Hirdetés
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Reklámmentesítés HyperOS-ben Xiaomi/POCO/Redmi
- Rendszerfrissítés másként Xiaomi/POCO/Redmi telefonok esetében HyperOS-en.
- Klímaváltozás, természetszennyezés
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Mára elég volt a reklámokból
- Csalók a Facebookon. De ennyi???
-
LOGOUT.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
angelside77
tag
Sziasztok!
Kezdő "kávézó" vagyok, de egyelőre a lehető legolcsóbban szeretném "megúszni" a kedvtelésemet.
Valaki írt egy ilyen kombót: Bialetti brikka + kézö őrlő (Hario Coffee Mill Skerton)
Ez még vállalható költség lenne számomra. Akkor ez ajánlott szerintetek?
Rég feladtam, hogy embereket mentsek meg a világnak a fejükben levő szellemektől.
-
-
angelside77
tag
válasz -HajTömeg- #11257 üzenetére
Nem vagyok "kávéguru", de egy kicsit már olvasgattam a témában.
E témában szerintem különbséget kell tenni:
- hosszú (hoszabb) ideig, vagy nagyobb vízmennyiséggel készített kávé,
- és vízzel hígított eszpresszó kávé között. (szerintem ez utóbbi az americano).A bonyodalom ott van, hogy mindkettőt nevezik hosszú-kávénak. Míg előbbi eset a készítési időre, mennyiségre vonatkozik a második meg a víztartalom plusz mennyiségére.
[ Szerkesztve ]
Rég feladtam, hogy embereket mentsek meg a világnak a fejükben levő szellemektől.
-
angelside77
tag
Sziasztok!
Elméletileg hétvégén, vasárnap a délutáni órákban Budapesten leszek, és lesz pár szabad órám, és szeretnék egy "szerintetek is vállalható" kávét inni.
Szóval, "szerintetek jó" kávézók, kávék iránt érdeklődöm, elsősorban a Kelenföldi-, vagy a Déli Pu. környékén, vagy olyan helyen ahonnan ezek valamelyike tömegközlekedéssel könnyen, gyorsan elérhető.
Előre is köszi, ha megtiszteltek válaszokkal!
-
angelside77
tag
válasz angelside77 #17437 üzenetére
Köszi!
-
angelside77
tag
Sziasztok!
Daráló ügyben kérdeznék, segítsetek dönteni.
Ha egy alap, új őrlőben gondolkodom, szerintetek melyik érné meg jobban?
2. GRAEF CM 802
3. Imat Lux
Árban nagyjából megegyeznek. (Bár Imat-ot árulnak a kvx-en 35 ért is.) Valahogy az Iberital a legszimpatikusabb.
-
angelside77
tag
válasz lagoon79 #26405 üzenetére
Köszönöm mindenkinek!
Igen, láttam, a kapcsolatot már felvettem az eladóval. Valószínű ez lesz a befutó, ha megtudunk egyezni. Olcsóbban jövök ki vele, és nem is régi vásárlás.
soldier2: Ezek szerint neked is ilyen darálód van. A fokozatmentesítést láttam, lehet, hogy idővel megcsinálom, ha meglesz.
-
angelside77
tag
válasz angelside77 #26403 üzenetére
Végül az Imat Lux lett a befutó, használtan. Egész pofás 'kis' daráló.
Pluszban lenne pár általános 'láma' kérdésem.
A hogyan - mikénttel nagyjából tisztában vagyok, de a tersonet-ezést, illetőleg a vízkövezést (Tesco vízkőoldó) hány fokon (PID) illik csinálni? Vagy ez mindegy?
-
angelside77
tag
válasz tariattila #26941 üzenetére
Nekem mutatott egy kis javulást, hogy csiszolóvászonnal egybecsiszoltam az alsó rész peremét, és a kosarat. Igaz, az enyém 'román'. Az olasznál nem tudom lehet-e javítani így rajt. De így is meg kell rántani erősen, hogy nem sercenjen ki a víz.
Én a súlyszeleppel szívok, mert 'elég sok' víz kifolyik rajt mire 'robban'.
-
angelside77
tag
válasz kk831228 #27275 üzenetére
Írd be a keresőbe, hogy "brikka", és olvasd őket végig.
Ha nem vettél még, akkor lehetőleg Olaszban gyártottat keress, ha van, ne románt. A víz ne legyen több, mint a mérce. Durva őrleményt igényel. Hamar megtanulható, igazából olyan, mint a kotyogós.
Egy kézi daráló nagyot dobna az élményen, mindenképpen javasolt egyszerre beszerezni őket. Hario mini mill, Hario Skerton (én ilyet hozattam Japánból, e-bay, 8-9 rugóért).
A kávé meg egyéni ízlés kérdése. Ezt ki kell tapasztalnod magadon.
-
angelside77
tag
válasz nepszter1 #29588 üzenetére
Ha alapban, üresen jó a vízhozam, akkor elméletileg túl finomra őröltél. Addig durvítsd az őrleményt, amíg 25 mp alatt nem jön le a presszó mennyiség (vagy dupla, ha dupla kosárral csinálod, mint a videón). Ezt a finomság beállítást, ki kell tapasztalnod az őrlőn. Ez kv-ként, sőt még talán az időjárástól is függeni fog. A gépet te kapcsolod ki ~25 mp után.
A 20 perc az a bemelegedésnek szól (a pumpa nem megy). Csak a fűtőszál fűti a vizet (ezt hamar), meg a többi alkatrész is átmelegszik, hogy hő-stabil legyen a gép.
(#29603) nepszter1: Elméletileg a tömörítés erőssége standard ~ 14-15 kg (azaz ha precízebb akarok lenni, ~ 140-150 N erővel kell lenyomni.) Az őrlemény finomságával tudsz játszani.
[ Szerkesztve ]
-
angelside77
tag
válasz Gravity1234 #30947 üzenetére
Hello!
Nekem egy Baristás Imat luxom van. Pikk-pakk lehet fokozatmentesiteni az Iberital állító hajtóművével. Pár ezres tétel. A burkolat alatt még a hajtóművet tartó (anyás)foglalat is meg volt, csak a burkolatot kellett kifúrni, és a 2 csavart behajtani.
Kezdésnek jó az imat is, én nem bántam meg. Hasznaltan jutottam hozzá, fél évesen, garival, 35 ért.
[ Szerkesztve ]
-
angelside77
tag
válasz Bazsee71 #30979 üzenetére
A Brikka hiába 4 személyes, véleményem szerint nem elég 3 személynek (kb 160 ml), főleg, ha hagyományos kotyogós után találkoznak vele. (vagy csak én iszom sokat. ) Én a 4-es Brikkát simán ittam egyedül naponta 2-3x is. Persze, ha megelégednek a kisebb mennyiséggel, akkor nem gond.
Másrészt a Brikkába relatíve sok (~22-25g) őrlemény kell.
Minőségi lépés lenne viszont a tégla kávéról átállni, frissen őrölt szemes kávéra. Tehát egy őrlő, plusz jó minőségű szemes, első lépésben szerintem elég. Nekem Hario Skerton őrlőm van, 8 körül jött az ebay-ről, meg vagyok vele elégedve.
Meg ahogy már írták, kicsit időigényesebb is az elkészítése.
[ Szerkesztve ]
-
angelside77
tag
válasz Gravity1234 #31006 üzenetére
Ha türelmes vagy anyagilag jobban járhatsz, egy használt géppel is (GC, GB, vagy egyéb). Itt is szoktak hirdetni, meg a avx/kvx fórumon, jófogáson is. Én pl tavasszal vettem egy PID-elt Baby-t 60 rugóért, jól szuperál.
-
angelside77
tag
válasz robin112 #31022 üzenetére
Az mit jelent pontosan, hogy "a kávé meg kifutott a főzőből"? Kicsordult?
Nálam olyan fordult elő, hogy egyszer véletlenül túl nagy lánggal készítettem a kávét, és a láng túlért a főző aljának a szélén, a láng a szelepet is melegítette. Ekkor a szelep szépen nekiállt sziszegni, és elkezdett engedni, de a végén kisebb erővel lefőtt a kávé.
Vagy a súlyszelep valami okból kifolyólag leragad. Érdemes főzés előtt megmozgatni, főleg, ha rég használtad.
Vagy valami dugulás a súlyszelep alatt.
Hirtelen ennyi ötlet.
[ Szerkesztve ]
-
angelside77
tag
válasz robin112 #31024 üzenetére
Ahogy én észrevettem, ez a szelep a "kiresztéstől" nem tönkremenő szelep, tehát elméletileg nem lehet nagy baja, hacsak nem szemmel láthatólag szétment. Nálam párszor már eresztett, de kisebb láng használata után simán működött minden, utána nem eresztett. De elméletileg cserélhető, legalábbis én annak nézem.
Ha a fenti lyukon is jött ki a víz, akkor nagyon nagy erővel kellett annak kijönnie, vagy sanszos, hogy mégiscsak sok volt benne a víz. Én felnyitott tetővel szoktam vele főzni, egyszer sem tapasztaltam ilyet.
Próbáld meg csak vízzel, kv nélkül, vagy a kosárba csak fél adag kv-val, hogy mit csinál. A víz mennyiségre ügyelj. És állj fedezékbe!
Egyébként nekem hideg vízzel jobbak a tapasztalataim, későbbi, de erősebb a "robbanás", kiadósabb a hab a tetején. Igaz meleg, forró vízzel kevesebb ideje van megégni a kávénak.
[ Szerkesztve ]
-
angelside77
tag
válasz soldier2 #31027 üzenetére
Igen, erre emlékeztem is, láttam is a videót. De kipróbálás után is, így tűnt számomra jobbnak. Meg a hideg víz, valljuk be, egyszerűbb is.
(#31028) robin112:
Az enyém többszöri kieresztés, sípolás után is használható maradt, funkcionalitását tekintve nem sérült. Feltételezem a szilikon van valahogy beállítva egy bizonyos nyomásérték köré. Nálam a kiérő lángok melegíthették fel a kiálló fém pöcköt, meg a szilikont, így átmelegedhetett, és ezért engedhetett ki kisebb nyomáson, minthogy a súlyszelep felemelkedett volna. Bár ez csak tipp részemről, nem vagyok ebben nagy szaki.
[ Szerkesztve ]
-
angelside77
tag
Sziasztok!
2007-es Gaggia Baby-hez vásárolnék pár apróságot és a biztonság kedvéért rákérdezek, nehogy mellé nyúljak.
A csavarból ezt találtam, nem lesz ez túl hosszú? Vagy tudtok felsőszűrő rögzítő csavarhoz linket?
[Csavar]Köszi!
-
angelside77
tag
válasz angelside77 #42557 üzenetére
A réz felsőszűrő-tartóról olvastam, hogy kisebb lyukak vannak rajt, mint az alun, és erősebb sugárban jön át rajt a víz. Illetőleg a méretei sem pont azonosak az aluval. Ez igaz? Érdemes rézben gondolkodni? (IMS 200-as felsőszűrő van hozzá) Itt is olvastam, hogy páran már vettek, használnak ilyet, ezért kérdezem. Az én alum, már eléggé odavan, megérett egy cserére.
Esetleg tud valaki linket alu-hoz?Csavart nézek hozzá, eredetileg M5x8-as van benne. De itt meg fontos lenne a savállóság, rozsdamentesség.
[ Szerkesztve ]
-
angelside77
tag
válasz gubabela #42566 üzenetére
Gyári kartömítésnek mondjuk [Ez?] (Igaz húzós az ára) De egy helyről kellene rendelni a szállítás miatt.
A http://www.saecoalkatresz.hu/ "megbízható" bolt? Mármint van készlet, kiszállítják amit rendelek, nem kell hónapokat várni?
Mert itt elég egyértelműen meg tudom határozni mire lenne szükségem az ábra lapján. Valamint a [gőzcsap tartó] is sérült, akkor ezt is kicserélném.[ Szerkesztve ]
-
angelside77
tag
válasz prandris #42584 üzenetére
És használod is? Nem hajlamosabb csatornásodásra? Tapasztalat?
Mindenkinek:
Most ismét kellően megzavarodtam.
Szívem szerint én is a rezet részesíteném előnyben (PID is van a Baby-hez). Egyedül a szűkebb furatátmérő zavar meg, hogy erősebben jön-e át rajt a víz, csatornásodásra hajlamosabb-e, vagy a vízterítés marad ugyanolyan. Ebben van valakinek tapasztalata?
-
angelside77
tag
válasz angelside77 #42557 üzenetére
Túl vagyok a vásárláson.
A kartömítés tökéletes, 90 fokban, jól záródó. Írásos felével felfelé raktam be.
A réz felsőszűrőtartó máshogy viselkedik, mint az alu. Hidegen nem folyik szépen, de felmelegített állapotban, szemmel látva jól terít. Kávé készítéskor a pogácsa egyben marad, sima felülettel, szerintem nem csatornásít. Kaptam ötletet a lyukak megfúrására, kiszélesítésére is, ez majd idővel meglehet, ha "gond" lenne vele. (IMS 200 -as felsőszűrővel)
A csavarból nem a linkeltet rendeletem, hanem előzetesen a bolttal egyeztetve, [ezt] ajánlották, ez jó is lett hozzá. Belinkelem, ha valakinek ilyen kellene, alapban nehéz megtalálni.
[ Szerkesztve ]
-
angelside77
tag
válasz mrhero #43705 üzenetére
Országon belül elméletileg csak románt kapsz újonnan, de annyira nem kell tőlük tartani. Nekem is az van, szintbe-csiszoltam a kosarat, és a főző alsó részének a peremét, és működik rendesen. Ha van lehetőséged megveszed boltban, és megnézed, nincs-e rajt hiba. Vagy megrendeled neten és van 14 napod, hogy visszaküld, cserét kérj. Ha nem vagy biztos a dolgodban csinálsz pár jó minőségű, méretű fotót, aztán itt meg tudjuk mondani, hogy jó-e, vagy sem.
-
angelside77
tag
válasz prandris #45237 üzenetére
Én a gyerek kisszékére pakolt könyvekkel állítottam be a magasságot, odaraktam a gép mellé (vagyis a gépet tettem le a földre addig) az tartotta a PID-et (zártszelvényt), míg megszáradt az FBS. Egy éve "atomstabil".
[ Szerkesztve ]
-
angelside77
tag
válasz macskacsa #50204 üzenetére
1-2-3 próbafőzés, ízlés kérdése. Elméletileg az a feladata, hogy a kávéval érintkező részek "kávésak" legyenek (természetesen el kell mosni, öblíteni a főzőt ), és ne befolyásolja a főzendő kávé ízét a fém maga. Szerintem olcsóbb kávé is megfelel e célra. Nálam az volt a tapasztalat, hogy hideg vízzel erősebb szelepkilökődés és habképződés történt, így én csaphideg vízzel készítettem vele a kávékat.
[ Szerkesztve ]
-
angelside77
tag
Arról van valakinek tapasztalata, hogy az IMS, vagy a gyári Gaggia szűrőhöz képest a Strada-val merre kell elindulni az őrlő állítása tekintetében? Finomabbra, vagy durvábbra kell venni? Csakhogy ne pazaroljak annyi PallYotz finomságot.
-
angelside77
tag
válasz adriankoooo #51572 üzenetére
Gaggia baby, 17 g Lm strada, és nekem sem áll be középre, úgy, mint az IMS-el. Sztem így is jó.
-
angelside77
tag
válasz Csápájev #52305 üzenetére
Én rendeltem expolygonból (ide valami csúnyát írtam, szégyelljék magukat, akkor ezt 4 rugó felett adták) is az év elején, mivel megjártam a kávégépboltossal (ez az ár jóval olcsóbb volt az expoly-shoz képest), de pontosan ugyanazt kaptam mindkét cégtől.
Tanulva a korábbi hibámból az új gőzcsövet megreszeltem, ahogy már írták. A csonk szélességéből, illetőleg a csonk utáni "bucni" vastagságából is leszedtem, figyelve az eredeti gyári cső méreteit. Így már passzolt rendesen a gépbe, és működik a gőzcső rendesen.
[ Szerkesztve ]
-
angelside77
tag
válasz Bazsee71 #52369 üzenetére
Nálam a fekete műanyag "gömbcsukló" lett kukázva, mert toltam ezerrel bele a cuccot, ahogy a videón láttam, és hogy beakadjon a kis 3 karmú kütyü, túltoltam, és megrepedt az egész műanyag hosszában. Így cserélnem kellett. De most már minden happy. Gőzkarból lett most egy tartalék.
Az első próbálkozásból származó gőzcső feje viszont szintén megrepedt egy kicsit hosszában, mint ahogy az már másnak is, pedig direkt kíméletesen, odafigyelve nyúltam hozzá. De most az van rajt, az új és ép az marad tartalék. A repedt, sérült is működik egy réteg teflonszalaggal, ami nem látható, szerencsére így nem ereszt. Erős a gyanúm, hogy a két fém (a cső és a fej) nem ugyanazon anyagból van és más lehet a tágulásuk a hő hatására. A cső nagyobb mértékben tágulghat, mint a fej rész. De nem vagyok a témában "guru", csak a paraszti eszem sugallja.
[ Szerkesztve ]
-
angelside77
tag
válasz bajnokpityu #58059 üzenetére
Nálam az Imat Lux is pontosan ezt csinálta, "szívtam" is miatta.
-
angelside77
tag
válasz titusz248 #59733 üzenetére
(#51585) angelside77, plusz az előzménye.
-
angelside77
tag
Sziasztok!
Berakom ide is, eladó vált a régi, Imat Lux őrlőm.
[ Szerkesztve ]
-
angelside77
tag
Sziasztok!
Lenne pár amatőr kérdésem:
1. A képen (Gaggia Baby 2007) fekete X-el jelölt csőszakszból erszt a víz (gőz). Az elméletileg üzemszerű ugye, hogy sima kávéfőzés közben (tehát nem tejgőzölés) ott nyomás uralkodik? Az adott csőszakasz a "gőzgomb" és a kazán között van.
2. A képen piros körrel jelzett bilincs levételére és felrakására van valami türkk, mert nem nagyon akar az agyam rájönni. A legutóbb is feszegettem csak egy másik hasonló bilincset.
Előre is köszi!
-
angelside77
tag
válasz fragola.6035 #60412 üzenetére
Akkor ezek amolyan 1x használatos bilincsek?
-
angelside77
tag
válasz fragola.6035 #60414 üzenetére
Köszönöm a tippet. Sikerült is kapnom, pont ilyet, még délután kis is cseréltem.
-
angelside77
tag
Hali!
Gyári kartömítést szeretnék venni a Gaggia Baby-be, csak a Cady-Trade-nél tudok?
Jelenleg Expoly-s ~200 Ft-s tömítésem van, de ezek 2-3 hónap után megadják magukat sorba, elkezedenek ereszteni. Esetleg más opció?
A Cafelat-os szilikont dicsérték itt egy időben, de utána arról sem írtak biztatót.
-
angelside77
tag
Sziasztok!
Ide is berakom a Baby-met. A leírt hiányossága ellenére kitűnően működik, ahogy egy Baby-től elvárható.
Az ár alkuképes.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest