Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kalandor: Te mennyit költesz havonta kajára?
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- mefistofeles: OTP mobilbank Persely. Jó, de nem jó.....
- Meggyi001: Vegán? Nem vegán?
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- RIOS Gépház: Rebootoljuk a PROHARDVER YouTube csatornáját!
-
LOGOUT.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
#42308056
törölt tag
Nem kérdezték milyet kérek. Mondjuk azzal kezdtem hogy nem értek a lovakhoz, lehet úgy volt vele jobb ha nem bonyolítja
Nem is tudom ez számít-e savasnak, ilyen savanykás ami kisebb dózisban nagyon bejön, ez szerettette meg velem a kávét, de most jóval ütősebb volt. Kicsit se bánom mert szeretek új dolgokat kóstolni akkor is ha ráfaragok vele, de legközelebb megkérdezem majd miből lehet választani és mással próbálkozom.Ja és ettem valami karamellás vagy milyen pitét, hát az valami atom finom volt.
-
Flashback
addikt
Most kb 3-4hetig távol leszek a dupla bojleres kávéfőzőmtől. Kérdés hogy ilyenkor érdemes a bojlereket leereszteni?
-
#42308056
törölt tag
Voltam az Allee-ben ebben a Kaffeinben, dupla espressót ittam (asszem mert rendelés után 10 másodperccel már nem emlékeztem és kicsit féltem is hogy más cuccát veszem el de senki nem panaszkodott). Tök fura élmény volt, nagyon savas volt, már-már bántóan, csak kicsit kevés. Americanójuk sajnos nincs pedig azt szoktam inni máshol, az nagyobb adag.
Etelében ez a Gourmet akármi nevű hely elvileg bezárt amúgy. Illetve ott a Baci Di Caffèt vagy mit (jó a névmemóriám ja) próbálta már valaki? Hátul a Libri szintjén azt hiszem. Na én tökre szeretem az Americanójukat, érdekelne mennyire számít szakavatott ízléssel jónak a hely.
-
válasz
nate82 #122689 üzenetére
Több Tadamm tamper, maroktamper és néhány rugós tamper után azt tudom mondani, hogy ár/érték viszonylatban a legjobb választás.
A force a bravo és a happy brutál drága, csak akkor vedd meg ha nem sajnálsz 70ezret tamperre. Minőségre nekem eddig a Bravo a csúcs, de sajnos ez az árcédulán is látszik. A normcoret több mint 1 évig használtam és nagyon szerettem, a minősége teljesen rendben van. A Bose elektromos tamperét kipróbálnám, de cca 150ezret aligha ér meg. -
ribarszki
őstag
válasz
nate82 #122689 üzenetére
Nincs összehasonlítási alapom más rugós tamperrel, biztos lesz olyan, akinek van
DE! Nagyon szeretem a Normcore tampert és eszembe sem jut, hogy másik rugós tampert kéne nézni.
Ha nincs változó a bemenő kávé fajtájában, súlyában, kosárban és darálóállásban, akkor másodpercre ugyan olyan hosszú csapolásokat tudok elérni. Nekem a sima klasszikus tamper után nagy segítség volt. Kivette az egyenletből az én bénázásomat és következetlenségemet. Maximálisan ajánlom.[ Szerkesztve ]
-
nate82
csendes tag
A Normcore rugós tamperről mi a vélemény (meg szabad-e rendelni), mennyivel rosszabb mint a többi rugós tamper (Pl.: Bravo, The Force, Happy tamper)? Amennyiben pozitív az ajánlás akkor honnan van értelme megrendelni?
-
vicces1
aktív tag
Én meg a reggeli rutin Brikkával elkészítettem a mait, a 2 adagosba nem volt elég a 14gr, szóval ahhoz 15 kell. Amúgy tömény komplex aromákkal van tele igazi zsíros kávé, a frissességhez, jó pörköléshez kétség nem fér. Szokásosnál durvább őrleményt kíván.
Finom csemege kotyogós ital lett, tényleg selymes, én nem mondanám, hogy savas ez az anyag inkább csípősen tömény, mint egy magas alkoholtartalmú vörösbor, nekem nehezen szétszálazható ízjegyek.
Frenchpress-el kis tejhabbal ízlett. (reggel én is szoktam)Du. rámentem a presszóra, csakis dupla:15gr VST, picit durvábbra vettem a Kinut, és 95pid.
Tényleg jobban áll neki a magasabb hő, nincs égett íz, a pogin is látszik, hogy ok.
Az ízek amit a kotyesznál is mondtam, és valóban kb. 1:2,5. Ez 15,5/38gr volt..Az biztos, nem az az elronthatatlan, mindenhol jó, meg kávé.
-
norkov84
tag
válasz
RetepNyaraB #122685 üzenetére
Tavaszig sok építőanyag lesz belőle (remélem).
Fent az aprón a hirdetés, ha valaki “rámenne”. -
icm
tag
válasz
vicces1 #122668 üzenetére
Most reggel összekóstoltam közvetlen húzás után és tejjel is a Gaggián és a Flairen is. Szummázva nekem a Flairen figyelve mindenre lágyabb, selymesebb ízek jöttek. Naturál eszpresszóként nagyon savas (még) nekem ezért “dobom fel” tejjel.
Eltérést látok még a hőfokban, sima vízforralóm van (egyelőre) amint felforr kapom le a hengert és töltöm is fel vízzel. Dózis mindkét esetben ugyanannyi (11.5g). Nehéz megmondani melyik a jobb. Kicsit markánsabb talán a Gaggiás, a Flair pedig lágyabb ízt ad (nekem). -
Az aprón van egy Mini Electronic 80e Ft-ért lszlfrng topiktársunktól ha valaki ilyet keres.
-
vicces1
aktív tag
Igaz, páran azért megteszik a hőmérséklet ajánlást.
96-8 fok körüli tényleges kifolyón én csak világos filtert csináltam ami igényelte is.De kikóstolni tej meg egyéb nélkül van értelme.
-
icm
tag
válasz
vicces1 #122664 üzenetére
93 fokról indítom általában a CM kávékat, 94nél már megállok de itt semmi nem volt. Tavaly a Roastopus Bányai Squid volt ami nálam ugyanígy 96os pid álláson adta. Fura volt, mondom nem jön semmi, és ott bumm. Nekem. Ja és 1:2 arányban gondolkodom és tejjel fogyasztom (eretnekség tudom). Lehet egy 93-94es álláson 1:2.5 simán hozza, ezt bevallom még nem próbáltam. Egyébként tudnÁk örülni ha egy recept ajánlást is kapnánk a pörkölőktől… legalább egy hőmérsékletre vonatkozót, azért nem egy-két adag megy el nem jó szájízzel.
-
stereofan
tag
tuningolt gc 2018-as hirdetés, rengeteg kiegészítővel, szerintem az ára is rendben van.
-
JózsefK
csendes tag
Én mielőtt elkezdem őrölni a kávét leveszem a kart a fejről és a hűtőcsapolást bele engedem a csészébe. Szűrő szárazra törlése, kávéőrlés, wdt, tamper, aeropress papír, kar a helyére, víz kiönt, csésze a mérlegre fej alá tesz, csapol. Olyan meleg h nem is tudom meginni amíg ki nem takarítom a kart, fejtakarítás, és gép kikapcsolása.
-
Gery0505
aktív tag
válasz
Toobee #122655 üzenetére
Aha értem, köszi szépen, elküldtem tesómnak az infókat.
Hát ezaz, én is hiába beszélek itthon, hogy a Cappuccino nem jó olyan forrón mint a láva, de a Szarvasiból forrón jött ki a KV és ez a szokás terjedt el itthon a hosszú évtizedek alatt, hogy a fekete forrón jó. Hát... szerintem sem.
Szerk.: Látom közben még írtatok páran, köszi szépen. Tesóm is ezzel a vízforralásos, vagy mikrózásos módszerrel csinálja, nekem meg ugye a Rocky tetején melegszenek a csészék. De hát akinek meg szeretné gondolom erősen benne van a kényelmi/lustaság faktor, és nem akar ilyesmivel pepecselni.
[ Szerkesztve ]
-
Toobee
veterán
válasz
Gery0505 #122654 üzenetére
Gaszto vonalon van csomó ilyen termék. Jura talán a legolcsóbb, de van profibb cucc is. Kifejezetten a gépre passzoló szerintem nem lesz, de takarják le egy konyharuhával, az segít. Meg legyen bekapcsolva folyamatosan, tartsák rajta a csészéket.
Véleményem szerint semmi értelme melegíteni a csészéket. Sokáig követtem az itt/indexen olvasottakat, hogy csak a forró, meg mit tudom én még mi, de érdemes megfigyelni, hogy a hőmérséklet csökkenésével nyílnak ki az ízek (egy bizonyos pontig).
-
Gery0505
aktív tag
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne hozzátok, hogy tudnátok-e esetleg ajánlani egy plusz csészemelegítőt, ami passzolna egy Lelit Victoria gépre? Az a helyzet, hogy egy ismerősömnek van egy ilyen gépe, és arra panaszkodik, hogy nem elég melegek a csészék. A felesége pedig megkérte tesómat, hogy járjam körbe egy kicsit ezt a témát, tudnátok ebben segíteni? -
#64905664
törölt tag
válasz
RetepNyaraB #122644 üzenetére
Nem vizeztem eddig egyik kávét sem még a graefnél sem (de olvasom tőletek már régóta). Ha elfogy ez a bab nem lesz ilyen a háznál többet, a többivel eddig darálás után fémtiszta maradt a J-max alja és a pohár belseje is kiöntés után. Szerintem ha ezt a kávét a graefbe tenném csak kompresszorral lehetne kifújatni belőle.
Miután sok szó esett itt a graefekről a napokban én is elszántam magamat és a gyárilag kapott 2 db hézagoló alátétet beraktam ahova kellett. Jó is lett, harmadjára eltaláltam az ideális beállítást. De azért jelenleg jobban díjazom a kézit.
-
vicces1
aktív tag
Hello fiúk, aki CM Columbiat fogyasztgat manapság, mi a a trükkje?
Legközelebb lemegyek 90fokra vagy alá, ha nincs joker rá.Mert a tőzegáfonyából csak a tőzeg jön, az meg önmagában nekem elég karcsú a menő kávészacskó mellett ennyiért.
Eddig ezt egy klasszik közepes Brazil bármelyik friss pöri tudja.
-
looser
addikt
válasz
Toobee #122646 üzenetére
Köszi, ez megnyugtató, illetve nem, ezt azért lekezelhetné egy ilyen középkategóriás őrlő :-)
Néha visszasírom az Iberitalt, első őrlőm, finomhangolható a végtelenségig, sohasem volt baj vele. Egy szimpatikus török fiatalember vitte el 25 darab ezresért. Erre a Vario-ra meg már ráment plusz 8e a Cady-nél, mert lerázta a tartály magát a biztonsági kapcsolóról és akkor leáll ugye az őrlés. Pedig állatira tetszik, a 200 fokozat is meg hogy ilyen kis kompakt. Na mindegy, ez már örökké jó lesz egy darabig :-)) -
RetepNyaraB
veterán
válasz
#98690560 #122643 üzenetére
Nemtom, pörkölésfüggő is szok lenni. Sötétebb cuccból valóban 16,5g a szint, amúgy 17,5g; névleges, vagy több csak egész világos kenyaiból, esetleg valami közép-ameriakiból fér bele. De én nem pukkszkrínelek. Azzal együtt reális a 14-15g és az szopás. 21g szűrőt kell venned 🤷
-
Toobee
veterán
válasz
looser #122645 üzenetére
A kávé miatt van. Vegyél világos pörkölést és nem lesz ilyen gondod vagy 1-2 spricc vízzel tudsz javítani (megszűntetni nem fogod tudni ilyen pörkölési szint mellett). Bocsi, nem véleményezni akartam a kávédat, csak sejtettem, hogy széntabi. Cégnél a Baratza is úgy szórja a GetUp-ot, hogy a szűrő melletti területen kis túlzással még egy kávéra való összejön, pedig az nem alja cucc. Egyszerűen sötét, emiatt alacsony a nedvességtartalma és porózus, könnyen töltődik, nem nehezek a szemcsék sem. De, ha van itt fizikusprof, akkor javítson ki nyugodtan
-
looser
addikt
válasz
Toobee #122640 üzenetére
Őszintén szólva ez most egy Segafredo Passione Crema, 2024.09.28 lejárattal, ez már a vége. Elég vegyes a színe, van benne jó pár törött szem. Tudom, a legaljának tartjátok, de nekem eléggé bejön. Szép lefolyás, hatalmas crema, valódi égett gumin füstölt kakaóbab íz. A lényeg, a végén járok, de az elmúlt 50-60 húzásból most kezdte el ezt csinálni. Nem lehet az őrlő problémája?
(#122642) luksa: nagyon sajnálom az eseted, még akár hasonló is lehetne, de itt már túl vagyok a csomag nagy részén és eddig nem volt gond. Sőt, az előző kávékkal sem, szintén alsókategóriás, de friss darabokkal.
[ Szerkesztve ]
-
#98690560
törölt tag
Mara X a gép, a kávé Casino Mocca etióp teszt, sajnos nem tudom hogy melyik mert át lett téve másik tasakba.
A képen a 18as vst-ben van 16,5. A tamper már kiemelkedik, ha felteszem a gépre, már belenyomódik a felsőszűrő. És akkor a puck screen még nincs is rajta, ahhoz hogy beleférjen, még kb 1 grammot ki kellene vennem.
Roastopus Black Pearl ugyanez, 17grammnál már a 100ft-os teszten bukik. Persze működik a kosár a 15-16os töltetekkel, de annyira finomra kell őrölni, hogy az már nem egészséges az elkészítés szempontjából. -
#64905664
törölt tag
válasz
looser #122639 üzenetére
Még a kotyeszhoz rendeltem ezt a kávét: S.Giusto - Intenso, roasted italy....
Bő 1 hónapos a flair58 és a J-maxom, eddig a kávéig minden rendben ment. Ez viszont ha leveszem a daráló aljáról a poharat fel van kenődve magára a daráló aljára is de vastagon és bele a pohárba is alig jön ki magától egy kicsi, minden egyes darálás után ecsettel jön csak ki/le rendesen. Alig várom, hogy elfogyjon ez a massza.....
-
Süvi
őstag
válasz
AeSDé Team #122433 üzenetére
Nagyon szépek, ez pontosan melyik sorozat?
-
looser
addikt
Sziasztok! Ha az őrlő szép körívben szétszórja az őrleményt - tehát nem csak egyenesen lefelé (a szűrőbe) szóródik - akkor mivel lehet a gond? Pár százalék csak, tele lesz a szűrő, de egy finom őrleményréteg keletkezik az őrlő (Vario Home) körül. Találkoztatok már ilyesmivel?
-
SteelCowboy
csendes tag
válasz
SoundON #122627 üzenetére
A márkája ZRG CRM.
Jól emlékszel, magyar. Olyannyira, hogy a tulajdonos srác felesége készíti őket.
Novemberben jártam náluk, az egyik alkalmazott lány nagyon közvetlen és kedves volt, beszélgettünk a csészéikről annak apropóján, hogy én is szeretnék valami magyar kézművest beszerezni. Azt mondta, rendelésre is készülnek, csak mostanában hosszabb az átfutás, mert babáznak a tulajék. Instán fent van néhány kép a munkáiról, de a Zergében lehet inni is belőle, annál jobb teszt nem kell.
Van pár színminta is a polcon a mázakból, amiket lehet kérni. Nagyon szépek.
