Hirdetés

2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#14101) skristof válasza Drizzt (#14100) üzenetére


skristof
tag

a clickbait cím mögött valójában nem az történt, hogy mindenki személyi kölcsönre vett TV-t a karácsonyfa alá?
év végén jellemzően csökken a lakás adás-vételek száma

(#14102) stickermajom válasza Stanlee (#14099) üzenetére


stickermajom
addikt

Azt nem értem, hogy ez a kényelmetlenség miért nem aláírás előtt volt probléma..

(#14103) axioma válasza skristof (#14101) üzenetére


axioma
Topikgazda

En lakascelra vettem fel szemelyi kolcsont. Nem vasarlas, napelem-telepites. Futamido 1 ev (bar ha osszejon fel ev utan nullazzuk), ossz kamat kevesebb mintha a 15 eve meglevo es normalisan fizetett lakashitelunk bankjatol kerunk lakashitelt (csak ing.ertekbecsles ketto lett volna darabja 30e korul). Hiaba olcsobb a hitel maga, itt az ossz koltseg dontott. Raadasul pont novemberben vettem fel.

(#14104) Stanlee válasza stickermajom (#14102) üzenetére


Stanlee
őstag

Lehet, hogy nem adnak rola ki egyszeruen igazolast az onkormanyzatnal, vagy nincs kedve/ideje bemenni. Az is lehet, hogy nem olvasta el vagy ertette meg amikor elolvasta a szerzodest, hogy mi mindent kell beszereznie. Ha eladsz sokszor ramondod mindenre, hogy okay, meg persze, aztan amikor ott van hogy be kell szerezni, akkor mar csak a baj van vele.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#14105) Drizzt válasza skristof (#14101) üzenetére


Drizzt
nagyúr

Szerintem sokkal erdekesebb a kamatperiodusok alakulasa, meg a hitelallomany abszolut mertekenek alakulasa.

I am having fun staying poor.

(#14106) Mauzes


Mauzes
őstag

Sziasztok. Konkrét tanácsot nyilván majd az adott bank fog mondani, de szívesen venném a gyakorlati tapasztalatokat tőletek is, aki érintett ilyenben.

Idén hitelt kell majd felvennem ingatlan vásárlásra. Még soha nem vettem fel hitelt, ezért nem tudom, hogyan megy. A legérdekesebb kérdés, hogy pontosan mit fogad el jövedelemnek a bank, amely a maximum felvehető összeget fogja majd korlátozni. Nálam a lényeg, hogy a fix havi utalt bérem mellett van egy évente egyszer fizetett bónusz is. Ezt pl. idén fogják nekem utalni, de feltételezem, hogy könyvelés és járulék szempontból 2019. évi jövedelemnek minősül.

Szóval az ilyen egyszeri tételeket hogya veszik figyelembe a bankok?

(#14107) albiosz válasza Mauzes (#14106) üzenetére


albiosz
őstag

Raffi nekem a negyedéves bónuszokat nem vette figyelembe.

(#14108) stickermajom válasza albiosz (#14107) üzenetére


stickermajom
addikt

Bónuszt nekünk sem, cserébe asszony cafeteriáját igen, az enyémet nem. :D

Tényleg, van valakinek gyakorlati tapasztalata, hogy a Rafinál a "dokumentumok és az értékbecslés alapján megkezdtük a hitel elbírálását" email után mennyi ideig szokott tartani a bírálat maga?

(#14109) Mauzes válasza albiosz (#14107) üzenetére


Mauzes
őstag

Hm, az nekem elég nagy szopás lenne, ugyanis olyan a munkám, hogy a bónusz a teljes jövedelmem kb felét is kiteheti. Elég wtf, ha ezt 0%-ban veszik figyelembe. Bár azt is megértem, hogy ha ez nincs szerződésben fixálva, akkor a bank szerint a jövőben lehet 0 is a bónusz.

(#14110) Mauzes


Mauzes
őstag

Ja bocs, és az nem tiszta még nekem, hogy mekkora időtávra nézi a bank a jövedelmet? Utolsó hónap, vagy utolsó 3 hó átlaga, vagy utolsó év átlaga?

(#14111) albiosz válasza stickermajom (#14108) üzenetére


albiosz
őstag

Igen, cafit nekem is beszámították. Elbírálás nálunk gyors volt, mert kiemelt projektjükben vettünk, így neked nem mérvadó szerintem.

(#14109) Mauzes: Jól látod a helyzetet. Próbálj az ő fejükkel gondolkodni. Raffi pl. utolsó 3 hónapot vizsgál, de ez is lehet eltérő bankonként.

(#14112) dugynok válasza Mauzes (#14106) üzenetére


dugynok
senior tag

Bankja vàlogatja. Eleve 3 havi szàmlakivonatot kérnek és a munkàltatói igazolàsban is az elmúlt 3 hónapra kérnek infót részletezve àltalàban, mivel ìgy làtjàk a rendszeres jövedelmedet. Éves bónuszt nem veszik figyelembe szerintem, mivel nem olyan rendszeres, mértéke eléggé vàltozó is lehet illetve a 3 havi keresetkimutatàsba nem is fogjàk làtni lehet. Hiàba adsz be 6 havit mondjuk, hogy làssàk a bónuszod, figyelmen kìvűl hagyjàk.

[ Szerkesztve ]

(#14113) Mauzes válasza dugynok (#14112) üzenetére


Mauzes
őstag

Köszi a válaszokat!

Elméleti kérdés: ha egy adott jövedelem alapján megítélnek és kiutalnak hitelt, akkor a jövőben bármikor vizsgálják-e a jövedelmet? Nyilván az az eset érdekes, ha bármilyen ok miatt esetleg csökken a hitelfevétel után.

Én azt feltételezem, hogy a banknak nem nagyon érdeke szarakodni, ha a hitel rendesen van törlesztve, de éppen a szerződésben lehetséges olyan pont, hogy a jövedelem csökkenést be kell jelenteni, vagy hasonló.

[ Szerkesztve ]

(#14114) dugynok válasza Mauzes (#14113) üzenetére


dugynok
senior tag

Nem nézik, miutàn megkaptad az a lényeg, hogy fizesd. Mikor lementek a vàlsàgnàl az ingatlanàrak, olvastam - nem tudom mennyi az igaz belőle -, hogy kértek pótfedezetet egyeseknél, mert sokkal több volt a hitel, mint a fedezet értéke...

(#14115) Stanlee válasza Mauzes (#14113) üzenetére


Stanlee
őstag

2012-ben kevesebb volt par misivel a lakasom erteke, mint amennyi hitel volt rajta. Nem kert a bank semmi plusz fedezetet.

A fizetesem az eredeti hitelbiralatkori osszeghez kepest nagyjabol otszoros volt, ill. a torleszto mar a felett volt, mint az egyetlen naluk levo keresetemrol szolo 6-7 eves papiron levo osszeg. Uj igazolast fizetesrol sose kertek azota. Ameddig fizetsz, addig nem piszkalnak, mert nekik sem jo rontani a statisztikat bedolt hitellel.

Stresszelni meg nem jo egymast azzal, hogy bejelented nekik onkentesen, hogy munkanelkuli vagy, vagy munkahelyet valtottal.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#14116) axioma válasza Stanlee (#14115) üzenetére


axioma
Topikgazda

En se jelentettem be anno nagyon az elejen a munkahelyvaltast, de tudataban voltam, hogy 1. kene 2. mivel hozzajuk erkezik, nemcsak hogy latjak ha valaki hobbibol nezegeti, hanem adott esetben irhato ra trigger...
Raadasul az uj melohelyen nem jelent meg annyi fizu mint a regin, mondjuk tobbet kaptam csak hajlandoak voltak szetutalni tobbfele. Egyetlen mentseg hogy a hitel papiron (inditva) kozalkalmazottikent lett, es a parom az valtozatlanul az - de megmondtak, hogy ezt az en fizumra adtak meg, nem az o statuszara.

[ Szerkesztve ]

(#14117) Stanlee válasza axioma (#14116) üzenetére


Stanlee
őstag

Nekem szerencsere nem a hitelezo banknal volt a szamlam, amire kaptam a fizetesem. Viszont a hitelbiralatkori fizetes vs. torleszto nagysaga ha eleri vagy meghaladja a fizetes nagysagat, valami kerdest azert felvethetett volna bennuk...

Szerintem akkor szoktak inkabb ilyen dolgok utan nezni, amikor valami szerzodesmodositas tortenik.

“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany

(#14118) Mauzes


Mauzes
őstag

Még egy kérdés, csak kíváncsiságból, nem biztos, hogy tudjátok:

Tegyük fel, hogy 3 havi jövedelem igazolás kell, és pont az egyik hónapban van egy nagyobb jövedelem utalás a bónusz miatt. Megkérdeztem a céget, a bónuszt lehet akár a bérrel együttesen is utalni, tehát nem is lenne külön tétel. Ekkor pl. figyelembe veszi-e a bank és átlagolja a 3 hónapot, vagy ezt kiszűri?

Vagy akár még egy másik eset, ha mondjuk a bónuszt pont a hitelfelvételt megelőző hónapokra egyenletesen szétosztja a cég. Ekkor gondolom a bank figyelembe veheti, hiszen látja a magas jövedelmeket minden hónapban (?)

Bár belegondolva mondjuk a jövedelemigazolás nem egyenlő a banki kivonatokkal, és azon nyilván külön szerepelne a bónusz, szóval lehet az egész fejtegetésem felesleges...

(#14119) DigitXT válasza Mauzes (#14118) üzenetére


DigitXT
félisten

Ha jövedelemigazolást* kérnek (márpedig szoktak), ott a cégnek a bank előírása
szerint kell kitölteni a formanyomtatványt, és az már nem három hónapra szól.:N
Szerk: illetve, ahogy itt olvasom, lehet, hogy annyira szól, nekem az évet nézték.

Az csak hab a tortán, hogy ehhez a kivonatnak stimmelnie kell.:D Abból szoktak
csak 3 hónapot bekérni... Nekem pl. azon kezdtek problémázni, hogy a cég által
beírt egyszeri levonás az tényleg egyszeri volt-e tavasszal, s hogy megtörtént-e?!
(Mivel tavasszal volt, naná. Jobbnak láttam elküldeni a releváns számlakivonatot.)

*: a jövedelemigazolás nem ugyanaz, hogy benyújtasz számlakivonatokat. Nem
te igazolod a jövedelmet, hanem a munkáltató.:B Szerk: de látom, te is ezt írod.

[ Szerkesztve ]

(#14120) dugynok válasza Mauzes (#14118) üzenetére


dugynok
senior tag

A munkàltatódon múlik az egész. Beszéld meg, hogy ossza szét 4 felé a bónuszod - ha màr tudod mikor nyújtod be a hitelt - elötte és a fizetéseddel együtt, bérkifizetés cìmén utalja. Azért 4 fele, mert ha valami csúszàs van, újra bekéri a bank, de akkor esetleg a következő fizud is beleesik... A munkàltatóiba - bankos formanyomtatvàny - meg a munkàltatód ne ìrja külön a bónuszt, plusz az alapbéredhez is többet ìrjon (nav ùgyse nézi). Persze ehhez jàtékos munkàltató kell...
Viszont hitel szempontjàból ne nyùjtózkodj túl, a bónusz nem biztos, hogy mindìg lesz és ekkora...

[ Szerkesztve ]

(#14121) Mauzes válasza dugynok (#14120) üzenetére


Mauzes
őstag

Most nyilván csak elméleti kérdésekről beszélünk, nem szándékozik senki csalni. Szóval teoretikusan, tényleg kb bármit beírhat a munkáltató a banki formátumú jövedelemigazolásba? Ez nem derülhet ki, nem lehet belőle gáz?

(#14122) mrhero válasza Mauzes (#14121) üzenetére


mrhero
tag

Nem írhat be bármit. Azt kell beírnia, amennyit utalt a megadott számlára az adott periódusban. Nekem 3 hónapot vizsgáltak. Számolnak belőle egy átlagot, az a lényeg, azt használja a bank a kalkuláció során. Nekem azt hiszem pont benne volt a bónusz és felhúzta, de anélkül is meglett volna. Szerintem számolniuk kell vele ha beleesik. Ugyanolyan adózott jövedelem az is.

(#14123) Nordik


Nordik
őstag

Mivel beszéltek a fizetésekről. Ugye altalaba 250 nettó felett kedvezőbb kamattal adnak hitelt. Tegyük fel a hitelfelvétel pillanatában megvan e fölött mondjuk 300e, majd pár év múlva úgy hozza az élet, hogy nem keresel ennyit, csak mondjuk 200at. Olyankor mi van a kamatkedvezmennyel? Vagy olyankor már senkit nem érdekel? A lényeg a hitelfelvetelkori kereset?

(#14124) dugynok válasza mrhero (#14122) üzenetére


dugynok
senior tag

Igen jól mondod, ìgy gondoltam èn is :) Szóval a kettőnek egyeznie kell, ùgy beìrhat bàrmit....

(#14125) Atapi válasza Nordik (#14123) üzenetére


Atapi
senior tag

Én nemrég vettem fel hitelt az Ersténél. Pontos feltételeket nincs kedvem megkeresni, de valami olyasmi, hogy félévente nézik az utolsó három hónapot, és ha nem teljesül a vállalt jövedelem, akkor fél évre bukom a kamatkedvezményt. Amennyiben a feltétel ismét teljesül, a kedvezmény visszaáll. Gondolom valami hasonló lehet más bankoknál is a rendszer.

(#14126) KoVee84 válasza Atapi (#14125) üzenetére


KoVee84
senior tag

Mi otpnél vettünk fel hitelt, ott nem volt ilyen a szerződésben.

(#14127) Drizzt


Drizzt
nagyúr

Index.hu-n van lakáspiac keresletcsökkenésről hír, ha jól látom az ingatlan.com-os fickó linkelte be hozzá ezt az adatot, ami alapján lett a cikk: [link] Mondjuk hogy az érdeklődés mit takar... Megnyitott link?

I am having fun staying poor.

(#14128) kalifa777 válasza Atapi (#14125) üzenetére


kalifa777
tag

Szia. Kb. mennyi ideig tartott asz elbírálás? Tavaly december 12-én nyújtottuk be papírokat, értékbecslő még nem volt.
Szerintetek február közepén megkapjuk a pénzt? (Erste)

(#14129) attiati válasza Drizzt (#14127) üzenetére


attiati
veterán

Általában azt szokta érteni alatta, hogy ing.com-on online mennyi kattintás van a hirdetésekre. Mondjuk soha nem értettem, hogy miért mindig ilyen szerencsétlen időszakokat választ, hogy Pünkösd, Karácsony. Fel és le is torzíthatja. Pár nap szabadsággal elmentek az emberek hosszú szabira. Kihasználták a hosszú időszakot és elutaztak valahova, vagy éppen ellenkezőleg és bújták az ingatlanhirdetéseket?

(#14130) stickermajom válasza kalifa777 (#14128) üzenetére


stickermajom
addikt

Az szép. Értékbecslő nem is jelentkezett? Ha nem, akkor én lehet megeresztenék egy telefont.

Mi 18-án adtuk be a papírokat, 20-án futárt küldtek (!) a hiánypótlás miatt, 27-én jött az értékbecslő.

(#14131) vg válasza Nordik (#14123) üzenetére


vg
addikt

Nekem több mint egy évtizedig volt otp lakáshitelem, sokszor vettem fel fizetés előleget amit fél évig fizettem vissza, -30% kevesebbet utaltak fél évig. Nem volt baj soha.

(#14132) Lokids


Lokids
addikt

Sziasztok!

Októberben vettem egy lakást 14.9M-ért. Most reggel jött meg a NAV levele, hogy ha már ilyen mocskos gazdag vagyok, legyek kedves befizetni 4%-t.
Na most ez az első ingatlanom és nem vagyok még 35. Nem csak 2%-nak kellene lennie?
Bár arra a 2%-ra sincs most pénzem. Ilyenkor mit lehet tenni? Mert ha jól olvastam van 15 napom erre. De még jövő hónapban se lesz felesleges 300 ezrem (600 pedig végképp nincs).
Ha jól tudom lehet kérni részletfizetést. Ennek mi a menete?

If you chase two rabbits you will lose them both.

(#14133) Atapi válasza Atapi (#14125) üzenetére


Atapi
senior tag

Annyit rosszul írtam, hogy nem jövedelem, hanem jóváírás vállalás volt nálam, vagyis a számlára érkező pénznek nem feltétlenül kell jövedelemnek lennie, illetve több részletben is érkezhet, viszont a bankon belüli, számlák közötti átvezetés nem számít ebbe bele.

@ (#14128) kalifa777: én közvetítőn keresztül intéztem a hitelt, ami lassította a folyamatot, illetve elakadt egy helyen a kommunikáció, ami miatt gyakorlatilag volt kb 2-3hét, amikor nem történt semmi, hiánypótlásra várt a bank, csak mi erről nem tudtunk, szóval ha nem történik semmi, érdemes érdeklődni. Így kb szept. végén adtam be a papírokat, november közepén volt meg a pozitív bírálat, dec közepén folyósítás. Nem árt egy jó ügyvéd, aki a földhivatalt intézi, mert sok mindent kell beadni, mindent érkeztetve fogad csak el a bank, illetve a lakásbiztosításra is figyelj, mert nálunk a végén amiatt húzódott kicsit a folyósítás, érdemes jó előre megkötni.
A helyzetedet most szerintem az rontja leginkább, hogy év végén megállt az élet. Nálam az értékbecslés pl 1héten belül megvolt...

(#14134) HoTDoG válasza Lokids (#14132) üzenetére


HoTDoG
tag

Az ügyvédnek illett, vagyis inkább kötelessége lett volna ezt megkérdeznie Tőled és intéznie amikor a szükséges bejelentést beadja a NAV felé, amin lehet igényelni a 12 havi részletfizetést és ilyen esetben ugye egyértelműen a kedvezményt is.
Utólag is lehet kérni elbírálást, de valszeg az már egy fokkal macerásabb lesz. Bár a szitu tök egyértelmű, igazából automatikusan is adniuk kellene. Inkább akkor körülményes, ha kéred az illeték teljes vagy részleges elengedését. Ehhez talán csak a legutóbbi ambuláns lapodat nem kell benyújtani. Itt a fórumon sokan írták, hogy hallottak olyanról akinek elengedték, de én még a környezetemben ilyet nem hallottam, inkább csak azt, hogy a NAV válaszul elküldte, hogy minek vett ilyen drágán (több mint 15 m volt) vagy adja el az autóját és fizesse abból.

[ Szerkesztve ]

(#14135) Lokids válasza HoTDoG (#14134) üzenetére


Lokids
addikt

Értem. Akkor még nem szívtam meg, csak macerás lesz intézni?

If you chase two rabbits you will lose them both.

(#14136) astorre19 válasza Lokids (#14135) üzenetére


astorre19
aktív tag

A felét szerintem viszonylag egyszerűen elengedik,hisz a feltételeknek megfelelsz
.A maradékra meg jár 12 havi kamatmentesen részlet alanyi jogon,500.000 Ft alatt.Érdemes lenne bemenni a NAV.hoz és ott segítenének mi a menete.Annyi fontos,hogy ezt egy lépésben már nem tudod elintézni,tehét kérni kell a "%os illetékkedvezményt,majd ha arról megjött a határozat utána tudod a részletfizetést intézni én így tudom.

Battletag: SHADOWDRAGON#26677

(#14137) Baltazár123 válasza KoVee84 (#14126) üzenetére


Baltazár123
senior tag

"Mi otpnél vettünk fel hitelt, ott nem volt ilyen a szerződésben."
OTP-nek jelentősen magasabbak a kamatai az összehasonlítás alapján és mégis sok ismerősöm is hozzájuk tódult hitelért. Ha egyszer én ezt megérteném :)

(#14138) stickermajom válasza Baltazár123 (#14137) üzenetére


stickermajom
addikt

Gondolom 100 éve ott vannak, mást nem is nagyon ismernek itthon. Rengeteg ismerősöm van, akinek a bank az az OTP, más nem is létezik.

(#14139) astorre19 válasza stickermajom (#14138) üzenetére


astorre19
aktív tag

Annyi a jó benne,hogy ott tudsz intézni 16:00 után is dolgokat személyesen,mert elég nagy %-ban nyitva vannak.Csak Debrecenben van tapasztalatom,de ilyen téren a többi bank siralmas.Pl K&H 2 fiókja van Debrecenben,csak az egyik van nyitva 17-ig,de az pénzforgalom mentes.Mentem számlát megszüntetni,de nem lehetett kifizetni amit még kellett volna,azt mondja menjek holnap a másikba ami 16 -g van nyitva mindig.Mit gondoltak vajon,viccből mentem 16 után..
Persze ennek megvan a felára,én is kénytelen voltam váltani mikor lakáshitelben másik bank 2 millióval többet adott valamivel kevesebb törlesztőért mint az OTP.(futamidő,kamatperiódus ugyanaz).

[ Szerkesztve ]

Battletag: SHADOWDRAGON#26677

(#14140) Mauzes


Mauzes
őstag

Amatőr kérdés, de azt ugye jól gondolom, hogy a bankok kizárólag előre kiválasztott konkrét ingatlanra adnak csak kedvező kamatozású jelzáloghitelt, ha már van megkötött adásvételi?
Tehát nincs olyan (még az igényelt összeghez képest magas jövedelem esetén sem), hogy X jövedelemmel megigényelsz egy Y összegű hitelt egy előre nem meghatározott, de a tervek szerint Z értékű ingatlan megvásárlására, és akkor a hitelösszeg ismeretében kiválasztod majd az ingatlant, amelyre a bank az adásvétel után bejegyezheti a jelzálogot.

Nem biztos, hogy életszerű a felvetés, de ha előre tudod, hogy adott jövedelemmel mennyi a maximum hitel, amit kaphatsz, az segít neked abban, hogy egyáltalán kiválaszthasd az ingatlant, amit akarsz.

(#14141) astorre19 válasza Mauzes (#14140) üzenetére


astorre19
aktív tag

Előzetes hitelbírálatot lehet kérni,amiből megmondják kb mennyi az annyi,de oda nem adják előre

Battletag: SHADOWDRAGON#26677

(#14142) sakal83


sakal83
addikt

Megint lejebb mentek a hitelkoltsegek. Erdemes ujra atnezni akinek folyamatban van.  [link] 

(#14143) -juc- válasza Baltazár123 (#14137) üzenetére


-juc-
aktív tag

Nekem is OTP-s van. Mert helyben elérhetők, és a folyószámlám is ott van, meg apumé is, aki adminisztratív adóstársam (KATA-s Bt-ként egyedül labdába se rúghattam a NAV-igazolás szerinti 80-párezer Ft-os jövedelmemmel :((( ).
Az ügyintézés példás volt, a hónap legelején kötöttük meg az adásvételit, utána az ingatlanra felvett hitelt még végtörleszteni kellett az eladóknak, levetetni a jelzálogot stb., viszont ezen nehezítések ellenére a megigényelt hitelt ugyanazon hónap végén már folyósították is. Megkérdezték, hogy ez vagy a következő eleje, lévén így elsején már volták is az első részletet.
Ehhez jó ügyvéd is kellett, aki hajlandó volt utánanézni, hogy mit kell tartalmazni a szerződésnek ahhoz, hogy az OTP-nek megfeleljen, meg nekem is füttyentésre kellett szaladgálni a papírokkal, de így utólag szerintem megérte. Nem szívatni akartak, hanem elintézni.

(#14144) AxBattler válasza -juc- (#14143) üzenetére


AxBattler
félisten

KATA-s Bt-ként egyedül labdába se rúghattam a NAV-igazolás szerinti 80-párezer Ft-os jövedelmemmel
Mingyá' megsiratlak, parizerre azér' jussa'? ;]

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50 ......................................................................................................................

(#14145) dugynok válasza AxBattler (#14144) üzenetére


dugynok
senior tag

Nem kell genyàzni, nem azért ìrta... A nav annyiròl ad "keresetigazolàst" amit a bank elfogad hiteles igazolàsként, nem azt ìrta annyit keres!

(#14146) darksamu válasza Baltazár123 (#14137) üzenetére


darksamu
csendes tag

Ne felejtsd el, hogy lehetnek más szempontok, ami miatt az OTP-s hitel előnyösebb lehet adott esetben. Pl. ha az OTP a projektfinanszírozó bank, akkor van esély rá hogy hamarabb költözhetsz, mint más bank ügyfelei és ha albérletet fizetsz, akkor így jobban járhatsz. Aztán utólag meg kiválthatod egy kedvezőbb hitellel....

(#14147) Mauzes


Mauzes
őstag

Akkor még egy amatőr kérdés, de kíváncsi vagyok, ezt hogy csinálják az emberek általában, vagy ti hogy csináltátok. Ez is abból fakad, hogy még soha nem vettem vagy adtam el ingatlant (de idén muszáj lesz).

Szóval ha nem vagy kő gazdag, és egy ingatlanból egy másikba akarsz költözni vétel útján, akkor jellemzően el kell adnod a meglévő ingatlant. Van ennek ideális menete, időzítése, mármint az eladásnak és vételnek?
1. opció: Előbb ütöd le a megvenni kívánt lakást az eladóval (pl. mert sokáig akarsz keresgélni, hogy jó legyen). De ekkor nem tudod, hogy pontosan mennyiért fogod tudni eladni a meglévőt és mikor, rá vagy kényszerítve a gyors eladásra, hiszen már megállapodtál az új lakás eladójával és biztos van egy határidő a fizetésre.
2. opció: Előbb eladod a saját lakást (pl. mert maximalizálni akarod az eladási árat). De ekkor nem tudod, hogy pontosan mennyiért fogsz tudni megfelelőt venni és mikor, rá vagy kényszerítve a gyors vételre, hiszen már megállapodtál az eladott lakás vevőjével és biztos van egy határidő a kiköltözésre.

Ez talán inkább vidéken érdekes, ahol kevésbé gyorsan lehet eladni és venni, de azért pl. pont megfelelő családi házat Budapesten sem lehet olyan könnyen találni.

(#14148) Baltazár123 válasza darksamu (#14146) üzenetére


Baltazár123
senior tag

Én sem azt mondom, hogy állandóan ugrálni kell a bankok között, sőt én is otp-s voltam 15 évig nagyjából aztán ismerősöm beszélt arról, hogy amikor ő kiváltotta a hitelét, akkor 3 évvel kevesebb lett a futamidő és a havi törlesztője is csökkent. Súlyos összeg volt a hitelkiváltás, mert a kezdeti költségeket is leverték rajta, de mindent figyelembe véve is 2 év után már kevesebb a hátralevő tőketartozása, mint lett volna korábban, annyira nagy a különbség a fizetett kamatban. Na ez elgondolkodtatott és kiszámoltam én is, hogy mekkora egy balek vagyok és mennyivel többet fizetek tulajdonképpen teljesen feleslegesen.
Sokan nem veszik a fáradtságot és nem számolnak utána, mert azt hiszik, hogy ide vagy oda néhány százalék nem sokat számít, aztán lenne meglepetés, ha valaki kiszámolná nekik :)
Persze a kényelem hatalmas úr és mindenki érveket keres arra, hogy miért is akar többet fizetni a bankjának, mert mozdulni naggyon nehéz :)
Egyébként én amikor váltottam, akkor már nem jártam bankfiókban közel 1 éve, mert létezik web bank, de telefonon is el lehet majdnem mindent intézni, amit valamiért web bankban mégsem tudtam. Úgyhogy nekem az teljesen elhanyagolható érv, hogy mert csak munkaidőben tudok bankfiókba menni.
Tudom, hogy ez reménytelen vita, mert mindenki meg fogja magyarázni, hogy miért szuper okos dolog többet fizetni, akkor is ha van olcsóbb, gyakran sokkal olcsóbb megoldás. Nyilvánvaló az is, hogy pár száz forintért tényleg nem érdemes lépni, de egy combosabb 5-10m hitelnél ezek már nem gombok, amikről beszélünk.

[ Szerkesztve ]

(#14149) AxBattler válasza dugynok (#14145) üzenetére


AxBattler
félisten

Nem az életszínvonalára vagyok kíváncsi, csak a közelemben minden vállalkozó ennyit (?) keres havonta, aztán sírnak, hogy milyen nehéz megszerezni a banki jóváhagyást a lakáshitelre, terepjáróhitelre, stb. :))
Akinek nem inge...

(#14150) axioma
Igen, viszont adott költséghatárig azért sakkozniuk kell. :U

No, de mea culpa, nem akarok senkit megbántani, csak tényleg ezt látom mindenhol, ez jut eszembe a vállalkozó + létminimum kombóból.
Tisztelet a kivételnek, elnézést a feltételezésért! :R

Rám is lehet húzni ótvar általánosságokat...

[ Szerkesztve ]

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50 ......................................................................................................................

(#14150) axioma válasza AxBattler (#14149) üzenetére


axioma
Topikgazda

Amire te gondolsz, az a mindent elkoltsegelo vallalkozok. A KATA meg fix, nem valami papiron kimutatott jovedelem utan fizetendo hanem az adonem maga hatarozza meg.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.