- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Rap, Hip-hop 90'
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
gyerekek, ti milyen megszűnő kedvezményekről beszéltetek a pacificaffénál? a szállítás egy dolog, de most is csomó kofi 20% akcióban van...
-
Bazsee71
őstag
Pacific koffeinmentessel van valakinek tapasztalata? Lassan fogy, de kipróbálnám rajta a fagyasztást.
Illetve még Costa Rica Tarrazút és Malabart tettem a kosárba, jókat olvasni róluk, és két különböző világ. Esetleg van még valami ami kimondottan ajánlott onnan? Bár többet nagyon nem kellene rendelni, mert elhal mire elfogyasztjuk...a fagyasztó meg kicsi.
-
pacuha69
csendes tag
válasz
vTamas35 #46193 üzenetére
Ezt úgy érted, hogy a maradék három zacsit is fagyasztod, csak a saját zacskójában? És utána minden alkalommal előveszed, kimérsz, majd visszateszed? Emlékeim szerint ez nem a legjobb megoldás. Amiket olvastam erről anno, azok pont a páralecsapódás káros hatásairól számoltak be. Sehol nem támogatták a komplett zacskós fagyasztást, így én sem próbáltam. Tehát saját tapasztalatom nincs ebben.
-
vTamas35
csendes tag
válasz
demars #46191 üzenetére
Na ja. Szerintem a társadalom 99%-a tökéletesen elégedett a bolti kávéjával és esze ágában sincs többet költeni, nagyobb energiát ráfordítani mint amit muszály. Én is ezért tartottam meg a Jurát. Az asszony kávékultúrája addig terjed, hogy lefőz egy espressot, kiveszi a hűtőből a tejet és felönti vele hidegen... pont hidegen hagyja a speciality kávém (ami belakta a konyhapultját
). Persze ezek az emberek nem is nézegetik ezt a fórumot
pacuha69: nálam is fut a teszt egy hete, kb egy hónap múlva lesznek "részeredmények"... Egy kérdés van még bennem, egyszerre kb 4 zacsit szoktam rendelni, de csak egyet fagyasztok adagonként. Mennyire lehet probléma a kondenzáció, amikor kinyitom a már fagyasztott zacsit és kiméregetem, újrafagyasztom?
-
pacuha69
csendes tag
válasz
jveres #46175 üzenetére
Én most Kalmárnak egy világos pörkölésű Guatemelai kávéjával csinálom ezt a kettős tesztet, annyi különbséggel, hogy én az elején belőttem a darálót, és a hőfokot. Lehet, hogy majd még állítani kell kicsit, de talán sikeres lesz. Október 19.-i pörkölés, és 23.-i lezárás (fagyasztás).
Soldier2: kiválóak az üvegcsék
. Nem tölti ki a 20 gramm, de hát az LWW-s csoda csöveket sem tölt ki egyformán mindenféle pörkölésű kávé. Lehet, hogy az meg 20 gramm Malabar-ral szenvedne meg.
. A lényeg úgyis az adagonkénti tárolás.
-
demars
addikt
válasz
vTamas35 #46189 üzenetére
Végre valaki jót is írt automata gépről
Tény, hogy a kv kultúra mást jelent egy földi halandónak és mást egy hozzáértő személynek. Ha lenne pénzem lóvéra én is mást néznék. AVX -en nézegetem a remek főzőket és én is vágyom egy jó szettre, de idősödő szüleim tuti nem fognak darálni, pont ezért jó az automata nekik. -
vTamas35
csendes tag
Hát az tény, hogy az automata gépek minősége nem közelíti meg a karos gépeinkét, de nem mindenki keresi ezt a minőséget, időráfordítast stb. Mielőtt én is megőrültem és beszerztem az alábbi szettet, addig pont egy ilyen gépet használtam 2 évig (most az asszony használja) és imádtam
Kényelmes, gyors, tudsz állítani rajta minden értéket amit szeretnél (őrlőt lehet finomabbra tuningolni, vagy cserélni spéci saeco késekre). Szűrővel használtam, így szervízben egyszer járt egy műanyag vacak kopása miatt, pár ezer ft volt... Vannak az automatánál sokkal jobb opciók, de ha már ez a választás, akkor a kategóriában azért nem egy rossz gép ez (bolti őröt téglát azért neeee)
-
demars
addikt
Köszi a reakciókat!
Olvasgatom az avx oldalát, tudom, hogy jobb lenne más irányba elindulni de most erre van igény. Szüleimnek lesz a masina ami egy saeco vienna -t vált (eléggé leharcolt darab már, a darálója behalt). Amit az főzött az elfogadható volt, igaz sokat játszottam a víz mennyiség és őrlés finomsággal. Meg ugye a kv minöséggel, fajtával. Annál a karaván íze jött be.
Kotyogós üzemel most de valami förtelmes rossz lé amit ad. Inkább egy automata ismét, azzal faterom is tud főzni -
soldier2
őstag
válasz
demars #46183 üzenetére
Kavekorzo.hu -n találsz külön automatákról szóló fórumot. Azt azért hozzá kell tennem, hogy egy automata árából sokkal jobb kávé is kihozható, ha hajlandó vagy kicsit megdolgozni érte (kb 5 perc/kávé). Ha nem a gombnyomásra kávé a cél, akkor olvasd el az összefoglalót.
-
Toobee
veterán
válasz
demars #46183 üzenetére
Vegyel inkabb egy szepen felujitott Talea Giro-t, vagy ha van kedved tomiteseket cserelni (mast ugy se csinalnak vele sehol), akkor egy mukodo gepet jofogasrol. Szuleim nyuzzak mar jo ideje, jobb kavet foz, mint az Odea szeria es viszonylag jol birja az otthoni hasznalatot.
-
demars
addikt
Sziasztok!
Karácsonyra, vagy még előbb vennék automata kávéfőzőt. Itthonra kell, nem irodai, kocsmai használatra.
Rengeteg típus van, elveszek köztük. Az áruk horror. Agyalok a használt de felújított gépen. Ami számomra lényeges: őrlés finomságon kívül állítható legyen a kv mennyisége, víz mennyiség és ha lehet tudjon szemes kv -n kívül őrölt kv-t is használni.
Ezt néztem ki!
Vélemények? -
Daneeka
senior tag
válasz
t-bali3 #46164 üzenetére
Én durvább irányba állítottam filterhez és működött, igaz egyből 10 lépést állítottam mert szerintem az ilyen 1-2 szinte hatástalan lehet.
Látszik a képen, hogy 10 lépés hatására mennyit magasodik a cucc (beszerelve süllyed). (a feljebb menő lyukon látszik, ez a valóságban nincs 2mm emelkedés)
(bal gyári, jobb +10 durvább)
-
vikla007
aktív tag
Ma reggeli CM Kiambu maga volt a tökéletesség ízre, vékony tejjel...
pedig a lefolyás már nem szép, kicsit fröcskölt és rángatózva jött ki.
Mézes üveges fagyasztás 10.17-ei pörkölés, 22-én raktam a fagyiba -
handrash
őstag
-
verti1
tag
Nálam nem spriccel a Kapucziner Yirga...nagyon pöpec!
Isteni ez a kávé!
-
soldier2
őstag
válasz
Peti...(16v) #46160 üzenetére
A fagyasztást nem próbáltam, vsz azért mert hosszú távon nincs annyi hely a fagyasztóban, hogy az üvegcséim beférjenek. Egyelőre szoba(pince)hőmérsékleten tartom, hogy lássam mikor ideális kiporciózni. Ha egy hét pihenés után a CasMo is a végére nyílik ki, akkor már vsz nem véletlen, és picit normál nyomáson a zacsiban kell tartani porciózás előtt (vagy szelepet kell szerelni a fedőre). De kicsit sok a feltételezés még. Az biztos, volt egy üveg ami ledobta a gumidugót, és szabad levegőn volt a kávé két hétig, az teljesen más daráló beállítást igényelt volna, mint a többi, az ízét nem tudom, annyira gyorsan átszaladt meg sem kóstoltam
-
Bazsee71
őstag
válasz
Deadzone41 #46166 üzenetére
Azért amíg az alapok sem mennek, addig bátor dolog CM-val próbálkozni.
-
Peti...(16v)
tag
válasz
soldier2 #46125 üzenetére
Adagonkénti tároláshoz: írtam valamelyik nap, hogy múlt pénteken kiporcióztam friss, néhány órás pörkölést kis üvegekbe 16 grammonként. Az adag nagyobbik felét még hétvégén megittuk, tehát nem volt ideje pihenni. Ezek minden nyitásnál szisszentek, tehát még dolgozott a babokban a szén-dioxid, viszont azok az üvegek, amik bekerültek a mélyhűtőbe, majd ma elő, mind hang nélkül nyíltak. Ebből számomra az látszik, hogy a fagyasztás leállítja a babokban egyébként lezajló folyamatokat (logikus, hiszen épp ezért fagyasztunk bármit, nem?) tehát a ún. pihentetési időt vagy fagyasztás előtt kell neki megadni, vagy utána, de szerintem az a rosszabb megoldás.
Egyelőre bejön ez az adagonkénti tárolás, csak a pulton és a hűtőben is nagyon sok helyet foglal. -
vikla007
aktív tag
válasz
Surda- #46158 üzenetére
Nekem most Kiambu van, imádom, de sajnos nem lesz mindig "tökéletes"... nem sikerül csak gyümisre készíteni...
A kelet kávézóban(Bp. XI. Bartók B. út) is lehet venni, 3000.-más,
Pacificaffé-hez betársul valaki rendelésre? Én 4 db 1575 huf -ot rendelnék, de 7-et nem szeretnék egyszerre...
Budai átadás/átvétel -
Surda-
őstag
Még sosem kóstoltam Casino Mokka kávét, Baby+graef cm70 párosítással készíthető valamelyikből értékelhető? Ha igen,akkor szerintetek melyiket kóstoljam és hol vegyem?
-
t-bali3
senior tag
válasz
Bazsee71 #46154 üzenetére
Én is elég sokat szenvedtem a 800-zal. Rendszerint azok mondják az ellenkezőjét, akiknek 702-je volt/van... Ha én tudom előre, hogy nem egyszerű alátétekkel működik, tuti a 702-t veszem..még olcsóbb is lett volna..
(#46155) Alvarez81
Szerintem próbálkozz majd duplákkal, én már csak azt iszom. Kicsit dupla ristrettós lefolyásban. -
válasz
Bazsee71 #46154 üzenetére
kávé bele, aztán őrlés. a végén paskolás. annyi van hogy én még úgy paskolom sokszor, hogy nyomom még a motornak. lehet ez a baj? a többiek hogy szedik ki a pangó őrleményt belőle?
a harióról nekem nagyon jó a benyomásom. minden kávét órával húzok mióta eszpressozok és nem mondanám, hogy nem alkalmas erre a feladatra. az is igaz, hogy eddig maximum 10x őröltem vele 15-16 grammokat. lehet nincs még el vagy bekopva. de nagyon tetszik. a teteje is már az újabb fajta szilikontető ami nem fog tönkremenni.
különben a 702-est lehet alátétezni, ezt a 800-ast nem. legalábbis nem találtam sehol erről irást. persze szerintem lehetne. megvárom a következő kofiváltást vagy esetleg tényleg levadászok valami pár napos pörit itt minálunk és persze kap még esélyt, de nem reménykedem már. ha továbbra sem lesz jó, akkor eladó lesz féláron. ajánlom figyelmetekbe!
esetleg még a szűrőm lehet ami miatt nem jó nekem ez a daráló. valaki irta már itt, hogy cserélt szűrőt és az őrleményt feljebb kellett csavarni durvább irányba. én még mindig a gyári dupla ranchiliot használom. eddig ez is megtette. mint ahogy a kávégép is. egy rossz szót nem tudok rá mondani, főleg mióta megkapta az extra "beültetéseit" fragolától. hibátlan a gép, nem is kell jobb -
Alvarez81
csendes tag
válasz
Alvarez81 #46082 üzenetére
Érdekes ez a Kapucziner Skybury. Kimentem a szélsőértékekre, és 94 fokon érezhetően keserű lett, megégett, de lenyeléskor megjött megint ez erőteljes citromlé íz. 84 fokon meg szimplán ízetlenebb, savanyúbb lett. 88-90 fokon viszont nagyon kellemes csokis íze van, és sehol a korábban is említett citrom. Nagyon kevés tejjel elépesztően tejcsokis. Viszont eléggé kényes a tömörítésre, nem sikerül mindig kihoznom a legjobbat belőle. Egy fokozattal kell finomabbra őrölnöm, mint szoktam, viszont nem kell 8.5, elég a 7.5-8g is. Duplaszűrös teszt később jön. Spóroltam, és inkább kis adagokkal próbáltam ki a hőfok igényt.
-
Bazsee71
őstag
válasz
vicces #46150 üzenetére
Hadd védjem meg, mert azért elég erős a Graef-et espressora alkalmatlannak nevezni. Főleg, hogy ezt a fórumot sokan olvassák, és egy ilyen felelőtlen kijelentéssel teljesen félrevezeted őket. Pláne egy Skertonnal szemben, ami viszont tényleg alkalmatlan.
Több, mint fél évig használtam egy 702-est, ami már egy éve szolgált, mire hozzám került. Továbbá vannak itt is és Kávéológián is jópáran, akik megelégedéssel használják.
Szerintem nézesd meg egy hozzáértő személlyel is, mert nagyon kicsi az esélye, hogy kétszer is hibás terméket kapsz. -
SierraFox
tag
válasz
vicces #46144 üzenetére
Én is gondolkoztam ilyenen a hariomhoz, de letettem róla, mert azt olvastam, hogy veszítettem volna a maximális örlési finomságból.
@adp: Engem is meglepett, hogy a Pacificnél 10 ezerre ment fel az ingyen szállítás határa. Másfél hete rendeltem tőlük egy kiló malabart (hadd pihenjen amíg a velencei gondolás elfogy) 5500-ért és azt még ingyen hozták. Szerencsém volt.
-
jolti
senior tag
válasz
fragola.6035 #46145 üzenetére
Na vazze!
Az indexre berakhattad volna valamelyik nap.
Egy srác mit össze nem problémázott pont ezen. Úgy csinálta, mintha legalább egy NASA űrhajót kéne össze rakni... -
jolti
senior tag
Én minden hónapban két kg-ot rendelek, hol onnan, hol Paljoctól, hol máshonnan. Néha még az is kevés! Például most is... Tegnap elfogyott a malabar és bótit' kellett vennem. Az Aldi arabikájából vettem egy fél kilót. Összeszorított szemmel, mint a gyerek az orvosságot, úgy nyomom. 😁 Mondjuk talán ilyen vészkávénak' elmegy.
Így ez a határ nekem egyáltalán nem okoz gondot. Ráadásul máshol még ennyit sem kapsz.
Igyál több kávét, vagy fogjál össze valakivel. 😁 -
válasz
Bazsee71 #46146 üzenetére
a graefnál az őrlőmű 2 darabja közé beül a kávé és szerintem az eltart. ma szétcsavarozom és teljesen kipucolom. de továbbra sem tartom espressoképesgépnek csak az első pár hétben. ma már egyétalán nem tudok puderre őrölni vele, pedig olyasmi őrlemény kellene. /legalábbis az én setupommal igy adja ki a 25 másodpercet és a 60ml-t./ a hario egyből egészen finomra őrölt és jó is lett a főzet vele.
de az is lehet, hogy az állitótárcsa műanyag menete és a 2 műanyag pöcök amik abban futnak kopnak ki és adnak mindig egyre nagyobb holtjátékot az őrlőműnek. lehet ezért is van az a második lehetőség amikor még lehet finomitani rajta. pár hete irták mások is, hogy már nem tudják hova állitsák mert minden a max finomságon van de egyre rosszabb lesz idővel.
vagy mind a 2 jelenség egyszerrre. igy vagy úgy, én nem szenvedek vele tovább. ha engem kérdeztek ez nem espressoképes őrlő. -
Mano66
senior tag
válasz
fragola.6035 #46145 üzenetére
Kösz.Így csak csavart kell vennem.
-
Bazsee71
őstag
válasz
vicces #46144 üzenetére
Ácsi, én a közdarabot írtam, ami által a kézi csavarbehajtóval tudod hajtani, nem a központosítót.
Fiorenzatoról pedig inkább fragolánál érdeklődj, jobban jársz. A Graef-et meg megnézetném valakivel, mert elég kicsi az esélye, hogy két hibás darabot fogj ki. Ha meg csak felhasználói hiba, akkor maradhat is.
-
válasz
Bazsee71 #46140 üzenetére
elég csak kérdezni és már meg is találja az ember magától.. mint mindig
hario alátét
a csavaranya?az nem tartja középen a tengelyt az alsó felén. ott érezhetően jobbra-balra billeg és szerintem idővel leőrli saját magát a ketyere.
különben meg angliából rendelnék fiorentanot, csak most nem megy az anyagi része miatt meg a kábel is kérdéses amivel jönne. nem szeretnék egyből kábelcserével kezdeni. bár eng -> eu adaptert lehet kapnia baratza sette nagyon tetszett még a beharangizásnál, de az új videókon eléggé bazárinak tűnik a kivitelezése.
-
Mano66
senior tag
Rendeltem egy Rancilio Silva-t.PID-en még nem gondolkodok,de a felső szűrő cserén igen.Honnan érdemes szűrőt és hozzá való csavart venni.
-
Bazsee71
őstag
válasz
fragola.6035 #46134 üzenetére
Na, akkor majd ezt is meglessük alkalomadtán.
Kék Elefántban ha jól emlékszem espresso 350,-; doppio 530,-; latte 520,-. Jól gondolom, hogy a jelenlegi gépparkom még alkalmas is lenne CM kávékhoz, csak a tudást kéne hozzá igazítani?
vicces: a közdarabot egyszerűen meg tudod oldani, egy csavaranyára van csak szükséged.
Egyébként meglep, hogy mennyit szívsz a darálóddal, máshol nincs velük ennyi gond.
-
rendelt már valaki hario skertonhoz központositó alátétet??
nem nagyon találok europai forrásból.történt ugyanis....
..szóval egész héten ment a meló ezerrel, nem foglalkoztam a témával. főztem ittam, melóztam. általában 2 duplával inditottam, mert nem lettek jók a kofik és a kevés koffein az ugye nem jó.
gondoltam előszedem én a hariomat. hát elő is szedtem, miután ma reggel az asszony rámpiritott, hogy őröljek már egyet azzal is, mert gyanús neki a graef. elmosolyodva elő is szedtem és ugy lett minden ahogy ő is gondoltam. az 1 hete a babtartályban lévő choco madness újra iható lett, sőt sűrűbb is lett mint az espresso, inkább ristrrettoa legfinomabbra van állitva az őrlő és lusta vagyok rajta állitani. viszont a már 2 hete a fagyasztó után "szabadlábon" lévő yirga ugyanolyan izé.
a véleményem:
a yirga lehet 1 hete még jobb lett volna, de mára már elfáradt. a choco madness a saját számitásaim szerint még mindig jól sikerül állagra. az izben nem vagyok annyira biztos, de jónak tűnik.ugyhogy maradok az augusztusi elképzelésemnél és megszabadulok a graeftól és kimaxolom a hariot amig az is el nem kopik. tegnap vettem ikeás csavarbehajtót 9 euroért. szekrényt szerelni, nem pedig kávézni. az lesz a hajtása, csak még kell egy közdarab a tokmány és a dugókulcs közé.
jah és apropó ikea! tegnap nagy bánatomban vetem megint frenchpresst, hogy majd a maradék kávékat lenyomkodom vele, hétvégén délutánonként amikor nem sietek kávézni. sajnos továbbra sem izlik ami abból kijön. -
zoli121
aktív tag
Sziasztok. Szeretett Saeco Royal Professional kávéfőzőm elhalálozott.
Az a hiba hogy elkezdi főzni a kávét lejön valamennyi majd ahol csak lehet gőz jön a kávéfőző belsejéből. Csöveket kitakaritottam a turbinát is. Havonta volt vízkőtlenítve. Kazánnal lehet gond?
-
adp
őstag
Persze de onnan mit rendelsz egyedul 10 ezerert? Ha a legdragabb kvbol a yirgabol rendelsz 4-et meg az is keves, annyi meg kinek kell
Legalabb a minden heten uj 10-25% akcio maradhatott volna, vagy a posta. De hogy mind2 ment....
Igy azert meggondolando,hogy onnan rendelj. En eddig azert rendeltem sokat onnan,mert igy ar/aranyban tenyleg nagyon jo volt. De igy mar elgondolkodtato.
Bazsee: honlapon fent van. -
fragola.6035
aktív tag
A2 Gastro Caffé, Szeged.
A géppark hibátlan, LM Linea Classic, Hozzá két nagy Anfim őrlő, kétféle kávé.
classic olasz Artcaffé, kevésbé sötét pörkölés, szerintem elég jó.
a másik (talán specialyty) Five Elephant - Guatemala, szerintem kissé túlpörkölt, gyenge édesség, finom savak, de pörkölt ízű, de ez lehetett gép beállítási probléma is. De azért mondjuk, hogy jó volt. Remélhetőleg majd rájönnek és kávét váltanak és megtanulják kimaxolni a gépet.
Cortado: túl sok tej, inkább capuccino méret volt szerintem.
Presszó 390:-, tejeskávék 450,-, szerintem korrekt és cola is kapható, nem kell bio répalevet inni. -
jolti
senior tag
Igen, ez várható volt sajnos. De örüljünk, hogy eddig is tartott.
Sokan csak éppen meghaladták az 5 ezret és abból még levonjuk az 1000-1200 forintos postázási díjat, az anyagárat, a költségeket és mindjárt rájövünk, hogy annyira nem is az lehetett gazdaságos.
De 10 ezertől most is ingyen van. -
zolnagy
őstag
válasz
Peti...(16v) #46127 üzenetére
Ma ismét jót készítettem az EX5-ös QM-el, szal szerintem igen. Szűkítő persze ide se lenne valószínű rossz, de én nem foglalkoznék vele. Ha úgy látom, hogy nagy a vízhozam, max letekerem a potit
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
soldier2 #46128 üzenetére
Azt nem gondolnám, hogy az Ulka olyan sokkal lassabban építi fel a nyomást, kb fél másodpercen belül max nyomáson van.
Csak azért tűnik lassabbnak, mint a Procon, mert az alacsonyabb vízhozam miatt lassabban tölti fel a pogácsa előtti teret vízzel. Ezért kell a megfelelő szűkítő. A jól beállított procon pumpás gép nem csatornásít és a nyomás is egyenletes, ellentétben az ulkával. -
Bazsee71
őstag
Megosztanám tapasztalatomat a szegedi Kék Elefánt kávézóval kapcsolatban. CM Alfonso volt az őrlőben, az utóbbi idők (főként saját) tapasztalatai alapján kicsit félve kértem ki a duplát. Ami pedig a csészében landolt, azt csekély rutinom fényében is hibátlannak merem nevezni. Fantasztikus volt, de annyira, hogy ha otthon ilyet sikerülne húznom, akkor egy időre letennék az olasz vonalról, ezzel a kávéval biztosan. Extrém édesség, finom savak, és kellő test jellemezte az italt. Semmi bántó mellékízt, hibát nem tudtam benne felfedezni. Csak ajánlani tudom mindenkinek, ha Szegeden jár. Utána párommal még egy forró csokit is megkóstoltunk, szintén erősen ajánlott.
A gépparkot el is felejtettem felmérni, de mintha egy Rocket R58 és egy Fiorenzato F64 lett volna.Innentől kezdve a legnagyobb bánatom, hogy szerintem ezt otthon nem tudnám reprodukálni, hiába a tuning GC és a Major.
adp: Honnan van ez az információ? Pont most akartam egy kolléganővel rendelni...
-
soldier2
őstag
Nem a pogácsa ellenállása mindegy, hanem a nyomás felépülése után a pumpa maximális vízhozamáról gondolom, hogy nincs jelentősége, mivel a szűk keresztmetszet ekkor már a pogácsa ellenállása (már ha jól van előkészítve a kávé). Ha már felépült a nyomás max kevesebb vizet dob el az opv ha szűkítő korlátozza a pumpa vízhozamát, aminek jelen esetben semmi jelentősége (ennek azoknál a gépeknél lehet jelentősége, ahol az opv a bojler után van, mert ha kisebb a vízhozam, kevesebb melegvizet enged el az opv, stabilabb lesz a pogácsát érő víz hőmérséklete - a Gaggia tudtommal nem ilyen). A nyomás felépülésének ideje (nevezzük előáztatásnak) viszont fontos, ezért is adta el ha jól emlékszem Lagoon az R58-at, mivel ott még gyorsabban épül fel a nyomás mint a rezgőpumpás gépeknél, így még jobban kijött az előáztatás hiánya. Eddig úgy tudtam, a rezgőpumpa lassabb nyomásfelépülése kellő előáztatást biztosít, de ezek szerint nem (igaz a karosok esetében is mindenki 8-10 másodperces előáztatást javasol, ami max szűkítővel érhető el egy rezgőpumpás gépnél)
-
válasz
soldier2 #46125 üzenetére
miért mindegy a nyomás felépülése után, hogy mekkora ellenállás kell a pogácsa részéről? azt sejteném, hogy finomabbra kell darálni, ha amúgy a gép sok vizet préselne át, neked meg kevesebb kell, nem? mégegyszer: az ex4 túl lassan építette fel a teljes nyomást, utána viszont hasznos volt. az ex5 jól építi fel a kezdeti nyomást, utána viszont túl bő lére ereszti. az ex5 + szűkítő meg épp ideális lehet.
-
soldier2
őstag
válasz
fragola.6035 #46107 üzenetére
Próbálom összerakni amit írtatok. MIvel a nyomás felépülése után lényegtelen a szűkítő jelenléte (mindegy, hogy 120, 80, vagy 50 ml/10s-re van csökkentve a vízhozam, mivel az igény kisebb (kb 40-45 ml/25s)) így vsz a lassabban felépülő nyomásban keresendő a jótékony hatás. Kb mintha előáztatna az ember. Nekem anno a Baby Dose-on volt előáztatás funkció, amikor a pumpa csak félgőzzel ment, ez kb annak felelhet meg. Az biztos, hogy ha előáztatás nélkül csak úgy ráküldöm a magas nyomást a karossal, abból jó nem sül ki
Adagonként tárolás: valaki aki próbált már teljesen friss kávét (2-3 napos pörkölés max) légmentesen záró, merev falú edényben tárolni (pl a kis mézesüveg) tapasztalt olyant, mintha a szokásos 4-5 nap pihenési idő nem lenne elég a kávénak. A Kalmár féle Costa Rica kb 2-2,5 hetesen lett a legjobb, az elején sem volt rossz, de most mintha megjönne az az egyensúly, amit keresünk a kávéban. Simán lehet, hogy bennem van a hiba, ezért is kérdezem, hogy más tapasztalt-e hasonlót. Az egyetlen magyarázat a túlnyomás alatt való tárolás, ez lehet, hogy lassítja az "érési folyamatot".
-
adp
őstag
Ennyi volt a pacificnel a minden heten uj akcio es az 5e-tol ingyen posta
-
handrash
őstag
Ezt vettem, tettem a Gaggia Babymbe.
Az angol nyelvű leírás kissé elnagyoltnak tűnik számomra, ezért lennének kérdéseim. Használtatok ilyet, tud valaki segíteni? -
zolnagy
őstag
válasz
Peti...(16v) #46121 üzenetére
Akkor én EX5-t tennék bele. A 2 bart megmérted? Amúgy ezt az eredeti pumpát szét tudtam szedni. Ahogy nézem, fel lehetne újítani. Lehet elég lenne bele egy új o-gyűrű. Tudom, hogy valaki írt valamikor qm pumpa felújításról, de most nem találom.
-
zolnagy
őstag
válasz
Peti...(16v) #46108 üzenetére
Ez így nem egészen pontos. A kérdés, hogy milyen nyomáson és addig hogy épül fel a nyomás. Szerintem az, hogy mi játszódik a pogácsánál egyik vagy másik pumpával, annál bonyolultabb, hogy ki lehessen egyszerűen találni. Én sem tudom egzaktul megválaszolni, de a tény az tény. Nálam jobb vele ugyanaz a kávé. A gőzölés is egyenletesebb ezzel. Érdekességképp a darálót meg pont egy fokozattal durvábbra kellett állítanom ugyanahhoz a lefolyáshoz. Amúgy ha csak a vízhozamot szeretnénk csökkenteni a QM-nél a potival ezt egyszerűen megtehetjük, de ezt tudod te is
Milyen pumpa van most a tiedben (bátyádéban) jelenleg? -
válasz
verti1 #46115 üzenetére
rosszul... az ex4 lassabban építi fel a nyomást, hiszen 9 bar alatt minden nyomáson kisebb a vízhozama. viszont 22 barig üzemel (a grafikonja alapján).
az ex5 + szűkítő tehát gyorsabban éri el a korlátozott vízhozamot, mint az ex4 és nekem is ez a tapasztalatom: a silvanón épp, hogy túl sokáig tartott, mire az ex4 átnyomta az első kávécseppet.
-
verti1
tag
A nyomás növelésével csökken a vízhozam, ez látszik a görbén. Emelni kelene a nyomást jelentősen ami megint zsákutca. Az is csak 15 baron jelentkezne, amíg azt el nem éri addigra már szét rombolja a pogit.A 4-es ulka meredeken hiretelen építi fel a nyomást az 5-ös szépen egyenletesen, ezért jobb a nagy hozamát szűkítőzni. Én legalább is ezt látom...
-
válasz
Peti...(16v) #46108 üzenetére
ez egy nagyon jogos kérdés, ha van szűkítő, akkor egyedül az a különbség, hogy milyen gyorsan éri el a plafont.
-
Surda-
őstag
válasz
fragola.6035 #46107 üzenetére
Ha opv vel csökkentem a nyomast, az hasonló eredményt hoz?
-
verti1
tag
válasz
soldier2 #46104 üzenetére
Szerintem bármilyen gépnél nagyon fontos. Vízterítés, vízhozam alap. Nekem 100-110 ml/10 sec volt előtte ami nagyon sok. Csatornásított minden fajta vízterítő, jól látható gödröket csinált a pogi tetejébe. Nagyon sokat segített a filter papír ezen a gondon. Most 70ml/10sec, ez lehet kicsit kevés, de most ezzel próbálkozok egy pár hétig, többféle kávéval. Szűkítővel lassabban épül fel a nyomás, olyan 6-7 másodperc amíg eléri a maximális nyomást, nagyon szépen lehet hallani a pumpán. Így kap egy ideálisabb (persze nem igazi) előáztatást. Sokkal jobban ellenáll a nagy nyomásnak a kávé, egyenletesebb lesz a kioldódás. Itt van két videó. Az első a szűkítő nélküli állapot, a második a szűkítős. Az első videón jól látszik, hogy szépen egyenletesen indul és utána mennyire felgyorsul és eltolódik balra arra a felére ahol fejben belép a víz a közelebbi két lyuk a vízterítőn. Na a másodikon szépen, egyenletesen majdnem egyszerre jelenik meg a kosár teljes felületén és nem gyorsul, egyenletesen, középen folyik végig. Az előkészítés ugyan az volt mind két esetben, filter papíros voodoval, nem volt félre tamperolva az első, ha fejre áltam is csak ilyet tudtam.
-
zolnagy
őstag
válasz
soldier2 #46104 üzenetére
Gaggiaban anno mêg nem volt szűkítőm, de a Brasilia Ladybe Fragola tanácsára tettem. Én úgy láttam, hogy szebb lett a lefolyás és szerintem a kioldódás is egyenletesebb így, tehát az ízekre is jótékony hatással van. Szerintem érdemes. Most például a QM 0650-en cseréltem ki a pumpát EX4-ről EX5-re és az is nagy változást hozott az ízekben, pedig nem gondoltam volna ezt sem.
-
verti1
tag
Ha szeretné valaki beállítani Gaggia-ján a vízhozamot akkor szeretném megmutatni az én megoldásomat. Egy könnyen és gyorsan szerelhető kis fúvóka betét a kazán és az OPV közé. 5-10 perc alatt kiszedhető a kalibráláshoz vagy tisztításhoz. Nekem két hete van benne a gépben, de eddig csak jótékony hatását látom. Egyszerűen, olcsón legyártja egy esztergályos. Egy tárcsát kell vele gyártatni és annak lecsapni az oldalait. Kell még egy o-gyűrű és két hosszabb csavar. Én még raktam bele egy kis fúvóka szűrőt, mert az első furat nagyon kicsi volt, de ahogy lassanként nagyobbra fúrtam kivettem. Hosszú távon nem tudom mennyire lesz kényes dugulásra, de majd elválik. Itt is szeretném megköszönni a fragola és zolnagy segítségét a témában!
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Garmin Vivoactive 5 Okosóra, Bontatlan, Új, 0 Perces, Fekete, 1 Év Garancia
- Garmin Vivoactive 5 Okosóra, Bontatlan, Új, 0 Perces, Krémarany, 1 Év Garancia
- Garmin Vivoactive 5 Okosóra, Bontatlan, Új, 0 Perces, Kék, 1 Év Garancia
- Garmin HRM Dual Pulzusmérő Pánt, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia
- Garmin HRM Dual Pulzusmérő Pánt, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia
- Lenovo ThinkPad L15 Gen 2 - 15.6" FullHD IPS - i5-1135G7 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF A620M R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RX 6800 XT 16GB ZALMAN I3 NEO Gigabyte 750W
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 12GB I 500GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest