Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
Andraskiss6
üzenetére
De ha rézkazánod van, nem fogod gőzöléssel tönkretenni!
Ördögi kör. -
sz.zs.
őstag
válasz
Andraskiss6
üzenetére
Már elég régóta nem.
-
sz.zs.
őstag
válasz
Andraskiss6
üzenetére
Tudsz olyat aki csinál?
-
icm
tag
válasz
Andraskiss6
üzenetére
Attól a gőzcsöve - ahonnan indult az egész - még nem lesz használható

-
Andraskiss6
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Réz kazán nem opció?
-
törölt tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Mondod ezt egy - majdnem - űrgaggiával.

-
Csápájev
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nespresso tejhabosító. Nem lesz olyan lágyan krémes,mint az igazi,de szerintem tök vállalható csöndes tejhab készítő a mindennapokra

-
Köszi srácok, de nem Mars expedíciót szervezek, csak tejet szeretnék habosítani. :)
-
törölt tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nem férne bele egy mini gőzbojler és ulka? A Catleremben anno meglepően kicsi bojler volt gőzre. Mondjuk a Sage Proban meg mindenre - vízre-gőzre - meglepően kicsi, sajtostallér méretű thermoblock van... De ki csinál hozzá vezérlést?
-
Trencso
csendes tag
Sziasztok!
Ha esetleg valakit érdekel egy Sage Barista Express masina, írjon privátot.
Köszönöm!
-
Waterman
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Alaminiumból könnyebb megépíteni, de direkt a savállót teszem ide.

-
icm
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
1-1 csere a régi, de az új az gömbcsuklós. Mivel Neked még rézcsöves a gőzcsöved relatíve kevés alkatrésszel megoldható. Ha gondolod szívesen segítek ebben.
Vagy a nanofoamer. -
-
sz.zs.
őstag
válasz
Andraskiss6
üzenetére
...na meg igen.
-
Sziasztok!
Eladó Hottop kávépörkölő.

-
hoffman_
nagyúr
válasz
Andraskiss6
üzenetére
nem biztos, hogy szét akarja, nálam is csak dísznek van rajta. szebb

-
sz.zs.
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Az eredeti. De miért akarod szétcseszni a kazánodat a gőzöléssel?
-
törölt tag
Pár hónapja volt egy CasMo kávém, amivel nem tudtam mit kezdeni, sehogy sem állt össze, úgyhogy gondoltam végre kipróbálhatom vele a fagyasztást, mert még soha nem csináltam ilyet. Szóval kinyomtam a csomagból a levegőt, betekertem fóliába, beletettem két réteg ikeás simítózáras tasakba és irány a fagyó. Tegnap jutott eszembe, hogy ott van, kivettem, kihámoztam a csomagolásokból és hagytam máig szobahőmérsékleten pihenni. Ma húztam belőle és nem hiszem el, hogy mennyire komplex ízvilágot adott elsőre, szinte kiugrott a csipkebogyó a csészéből. Azóta már a harmadik csapolás megy és elképesztő még mindig. Most azt nem értem, hogy mi változott az elmúlt 3 hónapban, hogy ennyire "kinyílt" a kávé. Vagy beképzelem, hogy ennyire jó? Esetleg öregedett és beérett a fagyóban? (úgy tudom, hogy megfagyva nem öregszik) Nem tudom, de baromira örülök, hogy ilyen finomat csináltam itthon
-
Uyuarasy
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Az enyem 2011-es, az "eredeti" van rajta. Ha jol tudom 2015 elotti V1 (RI8161-RI9303) gepekre jo ez.
-
vendingo
veterán
válasz
JackFeryll
üzenetére
Facebook eszembe se jutott. Köszi, rákeresek.
-
Zen42
tag
-
-
SoundON
tag
válasz
Neked Az
üzenetére
Szívesen! Remélem azért továbbra is finom lesz az az első kv
..bár minden mindennel összefügg, szóval lehet most az őrlemény okoz majd galibát, kesernyét, ha finomabbra kell venned, de az is lehet hogy most még jobb lesz... meglátod.
Ha az előáztatás miatt volt eddig finom, akkor meg próbáld meg azt, hogy a gőzkart kinyitod, és a pumpa bekapcsolásával egy időben szépen lassan kezded csak elzárni a gőzcsapot 3-8mp ig, ami így finomítja a pogira érkező vízhozamot. Vagy szereltess dimmert a pumpád elé és azzal szabályozd, bár nem ismerem a Lelit gépeket hogy ez a tiéd ez pontosan milyen mi van benne. -
-
vendingo
veterán
Mostanság hol szokás gépeket, kiegészítőket meghirdetni? Avx fórum, jófogás? Végre kisöpörném a szekrényeket.
-
SoundON
tag
válasz
Neked Az
üzenetére
Mindkettő igaz lehet

A lényeg hogy szerintem az első kávéd előáztatott és a lassan felépülő nyomás miatt kíméletesebb a pogácsához, nem roppantja azt meg, nem csatornásodik és az őrleményed is durvább lehet stb stb
Akkor iszol jó kávét amikor ízlik, tehát ha az első mindig ízlik akkor az első kávéd a jó!...más kérdés hogy csak véletlenül sikerül jól és nem tudod reprodukálni
vagy a fent leírt tézis tudatában kitalálsz valamit ami működik. Például a Gaggián presszó után a gőzkar előtti részen is felgyülemlik a víz, amit ha minden shot után kinyitsz és leengedsz, akkor keletkezik egy újabb kis puffertartály a víznyomásnak ami segíti az újbóli előáztatásszerűséget...pl
Sok sikert! -
Neked Az
csendes tag
válasz
SoundON
üzenetére
Húúú ez nagyon érdekes amit mondasz. Tehát ha jól értem és ez pl igy igaz akkor kvázi az első kávé amit készítek az nem is jó kávé?
Mert akkor ha (és kipróbálom természetesen) ha az elején is vakszűrőzök egyet és az első is már "rossz lesz" akkor totál más őrlemény fog kelleni. most akkor adja magát a kérdés a fejemben hogy akkor éveken át rossz kávét készítettem, vagy az általad irt első adagnál a gép által biztosított viz jó kávét ad, de utána nem?"ugyanazt a jó kávét" fogom kapni ha az elsőnél is "légtelenítek" de lehet hogy drasztikusan el kell állitani az őrleményt, és majd az új őrlemény a teljes vizhozammal fogja ugyanazt adni mint előtte az első?
Még régebben egyszer valahol azt olvastam hogy ezeken a házi presszó gépeken fej öblítést nem érdemes csinálni a shot előtt, mert csak "elrontja a hőegyensúlyt".
Az első után meg ugye mindig csinálom, mert picit kiengedek belőle a felsőszűrőn, aztán vakszűrőzök, és utána készitem elő a másodikat.
-
SoundON
tag
válasz
Neked Az
üzenetére
Előfordul hogy az első presszó készítésénél a vízrendszered bizonyos részei még levegősek, így a pumpált víz nem csak a pogácsára megy, hanem a különböző alkatrészekben telítődnek. Kvázi hosszan előáztat a gép és az pogácsára érkező vízhozam is jóval kevesebb, mint amit a pumpa tud. Másodiknál meg már mindenhol víz van a rendszerben, tehát a pumpa teljes vízhozama a kávépogira megy.
Érdemes hosszabban kiengedni a vizet, esetleg vakszűrőzni az első presszód előtt is és annak megfelelően beállítani az őrleményfinomságot, ami így másodszor harmadszor is ugyan az lesz... ELVILEG

-
Neked Az
csendes tag
Sziasztok!
Van egy problémám és nem tudom egyelőre a megoldást rá.
Néhány éve otthoni presszózok már (Lelit Anna + Fred) próbáltam már sok-sok féle kávét a CM-től, Palljotz, Kávékalmár, stb nyilván nem vagyok pro, de egy átlag otthoni kávésnál messze több (mint az itteniek döntő többsége).Szóval az a problémám, hogy az első duplát amikor megcsinálom és szinte tökéletes, nyitott karba spricc nélkül mértani pontossággal középen jön, szirupos, szép cirmos, és finom, viszont utána, egy fej öblítés, új adag őrlés, előkészítés és a második dupla gyakorlatilag vállalhatatlan. fröcsköl, úgy jön le mintha totál el lenne állítva az őrlő. Átzubog rajta a viz, szinte ki sem oldódik semmi és kb. 10 másodperc alatt félig van a csésze.
Tehát ha csak magamnak csinálok minden szuper, de ha kell még egy akkor szinte bármelyik kávéval ez van. mi okozza ezt az irgalmatlan eltérést két shot között?
Köszi előre is.
N.
-
justgiveup
tag
Nitro brew-val kisérletezett már valaki? Milyen szifon-patron páros lehet alkalmas erre?
[Ennyit] nem szívesen fizetnék érte
-
urbi107
tag
-
sz.zs.
őstag
válasz
üzenetére
Épp van itthon belőle egy, viszont a nevére nem emlékszem, csak azt, hogy Bazseetól vettem ( a Roastopus forgalmazta anno ).
Viszont úgy tudom kiesztergáltatni kell a felsőrész közepét , nem lehet csak úgy kiszedni a csövet.szerk.: közben a levelezésünkben megtaláltam a típusát :
Top Moka Murhano [link] -
törölt tag
Ha már betette a lábát a profi topikba a kotyogós, nem emlékszik valaki arra, hogy a kotyogós podcastban melyik fajta kotyogóssal kísérleteztek, aminek üveg a felső része és ki lehet szedni a kifolyó csövet, hogy lehessen látni mikor éri el a felsőszűrőt a forró víz, stb.?
-
válasz
vendingo
üzenetére
Nekünk ilyen van... úgy 2 éve talán... Egy IKEA-s indukciós lappal használjuk. Már az elejétől kezdve elkezdett deformálódni. Közel sem a max fokozaton, de szép lassan elhajlott... Használható de a nem egyenletes érintkezés miatt romlott a hatékonysága. Ha ilyet vennék újra akkor valami masszívabbat keresnék.
-
törölt tag
válasz
vendingo
üzenetére
Akkor valamelyikre rámegy. A mordori tartály nem olyan szép.
Marcutti bácsi itt épp összekombinál egy Moka Inductiont egy Brikkával. -
Zen42
tag
A CM tesztpöri, (szept 22-es) Genji Challa egy főnyeremény. Nem tudom miért adták el tesztpörkölésként. Már elsőre, érzésre is eszméletlen jót húztam belőle, másodikra pedig tökéleteset. Amennyire szívtam a múltkori etióppal, ez annyira hyper.
Kár, hogy mire először felnyitja és megkóstolja az ember ezeket a tesztpöriket és kiderül, hogy milyen addigra már nem lehetséges belőle rendelni ha ízlik. Mondjuk ebből legalább van teljes áron most még. -
válasz
stereofan
üzenetére
Hatásfok szempontjából jobb az acél alsó rész, és elegánsabb megoldás is.
Azt persze érdemes figyelembe venni, hogy az indukciós főzőlapok a pl. az acélokban örvényáramokat keltenek, és ezek melegítikaz anyagot magát. Az nem garantált, hogy az edény talpát szép egyenletesen fogja melegíteni, sőt, tipikusan egyenetlenül. Szerencsétlenebb esetekben előfordulhat, hogy ennek van jelentősége.
Azt, hogy adott esetben milyen nem kívánt hatások léphetnek fel, befolyásolják a főzőlap jellemzői, a ráhelyezett edény jellemzői és az elhelyezkedés.
Nekem az egyik kedvenc rozsdamentes acélbögrémnek a füle melegedett legjobban, amikor csak úgy spontán rátettem az egyik lapra, "ahogy kézre állt".
Szóval előfordulhat, hogy be kell játszanod majd, ha ezt választod.
Jobb fajta főzőlapnál és kifejezetten indukcióshoz is tervezett edénynél az ilyen kevésbé jellemző. -
törölt tag
válasz
Andraskiss6
üzenetére
Nem rossz. A gőzcsöves profi gőzölőket nézegettem régebben, de sokkal drágábbak.
-
Andraskiss6
csendes tag
-
törölt tag
válasz
Andraskiss6
üzenetére
French press? Nanofoamer? Valami automata egyszerű gőzcsővel (Xsmall, Minuto)?
Milyen automata tejadagolós cuccra gondoltál? -
válasz
Andraskiss6
üzenetére
Sage Bes 920. Ez kerek 400, ez alatt max használt lehet. Lelit Eliza, de nem nagyon látni eladót.
-
Andraskiss6
csendes tag
Duál bojleresből ajánljatok valamit.
Ami nem horror áron van.
Silvia prot néztem, de sokallom.
Vagy marad a Gaggia és kap a csajom egy automata tejadagolos cuccot. -
mekker
őstag
Szerintem nincs külön topik, így itt kérdeztem, hátha:
Barátnőm vett egy Brita Marella vízszűrős kancsót, mert az albérletében ezt szokta meg. Én nagyon ellene vagyok, de emiatt felesleges lenne a feszültségkeltés.
Mit lehet ezekről tudni? Mit csinál a filter? Ha már kávés topik, lágyítja a vizet, ha kávéhoz szeretném használni? Azt tudom, hogy a NÉBIH időnként kivonat a forgalomból vízszűrőket, légtisztítókat, mert rengeteg a bóvli. -
vendingo
veterán
Üdv
Kérdés: van egy brikkám, a héten lett indukciós főzőlapunk, azóta kemping gázon készítem a kávét.
Mivel járnék jobban? Indukciós alátét, vagy acél bojler? Árban hasonlóak. -
Serpenthelm
csendes tag
válasz
rastacsz
üzenetére
El is felejtettem ezt a részét a főzési recepteknek.

Kipróbáltam egy olyat, hogy az első 50g vizet 95 °C-on, öntöttem fel, 4 percig. Látszik is, a lefolyás tényleg sokkal lassabb lett (pedig már megpróbáltam előre kompenzálva fentebb menni az őrlővel), ezen az irányon jobban kellene növelni a szemcseméretet, mert én így másnak érzem a kávét, mint amit "keresnék". Na, jó játék ez.

-
titusz248
csendes tag
Ha mar filter a tema, ma talaltam: [link]
-
rastacsz
tag
válasz
Serpenthelm
üzenetére
Az betyáros.

@icm
Ú, az a beszólás: -Megnéztem a filmet. Semmi sem látszik az előkészületekből. Rakott szűrőpapírt, vagy sem. Jó nagy kamuvideó.
Amúgy ne csesztessétek már, még valami baj lesz és nem küldi a reklámért a pénzt.Vagy B, ezt nem kellett volna elmondani?

-
Illesvik
csendes tag
Még elérhető:
IMS 58 mm B86 2T H24.5 GA kosár és Fragola féle szűrőmagasító. 5000 egyben.Érdeklődni es képek PM. Átvétel hétkötben napközben BP. 5. kerületben.
Üdv V.
-
Serpenthelm
csendes tag
válasz
rastacsz
üzenetére
De, pontosan erről volt szó az adott helyen, hogy az első adag víz, ami a bloom vize, "elönti", és nem kerül bele a végső italba.
Sosem csináltam így, és a mostani infó-eszmecserén is látszik, hogy nem is kell, de van ilyen "információforrás" a neten is. És emlékeim szerint nem is "noname" helyről, de direkt nem mondok semmi ilyet.
-
Kirakom ide is a HT-t [link] Akit érdekel írjon.
-
rastacsz
tag
válasz
Serpenthelm
üzenetére
Ugye azt a kukázást nem úgy gondoltad, hogy lefolyó? Mert eléggé nem rossz dolgok vannak abban az első adagban.
-
-
válasz
hyperspace
üzenetére
Minden kosár más, és azonos őrlésfinomsággal és mennyiséggel másképp teljesít. Mivel minden kosár valamennyiben más (kialakítás, forma, lyukak mérete, stb). Ezért fontos feltenni a kérdést, hogy egy teszt során mégis mit mérünk?

Én nem várnám el azt, hogy egy VST-re vagy IMS-re belőtt őrlőállás a legoptimálisabb legyen egy Reneka vagy AVX vagy bármilyen kosárhoz. Ez a teszt pedig ennyit tudott mérni: mi lenne, ha fix őrleménnyel készítenénk kávét? Kit érdekel?
Aminek talán van egy információtartalma => mennyi a kosár hozzáadott "ellenállása" a pogácsához. De ez alapvetően miért is fontos?
Annyit szeretnénk, hogy egy-egy kosárnak a lehető legegységesebb legyen az ellenállása a teljes felületen. Az, hogy egy adott kosár teljes ellenállása kisebb vagy nagyobb az önmagában jelent bármit? Igen, azt hogy általánosságban finomabb vagy durvább őrleményt kell használni hozzá. De ha ezen nem módosíthatunk, akkor mégis mire számítunk?
-
gboszi
senior tag
válasz
hyperspace
üzenetére
Nekem az sem ok, hogy papiron akarunk tökéletes kávét készíteni. Ezzel lehet megbántom az itteni kollégákat is, de mi értelme az anonim forumozásnak ha nem írom le a véleményem. Lehet hogy nekem az izlik ha 50mp alatt folyik le a csapviz

Ott nem ez a gond, hanem kamu teszt = reklám. Meg persze sok minden más is.
-
hyperspace
őstag
válasz
gboszi
üzenetére
Az merült fel bennem, hogy nem akkor lenne a legjobb a teszt, vagy akkor lehetne tesztnek hívni, ha minden kosár magához képest a legjobban teljesít? Arra gondolok, hogy minden kosárral 100ft-os teszt megtörténne, meglenne minden kosár kávéigénye, és úgy belőni a lefolyást.
Nekem ez így olyan teszt lett, hogy x gramm kávéból melyik kosár csinálja a legjobb kávét. De ennyi erővel lehetett volna ott egy Flair meg Robot is. -
Serpenthelm
csendes tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Hú, ez nagyon jól hangzik, mármint, ez az egész beszélgetésfonat, bár azt hiszem, így olvasva kevesebb jön át, mintha ezt kávé mellett beszélnénk meg (úgy nem lehetne, eseeetleg?
)
Ahogyan mondtam is, nálam az alap recept nem 2X felöntés, hanem 5X, de itt most előjött egy fura kérdés részemről: Az első felöntés (ami tkp. a bloom adagja) ugyanúgy benne hagyjátok a végső italban, igaz? Mert mintha egyszer valahol, valamilyen videóban (talán) lett volna olyanról szó, hogy ezt az első részt "kukázzák".Szóval egyébként az alap receptem:
15->5*50g víz, 95 °C, 30 másodperc időközönként, az 50 g vizet kb. 10 másodperc alatt felöntve. Ebből nagyjából 3.00-3.30 a lefolyás.
Amit kipróbáltam módosításként, az egyszer az volt, hogy az első 50 g víz után 2 percet vártam a 30 másodperc helyett, illetve egy másik módosításként azt is, hogy az első 50 g víz 70 °C-os volt, és a 2 perc várakozás alatt melegítettem fel a maradék vizet 95 °C-ra. -
Bazsee71
őstag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Érdekes tapasztalás volt, mert ha túl finom őrleménnyel mentünk, akkor bezuhant a TDS, vagyis a kávéágy közepét már nem tudta átnedvesíteni. Ha ebből a tartományból kiléptünk, akkor már valós összefüggés volt a szemcseméret és a TDS között, itt pedig 1,57% felett már kezdett kellemetlen lenni (SSP HU 98-as késsel). És innentől már kb. vakon be tudtuk lőni TDS mérővel is a többi kávét ezzel a recepttel, max. 1,53% volt ameddig lementünk, de azért ez már egy elég szűk tartomány.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Bazsee71
üzenetére
De ő nem csak hidegen bloomingolt, nála az egész főzet 70 fokon ment.
"Pöti kávés Bálinttal egyszer rászántunk erre egy napot, kb 40 liter filter kávét készítettünk, és sikerült igen jó recepteket belőni 5 perces előáztatással."
Gyakorlat mindig veri az elméleteket
Mindenképp elkísérletezek majd ezzel a hosszabb előáztatással."A hosszú bloom azért működik, mert mehetsz durvább őrleménnyel, kevesebb a fine."
Mehetsz vagy kell menni? Csak azért kérdezem, mert ma reggel tettem egy kísérletet a 100 fokos 2 perces bloom + szokásos receptem kombóval, és a tegnapi hideg bloomos jobban ízlett. Viszont gyanús, hogy ez túlkivonatolt lett, szóval lehet csak utána kéne mennem az őrleménnyel. -
Bazsee71
őstag
válasz
Cathfaern
üzenetére
De azt is írja, hogy az asztringenciát okozó anyagokat a legnehezebb kioldani, és hogy az alacsony hőmérsékletű bloom-mal pont elvesznek azok az aromák, amik életet visznek a kávéba (tehát nála ez nem egy pozitív effekt).
A hosszú bloom azért működik, mert mehetsz durvább őrleménnyel, kevesebb a fine. A durvább őrleménynek sokkal több idő kell, amíg teljesen "átázik", szóval az idővel kompenzálja.
Pöti kávés Bálinttal egyszer rászántunk erre egy napot, kb 40 liter filter kávét készítettünk, és sikerült igen jó recepteket belőni 5 perces előáztatással. Végül ezzel mentünk WoC-ra is. (Aztán ott Gagné előadásán kiégett az agyunk...
) -
Cathfaern
nagyúr
válasz
Bazsee71
üzenetére
Ezt olvastam, de ez szerintem csak megerősíti, hogy az alacsony hőmérsékletes bloom működhet. Bloomnak részben az a lényege, hogy csökkentse a csatornásodást. Ha alacsonyabb hőmérsékleten bloomolunk, akkor ahogy a cikk is írja, kisebb az esélye, hogy kellemetlen dolgok kioldódjanak az akkor még erősen csatornásodó kávéágyból. Utána a bloom jótékony hatására viszont már mehet nyugodtan a forróbb víz, mert kevesebb lesz a csatornásodás, és jobb lesz a kávéágy szűrőképessége és a kellemetlen részeket kiszűri.
De nyilván ez csak okoskodás
Illetve nyilván ez nem magyarázza meg az utólagos lehűtés (whiskey stone) működését.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- Saját memóriaszabvánnyal küzd a memóriahiány ellen az ASRock
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Napelem
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- BestBuy topik
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Eredeti játékok OFF topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- Apple iPhone 17 256GB & 512GB Bontatlan Független Összes Szín / 27% áfás ár
- iPhone 15 Pro 128GB 87% (1év Garancia)
- ÚJRA! 256GB NVMe SSD, 1 év gar - 2230 méret
- iPhone 13 mini 128GB 100% (1év Garancia)- ÚJ EREDETI AKKUMULÁTOR
- 27% - ÚJ ASUS ROG Strix 27" XG27AQDNG OLED Monitor! 2560x1440 / 360Hz / 0.03ms / G-Sync / FreeSync
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Ördögi kör.