- t72killer: Fürdőkád kontra elektromosság: XXI.század
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Fire/SOUL/CD: INGYENES Clone és Backup-Restore alkalmazások tesztje [2024]
- bambano: Bambanő háza tája
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
biker
nagyúr
Ez nem túl sok fény, hanem egy gagyi semmire se való vacak. a véleményeket is olvasd el a termékhez
hasonló de valóban növénynek való LED-es E27 izzó pl [link]
De ez is kevés még egy palántának, ez nem esti világításnak való, hanem ha szobában kevés az ablakon bejövő fény, akkor kiegészítőnek jóEgy paprikának este sötétben (21órakor) kell egy 50-100W minimum, valami ilyesmi: [link]
Paprikának kell a fényritmus, vannak növények aminek van olyan változata, amin beltéri termesztéshez megváltoztatják a fényciklust
Ja, amelyik lámpán nincs PAR érték, az nem növényes lámpatest. A növénynek nem lm-ben mérjük meg W-ban az igényét, hanem PAR-ban, vagy más fotonbesugárzás alapú egységben umol/s, umol/s/m2
-
Digitalpimp
senior tag
Kell nekik is a megszokott ritmus, szimuláld a kinti nap-éj váltakozást.
Más.
Mostanában ki, milyen földet vesz? Itt a kertészben csak ez a Sunin nevű csoda van, de még egy ilyen gyenge eresztést...Gondolom jó rajta az árrés azért ez van. Állagra nem rossz, de kaja nem sok van benne 4-6 leveles korukig nő benne a növény, aztán szépen áll magának. Rá van szépen írva, hogy milyen fasza "prémium", meg 5csillagos, aztán mégsem. Vettem már virágot, meg palántázót is, de egykutya, állagra a palántázó jobb, de ennyi. Azért 3K+ ért többet várnák. -
Met
nagyúr
Meg lehet ölni a paprikát sok fénnyel?
Vettem egy ilyen Gardlov Growing LED lamp-ot arra gondoltam hogy este még 21-22 óráig világítok rájuk.
A növényeknek is kell a pihenés vagy bírják? -
Met
nagyúr
válasz
Digitalpimp #8695 üzenetére
Sima Jalapeno mag van itthon, vagy talán Numex twillight, de lehet utóbbi már megdöglött mert sok éves.
-
Met
nagyúr
Nem vagyok képben.
Lehet már csíráztatni a magokat?
Lakásban lesznek tartva. -
Land
veterán
Üdv!
Vennék valamelyik jobb nevű chilistől egy kostóló szettet (pl 6 féle chili szósz a nem durván csípős fajtából). Kit ajánlanátok? Nagyon sok ilyen cég van, nem tudok dönteni. -
tzimash
őstag
Remélem már mindenki neveli az idei csapatot!
Én kicsit el vagyok kenődve, 16-án vetettem el a magokat, kb 50 db-ot és még egy sem kelt ki. Idén nem rendeltem magokat, hanem a tavalyi adag (zumzum-osak, jalapeno early, jalmundo, birds eye, trinidad) másik felét vetettem, nem tudom, hogy ezért késnek-e, de eddig mindig 5-6 nap alatt bújtak ki a földből. Kb minden körülmény ugyanaz, mint szokott, 20-25 fok, florimo palántaföld perlittel keverve. -
Elemental
addikt
Müller
-
zsiga68
őstag
válasz
Donki Hóte #8681 üzenetére
Én pl bennehagyom a magokat és látszik is az üvegen keresztül. Persze nem minden üveg átlátszó annyira hogy megkönnyítse az ellenörzést.
-
-
zsiga68
őstag
válasz
Donki Hóte #8679 üzenetére
Szemmel...
-
Az ecetmentesség ellenőrizhető (érezhető), azt hogyan lehet kiszúrni, hogy magmentes-e a szósz
-
vendingo
veterán
válasz
NdrewSunix #8676 üzenetére
Chili hungária termékei többnyire ilyenek. 424 a kedvenc.
Utálom az ecetet. -
Dilikutya
félisten
válasz
NdrewSunix #8676 üzenetére
Termelői szószok. Boltiról nem tudok nyilatkozni, azt egyedül Tabasco-t szoktam venni, de azt kimondottan a fermentáltság és ecetesség miatt.
Én többnyire az abádszalóki Pokoli Konyha cuccait veszem, közeli termelő, piacokon ott vannak hetente valahol, de pl. a Coop árulja is a termékeik egy részét. Új felfedezettem a Niko Chilifarm, de ő inkább a fűszeresebb szószokban van otthon, azokban mondjuk balzsamecet is előfordulhat. De neki is láttam natúr paprikás cuccait.
Nagyobb boltokban szerintem nincs ehető szósz, Auchanban egyszer vettem egy viszonylag drágát, de nem ízlett, abból van többféle is. Meg valamelyik nagyobb termelőnek is árulják néha a termékeit, chilicumnak biztosa, de azt még nem kóstoltam.. -
NdrewSunix
őstag
Sziasztok!
Tud valaki olyan chiliszószt ajánlani amiben nincs benne a mag és ecetet sem tartalmaz?
( Sajnos ezeket nem szereti a bélrendszerem és eddig csak egy ilyet találtam a piacon.)
Vagy itt mindenki saját gyártású szószokat készít csak? -
Azt szeretem, ha taknyom-nyálam nem folyik egybe evés közben, és tudok koncentrálni a paprika ízére; az édesebbeket kedvelem úgy általában a legjobban.
A durvákat én nem is eszem. Mennyiséget és ízt szeretek fogyasztani, nem kígyómarást
A Jalapeno Tam nekem bejön, annyit tudok belőle egyszerre megenni, amennyi épp termett a bokrokon -
Fred23
nagyúr
válasz
forceberg #8672 üzenetére
Jó kérdés. Lehet, ahonnét hozzák, ennyire olcsó, de az is, hogy raknak bele valami sima, olcsó paprikát is, uccse érzi a paraszt alapon. Gondolom, nem téglaport kevernek hozzá.
Nekem ízre teljesen jó amúgy, meg egy másik olcsóbb is, amiből meg a 250g-os kiszerelés a plafon. Nem vagyok nagy chili szakértő, olyan 6-8 fajtát ettem csak eddig, viszont fogyasztásban elég jól tolom, rengeteg ételt ízesítek vele. Azt szeretem, ha taknyom-nyálam nem folyik egybe evés közben, és tudok koncentrálni a paprika ízére; az édesebbeket kedvelem úgy általában a legjobban.
-
Fred23
nagyúr
Kilós kiszerelés, engem meglepett, sehol se láttam még soha. Aztán lehet, nektek itt nem újdonság.
-
Elemental
addikt
válasz
Digitalpimp #8669 üzenetére
Tettem, köszi!
-
Elemental
addikt
válasz
forceberg #8664 üzenetére
Végül az lett, hogy négy féle vágtam a chiliket, betettem a háztartási helyiségbe, és bekapcsoltam a páratlanítót. Az 25% százalék körülire viszi le a páratartalmat. Aztán persze az asszony kivágott, mert jaj, átveszik a ruhák a chili szagát. Szóval átvittem a dolgozó szobába öket.
-
Elemental
addikt
Ti hol szárítotok durvább paprikát?
Sütőben 50-70 fokot tartva? Ilyenkor nem lesz az egész lakásban chili illat (plusz könnyezés a családnak)?
Aszalón gondolkodtam, az lenne talán a legegyszerűbb. Érdemes külön gépben gondolkodni a chilinek? Gondolom utána másra már nem nagyon használható.
Vannak 10k körüli sencor és társai aszalók, azok erre a célra megfelelnek? -
mephi666
nagyúr
...szabadföldből is vissza tudod telepíteni cserépbe
nekem volt olyan palántám, amit ősszel kiástam cserépbe, bekerült a lakásba és áprilisban visszament a kertbe... ez a legtermékenyebb tő idén
...ez a terv, hogy ami októberben nem növi túl a lakásban tárolható méretet, az visszakerül cserépbe
jövőre ezek fognak legnagyobbat menni
-
sonar
addikt
válasz
Moleman #8654 üzenetére
De ez ami most virágzik az nagyobb mint a többi, olyan szép méregzöld levelei vannak, hogy ilyenem még talán sose volt. Csak hát termésben nem akar ez meglátszani.
Amúgy én okulva a hibáimból, a szabadföldi chillizést hanyagolom. A cserepeket tudom cipelni ha megjön a hideg és akkor még a maradék is beérik.
-
Moleman
addikt
-
sonar
addikt
sziasztok,
Furcsa év az idei. Ghost chilik már piroslanak, habanero-ból van olyan tő ami most kezd virágozni
De ghost-hoz képes ami van azok is bő két hetes lemaradásban vannak.
Járt már más is így? -
ToBeY
nagyúr
Hali
Vettem pár habanerot és gondoltam megszárítam az ablakpàrkányon,de ez valamiért kifehérdetett.Ennek amúgy mi baja, ehető még ha ledarálom vagy kuka? [kép] -
sonar
addikt
Folpakk nem kell, az csak azért szokott kelleni, hogy kellően párás környezetet biztosítson, ezáltal hatékonyabb legyen a kelés. Ha rajt hagyod akkor könnyebben megnyúlik és később szenvedni fog mert nem lesz elég erős a szára.
Nap-os részt tapasztalni kell. Fény kell neki a fejlődéshez, de ezt úgyis látni fogod ha nagyon nyúlik akkor kevés a fény, ha egy irányba nől akkor én forgatni szoktam.. -
Met
nagyúr
Szakmai tanácsra lenne szükségem.
Zacsiban csíráztattam magot, szépen gyökeret is engedett, szombaton beültettem cserépbe, folpakk a tetejére.
Tegnapra már ki is bújt, van 2 kis levélke, meddig hagyjam rajta a folpakkot?
Az ok, hogy elveszem az ablakból hogy ne érje nap, aztán később ha nagyobb lesz akkor szoktatva visszateszem. -
mephi666
nagyúr
válasz
zsiga68 #8644 üzenetére
lehet főzni is, amivel puhul és el lehet főzni a víz nagy részét
én így csináltam, kis fokhagymát is tettem bele meg sót és felbontva elvan hónapok óta a hűtőben (annyi, hogy óvatosan kell főzni, mert a reaper ha elengedi magát, olyan mintha könnygázt dobtak volna a konyhába
) ...lényegében összefőztem a szószt, kisebb üvegekbe raktam, majd 80fokon adtam neki 1 órát a sütőben és hagytam 12+ órán át ott kihűlni... (utána meg mentek a szekrénybe)
-
zsiga68
őstag
válasz
Donki Hóte #8643 üzenetére
Én a levet lecsepegtetem egy szűrön keresztül. Különben nem lesz sűrű a keverék.
-
A paprikák még húsosak voltak, csak a Joe`s Long Cayenne paprikák legvége volt kiszáradva. A hozzá rakott sótól kis levet engedett a keverék (volt benne fokhagyma és vöröshagyma is), így elég ideig darálva eléggé krémes, pépes lett a cucc.
Mondjuk több paprika-darab és egész mag maradt benne, mintha botmixerrel estem volna neki, az tényleg teljesen elkrémesíti a keveréket.
-
Jarod1
veterán
válasz
Donki Hóte #8640 üzenetére
mitől lett krémes, teszel bele paradacsimlevet? vagy kápia paprikát?
akkor még úgy darálta hogy nincs kiszárítva? -
Először összedaraboltam 1 cm-es darabokra a paprikákat, így tettem a turmixgépbe (magokat nem szedtem ki).
Ment bele só (mert akkor enged levet, ha van benne egy kis só, könnyebb így turmixolni), utána ment bele őrölt feketebors, egy nagyon kis fej vöröshagyma, 1 kis gerezd fokhagyma, és egy késhegyni nátrium benzoát.
Jó sokáig turmixoltam, hogy jó krémes legyen (ennek ellenére elég sok mag egyben maradt).
A kést, amivel a paprikát daraboltam elmostam a csap alatt. Ennek ellenére később, amikor az asszony a főtt kukoricát darabolta, akkor ez a kés került a kezébe, panaszkodott is, hogy csípős lett a késtől a főtt kukorica
-
Jarod1
veterán
válasz
Donki Hóte #8614 üzenetére
Hali !mit raktál ebbe a turmix krémbe?
-
Jofi81
őstag
Kaptam néhány beazonosítatlan chilit:
Mit tudnék csinálni ekkora mennyiséggel, hogy tartósítsam? Valamilyen szószra gondolnék, ami eláll hónapokig, mert lassan fogy, más nem eszik csípőset a családban. Van esetleg valamilyen egyszerű, bevált recept?
-
ToBeY
nagyúr
Hali,nem tudja esetleg valaki,hogy Óbudán hol tudnék chilit venni?
(Elfogyott a chilim és akitől eddig vettem nem termelt idén,vettem habanerot,de az annyira nem erős nekem) -
wwenigma
Jómunkásember
Sziasztok!
Volt Auchanban ilyen valamilyen chili, szép tő pár paprikával ami nőtt rajta párszáz forintért. Néhány kezdemény is akadt, hogy lehet elérni hogy azok is nőjenek meg mert mióta itthon van egy dekát sem fejlődött. 😅 Direkt egész napos napfényre lenne szüksége vagy valami tápoldattal növesztették őket eddig?
-
Dilikutya
félisten
Hétvégén kóstoltam ezt a Buldak zacskós tésztás levest, aminek több változatát is betiltották Dániában a csípőssége miatt. A 2x Spicy verziót sikerült vennem. Felemás. A tészta valóban elég csípős volt, érdekes módon a leves magában kanalazva nem annyira. A felhasznált paprikákból egyedül a habanero van nevesítve, az a tészta erejét nem indokolta volna. Chilis olajat ír a csomagolás, meg 1-2 dolgot, amit nem igazán tudtam jól értelmezni, de az a gyanúm, hogy kapsziacin kivonat is lehet benne. Ízre enyhe fűszerpaprika íz, de leginkább semmitmondó, ez is a bajom vele, hogy csak csíp mint a fene, de nincs kimondottan íze. Többféle Buldak tésztát kóstoltam, ez a semmitmondó íz mindre igaz volt, ahogyan maga a tészta is vacak. Ha valamiért tiltani kéne, az nem a csípőssége, hanem hogy teljesen hulladék.
-
fila
senior tag
válasz
Donki Hóte #8625 üzenetére
köszönöm
-
Ebbe most került vékonyra szeletelt fokhagyma, friss rozmaring, kakukkfű, rózsabors, füstölt feketebors és pár db kristálysó (3-5 mm méretű sókristály).
(Tavaly raktunk még bele friss bazsalikomot is, most ezt kifelejtettük.)
Az üvegeket felöntjük extraszűz olvaolajjal. Egy - két évig így problémamentesen eláll
-
fila
senior tag
válasz
Donki Hóte #8617 üzenetére
milyen fűszereket raksz bele pontosan?
asszonyt érdekli -
DrDobos
őstag
válasz
Donki Hóte #8620 üzenetére
Köszi, ezt kipróbálom..
-
válasz
Donki Hóte #8620 üzenetére
Ennyi! Tavalyelőtt 3-4 héten át olyan illat lengte be a kocsit!
Jó volt délután beülni a hőség ellenére is. -
válasz
DrDobos #8618 üzenetére
Ebben az időben
Persze, hogy szárítható aszalógép nélkül is bármi
Veszel egy lapos tálcát, rárakod, amit aszalni szeretnél, letakarod egy sűrű szövésú tüll szövettel (vagy esetleg szúnyoghálóval) és kiteszed a napon álló kocsidba
Nálunk ma a napon álló autóban 65 fok volt, az aszalógép max 70 fokon szárít
-
Moleman
addikt
válasz
DrDobos #8618 üzenetére
Én a hűtőbe szoktam berakni, hónapokig jó, szépen lassan kiszáradnak, bár a habanero pont lédúsabb, vastagabb húsú fajta, ezért hajlamos a penészedésre. A scotch bonnet hiába ugyanúgy chinense, ő kevésbé penészedik.
A sok tabascot és macskapöcse paprikát, ami nem fér be a hűtőbe, csak ki szoktam teríteni egy tálcára a száraz hűvös pincében, szépen kiszáradnak.
A habanerot megpróbálhatod néha kirakni a napra is, hogy gyorsabban kiszáradjon, véletlenül se penészedjen meg belül. -
DrDobos
őstag
válasz
Donki Hóte #8617 üzenetére
Aszalogép nélkül is száríthatóak valahogx az erőspaprikak? Pontosítva nekem habanerom van
-
Érik szépen a paradicsom is a kertben, ezért a paprikakrémek mellé az idén is csinálunk szárított paradicsomot. Tavaly jól sikerült, sok macera nincs vele, ebben a melegben elég, ha megy az aszalógép 8-10 órát és már kész is a szárított paradicsom
Aztán némi fűszernövénnyel, színes borssal, fokhagymával megy az üvegbe, amit felöntünk olivaolajjal
Szép is, jó is.
-
válasz
mephi666 #8615 üzenetére
Nem készül sok, viszonylag gyorsan elfogy.
A (viszonylag sok) só mellé tettem egy kis nátrium benzoátot is bele, hűtőben tartva pár hónapot kibir.
Ha lenne egyszerre több, akkor főznék szószt. Most úgy néz ki, hogy chilipaprikából nemigen lesz egyszerre annyi, hogy érdemes legyen foglalkozni vele, talán jalapeno és cseresznyepaprika lesz egyszerre annyi
-
mephi666
nagyúr
válasz
Donki Hóte #8614 üzenetére
...kérdés, hogy így meddig áll el? ...én rottyantottam kicsit a paprikás-fokhagymás-sós-olajos szószon, üvegbe raktam, majd sütőben ledunsztoltam
...forrón lezárod az üvege(ke)t, fejre állítod kb 5-10 percre, majd kb 1 órára 80-90fok közti sütőbe rakod, elzárod a sütőt és 12-24 óráig benne hagyod, hogy szép lassan csökkenjen le a hőmérséklete... hőkezelés nélküli szósz nálunk pár hét alatt penészedett a hűtőben, de ilyenből van ami már fél éve meg van bontva és eszében nincs megromlani
-
Ma leszedtem a piros chili paprikákat (Joe' Long Cayennet, illetve a kis habanero jellegűt is) mert ezek is kezdtek kiszáradni.
Ebből is csak turmixolt krém lett, szósz főzéssel nincs kedvem bajlódni, meg a paprika mennyisége se akkora, hogy érdemes lenne főzőcskézéssel bajlódni
-
Ebben a nagy hőségben elkezdtek fonnyadni az érett termések a paprikatöveken, így ma megejtettem az első szüretet a sárga habaneró töveken
A leszedett termésekből krémet csináltam, nem szoktam szósz főzéssel bajlódni, leturmixolom a terméseket, kap a turmix kis ízesítést (só, bors, hagyma, fokhagyma, egy szem paradicsom) és kis nátrium benzoáttal megy kis üvegbe.
Holnap a piros termésűek jönnek
-
mephi666
nagyúr
válasz
Digitalpimp #8611 üzenetére
nálam irodában van olyan termés, ami már hónapok óta ott piroslik a habanero-n
mindig elterveztem, hogy pénteken leszedem és főzök belőle jó sajtos szószt nachos-hoz a hétvégi ligameccsekhez... aztán már a szezon is véget ért több, mint 1 hónapja
-
DrDobos
őstag
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Vettem kertészetben egy Habanero palántát, ami ugyan szerintem nem idealis körülmények között, de kicsit megnőtt, és sok virágot elhullajtott, de néhány paprika növekszik rajta. Több még teljesen zöld, egy van ami már nagyobb és egész mélyzöld, kezd pirosodni, a másik már egész szép narancssárgás-pirosas. Az a kérdésem, hogy ezeket mikor kell szüretelni? Jövőhéten 1.5 hétig nem leszek a közelben..
(Az első kettő ugyanaz a termés)
[kép] [kép] [kép]Köszönöm!
-
Helyzetjelentés a kertből.
A Joe's Long Cayenne paprikák szépen cseperednek
A Habanero Yellow paprikák szintén
A Bird'sEye szintén kezd színesedni
A többi még nem mutatja a termését.
Viszont van egy paprikatő, amit nem tudok hová tenni. Elvileg Habanero Orange magot is vettem, de a Habanerók lefelé csüngenek (lásd a fentebbi képeket), ezek meg felfelé állnak, illetve ezek nem is narancs színűek, hanem pirosak. Szóval nem tudom, hogy mi ez, az biztos, hogy jó erős már zöld állapotban is, mert egy-két lepottyant termést már megkóstoltam
-
válasz
forceberg #8606 üzenetére
Igen, ezek megvannak, nem is ezzel van szerintem a probléma, a balkonládák térfogata 28 liter, ebben van 2-2 tő.
Szoktam méricskélni a talajhőmérsékletet, ha kint van a napon, akkor a balkonládában a föld 3-6 fokkal melegebb, mint a szabadföld, túlmelegszenek a gyökerek.
Ha meg árnyékba rakom, akkor kevés napot kap, kevésbé fejlődik a növény.
Biztosan van módszer a balkonládában lévő növény megfelelő kezelésére, de nem találtam még meg
Ősszel persze majd előnyben lesz a balkonláda
-
Met
nagyúr
válasz
Donki Hóte #8605 üzenetére
Jól gondolod
-
válasz
Donki Hóte #8605 üzenetére
8-10l / tő megvan? Ill.elég mély a láda?
-
Gondolom, hogy nincs kerted, így nem kérdés, hogy csak beltérbe, cserépbe tudod majd ültetni a palántát.
Ha lenne választási lehetőséged, akkor viszont azt mondanám, hogy mindenképpen a kertbe, a szabad földbe ültesd ki.
Raktam kisérletképpen pár palántát balkonládába, mert a földbe is. Az eredmény egyértelmű, a szabadföldbe kiültetett palántákon 2x - 3x annyi virág és termés van, mint a balkonládába ültetetteken, pedig ezek viszonylag nagy balkonládák
-
Én lefelé szoktam, mert úgyis lefelé megy tovább. Amire figyelni kell, ha kijön a földből a magház, akkor azt figyelni kell, hogy ledobja-e? Ha nem bír kijönni a magházból a levél, akkor bukta van. Én ezért szoktam rá tenni egy-egy csepp vizet, hogy puha maradjon.
Ha fordítva rakod, abban is lehet logika, hogy a magházat nem kell maga előtt tolnia felfelé, hanem csak kihúzza belőle a kis leveleket még a föld alatt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo 16db mag van a csomagban.Hogyan ültessem el őket? Mindegyik mehet egy cserépbe egyszerre? Vagy inkább szedjem őket...
- Új Apple MacBook Pro 14 M4 Pro 2024 - SpaceBlack (3év garancia)
- Macbook Air M2 15,3 512GB SSD Ezüst
- Xbox Series X, dobozában, kitisztítva+újrapasztázva, 6 hó teljeskörű gar., Bp-i üzletből eladó!
- Apple Gyorstöltők / 20W ADAPTER / Type-C / Lightning kábelek
- NZXT Riser Cable PCIe 4.0 x16 20cm fekete (Kishibás) INGYEN FOXPOST
- 12 Részletre BANKMENTES KAMATMENTES ASUS Vivobook 15 X1504ZA-BQ856W laptop további tulajdonsága
- LG 48C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- DELL Thunderbolt Dock - WD19TB modul 02HV8N (ELKELT)
- LG 42C3 - 42" OLED EVO - 4K 120Hz 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest