Hirdetés
- GoodSpeed: Ebes, a megtervezett falu!
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- GoodSpeed: Munkaügyi helyzet Hajdú-Biharban: észak és dél
- hcl: Amúgy mi a terv?
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Surda-
őstag
válasz
Alvarez81
üzenetére
Graef mikor érkezik?
Nem tudom annak utánaolvastál-e,hogy szimplákból csak akkor fogsz tudni jót húzni,ha veszel 41es tampert és tampersegédet vagy megtömöd annyira a szimlpa szűrőt,hogy jól be tudd tömöríteni a közepét. Nálam ez 12-14g
ezzel a szűrővel. -
bajnokpityu
félisten
Mióta megvan (vagy egy éve) nagyon szeretem a renekát ahhoz a ristrettos stilushoz, amit én iszok. Valóban intenzivebbé teszi az ízeket, szerintem is. Féltem, hogy a 22g normál szűrő után milyen lesz a kis 16-18grammos reneka, de még így is erősebb az íze.
Az más kérdés, hogy hosszabb italokhoz fragola szerint nem túl jó. -
-
SierraFox
tag
Nem nagyon mérvadó a véleményem mert egyelőre egy egyszerű (nyomásfokozómentesített) Saecoval tolom, de:
- a Pin Up nekem nagyon citromlé volt, akárhogy játszottam vele.
- a La Piazza kellemes, nagyon jól eltalált blend, nekem tetszett a csokis-fűszeres íz. Bármikor tudnám inni.
- A Malabar a legfinomabb eddig. Biztos fogok még belőle rendelni.
-
Sinisi
senior tag
válasz
SierraFox
üzenetére
Pin up-ból nekem csak citromsavas íz jött elő (bár az nem a mostani eresztésből volt), úgy, hogy a rome-val nem volt (és most sincs) semmi bajom.
A malabart nem innen szerváltam de ettől nagyon remélem, hogy változik az íze, mert van belőle majd másfél kilóm! (annyira amúgy most sem vészes, hogy lassacskán ne fogyjon majd el, sőt fényévekkel jobb mint annó a az a pin up volt, amitől kb. eddig mindegyik jobb volt).
-
Elemental
addikt
Szevasztok!
Van vállalható indukciós Bialetti kávéfőző? Ez pl?
-
Sinisi
senior tag
válasz
Sinisi
üzenetére
Pacific rome és malabar (a malabar még sztem túl friss, vagy csak nem ízlik, nem tudom, ezért pihentetem és majd arra még rápróbálok később).
Van benne valami, hogy felerősíti az ízeket, mert alapból nem másnak hanem inkább erősebbnek mondanám a renekás szűrővel készülteket.
Most a könnyen elkészíthető kávékra, az egyszerűbb ízekre hajtok (jól belenyúltam az elején az S.O-kkal, ami elvette a kísérletezéstől egy jó darabig a kedvem).Az egyszemélyes is lehet, hogy csak nekem kevés, de nem tudom kihozni abból az adagból a varázslatot, a kettő személyesnél is az volt a bajom, hogy sokszor kevésnek bizonyult, ezért vettem egy háromszemélyeset (ami nem ment föl a karral)... Így meg, hogy ezt a szűrőt használom látom, hogy kevesebből is bika intenzív ízeket kapok ua. a kávéból.
Szóval majd egy nagyobb egyszemélyes, az ízek kontrollálásához ezek szerint majd jó lesz (hogy jó-e a renekának az adott kv. vagy sem) de ezzel nem kapkodok, most egy ideig élvezem, hogy ízlik amit főzök
...
Aztán majd lehet, hogy az lesz a vége, hogy megveszem mégegyszer az ims-eket?!
-
adp
őstag
válasz
Sinisi
üzenetére
4.400
Milyen kvval probaltad? Nem probaltam meg nekem nincs is, de sok helyen olvastam, hogy a reneka azert nem minden kvhoz jo. Van ahol pont azt erositi fel izben ami nem tul jo.
Ugye itt kozbejatszik, hogy sokkal kisebbre kell daralni.Szerk:En ezert megtartanam a helyedbe az ims duplat. Gondolom nem azon a 3e-re akarsz meggazdagodni, sot a posta lesz vagy 7-800
-
vicces
addikt
na akkor rendeljetek csak ebből a moxxa kvból, aztán ha jó én is rápróbálok erre a kölni srácra ha már leürült a frigóból a pesti srác kvja
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Sinisi
senior tag
Hát igen!
Nekem is tegnap érkezett meg a reneka szűrő, és győzött meg minden kétséget kizáróan arról, hogy eladásra kell kínálom a szeretett ims-eimet, mert innentől tutira nem veszem elő a duplát (legalább is minimum évekig ).
Nagyon meg is lepett ez az elhatározás, mert azt hittem, hogy hoszabb idő kell majd a véleményem kialakulására, és azt aztán végképp nem gondoltam, hogy az jön majd ki, hogy el akarom majd adni a "régieket".
De annyira egyértelmű volt a különbség, hogy a döntés pik-pakk megérett bennem (jópár próba után, amit lehet nem ártott volna koffeinmentessel csapolni, de persze azért még próbaként húztam ma reggel egyet-egyet, hogy nehogy koffeintől túlfűtött állapotban meghozott döntésként megbánjam majd később).Az egyesre még szükségem lesz de annyira kevés fér az ims-be (a kis zákos részbe szűken 7g, hogy emiatt néznem kell majd egy olyat amelyiknek nagyobb a számomra hasznos raktere.
(amúgy mennyiért adják expolygonban?) -
adp
őstag
Ma voltunk a Duoble shotba.
En egy duplat parom egy kaput kert.
Valami vilagosabb blend volt csapon. Mind2 nagyon nagyon finom volt. Gyonyoruen folyt le a feneketlen karral mind2. Csoda, hogy a srac az eg vilagon semmit nem csinalt, daralt es azonnal tomoritett, semmi spricc vagy mellefolyas
Nekem amugy szimpibb a hely mint a kozeli Madal, es nem az utcan all a sor. Kv is jobban bejott -
bajnokpityu
félisten
válasz
bajnokpityu
üzenetére
Természetesen túlzok a fehérrel, citrommal, mielőtt valaki komolyan venné. Valahogy a telt sűrű csokis végeredményeket szeretem.
Az még izgalmas lehetett a versenyen, hogy gondolom nem mindenki ugyanolyan géppel, gázzal dolgozik otthon, mint a versenyen, és át kellett állni a versenykörülményekre.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
jaa, akkor alul van az idő.
Nah, igy már értek belőle valamennyit.
furi, tök más idő/hőmérsékleteket állítok be a genén. nyilván ott csak a kimenő levegő hőmérsékletét állítom, az meg magasabb, mint ami beérkezik a dobba. de a 11-12perc az nekem is gyorsnak tűnik, mi olyan 16 perc környékét szoktunk csinálni. mondjuk mi a töltősúly nem felét, hanem a töltősúlyt rakjuk bele.
és igy ugyan nem hófehér lesz a vége, inkább középbarna, de újabban ezt jobban szeretem, mint a citromos grépfútot. -
Kávé Kálmán
tag
Most nézem a táblázatot, hogy a pörkölések színe egészen világos értékeket mutat (minél magasabb az érték, annál világosabb a pörkölés), illetve a drop temp (pörkölés vége) is viszonylag alacsony általánosan. Azaz ezen a versenyen az új hullám elég erősen reprezentálta magát. Ja, meg hogy néhányan 3000g-ot pörköltek, azaz valamiféle szabadság volt a mennyiség kiválasztásában is.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
bajnokpityu
üzenetére
Nem egészen. Alig hosszabb mint 10 pereces pörkölésekről (soxor még annál is rövidebb) van szó, ami relatíve gyors/rövid. 5kg max kapacitású Probat-ba dobtak 2,5kg zöldet, amire azt gondoltam volna, hogy az abszolút alsó limit, amit egy ekkora gépen jól meg lehet pörkölni. Persze ez a Probat az új égőszett-jével van szerelve (nem atmoszferikus), aminél az égő teljesítmény totál tág határok közt variálható, azt mutatja ....... vonal (ilyet nyúztunk a PÖRKÖLT2-ben, az a Barn rendelésére készült). A világoskék a maghőmérséklet deltáját, a vastag sötét kék a maghőmérsékletet, a piros meg a keringetett hőt mutatja. De mégis a dob alapvetően a hőtehetetlensége folytán meghatározza hol/hogyan működik jól a gép. És optimálisan kell tudnia pörkölnie az 5 kg-ot is, ami szintén biztonsági ráhagyással van meghatározva.
Azért elég erős eltérések vannak a profilok között. A harmadik helyezett például extrém magas hőfokon töltött (Charge temp 230,9). Amiről én azt gondoltam volna, hogy odab@sz a mézes feldolgozású kávénak, pláne egy ilyen alacsony töltetnél. De hát valszeg tévedek, ha ecce harmadik bírt vele lenni. Zember mindig tanul...
Zaklatom is Frans-t és Marko-t a részletekért :-).
Frans blogján a csomó részlet, leírás, foto, video megtalálható:
-
bajnokpityu
félisten
válasz
Toobee
üzenetére
hubáz, minimálisnak tűnik a difi, és mégis tudtak sorrendet állítani.
egész más egy 2.5kilós géppel pörizni, mint a tized ekkorával, de azért mégis próbálom értelmezni a grafikont, de nehezen megy, segitene valaki?
200fokra előhevített, belerakta a hideg zöldet, majd újra megpróbálta a cucc elérni a 200fokot, amit el is ért bő 20perc alatt, majd 208 fok 3.5 percre, és kikapta. de szinte ugyanezt csinálták a többiek is, nem?
-
Toobee
veterán
válasz
Surda-
üzenetére
Ő az a magyar srác, aki megnyerte a versenyt (Kalmár link).
-
soldier2
őstag
Rossz hozzászólásra válaszoltam. A kávérendelést bonyolítom ha kell, nem a szűrőket. Kb 2 hét múlva rendelek, aki be szeretne szállni írjon privátot.
-
Bazsee71
őstag
Miért nem fogtok össze La Marzocco Strada szűrő (VST) rendelésre? 50 GBP felett ingyen szállítás európában, a szűrők pedig a mostani nyomott árfolyamon kijönnek 5300 forintból.
Szerk.:
Toobee: kiváncsiságból egy csomag kofira én is beneveznék,de a rendelést most nem tudom bonyolítani. -
jolti
senior tag
válasz
Toobee
üzenetére
Köszi, de ilyet nem akarok.
Van 41 mm-es tamperem, tölcsérem.
Maradnék a bevált módszernél. Csak egy kicsit minőségebbi szűrővel.
Vst-re sajnálom a 9 rugót, az ims még éppen belefér. Meg állítólag a vst és az ims nincs akkora különbség, hogy számomra indokolná a dupla árat.
A dupla ims viszont tetszik. Az ára még elfogadható, kidolgozása nagyon szép, izben is hoz némi pozitív változást. -
Toobee
veterán
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Én meg is ragadnám az alkalmat, hogy betársuljak egy közös rendelésbe. Ki vállalja a lebonyolítást?
-
Kávé Kálmán
tag
Bréking! Magyar nyerte a német pörkölőbajnokságot!
https://artisan-roasterscope.blogspot.hu/2016/10/die-zweite-deutsche-scae.html
-
Sinisi
senior tag
Szűrőváltás okán megválnék:
1db IMS 1 csészés (idei augusztusi vétel)
1db IMS 2 csészés (idén áprilisban) szeretett szűrőimtől.
Mindkettő danettitől vásárolt.
(Az egy csészésnek igény szerint a dobozát is tudom küldeni)Darabja 3000.- Amibe a posta díja, ajánlott levélként való küldéses opcióként benne foglaltatik!
-
Bazsee71
őstag
Első tapasztalatokat úgy néz ki sikerül levonni a Majorral kapcsolatban. Tudom most a többségnek nem releváns, de megosztom, hátha még valakinek jól jön.

Ami elsőre is adta magát, az a fokozatmentes állítás. Egészen más így behangolni az őrleményt, 2-3 próbálkozás elég. Onnantól pedig atom stabilan tartja, kezdhetem a játékot a hőfokkal. Eddig, igaz nem vészes mértékben, de valami mindig elmászott az optimumtól. Pedig átváltottam tróger üzemmódba, csak darálás előtt mérlegelek. Szemmel láthatóan sem mindig ugyanannyi kerül a kosárba, mégis jó a végeredmény. Már nagyon várom, hogy mit hoz a doserless átalakítás.
Illetve egy rendkívül szubjektív vélemény, mert semmilyen mérési módszerrel nem tudom alátámasztani: mintha a szűrőkosárban is homogénebb lenne tömörítés után a pogácsa felülete.
"Nagygép" (300k) témához csak annyit, hogy nálam a régi, batárkróm Faema gépek viszik a pálmát, azok közül el tudnék képzelni egy súlyban a Majorhoz passzoló típust. De újra láttatlanban nekem sem lenne jobb tippem a Catlernél. A múltkori darálós érdeklődésemre (karbaőrlős, időzítős, max. 80k) is pontot tettem azzal, hogy a CG8030-ast ajánlottam barátomnak azzal, hogy lehet érdemes lenne gyűjteni egy F4E nanora.
Szerk.: van most egy átalakított Major jófogáson 150k-ért. Érdekes, hogy teljesen más a talprésze, mint az enyémnek az (hosszabban kinyúlik, ívesebb). Ez korábbi, vagy régebbi változat lehet?
-
edk-
őstag
válasz
kaligula
üzenetére
Hát, érdekes...
Itt valami nagyon furcsa dolog jön ki belőle: https://www.youtube.com/watch?v=RcZlj0W86aw
-
kaligula
tag
Ezt az új Kamira "kotyogót" már láttátok?
https://www.youtube.com/watch?v=RKZsNt9ey8U
https://www. -
rallypix
csendes tag

Mostantól vele készülnek a reggeli duplák. :-)
Hatalmas váltás kényelemben az eddigi gépeimhez képest (Pavoni, Qm 0650, Gaggia Baby). Egyelőre arról, hogy ízre milyen a többihez képest, nem nagyon tudok nyilatkozni, mert még csak egy egyszerű, robustás olasz blenddel próbáltam. Azt viszont már most látom, hogy nagyon hőstabil, és kényelmes használni. Nincs hűtőcsapolás, hőmérés, stopperelés, bűvészkedés.
Hogy mennyire lesz tartós? Majd kiderül... 2 év gari van rá, addig nem aggódok. :-) De biztos ami biztos alapon a QM egyelőre marad. Érzetre amúgy nagyon egyben van számomra az egész gép, nem nyeklik-nyaklik, a szűrők is jó minőségűnek tűnnek, bár úgyis a Renekával fogom legtöbbször használni. -
adp
őstag
Hol lehet viszonylag jobb aron nespresso kompatibilis kapszulat venni? Klasszik vonal
(Nem nekem lesz
) -
zolnagy
őstag
válasz
Daneeka
üzenetére
Van alapja. Ugyanez volt a Bezzera bb005-el is. Én mindig adagonként darálok, nincs kávé a babtartàlyban. Amikor jöttek a rokonok, meglepödtem, hogy az aktuàlis kávéhox beálított (adagonként jó) finomsàg itt túl finon lett, hogy egy 15 dekàt beleborítottam. Tehát durvàbbra kellett àllítanom jóval. Nem értettem a jelenséget, de az tény, hogy ezt tapasztaltam.
-
bajnokpityu
félisten
válasz
Daneeka
üzenetére
a mikrométerű finomságra való őrlést, amikor már szinte összezárnak a kések.nyomás nélkül pl a mazzerem se őrli le. nekem nincs erre szükségem, ettől durvábbat szoktam őrölni, de másik őrlőnél más izléssel simán lehet, hogy pont az a nyomás kéne.
surda: pár nap alatt nem döglik meg a KV. úgy tapasztaltam, h pörköléstől szabad levegőn egy hét min. kell neki, hogy változzon a döglött irányban az íze. de ez még nem döglött, csak kevéssé friss. namost a mazzerek ipari őrlők, negyed kiló KV tervezés szerint pár óra alatt átmegy rajta.
-
Daneeka
senior tag
Német fórumon olvastam, hogy a Graef CM802 jobban darál eszpresszó méretben ha tele van a bab tartály és ezért felülről nyomás helyezkedik az éppen örlődni kezdődő babokra.
Ennek lehet valami alapja?
-
gubabela
senior tag
Mèg nyáron voltunk, akkor láttam meg a gèpet ès a darálót, rögtön fel is csillant a szemem. Kèrtem egy ristrettót, kaptam egy híg szètègetett duplát, szerintem döglött is volt a kávè. Kár èrte. Próbáltam kèrdezősködni, hogy mègis hogyan van beállítva, de szegèny lánynak lövèse sem volt semmihez. Már azon voltam, hogy megkèrem, hogy engedjen be ès beállítom neki, de inkább hagytam, látszott, hogy nem nagyon èrdekli a dolog. Mondjuk a sütik finomak.
-
dzsolt7
csendes tag
Jelenleg egy Simi által felújított pides, rézcsöves GB-m valamint egy Graef CM802-esem van itthon, és ugyan nem szeretnék mostanában túl sokat költeni a kávézásra, de egyre jobban foglalkoztat az őrlő cseréje. Gondoltam tanácsot kérek tőletek, mert könnyebb úgy összegyűjteni a pénzt, ha konkrétan megvan, hogy mire gyűjtöm
(vagy mit érdemes figyelnem használtan). Eddig elsősorban a Fiorenzato F4 Nano és a Mazzer Mini (esetleg SJ, de az már húzósabb) került képbe, de nem tudom, melyikkel járnék jobban.A karba őrlési opció és a babtartály mérete számomra nem fontos, úgyis minden alkalommal ki szoktam mérni a duplához szükséges mennyiséget, és csak azt öntöm bele, őrlés után pedig a rögmentesítés a wdt már a "szertartásom" részeivé váltak. Az viszont jó lenne, ha minél kevesebb lenne a pangó őrlemény (vagy legalább gyorsan ki lehetne szedni - a Graefnél néha sokat elszöszölök az ecsettel, mire rendesen kijön), hogy ne keveredjen a friss kávé az előző napival. nem tudom, hogy ez szűkíti-e a kört, de filterre és eszpresszóra is használnám.
Szóval a fentiek közül melyiket ajánlanátok inkább? Vagy inkább valami mást?
-
bl4ze
veterán
válasz
gubabela
üzenetére
Igazából egy szelet sütire futottunk be, és megakadt a szemem a trendi, több milliós gépparkon.
Aztán rögtön lesokkolt a béna, szar csészék a gép tetején. A kávéról sehol semmi, még a kávé lapon sem.
Sem egy logo, sem csésze - zéró. Már ez fura volt. Amit meg kivittek produktumot... háááát
42 helyében azért erre nagyon oda figyelnék. Értem én, hogy jó biznisz eladni a LM+Mazzer párost a kávéval, de ez 42-nek égés szerintem....
Ronin: a fentiek miatt lepett csak meg a dolog. Egy eldugott "szoci" cukrászdába nekem kicsit idegen volt a 42 "újhullámos" kávéja, főleg ilyen módon, ilyen körítéssel.....
-
soldier2
őstag
Az olasz úriember által működtetett kávézó: [link]
-
soldier2
őstag
válasz
nexus6
üzenetére
Vegyük szépen sorba:
- A kapszulást úgy általában nem ajánlottuk az ese pod helyett, a márkafüggetlen utánpótlás, nagy választék, némileg kevesebb szemét mind a podos mellett szól, a végeredmény is jobb (az Illy dobott egy nagyobbat tavaly és a Nespressohoz épp most jelent meg egy értékelhető kapszula, de általában a pod jobb)
- ez a Krups (és más sem) nem volt ajánlott soha, ugyanolyan műanyag csoda mint a többi, ha jót akarsz megnézed a Fragola vagy Kaligula gépeit ha megvannak, igaz azok csak poddal működnek, de azzal jól (podot podos géppel)
- az Sgl podstar amit írsz (az avx gondolom a fórum ahol találtad) szintén egy jó podos gép, ha rendben van azt is viheted.
- az utolsó két bekezdésben említett gépek vsz használtan is tovább bírják mint a Krups, ha mégsem akkor a modern csodával ellentétben javíthatók.
- a lap tetején lévő összefoglalót elolvasva találsz még hasznos infót. -
Bazsee71
őstag
válasz
Alvarez81
üzenetére
Sok jó kávét velük!
A CM702-esnél az adagonkénti darálást ajánlom, majd 1 ráindítás, 2-3 paskolás, és kint is van a kellő mennyiség.
Ha elsőre nem találsz a skálán megfelelő fokozatot, ne keseredj el, olvass utána az alátétezésnek. Könnyen megeshet, hogy két fokozat közé esne az optimum, ilyenkor a kávé mennyiségével tudsz kicsit korrigálni rajta.Szerk.:
nexus6: inkább keresd itt a fórumon kaligula-t vagy fragola.6035-öt, nálunk volt az utóbbi időben podos gép, kategóriákkal jobb, mint a krups, igen jó áron. -
Alvarez81
csendes tag
Sziasztok!
Rallypix volt olyan kedves, és elhozta ma nekem a megvásárolt Gaggia Baby-t.
Mivel az egész családom elkapta egy óvodai kór, nem mertem beinvitálni, így a ház előtt gyorsan átadta a gépet, pár szóban elmondta, hogyan érdemes nekiállni. És nekiálltam egyedül.Hát kérem, aki Saeco Poemia - Mini Mill párosról váltana feljebb, az kösse fel a nadrágját
.
Tényleg kell egy rendes daráló! Egyelőre csak a kézi Hario van meg. Kiöntöttem kb 6 kávét, megittam 4-et, mire sikerült olyat készítenem, hogy az már tényleg a Saeco szintje felett volt.
Játszottam a hőfokkal is, egész más volt a 88 fok, mint a 98. Semmi tudomány, kicsit hebehurgyán egyszerre próbáltam rajta mindent állítani, a hőfoktól, szűrőkön, mennyiségen, tamperoláson át a daráló állítgatásáig.A lényeg, hogy hittem nektek (Köszi!!) és már pénteken berendeltem egy akciós cm702-est. Ma egyértelmű lett, hogy egész egyszerűen nincs érelme ide-oda tekergetni a kézi Hario 60 fokot ugró állítóját, főleg a múltkori mikroszkópos mérés eredményét látva.
A hozzá adott nyomásfokozós szűrőket nem használtam, de nem is azért vettem, hogy az legyen rajta.
Szóval ha megjön a daráló, és sikerül kitapasztalnom a gépet és a kávét is, akkor majd jelentkezem egy fotóval.Mellékesen valahol a 3. kávé után ittam egy "La Tazza d'Oro" koffeinmenteset is, na az viszont elsőre, mindenféle próbálgatás nélkül nagyon finom lett - persze ezt már a saeconál is tudtam, hogy azt teljesen máshogy kell darálnom is. ÉS egyébként a Saeco-n majdnem ihatatlan volt a doboznyitás után elsőre. A kb 2 hetes szellőzés segített rajta, de most, a Gaggián lett először jó.
Ja, és mégegy: a Hario V60 ICeCoffeeMaker-re lecsapott egy vevő.
-
nexus6
aktív tag
válasz
SierraFox
üzenetére
egy régebbi hozzászólásra érdeklődnék csak. csak kocakávésként érdekelne egy régebben ajánlott gép a krups xp3440, többségében szeretnék most áttérni az e.s.e podos kávéra, néha bolti kávé főzésre. Eddig egy szarvasival is elégedettek voltunk (elromlott), most elővettük a régi kotyogóst és valahogy jobb mint a szarvasi. már pár napja olvasom a fórumot, tudom (jöhet a kövezés) a kapszulást ajánlják sokan az ilyen pikkpakk embereknek. de nekem valahogy jobban tetszik az ese. ezeket egy philipsen vagy krupson milyen lesz? ki lehet ezt valahol próbálni? néztem az avx podstart is, még agyalok rajta...
-
mrhero
tag
Pár hete kaptam egy mini millt és vettem Kávékalmártól egy csomag malabart, amit itt ajánlottatok. Jobb híján szarvasi kotyogóval kísérleteztem. Néha-néha sikerült egész jó kávékat csinálni, de valahogy nagyobb durranásra számítottam a frissen őrölt kávétól. Az is hozzájárulhatott a mérsékelt sikerélményhez, hogy világos pörkölést választottam. Időközben rendeltem egy Brikkát (Kalmár) valamint 3 csomag pacific kávét (rome, decaf, malabar).
Tartottam tőle a rossz (román) híre miatt, néhány helyen be is fejezték a forgalmazását, de nálam semmi gond nincs vele. A biztonsági szelep nem ereszt, alsó és felső rész között is tökéletesen zár. A súlyszelepnél enged egy kis kávét a pukkanás előtt, de youtube videók alapján az olasz ugyanilyen és ez teljesen normálisnak tekinthető. Az egyik tisztítás után a felső szűrőt véletlenül fordítva tettem bele. Ezután értelemszerűen nem lehetett megfelelően összecsavarni az alsó és felső részt és szökött a nyomás az illesztésnél. Na akkor gondoltam, hogy nem hiába megy itt a románozás, az enyém is selejtes... A mosogatás és törölgetés után vettem észre, hogy rosszul tettem vissza a szűrőt. Megfordítva természetesen megszűnt a szivárgás a két elem között és teljesen jól zár.
A cremán még van mit javítanom. Megjelenik nagy tömegben, de hamar el is olvad. Mire csészébe kerül a kávé, addigra teljesen elvékonyodik és pár másodperc után csak a szélén van egy kevés. A hariot teljesen zárt állapottól 6-10 klikkre próbálgattam. Eddig a világosabb kalmáros malabart, pacific rome-ot és koffeinmenteset próbáltam ki.
A brikka hozta az elvárt húbazz élményt. Ég és föld a szarvasihoz képest. A rome nagyon finom lett a hazai kotyogón is, de valahogy vizesebb. Ez szerintem azzal is magyarázható, hogy a kávé-víz aránya a brikkánál jobban a kávé irányába van tolva. A nagyobb szűrőbe több kávé fér. Szarvasi esetén hiába próbáltam korábban a kávé arányát növelni, nem lehet megtenni büntetlenül. Ha kevesebb vizet töltöttem bele, lassabban épült fel a nyomás, lassabban főtt le, megégett a kávé. Finomabbra őrölve belefér egy kicsit több a kosárba, de akkor szintén lassan fő le. Kicsit megtömörítve ugyanez. A szarvasit és a brikkát is előmelegített forrásban lévő vízzel töltöttem fel.
Csináltam kapucsínót french-pressel habosítva. Rome-mal nem volt az igazi, de a világos malabarral életem kapucsínója volt eddig
mondjuk olyan sokat nem iszom, inkább eszpresszó párti vagyok, de ezentúl mindig lesz itthon valami világosabb pörkölés hátha az asszony is rászokik a 3 az 1-ben kávéról..
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Milyen egeret válasszak?
- LEGO klub
- PlayStation 5
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Építő/felújító topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- SSD kibeszélő
- Okos Otthon / Smart Home
- További aktív témák...
- SanDisk Extreme Portable 8TB (SDSSDE61-8T00-G25)
- LG 65B3 -65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Wifis fèlkonfig! Kamatmentes rèszletre is! Èrdeklődj!
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Apple iPhone 15 Pro Max 256GB,Átlagos,Dobozaval,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Remek választás!

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

)