Hirdetés
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- weiss: Autó költségek
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
brumi1024
veterán
-
válasz
KVfun
üzenetére
A felfutesnel fogyaszt sokat, de van rajta eco mod sztem amibol 10 perc alatt “ujraelesztheto”
Ha egy ilyen gepnel a rezsin parazol akkor jobban jarsz egy nespresso geppel.
Jellemzoen 20 perc alatt melegszik fel egy E61-es gep uzemi hore, +- par perc.
Az ecm sync az egyik legjobb E61 gep foleg ha meg flow control is van rajta -
KVfun
csendes tag
-
törölt tag
válasz
Andraskiss6
üzenetére
Akkor itt nem pörkölnek libericát!
A minap felmerült az arabica-robusta minőségkülönbség témája, olvastam hogy az arabica egyik őse robusta azaz a Canephora fajta. Az arabica önbeporzós, a robusta meg nem, előbbinek 44, utóbbinak feleannyi kromoszómája van.
Libericát kóstolt már valaki? Tudtok valami jó beszerzési forrást, akár zölden, kísérletezni?
-
Toobee
veterán
válasz
Andraskiss6
üzenetére
Gondolom papíron gyümölcsfeldolgozó. Vagy az a pályázat már lement?
-
SoundON
tag
válasz
Gery0505
üzenetére
Köszi szépen a sok hasznos infót. Majd ha több időm lesz elkezdek ezek mentén kísérletezni.
Tudsz esetleg ajánlani Hestore linken egy konkrét kis zajszűrőt a megfelelő paraméterekkel?
És fontos hogy nagyon kicsi legyen hogy egyáltalán be tudjam rakni a fullra pakolt gépházba. Max egy gyufásdoboz méretű valami jöhet szóba, de még az is necces
-
KVfun
csendes tag
Sziasztok. Az ECM Syncronika gőzbojlere kikapcsolható ha csak kávét akarok csinálni? Aki használja, hogy van megelégedve vele?
-
Gery0505
aktív tag
válasz
SoundON
üzenetére
Köszi, hogy kipróbáltad, akkor ha nem mechanikai a probléma, akkor azt esetleg megpróbálhatod, hogy a pumpát egy egyfázisú frekiváltóval hajtod meg, aminek szintén szűrt a kimenete, és tiszta szinuszos. Ezzel 0-50Hz-ig tudod szabályozni a pulzálást. Azért fontos ehhez is a szűrés, mert normál esetben a motor nem nagyon érzékeny rá, és valamelyest megcsinálja magának a szűrést, de azon is hallani, hogy visít vagy fütyül a motor. Ez amiatt van, hogy a frekiváltó a szinuszjelet PWM négyszögjelekből rakja össze, de ha van egy szűrő a végén, akkor ezt kisimítja, és tiszta szinusz lesz. És amire ki akartam lyukadni az az, hogy az Ulkában nem biztos, hogy van akkora tekercs, ami valamennyire megszűrné, és lehet ezzel is rossz lenne a működése. De ha tiszta szinuszt kap, akkor szerintem jó lesz. A másik amit meg kéne még nézni, hogy nem kötötted-e véletlenül sorba a pumpát és a fűtőszálat? Ha igen, akkor ezen a két alkatrészen megoszlik a hálózati 230V-os feszültség, és az is csinálhat ilyen hülyeséget. Azt is megpróbálhatod, hogy a dimmer után legyen egy szűrő, ami viszonylag alacsony frekin üzemel, hogy simítsa a Dimmer fázishasogatását.
-
Toobee
veterán
válasz
Andraskiss6
üzenetére
Nem ez a neres szutyok? Dehogynem.
-
válasz
Andraskiss6
üzenetére
Akkor biztos remek lehet
manapsag minden 2. sarkon levo uzlet porkolo is egyben. -
Andraskiss6
csendes tag
Ma Polgárdin haladtam keresztül és egy Roastar kávé pörkölő üzem mellett jöttem el.
Erről tudok valamit?
Roastar honlapot találtam de ott kávé pörkölésről semmi infó. -
törölt tag
CasMo rendelés kapcsán jutott eszembe, hogy milyen rég volt már tesztpörkölés. Vagy csak én maradok le mostanában róla?
-
SoundON
tag
-
lszlfrng
csendes tag
válasz
SoundON
üzenetére
Nekem is ugyan ez volt a bajom, de egy idő után elengedtem, mert pumpálni pumpál, csak nem szabad nagyon kicsire letekerni. Egyébként én minden kávét a dimerrel indítok, előáztatok, visszaveszem, majd addig tekerem, hogy kijöjjön a kívánt nyomás. Át kellene térni a PSM-féle módszerre, talán a decent is azt használja csak két pumpával. Késztettem egy modult hozzá (tudja mindkét módszert), de még nem meggyőző a szoftver és a teszt.
-
rastacsz
tag
válasz
SoundON
üzenetére
Vigyázat! Nem szakvélemény! csak anno gyakorlaton, laborban elég sokat nézegettünk mindenfélét szkópon. De pides fűtőelem ki-bekapcsolást, meg ulka? pumpát pont nem.
Illetve te tudod, hogy mi hogyan van kötve a gépedben.+ itt is megy a küzdelem a dimmer pumpa vonalon
-
Toobee
veterán
válasz
Kulbi
üzenetére
Szerintem a Dianánál csészeminőségben már egy Gaggia Mini is nagy előrelépés, ha megelégszik a maximum 38-40g körüli kimenővel. Flair 58, Robot, stb. Ha még pénzt is hajlandó hozzárakni a Diana árához, akkor meg a flow kites E61 irány szerintem jó. Ha még nem járt OPV állításon, akkor ~12 bar körüli shotok készülnek egy közepesen szar(
világos) vízterítés mellett. -
Kulbi
aktív tag
válasz
DG790401
üzenetére
Szia,
szerintem fordítsd meg a kérdést. Miért akarsz előrelépni, mit szeretnél fejleszteni javítani és miért. Akkor könnyebb meghatározni az irányt. Síktárcsás nagy őrlőbe fektess, mert a gyümölcsöket kergeted vagy workflow nem tetszik, esetleg csak külső, design mozgat, zöld akarsz lenni és energiát spórolni…

A géped ami van egy elég jó cucc már, az őrlőt most nem tudom írtad-e pl., de az is lehet egy jó irány.
-
SoundON
tag
válasz
Gery0505
üzenetére
Köszi a tippet
Holnap kipróbálom, hogy leveszem a PID-et 10C fokra, hogy ne kelljen dolgoznia és ha akkor is csinálja akkor valóban más probléma lehet. Egy 10eFt körüli tűszelepes szabályzóm is van, ami működik, egész jó, de a dimmerrel azért finomabban lehet játszani. Biztos lehetne igazán jó tűszelepet is venni de azok is horror drágák. Talán 40-50eFt volt 3-4éve, azóta gondolom duplája... -
Gery0505
aktív tag
válasz
SoundON
üzenetére
Szerintem ez a hullámzás nem a zavarótüskéktől van, bár lehet, látatlanban nem zárható ki, próbáld ki mindenképp a zavarszűrést amit Rastacsz javasolt. Én inkább mechanikai problémára gyanakodnék, mégpedig arra, hogy a pumpa lassan megy a dimmer miatt. A pumpa ugyanannyit nyom, csak lassabban, pulzálva. Nyomáskiegyenlítő tartályt tettél az Űr Gaggiába? Lehet nem jó megközelítés egyébként a dimmer használata pont emiatt a pulzálás miatt, szerintem kifizetődőbb lenne full gázon használni a pumpát, és valami nyomásszabályzó szelepet kellene használni a dimmer helyett, hasonló megoldással mint az E61 fejes gépeken van, csak szoftveresen szabályozható legyen, hogy a nyomásprofilt be lehessen állítani.
-
-
DG790401
tag
Akkor a Lelit Diana db után mi lehet előrelèpès, ha fontolva szeretnèk haladni!!!! Ergo nem Bianca, hanem csak szolidabb elörelèpès....nem kritèrium a Lelit márka!
Köszönöm -
joeypapa
tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Sziasztok!
Tudok kérni egy rövid ajánlót karos kávégépre és őrlőre összesen 200-300e Ft között? Olvastam az összefoglalókat (illetve igyekeztem tájékozódni), de ami miatt szeretném kérni a véleményeteket az az, hogy szerelős régi Gaggia, stb. helyett inkább vennék rögtön kész és befogható, mégis strapabíró gépet (nem lustaságból, hanem mert nem értek hozzá). Jelenleg őrlő + kotyogós / aeropress kombóval vagyunk.
Köszönöm szépen előre is!
-
rastacsz
tag
válasz
SoundON
üzenetére
A kapcsolgatás egy szkópon nézve szép tüskéket tud csinálni. Ha le van tekerve a pumpa, akkor simán összemérhető tartományba eshet ezzel a zajjal, míg maxon ugye nincs fázishasítás, így a teljesítménybe nem szól bele az egyéb zaj.
Illetve ha triacos a dimmer, akkor a kapcsolási tüske a triacnak is bezavarhat, azaz nem szép, periodikus színuszos bemenetet kap, hanem vmi random változó frekis jel, amit a triac megpróbál lekövetni a kapcsolgatással.
A pumpa előtt mérnék egyet, meg a dimmer előtt, hogy milyen jeleket kap alapból, meg amikor a pid kapcsol. De lehet, hogy egy zavarszűrés is elé.
Egyébként sok gyártó ezt úgy oldja meg, hogy ez így teljesen jó, minek nézegeted
-
törölt tag
válasz
ribarszki
üzenetére
Ezt a fejhő kilövést milyen módban tapasztalod? Nálam kávé módban, most épp 0 hőfok álláson 89-90 reggel óta, csapoláskor felmegy 91re, habosítok tejet, megiszom a kávét, elmosogatok, rendbe szedem a gépet és kb 15 perc múlva is 90 fokot mutat a fejhőmérő. Soha nem tapasztaltam 1-2 foknál magasabb ingadozást, mióta megvan a gép.
-
lszlfrng
csendes tag
Lehet, hogy a vezetékeket kell vastagabbra (rézhuzal keresztmetszetét) venni. Hátha van itt valaki aki szakember ebben és elmondja mi a teendő. Engem is érdekel és talán azokat is akik tuningolják ezeket a gépeket.
-
SoundON
tag
válasz
lszlfrng
üzenetére
Köszi, IGEN, a pumpa teljesítménycsökkenései akkor jelentkeznek amikor a PID rákapcsolja a fűtőszálakat. Tehát a pulzálás a visszajelző fény pislákolásaival megegyező.
Gondolom olyankor megeszi az áramot és kevesebb marad a pumpának.
És persze mindez csak akkor ha nem maxon megy a pumpa, tehát ha a dimmerrel elkezdek játszani.Kérdés hogy ezzel mit lehet tenni?
-
ribarszki
őstag
válasz
DG790401
üzenetére
Az E61-e fej hőstabilitásban és vízterítésben biztosan előrelépés lenne. Viszont a pid nagyon hiányozna neked. A MaraX--nek bár van egy 3 állású hőkapcsolója, azért érdekes dolgokat tud művelni. 91.5 fok alá eleve nehéz vinni a fejhőt, másrészt ha egymás után 2 kávét kell készítened, akkor jobb ha Flash üzemmódba kapcsolsz, mert csapolás után 2-3 perccel elkezd kilőni a fejhő, s nem tudod megfogni.
Én sem látom igazán előrelépésnek, mindkettőnek van előnye és hátránya. Ha Lelit vonalon akarsz előrelépni, akkor spórolj a Biancára. Igaz az már nem is 1 lépés, hanem inkább 4-5.. Nyugodtan hagyd ki a Marát, úgyis Bianca lesz a vége
-
-
Serpenthelm
csendes tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Áh, csak kíváncsi voltam.
Pont emiatt, általában nem szoktam munkahelyre vinni ilyen kávékat, egyrészt általában nem értékelik a kollégák, másrészt nem szoktak jók lenni, de ezt most kipróbáltam, és nagyon kellemes (ottani mércével) kávékat csináltak az automaták, pedig csak egy Philips Ser. 2200 és valami Sencor gépen voltak főzve. Kollégák szerint sem volt rossz, szerintem sem, a Philipsen egészen hasonlóan hozott mandulás-őszibarackos ízeket, mint itthon.
-
-
DG790401
tag
Kedves Fórumtársak!
Segîtsèget szeretnèk kèrni!
Adott egy Lelit Diana duál bojler, tetszik a Lelit Mara X!
Váltani szeretnèk, de annyi pro ès kontrát hallottam, segîtsetek! DB vs thermoblock!?! -
SoundON
tag
Valakinek van hasonló tapasztalata ULKA pumpás gépnél? Mivel a pumpát meg a dimmert is kicseréltem már valószínű nem is a pumpa lesz az oka.De akor mi lehet? Valakinek ötlet?
A jelenség hogy ha nem maxon járatom a pumpát (és nem is mindig, tehát függ a pogi tömörségétől, örleménytől is) akkor elkezd finoman pulzálni a nyomás amit fülre is hallani. A SEP is szépen mutatja, bár az analóg nyomásmérő órán ez nem is nagyon látszik. A gőzölésnél is ugyan ezt hallom a pumpán és a gőzön is látszik a finom pulzálás.
Ha fixen mindig lenne akkor sokkal egyszerűbb lenne a hibakeresés, de nem fix, 3ból 1szer

-
Trencso
csendes tag
Sziasztok!
Az alábbi dolgaim váltak eladóvá:
Sage Barista express
1zPresso JE-PlusAmennyiben valakinek érdekes lehet, írjon!
Köszönöm!
-
sz.zs.
őstag
válasz
Serpenthelm
üzenetére
Ez volt az, amelyik Zen42-nél az automatából hűb+ ízeket adott s utána a Silviával elég nehezen - talán csak turbó shot-tel, vagy még úgy sem - tudta reprodukálni.
Nekem is volt, a végére már nekem is jött a hűb+, de csak a Mini Gaggiával, az ECM elég laposakat produkált belőle.
A recept nálam:
91 fok, lenyomom a kart , úgy tartom kb. 10 mp-ig, majd nagyon lassan engedem rá. Amikor megjöttek az első cseppek akkor viszont bátran rásegítek, de ez is csak max. 5 bar lehet. Az össz lefolyási idő az elején a 10 mp-cel együtt kb. 40 mp.
Ízjegyekről általában nem tudok nyilatkozni, csak azt tudom, hogy ízlik-e egy kávé vagy sem
Illetve ha rá van írva akkor
bele tudom képzelni. -
Serpenthelm
csendes tag
Emlegettetek itt néhányszor CM tesztpöriből egy etióp kávét, az elmúlt pár hétből. Ez a "Shoondhisa (Etiópia) T1/D" nevű tesztpöri lenne? (Az én beszerzésem szeptember elején volt).
Kíváncsi lennék, hogy nálatok milyen/milyen volt. Nekem is van belőle, kellemes presszókat csináltam reggelente, de nem igazán volt átütő, kíváncsi lennék, milyen ízjegyeket kaptatok főzés után stb.
-
törölt tag
válasz
üzenetére
Készítettem egy táblázatot, aminek az utolsó oszlopában szereplő "ismeretlen szlovák Metro-s" víz ki lett itt már tárgyalva a 114816-ban és a 114818-ban "Nestlé vera szint össz ásv anyagban, de a Mg nekem kicsit kevésnek tűnik." illetve "A karbonát tartalmat én nem látom feltüntetve, pedig nem lényegtelen.
Azonkívül rengeteg benne a nitrát és a klór. Szerintem ez nem egy jó víz."Az utolsó előtti cseh Tesco-s is fel lett dobva már itt a fórumban, de nem érkezett rá reakció.
A Norda jelenleg a múlt, a Vera Bosco bár még kapható, de ma már a cég saját specifikációja szerint is ingadozik a TDS, akár 300 is lehet, viszont a kutakodásaim során kitúrtam még két olyan vizet, amit emberi árban lehet kapni északi szomszédainknál.
Ha esetleg erre a kettőre tudna valaki szakértő választ adni, esetleg annál bővebbet, hogy a TDS megfelelő-e, azt megköszönném.
Ha már TDS, akkor nyilván a szlovák Tesco-s nagyobb biztonsággal mondható jónak, de elmegy még a Billa-s is? 150 mg/L-nél illik megállni vagy 200 mg/L az a szint, ami fölé ne menjünk a vízkövesedés és/vagy a kávé íze miatt?
Amit egyáltalán nem tudok megítélni, hogy mennyire számít a Ca/Mg egymáshoz viszonyított aránya. Semennyire?
S akkor a táblázat, amit áldozatos munkával összehoztam, ha már itt fárasztok megint a vízkérdéssel:
-
sz.zs.
őstag
Eladó NZ
[link] -
icm
tag
Privát üzenet jöhet nekem is a nanofoamerre "ha engedsz a feléből bátyja" jeligére

-
gyd456
csendes tag
válasz
justgiveup
üzenetére
Írtam PM.
-
justgiveup
tag
Nem lapul valakinél egy felesleges Nanofoamer, amitől megválna?

-
válasz
Bazsee71
üzenetére

Ez jó! A verőceit nem tudtam eddig, de jól jött az infó, majd megnézem!
Sajnos nem tudok a kérdésedre okosat. Esetleg a nagymarosi Piknik manufaktúrát meg lehet kérdezni, ők az a fajta hely, de nincs kávés tapasztalatom velük.
Vácott van a Lujza & Koriander, ahol anno Maran volt, a készítők meg -hát- nem a flow szintjén művelik a mesterséget.
Apropó Maran: fenntartottam, hogy lehet olyan, aki meg tudja csinálni jóra. Megkóstoltam a Grafiban két helyen is, ahol egyébként elég jókat készítenek. ...háát, sajnos nem kell revideálnom a korábbi véleményemet. "Kutyából nem lesz szalonna."
Legutóbb Impressot rendeltem, etiópot és guatemalait. Ezek nagyon rendben vannak! -
Bazsee71
őstag
Visegrád környékén tudtok esetleg ajánlott kávézót, pékséget, nápolyi pizzát?
Kávé fronton csak a Zsengélőt ismerem Verőcén.
-
törölt tag
válasz
Warloo93
üzenetére
Végül kipróbáltad ezt a vizet? S egyébként ez melyik konrétan?
Az imént vagy másfél órát böngésztem a szlovák és cseh oldalakat (Lidl közel lenne, Tesco/Metro/Kaufland nekem csak távol), de hiába kerestem rá a “dojčenská voda” vagy “kojenecká voda”, “znížený obsah mineralov“ stb. kifejezésekre, alapvetően csak Csehországon belül találtam olyan vizet, ami emberi árú, s legalább a teljes ásványi anyag tartalma rendben van.
A szlovák baristák meg szintén lágyítás és desttvizes keverés fronton mozognak. A legjobb találat ez volt, de az itt ajánlott vizeket sem találtam Szlovákiában: https://espressodoma.cz/perfektni-kava-doma-kolik-vody-se-ma-pouzit-na-zalevani-kavy-brew-ratio-pomer-vody-kavy/Azaz ha jól raktam össze, akkor a 2016-17-ben még kapható Saguaro Bonny-t már nem forgalmazza a szlovák Lidl, ahová egyébként holnap reggel átugrok mindenképpen, de messzebb csak akkor megyek, ha van valami tuti palackos víz, blindre nem.
-
Ha valaki egy FAGtasztikus őrlőre vágyna, vihető jópénzért

-
sublett
tag
Sziasztok,
Gaggia classic 1997es modellel kapcsolatban van egy problémám.
Az elmúlt hónapokban elég sokszor elkezdett crema nélküli kávékat főzni. Nem spesalist kávékat használok, de ugyanaz a márka eddig korábban egész jól lejott most totál gáz. Nincs jobban kiszáradva stb,, egyszóval nem az alapanyag miatt van.
A gépet többször szétszedtem, a három járatú szelep vízköves volt, tisztítottam utána sem lett az igazi. Ma pedig vízkő nélkül teljesen erőtlen a hangja és a vizet is alig tudja átpumpálni magán.Mit gondoltok mi lehet a hiba, illetve itthoni körülmények között javítható?
Előre is köszönöm a segítséget!
sublett -
Tragger
tag
válasz
Andraskiss6
üzenetére
Na erre aztán nem gondoltam volna. Köszi szépen, kipróbálom.
-
Tragger
tag
Termosz tisztításra van bárkinek bevált módszere? Az Istennek nem tudom belőle kiszedni az aljára és falára rakódott kávét, pedig minden használat után elmosom.
Ugyanitt Wilfa Uniform eladó

-
válasz
pető bá'
üzenetére
Haha, friss élményeim vannak; nem négy csavart kell kitekerni, meg lehúzni 6 csatlakozót. Ha van manométer+rézcső+tàgulási, azok eléggé megkomplikálják a kiemelést a pici hely miatt. Ha vannak kulcsaid nem gond, csak idő. A kazán szétszedéséhez pedig kicsit flexelni\koszorulni kell egy (hatos?) imbusz kulcsból, mert a rézkígyótól nem férsz oda. Legyenek megfelelő alàtéteid (o gyűrűk, kazán szigetelő gyűrű).
Mindenki megelőzött, sajnálom

-
stereofan
tag
itt egy szép classic dobozában ha valaki keresne
-
Egy full tuning GC-t mennyivel komplikáltabb szétszedni mint egy simát? A linkelt yt videó nem tűnik vészesnek.
A korábbi kazános képek után megjött a kedvem belenézni, mert 2-3 év alatt azért nálam is lehet benne probléma; viszont nem tudom neki merjek-e állni, vagy vigyem el valahova
-
vendingo
veterán
Évek óta nem követem a kávés piacot, segítenétek árazni?
Mind a kettő gép működőképes állapotban, használatból lett eltéve. Fűtenek, pumpa működik, de élesben letesztelve egyik se lett. Több éve szekrényben pihennek.
Saját gépek voltak, GB-t simi újította fel, a faemat pedig asszem Fragola reszelgette.
A gépek paramétereire csak nagyjából emlékszek, mindegyik gép foglalkozós. Pl ki kellene takarítani, kartömítés tuti megkeményedett már...
Faema: rézbojleres, pid-es, de ezen programozni kell valamit, mert emlékeim szerint 5-10 fok eltérés van a valós értékhez képest. Én így használtam. Festés kicsit viharvert, de nem vállalhatatlan. Egyedi réz vízterítő, asszem speckó felső szűrő?, ipari réz kar, gyári kar, meg pár kosár van hozzá (asszem ims, vst).
Gb: asszem sid-től vettem, simi szerelte, pidelte. Kazánja szerintem csereérett már, pideléskor szólt simi, hogy kráteresedik. Réz vízterítős, emlékeim szerint jobb fajta felsőszűrője van. Gyári karral van+ kosarak. A pid frankó, pontos. Egy kazán takarítás, de inkább csere kellene neki.
Külsőre korrekt, korához képest jó állapotú.
Előre is köszi, ha mondtok egy árat. -
válasz
Serpenthelm
üzenetére
...hát jó
...dehát nem is biztos,hogy ezek volnának a minimálisan szükségesek - ugye.
...és hát olvasni itt olyan mondásokat, hogy pl. "A kancsós víz korrodálja AZ alumínium kazánt". - Aztán egy kicsit elgondolkodtat, hogy ezt valaki így tényként kezeli.
(Utólag meg pl.kiderül, hogy a szóban forgó kancsószűrő épp savasít, a gép az alukazán mellé kapott egy rézcső tunningot, és persze alaposan ki lett csiszolva az alubojler, eloxálás meg nem volt...) -
iatti
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
szerintem a teknikával lehet gond. beleszaladt pár százezer kilóméter, azt megkoptak a gyűrük. tej helyett meg ott a rum, finnyásoknak konyak
-
törölt tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Időnként szét kell szedni, a fémhálót megpucolni, bocsi a feltételezésért, ha ez amúgy is gyakori rutin.
-
Serpenthelm
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nekem megveheted...én használom erre is a GC-t
-
Békapjátok a tejes mintáim mostmá

Ekkora perpatvart egy vacak gőzcsőbõl! Spóroltatok nekem 10k Ft-ot, nem veszem meg Szilviát. Bohóckodom tovább a pumpálóssal (nem értem miért nem megy mostanság. Régebben sima ügy volt. Már a tej se a régi).
-
Serpenthelm
csendes tag
válasz
qvik27
üzenetére
Kár, hogy nincs lehetőségem perpill. szervetlen mintabeviteles alumínium-tartalom mérések kivitelezésére. Esetleg röntgenfluoreszcens méréseket tudnék ajánlani, de azt hiszem, hogy nincs lehetőségem vizes (vagy tejes) minták normális mérésére. Csak magam miatt nem csinálnám, mert nincs kedvem.

-
válasz
sz.zs.
üzenetére
Bocs, de nem hagyhatom szó nélkül: még ezen a fórumon sem láttam egzakt módon alátámasztott anyagmérnöki véleményt a kazánok korróziójáról.
Az biztos, hogy lényeges körülmény a korróziónál a hőmérséklet, de emellett ott a víz mindenféle ionkoncentrációja, a felület bevonata (pl.alu. oxid), aztán a réz-alu galvánhatás...
Ezek pl.mind lényegesek.
A ronda fotók persze riasztóak, de a körülmények és jellemzők pontos ismerete nélkül nincs sok esély az ok-okozat viszony feltárására. -
Serpenthelm
csendes tag
Tegnap hoztam egy adagot az Impresso Chacara Recanto kávéból, filter pörkölésűt. Mivel már majdnem állt két hetet, és nem bírtam ki, ma egy reggeli, munkába indulós kávénak felöntöttem V60-ra.
Nem tudom, ki próbálta, de nekem annyira hozta a whisky (írásmódon ne vesszünk össze lszi. 😁) illatot és ízét, hogy kétszer megnéztem, nem öntöttem-e fel valamivel a hűtőből. (mivel utána nem éreztem magamat extrán jól munkában, feltételezem, nem
) -
törölt tag
-
sz.zs.
őstag
válasz
hyperspace
üzenetére
[link] itt van.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Gaming notebook topik
- Honda topik
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Vezetékes FEJhallgatók
- XPEnology
- Okos Otthon / Smart Home
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Frissen pasztázva! Playstation 4 Pro 1 TB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
- Samsung Tablet S9 FE, 128GB, 5G, SM-X516BLGA
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA ADATA 650W
- Xiaomi 14T 25,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 / 128GB / Kártyafüggetlen / 12HÓ Garancia / Akku: 85%
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Sajnos tavaly óta nem nagyon követem a topikot. 
Bár én is csak innen szoktam értesülni, hogy épp van s általában lemaradok. De ha sikerül, persze !