Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Még mindig itt tartunk jelenleg...
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Grand Theft Auto V - Látványosságok és érdekességek tárháza egy helyen!
- Szólánc.
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Digitális Állampolgárság Program
-
LOGOUT.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
macmelon
csendes tag
Sziasztok!
Az összefoglalóban nem találtam vízre vonatkozó infót. Milyen értelmes lehetőségek vannak?
-
soldier2
őstag
Melyik része összeegyeztethetetlen az olasz kávékultúrával az itt elhangzottaknak? (már azon kívül, hogy próbálunk pár dolgot számszerüsíteni, hiszen direkt kontakt nélkül másképp tanácsot adni nem nagyon lehet. Más lenne, ha meg tudná mutatni valaki a tutit, de ez sajnos itt még nem megoldott)
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
válasz Kávé Kálmán #32449 üzenetére
ezt a brikka posztot kiemeltem, illetve átnézem majd a sajátunkat, köszi az infót
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
fi:zi'k
nagyúr
Nagyon kreatív voltam, itt lesz.
(#32493) jolti
Nekem is átláthatóbb lesz ott, mintha itt kellene a hsz-ek között kibogarászni, hogy kinek mennyi.(#32495) radi8tor1
Még mindig üt a karácsonyi jelmezed.[ Szerkesztve ]
96.5% MORE WUB-WUB ◄◄|►► Hirdetéseim: https://goo.gl/khUC1Y ◄◄
-
Mark3
újonc
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #32492 üzenetére
Gyakorlatilag Rómában élek , de több mint 10 orszagban jártam már és mindre igaz hogy keresni kell a jó kávét. Az olaszok egyébként Brazíliát emlegetik, mint ahogy Europa többi országai Olaszországot.
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz adpeter #32486 üzenetére
"Ez nyilván csak a hazai vendéglátásra igaz."
sajnos nem!!! én olasz Olaszo-ról, nem tudok nyilatkozni, Dél-Tirolról viszont annál inkább!
rengeteget kóstoltam, rengeteg helyen (1-1,50€ a legtöbb helyen az espresso), és nagyon siralmas az összkép... rengeteg helyen Julius Meinl, és Schreyögg. ez utóbbi egy helyi, dél-tiroli pörkölő, lehet(ne) belőle akár egész korrektet is készíteni! nagyon sajnálom, h amikor egy nagy gépen -amúgy épp Schreyögg-el- dolgoztam, még egyáltalán nem érdekelt se a lefolyás, se a szemcseméret... sőt az egész espresso-téma sem, még cs tejes italként ittam...
szóval ott is érvényes, a kb 5%, ahol igazán jót kapsz... (a nagy tesztelések akkor voltak, miután elkapott a gépszíj akkor már rég nem ebben a hotelban dolgoztam...)
itt azért kiemelem a Rossini-t (Meran, Freiheitsstrasse) Portioli-val dolgoztak, nagyon jó volt, szerettem, szívesen jártam oda! lecserélték egy kis új 'kicsit-hullámos' helyi pörkölőre, a Kuntrawant-nak egy nagyon jól eltalált 90-10es blendjére!
aztán nem sokra rá egy fél év Zillertal (Észak-Tirol, Ausztria) következett, abban az időszakban már espressóztam! itt Illy ment, aránylag korrekten elkészítve... (ebbe természetesen az én kezem munkája is benne volt! 2karos LaCimbali, adagra őrlős Mazzer Super Jolly-val. mondjuk, amikor a reggelinél a kedves vendég megrendelte az espresso-t, és a lenti gépből (cs lent volt gép...) lett fölküldve a kofi a liften... és a baromira dizájnos de sokkal vékonyabb falú Villeroy & Boch csészéket kellett használni, mire felért, épp cs jégcsapok nem lógtak róla!
itt Mayerhofen volt a legközelebbi nagyobbacska város, és sokat elmond a helyzetről, az összképről, h a legjobbat egy LaCimbali ipari fullautomatából ittam Hausbrandt-ból... (amúgy tényleg meglepően finom volt!)
vmi ilyesmi volt:
Innsbruckban, határozottan jobb volt már a helyzet! több hullámos kávézó, és még 3-4-5 helyen ittam kimondottan JÓt!no megyek is húzok egy sokkal jobbat, mint a hazai dél-tiroli és tiroli vendéglátás 95%-a!
(mondjuk könnyű dolgom van, mert sehol nincs Chocco Madness csapra verve! )[ Szerkesztve ]
-
fi:zi'k
nagyúr
válasz killerjohn #32490 üzenetére
A ledarált kávéhoz hozzákevered és úgy főzöd le.
Fűszer, tehát ízesíteni.
---
Csinálok neki egy aprót, ne a topikot terheljük vele.[ Szerkesztve ]
96.5% MORE WUB-WUB ◄◄|►► Hirdetéseim: https://goo.gl/khUC1Y ◄◄
-
adpeter
tag
Bizony-bizony. A fórumosok 95%-a jobb kávét készít,mint a
hazai vendéglátó helyek 95%-a! Ez tuti. Igen...még te is Jolti!Már csak azért is,mert itt mindenkire ráragadnak olyan alapvető dolgok
mint például a minőségi alapanyag használata,
a tiszta-karbantartott géppark
alapszabályok és alapfogalmak stb. ami az itthoni egységekre nem jellemzőek.Ez nyilván csak a hazai vendéglátásra igaz. Az olasz más tészta......ott hagyománya van,mint
nálunk a disznóvágásnak. Persze ismerek olyan "Dzsottóst" aki még Italjánban sem tudott inni
számára élvezhető kávét! Fene a kényes belit!"-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
-
ronin s8
senior tag
Hmm.. Ez egy olyan dolog, amit csak a valóságban, kóstolva lehet ellenőrízni. Az itt fórumozók túlnyomó többségének első kézből való információi vannak más nemzetek, és elég sok kávézó kávéjáról. Ezen információk rendben, a maguk helyén szemlélik a gondolataidat...
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
Mark3
újonc
válasz meander #32481 üzenetére
Hmmm. Mosolyogva olvasgatom a magyar szaktekintélyek elképzelését a kv ról. Próbáltam összevetni az olasz gyakorlattal de összeegyeztethetetlen. Természetesen nem foglalok állást hogy melyik a jobb, nem is tudnék mert egy fórumtárs kv ját sem kostoltam még. Az olvasottak alapjan kezd kialakulni egy olyan elképzelés hogy az itt hozzászólók közül sokan jobb kávét főznek mint a bar ban. Remelem nem bántok meg senkit a gondolataimmal, nem gúnyolodni akarok csak megérteni a sok információ lényegét.
-
meander
tag
válasz ronin s8 #32480 üzenetére
egyik védekezésből a másikba esek...
természetesen nem labort vezetünk, de szerintem ezek a gondolkodások vezetnek oda, hogy egy idő után szemre menjen minden. Gondolom a kávéházakban dolgozó olaszok lefőznek egy nap néhány száz kávét, míg én még hétvégente is max. 4-5-tAz egyébként általános jelenség, hogy csapolás közben az OPV vizet enged vissza, vagy ez biztos jele, hogy valamit rosszul csinálok? A lefolyást relatív vastagra visszavettem, de még így is nyitva volt a szelep. Simi azt 10bar-ra állította be.
-
ronin s8
senior tag
válasz meander #32479 üzenetére
A Gaggiáknál valamiért nem működik a 7-8 g, többet kívánnak, mint egy E61-es fejes gép, amik akár ennyivel is elmennek.
Az olaszok nem mérik a tömeget, minden szemre megy, és miután csinálják már pár évtizede, ez a jó. A mérlegelés az olyan újhullámos dolog, ami szintén lehet jó, de kérdés, hogy egy labort akarunk-e vezetni, vagy egy jót szeretnénk kávézni minden egyes alkalommal...?"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
meander
tag
válasz soldier2 #32470 üzenetére
Teljesen igazad van, ezért írtam a végén, hogy nem a grammokért, hanem az ízéért főzünk kávét. Nekem is egyébként általában az 1:2 vagy picit az alatti italok jönnek be.
Arra egyébként közben rájöttem, hogy ha több kávéból ugyanannyi idő alatt több italt készítek az ugyanaz az ital. Tehát 8g -> 16g ital 16g -> 32g ital.
A dilemmának az a része azonban továbbra is fennáll, hogy 7-8g őrleményből 25-30ml ital (eszpresszo) az inkább olyan 1:3 (amit még nem láttam eszpresszónak hívni). Ezek alapján, tekintettel arra, hogy csak dupla szűrőm van, olyan 48-50g-os italokat kellene kóstolnom, hogy ízben ugyanazt kapjam. Kíváncsi vagyok, hogy bírja majd ezt a GC stabilitás terén.Az egész gondolkozásnak a kiinduló pontját persze nem mondtam el. Paljotz-al kóstoltunk kávét (szimpla kosárral), majd megpróbáltam azt otthon reprodukálni. Az eredmény egy testesebb ital lett, viszont az ő szimplája meg harmonikusabb, finomabb volt. Az ok szerintem a fentiekben leírt... na megyek azt kipróbálom
-
fi:zi'k
nagyúr
válasz tariattila #32476 üzenetére
(#32477) fragola.6035
Nálatok mennyi ideig volt legtovább hűtőben?96.5% MORE WUB-WUB ◄◄|►► Hirdetéseim: https://goo.gl/khUC1Y ◄◄
-
-
fi:zi'k
nagyúr
válasz ronin s8 #32474 üzenetére
A legnagyobb ellensége az, hogy kiszárad, de a fénytől is óvni kell. Hűtőbe tároltuk, ott szerintem 4-6 hetet elvan, bár ez függ attól is, hogy mennyire lédús. Nekünk van őrölve és vodkába áztatva kivonatként (20-25 db/l) is, úgy sokáig tárolható értelemszerűen.
Fagyasztással még nem próbálkoztam, tovább meg még nem volt nálunk friss, mert elvitték/elfogyott mind.[ Szerkesztve ]
96.5% MORE WUB-WUB ◄◄|►► Hirdetéseim: https://goo.gl/khUC1Y ◄◄
-
killerjohn
addikt
válasz soldier2 #32470 üzenetére
Teljesen igazad van! Én például simán csalok annyit a saját duplámon, hogy a vége 70ml lesz (lehelletnyivel dúrvábbra darálok, hogy a főzési idő 25mp maradjon)
Mivel 10 évig lungo-t ittam, azért valahogy nekem ez jön be a legjobban. Még mindig SOKKAL "presszóbb" egy 70ml-es dupla, ami 20gr kávéból készült, mint 7 hónappal ezelőtt egy Nespresso-féle 100ml-es 5 grammból
-
soldier2
őstag
válasz meander #32461 üzenetére
Kicsit túllihegitek ezt a dolgot szerintem. Nincs itt semmi kőbe vésve. Az espresso-ristretto definicója pedig változott is az idők során. Több helyen olvastam, és nekem is ez jött be legjobban: kávé:ital arányt mérek (ha mérek), és nekem személy szerint az 1:2 arány jön be (legyen szimpla, vagy dupla, de mivel a szimpla kosárhoz nincs tamperem, így azt értelemszerűen nem iszok), van akinek az 1:1, vagy 1:3, vagy a kettő között. Hogy ez most minek nevezzük igazából lényegtelen. Próbáljátok végig, és ami bejön azt tartsátok. Hogy ne legyen ennyire egyszerű a dolog, ez természetesen függ a kávétól is (sötétebb pörkölés -> kevesebb víz -> ugyanannyi szárazanyag mellé kisebb súly társul). Nekem majdnem egy év kellett, hogy rájöjjek, elsősorban magamnak készítek italt, ehhez vannak durva iránymutatások, de elsősorban nekem kell jó legyen.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
killerjohn
addikt
válasz Gravity1234 #32464 üzenetére
A dupla espresso az 50-60 ml - mivel a szimpla az 25-30 ml. Én crema-val együtt számolom, igaz, hogy a Molinari Decaff-nak kb a 60%-a crema, ezért újabban kezdek elbizonytalanodni
-
Gravity1234
tag
Hmmm!
En is abszolut uj vagyok a home barista vilagban, 1 honapja csapolgatok itthon, de ez most engem is osszezavart....
Videot is csinaltam az elso egy-ket alkalommal, kommenteltetek is tobben, lathato (sot mindig irtam is a grammokat, aranyokat, stb) de sosem mondta senki hogy rosszul csinalnam, pedig meros poharba gyakorlok.
16g orlemenybol, (dupla..?) espresso cremaval 45-50ml (valos mennyisege 30-35 crema nelkul), lemerve grammban merlegen 30g. Nekem ezt mondta mindenki mint okolszabaly.A fentebbi definiciodbol ha:
"ristretto: 7-9g kávé -> 20-25ml ital, 25-30-35 sec alatt**, duplával ugyanez 16-18g -> 40-50ml. ezt is lehet 2 felé folyatni, és akkor 2 szimpla lesz az eredmény."
Akkor mi az espresso?
Es akkor mi a dupla espresso?Koszonom!
G.Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
And06
aktív tag
válasz meander #32461 üzenetére
zavart érzek az erőben!
tehát, klasszikus szimpla: 7-9g kávé -> 25-30ml = eszrepsszó. az időt rögzitsük minden esetben 25-35 másodpercre, izlés szerint. dupla: 2*14-18g kávé(ugye 7-9 *2) -> 50-60ml = dupla eszpresszó. aztán hogy ezt két csészébe engeded kettes kifolyóval, vagy egybe egy esessel, az megint csak felhasználás kérdése, az első esetben egy duplát kapunk, a másodikban meg 2 szimplát. tehát iz idő fix, de a kávé mennyiségét növelve az ital mennyisége is nő, ugyanannyi idő alatt lehúzva természetsen.
ristretto: 7-9g kávé -> 20-25ml ital, 25-30-35 sec alatt**, duplával ugyanez 16-18g -> 40-50ml. ezt is lehet 2 felé folyatni, és akkor 2 szimpla lesz az eredmény.**ne kezdjük megint a flamet a ristretto definicióján
ha ez megvan, akkor a tömegarányos megközelités hasonlóképp fogható fel, csak a végeredmény is grammban mérendő.
innen már látszik, hogy egy dupla ristretto mililiterre nem sokkal van arrébb egy szimplától, tehát igy lehet hogy vannak akik 18grammos szimplákat isznak
[ Szerkesztve ]
-
meander
tag
Van egy dilemmám, amire valószínűleg nagyon egyszerű a válasz csak még én nem tudok róla...
Ahogyan olvasgatok két megközelítést láttam a kávé készítésére (mármint mennyiségi alapon). Az egyik mililiterben a másik grammban méri az eredményt, illetve ide szokták még venni az egérfarok lefolyási képet.A dilemma pedig:
-A 25mp alatt készíts 30ml italt ugye teljesen más eredményt hoz szimpla vagy dupla szűrővel. Kivéve persze, ha a duplával kettőt készítesz. Ez rendben is van, mégis úgy vettem ki a hozzászólásokból, hogy itt többen dupla szűrővel készítik a szimpla presszójukat (több hozzászólás szerint ugyanis szimpla szűrővel nehezebb jó kávét készítenie a kezdőnek). Egyébként meg kávéházban sem hiszem, hogy 60ml italt adnának egy dupla presszónak. Ittam már olyat és nem rémlik, hogy 60ml-t adnának, az ugyanis baromi sok!
-Ha grammban vizsgáljuk és azt mondjuk, hogy 1:1 arányú ital jó masszív ristretto, 1:2 arányú eszpresszo, 1:3 arányú fogalmam sincs mi, de állítólag létezik ez is... akkor a szimpla vagy dupla szűrővel megint tök más italok készülnek... durva közelítésként 1ml = 1g ezek alapján 9g kávéból 18g/ml ital lenne egy presszó, miközben tudjuk, hogy az inkább 25-30ml körül kéne legyen
-A dilemma harmadik része pedig az egérfarok lefolyás, illetve az, hogy a fentiekben leírt italokat (1:1, 1:2, 1:3) tudomásom szerint mind kb. ugyanannyi idő alatt készítjük 25-35mp. Az ok, hogy az egérfarkak között is lehet eltérés, mégis közel azonos lefolyás, közel azonos idő alatt mindig közel azonos mennyiséget kell kapjak. Legyen az 22, 30, vagy 60ml.Érzem, hogy magam is jót fogok mosolyogni a fentieken 1-2 hónap múlva, de most még nagyon piszkálja a mérnök agyam. ...ja és az OK, hogy a kávét az ízéért isszuk, nem a tömegéért, de akkor is... ráadásul eddig nem találtam a neten olyan infót, amiből összeállt volna.
Köszi
-
fi:zi'k
nagyúr
válasz ronin s8 #32442 üzenetére
Most akarok rendelni madagaszkárról egy kisebb pakkot, kellene neked is?
(#32459) fragola.6035
+1, bár elég vegyes a felhozatal.
Mi főként madagaszkárit vettünk, de próbáltunk már indiai és más kevésbé ismert helyről származót. Elég komoly eltérések vannak az egyes fajták között.[ Szerkesztve ]
96.5% MORE WUB-WUB ◄◄|►► Hirdetéseim: https://goo.gl/khUC1Y ◄◄
-
Kávé Kálmán
tag
válasz soldier2 #32452 üzenetére
Lehet, hogy olyan, de aluminiumon a forgács ilyen sérülést simán tud okozni. Véső nem szükségeltetik a kotyeszgyártáshoz még Romániában sem. A szivárgó súlyszelep az nem probléma. Totál normál jelenség, semmi negatív hatása nincs annak a mennyiségnek, ami az explózió előtt szökik.
A duplatömítés csak szükségmegoldás. Működik, de körülményes. Persze ezt is karcolása válogatja.
[ Szerkesztve ]
-
vendingo
veterán
válasz ronin s8 #32453 üzenetére
Én nem is egy belga csokirecptet adtam meg, nem csokikészítő bajnokságra való.
Amit én leírtam az egy egyszerű, gyorsan, olcsón kivitelezhető csokirecept, amit végül ellehet fogyasztani.
Nem fog vetekedni a bolti márkás csokikkal, de saját lesz, egészséges, adalékoktól mentes, és friss.paljoc: legalább 4-6 alkalommal tekerd le húsdarálóval, így szabadulnak fel benne az olajok, ettől lesz minden tekerésnél krémesebb állagú. Első tekerésnél még por esik ki ki a darálóból, a 3.-6 alkalomnál meg gyúrható massza. A héj könnyen lemorzsolható róla, nem kell hozzá semmi szaktudás, és eszköz. Pillanatok alatt lepereg róla. Az is lehet, hogy te már alapból így kaptad, képről nem tudom megállapítani.
[ Szerkesztve ]
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
paljoc
tag
válasz vendingo #32451 üzenetére
Köszi a tanácsot!
4-6 alkalommal darálgassam....??? Meg szedegessem le előtte a héját....???
Na neeeeeee, inkább nézegetem!/darálóval amúgy megpróbáltam, sajna nem lett jó, de nincs is nagyon időm tökörészni most ezzel, csak eszembe jutott h ott van a fiókban azóta is, mindamellett nem tudom mivel lehetne olyan púder finomságúra őrölni mint a bolti dobozost...?/
Azért ha sikerül valami jót alkotnod majd belőle, azt publikáld légyszi, kíváncsi vagyok. -
ronin s8
senior tag
válasz vendingo #32451 üzenetére
Ugye itt azért van némi technológiai probléma, amit meg kell oldani. A kakaóvajat (meg ami még nem oldódik vízben) fel kell tárni, hogy oldható legyen. Ez lúggal történik még Hollandiában, Belgiumban, Franciaországban, Németországban és Svájcban is.
Évszázados titkos receptek vannak, amik hiányában csak valami magyarkodó-székelykedő negyedosztályú ("ki ha én nem?!) árut sikerül majd előállítani.[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
soldier2
őstag
válasz paljoc #32450 üzenetére
Bele a Mazzerbe, és ledarálni török kávénak, és hadd szóljon
U.I. Csak vicc volt, ki ne próbáldKavekalmar: ez olyan, mintha valaki rávert volna egy vésővel. Megoldotta egy dupla tomítés? Jó tudni. Ha a szivárgó súlyszelepre is tudsz megoldást, írj. Az olaszpresszo féle szilikonzsír nem vált be, vagy leragad a súlyszelep, későn nyit, és elmarad a robbanás, vagy nem tömít jól ( a robbanás akkor is elmarad).
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
vendingo
veterán
válasz paljoc #32450 üzenetére
Ha van rajta héj, akkor azt szedd le róla, majd húsdarálón tekerd át 4-6 alkalommal.
Utolsó alkalomnál adj hozzá cukrot, vaniliát, mogyorót, kókuszt vagy amit akarsz, aztán formázd
Kiindulásnak tökéletes a módszer, aztán tudsz majd finomítani a dolgokon.
Ha tejjel felfőződ, akkor lesz tejcsokid.Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
Kávé Kálmán
tag
Brikka porbléma kipipálva (legalábbis azt hiszem).
2015-ben 2 Brikka "jött vissza" hibásan hozzám, amit cseréltem, és visszavittem az importőrhöz. Mindez totál problémamentesen történt. Egy ideje sima vízzel "tesztfőzök" kiszállítás előtt. Egy hibás és egy olyan példányt sikerült kiszűrni így, amelyik csak emberesen összecsavarva működött jól. Minthogy az importőrnél, nem volt készleten, így nem bonyolítva az ügyintézést (rohantam), azt mondtam, hogy cseréljük, ha lesz. Korábban én a túl vékony tömítésre gyanakodtam, mert egy hibás példányt voltam kénytelen bevetni az enyémmel párban egy nagy pikniken. A hibás dupla gumigyűrűvel tökéletesen működött.
Volt aki a szűrő és a bojler illesztését találta pontatlannak (nálam ilyen példány nem fordult meg).
Alább az a példány, amelyik megtépve sem működött.
A vékony karcolást a kazán peremén nem képes áthidalni/tömíteni a gumigyűrű.
Lásd a cserélt tömítésen hagyott nyomot.
Ezen a példányon a karcolás/sérülés nem ér át a teljes tömítendő keresztmetszeten. Normál összecsavarás mellett szivárog, megtépve tömít.
Nyilván a megmunkálás során a kazán és a szerszám közé került sorja okozhatja az ehhez hasonló problémákat. Amúgy síkba csiszolással, akinek erre van kedve a probléma gyorsan orvosolható. Ez persze nem jelenti azt, hogy egy ilyen hiba elfogadható lenne.
[ Szerkesztve ]
-
tucsok.
senior tag
Sziasztok!
Automata kávéfőzők közül mit ajánlanátok?
"So say we all"
-
ronin s8
senior tag
válasz Polarstar #32443 üzenetére
Rizstej jó, de nem sűrítésre. A zabot évszázadok óta használják a konyhatechnikában (meg gyakorlatilag az összes kézműipari szakmában, ahol valamit keményíteni kell). A jó gyümölcslevesek nyáron, a mártások, alternatív megoldásként mind ezzel készülnek. Nagyon egyszerű a használata. Én is használom otthoni főzéshez.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
nagyúr
Ronin! Mesélj légyszives a zabos lisztesről, hogy állsz vele. Én a tejről leszoktam, de a gluténnal is vannak gondok. Rizstej a Joyától (lidlben olcsó is!) nagyon bejött, kókusztejpor, tej is jó.
Zabliszttel szivesen kakaóznék.
Zabot alkalmanként megengedi a paleo.Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
-
ronin s8
senior tag
-
eXtguy
csendes tag
Amúgy tök egyszerűen elkészíthető, legalábbis én így készítem a kócerájomban:
Monbana forrócsokipor, 20-25 g/1,25 dl tejhez. A tejet langyosítom, majd belekeverem a port. Ezután szakaszosan melegítem tovább, egy-egy melegítés után bőszen kevergetem, amíg szépen be nem sűrűsödik. Ez olyan 4-5 "rágőzölés". Itt is vigyázni kell, hogy ne gőzöljük túl, mert nem lesz homogén, "szétesik" az ital.
Egyébként tűzhelyen sokkal egyszerűbb elérni a kívánt eredményt, folyamatos kevergetés mellett.
A Szántó-féle porok alapvetően nagyon magas kakaótartalmúak (szemben a Monbanaval, ami mindössze 32%-os), ezért valószínűleg több és alaposabb munkát igényelnek a jó végeredményhez.Rocket for everyone!
-
ronin s8
senior tag
A fő érvet kifelejtettem: minden keményítő, liszt, krumpli, kukorica, stb. elfedi az ízeket, csökkenti az intenzitást. Ezekkel szokták pl. a sós ízt csökkenteni. Gondolom, a finom csoki ízeit is leveszi egy kicsit...
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
-
ronin s8
senior tag
Nekem ez meg ez tetszik elsőre, de ki fogom próbálni máshogy is (annál is inkább, mivel nálunk nagyon nehezen lehet valódi tejszínt kapni, és amúgyis leszokóban vagyunk róla és a tejről). A kukorica keményítő se tűnik eurokonform megoldásnak, helyette gondolnám a zabtejszínt.
Sűrítő nélkül pedig ez a legszimpibb.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
HÁZIGAZDA
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #32430 üzenetére
sűrítő, ettől lesz ilyen csurgós massza az egészből és nem sima kakaó. igen, holland kakaópor is jó. amúgy ezek a szántó tiboros cuccok eleve forró csokinak való porok, de nincs bennük keményítő például, ha összekevered tejjel, mint ahogy rá van írva, kapsz egy spéci kakaót. a forró csokinak - szerintem - másról kell szólnia, legyen kicsit "rumos", sűrű, csokis, kb. mintha "folyékony sportszeletet" innál
ja, az aláírást én is loptam, mert ugyanúgy kész voltam tőle
[ Szerkesztve ]
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
kukikeményítő... persze rossz, aki rosszra gondol!
lehet láma kérdés, de ez mitcsinál, miért kell bele... (miért nem tudom értelmesen megkérdezni?! nem ittam még ilyet elkészítve, bár lehet csináltam is már hasonlót a hotelban, ahol pincérkedtem, cs nem tudtam, h keményítő is van benne...)
Rocketeert akkó meginterjúvoljuk a témában! és akkor pl a sima 'holland kakaóporral' is működhet? tényleg nem tudom elképzelni milyen lehet a cucc, rá kell kóstoljak az E-ben!
azt hittem, h ez a Sz.T. csoki ez már eleve forró csokinak való por...ez az aláírás, teljesen kész vagyok!
-
HÁZIGAZDA
válasz ronin s8 #32428 üzenetére
nemrég kezdtem. csináltam már hatszor mondjuk, ebből egy lett olyan (az utolsó előtti), hogy nóra azt mondta, hogy ilyen szintűt nem kapni kb. sehol, a többi sima forrócsoki lett. a kávégép valószínűleg nem kell ehhez, bár próbálom minimalizálni a keményítőt és kiváltani gőzöléssel
de az csak jó, ha ti is nekiugrotok, gyűljék csak a tapasztalat!
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
ronin s8
senior tag
-
HÁZIGAZDA
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #32425 üzenetére
oké
kell hozzá forró csoki. ez gyakorlatilag kakaó. én szántó tibortól vettem egy ilyen sokelemű csomagot, azokat próbálgatom. érzésre nem a legjobbak, egy van, ami nagyon frankó, vmi karibi cucc. ez is azért, mert marha jó fűszeres azon túl, hogy csoki. de a lényeg, hogy legyen valami (igazi) csoki
kell még kukoricakeményítő
és valamilyen édesítőszer (cukor)
én úgy szoktam, hogy 3 ek. csoki, 1 ek. kukikeményítő és 1 ek. cukor. ezt por formájában összekeverem, forralok egy kevés vizet, majd nagyon keveset hozzáadok, épp csak annyit, hogy közepesen folyékony masszává tudjam keverni. utána öntök hozzá hideg tejet a hűtőből, annyit, hogy így egy 6 decis tejgőzölős edényben pont jó mennyiség legyen (bő félig tele legyen)
összekeverem egy hosszú kanállal, aztán megpörgetem a kávégéppel (gőzölöm, a légbevitel annyira nem fontos, kicsit az elején lehet, de aztán forogjon izomból inkább). első körben meleg és forró közé engedem csak felmelegedni így, aztán elzárom a gőzcsapot és a kanállal kevergetem, "hűtöm". egy idő után mégegyszer megpörgetem, ekkor már elkezd sűrűsödni. akkor jó, ha épp csak elkezd, ha már érezhetően sűrűbb, akkor túlhúztam. mert hogy némi kanalas kevergetés után harmadszorra is megpörgetem, ekkor ugrik össze a cucc, ez már csak egy rövidebb gőzölés.
ha túlhúzom, akkor pudding állagú lesz. ha alulhúzom, akkor sima tej-állagú marad. ha bénán gőzöltem, akkor már az első körben felforr az egész.
ilyesmi. jobb lenne amúgy valami saját receptet kikísérletezni a csokihoz, akkor akár sima étcsokival és a megfelelő fűszerekkel is működik. azért a szántó tibcsí csoki is kb. 10e ft/kg, szóval elég combos.
ja, és ez totál utánaolvasás-mentes módszer, szóval lehet, hogy állatira nem így kell csinálni. azt tudom, hogy rocketeer elég zenész a témában, mert egyszer lőtt egy olyat az antikváriumban a nagygéppel, hogy nóra olajat engedett. nekem ez eddig itthon egyszer sikerült, a többi olyan semmiextra volt. próbálkoztam sokat tej helyett vízzel, mert a mumusom, hogy a sok küzdés vége egy sima kakaó , de nem működött egyelőre, vizes csokiíze volt
[ Szerkesztve ]
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
mester6
tag
-
zolnagy
őstag
válasz mester6 #32419 üzenetére
Van helyette Silvano.
De amúgy, ha nem használnám a családnak a gőzölést, akkor tökéletes lenne a Brasilia is, el sem adtam volna. Azóta az új tulaj nem is jelentkezett, valószínűleg megelégedéssel használja.
Ugyanúgy 3dl-es rézbojlere volt, mint a Silvanonak, tehát a kávé minőségében nem lehet különbség és nem is volt. Szerintem nagyon jól eltalált, praktikus gép volt a Lady is (ebben mondjuk a silvano az etalon nálam).Neked megvan még a Lady?
[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
válasz killerjohn #32412 üzenetére
Én meg a Brasilia Ladyt. Nagyon korrekt srác.
-
-
HÁZIGAZDA
válasz killerjohn #32410 üzenetére
mindegy, már rég nem dolgozik ott luigi
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
killerjohn
addikt
nos, meg van az approve, lesz a melóban (hármunknak) eszpresszó
Sajnos a sarki Molinari ezzel alsó hangon bukik havi 30.000-et...- nemethsza, Iberital
- weinmaker, GC
- paljoc, kv
Reggel végigkóstoltuk nálam a babyvel a Get Up, Choco Madness, Spicy Italian sort, és egyöntetű volt a döntés, hogy ki lesz a 'beszállító'[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz ronin s8 #32406 üzenetére
mindig vannak vmi fekete szarok vízkőtlenítéskor, arról fogalmam sincs, hogy a (valóban) zöld rézoxid citromsavazás után milyen színű lesz. igazából minél többet pucolom ezeket a gépeket, annál jobban elmegy a kedvem tőlük, bojlerben napokig poshadó víz stb., pfujj!
a megoldás egy qm 0650, friss víz a tartályba, egyet úgy is hűtőcsapolsz vele, nem pang a víz sehol. már csak rá kéne fordulnia a fórumnak az élén fragolával: pid, manométer és a többiek
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz Xabi78 #32382 üzenetére
én köszönöm a vendéglátást!
1. én sem állítottam, h az kell a lista elejére! az cs úri huncutság, ami jó, egyértelműen jó, cs kérdés, h megéri-é a 10k-t... (én összességében nem bántam meg!)
2. pontosan így látom! azzal a kiegészítéssel, h én nem vesződnék a Keriparral!
3. hiába no, kell a PID! ('nemzeti minimum! ')
4. a Nemox Lux örlővel (de a Super Jolly-val is, természetesen! és az ipari felsőszűrővel) 100ból tényleg 1-2, ami pisil oldalra...az árnyékbokszolás érdekes volt, élveztem!
(az vízterítő/felsőszűrő-tartó lesz, amire gondolsz, a réz! és ott elsősorban, az anyagminőség, tartósság, és a higénia a lényeg, sztem! nézz meg egyet, ami már pár éve rohad... ott érvényes sztem az alu-para! és ESETLEG ad vmi pluszt a hőstabilitásban is!)
árnyalattal jobb, kicsit (najó sokkal ) szebb a Primo, hátrány a fix gőzkar, PID cs külön házba!
kétségtelen további előnye, a nagyobb bojler! (valószínű hőstabilabb, ami pont az én ízlésemnek jobb lenne, 18g, kb 35-40mp kb 40ml, természetes ez nem áll jól minden kávénak...)mindenképp tanulságos, kellemes, hasznos volt, köszönöm!
-
ronin s8
senior tag
Szerintem a réz-oxid inkább zöld. A fekete az valami vízipari dzsuva lehet rézbojlerben főzve.
Nálam mindig csak a bojler teteje ilyen (vízkőtelenítés után🙀). Esetleg rézre kikötött (!) vízkő maradvány, savazás után...? Sajnos csak fizikálisan (ujjal) lehet eltávolítani.[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
-
HÁZIGAZDA
válasz ronin s8 #32401 üzenetére
csillog a réz belül, nincs fekete. de amúgy az meg rézoxid, idővel visszakerül rá szépen
de amit én látok alul feketeséget, az vagy árnyék, vagy esetleg inoxolva volt ott talp/bojler alja és a citromsav már félig leszedte és azért olyan... (ez a két eset nem érdekel)
...vagy repedt fűtőszál miatti fekete trutymó (ettől félnék)
valami endoszkóppal meg kell dugni, hogy kiderüljön
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest