Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#14801) AxBattler válasza Qtya123 (#14796) üzenetére


AxBattler
félisten

Szívesen, sok sikert!

(#14798) Stanlee
Legalább 24 órában otthon érzi majd magát! :))

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#14802) lajafix válasza Qtya123 (#14794) üzenetére


lajafix
addikt

Rendes asszony lehet, aki napi 2-3 órát bkvzik azért, hogy a férje autóval járhasson közelebbre. :)

Egyáltalán milyen elethelyzettben vagytok, mennyire hosszútávúak ezek a munkahelyek?

Rock'n Roll

(#14803) Qtya123 válasza 426os (#14797) üzenetére


Qtya123
őstag

A 16. nekem szimpatikus hely lenne, de nem akarok olyan helyen lakást venni, ami nincs közel metrómegállóhoz. Nem tudom helyes e a gondolatmenetem, hogy eladáskor könnyebb egy metró közelit eladni.

A 13. kerületre még ránézek, bár nekem olyan összezsúfoltnak tűnik sok része, illetve tele van lerúgott lakásokkal 30 millió feletti áron. Nekem kicsit túlárazottnak tűnik a többihez képest.

j0k3r!: 2 éve közlekedik úgy, hogy a 200E-re Pestszentlőrinc átjárónál száll fel és onnan megy a metróig. Eddig nem panaszkodott szerencsére a csövesekre. A 3-as villamos nem lesz használva szerencsére. Ha mondjuk összejönne a Gyárdűlőnél egy lakás, akkor a Pöttyös utcai megállónál szállna fel. Az annyira gázos környék? :F

Én csak autóval mozgok ezeken a részeken, különösebben nem vettem észre, hogy több csöves lenne. Bár én nem tudok különbséget tenni. Nekem ugyanannyi csöves tűnik fel a népligetnél is, mint mondjuk a KöKinél lévő nagy buszmegállóban, meg azon a folyosón, ami megy ott a metró, meg a vasút felé.

lajafix: Ő nem túlzottan szeret vezetni. A 18. kerületi lakhelyünket meg a cég adja, azért vagyunk itt. Viszont lassan szeretnénk venni egyet. Az én munkahelyem teljesen biztos, válságálló, az övé is, és ő nagyon szeret ott lenni, nem akar váltani és új közösségbe kerülni. Sok dolgot elért már ott és jó a közeg is.

[ Szerkesztve ]

(#14804) axioma válasza Qtya123 (#14794) üzenetére


axioma
Topikgazda

Ha az auto ellen csak a havi kiadas szol: az 1700 km az benzinnel draga [meg a jarulekos fenntartasi ktg-ek], de varosi elektromos/hosszan elektromost tudo hibrid eseten nem. Egy jobb allapotu i-Miev [most 3M alatt] vagy esetleg klonja is tudhatja, es 8 Ft se lesz per km az aram, mar majdnem Bp berlet ara koruli nagysagrend. Csak konnektor legyen [neked szamlazo] a garazsban.
Az adott kornyekeken nem vagyok jaratos, de otleteket kertel, gondoltam ez is belefer. Persze csak akkor, ha a 4. ker olcsobb is es/vagy jobban van valasztek, hogy ezt a plusz beruhazast megsporold.

[kozben lattam az uj hsz-ed, ez me'g off-abb igy]
Mas kerdes, h mennyire fix a te ill. parod hogy sokaig ugyanott dolgoztok v tudtok ua. kornyeken. Alberletet lehet igy valasztani, de lakast - persze nem pont a mostani korulmenyek kozott - ritkabban vesz a mai atlag mint melot ahogy valt. Mi mikor kikoltoztunk, akkor kesobb mar a valtasnal ehhez alkalmazkodva kerestem - aztan most megint mas szempont lett elorebb, de csak a sulyok valtoznak.

