Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Krumple: [Xpenology] DSM 7.3 telepítése proxmox 9 alatt - GUIval
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
killerjohn
addikt
Szeretnék a melóhelyemre egy Baby-hez hasonlatos gépet... Nem lesz olcsó, tudom.
Persze ráírom, hogy aki hozzáér, az halott ember
Darálót nem vennék csak ezért - lehet hogy gyengébb lesz az eredmény mint frissen őrölve, de reggelente ledarálnám itthon a kávét a K6-on, és valami szuper-duper vákumos tárolóban bevinném az őleményt minden nap.
Szerintetek milyen alternatívám van? Próbáljak szerezni még egy PID-es Baby-t?

-
bl4ze
veterán
Decaffeinatót blendeltem : P&Y művek friss Santos decaf-hoz kevertem egy kb. 20 dekányi Uganda Robusta Decaf Washed babot, melyet szintén a mester pörkölt le Nekem. (sample volt)
A végeredmény: egy kellemes, jó decaf "blend". Kakaóporos, jó természetes édességű (talán datolya íz) keverék , enyhe savakkal.

-
Upo
addikt
Ránéztem még az ebay-re, erre találtam egy piros Brasilia Club-ot, bár a 120€ ár mellé a 60€ posta bulgáriából már kicsit soknak tűnik. Rég nem használt gép némi rozsdavirággal, mire rendbetenné az ember, annyiból már talán itthonról is lehetne szerezni...
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz
meander
üzenetére
Choco Madness, mindenek felett!

(én is ma megyek friss Mag-ért, ha a Mester is úgy akarja...
)
(nekem 88°környékén, kb 40ml kb 40s alatt -egy csésze!- 18g, naked kar, reneka, kb 5-6mp után jelentek meg az első cseppek, majd olyan 10mp környékén állt össze egy vékony folyamatos sugárrá. így adta nekem a legszebb arcát! GaggiaClassic&Rexc-100+ Mazzer Super Jolly) -
jolti
senior tag
válasz
killerjohn
üzenetére
Én úgy szoktam csinálni, hogy kb. 3-4 havonta kiszedem egy pici csavarhúzóval kb. 10mp alatt kint van, megtörölgetem, meg a helyét is, aztán fogok egy gyufafejnyi szilikonzsírt, azt szétmorcsikálom az ujjaim között és azzal bekenem a tömítést, jól széthúzogatom rajta,.az a lényeg, hogy nagyon vékony filmréteg legyen csak rajta, majd vissza a helyére. Aztán a helyén áttörölgetem még a külső felületét és kész.
Nem ragad be sosem, nem kell küszködni a kivétellel. -
soldier2
őstag
válasz
hunterrop8
üzenetére
Konkrét típust nem ismerem, de ezek az olcsó filterkávé készítők nem szoktak jó eredményt hozni.
"ha néha frissen akarnánk inni" - az állott kávénál kevés szarabb élvezeti cikk van. Talán a mikróban megmelegített hideg kávé. Az egyetlen kávé ami eláll pár órát, az a hidegen, órák alatt lecsepegős ún. cold brew. Egy Iwaki kézi darálóval beleférne a keretbe, de nem épp kezdőknek javasolt.
Van a lap tetején egy összefoglaló, olvasd el.Killerjohn: azok a linkek nem az expolygonhoz, hanem a leggyakrabban meglátogatott honlapokra vezetnek. Vsz ezért van, hogy nálam mindig rakétahajtóművek jelennek meg, valahányszor rákattintok
. Szigorúan meztelen csajok által bemutatva -
Silent 71
csendes tag
válasz
killerjohn
üzenetére
komolyan!?

Cikkszám: 13-016
Cikkszám: 13-017
Cikkszám: G018 -
Silent 71
csendes tag
válasz
killerjohn
üzenetére
Nem tudom milyen kartömítést adtak az expolyban ennyiért!
Ezek vannak a Gaggiához, a legdrágább is 230ft!
[link]
[link]
[link]
A kartömítést próbáld meg egy kis csavarhúzóval alányúlva kifeszegetni, több oldalról.
Nem szokott gond lenni a kivételével.Ha meleg a fej akkor könnyebben kijön a helyéről!
Inkább a vízterítő levétele a macerás, főleg ha nagyon ritkán van leszedve!!
A kartömítést ha visszatetted a helyére, utána húzd rá
a kart a fejre, így teljesen a helyére megy a tömítés! -
meander
tag
Holnap rendelek valami kávét paljotz-tól. Megírjátok, hogy nektek mi a kedvencetek nála? Esetleg, hogy milyen hőmérsékleten főzitek, milyen jellegű a kofi...
Köszi
-
hunterrop8
tag
Sziasztok!
Kávéfőzőt szeretnék venni ajándékba, de nagyon nem értek hozzá. A keret maximum 40ezer forint. Ilyen árban mit ajánlanátok? Amit én eddig találtam az ez.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ha valaki esetleg ismeri ezt a típust, ahhoz szól ez a néhány kérdésem:
Nem vagyok otthon a kávéfőzőkben, nézzétek el ha hülyeségeket kérdezek.
1) Mekkora a minimum adag amit le lehet főzni? Ha néha frissen akarnánk inni, akkor lehet pl csak két csészényit lefőzni? Vagy akár a kancsó helyett csak egy csészét alárakni, és egy adagot lefőzni?
2) Sima kávét is le lehet főzni (mint ami a kotyogósba kell
mondom hogy hülye vagyok hozzá), vagy csak szemeset?
3) Csak espressot lehet csinálni, vagy cappucino funkció is van benne?
---------------------------------------------------------------------------------------------------------Vagy esetleg van jobb is ilyen árban? Ha igen kérlek segítsetek. Köszi!

-
ronin s8
senior tag
Sehogy. Én rá szoktam melegíteni, de óvatosan, nem forralom fel.
Az az helyzet, hogy tudományos alapossággal egyikünk sem tudná kiszámolni, hogy adott felület-savkoncentráció-hőmérséklet-holdállás mellett pontosan hány percig és mp-ig tartana a tökélete vízkőoldás, ami még nem károsítja számottevően a bojler felületét, de szerintem nem is ez itt a lényeg, annál is inkább, hogy mostantól nálam belejátszik a rézcsőtuning 2,5 m hosszú alutól eltérő tulajdonságú felületének vízkőtelenítése, ami újabb saga-kat fog generálni eme művelet értelmetlenségéről...

-
Mark3
újonc
Sziasztok,
Olyan személyt keresek akinek van vagy volt gaggia baby je. Szeretnek vele jo kv t készíteni. Van hozza orlom is. Gaggia baby primo rol van szó és a sajat orlojerol. Az opv a sajat eletet eli sajnos. A gumi elöregedett es levált. Valakinek valami ötlete? Pid et is szeretnek majd bele tenni, ha valaki szokott ilyennel foglalkozni akkor bátran keressen meg. Elore is kosz! -
killerjohn
addikt
válasz
Xabi78
üzenetére
Szerinted, fel fogom húzni magam 2000 Ft miatt? Számlát meg nem szoktam megtartani apróságokról... Na, mindegy, szúú-szááá, Jani engedd el, nyugi, semmi baj
Szóval, egy biztos, hogy legközelebb én megyek hozzájuk, és szétcsapok, mint floki a lábtörlőt, ha 200 Ft fölött lesz a tömítés... -
soldier2
őstag
válasz
killerjohn
üzenetére
Eddig azt hittem én vettem a legdrágábban Gaggia kartömítést a Cady Tradenél 1000 forintért. De az a gyári volt, tudtam, hogy annyi, csak nem volt kedvem elmenni a Danettibe.
-
Xabi78
aktív tag
válasz
killerjohn
üzenetére
A kartömítések 200 ft körül vannak.
Számla megvan? Be tudod fotózni?
Nem tudom, lehet, hogy én vagyok naiv, de normális srácoknak tűntek, korrektek, hozzáértőek...Csak kartömítést vett, és 2xxx ft volt?
-
válasz
killerjohn
üzenetére
kéne cikkszám, mert lehet, hogy van valami spéci-gyári tömítés is, ami ennyi. persze az is átverés, ha azt rásózták, miközben tudhatták, hogy mit kér...
-
-
vendingo
veterán
válasz
killerjohn
üzenetére
Ahogy előttem is írták, olcsó. Én ötösével szoktam venni, így nem kell szívni a kioperálásával. 2 facsavart beletekerek és már jön is kefelé.
-
Xabi78
aktív tag
válasz
killerjohn
üzenetére
Expolygonban 120 ft: [link]
Kalmár: köszi!
Akkor elméletileg 58-es szűrőhöz is használható ilyesmire 
-
válasz
killerjohn
üzenetére
hűha, hol vetted te azt? aranybú van?

-
válasz
ronin s8
üzenetére
bizonyára. ezzel ellentétes tapasztalat, hogy ha fogok egy totál vízköves vízterítőt (vagy bármit) és berakom egy kübli forró citromsavas vízbe, egy, maximum két perc alatt rend van, lejön az oxidréteg is és fényesedik a réz stb. de bizonyára az alumínium valami egész más, annak tízszer ennyi idő kell, pláne, ha rendszeresen van vízkőtlenítve...
-
vendingo
veterán
válasz
killerjohn
üzenetére
Én mindig több kartömítést veszek egyszerre, és tisztításkor beletekerek 2 facsavart a használtba és azzal szedem ki

Nem olyan drága az a tömítés, hogy ne legyen gyakran cserélve. -
ronin s8
senior tag
válasz
killerjohn
üzenetére
Így van: rémálom. Először. Különösen, ha rá van rohadva a vízterítő (mert azt kell levenni először). És ha ez alumínium.
Ha réz, akkor szinte lepottyan magától. A tömítést meg szépen kiveszed egy késsel vagy egy speciális, nagy lilaelefántölővel.
Megsérülhet, ezért mindig legyen pár kartömítés tartalékban.
Másodszor már rutinból menni fog!
Alatta olyan dzsuvás lesz, hogy nem akarod úgy hagyni. 
(A gépet fordítsd fel!) -
ronin s8
senior tag
válasz
killerjohn
üzenetére
Majdnem.

Először érdemesebb tersonetezni, majd a teljes átöblítés után (akár egy másik napon) leszedni a kartömítést és a vízterítőt, és úgy citromsavazni. Illúziórombolóan sok fekete piszok távozik ilyenkor a fejen át, amit a felső szűrő megfogna... -
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
továbbra sem találkozik zacival a kartömítésem, nagyon olaszos géped lehetett, ahol ez gond volt, nálam még egyik gépnél sem kellett azt a részt törölgetni. a dc-nél nincs hiányérzetem, semmi kedvem mazochizmusból tovább bonyolítani a dolgot. a pavoni más tészta, ott ki fogom próbálni, ott van mit megoldani ezzel a módszerrel.
-
simi.esp.28
csendes tag
válasz
killerjohn
üzenetére
Csak ki ne hulljon a hajad ettol a fejmosastol..

Vakszurozesnel csak egyszer kell egy csapott teaskanalnyi tersonetet tenni a szurobe. -
killerjohn
addikt
válasz
Silent 71
üzenetére
csak mert programozó vagyok, és amíg nincs egy final step-by-step specifikáció, addig elégedetlen vagyok:
vízkőtlenítés
- PID 60 fokon
- 1 evőkanál, forró vízben oldott folyékony citromsav megy egy tartály vízbe
- negyed tartályt átfolyatok a 60 fokos gépen
- kikapcsolom az egész gépet, hagyom dolgozni a savat 5 percig (ilyenkor nem melegszik a gép)
- visszakapcsolom, átnyomok fél tartály savas vizet
- vakszűrővel 2-3 visszamosást csinálok a savas vízzel
- a felső gombot elfordítom, pumpa bekapcs - hogy a gőzkaron jöjjön ki a maradék savas víz
- a végén tiszta vízzel átöblítem a gépet + gőzkartfejmosás
- PID 90 fokon
- 3 alkalommal megtöltöm a vakszűrőt némi (=?) Tersonet porral (ami tabletta
), 5 mp-es öblítések
- a végén tiszta vízzel átöblítem a gépet, ezáltal a fejet ismost már perfecto?
-
válasz
soldier2
üzenetére
a dc 54 mm, a pavoni 49 mm. ha nem kell vagdosni, úgy már érdekesebb, bár a dc-nél nem hiszem, hogy használnám (akkor inkább egy 35 mikronos ims, arra van is), viszont a pavoninál megváltás lehet: véd a kráteresedés ellen és nem megy vissza a dzsuva a dugattyú irányába

-
soldier2
őstag
Naneeeee. Nem vagdosom, annyi időm nincs. Az aeropress filter pont rámegy, kicsit túl is lóg, de így pont védi a fejet. Csak ráteszem, és kész. Küldök majd fotót. A DC-nek mekkora kosara van? IMS szűrő helyett megteszi, és még apróbb lyukú. Csak cserélgetni kell. Cserébe nincs takarítás. Bár a háromjáratú miatt valamennyit visszaszív minden pumpás gép (már amelyikben van), de akkor sem jut zacc vissza.
-
nem rossz ez a pacificaffé panama so, de azért a műfajból ittam már sokkal jobb kofikat is, nem keveset. a yirgát szerintem jobban belőtték, ott sem érte el a paljoci magasságokat, de azt bármikor innám. ez van annyival rosszabb nála, mint amennyivel olcsóbb. hogy konkrét is legyek, savanykás, még akkor is, amikor csokisra sütve főzöd. nem citromlé, de savanyú csoki, kicsit szerencsétlen kombó.
-
válasz
soldier2
üzenetére
na jó-jó, de ez így csalás!

(nekem még 49 mm-es pavonim van, de persze arra is működne, ha lenne türelmem kivagdosni a filterpapírt, de nálam ez már vörös posztó (pedig tény, hogy minden problémát megold). jó egyébként 58 mm-es szűrőknél is ez a módszer. édes istenem, de örülök, hogy a dc-nél már nincs semmi vízterítési probléma
) -
soldier2
őstag
Gyakorlatilag igen, és ez nem vicc. Mindössze 3ft-al dobja meg a kávé árát, és mivel Nordával itatom (akárcsak a Gaggiát) savazni is ritkán kell üres bojler belsejét tudom fotózni telefonnal, látszik mikor kell, még nem kellett. Mikor kész a tömörítés, megy egy átnedvesített aeropress filter papír a tetejére, és úgy rögzítem a kart. Csapolás után papír kidob (ha fillérbaszó kedvemben vagyok elöblítem, és használom megint), és nem kell takarítani. Meg egyébként is nincs ebben háromjáratú, OPV, nem kell vakszűrő meg hasonló úri huncutság.
58 mm-es kosárnál szerintem nem jó, mert kicsi a papír (lehet oda is jó? nem tudom), de a te 51 mm-es kosaradon szintén alkalmazható.
Ja, és mivel a kezdeti nyomás a filterpapírt rányomja a pogácsára, a vízterítéssel sincs gond, nem mosódik ki sehol a pogi (igaz, ezzel a én esetemben nincs gond). A fej oldalára szintén nem jut kávé, azt sem kell takarítani. -
Silent 71
csendes tag
"gaggiát inkább lágy vízzel kell etetni és nem vízkőtleníteni. én már el is vesztettem a fonalat, sajnos sok dogma változékony életét éli. (mennyivel egyszerűbb lenne, ha értenénk hozzá
)"Mindenképp lágy vízzel kell használni, pld.az expolys gyanta patron teljesen OK!
DE ILYENKOR már elég félévente vízkőmentesíteni!
A patronba a gyantát, kb. 4-6 hetente érdemes cserélni, ez függ az adott víz keménységétől stb...meander: csak addig kell bekapcsolva hagyni a gépet míg átnyomatod az oldatot, utána kikapcs.
Hogy ne melegedjen fölöslegesen a bojlerben a savas oldat!ronin: a gőzgombot nem kell benyomni, ha kitekered a gőzcsapot akkor átmegy a gőzcsővőn
ugyanúgy.És még ami nem elhanyagolható és nem említette senki, hogy néhányszor érdemes ilyenkor
vakszűrőzni is! Ilyenkor az OPV is át lesz mosva citromsavas oldattal! A Classicnál és néhány
Babynél ahol a nagy réz OPV van, közvetlen a fejre csatlakozik, és egyben, a víz belépési
pontja is.Tehát ezen a ponton találkozik a hideg víz a forró fejel.Ezért ez is eltud vízkövesedni
elég szépen! -
meander
tag
válasz
killerjohn
üzenetére
Megkérdeztem Simitől, hogy ő hogyan csinálta. Remélhetőleg nem sértődik meg, hogy becopyzom ide a válaszát.
"...kb 3-4havonta citromsavval, ahogy te is írtad (1l víz / 1 evőkanál citromsav). A piden nem állítottam hőfokot, habár ez jó ötlet.
Hideg indítástól pár percre amikor már elég meleg víz jön a kazánból, de még nem totál forró az egész átjárattam mondjuk a fele oldatot a gépen mindenhol, ekkorra már kikapcsoltam a gépet. Aztán 5 perc múlva újra bekapcs a víztartályban megmaradt citromsavas cuccal megint átmosattam, nagyon kicsit hagytam melegedni aztán kikapcs. Utána meg értelemszerűen sima vízzel átmostam amíg nem éreztem a savanyú ízt sehol. Nem egy nagy történet ez, hosszabb leírni mint megcsinálni."A gőzkart át tudod mosni akkor is ha csak simán kinyitod a csapot. Tersonetes mosást én is külön választanám.
-
-
soldier2
őstag
válasz
killerjohn
üzenetére
Ez tényleg csak egy vélemény, de én citromsavazás közben nem tersoneteznék. Szerintem a lúg meg a sav utálja egymást cefetül, még akkor is ha gyenge lúg és gyenge sav. És tersonetből sem kell 5x megtölteni. Nekem legalábbis simán maradt a vakszűrőben az első feltöltésből végig.
Hejjj, de mennyivel is egyszerűbb az életem egy ideje
-
fi:zi'k
nagyúr
Urak,
Brikka mellé milyen darált kávét ajánlanátok? -
killerjohn
addikt
válasz
fragola.6035
üzenetére
ok, tehát tersonet előtt feltolom 90-re. a többi jó?

-
fragola.6035
aktív tag
válasz
killerjohn
üzenetére
Tersonetezni üzemi hőfokon kell, 60 fok nem elég.
-
killerjohn
addikt
válasz
Silent 71
üzenetére
tehát:
- 1 evőkanál, forró vízben oldott folyékony citromsav megy egy tartály vízbe
- PID 60 fokon
- negyed tartályt átfolyatom a 60 fokos gépen
- kikapcsolom a pumpát, hagyom dolgozni 15 percet (továbbra is 60 fokon tartom)
- átnyomok fél tartály vizet
- a felső gombot elfordítom, hogy a gőzkaron jöjjön ki a maradék negyed tartály savas víz
- 5 alkalommal megtöltöm a vakszűrőt némi (=?) Tersonet porral (ami tabletta
)
- 5 másodperces visszaöblítések
- a végén 3-4 tele tartály tiszta vízzel átöblítem a gépet + gőzkartEz így jó? A fenti folyamat során végig megy a melegítés 60 fokra?
-
meander
tag
válasz
killerjohn
üzenetére
-
meander
tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
-
válasz
killerjohn
üzenetére
nem kell pepecselni: te cserélsz műgyantát a patronban havonta

-
meander
tag
PID tényleg... megnézem majd meddig lehet leszabályozni
gondolom a másik, amivel lehet játszani, hogy csak simán átfolyatja rajta az ember 1-2szer vagy benne hagyja a kazánban X percre. Nem tudom, hogy a hozzáértőknek mi a véleménye. Simi azzal kerülte meg ezt a problémát, hogy lágy vizet használt, bár szerintem vízkőtlenített is. Megkérdezem majd hogyan csinálta. -
killerjohn
addikt
a lágy vizes dolog nálam nem játszik, mert az azzal történő pepecselés már teljesen kiverné a feleségemnél a biztosítékot. Ráadásul múltkor olvasgattam lágy víz ügyben, és akkora volt a fejletlenség a vélemények között (melyik jó, melyik nem, melyik egészségtelen, melyik rossz ízű, stb stb stb), hogy inkább bele se kezdek...
-
válasz
meander
üzenetére
itt is lenne előnye a pid-nek, beállítod 60 fokra és úgy nyomatod. pid nélkül jobb híján érdemes sietni, ne legyen túl forró a gép.
de persze most épp azon megy a polémia egy fórummal arrébb (index), hogy az alukazánt épp a túl sok savazás öli meg és gaggiát inkább lágy vízzel kell etetni és nem vízkőtleníteni. én már el is vesztettem a fonalat, sajnos sok dogma változékony életét éli. (mennyivel egyszerűbb lenne, ha értenénk hozzá
)apropó, vízkő, mindjárt nekiesek a pavoninak, thermonukleáris citromsavbomba kell hozzá. vagy flex.
-
-
Keresztapper
senior tag
válasz
Xabi78
üzenetére
Érdekes dolog, hogy kb egy éve megevett volna a fene, hogy egy ilyen gépem lehessen egykaros kivitelben, mára meg szinte elképzelni sem tudom, hogy tudnám szeretni a gépemet ha ennyire automatizált, és hightec volna. Szóval nyilván baromság, de nem adnám a 30 éves Ranciliomat egy ilyenért, pedig geek vagyok asszem.

-
Silent 71
csendes tag
válasz
Xabi78
üzenetére
az arány:1 evőkanál citromsav 1L vízbe. A citromsavat előtte fel kell oldani egy pohár forró
vízbe, és úgy önteni a többihez! Sokszor az a baj, hogy nincs rendesen feloldva és
úgy kerül a bojlerbe! Na ez is okozhatja az alu bojler korrózióját! És nem szabad
a Gaggia bojlerét forró állapotban vízkőteleníteni!! -
Silent 71
csendes tag
válasz
kaligula
üzenetére
"Euromatikban konkrétan a víztartályba lett visszavezetve az OPV szelep csöve,"
Abban egy lefújó szelep van, mint a Turmix TX10-ben is.
Amikor felfűt a gép, akkor thermoblokkból kifolyik, majd elpárolog a víz, azon a
csővőn keresztül, ami a tartályba megy.Ilyenkor szokott hörögni és gőzölögni a gép!
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Okos Otthon / Smart Home
- Gitáros topic
- Diablo IV
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Megyünk a CES-re! Mi várható?
- Cseresznyepiros és mokka barna Redmi Note 15-ök az újévre
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gyúrósok ide!
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone XR 128GB Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3985, 100% Akkumulátor
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 9 285K 64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! Ryzen 7 3700X / RTX 2070 Super / 32GB DDR4
- Vállalom telefonok,tabletek javítását ,(szoftveres hibát is,frp lock-ot is)márkától fügetlenűl
- Dell Latitude E7470. Olcsó üzleti kategóriás laptop! Új akkumulátor!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
. Szigorúan meztelen csajok által bemutatva

Alatta olyan dzsuvás lesz, hogy nem akarod úgy hagyni.