Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kalandor: Muti, mekkora a havad?!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Serpenthelm
csendes tag
Ha már elindítottam:
Megjött a Robotom (remélem nem olvassa a fórumot, és nem vesznek össze este a GC-vel 🙈), elsőre tetszik.
A Workflow persze majd eldől, hogyan fér bele a mindennapokban (ezt szvsz. nem lehet máshogyan), de nem tűnik vészesnek (nálam a reggel a kritikus, amikor "minden perc számít" 😁).
Kb. harmadjára egészen értékelhető duplát sikerült húznom, ha esetleg vannak konkrét ajánlatok konkrét kávékra (kávé-kimenő-nyomás-hőmérséklet), megköszönöm, egyébként pedig elkezdem a játékot.
Köszönöm mindenkinek a véleményét-tippeket-trükköket-időráfordítást!A következő a 9B lesz, ettől függetlenül. 😈
-
rastacsz
tag
válasz
S.Mate
üzenetére
Világoshoz a (legtöbb) mignon felejtős. Az a profil csak a klasszikus, sötét pörire való. A Mignon, amiben a gyártó által 65mm-esnek titulált, valójában 63,8mm-es kés van, belemegy a külön, eurekahoz gyártott ssp kés. Ez a kombó "ajánlott" világos pörkölésekhez, de ez nagyon nem 100 alatt van, hanem 250 fölötti kategória.
100k környékén inkább kézik(1zpresso, kinu, comandante, kingrinder,...) , vagy ha még megtoldod, akkor használt mazzer + SSP, fellow ode +ssp(bár a fellow hivatalosan nem javasolja espressohoz, mert azért gyengécske a motor), de az utóbbi szettek is 150-200 körül vannak használtan.
-
-
S.Mate
újonc
Sziasztok! Gaggia Classic 2018 kávégépem mellé szeretnék kávéőrlőt venni. Az eureka mignon manuale őrlőt néztem. Valakinek esetleg van tapasztalata/véleménye az említett géppel kapcsolatban. Esetleg a 100e Ft alatti kategóriában milyen őrlőt ajánlanátok? (Főleg világos pörkölésű kávéhoz)
Köszi -
-
sz.zs.
őstag
válasz
gippazoid
üzenetére
Ezek alapján Te a klasszik vonalat részesíted előnyben. Én a Klasszik by Manetti pesti , vagy budai kávézóját ajánlom .
-
-
-
-
gippazoid
őstag
Sziasztok!
Budapesten tudtok olyan kávézót ahol igazán jó kávét lehet inni?
A debreceni Black Sheep és a szintén debreceni Világbéke (Anyukám mondta) pizzéria Gianni Frasi kávéját nagyon szeretem.
Én Pall Yotz kávéit szoktam otthon készíteni.
Ezekhez mérten kell értelmezni a jó kávé fogalmát.
-
norkov84
tag
válasz
vendingo
üzenetére
Kb. hasonló.
Ma reggel a 2 dupla időszükséglete előpakolástól az eltörölgetés utáni elpakolással együtt 16 perc volt. 2x 16.5g kávé, Kinuval őrölve.De én kicsit lassabban csinálom és van benne potenciál, mert a kosarat külön bögrében melegítem elő forró vízzel, ahogy a csészét is felöntöm, hogy melegedjen amíg őrlök, előkészítem a kosarat és felcsattintom. És így ugye el kell törölni a kosarat a töltés előtt, meg a pohár külső felületét, miután kiöntöm a vizet belőle.
Sajna egyszerű műanyag forralóm van, aminek íves a teteje, így nem tudom annak a tetején előmelegíteni a kosarat, és az kell a jó eredményhez, így egyelőre ez a folyamat. -
Zen42
tag
válasz
Nertpaelg
üzenetére
A vázon minőségi festés van. A csepptálca nálam nem fogja tudni ledörzsölni a festéket mert a tálca alá és a rácsot tartó felületre is ragasztottam két-két Gorilla tape csíkot, hogy ne zörögjenek csapolás közben. Mellékhatásként ez meggátolja a festett felület kopását.
A csepptálca lehetne nagyobb, valóban de otthoni használat esetén szerintem így is messze elegendő, főleg ha fejmelegítő, tisztító célzattal indított csapolásokból számazó vizet az ember nem a csepptácába engedi közvetlenül. Én csak azért ürítem ki időnként mert amúgy is tisztítanám a rácsot (talán hetente? nem számoltam a npokat) de soha nincs tele a tálca, viszont ennyi idő alatt már nyálkásodik benne a lé. -
vendingo
veterán
Ha már robot a téma. Mennyi idő vele megfelelő rutinnal egy kávé elkészítése az első mozdulattól a csészébe kerülésig (kézi darálóval)?
Most mértem meg a 9B-t, kerek 7 percre jöttem ki, ebből 30 sec faragható, ha már a víz kimérése előtt bekapcsolom az indukciós lapot. -
Zen42
tag
válasz
beleriand72
üzenetére
Mint a levelezésünk alapján kiderült, egy Brazil Sitio volt.
A géppel annyira összebarátkoztunk, hogy végül örültem is, hogy a fiam a másikat vitte el pedig ezt neki szántam.
Mondjuk egyszerűbb volt mert nem kellett a régihez gyártott, de közben tönkrement PID boxsszal szórakozzak. Mivel a fiam még kezdő a témában, egyelőre úgy döntött, hogy nem javítja meg a boxot pedig van új PID meg minden, hanem szörfölget. Ő tudja.
Egyedül a csövezés hangja ami zavart az elején de már beletörődött a fülem.
BÚÉK neked is! -
vendingo
veterán
válasz
LazacX
üzenetére
9B 18g be, ~40g ki. Trükkökkel lehet több és kevesebb is a végeredmény, de én nem alkalmazom őket, egyedül kávézok, 40g bőven elég.
Tudtommal csak a gyártótól rendelhető, alternatív kosárból csak ims létezik hozzá.
Csap alatt viszonylag gyorsan lehűthető.
Tedd kosárba, válaszd ki a célországot, aztán szorozzad ki aktuális árfolyamon és megkapod az árát. Emlékeim szerint ~185k. Ha van UK kontaktod aki elhozza akkor kicsivel olcsóbb.
Ha gyakran vannak vendégeid, akkor nem a 9b kell neked, macera hűteni, újra főzni. Mire megvan az újabb adag, addig az első kihűl.
Röviden: ad egy becsületes duplát gyorsan, macera nélkül, csak összetekered, felrakod főni, amíg készül addig bármit csinálhatsz, ha rotyog a víz, csak akkor kell ott lenni. Én ilyenkor szoktam reggelre kaját bekészíteni, mosogatni, pakolászni.
Hátránya, hogy macera több kávét készíteni vele.
Robottal tudtommal sorozatban végtelen számú kávé készíthető + ott a nyomással való játszásnak is a lehetősége. Hátránya, hogy picivel több előkészületet igényel, illetve végig ott kell lenni a teljes folyamatnál.
Nehéz döntés, én is megszenvedtem. -
norkov84
tag
válasz
LazacX
üzenetére
számszaki különbség a két jószág kosár kapacitása között, és a kész kávé között?
Robotba azt hiszem min. 12g kell, én 15g-mal próbáltam, de szerintem olyan 16g nem árt. Felső határ most hirtelen nincs meg fejben.
16-18g mellett pl. simán hozható az 1:3 is akár (75-80g víz elfér a kosárban). Alternatív kosárról nem tudok.A Robotnak mekkora a lábai közötti fesztávolság, valamint a csőrök közötti fesztávolság?
Lábak közt 9.5-10cm van (este tudom megmérni pontosan). Az Acaia Lunar pont nem fér be egyenesen, és az 105mm széles.
Magasságban a dupla kifolyó nélkül (azaz naked) csapolás mellett 9.5cm van.
Én nem vesződnék azzal a kifolyóval, sima mérős pohárba csapolsz és ketté öntöd
Shot ismétlésnél (vendégség) mennyi idő alatt hűl le a 9B?
Ezt ugyan nem tudom, de nekem az ismételhetőség miatt lett Robot. Gyakorlatilag egymás után húzhatsz akármennyit. Nálunk meg naponta minimum egyszer 2 duplát főzök, így bár én is vacilláltam, de nálam ezért esett ki a 9B. -
icm
tag
válasz
Mano66
üzenetére
Köszi Neked is és Zen42-nek is a felajánlást. Nem értettem a miért nincs annyi Szilvike és miért nem szeretjük. De azért akad 1-2, ha nem is annyi mint a GC. Nyilván kiismerhető a gép, váltási szándékom nincs / nem is volt. Ettől függetlenül élnék a lehetőséggel már pusztán csak a gép megismerése miatt is. Majd a mypressit elviszem magammal cserébe.
-
Mano66
senior tag
válasz
Zen42
üzenetére
Nálam is van egy full tuning Silvia. Most Omron PID van benne. 98-100 C˙-on működik rendesen. A régin 110-120 felett volt jó és folyamatosan kellet felfelé állítani az állandó kimenő víz hőfok megtartásához. Ezért is cseréltettem ki fragola-val. Az Omron stabil. Sajna nem olcsó.
"icm" : Ha én közelebb vagyok hozzád ide is jöhetsz próbára.
-
CB
senior tag
Olvasva a topikot arra a következtetésre jutottam, hogy full tuning GC-met Flair Classic-ra, vagy Robot-ra cserélném. Jelentkezni itt a topikban lehet......
-
LazacX
tag
A 9B és a Robot között vacillálva:
Azt olvasom, hogy a 9B kisebb kapacitású. Ugyanolyan kávét feltételezve mekkora a számszaki különbség a két jószág kosár kapacitása között, és a kész kávé között? A hajnali első duplám után a nappali kávékat ketté kéne önteni, én presszózok, az asszony meg americano-ként issza . Alternatív kosarak vannak esetleg? A Robotnak mekkora a lábai közötti fesztávolság, valamint a csőrök közötti fesztávolság? Be kéne férnie az americano-s pohárnak (4Home-os thermo üveg bögre). Shot ismétlésnél (vendégség) mennyi idő alatt hűl le a 9B? A 9B továbbra is csak a gyártól rendelhető? Jelenlegi árfolyamon szállítással, vámmal, mindennel mennyiből áll meg a rendelés? Igazság szerint a Flair meg a Robot között tűnődtem, az utóbbi javára billenő mérleggel, de a 9B bezavart.

-
válasz
Bazsee71
üzenetére
nincs igazából mit profilozni a gene-nel, hiába logolnék bármit.
tényleg ennyi kb. a lehetőség, magamtól is erre indultam volna, köszi!(amúgy kb. minden pörim recseg még, amikor kiborítom, kb. másfél percet szoktam hagyni a kezdete után menni, de jó esetben csak lassul a recsegés addigra, totál nem fut le soha. konkrétan sosem húztam még ennél tovább, maximum véletlenül, de azok már füstösek is lettek)
-
Bazsee71
őstag
-
Bazsee71
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Arra célzok, hogy nem kell mindenkinek kedvelni a kotyogót, és annak a produktumát. Hányan vannak, akiktől mai napig távol áll a filter. Pedig milyen könnyen megugorható egy jó ital, aztán mégsem favorit.
-
Nertpaelg
tag
válasz
Zen42
üzenetére
A korrózió sajnos több, mint pletyka, a 2017-ben vásárolt (v5) gépemen rendesen megtette a hatását. Ha a csepptálca egyszer felsérti a festést, onnan nincs megállás. Illetve (gondolom) van, ha az ember foglalkozik vele, de én nem voltam hajlandó, mert amúgy dühítő design error (az anyagválasztás és a csepptálca mérete/kialakítása is).
Viszont a v6-ból legjobb értelmezésem szerint már a "sima" is rozsdamentes vázzal készül (a pro biztosan).
Anno csak futólag néztem, de én nem fillérekért láttam a vázat (30-40K?).
Ettől függetlenül szerintem is jó gép a Silvia, én öt évet boldogan temp. szörföltem rajta.

-
beleriand72
tag
válasz
Zen42
üzenetére
Szia. Én sem emlékszem milyen kv volt😁, de általában 110-114 PID állás között használtam. Remélem összebarátkoztatok, a Silvia remek gép, elpusztíthatatlan, minden fórumon mentem a becsületét. Most Bianca+NZ kombót használok, egyszerűbb az életem. Ja nyáron nagyon rákaptunk a V60-ra.
B. Ú. É. K. -
Zen42
tag
Szia, a Silviákról (mert már kettő is van a családban) azt tudom mondani, hogy az eltolt fejtől én is féltem mikor átálltam erre a gépre de végül egyáltalán nem okozott gondot. Kicsit tovább tart a gép bemelegedése emiatt, ennyi. Vagy ha sürgős a dolog akkor csinálhatsz rajta előcsapolást a fejet melegítendő de én teljesen leszoktam róla. 35-40 perc után már nincs rá szükség.
Nekem a PID 101 fokra állítva hozza a 92 fok körüli vizet. Sokáig szívtam amíg rájöttem, hogy a neten fellelt offset infók mennyire nem felelnek meg a valóságnak. Elképzelhető, hogy egyes a célnak nem megfelelő PID-eken egészen durván eltérő beállításokat kell alkalmazni de 10 fok fölött már gyanakodni kell, hogy valami nem stimmel. Pl. a hőelem kezd bekrepálni a gépem vagy a PID nem hőkompenzációs.
A Silviák körüli félreértések szerintem abból adódnak, hogy a világos pörik egy része igen jól tolerálja a magas hőt. Nem büntetnek keserűséggel, inkább átalakul az ízük. Van akinek pedig a nyilvánvaló karcos, túlkivonatolt ízvilág sem tűnik fel mert azt hiszi, hogy az a normális vagy mert tejjel issza. Akitől vettem a mostani gépemet annak is épp 114 fokra volt állítva amikor próbakávét készített nekem. Nem tudom mi volt az de egyáltalán nem volt keserű! Pedig ha minden igaz, a víz a bojlerben már forráspont fölött volt, ami egészen biztos mert amikor épp nem volt PID-em és a bojler tetején mértem a hőmérsékletet, 100-nál kikapcsolt a termosztát de 110 fokig tartott a hőtehetetlenség és ott már erősen sárkányos volt a kicsike.
A Silvia gőze egyszerűen Isteni! Az már az én nagy szomorúságom, hogy sajnos nálunk mindenki leszokott a tejes italokról.
A váz korróziója amit sz.zs. is említett, elterjedt pletyka szerintem. Nem tudom, hogy a V5 előttiek mennyire rohadtak de az újabbakkal ilyen gond nincs. Ha mégis volna sem jelentene gondot ha mondjuk 20 év múlva szét kéne szedni és lefesteni de komplett új vázat is lehet kapni fillérekért.
Ha ezen a gépen gondolkodsz, keress meg privben és válaszolok minden maradék kérdésedre. Sőt, ki is próbálhatod nálam ha akarod.
-
hoffman_
nagyúr
-
válasz
Bazsee71
üzenetére
Semmilyen terhet nem rakok.
Kotyeszből nem presszó jön, de ezt pont Neked nyilván nem kell előadni. Brikka más helyzet, az próbál kamuzni és bizonyos keretek között, ráadásul nulla pénzből sikerül is neki.
Luksa aszonta valakinek a kotyesz vacadék, ami így konkrétan egyáltalán nem állja meg a helyét.Kicsit felhorgadtak az indulatok teljesen feleslegesen, valóban. A nonszensz gépparkos flém mellett most megjelentek olyan okosságok, amelyek így leírva nem igazak; miért ne próbálnám igazgatni? Ez nem sértődős terep, nem is annak szánom.
Csomó olyan, valóban hardkór téma van itt, ahol pislogok mint hal a szatyorban és kussolok is, mert csak butaságot tudnék belemondani.
Alap témákat viszont jobb helyrerakni, mielőtt valaki rákeres és megy az erdő felé. Nem? -
icm
tag
válasz
hoffman_
üzenetére
Flair classic / signature-be (is) megy a 11g.
GC esetén meg a Baristapro 10-12g kosarába megy puck screennel a 11g.
Van egy Baristapro 15g (22mm magas, mint a vst 15g) abba is próbálkoztam különböző dózisokkal, 16g körül volt olyasmi ami kezdett kellemes lenni, de puck screennel ez is. -
thomasrc
aktív tag
Bevált De Tommaso (Pacificaffe) receptje van valakinek? IMS 12/18 kosárral próbálom megtalálni a korrekt dózist, de egyelőre nem akar összejönni... Száraz, "krétás" utóízt hagy maga után a nyelven.
-
hoffman_
nagyúr
ezt mibe dobod be? nekem bevált nagyon a 18g VST, de mivel én iszom meg a duplát, nem bánnám, ha 1) kevesebb koffi fogyna mert kettáll a fülem 2) kevesebb koffi fogyna, mert ugye na : D
szóval a most felrakott iker 15g VST érdekes, csak nem tudom abba mennyiből illik jól műküdni. 11-12g nagyon vad elképzelés bennük? csak mert a 18g VST-t 18-al simán tudom jól használni.
-
-
törölt tag
válasz
Serpenthelm
üzenetére
Nekem rettentően tetszik, de túl nagy adagokat készít.
Kár hogy nincs gyerek-verzió. -
Bazsee71
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ohh, szerintem ne tegyünk ekkora terhet senki nyakába, hogy a kotyeszből közel olyan jó kávé fog kicsorogni, mint egy Flairből. Magához képest - és az elmúlt évtizedek fekete retteneteihez képest - persze lehet szintet lépni, na de az még mindig nagyon messziről integet bármelyik fapados presszógépnek.
-
mézespálinka
senior tag
válasz
Tomace91
üzenetére
Szia !
Nekem volt (vagyis még megvan). Szerintem teljesen jó, lehet hozzá venni másik talpat (szimpla kosárhoz), állítható a rugó erőssége. Nem profiknak szerintem tökéletes, egyáltalán nem zavaró, hogy rugós, és ráadásul családbarát is (Asszonypajtás/rokon is bátran tamperelhet nem "tudja elrontani", ha megfelelő beállítás után teljesen lenyomja - persze ez nem biztos, hogy nálad is szempont. Először nálam sem volt, aztán az lett mikor feleség beletanult a GC kávékészítésbe
)Apropó, a hw apró nem hazudik, hogy veszprémi vagy? Ha valós az infó, szívesen kölcsönadom, kipróbálhatod (én is vp-i vagyok)
-
törölt tag
válasz
Serpenthelm
üzenetére
Pedig egyből eszembe jutott hogy miért nem Flair?
-
Serpenthelm
csendes tag
Azért nem gondoltam volna amikor megkérdeztem, hogy 9B vagy Robot, hogy ez az áradat lesz belőle

-
törölt tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Tisztába voltam vele, hogy itt csak veszíthetek. További jó fórumozást minden jót nektek.
-
válasz
üzenetére
Mert nem értettél a mokához, pont. Senki nem állította, hogy egyszerű vele jót készíteni, de legkésőbb Kalmár+Hoffmann nagy tesztje óta világos, hogy lehetséges, csak meg kell dolgozni érte és tudni, mik a lehetőségei.
Nem a flémet akarom gerjeszteni, csak egy-ket napja jönnek itt a nagy megállapítások iylen-olxan témában, komolyabb alap nélkül.

-
Tomace91
senior tag
válasz
PeterAgos
üzenetére
Ami nagyon tetszik az ugye a Normcore csak abból nincs 57,5 mm-es. Szerinted tamperolás szempontjából ennél a Tadamm féle marok tamper jóval jobb eredményt adna vagy annyival nem amennyivel az drágább. Ott tamper beállításától tartok elég kezdő vagyok még és még a dózissal is bajok szoktak lenni rendesen. Eygszerűen nem találom meg mennyi kellene bele.
-
törölt tag
válasz
vendingo
üzenetére
Ismerem a lépcsőfokaid és a gépparkodat, olvastalak téged is végig. Aki nagyot akar lépni nem fog már bukni. Mint én sem. Miért? Mert itt van ez a topik, ától béig mindenben segítenek a profik ha hallgatnak rájuk az új beszállók. Ezenkívül ott a yutub ahol videó dömping van én is hetekig nézegettem a flair 58-ról készült teszteléseket mire eldöntöttem - jól döntöttem - hogy nekem ez kell.

Van valami aminek nagyonis ellentmondok: különböző kotyeszhoz kispörkölő üzemektől drága babot rendelgetni. Szerintem kár a kotyeszokba. Én is rendeltem, pl kapuczínertől. Bialetti mokához kár volt, hol volt a mandula, étcsoki, papaja stb stb ízvilág?! Most egészen más a helyzet.

-
Daneeka
senior tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Mégegy reci ami még igénytelenebb de jobb mint a létező pour-over receptek többsége* (még a kinu rémes végtermékével is jó)
15g kave, felöntve 250g forró vízzel (a low cost reci: 5L deszt + 1-2g keserűsó, szódabikarbóna nem kell, nem győzöm hangsúlyozni a víz fontosságát itt, ide már nem biztos, hogy elég ami presszóhoz jó volt)
cupping vagy olyan jellegű pohárban (reggeli muzlis tál is elmegy de akár egy bögre is) álljon 15 percig4 percnél megkavarni a tetejét kicsit, hogy lesüllyedjen az aljára a kávé
15 perc után átönteni valamelyik papíros eszközön, hogy leszűrje (óvatosan öntve a lé 95%-a tisztán kifolyik a pohárból, így az ital nagy részét nem veszélyezteti a papír eltömődése)
Előnyök: immerziós extrakció, nem kell mindenféle presszós vudu meg nyomor és szűrés után normálisan fogyasztható, nem kell hattyú nyakú kancsó, nem nagyon kell foglalkozni se a lőttyel menetközben mint a 3 havonta elévülő 6 öntéses ultimate pour over reciknél
hátrányok: állítólag ezzel a kave - víz aránnyal 21% körül megáll az extrakció bár lehet ezt az előnyök közé kellett volna írni
*forrás: trust me bro
-
icm
tag
válasz
vendingo
üzenetére
Ami még hozzátartozik, hogy tetszik vagy sem de mindennek felment az ára. Egy kezdő tud venni egy dedicát vagy költ és vesz egy GC-t. Egy flairt nem fog kezdésnek venni, azt se tudja mit csinál, hogyan, miért… ha meg nem tetszik neki ez a világ relatíve kis értékvesztéssel úgyis el tudja adni.
-
vendingo
veterán
válasz
Bazsee71
üzenetére
Csak azt akartam mondani, hogy gc ára úgy felment, hogy azért a pénzért van választási lehetőség. Régen volt a gc olcsón, meg minden más sokkal drágábban. Most gc mellett hasonló árban van flair, robot, 9b amik közül a vásárló a saját igényeihez mérten tud választani. Ez szerintem pozitívum, leszámítva a gc elszállt árát. A gaggia szerintem is tök jó, 13+ évig volt nekem is, pedig jöttek mentek a gépek, de a gb fix pont volt, akkor se adtam el, amikor europiccolara, e61-re váltottam.
-
Bazsee71
őstag
válasz
vendingo
üzenetére
Szerintem ez a "van egyéb/jobb vétel" legfeljebb akkor igaz, ha valaki szeret egy presszó előtt esőtáncot járni. Ha az a cél, hogy reggel csak be kelljen kapcsolni, őrölni egyet, tömöríteni és felcsattintani a kart, majd nyomni a gombot, akkor még mindig nincs jobb egy rézcsöves, PID-es GC-nál.
Jódarabig használtam Flairt, otthon van 9B is, de verne a víz ha nem lenne egy pumpás/rotos gép, amivel pikk-pakk megvan egy presszó. -
vendingo
veterán
válasz
üzenetére
Írod, hogy kezdő vagy, de osztod a tanácsot.
Persze, vegyen egyből negyed millás gépet, aztán ha nem jön be, akkor adja el 50-70k buktával.
Mennyi egy brikka? 15k? Hatalmas beruházás, és jó kávét csinál. Mondom ezt úgy, hogy végigjártam a lépcsőfokokat a "plafonig".
Azt még hozzáteszem, hogy úgy jártam végig az összes lépcsőfokot, hogy a végén több pénz lett a zsebembe, mert minden elment árában, vagy többért.Cathfaern: meg azt is vegyük hozzá, hogy anno 30-40 volt egy használt alap gb/gc, pides meg 50-60k. 80-90 ezerből komplett kávés szett megvolt darálóval, tamperral, vackokkal.
Most 60-ért semmit nem kapni, összemosódtak a határok.
Ennyi pénzért nem volt alternatívája a gaggianak, most úgy elszálltak az árak, illetve bővült a piac, hogy ugyanannyi pénzért van egyéb/jobb vétel is. -
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
MrSealRD
üzenetére
Amikor a Gaggia Classic nagyon ment, akkor az árkategóriájában nem volt alternatívája. Alap kiépítésben sem, tuningolva meg verte a többszörösébe kerülő gépeket is.
Aztán a felső kategória utolérte (pl. PID már lassan alap, ami régen egyáltalán nem volt az), illetve túl is lépett rajta (főleg ha megépítettség / kinézet is szempont). Illetve elterjedtek a manuális gépek, amik olcsóbban tudják ugyanazt, mint a tuning GC, sőt akár többet is a jobb kontrollálhatóság miatt. Így igazából az a piaci rés amit a (tuning) Gaggia betöltött megszűnt, és maradt egy gép amivel mókolni kell, hogy igazán jó legyen, és még úgy is vannak korlátai.
Ha valakinek van már egy, akkor nincs ok cserélni, de igazából nem nagyon van már miért direktben azt ajánlani.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Parci
üzenetére
Tudom javasolni Hendrik legutóbbi receptjét, bloom 2-3x-os vízzel, wwdt (vagy ha nincs wdt, akkor kanállal átmozgatni alaposan), 2 perc bloom, aztán felönt a teljes mennyiség (relatív gyors tempóban). Marha egyszerű recept, és nagyon stabilan jó a végeredmény, utóbbi időben majdnem mindig így főzöm.
Hasonlóan stabilan jó az April-féle 2x100g 10-10s alatt öntéses recept, csak szerintem jobb finomabbra menni mint ők ajánlják. Ennek előnye, hogy elég érzéketlen az őrleményre, szóval ha az őrlőd relatív sok fine-t generál, akkor is jó eredményt lehet elérni.
-
icm
tag
válasz
bacsi2
üzenetére
Semmi baja nem lehet ennyi idő alatt. Mondjuk ha csapvízzel volt etetve azért az nem olyan jó. Egy nespressos (mert az csak tejsavas) vízkőmentesítést tolhatsz neki. Alut nem citromsavazunk! Ecetet meg a tömítések miatt nem küldünk át a rendszeren!
Nekem nulla literes volt (vadi új), és a csapvíztől kezdő koromban egy hónap alatt olyan vízkő lerakódásom volt a felső szűrőn, hogy nem ment át rajta a víz… víz recept is van, nem akkora ördöngősség ám.
De bárhol elakadsz, szívesen segítünk ám. -
törölt tag
válasz
jjeahh
üzenetére
Szia.
Kaptál már tanácsot, én egy tanácshoz szeretnék szólni hozzád, én is kezdő vagyok: semmiképpen nem kezdenék brikkával vagy ilyesmivel ha "akarsz valamit". Minek?! Egyen kávét ihatsz velük, ahogy én tettem 50 éven át, de az ízvilágról letehetsz. Nekem 2 kotyesz van (bialetti moka) azzal a felkiáltással vettem őket, hogy nekem soha nem kell automata és gc. Nem ellenszenvből, hanem mert nem akarok egy kávé ivásért állandóan mókolni (az itt lévő 4 topikot az első betűtől végig olvastam), az automatáról sehol senki nem írja, hogy nem jó kávét isznak vele de írják azt, hogy - nem presszót!
Ekkor jött szembe velem a flair 58 idén nyáron ami végtelenül egyszerű egy kezdőnek is és már hetedik hete van nálam. Természetesen távol áll tőlem neked ezt vagy bármit ajánlgatni de a tanácsok közül csak azt fogadd el amit jónak találsz.
Ebben a topikban pár hónapja leírta valaki, hogy jobb lett volna nem lépcső fokokon végig menni míg elérte a presszó kávét mert baromi drága lesz az egész, hanem az elején belevágni persze ha meg van az igény.
Szóval: természetesen rossz tanács az, hogy kezd kotyogóval....
Viszont jó tanács az, hogy kezdj egy jó daráló/őrlővel. -
jjeahh
nagyúr
válasz
vendingo
üzenetére
Először kipróbálom a meglévő géppel a jobb féle frissen pörkölt kávét, aztán meglátjuk egyáltalán érzek-e különbséget
. Ha tetszik, természetesen továbblépek valamerre.#123415 RetepNyaraB: nem vagyok olyan durva, de ja
. Insta, nagyrészt random mobilos bringás képek. Toobee asszem többet teker, mint én. -
-
vendingo
veterán
válasz
jjeahh
üzenetére
Kell egy normális daráló, ha még nem lenne, utána bármilyen irányba el lehet indulni. Olcsón filter és a brikka van, utána gaggia classic/ flair / robot...
Brikkával tudnál főzni tekerés közben is :)Az autómata géppel is van értelme, a normális kávén van a hangsúly. Az már más, hogy én/mi nem erőltetnénk a helyedben, mert már egész "olcsón" normális kávés szettet lehet összerakni. Brikkával/ filterrel érdemes indítani, hogy megtudd, neked tetszene, vagy sem. Ezeknek a bekerülési költsége minimális. Ha már van autómatád, pár próbát mindenképp megér az is.
-
bacsi2
csendes tag
Valószínűleg egyről beszélünk, jófogásról jött, dec 31-én tették fel. Amennyire meg tudtam eddig állapítani, nincs hibája, teát már "főztem" vele
, jön a forró víz a fejből + gőzt is produkál. Holnap feladják postán azt a kis elvezetőt, azt meg tudom már várni, de köszönöm a felajánlást. A kosarakat felvettem a listámra. -
icm
tag
válasz
bacsi2
üzenetére
Ez a 80ezres 2019-es?
Az jó deal volt, még (kétes/rossz) bojlerrel is.
Nyomifokis kosarat meg a kis betétet tudok adni Neked ha kell... én soha nem fogom használni.
Nem kell egyből nekiess a tuningnak, de ami első körben kb alap szokott lenni, hogy vegyél egy normális kosarat (pl IMS 12-18 verzió elég alap, itt az E61 verziója, ha mennél tovább. Utóbbinak nagyobb a külső pereme és van benne gyűrű / ridge amit pedig a portafilterben levő rugó jobban fogja a kosarat kiütéskor). -
bacsi2
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Használtan jött szembe jó áron egy szép állapotú GC 2019 (RI9480). Ma vettem át, sajnos az eladó kifelejtette a pressurized basket alá való kis elvezetőt, így kipróbálni még nem tudtam (érkezik postán hamarosan az is), mivel még nincs darálóm hozzá.
Ez lett volna, ha nekieresztem: Gaggia mishap (pressurized basket without the diffuser nozzle)
Direkt vettem nem-moddoltat, nekem ez is a játék része. Szoktam mikrokontrollerekkel foglalkozni, így a Gaggiuino nagyon szimpatikus, de szerintem kivárok vele, nem akarok nekiesni egyből, teljesen új lesz még számomra a kávéfőzés ezen foka, szeretném kiismerni először az alapgépet. De még olvasgatok addig sokat, és igazából nem is szívesen módosítanám úgy, hogy kívülről megváltozzon a kinézete.
-
nate82
csendes tag
Megjött a Normecore tamper, az első benyomás hogy nagyon szép kidolgozás és könnyű használat jellemzi. Kínából lett rendelve és tartottam tőle hogy sok lesz a vám és áfa, de Luxemburgban új postai matricát kapott így egyiket sem kellett fizetni.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
üzenetére
Mi a Freit csak kotyogóba raktuk, de abból is nehéz volt kimosni a szagát, meg a házra is ráfért egy alapos szellőztetés
. Én utálom őket, szó szerint hányingerem van a Frei kávéktól, valamiért a fejem is fáj.
No de frissen pörkölt kávét van értelme automatába venni? -
törölt tag
válasz
jjeahh
üzenetére
Garivesztéssel járhat. Le van írva a használatiban hogy ízesített, bevont kávékat ne rakjunk automatába. Én azért raktam régebben, semmi baja nem lett tőle, csak nehezen ment ki belőle a szag, minden mogyorós/dohány volt egy darabig. Vannak akik keverik a Freit olcsó szemessel, így jó sokáig tart az aromavihar. Aztán szétszedtem az őrlőt darabokra, kitisztítottam, eltűnt a plusz illat, amúgy is érdemes tisztítani, bár nem erre van tervezve, gyakorlatilag mindig pangót iszik aki Philips/Saeco-t használ, de kb. 30%-ban tuti.
De nem baj, úgyis nyomásfokozós, lesz crema, és azért mégis jobb a rögökben felszabaduló pangó, egy jól aláfűtött babtartályban álló szemes kávé friss őrleményével keverve, mint a vákuumtégla gyümölcse. -
verti1
aktív tag
válasz
Parci
üzenetére
Ezt hasonlóan markáns kijelentések előzték meg. Arra volt ez válasz. Inkább akart görbe tükör lenni a parttalan vitának. Ezerszer megbeszéltük, hogy mindenkinek van a saját igényeinek megfelelő gépparkja, megszokott menete a készítésnek. Az egyiknek nyűg az egyik gép a másiknak öröm. Miért nem férnek el ezek egymás mellett azt nem értem.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Azonnali készpénzes Intel i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 13 / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku: 100%
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3921
- Akciós kisWorkstation! Dell Precision 3570 i7-1255U 4.7GHz / 16GB / 512GB / Quadro T550 4GB FHD 15"
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
, csak egy ismerősömnek próbálom kitapasztalni, hogy hogyan lehet elfogadható szimplákat készíteni 41-es tamper és segéd nélkül .

)