Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Űrhajózás 2023 - Összefoglaló írás
- kilepoblog: Tanári fizetések: magas béremelést jelentett be az államtitkár - és a VALÓSÁG
- Klaus Duran: Páramentesítők minősége
Új hozzászólás Aktív témák
-
CsodaPOK
senior tag
Ahol olvastam eredetileg, ott ~600 dollárt írt a srác az első lengéscsillapítókra, rugrókra és a hátsó lengéscsillapítóra. Plusz 200 dollár a két hátsó rugó.
Hogy ez itthon vajon mennyi, passz. Ki kéne cikkszámozni service.tesla.com-ról, aztán az alapján lehetne érdeklődni. -
CsodaPOK
senior tag
Eszerint a Juniper lengéscsillapítója egy az egyben berakható a korábbi Y-ba.
-
Balázzs
senior tag
-
-
Mosqu!to
addikt
Tudom, ez nem az a topic, de ha esetleg valaki pont egy ilyet keres, akkor nálam van van egy. 1x 16A-re kialakítva, de átépíthető 3x16-ra is akár, van benne még 2 üres kismegszakító slot és csak csatlakozót kell cserélni. Továbbá lakattal zárható és van benne egy külön fogyasztásmérő is. A biciklitartó fül ajándék, nekem a korábbi EVSE pont ráakasztható volt. [link]
-
CsodaPOK
senior tag
válasz
aleister #2203 üzenetére
Ezt a dobozt, amit linkeltél, meg tudod venni üresen is és olyan szerelvényeket szerelsz rá/bele, amit akarsz: [link]
Vagy megveszed, amit linkeltél és az egyik Schucko-t, cseréled benne: [link]
Vagy raksz a kábel végére egy kicsi pár modulos dobozt, abba kismegszakítókat és abból kiállsz kék és piros falra szerelhető ipari csatival is.
50-ért Aliról komplett töltőt kapsz.
-
aleister
veterán
válasz
CsodaPOK #2202 üzenetére
Na ezt sem tudtam.
Alapvetően elég lenne a 16A-s, csak láttam, hogy pont le van akciózva a 32A-s. Igazából mindegy, mert sokallom érte az 50k-t. Bár fázom az adapterbe-adapter dugástól, de nem marad más, mint amit írsz.
illetve az lenne az ideális, ha találnék olyan szerelt aljaztot, amiben van 5 pines CEE, 3 pines CEE és schuko aljzat is. Ilyen, csak az egyik schuko helyett jó lenne az egy fázisú (kék) ipari aljzat.Chal:
Igen, ez megvan. Csak írtam lentebb, hogy egészségesebb lenne a böszöm vastag alu kábeleken töltenem, mint a 1.5-ös rézen. Ígyis-úgyis 1 fázis, de legalább izmosabb. -
CsodaPOK
senior tag
-
aleister
veterán
Na találtam egy ilyen adaptert. Ez lenne a legegyszerűbb megoldás. Viszont sokallom érte az 50k-t. Akkor már inkább Aliról egy 3rd party fali töltő.
cOxeR
Nyomvonal erősítés szerintem nem kell. 4.5 mm-t mértem tolómérővel az alu kábel vastagságának. Ez mindenre is elég.
Természetesen az aljzatot le kell cserélnem. -
tkesy
addikt
Sziasztok,
Olyan kérdésem lenne, hogy hol lehet beállítani útvonal tervezésnél a kocsiban, hogy milyen töltöttséggel számoljon induláskor?
Mert az érkezést azt megtaláltam, de az indulást nem.
Illetve ennek fordítottja a telefonos app-ban, azaz ott hol lehet megadni az érkezési töltöttséget?Előre is köszi!
ui: ha valakit érdekel, szórakozás céljára van eladó 2 db Michelin Pilot Sport 5 - 235/40 R19 - (DOT 1122) nyári gumim, kb 5mm-es profillal.
-
válasz
aleister #2195 üzenetére
Töltő kell, de ettől még a nyomvonal erősítése és a lehetőségek kiépítése így is úgy is kelleni, fog szóval hajrá, nálam is kb pont ugyanez a fali aljzat van. (nekem nincs benne biztosíték hely, volt elegendő az elosztószekrényemben)
Én BWM Flexible chargert használok amúgy valami ilyen jellegű, rugalmasan konfigurálható töltő szerintem sokkal jobb mint egy igazi "wall" charger. -
aleister
veterán
Van egy ilyen, amit linkeltél, a kék adapter pedig 16 amperes. És igen, 3x16 amperes lesz a fali végpont. Egész pontosan ilyen szerelt fali csatlakozó fog majd felkerülni.
Most épp töltöm a kocsit, így nem tudom szétkapni, de akkor ezek szerint a mobil connectornak a 230-as aljzathoz közeli villogós részéből kell kitépáznom a schuko adaptert, és annak a helyére megy a linkelt 3 pines, 16 amperes, kék CEE adapter, amibelemegymég igényel egy átalakítót a fent linkelt 5 pines, három fázisú CEE aljzathoz?Van egy ilyen Jazzy2Go kábel is. Ez való gondolom a közutakon lévő gyorstöltőkhöz.
Büdzsé nincs. A fali csatlakozót mindenképp le kell cserélnem, mert egy régi kókányolt gány. Tökre nem indokolt nálam a három fázisról töltés. Ha hazaérkezéskor rárakom a töltőre a kocsit, akkor többet vesz fel reggelig, mint amennyi másnapra kell. Ha nincs plusz utam, akkor a home office-ok miatt van, hogy elég csak hétvégén töltőre tennem, és jól lakik egész hétre.
Egyetlen esetben látom értelmét, ha esetleg a barátnőm is EV-re vált majd. Akkor nem hold-olhatom végig a töltési pontot otthon.CsodaPOK:
Áá, értem. Akkor jelenleg hiába csinálok bármit is, a mobiltöltő limitálja 1 fázisra a lehetőségeket.Annyiból vagyok előrébb a CAA-val, hogy úgy van nálam jelenleg megoldva a villamos kiépítés, hogy van egy sima 3x1.5-es réz a 230V/1 fázis schuko-n, valamint valami brutál vastag (min 10mm2-es, de inkább 12mm2-es) aluval ki van húzva a 3 fázis egy régi aljzatba (CEE előtti szabvány).
A jelen cumóimmal ezek szerint a 3 fázis bukta, hiába adott, de inkább használom erről a durva alu vezetéken keresztüli 3 fázisú CEE aljzaról 1 fázison a töltést, mert ott ténylegesen átjön a 16 amper, szemben a kis másfeles rezekre kötött schuko-val, amit biztonsági okokból lekorlátoztam csak 6 amperre.A konklúzió, ha szeretnék 3 fázison tölteni, akkor mindenképp kell a fali töltő.
-
CsodaPOK
senior tag
válasz
aleister #2191 üzenetére
A gyári hordozható töltő (UMC2) csak egy fázist tud kezelni.
Amit linkeltél piros csatlakozót, abból tudsz átalakítóval 1 fázist levenni és abba be tudod dugni a szintén linkelt kék csatit. De ettől még ez mindig egy fázis lesz és max 16, esetleg 32A, attól függően, hogy milyen betáp van a piros csati oldalán (és pontosan milyen a kék adaptered).
Ha 3 fázisról akarsz tölteni, akkor kell egy 3 fázisú töltő. Tesla-nál ez jellemzően a Wall Connector (ami nem mobil, hanem fixen falra szerelt). Esetleg használtan UMC1 (én nem venném, egyre többet olvasni, hogy pusztulnak meg és gazdaságosan nem javíthatóak).
3rd party három fázisú töltőből Dunát lehet rekeszteni. Ali-ról olyan 50-60e körül már simán lehet kapni, ha nem kell semmi extra (wifi, app elérés, hálózati terhelés figyelés, stb). Amiben a 3rd party-k biztosan kevesebbet fognak tudni a Wall Charget-hez képest, az a kis gomb a töltőfejen. De egy S3XY button-nal ez is felokosítható. -
válasz
aleister #2191 üzenetére
Most milyen EVSE van a kocsihoz? A gyári mobil connector? Ha igen, a kép meg is válaszolja a kérdésed remélem. A schuko adaptert ki tudod belőle húzni, és a helyére megy a másik. Azt viszont nem ár tudni, hogy 16, vagy 32A-es e az az adapter. Ugyanis figyelni kell rá, hogy ez továbbra is 1 fázison fog működni, de ha 32A-es, akkor azt bírnia kell a hálózatodnak, meg a most felszerelt 3P csatlakozónak is (pl. ha csak 3x16A-es, akkor az nem lesz jó).
Nem tudom mekkora a büdzsé, de én a helyedben azt a pénzt inkább beletenném egy Tesla Wall Connector árába, az ennyivel is olcsóbb lesz
Nagyon jól illeszkedik az ökoszisztémába, minőségi darab, és teljesen korrekt áron van. Ha a bontható CEE csatid félted, ne tedd, én sem akartam a garázsban fixre szerelni, vettem a TWC bementére egy megfelelő keresztmetszetű 3P vezetéket, meg egy CEE csatit, és rákötöttem a meglevő kiállásomra, pont úgy ahogy te szeretnéd. Így ha szükséges, ki tudom húzni (nyilván töltés közben nem tanácsos), vagy hosszabb vezetékkel könnyedén áttelepítem máshova. Igazából tesztre szántam ezt az állapotot, de annyira praktikus, hogy így hagytam.
-
aleister
veterán
Szépjóestét!
Hamarosan megjönnek a villamossági cumók, így lehetőségem lesz végre
szétrázatni magambekötni a 3 fázisú CEE aljzatot. Ez ugyebár egy 5 pines aljzat. Ilyen.Eddig a sima háztartási 230V-os aljzatból töltöttem a kocsit. Kaptam még az autóhoz egy mobil kábelt, aminek a két vége egymásba passzol. Gondolom ez kell a töltőoszlopokhoz.
Meg volt egy ilyen adapter is.Namármost elkezdtem mindent beledugni mindenbe IS, de egyelőre nem tudtam olyan harmóniát előidézni a Zuniverzumban, ami a számomra kedvező konstellációt produkálta.
Egyrészt a fenti adapter nem ment bele semmibe se. Tán majd az 5 pines CEE aljzatba passzolni fog a 3 pines kör alakú vége, de a másik (lapos) valami semmibe se nem jó. Szóval a kérdés, hogy mi a tökre való ez az adapter?
Szerintem nekem valami ilyesmi cucmák kéne az okostelefonos sallang meg az egyéb fityfene nélkül. Létezik olyan kábel/adapter, aminek az egyik vége CEE 5 pin 16A/400V, a másik meg belemegy az én drága Lucim seggébe mindkettőnk nagy-nagy örömére?
-
Bdanyy
addikt
válasz
Kukipapa_rr #2188 üzenetére
köszi!
-
Danex
addikt
válasz
Kukipapa_rr #2188 üzenetére
Igazából töltös a töltő amennyivel tud, ha a kocsinak több energiára van szüksége akkor azt úgy is kiveszi az akksiból.
-
-
Bdanyy
addikt
Sziasztok! Ha szeretnék előhűtést vagy fűtést itthon töltés közben, akkor milyen teljesítményre van szükség? Jelenleg még semmi sincsen, csak kiváncsi vagyok mit lenne érdemes kialakítani.
-
aleister
veterán
Na egy dolgot tervezek még a klíma fertőtlenítését és polenszűrő cserét. Az előbbit már csináltátok? Fertőtlenítő sprayt, habot vagy ózongenerátort érdemes szerintetek használni?
Danex:
FB-n írta valaki, hogy S3XY button-nál nem ajánlott, mert akkor azt is ébren tartja, és meríti az akksit. -
Danex
addikt
Valaki nézte már, hogy ez az új "keep accessories on" csinál-e bármi mást mint mondjuk ha bekapcsolnám a sentry-t?
Gondolom ugyan akkora a fogyasztása a kocsinak kb mint sentry nélkül. -
aleister
veterán
válasz
Kukipapa_rr #2180 üzenetére
Lemásztam a kocsihoz megnézni. Tényleg úgy van, hogy a kürt az egy plusz opció a ki, manuális, automatikus mellé. Szóval úgy kell beállítani, ahogy írod: belövi az ember automatára mellé meg pluszban a kürtöt.
Köszi az infókat! -
Kukipapa_rr
tag
válasz
aleister #2179 üzenetére
Kis sérülésre nem riaszt be, de tökmindegy, az ember úgysem ér oda, a lényeg, hogy felvegye. Ha neked élő riasztás kell, marad a külső megoldás. Talán egyszer belerakják gyárilag.
Kamerát túlgondolod: nézd meg a kocsit és egyértelmű lesz. Tedd Auto-ba, és amikor megnyomod a gombot, meglesz az előző 10 perc + az autó is rögzít, amit akar. A duda ettől független gomb, nyomd be azt is, megy mind együtt.
-
aleister
veterán
válasz
Kukipapa_rr #2177 üzenetére
És pl ha megkarcolják vagy csak kicsit nekivágják parkoláskor a mellette lévő autó ajtaját arra beriaszt?
Nekem egy 8 órás munkanapon parkolásonként 1-2 esemény szokott lenni. Annyit kibírok."Automata és manuális együtt működik."
Azt hittem ez vagy-vagy, attól függően, hogy mit választ ki az ember. A leírás legalábbis így fogalmaz:
"A fedélzeti kamera lehetővé teszi annak megadását, hogy hogyan és mikor mentse a felvételt. Az alábbi lehetőségek közül választhat:"
Ha párhuzamosan működik együtt az automata és a manuális opció, akko minek választani, valamint mit befolyásol, ha kiválasztom az egyiket vagy a másikat? -
Kukipapa_rr
tag
válasz
aleister #2173 üzenetére
Sentry értesítés: a gyári app értesítést küld, ha a riasztó beindul, de sima eseményekről nem. Attól függően, hogy parkolsz, elég sok esemény is jöhet, szóval belvárosban pl. 2 percenként jönne értesítés, és úgyis kikapcsolnád.
Viszont rá tudsz nézni a kocsira magadtól, és látod távolról is, hogy volt-e esemény.
Menetrögzítő: én nem értem a kérdésed ill. problémádat. Automata és manuális együtt működik. Mi hiányozna innen?
Manuálisan megnyomva vagy dudára az előző 10 perc rendelkezésre áll, szóval nem maradsz le semmiről, ha utólag jut eszedbe, hogy pl. na, milyen sportkocsi jött szembe az előbb?
-
aleister
veterán
Elég hosszú idő után, de megjöttek a Withcar-os gumiszőnyegek, csomagtértálca. Továbbra is minőségi anyagot használnak és méretpontos, de ez utóbbinál kicsit csalódás, hogy van egy tenyérni terület jobb és bal oldalt, ahol maradt az eredeti plüss. Igaz eredendően is van egy kb fél centis lépcső, de pl zsákos anyagnál jó lett volna, ha kicsit a csomagtér belsejét is védi.
Ettől függetlenül én továbbra is ajánlom a céget. -
aleister
veterán
No, így az egy hónap használat után még mindig abszolút elégedett vagyok az M3-mal. Ez egyetlen fájó pont az eddigi vezetési szokásaimhoz képest, hogy kénytelen vagyok szemüveget tartani a kocsiban.
Közelre nem vagyok már sasszem, és amíg eddig megnyomtam egy gombot egy-egy valamihez, most sokszor menüből kell kiválasztani. De ez legyen a legnagyobb gond!Lenne pár apróság, amire nem jöttem rá. Ezekben tudtok segíteni?
- A gyári androidos appban beállítható, hogy küldjön értesítést, ha a Sentry eseményt érzékel? A Tessie tudja ezt, de ott is csak a pro.
- A menetrögzítő akkor menti a felvételt, ha ütközést érzékelt, megnyomom a dudá...kürtöt, vagy manuálisan indítom. Nem lehet valahogy több opciót kiválasztani? Az automata és a manuális eggyütt lenne az ideális.
- Amikor elbúcsúzunk egymástól a nagy-nagy szomorúságát mindig panaszos duda..khmm...kürtszóval jelzi. Ez igen aranyos tőle, de megelegédnék, ha egyszerűen csak bezárkózna. Ez megoldható?emvy:
Próbáltad lehúzni a tápról, majd vissza? -
S3XY Knob, Juniper:
-
válasz
aleister #2152 üzenetére
Szerintem nincs köze hozzá. Én elég sportosan vezetem az Y Perfet (a hátsó gumikból már a nyári és a téli is cserélve lett) és minimális az akkum degradációja ~60 ezer km után.
Szerk.: 7% felett volt a degr. a Tessie szerint és az elmúlt 1 hónapban beletettem egy csomó km-t ráadásul rengeteg SUC töltés volt 10% körüli értékről akár 80-90% -ig is. Most 6,5 %-ot ír, tehát "javult".
El kell ezt engedni és használni az autót ahogy neked szimpatikus.
-
aleister
veterán
FB csoportban láttátok a cartárs akksi degradációjáról a posztot? 3+ éves autó 101e km, és 92%-os még a mezei LG akksija. Valaki kommentelte, hogy szerinte a chill mód miatt.
Ebben szerintetek van ráció?
Feltételezem arra vezetné vissza az elméletét, hogy kevésbé ránt ki a kocsi egyszerre nagy delejt az akksiból a bő gázas gyorsításoknál. -
WiZARD
addikt
Használtan venné, úgy már versenyképes az ára/értékvesztése.
Hogy a software részről milyen egymáshoz képest a kettő, ez jó kérdés, erre tényleg csak az tud válaszolni aki mind a kettőt legalább pár hétig használta.
Ha megvetted, és használtad akkor kiváncsi leszek valami beszámolóra. -
Kapanyél
őstag
Van Porschem (Cayenne e-Hybrid, 2022), nem a fenntartási költségei érdekelnek, hanem egy kis megerősítésre vágyok, hogy aki esetleg váltott, annak nem szart még be az invertere…
2-4MFt közötti díjakról olvastam, és hogy a csere sem életbiztosítás.
De kb. semelyik tesztben sem írnak olyan részletesen, hogy mennyivel szarabb egy Teslahoz képest a fedélzeti rendszer és az applikáció.
25-30M között van mindkettő és számomra egyértelműen kívánatosabb a Taycan. Évi 10k alatti futással nem is nagyon feszegetném a technika ilyen aspektusából szemlélt határait (talán).
Az álmom egy 992 Targa, mert a Caymanba nem férek be egyszerűen, de most a Taycan egész elérhető közelségbe került. -
Kapanyél
őstag
Van itt valaki, aki dilemmázott Model S Palladium és Porsche Taycan között?
Utóbbinál - az Audi E-Tron és Q8 E-Tron tulajoknál beidegződött - a "csak a tényleg garis a jó” nézet söpör végig még mindig fórumszerte. Az is tiszta, hogy a Porsche inverterek hajlamosak megpusztulni, aminek az ára 2+MFt. De nyilván a rosszat írja le mindenki, így ezzel találkozunk mi is leginkább. A kötelező szervize a Porschenak 450eFt vagy 840 EUR/év, függően attól, hová viszed. De ha már lejárt a gari, akkor kb. édesmindegy.
Nekem NAGYON tetszik az a rohadék Taycan (hogykapnábe), de biztosan hiányozna a Tesla tudása. Nyilván a Model 3-at megtartanám, mert 7-8M-ért már inkább nem adom el: szolgáljon ki minket az idők végezetéig!
Más is nyáladzik ilyesmire? -
CsodaPOK
senior tag
Más is tapasztalt olyat, hogy a Navigate on autopilot random kikapcsol, illetve nem kapcsol be?
A következő volt a helyzet: elindulok, útvonal megtervez. Városból ki, ~30 km főút, majd felérek az M6-ra. Dupla klatty, de nem vált navigate on autopilot-ra (marad a két, a sáv szélén lévő kék vonal, nem lesz egy sávközepi kék). Az end trip gomb mellett nem is jelent meg a navigate on autopilot ikonja.
Arra már rájöttem, hogy ilyenkor end trip, cél újra megad, újratervez és rájön, hogy jééé tényleg autópályán megyünk. Így is tettem most is, majd random pár perc múlva (senki és semmi a közelben) kiírja kis zöld információs szöveggel, hogy navigate on autopilot is ending in 300m, visszaszámolt és visszaállt "sima" autpilot-ra. Az end trip mellett ekkor ott volt a navigate on autopilot ikonja, de hiába kapcsoltam ott ki-be, nem segített. Újra end trip, megint újratervezés, megint ment pár km-t, majd újra eljátszotta ezt.
Menüben (Controls --> Autopilot) gondoltam ki-bekapcsolom. Kikapcsolni engedte, bekapcsoláshoz meg kellett állni, csak P-ben engedte bekapcsolni. PIhenőbe gyors megállás, P, bekapcs, indulás. Ezt követően ~100 km-t simán jött mindenféle bohóckodás nélkül.
Ahol vacakolt most, ott már jöttem többször végig navigate on autopilot-tal minden probléma nélkül. -
Mosqu!to
addikt
Nem, az S nem kapta meg ezeket a frissítéseket, csak a 22-től gyártott változat.
#2122 stickrs
Nem lehet szervizmenüben sem nézni, csak 3rd party appokkal. Viszont ez az akku degradáció nézegetés amúgy is túl van értékelve. Kb azonosan változik az összes autó, nem nagyon fogsz extrém értékeket találni, és az az 1-3% különbség amúgy sem számít semmit. A 2020-as S, pláne ha LR+ és nem sima LR, valamint 19-es kerekeken kimegy a világból is, előbb fogod te igényelni a pihenőt, mint az autó, tök nem számít, hogy épp 510 vagy 490 km a valós hatótáv. -
stickrs
senior tag
Én rendszeresen megyek 600+km-t, néha 900at is egy nap a M3 LR-el, de én pl Ausztriában 135el, Magyarországon pedig 140el megyek, szóval semmi extra. Így nekem teljesen élhető, de nézd meg, hogy a te fő utazási útvonalaidon milyen/mennyi töltő van. A kis aksis Ioniqkal is gyakran mentem napi 900km-t, na az már kicsit más 😀 de teslák közül szerintem egyikkel se okoz gondot megfelelő töltőhálózat mellett. Mondjuk én a dízel Passattal is megálltam max 300km után.
-
F-ECT$
titán
No igen, itt sokan csak a full optimális esetet számolják. A 75 kWh akku kb 300 km pályán, de ha befigyel 10% degradáció, hideg idő / szél, stb akkor máris lehet, hogy csak 250 km-t megy el, és utána a 10-80%-ra töltés meg már 200 km-t se jelent.
Vagy picit nagyobb akku kellene (nekem), vagy kiegyeznék én is jobb töltéssel. A legutóbbi kínai autószalonon bemutatott 1000 kW-os pl már durván jó, ha tényleg 5 perc lenne 70%-ot tölteni az akkuba, és ez kellően sűrűn elérhető, akkor valóban elég a 75 kWh.
@Norb79: elvileg nem fog kelleni, amilyen ütemben fejlődik az akku technológia, de persze ha jön, annak örülünk.
-
Én nem tudom, hogy mentek ilyen értékeken.
Nálam a degradáció val számolva kb 70 kWh netto a kivehető és 260-280 km-nél többet nem igazán látok az autóban 100%-ról indulva 5-6%-ig ami még biztonságos tartalék.
Senkinél nem megy semmi más fogyasztó, klima, fűtés, sentry?
No persze sokaknál látom beesnek akar 0% alá is, hát nekem az nagyon nem adja ki biztonságérzetben, pláne ha nem a hazáig tervezem ezt az alacsony töltöttséget, hanem köztes ponthoz. -
Norb79
őstag
Én a meseszerű szilárd aksiban hiszek, hogy az egyszer nem csak tündérmese lesz, hanem megvalósul, és annak az energia sűrűsége vmi duplája lesz a mostani Li-ion aksikhoz képest, és akkor ugyanilyen kapacitású aksik fele súllyal jelentőset csökkentenek a fogyasztáson a hiányzó tömeg miatt, amit nem kell cipelni, és abból lesz nagyobb hatótáv, hogy csökkent a súly, csökkent a fogyasztás és akkor lesz boldogság.
Kb akkora áttörés lehetne, mint amikor a belső égésű motoroknál feltalálták a hengereket, aztán a szelepeket és már a több lóerő nem csak úgy volt elérhető, hogy 10 literes motor helyett csinálsz 13 literest. Azt hiszem addig jutott a "torinói szörny", mint legnagyobb 1 hengeres motor.
De lassan egy évtizede mese az egész, kezdem feladni a reményt, hogy lesz ebből vmi még az előtt, hogy kifogyunk a lítiumból a Földön.
-
Nehany embernek biztos, a legtobbnek szinte biztos, hogy nem. Most arra gondolok, hogy hordoznek magammal +200 kilo akksit, plusz X millio forintba kerulne (mondjuk +2.5), es adna +150 km hatotavot, ami mondjuk evente egyszer hasznos lehet (mert ugye csak akkor hasznos, ha hosszutavra mesz ES nincs gyorstolto az uton). Tehat egy nagyon szuk retegen kivul a legtobb embernek ez utankent tobb szazezres plusz koltseget jelentene fajlagosan. Masszoval: fizetnel-e szazezer forintot egy uton azert, hogy 100 km-el kesobb allj meg?
-
Danex
addikt
Ha van útban pihenős töltő akkor kb 5 perc pihenővel annyit tudsz tölteni, mint ami előnyt adna mondjuk egy 2x annyiba kerülő autót
Sajnos bizonyos szint felett az extra hatótávért nagyon durván felárassá válik a történet, de ha minden pihenőben lenne gyorstöltőből akárcsak 4db is, abszolút 0 probléma lenne.
Tegnap az isten hátamögött jártam érzésre és onnan vissza végül 6%-al érkeztem Nyiregyre a TEA töltőhöz (és mentem tovább Miskolcra) igazából mire rájöttem, hogy működik ott a paypassos italautómata majd utána egy gyors slozi már túl is töltöttem, mert összesen 7perc is elég lett volna annyit tölteni ami elég Miskolcig. -
F-ECT$
titán
Nagyon kellene már egy 100 kWh MY.
-
Danex
addikt
Tegnap valamennyi szembeszéllel és nem 3+ bar-ra fújt kerékkel és nem a gyári eco tárcsával kb 23kW volt a fogyasztás 130-nál.
Tehát egy régebbi PTC-s LR amiben már benne van a 10-15% degradáció, ott 300km lehet a valós fogyasztás.
Nyilván egy 1-2 éves model, amiven már ugye 82kWh a gyári új akksi, ott egy 5% degradációval, meg hőszipkával 350-375km is meglehet ideális körülmények között.
Azért eco nyárigumi vs 4évszakos jelenthet néhány %-ot, keményre fújt gumi szintén, akkor az eco disztárcsa szintén, így azért össze lehet szedni akár 10%-ot is szerintem. -
h1mpi
félisten
-
stickrs
senior tag
válasz
Mosqu!to #2113 üzenetére
Köszi az infót, azt nem tudtam, hogy appból nem lehet úgy nyitni mint a 3ast, hogy ha tel nálad van nem kell semmit csinálni. Service menüben sincs akku health test?
cOxeR model S-nél szerintem kicsit más mint a 3asnál, de nem voltam benne biztos, ezért is érdekel miben más. 21es M3ra nekem is jön minden frissítés.
-
1 hét eltelt lejelentés óta, egyelőre semmi reakció, kíváncsi vagyok, mikor lesz bármi is megint.
