Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- weiss: Autó költségek
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Cifu: Űrhajózás 2025 - Összefoglaló írás
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Noroo
tag
Köszi, én tudom. ;) Ezért írtam, hogy akit érint. Én hexa mezesuveget használok, van belőle elég. Csak míg a mezesuveg ami 100ft alatt van annak van kiszállitási díja, és igen kevés helyen kapható, ezért alternatíva lehet egy kik ami mindenhol minden nagyobb városban van. És most ott van és ötösével kapható. De a jószándékot mindenképp köszönöm. :)
-
Noroo
tag
50ml üveg, annak akit érint: [kép]
Tegnap lőttem, ez a kik-ben van és 630ft.ot kérnek érte...
-
Noroo
tag
jujuj... most jön az a rész, mikor valaki azt mondja, hogy annyit, amennyi a kávénak megfelelő. :) Vagyis ha raksz bele monnyuk PY Choco Madness-t (én az IMS 12/18-asba ebből 16gr-ot teszek) akkor tamper után rárax egy 100ft-ost (mások szerint 5centest, de ha nincs otthon ne rohanj a pénzváltóba) felszorítod a kart, leveszed, és a 100ft-osnak nyoma meg kell látszódjon a kávén, de épphogy... ha nem nyomódik bele, akkor kevés, ha nagyon, akkor meg sok... ;)
Legalábbis itt ezt mondják "neki megfelelő mennyiségnek" (nekem ezt mondták)

-
Noroo
tag
Az autógyártók kb bármiből képesek olyan szintre lebutított alkatrészek gyártására, hogy 5 év múlva szétmáljon...
De a gasztroenterológiai eszmefuttatas után nem mennék bele szándékos anyag-könnyítésekbe, mert ez egy kávés topic.
De mielőtt megköveznétek, sztem is szükséges tudni a kávézás esetleges mellekhatasairol, vagy egyes betegségek kávézásra gyakorolt hatásairól, tehát még azokat a hsz.eket is szívesen olvastam .
-
Noroo
tag
[link] Ford Cascara
-
Noroo
tag
válasz
Sic.Transit
üzenetére
ezt én köszönöm! szép beginner guide, erre nekem is szükségem van

-
Noroo
tag
válasz
Gravity1234
üzenetére
nekem Mazzer Major van, és nekem is ijedezett tőle a pici fiam. Én nem vennék semmit. Oké, hogy "hangos" a Fred, oké, hogy a gyerek megriad, oké, hogy mindent meg akarsz tenni az Ő érdekében, és ez így is van jól! De hidd el pár alkalom, és a gyerek fel sem fogja venni ezt a zajt. (mostanában nálunk, már Ő kapcsolja be az őrlőt, ami egy mazzer gyári tekerőnél nem kis erőfeszítés számára, és amikor elindul a babokkal a fedélzeten, még összerezdül, de mosolyog)

Ha elégedett vagy a mostani őrlőddel, akkor az a pár alkalom tűréshatáron belüli, és a kávébabok recsegése minden őrlőben hangos lesz...
(megj: a major előtt én egy Eureka Specialitá 17NX-el szemeztem a zaj miatt, mert csendesnek tartják, de nem bántam meg a majort)szerintem...
-
Noroo
tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Köszi! Eddig is tervben volt az átállás a szűrt vízről, de ez elég meggyőző.
Norda lesz az áldozat
-
Noroo
tag
válasz
GAgyiXyXy
üzenetére
a méret valóban stimm a Graef-hez, de a 17NX amit jónak mondanak, abban meg valóban nemvan használt tudtommal... újként meg majd' 150pénz, ami nagyon sok. Az elődjéről meg kevés jót olvastam.
Cserében egy M-Mini örökélet +2 nap (állítólag), és olcsóbb, meg fémebb is, nemutolsósorban nagyobb is kicsit.
(én mikor megláttam az Eureka Mignon-t az expolygonban a polcon, megkérdeztem, hogy ez makett, vagy tényleg EZ AZ őrlő... és nagyon bután (vagy lenézően, ezt a kettőt mindig keverem)
néztek rám, utána már én is úgy éreztem magam) 
-
Noroo
tag
válasz
üzenetére
lehet félreértem, az írásod, vagy az iróniát nem az i betűnél kerestem?

Juránál nem derül ki a kukac, de van, vagy nincs, mert a tüv cert biztosítja a és a kialakítása miatt nem lehet kukac?áldozat nélkül nincs háború.
Én hajlandó vagyok időt áldozni a csatatér tisztítására minden kávé után, minthogy a minőségből engedjek. Kinek ez, kinek az a kompromisszum. 
-
Noroo
tag
https://divany.hu/eletem/2019/10/31/elet-kave-nelkul/ imádom a dívány cikkeit
-
-
Noroo
tag
válasz
üzenetére
hiszek neked, deee tuti inkább valami BES870 lenne használtan (amit itt ti sem ajánlottok jó szívvel), mint egy automata.... tudod ez egy kicsit már fanatizmus.. ha már tudod milyen a számodra jó, neked finom kávé, akkor törekedsz mindig elérni azt a szintet, és már nem éred be kevesebbel.

-
Noroo
tag
válasz
takacsbotond
üzenetére
egyetértek vicces1 fórumtárssal.
és még az öntisztátással sem kell bajlódni egy kotyogónál.

De tényleg:
karosban esélytelen, hogy rendeset kapj 50körül, és ha mákod van, és kapsz, akkor is még kell egy őrlő.
Automata esetleg közelítő élményt ad, mint a presszó (aka: karos) így tényleg az igényed, és a tárcád, ami a metszet.
Ha 50 a keret és jó kávét akarsz, akkor
kotyogó + graef + frissen pörkölt kávé = jó kezdés (az 50körüli automatákkal tuti felveszi a versenyt!)
(amint feljebb akarsz lépni, a graef még megmaradhat, mert rendben van, és a kotyogóssal sem buktál árban, ehhez persze kell egy brikka(hozzáteszem: szerintem!)) -
Noroo
tag
válasz
takacsbotond
üzenetére
viccet félretéve:
mi a célod? itt főként a karos gépek azok amiket ismernek a lakók. Automatában használtan már talán hozzá lehet jutni, de itt kevés sikerre számíthatsz, mert a többsgéünk nem ért az automatához.Mit szeretnél, azon túl, hogy kezdő vagy? A speciality vonalról amit itt fognak/tudnak neked ajánlani kb: Gaggia Classis 2015 előtti (használt) és egy Graef CM702 (használt) kezdő/induló szettnek kiváló, erről lehet később építkezni... de ez 50ből nem jön ki...
-
Noroo
tag
válasz
takacsbotond
üzenetére
ez mostmár engem is érdekel!
-
Noroo
tag
én ebből tuti az expobar-t választanám. Márcsak azért is, mert ahogy itt "lakom" azt vettem észre, hogy gc utáni feljebb váltasnak mondták már. Más liga szvsz.
GC
pro: full tunning
gyorsabb bemelegedés(?) a kicsi bojler miatt
kisebb helyen elfér, mint az Expobar
kontra: De a full tunningnál már nincs hova feljebb menni, csak váltani.
Expobar:
pro: Egy alap expobar-nál meg még lehet feljebb építkezni...
E61 ami egy másik szint, mint a GC
talán a sötét pöriket kicsit nehezebb elrontani pid nélkül (de most lehet, hogy hülyeséget mondtam)
kontra: nagy bojler bemelegedési idő hosszabb
nagyobb a helyigénye, mint a GC-nekde ez csak az én véleményem...
-
Noroo
tag
válasz
zolnagy
üzenetére
Ha az én számaim jönnének ki, nagyon boldogtalan lennék... ugyanis Ritkán lottózom (most se). :)
Ha mégis akkor jönne ki a telitalálat mikor nekem van lottóm, és az én számaim stimmelnek, akkor mina, és/vagy egy decent... és kipróbálnám Az ek43-at. (A k30rol azt hallottam, hogy baromi jo, de egy mazzerhez képest több a pangó... )
-
Noroo
tag
válasz
Bali27
üzenetére
Mivel itt tőlem csak hozzáértőbbek vannak, így nem terveztem beleszólni, de elgondolkodtatál: "mivel nem tudom szétszedni, és elég sok visszataszító képet láttam már kazánokról, meg kioldódott alumíniumról stb stb"
Ha egy kazán acélból van, és nem tudod szétszedni, akkor honnan tudod, hogy abban nincs károsanyag? és ha nem tudod szétszedni, akkor nem látod a Gaggiában sem. (én is paráztam a felújított géptől, így egy új lelitet vettem... feléből megúsztam volna egy full tunning GC-t, ezt egy kicsit bánom, de azért ezzel sem rossz a végeredmény... fyi: a lgutóbbi lelit kazán amit Fragola posztolt az én lelitem kazánja, és még élek!)
Ezelőtt egy thermoblokkos Krups-ot(XP5240) használtam, hát ez (PL91T) woodoo nélkül jobb végeredményt ad bármikor, mint az szénnéokoskodva, mindent bevetve (wdt-től kezdve), még a Mekka felé szőnyegen imát is beleértve. Legalábbis nálam... de lehet én rontottam el valamit... (nem találtam el Mekka irányát?)fenntartom, ha rendesebb végeredményt akarsz mint amit ezek a kis dehlongik adhatnak "szénné okoskodva" akkor a Sage kiskaros használtan. Ha nem akarsz vele sokat bohóckodni. Pár perc alatt meleg, jó kávét ad, és konzisztensebb a hőfoka, mint ezeknek a kisgépeknek
Ha viszont nem akarsz őrölni, hanem előre őröltet veszel, akkor tök jó a kis dehlongi, gyorsan vedd meg, mert akkor úgyis (majdnem)mindegy a végeredmény szempontjából.. és igen, itt kevesen foglalkoznak olyannal, aminél legalább 3-4 különböző dologgal ne tudnák saját maguk elrontani a kávéjukat (őrlés, hőfok, miegymás), max nyomokban még emlékeznek 1-2 ilyen kisgép működésére, hogy hogy tudtak belőle elfogadható végeredményt kicsikarni...Tehát ha már megvettél vmit, akkor arra tudnak neked konkrétat mondani, hogy mit tegyél, hogy jobb legyen a végeredmény... remélem tudtam segíteni...
-
Noroo
tag
válasz
zozy84
üzenetére
Ha van egy géped, remélhetőleg nem a legsürgősebb dolog lecserélni.
Én várnék a helyedben balck friday.ig és akkor a Sage bes870 200 alá is BESzokott csúszni. Összevethetetlen egy automataval . :) Cégnél egy ilyen főz már jó ideje kávét, naponta elég sokat... Eddig még nem csalódtam benne. Bár az otthoni minőségét nem éri el. Cserében cca 10 perc alatt bemelegszik annyira, hogy már egész értékelhető az eredmény. Nincs woodoo nincs extra idő... Őröl főz finom...
Szerintem...
-
Noroo
tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
-
Noroo
tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
írtam privát
-
Noroo
tag
válasz
mdav88
üzenetére
Lelit PL91T-m van nekem is. Belőttem 9bar-ra, a vízterítőt kicseréltem elektra-ra, a felsőszűrőt iparira, aztán a terítőt vissza a gyárira, mert változatosan rontottam el minden kávémat. Amikor elkezdtem számomra értékelhető kávékat csinálni, akkor rájöttem mi volt a gond (az egyik): megtömtem nagyon (18,5gr egy IMS12/18-as szűrőbe szinte az összes fajta PY kávéval)
Lementem 16,5 17gr körülire és jobb lett az eredmény, ekkor visszaraktam az elektrát, és azóta is az van fenn, így a 16,5gr (pl PY - CM), vagy 17gr PY Black LXR mégjobb. (Az elektra vékonyabb kb 1mm-el, mint a lelit gyári terítője, és körkörös, bár ezt nem tudom számít-e, gondolom igen, mert miért pont a furat alakzata ne számítana)
(a köv a szűkítő lesz nemsokára)

@Ferdzsoo: nekem a PID most 100 fokra van beállítva (PY Black LXR), mert így van a vízterítőnél 91 fok!) Amikor 90 körüli fokokkat állítottam be, ott nekem is savanyú volt, mert alacsony a hőfok (én akkor olyan 79-80 közt mértem) próbáld feljebb állítani a hőfokot, hátha
-
Noroo
tag
válasz
thomasrc
üzenetére
nem semmi, azért én kímélem az öklömet.

Az a hektikusság, az őrlés folyamatában is fura, hogy egyszercsak "kiesik" egy nagyobb mennyiség, mintha csak arra várt volna, hogy toljon már meg valaki.Mindemellett belépőnek teljesen rendben van, kicsi könnyű, hordozható, és ha az ember annyi elvárást tesz mellé/mögé, amennyibe kerül, akkor ennek sincs párja!

Azért hozzáteszem, csak nyaralásra vettem, így most pihen egészen addig, míg meg nem látogatom Fragolát a Majorral, hogy nézze át, mit lehet rajta még tökéletesíteni...

-
Noroo
tag
válasz
Flashback
üzenetére
"Nem szabad Mazzert venni, mert mellette minden játékszernek hat" (By Bazsee)
Egy Mazzer Major teljesít szolgálatot otthon, több, mint fél éve. Eleinte (kb első 3-4 őrlés), kicsit furi volt nekem, hogy a menetrend: kávé betölt, őröl, (legalább 3-4 mp-t is kell várni... szal iszonyú jóság!) majd kikapcs, ecsetel, majd ráindít 1x. Azt gondoltam, hogy ez egy kicsit olyan.. nah... nem rossz nem rossz, de lehetne jobb is... (16,5grból kijött 16,5gr, szal durván pontos)
Most nyaralásra vettem egy CM702-t fórumtárstól, és a következőt tapasztaltam:
első őrlés: 14gr-ból kijött 11, majd döntve, ütögetve még kiszedtem belőle
másodiktól: 12gr feletti mennyiség jött, de ütögetni, a tetejére tenyérrel ráütni, hogy a tenyér által keltett légnyomás (körtepumpa hiányában) kiadjon még egy kicsit, éreztette velem az első mondatomat, hogy mazzer után már minden játékszercserében a cm702 a maga kompromisszumaival egy nem rossz belépő, és presszóra tökéletesen alkalmas... de más liga, mint egy mazzer

remélem segítettem még jobban összezavarni

-
Noroo
tag
válasz
Antonio
üzenetére
nem tudom jó tipp-e, de:
nekem a régi Krups XP5240-en az volt a trükk, hogy a víztartályba tettem a vízkőoldót, (leginkább tiszta citromsav) és kávéfőzésre kapcsoltam, simán átfőztem a vízrendszert. (ha kapszulás jellegű a gép lehet preparálnék neki egy üreskapszulát, hogy ne nyígjon a hiány miatt)ha hülyeséget írtam ignoráld.

-
Noroo
tag
Potenciális Üzleti lehetőség: egy ismerős bpi kocsmában el akarnak adni egy gépet
ez a gépAhogy láttam ez egy La Nuova Era 2grp. Semmit nem tudok sem az állapotáról (sokat állt, helyhiány miatt mennie kell), és még árat is tőlem akarnak tudni, mennyit ér nekem... tekintve, hogy nem akarok ezzel mélyebben foglalkozni, nekem semmit.

Valaki számára esetleg? Részletek privátban!
-
Noroo
tag
válasz
Sic.Transit
üzenetére
Aaaah, talán értem. Tehát érdemi különbség max. a minőség-érzet.
Én a rövidséget kompenzálom. Dávid egy tejfölös poharat applikált a szűrőre. Én is AZT használom.
-
Noroo
tag
válasz
jveres
üzenetére
tök igazad van! én pl cca 40 fokon iszom, mert egyébként égeti a számat!

de hamár... nekem fogalmam sincs milyen pid van a lelitben (gyári pid, mint megtudtam rosszul elhelyezve) és 98fokra van beállítva a PY - CM-hez, a Abbessyn Moca-hoz meg 99-re, de nekem így ízlik az eredmény, és ez a lényeg

-
Noroo
tag
válasz
mdav88
üzenetére

nincs mire panaszkodnom, csak gondolkodom upgraden, dehát a majortól "jobb" nekem nem indokolt, így arra gondoltam, hogy ha ez "gagyi mókolt" akkor valami rendeset...

(Hadházi után szabadon: ha megnyerem a lottóötöst, akkor megveszem a milói Vénuszt, de én a rendeset, nem azt a szar töröttet!) -
Noroo
tag
válasz
Sic.Transit
üzenetére
segíts megértenem ezt: "- Vastag, rozsdamentes tölcsért (nem cukrásztölcsér-hekkelés!)"
nekem Major van, sztem cukrásztölcsér hekkeléssel. Van valami kül? nem tapad rá a kávé? rezonancia?
vagy mi a plusz hozzáadott értéke?Kérlek ne kritikának fogd fel, csak okosodni, megérteni szeretném, a miértet.
köszi!
-
Noroo
tag
válasz
Szabász
üzenetére
Az én Lelitem is kikapcsol 30 percenként.
Vettem egy ilyet (EU Type F) és beállítottam, hogy reggel fél órával előttem ébredjen a gép, majd fél óra múlva kikapcs, és 1 perc múlva újra bekapcs.
(fapados, de nem volt agyam gondolkodni tovább rajta, biztos van jobb megoldás)Így én üzemmeleg kávégépre ébredek hétköznaponként. Ezzel a sonoffal meg akármennyi on-off lehetőséged van, bármelyik napra. (este hazainduláskor telefonról bekapcsolom a kávégépet, és a feleségem tudja kb mikorra érkezem)!

-
Noroo
tag
Srácok, akinek van tapasztalata "általános" kávézó nyitásban keressen meg privátban legyen szíves.
zanzásítva:
bpi irodáház párszáz fős legénységének lesz kialakítva, de public/self public hely lesz.köszönöm előre is!
-
Noroo
tag
válasz
grizlisandor
üzenetére
megvan a PID is? Gratula! hát akkor ideje ismét frissíteni az aláírásod... ott az Altea előtt a zárójelben még látok egy PID-nyi helyet!

-
Noroo
tag
Nah ebben a Lelit nekem bejön. Olyan habot készít amilyet akarok. Ezzel a részével elégedett vagyok. Valszeg mert nem piszkáltam hozzá.
(135fokra van beállítva...) -
Noroo
tag
válasz
Gery0505
üzenetére
Pedig ecceru, ha visszakeresel itt, megtalálod.
Ha nem kerestél eddig akkor elmondom. A kávéőrlő garatába betolod pumpálsz egyet kettőt, és a pangó kiugrik az őrlőből.
Ezzel minimalizálod a pangót. Én a majornal és mások is a rainditassal operálnak...
(5-ösért megyek, piros pont kevés lesz)
-
Noroo
tag
Nehéz a bányászok élete...

-
Noroo
tag
válasz
vicces1
üzenetére
youtube-ot ne nézzetek... hülyeség!!!

-
Noroo
tag
válasz
grizlisandor
üzenetére
A Seat altea-t nem értem bár tágulási abban is biztos van!

-
Noroo
tag
válasz
vicces1
üzenetére
egy kávés topic lehet álmosító?
az paradoxon lenne vagy ott valami nagyon el van b...va... 
-
Noroo
tag
Jut eszembe... Lett valami a kaposvári összeröffenésből, őrlő teszt céljából?
-
Noroo
tag
én se "rutintalanul" indultam neki ... amúgy de... (csak ezt a fórumot olyan 30k-hsz-tól olvastam el pár hónap alatt, míg először kérdeztem....), de elméletben még mindig többet tudok, mint a gyakorlatban.. (sensory skillem: ízlik a kávé, nem ízlik a kávé) én még ezzel a kettővel operálok... ízjegyeket keresgélek, de még nem találtam.... de: "Örökké nem eshet"
-
Noroo
tag
"elsőre fail"
Lelit Victoriám van, és az első HÓNAP fail! Igaz csak 2 kv próbálkozás per nap deee (valszeg én vagyok a béna)"20 sec 2 csepp", sztem akkor túl finomra van állítva az őrlő...
Annában nem hiszem, hogy jobb a helyzet, mint a Vikiben, így ha 95fokot látsz az valszeg olyan 85-88-at jelent max. szal én a helyedben felfelé indulnék 2-3-4 fokot. ;-)
-
Noroo
tag
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Elemlámpa, zseblámpa
- Motorola G86 - majdnem Edge
- alza vélemények - tapasztalatok
- Titkos szabállyal tereli a hazai megoldások felé a félvezetőgyártóit Kína
- Witcher topik
- Kuponkunyeráló
- Arch Linux
- RTX 4070 SUPER / micro lagg / nincs kihasználva 55-60% futás
- Milyen NAS-t vegyek?
- XPEnology
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 13 Mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4170
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Mini 128GB Pink-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3823, 100% Akkumulátor
- Keresünk Galaxy S21/S21+/S21 Ultra/S21 FE
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

néztek rám, utána már én is úgy éreztem magam)