[ Szerkesztve ]

(#14805) Mercutio_ válasza Qtya123 (#14803) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ha a cég biztosít lakást én tuti nem most vennék sajátot, amikor befagyott a piac és nulla a választék az árak viszont alig csökkentek :N

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#14806) Qtya123 válasza Mercutio_ (#14805) üzenetére


Qtya123
őstag

Ja, lehet kicsit félreérthető voltam a nemsokára az nálam minimum 1 év múlva lenne kb esedékes, csak jó előre elkezdünk már környékeket nézegetni, tervezni. A vételnél tekintettel leszek az árak irányára és attól függően tudom elhalasztani, vagy előrébb hozni. A helyzetet bonyolítja, hogy van egy pécsi lakásunk, amit majd el akarunk adni, azt is jól kell belőni, hogy mikor legyen az eladás. De ugye semmit nem tudunk, hogy mennyi ideig és milyen mértékű hatások lesznek a vírus miatt. :(

axioma: Hosszútávú munkák, maximum az lenne, hogy én unom meg és váltok valamikor a távoli jövőben. Feleségem esetén ugyanígy gondolom, hiába nem akar belátható időn belül munkahelyet váltani és a megszűnés/kirúgás esélye is a 0% környékén van. De ezektől függetlenül az eladás miatt és ha esetleg egyszer máshol dolgoznánk, nem lenne rossz valami M3 közeli hely, ahonnan sok része elérhető Budapestnek mondjuk 30-50 percen belül.

Amúgy megnéztem a fentebb említett Makk és Somfa utcákat, egész jónak tűnnek, bár mögöttük a Fertő utca nem a legszebb.

A Lakatostelepről tud valaki véleményt mondani? Láttam szépen felújított lakásokat, illetve van néhány tömb, amelyek kívülről is fel vannak újítva, igaz úgy a 60-as évek elején épülhettek. Ugyan nem a metrómegálló szájában van, de a 184-es buszhoz a séta 2 perc és onnan 7 perc alatt visz el a KöKi metróig.
Ott van a közelében egy hőerőmű, meg egy Büdi-tó nevezetű tó :), nem tudom ezekkel mi van.

[ Szerkesztve ]

(#14807) sapizee válasza Qtya123 (#14794) üzenetére


sapizee
csendes tag

Szia!
Mekkora lakást szeretnétek 35M-ért?
Tudom ajánlani a Századosnegyedet, 2 szobást már kapni bőven ennyi pénzből, 3 szoba is kijöhet, ha sikerül megcsípni (viszonylag kicsi a kínálat). A tömegközlekedés eléggé top, az 1-es villamos és 2-es metró pár percre van.

(#14808) Qtya123 válasza sapizee (#14807) üzenetére


Qtya123
őstag

Köszönöm a tippet Neked is! 50-55 nm közöttit keresünk.
Gyorsan ránéztem, valóban nincs nagy kínálat egyelőre, de a Százados utat és környékét végignézve a google mapson vannak szép tömbök. Azonban én a körúton belüli részeket élhetőség szempontjából egyáltalán nem ismerem. A Haller utca, Mester utca környékén sokszor megfordulok, na én az olyan jellegű szűk, zsúfolt épületekkel teli utcákat nem bírom elviselni. Ha fizetnének sem élnék olyan részeken.

Azt látom, hogy az általad ajánlott részen a körút túloldalán viszont a Hős utcai retektanya van.

(#14809) Csabroncka válasza Qtya123 (#14808) üzenetére


Csabroncka
addikt

Attól függ merre szeretnél, itt Gazdagréten a normális állapotú panel 54nm-es, 30-35 körül megy. Ezeknek a panel lakásoknak (szerintem) az egyik legjobb az elrendezése + erkély. Igaz ezek 7-11 emeletesek, de zöld övezet és már csak a parkoló autók alapján megállapítod, hogy a legtöbb itt vásárló és tulajdonos fiatal- középkorú az 50 - 60+ millás ársávból kiárazódott normál ember.

"in medias res"

(#14810) sapizee válasza Qtya123 (#14808) üzenetére


sapizee
csendes tag

Ez a városrész egyáltalán nem hasonlít az átlagos körúton belüli környékekre, nagyon sokáig külvárosnak számított. Forgalomcsillapított, fasoros utcák vannak zömmel, alacsony intenzitású beépítéssel (egyedül a Százados út forgalmasabb, mivel sokan a Hungária körutat itt kerülik el)

A Hős utcai tanya felszámolás alatt van jelenleg, a lakók egy részét már kiköltöztették. Zűrös arcokkal kb 2 éve nem találkoztam, pedig szoktam használni a Hős utcai villamosmegállót. Egy nagy irodaház is épül jelenleg a Hős utca innenső részén, biztos nem kezdett volna bele a fejlesztő, ha kockázatnak ítéli a retektanyát :)

(#14811) Mercutio_ válasza sapizee (#14810) üzenetére


Mercutio_
félisten

1-es villamos Népliget-stadion közötti megállóiban alapfelszereltség 1-1 drogos/alkesz, ahogy ezen a vonalon utasként is összefutok velük. Az irodaháznak van saját biztonsági szolgálata, beléptető rendszere, a tulajt hidegen hagyja milyen a környék a dolgozóknak pedig nem ott kell lakniuk.

Lehet ezt szépíteni, de egyes kertesházas részeket kivéve a lakók összetétele és a közbiztonság se túl fényes.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#14812) mokus1 válasza Mercutio_ (#14811) üzenetére


mokus1
addikt

Egyetértek veled, annyival egészíteném ki hogy maga az a rész amiről szó van az tényleg nem rossz, de az ut tuloldalan levo resz az gaz es nem csak a hos utca de azt nem tudom mennyire szivárognak a százados ltpre

(#14813) Mauzes


Mauzes
őstag

Sziasztok, van most olyan hüvelykujj szabály, hogy 1) mekkora a kb. "normál" vagy átlagos bruttó hozam lakáskiadáson Budapesten, és 2) ehhez képest eltér-e a nagy(obb) értékű családi házakon elérni kívánt hozam?

Megmondom miért kérdezem: kevés család ház van kiadó, ezért nehéz a kínált bérleti díjakat összevetni, megállapítani az ár/érték arányt. Viszont jóval több eladó ház van, így egy adott ingatlan esetén azt már könnyebb megállapítani, hogy mennyiért kínálnak hasonló ingatlanokat megvételre, azaz mennyi lehet a "reális" vételára.

Tehát ha teszem azt 5%-os hozamot tartunk normálisan elkérhetőnek, és mondjuk 350 ezres bérleti díjat kér a tulaj, akkor ebből az jön ki, hogy 84 millióra tartja az értékét. Ebből már jobban meg tudom állapítani, hogy túlárazott-e az adott bérlemény. Persze ez az egész csak egy hipotetikus számolgatás, ha nincs ilyen, hogy "normál" hozam vagy a tulaj egyáltalán nem ez alapján áraz, akkor én hiába számolgatom ezt...

(#14814) Stanlee válasza Mauzes (#14813) üzenetére


Stanlee
őstag

Szerintem ilyen nincs (ha valaki ismer ilyen anyagot, ne tartsa magaban), mert mindenki maskepp araz, ill. nagyon sok fugg attol, hogy az ingatlant mikor vette a berbeado.

A masik, hogy sok olyan haz van, amibe amilyen allapotban most van, nem koltoznel bele, de nagyon draga, mert a tulaj tudja, hogy ha ledozeroljak, akkor ertekesebb, mintha a haz felujitasra kerulne.

Szubjektiven: hasznalt ingatlan eseten valahol 4-6% kozott mozog adok elott ez az ertek, ujaknal 2-3%.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#14815) sapizee válasza Mercutio_ (#14811) üzenetére


sapizee
csendes tag

Ezt már inkább OFF-ba teszem.

Nem teljesen értek veled egyet. Általában az összes villamosvonalon össze lehet futni ilyen alakokkal, szerintem az 1-es ilyen értelemben átlagosnak tekinthető (inkább a Kőbányáról Blahára tartó 37-es a gázabb)

Az irodaház projekt bejelentése kb egy időben történt a kőbányai vezetés bejelentésével, miszerint az államtól kapott támogatással kipucolják a környéket. 2-3 évvel ezelőttig még itt volt az egyik drogelosztó központ, akkor még átszivárogtak felénk is a kétes elemek. Egy fejlesztő hogyan tudna bevonzani multikat, hogy ilyen helyen béreljenek irodát, ahol az irodisták félelemben szállnak le a villamosmegállóban, nehogy lehányja őket egy drogos-alkesz? Valószínűleg sehogy, és a telek megvásárlásánál is szempont volt, hogy az önkormányzatok vállalják a környék kitisztítását.

Azóta ez a helyzet megszűnt, a drogosok és terjesztők átszivárogtak Kőbányára, Zuglóba (Pillangó park) és a József Attilára. A Stadionoknál is több szar arcot szoktam látni, mint a Hős utcánál.

A közbiztonság a Századosnegyedben teljesen okés, a házak és lakótelepek többsége körbe van kerítve, az utcák bekamerázva. Nem összehasonlítható mondjuk a kőbányai oldallal.