Kisakkut ki milyen időn belül tervezi cserélni, tudom kiírja, hogy végét járja elvileg... gyarkolatban meg látok sok Fb meghalt a kisakku sikítozást, 19-20-as autóknál már. Nem szeretem az ilyen váratlan dolgokat így ezeket én előre be szoktam tervezni. 4 vagy 5 év? I3-nál inkább 3 évet bírt egy akku biztonsággal.
Szigetszentmiklósi töltő le/fel kapcsolgatásához mit szóltok? - remélem tényleg csak valami ideiglenes dolog és nem megint valami más van mögötte. Itt lakok a közelben és van áramellátás gond a lakossági övezetben is, szóval lehet tényleg valami technikai oka van.
-
Tiédetis
senior tag
sziasztok
Akinek van MY tudna nekem mondani fogyasztási értéket pályán (130km/h) hideg időre? 4-6 fok. Érdekelne hogy a kis akkus tudja-e azt a távot töltés nélkül ahol használnák
-
Mosqu!to
addikt
válasz
stickrs #2055 üzenetére
Én, van radar mindenhol, de még Inteles a kocsi, bizonyos featureket nem kap meg, amit a M3-MY és a 22 utáni S igen. Pl az akku teszter sem elérhető, telefont sem tudsz kulcsként használni (vagyis manuálisan igen, szóval appból kell nyomkodni a nyitást és indítást), etc.
Ettől függetlenül a HL/Juniper előtti 3/Y-nál egyértelműen jobb.
-
-
Kukipapa_rr
tag
válasz
chaosmonger #2001 üzenetére
Kipróbáltam a GeForce Now-t, megy a Tesla böngészőben, a Youtube-os fullscreen hack-kel, hát ez beszarás.
(Annyira irreális a világunk: egyfelől elérhető ilyen scifi technológia, másfelől meg kimondhatatlan iszonyat vagy 30 háborúban világszerte.) -
CsodaPOK
senior tag
Amikor sok lesz belőlük, akkor lesz
- több 3rd party szerviz
- több összetört GTK autó, amiből az akku menthető
- több olyan megoldás, aminél a gyári előírás az akku csere, de a 3rd party, szakosodott szerviz megoldja némi javítással, forrasztgatással.Ha az EV az akku halál után mehet a bontóba, akkor az ICE is mehet egy automata váltó hibája esetén a bontóba. Nagyságrendileg ugyanannyi egy váltófelújítás/szerelés, mint egy felújított akku csomag.
Abban pedig én egyáltalán nem vagyok biztos, hogy egy ~2020 körüli ICE autó meg fogja tudni élni a 25-30 évet. Elég pl. Szilva Tamás postjaiba beleolvasni, de valószínűleg bármely autószerelő tudna hasonlókat mutatni. -
Bdanyy
addikt
-
aleister
veterán
Attól függ, hogy milyen felbontással vizsgáljuk ezt.
Nyilván a szmog káros egy nagyvárosban élőre, és ő megelégszik azzal, ha az adott helyen javul a levegőminőség. De azt kell belátni, hogy a Föld egy zárt ökoszisztéma. Kb, mint egy óriási hógömb. Előbb-utóbb azt a károsanyagot, amit az 50, 100 vagy 10.000 km-rel odébb lévő erőmű vagy gyártósor kibocsát, azt megérzi az ember valami módon.Ha távolabbról szemléljük a dolgot, akkor a cél az üvegházhatású emisszió globális csökkentése. A bolygószintű felmelegedés kinyír mindenkit. És ebből a tekintetből teljesen másodlagos, hogy a kipufogó végén, vagy az erőműnél jön ki a füst, a lényeg, hogy minél kevesebb legyen belőle, ideális esetben semmi.
-
chaosmonger
tag
Ez pontosan így van. Valamikor a 90-es években mikor Athénban jártunk, akkor az idegenvezető elmondta, hogy a sok autó miatt olyan szmog van folyamatosan a városban, hogy a kormány azt tervezi, hogy valamelyik hegyet elbontják, hogy nagyobb legyen a városban a kereszthuzat. Fogalmam sincs ezt végül megcsinálták-e, de az biztos, hogy most olcsóbban meg lehetne oldani egy EV ösztönző programmal.
-
madgie
titán
válasz
aleister #2104 üzenetére
Ezekkel a globális felmérésekkel az a baj, mint az átlagkeresettel: kb senkire nem illenek.
Nekem most kint süt a nap, az autó töltőn, a napelemből csorog bele az áram. Nem kell délután négyig sehová mennem vele, optimális a helyzet... másnak meg nyilván nincs ilyen, már csak azért sem, mert nem otthon dolgozik, nincs napelem stb.
Mindenki el tudja szerintem dönteni, mennyire megérős számára egy EV és bár itt is futhat az ember váratlan költségbe, de ez minden használtautónál így van. -
Danex
addikt
válasz
aleister #2104 üzenetére
Ezzel a globális ökológiai lábnyommal azért "hülyeség" számolni mert nem ez a fő erénye az elektromosnak, hanem, hogy lokális szinten nem pöfékel és zajong.
Ugye a legtöbb ember a városokban van, ha a városi szennyezést kiterítenénk egyenlően a föld felszínére akkor alig lenne maximum néhány %-os emelkedés, ami még bőven az egészséges határon belül lenne.
A probléma, hogy lokálisan ahol a legtöbb ember él ott gyakran az egészségügyi határérték felett van a szennyezettség. És ezen már az is nagy segítség, hogy egy a városoktól több 10km-re lévő erőműre tereljük át a pöfékelést.
Plusz, ipari méretekben sokkal hatékonyabban lehet a szűrést is megoldani, plusz az embereket is kevésbé zavarná, hogy ha az áram 38 helyett 39Ft lenne, de cserébe nem a szegény réteget basztatnák szarrá, hogy csak EURO6+ kocsik lehetnek forgalomban. -
aleister
veterán
Tán a portfolio-n olvastam erről egy egész jó tanulmányt. Abban az volt a konklúzió, hogy egy dízelnél 12.5 év utáni futásteljesítmény után lesz kisebb egy EV ökológiai lábnyoma, egy benyásnál tán 7-8.
De itt fontos tudni, hogy nagymértékben függ attól, hogy melyik országban készült a tanulmány, mert sok múlik az energiamixen. Hiába tankolja az ember az EV-t árammal, ha a villamos energia előállítás fosszilis erőművekben történik. Más lesz egy EV zöldé vállása mondjuk egy elmaradott energetikai infrastruktúrájú Indiában, és más Spanyolországban, ami rogyásig van napelemparkokkal.A fenti tanulmány tuti van már 5-6 éves, szóval szerintem az EV-k bezöldülési értékei már csökkentek, köszönhetően annak, hogy a világ már a megújuló energiaforrások felé mozdult el. Ráadásul szinte havonta jönnek ki új vivmányok az akkumulátor technológia területén. Márpedig a részegységek közül a legnagyobb ökológiai lábnyoma az akkupakknak van tán, ráadásul - ahogy a tegnapi FB hír is tanusítja - az néha cserére is szorul.
Kicsit ide kapcsolódik, hogy valahol belefutottam egy cikkbe, hogy olyan kísérleti mobiltelefont csináltak, ami tán cézium izótóp alapú mini atomreaktorral működött. 50+ évig bírja egyetlen "töltéssel".
Képzeljétek el, hogy milyen lesz majd visszatekinteni erre a mostani 30-40 évnyi mobilos időszakra, hogy milyen elmaradott világot éltünk, hogy a telefonokat kétnaponta töltöttük. Ha ez tömeggyártásba kerül, akkor a következő az atomreaktoros notebook, fűnyíró végül a személyautó lesz.
Meg is van a cikk, 2024 év eleji... -
-
WiZARD
addikt
Most még kevés ami ennél sokkal többet futott. Nem igazán tudni, hogy mekkora futásnál mennyire kockázat az akku. Idővel majd kiderül és beárazza majd a piac is hogy melyik mekkora kockázatú.
Na meg egyre többen állnak majd rá ezeknek a javítására, így a javítás ára is alakulni fog.
Ahogy már most is írták hogy 1m körül talán javítható lett volna az akku, ha nem a Teslától akar újat/felújítottat venni (4m/2,7m). -
F-ECT$
titán
válasz
CsodaPOK #2100 üzenetére
Most még óriási kereslet van az ilyen 200k km-es M3-akra, mert kevés van belőlük, és sok ember szemében ezek még menő autók. A kérdés, hogy ha elmúlik ez a varázs, és sok ilyen használt autó lesz, akkor vajon lesz-e még élő ember, aki a gari nélküli kocsikat megveszi. Mert ha nem, akkor úgy kell majd ilyen autót venni, hogy 8 év alatt közel 0-ra íródik az ára.
Illetve az is érdekes kérdés, hogy melyik a zöldebb: EV, ami az akku halála után mehet a bontóba, vagy a 25-30 évig életben tartott ICE-k.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! GIGABYTE AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Asus Rog Zephyrus G14 notebook - R9 4900HS 16GB RAM 512GB SSD RTX 2060 6GB Max-Q WIN10
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800XT 16GB Rampage SHIVA CM 750W
- Csere-Beszámítás! Prémium vizhűtéses számítógép! I9 11900K / RTX 3090 / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- AKCIÓ! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest