Hirdetés

2024. május 11., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4937) kormi0312


kormi0312
senior tag

Sziasztok,

Van egy Orico 2139C3 típusú 2.5" Type-C mobil rack VL716-os chippel (UASP támogatva). Benne egy Kingston A400 480GB SSD.
Op rendszer: Win10 Home (minden frissítés telepítve)
Eszközkezelő felismeri. UAS háttértár - 2006.06.21 dátumú illesztőprogram.
CrystalDiskMark-5.0.2 eredményei normálisak: folyamatos olvasás 430MB/s, folyamatos olvasás 420MB/s körüli.
Viszont amikor egy 15GB körüli filmet másolok rá SSD-ről, akkor 170MB/s az írás, ha a külső SSD-ről másolom ugyanazt a filmet a belső SSD-re, akkor 110MB/s az olvasás.
Nem installáltam semmilyen külső programot, csak összedugtam a géppel és ezek történtek.
Ez szerintetek mitől lehet?

Köszi szépen előre is minden ötletet.

(#4938) King Unique válasza kormi0312 (#4937) üzenetére


King Unique
titán

Az ORICO 2139C3 külső ház valóban VL716 chipes a gyártó weboldala szerint is. Viszont az érdekes, hogy az előbbinél USB 3.1 Gen 1-et (= USB 3.0) írnak, holott a VL716 USB 3.1 Gen 2 vezérlő. :D Azaz az utóbbi esetben SATA 6 Gb/s alapon egy SATA3-as SSD-vel kb. ilyen értékeket kellene tudnia Gen 2 porton. Mármint kellően gyors SSD-vel, mert az A400-nál vannak gyorsabb SATA3-as modellek is (példa). Valamint ha csak USB 3.0 portok vannak a laptopon és egy olyanhoz csatlakoztatva történt a mérés, akkor nyilván nem meglepő a kapott eredmény, annál reális UASP módban a max. 450 MB/s körüli olvasás és írás (példa).

A tényleges fájlmásolásnál, illetve nagyobb méretű fájlok mozgatásánál a kisebb adatátviteli sebesség oka lehet SSD-specifikus is. Ahol egyrészt az SSD-knél is valamennyire számíthat, hogy mennyire vannak leterhelve, telemásolva. Másrészt ha egyik és/vagy másik SSD-nél nincsen DRAM cache, valamint esetleg SandForce vezérlős, akkor nem meglepő, ha fájlmásolásnál belassul és nem tudja folyamatosan tartani a tempót, meg az egyes teszteknél nem hozza a gyári maximumokat. Ha csak a külső SSD-t nézzük, akkor pl. az ezen cikkben leírtak alapján a benne lévő A400 ugyan Phison vezérlős, ellenben nincsen rajta DRAM cache, valamint a külső házban USB-n a TRIM (UNMAP) működése is kérdéses, ami az írási sebességre lehet negatív hatással. Továbbá a Windowsban az USB-s meghajtók alapértelmezetten gyors eltávolításra vannak optimalizálva, azaz le van tiltva az írási gyorsítótárazás. Az utóbbi hiánya a sebességre ugyancsak negatívan hathat, bár a bekapcsolt állapot inkább a kisebb méretű fájlok másolási sebességét szokta jobban megnövelni.
Vagyis összegezve a leírtakat, az egyes jellemzők függvényében lehet belső SSD - külső SSD felállásnál akár normális is egy nagyméretú fájl hosszas másolásakor a 170/110 MB/s, nem feltétlen kell hibára gondolni.

[ Szerkesztve ]

(#4939) kormi0312 válasza King Unique (#4938) üzenetére


kormi0312
senior tag

Nagyon szépen köszönöm a részletes és mindenre kitérő válaszod! :R

Bekapcsoltam az írási gyorsítótárazást a Win-ben, 20-120MB/s közötti ingadozás lett az eredménye. (a folyamatos 170MB/s írás helyett)
Megcsináltam az ellenőrzéseket amiket említettél, teszek be egy képet róla (remélem sikerül):

Valami más meghajtó driver-t kell/érdemes/lehet telepíteni a Win10-re a sebesség növelés céljából? (legalább azt a szintet érje el, amit a CrystalDiskMark írt)

A forrás SSD (belső) félig van, a cél SSD (külső) 25% írott terület.

(#4940) King Unique válasza kormi0312 (#4939) üzenetére


King Unique
titán

Itt a lényeg egyrészt az, hogy ha alapból gond lenne a sebességgel USB 3.0-n, akkor a CDM teszt sem azokat a magas értékeket mutatná, amit most. Másrészt számtalanszor volt szó arról ebben és más topikokban is, hogy a fájlkezelős fájlmásolásnál több dolog befolyásolhatja a tényleges adatátviteli sebességet és ezért nem feltétlen jönnek ki mindig pont azok az értékek, amik a szintetikus teszteknél. Meg ugye míg az utóbbinál a célmeghajtó (külső SSD) sebessége van tesztelve, addig az előbbinél eleve 2 eszköz van (belső + külső SSD), ahol ha valamelyik sebessége szűk keresztmetszet, akkor az alapból kihat a teljes másolási sebességre, visszafoghatja azt. Az előző válaszban pedig le van írva, hogy lehet a belassulás oka SSD-specifikus dolog is, ahol ráadásul a külső házban lévő A400 amúgy sem tartozik a legacélosabb típusok közé.

Tovább fejtegetve az utóbbi témát, az nem derült ki, hogy mivel történik a másolás, azaz a Windows beépített fájlkezelőjével, vagy külső programmal, az utóbbi beállításai megfelelőek-e. Aztán hogy végig az említett 170/110 MB/s értékek vannak, vagy csak egy idő után esik le ennyire, lassul be a sebesség. Valamint csak a 15 GB-os film másolása ilyen, vagy más, kisebb méretű fájloké is. Továbbá hogy csak ezen hardver - és szoftverkörnyezetnél van ez, vagy másik gépen, másik operációs rendszerrel kipróbálva is. Ha az utóbbira nincsen lehetőség, akkor a jelenlegi gépen megteszi a teszteléshez egy pendrive-ról futtatott Live Linux is. Ahol ha ugyanazon gépen, ugyanabban az USB 3.X portban a másik OS-nél sokkal magasabb a fájlmásolás sebessége (nem ennek és ennek mintájára a RAM cache által ideiglenesen megnövelt, hanem a tényleges), akkor lehet a gépeden telepített Windowsnál keresni a probléma forrását. De ott is pl. Intel alaplapi USB 3.X vezérlőnél általában adott Windows 10-ben a natív támogatás, vagyis ahhoz nem kell külön driver. Ha a másik OS-nél is kb. ennyi a másolási sebesség, akkor viszont ennyit tud a jelenlegi konfiguráció, illetve lásd az előző válaszban leírtakat.

A teszteket köszönjük! :R

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.