Hirdetés

2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4964) Roland8622 válasza Roland8622 (#4963) üzenetére


Roland8622
aktív tag

Üdv újra. Van még egy 2.5"-os házam. Majd nem elfelejtettem.
Már előre leírom a poént: ne vedd meg.

Ő lenne az: Ugreen HDD Case
És hogy mi a bajom vele? Konkrétan a sebességátvitele.
Egy 250-es Samsung 860-as van benne Win10 rendszerrel, hogy ha kell tudjak gyorsan bootolni egy op.rendszert. Ez ilyen tartalék, néha előveszem. Na mármost rendeltem egy dvd helyére építhető panelt amiben van Type-c csatlakozó is. Vettem ehhez a házhoz is direkt mind a 2 végén type-c csatlakozású kábelt, hogy majd azzal kipróbálom az írási sebességet, mert ennél a racknél ez eddig valahogy kimaradt, mert csak beledobtam a Samut.
Na itt jött a meglepetés :O SSD-ről SSD-re 30Mb/s !!! volt a sebesség. Mondom ilyen nincs, megnéztem egy usb 3.0-ás porton is, majd összesen ami csak van a gépen. Akkor is ugyanez a sebesség pff Utána fogtam a Samut és átraktam az alus Oricoba (lsd. fentebb) és máris ment 150-180-al. Itt nyugodtam meg, hogy szerencsére nem az usb-s/type-c-s panellal fürödtem be, hanem bizony ezzel a rack-el :(
Alin a Review-k között van pár kép rendes sebességgel, de ezek mind a tesztelős programmal vannak, valós írási képet nem látok. Illetve ilyen van csak: [kép1] De akkor type-c-n miért nem jön ki a sebesség valóságban?

Így lehet nézek alusat ami tudja a type-c-t, hátha az is rendben lesz. Ez meg marad vésztartaléknak.

[ Szerkesztve ]

Huawei P60 Pro / Huawei P50 Pro / iPhone 13 sima (1 hétig, de volt :D) / HTC U11 (már 4.5 éve) /BOSSHIFI B3 / FiiO BTR3

(#4965) King Unique válasza Roland8622 (#4964) üzenetére


King Unique
titán

Az említett Ugreen (50743) külső ház eleve USB 3.1 Gen 2-es, vagyis nem éppen reális, ha csak 30 MB/s az adatátviteli sebesség. Egy ilyennek UASP módban kellően gyors SATA3-as SSD-vel kb. ilyen értékeket kellene tudni USB 3.1 Gen 2 porton, USB 3.0 (USB 3.1 Gen 1) porthoz csatlakoztatva pedig ilyeneket. Valamint a mellékelt teszteredményeknél, plusz jobb híján pl. a webáruházban feltüntetett adatokból is látszik, hogy nyilván többet tud ez a külső ház SSD-vel 30 MB/s értéknél. Vagyis hacsak nem gyári hibás példányt fogtál ki, akkor inkább a saját hardver- és szoftverkörnyezetedben nem stimmelhet valami.

"30Mb/s !!! volt a sebesség"

A külső ház USB 3.X módban működött, működik? Ezt Windowsnál megmutatja pl. az ebben a hozzászólásban említett USB Device Tree Viewer, valamint a Temple program is. Továbbá ha van rá lehetőség, akkor nem ártana kipróbálni a külső házat másik USB 3.X porthoz csatlakoztatva, valamint másik USB 3.X kábellel, másik gépen és/vagy másik operációs rendszerrel, ahol az utóbbi lehet akár egy pendrive-ról bootolt Live Linux is.

"Alin a Review-k között van pár kép rendes sebességgel, de ezek mind a tesztelős programmal vannak, valós írási képet nem látok."

Az egy dolog, hogy ott milyen teszteredmények vannak mellékelve, viszont esetedben nyilván az lenne a lényeg, hogy te milyen értékeket kaptál a CDM programmal. Meg arról nemrég már volt szó, hogy elsődlegesen a szintetikus teszteket kellene nézni, a fájlkezelős fájlmásolásnál a tényleges adatátviteli sebességet több dolog befolyásolhatja, meg ott eleve függ a másolási sebesség többek között a másik HDD/SSD sebességétől is.

"De akkor type-c-n miért nem jön ki a sebesség valóságban?"

Mármint esetedben nem jön ki, ahol nem derült ki, hogy az utólag PC-hez vásárolt előlapi panel megfelelő-e, valamint a Type-C kábel. Azaz USB 3.X típusúak-e, az alaplapon a megfelelő porthoz van-e csatlakoztatva, stb. Illetve hogy a gyári Type-C - Type-A kábellel USB 3.0 Type-A porthoz csatlakoztatva milyen pl. a CDM által mért adatátviteli sebesség.

[ Szerkesztve ]

(#4966) Roland8622 válasza King Unique (#4965) üzenetére


Roland8622
aktív tag

Szia. Köszönöm a részletes, mindenre kitérő választ.Csak a racknek van valami baja, mert lehúztam a panelt az alaplapról és visszakötöttem az ebay-ről vagy nem tudom már honnan rendelt usb3.0-ás floppy helyére beépített panelt és azzal is ennyi volt a sebesség. Átraktam az Orico aluba az ssd-t és kipróbáltam ezzel a panellal és hozta a 180-as sebességet.
Type-c portom csak ezen a panelen van, azt nem tudom kipróbálni máshol.

Megnéztem a programokat is miket linkeltél. Jól működik, viszont itt egy érdekes dologba futottam bele: a Swfit Case-t erre a panelra kötöttem rá, tehát az usb 3.0-ás portok tényleg azok, viszont a type-c port meg csak usb2.0? Legalábbis a program szerint, itt a kép róla. Akármelyik panel akármelyik usb3.0-ás portján az ssd az Ugreen házban csak és kizárólag 30-33 közötti sebességet produkált. Az oricoval már hozott egy 180-ast. Egyelőre már így hagyom, szétnézek az Oriconál type-c verziós rack ügyben vagy esetleg az alaplapon még valami PCI-E foglalatba illeszthető csoda után. Majd aminek jobb lesz az ára.

Ilyen a lap (sajna nem egy friss darab, többi a configról az adatlapomnál): M5A97 EVO R2.0
Hmm bővítőkártya ilyen húzós áron van? :Y akkor marad a rack, az alus verzió se volt olyan drága mint ez.

Ja a kábel amúgy vadi új, arra vártam hogy kitudjam próbálni a type-c - type-c dolgot a racknél.

Hopp: kipróbáltam egy Dell Latitude 5480- usb3.0-ás portján és a belső ssd-ről az Ugreen rackben lévő ssd-re való írás 38Mb/s lett (gyanítom azért picivel több mint az eddig mért 30-33, mert a laptop többi usb-s portját nem használom). Majd átraktam az Orico aluba és láss csodát 260-al hasított. Itt is ugye csak egy port volt közben használva.
Szóval valami hibás példányt foghattam ki, most már tuti. Az Orico alu ismét bizonyított.

Nem is zavarnálak ezzel tovább. Azért lett ilyen hosszú, mert míg teszteltem végig szerkesztésben voltam :D

Huawei P60 Pro / Huawei P50 Pro / iPhone 13 sima (1 hétig, de volt :D) / HTC U11 (már 4.5 éve) /BOSSHIFI B3 / FiiO BTR3

(#4967) King Unique válasza Roland8622 (#4966) üzenetére


King Unique
titán

A Type-A portot úgy értettem, hogy a külső házhoz mellékelt gyári USB-kábel eleve Type-C - Type-A típusú, ahol a kábel gazda (gép) felőli vége nyilván csatlakoztatható a gépen lévő standard Type-A porthoz (van az alaplapon USB 3.0-s). Vagyis nem feltétlen csak a Type-C, csak az olyan port opció a gépen a külső ház csatlakoztatásához.

A Temple programról mellékelt screensoton világosan látszik, hogy Windowson csak USB 2.0 módban működik az Ugreen külső ház, azért csak 3X MB/s a max. adatátviteli sebesség. Az USB 3.0-s adatátviteli sebességhez mind a külső háznak, mind az USB-kábelnek olyannak, azaz USB 3.0-snak kell lennie. Valamint a gépnek (alaplapnak), illetve az azon lévő USB-portnak is, továbbá az OS (Windows) felől is kell a megfelelő támogatás. Ahol az általad linkelt Type-C - Type-C kábel kapásból hibaforrás lehet, ha az alábbi kép alapján tényleg csak USB 2.0-s, illetve ha a gyártó weboldalát nézve erről van szó. Sőt, arra is volt már példa, hogy a külső házhoz gyárilag mellékelt USB 3.0 kábel volt hibás és csak USB 2.0 módban működött. Ezért is érdemes ilyenkor másik USB 3.0 kábellel is kipróbálni a külső házat. Ha a kábel eleve csak USB 2.0-s, vagy hibás és csak USB 2.0 módban működik, akkor nem meglepő, ha az adatátviteli sebesség is csak USB 2.0-s lesz, hiába USB 3.0-s az előbb említett többi összetevő. :)

+ Az is érdekes, hogy ez az Ugreen külső ház a gyártó weboldala alapján elvileg USB 3.1 Gen 2-es, ellenben a Temple a screenshoton meg ASM1153E chipet ír, ami USB 3.1 Gen 1 = USB 3.0 típusú. :F Ami ennél és ennél a modellnél lenne reális, de azok meg nem Type-C fizikai csatlakozóval szereltek. Vagyis vagy a program ír helytelen chipet, vagy ki tudja milyen külső házat fogtál ki... :D

[ Szerkesztve ]

(#4968) Roland8622 válasza King Unique (#4967) üzenetére


Roland8622
aktív tag

Hoppá :((( most nézem a leírásban, hogy a Data Transfer 5/10Gbps csak a 2 szélső verzióra igaz kép
Olyan meg nem is volt a kínálatban mikor rendeltem. Szóval lehet egész végig a lebutított Type-C - Type-A kábellel szívok? Ohh ha ez igaz akkor jövök pár sörrel.
Köszönöm, ezt csúnyán benéztem. Megyek is rendelek rendes kábelt.

szerk nálam is: igen nálam is feltűnt, hogy valami komoly adatsebességre képes racknek adja el magát. De mint látható vannak érdekes dolgok.

Ja és azt észrevetted a képen, hogy az Orico alunál meg Toshibát ír? :Y Holott semmi ilyen cuccom nincs. Az a képen az R meghajtó. Egy WD Blue 2TB van benne amúgy.

[ Szerkesztve ]

Huawei P60 Pro / Huawei P50 Pro / iPhone 13 sima (1 hétig, de volt :D) / HTC U11 (már 4.5 éve) /BOSSHIFI B3 / FiiO BTR3

(#4969) Roland8622 válasza Roland8622 (#4968) üzenetére


Roland8622
aktív tag

Kifutottam az időből.

Na tényleg jövök a sörrel :R . A házhoz adott gyári kábellel ami Type-c - Type-A hozza a 180-as sebességet a ház. Most már tényleg jó hülyének érzem magam.
De azt nem értem eddig miért raktam ezt félre :W

Ja mert egy merev kábel én meg a harisnyás verziót preferálom, mert az még sose tört meg.
És a mobilhoz rendelt kábel is a butított a harisnyás verzió. Áhhh

[ Szerkesztve ]

Huawei P60 Pro / Huawei P50 Pro / iPhone 13 sima (1 hétig, de volt :D) / HTC U11 (már 4.5 éve) /BOSSHIFI B3 / FiiO BTR3

(#4970) King Unique válasza Roland8622 (#4969) üzenetére


King Unique
titán

Már a legelső válaszban is az volt a kérdés, hogy a gyári kábel használatánál mi a helyzet. De akkor most végre tisztázódott, hogy az és a külső ház is rendben van adatátviteli sebesség szempontjából. Vagyis egyértelműen az USB 2.0-s Type-C - Type-C kábel a probléma oka, amiatt az USB 2.0-s sebesség. Meg ugye a Type-C USB 3.X, lehet olyan fizikai csatlakozóval szerelt kábel és eszköz akár USB 2.0 alapon is, mint a mostani eset is szemlélteti. Azaz nem árt odafigyelni, akár 2x is megnézni, hogy milyet vesz az ember. Meg az USB 3.1 és USB 3.2 eszközöknél, kábeleknél amúgy is résen kell lenni, mivel eleve többféle van, ahol azok egy része ráadásul csak a korábbi szabványok átnevezése.

A Temple által megjelenített eszköznévnél az első sor első tagja az eszköz / abban lévő vezérlő gyártójára, annak azonosítójára vonatkozik, lásd pl. a többinél az ASMedia, Western Digital, VIA Labs, Ugreen neveket. Viszont az tényleg érdekes, hogy az Orico külső háznál miért Toshiba. :D De lehet csak pontatlanul írta ki a program, vagy tényleg ez van az eszköz firmware-ben, vagy ki tudja. Amúgy meg különösebben nem kell vele foglalkozni, meg a mostani esetnél amúgy is az USB 2.0/3.0 működés volt a lényeg, amit az Ugreen külső háznál jól jelzett ki.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.