(#14816) axioma válasza Mauzes (#14813) üzenetére


axioma
Topikgazda

A csaladi haz (na jo, modositatlan Kadar-kocka kivetelevel) sokkal egyedibb termek, mint a tarsashazi lakas, szerintem a kiadasi hozam sokkal kevesbe ingatlanar-fuggo, mert nem darab-darab adjak/veszik, sot sokszor ha a tulaj benne volt a tervezesben-epitesben vagy azota atalakitasokban (akar csak kert, vagy pl nalunk most a napelem beruhazas), akkor megvalni nem akar tole, akar jovedelem nelkul, csak a bevetel egyenlo fenntartasi ktg. szinten is kiadHATja.
Mas kerdes hogy most eppen nagyon sok embernek megvaltas lehet hogy nem 4 fal koze van zarva azzla, hogy ne hagyja el az ingatlant ami a tartozkodasi helye. Szoval akar magasabb arak is kijohetnek, de csak jo infrastruktura eseten, ld home office-ra kepes net. [De pl. mikor karantenoltak minket itt Pomazon, rohadt gyorsan kiderult hogy mig Bp-nek kb. minden szegleteben mukodik a csak online vasarlasbol onfenntartas, itt egyik szolgaltato se elerheto piaci alapon. Termeszetesen kaptunk segitseget a helyi onkoritol, tartalekokbol meg kis megszoritasokkal megoldottuk hogy csak 1x kellett.]

(#14817) Mercutio_ válasza sapizee (#14815) üzenetére


Mercutio_
félisten

Az, hogy van rosszabb környék nem jelenti azt, hogy ez már jó.

"...akkor még átszivárogtak felénk is a kétes elemek."
Ja, hogy helyi lakos vagy :D
A hős utca kitakaritása nem 2-3 éve volt, még 1/2 éve is voltak cikkek pedig a TEK ott van 1 köpésre... de ez egyébként is összetett téma, a problémát nem oldották meg csak szétterítették...

A beruházó jóval az építkezés megkezdése előtt hoz döntést többek között az önkormányzat ígéretére alapozva, aztán, hogy az mindent betart-e....
Btw a Népliget metró aluljáróban is ott fetrengenek a homeless-ek/drogosok mégis felhúzták a Telekom székházát ;)

Ettől függetlenül nem kizárt, hogy van olyan jó környék, mint a kérdező jelenlegi vagy a KÖKI közelében kinézett lakásai:R

OFF vége

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#14818) Qtya123 válasza Mercutio_ (#14817) üzenetére


Qtya123
őstag

Nincs túlzottan nagy tapasztalatom Budapest szerkezetében, de a közlekedés során látottak alapján kb úgy érzem, hogy ez a hol vannak zűrös alakok kérdés az alábbiak szerint néz ki:

Az összes olyan területen vannak alkoholistával, drogossal, hányással, vizelettel teli részek, amelyek közelében forgalmasabb tömegközlekedési pont van. Maximum ezeknek az alakoknak és képződményeknek az előfordulásában van szórás, hogy egyik helyen több van, másikon kevesebb, de mindenhol ott vannak valamilyen számban ezeken a környékeken. Legyen az KöKi, József Attila, Corvin, az egész belváros, Örs, a 13. ker forgalmas részei, Újpest központ stb...
Én ritkán tömegközlekedek, de mikor igen, akkor akár az M3, akár az M2 vonalán megyek, vagy épp buszozok végig látok ilyeneket az aluljárókban, vagy az állomások közvetlen közelében a felszínen.

Két terület, ahol nem szoktam látni ezeket a kriptafeszegető népségeket (persze attól gondolom még vannak, de ebben cáfoljatok, vagy erősítsetek meg), a családi házas övezetek legbelső utcáiban (legalábbis itt Erzsébettelepen), illetve a világ vége után kettővel lévő lakótelepeken, például Káposztásmegyer legkülső részein (Homoktövis utca, Tófalva utca), vagy Újpalota legszélén lévő lakótelep.

Szóval nem tudom van-e egyáltalán olyan hely Pesten, hogy metró közel, de retek sehol, vagy nagyon-nagyon kevés. Egyébként nem kimondottan ezt szoktam figyelni, mikor közlekedek, de én így látom.

[ Szerkesztve ]

(#14819) Mauzes válasza Qtya123 (#14794) üzenetére


Mauzes
őstag

Írtad, hogy Erzsébettelep nagyon király hely. A légiforgalom zaja nem zavaró? Csak mert ez kb. pont a légifolyosó széle alatti terület. Persze ha reptéren dolgozol, te már biztos megszoktad. :)

(#14820) Qtya123 válasza Mauzes (#14819) üzenetére


Qtya123
őstag

Eléggé a széle, ezért nem zavaró. Persze lehet hallani valamennyire a felszálló gépeket, de nem zavar. Ami meglepett, hogy sokkal halkabb, mint ismerőséknél, akik az Örsnél lévő lakótelepen laknak (Gyakorló utca, vagy köz). Ott pontosan felettük szállnak a gépek és új, minőségi nyílászárók ellenére is 2x olyan hangosak.
Mondjuk őket sem zavarja, megszokták már, de ez gondolom emberfüggő. Én gyermekkoromban olyan házban éltem, ami egy hegy lábánál volt és légvonalban kb 500 méterre egy kőbánya volt. Naponta volt robbantás. :)

[ Szerkesztve ]

(#14821) kexksz


kexksz
addikt

Sziasztok!

Budapest belvaros 20-25p korzeteben akarnek 35-45 m2 lakast venni, 30-35 millio korul. Ti milyen kornyekeken nezelodnetek? Egyelore 13. es 4. kerulet M3 vonala tunik szimpatikus lokacionak. Ujbuda, Belso-Ferencvaros, illetve Palotanegyed is tetszik meg, de ott ennyiert nem igazan kapni.

[ Szerkesztve ]

(#14822) goccer válasza Qtya123 (#14818) üzenetére


goccer
aktív tag

Jó meglátás, teljesen egyetértek. Nincs olyan pesti tömegközlekedési központ ahol ne lenne retek. Maximum ennek nagysága térhet el és változhat időnként.

(#14823) AxBattler válasza kexksz (#14821) üzenetére


AxBattler
félisten

A 4-es metró 11. kerületi szakasza mellett simán kapsz ennyiért lakást szvsz.

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#14824) kexksz válasza AxBattler (#14823) üzenetére


kexksz
addikt

Ott kicsit tulzasnak erzem a millios negyzetmeterarakat a panelokert

(#14825) AxBattler válasza kexksz (#14824) üzenetére


AxBattler
félisten

Etelén, Bikás parknál 30-35m HUF egy 50m2-es panel, állapottól függően.

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#14826) kexksz válasza AxBattler (#14825) üzenetére


kexksz
addikt

Lehet azert nem lattam, mert 35-45m2-re van allitva a keresesem, fentebb veszem, megnezem mik vannak. :) Mondjuk nekem nagyobb meretre nem igazan van szuksegem, inkabb legyen felujitott allapotban es kisebb.

(#14827) Stanlee válasza Qtya123 (#14820) üzenetére


Stanlee
őstag

En amikor bekoltoztem a zugloi kecoba, nem vettem eszre, hogy felettunk repkednek a gepek mig egyszer egy leszallas alkalmaval nezelodtem aztan csak lestem hogy pont a haz felett repulunk. Attol kezdve mindig hallottam a repuloket, de nem igazan izgattak.

Most rossz idoben a mi hazunk fele kanyarodnak a gepek es epp emelkednek, igy halljuk oket, de mivel ez csak viharban van igy, az ablak ugyis csukva van. Habar most nincs tul sok gep...

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#14828) Mauzes válasza Qtya123 (#14820) üzenetére


Mauzes
őstag

Köszi, valóban ez emberfüggő is. Én most Szemeretelepen vagyok, ami a zajtérképen már kb érintetlen (ellentétben Erzsébetteleppel), de azért még itt is lehet hallani a repülőket eléggé. Mondjuk engem sem zavar, mert alapból belvárosban lakom, de azért feltűnő.

(#14829) AxBattler válasza kexksz (#14826) üzenetére


AxBattler
félisten

45 és 50m2 között nincs akkora különbség...
35m2-es panelt arrafelé kapsz 25-30m HUF között.

[ Szerkesztve ]

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#14830) Mercutio_ válasza kexksz (#14826) üzenetére


Mercutio_
félisten

Pedig később jól jöhet, hogy nem kell rögtön költözni.
A felújítást pedig jól nézd meg, nem tudhatod mennyire alapos, vagy mekkmester csinálta.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#14831) attiati válasza Mauzes (#14813) üzenetére


attiati
veterán

2%pontos hibahatár simán benne van

(egyedi tényezők, adózás, stb...)

Innentől fogva 20-30 milliós eltérések jönnek ki értékben a fenti példában.
Feltéve, hogy a 350e-t jó kiindulási alapnak tartjuk.
De ugye a fenti példában egyik számot se lehet fixnek venni. 3 ismeretlenes egyenlet :D

+ igazából mindegy, hogy 1 hónappal ezelőtt milyen historikus hozamok voltak.
Azóta minden más.

Én azért elvárhatónak tartanám, hogy a kockázatmentes hozam felett +2%pont hozam kijöjjön hosszútávon, adózás után. Értéknövekedés + bérleti díjból együtt. Hisz kockázatos, nem likvid és munka van vele. És itt nem a máp+t tartanám kockázatmentes hozamnak, mert az egy egyedi termék, ami torzítja a piacot. Inkább a 10 éves forint hozam lenne a kiinduló pont.
De aztán megint visszakanyarodunk a valósághoz, hogy más a piaci gyakorlat (az adózás és a máp+ torzítása miatt).

[ Szerkesztve ]

(#14832) Oppenheimer


Oppenheimer
veterán

[link]

Nagyon sok személyes tragédiát okoz a kormány a rendkívül tehetségtelen válságkezelése az elvesztett munkahelyek miatt. Magyarországot fogja az egyik legsúlyosabban érinteni ez az egész. Viszont mások kárával én jól járok. A munkahelyem biztos, és a lakásárakat ez eléggé le fogja nyomni.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#14833) kexksz válasza Oppenheimer (#14832) üzenetére


kexksz
addikt

Ugy legyen, de szerintem ez max akkor elkepzelheto, ha nagyon sokaig tart a valsag. Amint ujra visszaszabadulnak az airbnb-k a piacra megindulnak felfele az arak. Eladasra meg nem nagyon kenyszerul senki sem a hitelmoratorium miatt.

(#14834) attiati válasza Oppenheimer (#14832) üzenetére


attiati
veterán

Igazából nem tehetségtelen, csak van egy fix kiadás Mo-on. Ez pedig úgy hívják, hogy korrupció (hallgatási pénzek, párthűség megfizetése, oroszok kifizetése)
Akkor is, ha nincs gazdasági teljesítmény.

És ez előnyt élvez / felülír minden racionális intézkedést.

Egyébként összességében nem jársz jól ezzel a helyzettel.

[ Szerkesztve ]

(#14835) axioma válasza kexksz (#14833) üzenetére


axioma
Topikgazda

Visszafele _szerintem_ rohadt lassu folyamat lesz mire egyaltalan utazni mernek [es tudnak: mashol is valsag van!] az emberek, airbnb-n foleg, merthogy rendes szallodaban hiheto h fertotlenitenek, ilyen maganemberes helyen ki tudja. Es nem csak a koronatol, barmi korokozora maradni fog fe'lelem.
Eladasi kenyszer nem csak azon van, aki a folyo hitelt nem tudja fizetni, hanem akinek fel kell adnia ez eletszinvonalabol, lefele [kifele] cserelni kenytelen - vagy csak az uj eletformaban, bulik nelkul a kozpont is elveszti vonzerejet, nincs alberlo pl. aki kitermelne. De a fenntartasi koltsegek sem moratoriumosak, ujepitesu portaszolgalatos, kotelezo garazsos helyek hirtelen luxusba mennek at.
Szigoruan szvsz!

(#14836) kexksz válasza axioma (#14835) üzenetére


kexksz
addikt

Nem tudom mennyire gondolsz a rohadt lassu alatt, de ha mondjuk 2-3 evig eltart ez, utana meg minden mehet ugy mint eddig az AirBnB-kkel, akkor megint ott tartunk, hogy 4 ev mulva akar a mainal magasabb arak is lehetnek.

(#14837) Csabroncka válasza kexksz (#14836) üzenetére


Csabroncka
addikt

Szerintem már most lehet pár új hirdetésen érezni, hogy jó az 10-15% olcsóbban is... Hová mennek az árak: itt egy cikk hozzá

Egyelőre nem érzem azt, Mo-n a fizetőképes keresletben az emberek tömegével lennénk 50-100 milliós ingatlanokra hitelképesek.

Nem kell messze menni, egy megyeszékhelyen simán elkérnek(tek) 30-40+ millát egy 60nm-s panelért.

Nem tudom volt-e valaki mostanában autószalonban ;] , tömegével jönnek vissza a lízingelt kocsik, van aki rá is kapott az alkalmi vételekre.

(szerintem ingatlan piacnak különösen jót fog tenni egy kis korrekció és realizálódik, hogy a putrikat és hulladékokat nem tudják eladni - és nem arról beszélek, hogy jó ingatlant 25%-al olcsóbban veszel, bár még az is elehet)

[ Szerkesztve ]

"in medias res"

(#14838) Oppenheimer válasza Csabroncka (#14837) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Igen, nekem van beállítva egy szűrőm, amiben tavaly év második felében még alig volt lakás, most meg annyi lakás van benne hogy nem győzöm végignézni. És csak egyre több lesz.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#14839) kexksz válasza Csabroncka (#14837) üzenetére


kexksz
addikt

Nem nagy minta, de amit en figyelek kb 20db, 30-35 millios lakas 2-3 honapja, abbol eddig 2-nel csokkent az ar 1 millioval, 3-at pedig levettek, tehat vagy eladtak vagy megsem akarjak most hirdetni. Ez sajnos egyelore nagyon messze van a 10-15%-kkal olcsobbnal. Masik oldalrol lehet, hogy az uj hirdetesek tenyleg olcsobbak, azt nem neztem, lassan fordul a hajo ilyen teren, mert mindenki ragaszkodik az arak tetejehez, amig tud.

[ Szerkesztve ]

(#14840) axioma válasza kexksz (#14836) üzenetére


axioma
Topikgazda

Ja, a 2-3 ev mar realis nekem is, en azt mondom h addig viszont nem csak 10% eses lesz amit a - nyilvan most is mielobbi tranzakciot akaro - ingatlanosok hirdetnek. Hanem mondjuk 20-30%, tehat aki "most" is [azaz majd az aljan] tud venni, az jol jarhat. Bennem is megvan a zabszem, bar nem belvarosi de bp-i lakasra, ha lemegy ennyit es a tobbi hitelunk kimegy addigra... lassan abba a korba er a kov nemzedek.

[ Szerkesztve ]

(#14841) 426os válasza kexksz (#14839) üzenetére


426os
őstag

Szerintem a gyors, pánik eladásoktól eltekintve még nem most kell várni a nagy csökkenést. Bár hozzáteszem láttam olyan hirdetést mostanában, ahol konkrétan bele volt írva, hogy sürgős az eladás és kb 15-20%-al volt alacsonyabb az ára, mint pár hónapja a hasonló lakásoknak a környéken. Aki teheti még kivár az eladással. Én 1-2 év múlvára várok jelentősebb csökkenést (kicsit optimistán, mert az év eleji árakkal és hitel feltételekkel amúgyis akkorra jutottam volna el a vásárláshoz). Addigra vége a moratóriumnak, nagyjából körvonalazódik, hogy mekkora a válság és valószínűleg piacra kerül több, befektetésre vásárolt lakás, vagy a megszorult tulajok próbálnak megszabadulni a magas törlesztőtől. Ha marad a melóm (nagy esély van rá) és maradok is hitelképes, akkor úgy gondolom így 30 alatt jó beszálló lehet majd számomra ez az alkalom. Persze addig érdemes lesz meglovagolni a csökkenő bérleti díjak adta lehetőséget, ami lehet kicsit tovább tolja a vásárlás időpontját. Na meg persze a most biztosnak tűnő állásoknál is rezeghet a léc, ha nagyobb lesz a baj, mint most gondoljuk. Nehéz most okosnak lenni.
Egy biztos, a bérleti díjak egyértelműen esnek, a hirdetésfigyelőmben tömegesen jelennek meg az új lakások. Ismerősi körben is hallottam már jelentős engedményeket, még ha ideiglenesen is, pedig nincs gond a fizetéssel. A hosszú távú, jól fizető, megbízható bérlők most alkupozícióba kerülnek, főleg, ha magas bérleti díjat fizettek.

.

(#14842) kexksz válasza 426os (#14841) üzenetére


kexksz
addikt

Kerdes, hogy mennyi lehet a csokkenes. Sajat helyzetemet nezve 130k alberletet fizetek most, ennyivel szamolva ha varok 2 evet, akkor addig tobb mint 3 millio forint elmegy meg alberletre. (Hozama az alternativ befektetesnek gyakorlatilag 0 - inflacio, mert ennyi idore semmi ertelmes helyre nem lehet berakni a toket, kb cash-ben marad.) Ha akkor az ingatlanok mondjuk epp 3 millioval olcsobbak, akkor teljesen felesleges volt. Ez a time the market hozzaallas lakasnal nekem meg egy fokkal macerasabbnak/nehezebbnek tunik mint mondjuk reszvenyeknel, es ott sem egyszeru.

[ Szerkesztve ]

(#14843) Oppenheimer válasza kexksz (#14842) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Lakásvásárlásnál végtelenszer egyszerűbb időzíteni, mint a tőzsdén.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#14844) kexksz válasza Oppenheimer (#14843) üzenetére


kexksz
addikt

Hat, a mostani helyzetet elnezve a lakaspiacon talan tenyleg egy fokkal jobban ervenyesul a jozan esz. :D

A baj, hogy lehet idozitgetni akarhogy, ha jovo honapban a kormany bejelent egy CSOK 2.0-t meg babavarot vagy barmilyen ingyen penzt, ami egybol megdobja megint mindennek az arat. En meg biztos vagyok benne, hogy a kovetkezo par evben soha nem leszek semmi hasonlo intezkedes kedvezmenyezettje.

[ Szerkesztve ]

(#14845) Oppenheimer válasza kexksz (#14844) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Látom látod. :D Itt meg egyszer fordul a piac akkor fordult, nem ugrál le föl. Nálunk nagyobb lesz a gazdasági hatása mint máshol, de attól még nem lesz elhúzódó válság várhatóan. Idei év kuka, jövőre már bővülni fognak a munkahelyek. U shaped recoverynek nézünk elébe mi is. Tehát az idei áresést érdemes kihasználni és venni, annak aki vásárlások gondolkodik egy ideje.

Fogadjunk nem lesz új keresletnövelő intézkedés idén és jövőre.

Inkompetens a kormány (lásd nyugdíjemelés wtf?), de annak legalább politikai oka van (választásokra már készülnek, olcsó szavazat). Használt lakáspiac megtámasztásanak végképp semmi értelme.

[ Szerkesztve ]

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#14846) kexksz válasza Oppenheimer (#14845) üzenetére


kexksz
addikt

Szeretnek en ennyire bizni a magyar vezetok kovetkezetessegeben, hogy kijelentsek ilyeneket, remelem neked lesz igazad. :)

(#14847) Oppenheimer válasza kexksz (#14846) üzenetére


Oppenheimer
veterán

Gondolkodj a fejükkel

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid

(#14848) 426os válasza kexksz (#14842) üzenetére


426os
őstag

Első lépés akkor a bérleti díj csökkentése legyen, ha van rá lehetőség ;)
Könnyebb helyzetben vagy, ha már letelt a szerződésben foglalt időszak.
A jövőbe ne lát senki, mindenki csak spekulál vagy a múlt történéseit próbálja kivetíteni a jövőre. Ha úgy látod itt az ideje és megteheted, hogy vásárolsz, akkor hajrá. Én nagyon kinulláznám magam, ha idén vásárolnék így mindenképpen várnom kell és bízom abban, hogy számomra kedvezően alakulnak a dolgok. Ha jövőre drágulás lesz, megszívtam, van ilyen.

.

(#14849) axioma válasza kexksz (#14844) üzenetére


axioma
Topikgazda

Sztem a rozsda 5% afa-ban kimerul, ami kozvetlen penz, masra sincs, gyerekek hosszutavu cel abbol kihagyhatnak par ev tamogatast... Esetleg me'g a hitelezest megtamasztjak egy specko esetben adott [kozfogl mar volt de biztos lehet mas ertelmes feltetel is, pl. roghozkotesi szerzodes mint a felsooktatasban...] allami kezessegvallalassal, h alacsony onerovel is menjen. Maganembereknek sztem mas nem, epitoiparnak meg majd lesz mas dolga [es ne felejtsuk el azt se, h munkaerohiany miatt elmaradt felujitasok egy resze is megtortenhet, foleg h otthon van es kritikusabban korbenez a ne'p].

(#14850) kexksz válasza 426os (#14848) üzenetére


kexksz
addikt

Szerencsere jo arc a tulaj es 3 honapra csokkentettuk is 100k-ra. Oktoberig van szerzodes, utan en nyilvan ujratargyalnam a piaci arak alapjan, mint ahogy velem is mindenki ujratargyalta az elmult 5 alberletemben, amig emelkedes volt. :)

De itt nem a konkret osszeg a lenyeg, hanem hogy az ingatlanaresesnek kompenzalnia kell az albira kiadott penzt, lehet az 1-2-3-4 millio is.

axioma: Szerintem is, de en ebben az orszagban nem merek 100%-os kovetkezteteseket levonni jozaneszre alapozva.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.