260Kval nő meg a tartozás? Ebben az esetben érdemes élni a moratóriummal, mivel a törlesztő 8 hónap alatt több, mint 260K, tehát ha később előtörlesztem, akkor nyerek vele.

(#14640) Csabroncka válasza petyametyo (#14636) üzenetére


Csabroncka
addikt

Szóval inkább az ltp-t halogatnám, vagy a nyugdíjpénztárt csökkenteném (Azt most spek céllal sem érdeme túltolni a mélypont előtt), de pont a hitelt ne fizessem :( az a legvégső állapot.

Miért? erre az az egyszerű válasz, hogy így jársz pénzügyileg a legjobban...

"in medias res"

(#14641) petyametyo válasza boorit (#14639) üzenetére


petyametyo
aktív tag

Ez igaz hogy a tőkéd kamatozik, viszont azt a futam idő végéig részarànyosan elosztják. Nekem ez azért jó mert ugye nem fogom végig fizetni a hitelt Viszont az egyszeri befizetésnél az a pénz amit befizetek az mind a tőkébe megy . Ez saját vélemény csak . Azért is dobtam be kíváncsi vagyok más véleményére .

Csebroncka. Mindent tudok fizetnie, hála istennek egyiket se kell szüneteltetni . A törlesztőt csak a fentiek miatt nem akarom. Egyébként se nagy összeg ,21500 Ft .
Inkább a matek része érdekel :R

[ Szerkesztve ]

(#14642) kiszi07 válasza boorit (#14639) üzenetére


kiszi07
senior tag

9 hónap, de igen. Valahogy így. Nekem 4,56 %-os kamatom van, ez havonta nekem 40-42e Ft kamat.

Slow down & you'll make less mistakes. At the pace of faith, work is productive, relationships prosper, & your spirit is at peace

(#14643) Csabroncka válasza petyametyo (#14641) üzenetére


Csabroncka
addikt

A matek úgy érdekeljen, hogy >6-12 havi tartalékod legyen! Most még van állásod, és remélhetőleg sokunknak meg is marad, de Augusztusig (belegondolni is rossz, hogy hogy a francba maradnak otthon az emberek), simán lehet, hogy te is fizetés nélküli szabadságra kényszerülsz, ha itt is tényleg mindent leállítanak (ugye ennek a lehetősége nagyobb sajnos, mint a nem-é).

Szóval első körben a megtakarítást kell parkoltatni, aztán ha a hitel sem megy akkor jöhet a moratórium. Eléggé megijedtem az MNB előrejelzésén, 80%-os nem fizetéssel számolnak júliusra :Y :( , nem hülyék, nyilván tudnak (készülnek a legrosszabbra) valamit.

Szóval most én személy szerint mindenkit agresszív spórolásra bíztatok (amin csak lehet), ha minden jól megy akkor meg lehet majd "költekezni".

"in medias res"

(#14644) petyametyo válasza Csabroncka (#14643) üzenetére


petyametyo
aktív tag

A 12 havi megvan , szerencsére.
Állami cégnél vagyok,ha itt azt mondják hogy nem kell jönnie , már mint ebben a pozícióban akkor kurva nagy gáz lesz itt.
Viszont matek része még mindig érdekelne ,ha van másnak véleménye, észrevettele :)

(#14645) OPiiPO válasza Csabroncka (#14643) üzenetére


OPiiPO
addikt

+1

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#14646) S.J.


S.J.
tag

sziasztok. svajcban elek, es bp -n szeretnek ingatlanba fektetni, egyelore csak gondolkozom hogy lehetseges. szuleim vennek fel a hitelt, nincs tartozasuk, netto 380e a havi bevetele a haztartasnak. 55-60 evesek. maximum mekkora hitelt kaphatnak, milyen leghosszabb idotartamra? koszonom :R

(#14647) petyametyo válasza S.J. (#14646) üzenetére


petyametyo
aktív tag

Azt hiszem, legalábbis férfinél 65 éves korig le kell járni a hitelnek

(#14648) Mauzes válasza S.J. (#14646) üzenetére


Mauzes
őstag

Max futamidőt nem ismerem, talán bankja válogatja. Mértékre vonatkozóan:

alt="" title=""

[ Szerkesztve ]

(#14649) skristof válasza S.J. (#14646) üzenetére


skristof
tag

bankmonitor.hu, bankracio.hu

(#14650) Mercutio_ válasza S.J. (#14646) üzenetére


Mercutio_
félisten

Én egyelőre várnék az ingatlannal amíg esnek az árak :U

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.