[kép] [kép] [kép] [kép] [kép] -
#98690560
törölt tag
Már a negyedik különbző csomag kávéval próbálom a vst kosarat, de továbbra sem fér bele 18g egyikből sem, már kerestem a neten méretezést és lecsekkoltam, hogy biztosan a18as kosarat kaptam e? A puck screent elengedtem, ahhoz hogy beleférjen még az is a kosárba és maradjon némi hely a felsőszűrő és a kávéágy között, a casmo etiópból például 14,5 gramm kell bele, az viszont már annyira alultöltöttség, hogy inkább nem is erőltetem, főleg hogy már olyan finomra kell őrölnöm, hogy több kárt okozok vele, mint hasznot. Puck screen nélkül már jobbak az italok, több az íz, mint a korábbi kosarakkal, de minden shotban ott van egy meghatározhatatlan utóíz, ami kb egyszerre keserű és savanyú és sehogy sem tudom eltűntetni.
-
#75655680
törölt tag
Old man coffee roaster bp.-i pörkölővel van valakinek taoasztalata?
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
#85578752 #122620 üzenetére
Huh az igen fullos szett, a single graeffel megfejelve (kár bele a meló
)
De látom van egy másik is, alutuningos, sok szir-szar eredeti alkatrésszel mellé pakolva, mintha sok minden érdekesség volna hozzá... Meg ugyanattól a csávótól a körbe-körbe keringő mezítlábas gold edition, nevetséges drágán 🤦
-
#85578752
törölt tag
válasz
RetepNyaraB #122543 üzenetére
Most van fent egy űrgaggia itt az aprón, CB fórumtárs árulja! Nem tudom rezes-e?
-
zolnagy
őstag
Valaki mérte már, hogy a robot karjait mekkora erővel kell nyomni? (N vagy kg)
Lágyéksérv műtétem volt egy hete és nem lehet nagyobb fizikai terhelésnek alávetni magam még egy ideig. Nem szeretnék kockáztatni. -
Jhonny06
veterán
válasz
WiZARD #122593 üzenetére
Valami Hazai és Ajándék Terminál. Ezekben válogatva elég sok hazai cucc van, biztos találsz valamit. A Kezemurát én is imádom, de lehetetlen lecsapni bármire a webshopban, mert 3 perc alatt elfogy minden és még az is kikerül a kosaradból a fizetésig, amit betettél.
Elég szarul van megcsinálva. Nekem most a legutóbbinál 1-et sikerült kifizetni, szerencsére az tetszett a legjobban.
[ Szerkesztve ]
-
p.lac
tag
A fordulatszám is játszik a képletben. (Próbáld ki lassan tekerve, az őrlőt lehetőleg minél függőlegesebben tartva, ez lesz a lassabb lefolyás, több fine, testesebb ital, majd kifejezetten gyorsan, akár pihenőt is tartva, 2 részletben, úgy, hogy az őrlőt tartó kezed is körtáncot jár.)
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
WiZARD #122600 üzenetére
Nem kell elosztó. A Decentnek kvázi mindegy is.
Indoklás: a felső egy centit pucurgatja szépre, az alatta lévő kettő pont olyan marad, mint előtte; de legalább ezentúl még struktúrában határozottan el is üt a felső rétegtől. Ellocsolsz relatíve sok pénzt, húzod az időd, miközben az egész procedúra egyszerűsítésért kiált.
Egyedül versenyen látom értelmét, ahol wdt-re nincs idő és a szűrő pofozgatás is időhúzás. Illetve még, ha a szűrőd ki van centizve, a wdt-vel felborzolt pogácsa nehezen fér bele, asztalhoz csapkodni pedig nem szereted (mint én).
Nekem Tadamm volt, szerintem elég jó, eladtam. -
rastacsz
tag
válasz
Cathfaern #122539 üzenetére
Most egy 42-es kenyait kóstoltam batch brew-nak elkészítve egy bunn-on/ban/nal. Ez is elvileg sl28 és sl34 volt ruiru nélkül. Gyak. otthoni ízek jöttek, édes mellette savak is, de hatás nem lett belőle.
@WiZARD
Bár nem engem kérdeztél, de igen, flow csak irl, jól néz ki, van sötét és barnás is.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest