Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Megérkezett a Android 15 és a HyperOS 2-!
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Még mindig itt tartunk jelenleg...
- Ingyen kellene, de tegnapra
- CPU-im eddig
- Szólánc.
- A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Tökéletes töketlenség
-
LOGOUT.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
válasz meander #32461 üzenetére
Kicsit túllihegitek ezt a dolgot szerintem. Nincs itt semmi kőbe vésve. Az espresso-ristretto definicója pedig változott is az idők során. Több helyen olvastam, és nekem is ez jött be legjobban: kávé:ital arányt mérek (ha mérek), és nekem személy szerint az 1:2 arány jön be (legyen szimpla, vagy dupla, de mivel a szimpla kosárhoz nincs tamperem, így azt értelemszerűen nem iszok), van akinek az 1:1, vagy 1:3, vagy a kettő között. Hogy ez most minek nevezzük igazából lényegtelen. Próbáljátok végig, és ami bejön azt tartsátok. Hogy ne legyen ennyire egyszerű a dolog, ez természetesen függ a kávétól is (sötétebb pörkölés -> kevesebb víz -> ugyanannyi szárazanyag mellé kisebb súly társul). Nekem majdnem egy év kellett, hogy rájöjjek, elsősorban magamnak készítek italt, ehhez vannak durva iránymutatások, de elsősorban nekem kell jó legyen.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
And06
aktív tag
válasz meander #32461 üzenetére
zavart érzek az erőben!
tehát, klasszikus szimpla: 7-9g kávé -> 25-30ml = eszrepsszó. az időt rögzitsük minden esetben 25-35 másodpercre, izlés szerint. dupla: 2*14-18g kávé(ugye 7-9 *2) -> 50-60ml = dupla eszpresszó. aztán hogy ezt két csészébe engeded kettes kifolyóval, vagy egybe egy esessel, az megint csak felhasználás kérdése, az első esetben egy duplát kapunk, a másodikban meg 2 szimplát. tehát iz idő fix, de a kávé mennyiségét növelve az ital mennyisége is nő, ugyanannyi idő alatt lehúzva természetsen.
ristretto: 7-9g kávé -> 20-25ml ital, 25-30-35 sec alatt**, duplával ugyanez 16-18g -> 40-50ml. ezt is lehet 2 felé folyatni, és akkor 2 szimpla lesz az eredmény.**ne kezdjük megint a flamet a ristretto definicióján
ha ez megvan, akkor a tömegarányos megközelités hasonlóképp fogható fel, csak a végeredmény is grammban mérendő.
innen már látszik, hogy egy dupla ristretto mililiterre nem sokkal van arrébb egy szimplától, tehát igy lehet hogy vannak akik 18grammos szimplákat isznak
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Babyliss AirStyle meleglevegős hajformázó szett új6hó jótállás!
- DJI AVATA 2 Fly More Combo drón - 3 akku, Care Refresh, FPV Controller, ND Filter szett
- Philips Lumea Advanced SC1997/00 villanófényes IPL szőrtelenítő
- LEGO Star Wars szettek
- DJI Air 2s FMC RC (Fly More Combo) drón - kijelzős távirányítóval
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest