- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Gyere el a 9. BRSZK-ra!
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
DigitXT #99858 üzenetére
Nemrég ugyanez volt a téma egy kollégával.
[Magamat idézném] , itt egy rajz hogyan lehet elektretmikrofont életre kelteni ha nincs meg a mikrofon bemeneti aljzaton a pár volt fantomtáp.
DC leválasztó kondenzátor és a mikrofon felé menő vezetékre kell adni mikrofonfüggően pár voltot.
Amíg nem kapja meg a DC tápját nem fog működni.
Jellemzően egy fetes imedancia-illesztő van a kapszulába integrálva, annak kell pár volt táp.Ezek a verziók léteznek,
a fetes illesztő nélküli változat helyi felhasználás azaz nem 1-5 méteres vezeték hanem max. 5-6 centis.
Pl. bébiőr, nyákra forrasztott mikrofon ilyesmi. -
-
-
-
Reggie0
félisten
válasz
DigitXT #99646 üzenetére
A repteri szabalyozas konkretan litium tartalmat hataroz meg grammban, amit a legitarsasagok forditanak le az utasoknak szamukra ertheto formatumra es igy lesz belole Wh. A kemiatol fugg, hogy mekkora kapacitashoz mennyi litium kell az akkumulatorba.
Szerk: most csekkoltam es az uj szabalyok mar Wh-s limitet tartalmaznak az ujratoltheto litium akkukra.
-
-
-
válasz
DigitXT #99638 üzenetére
Ez jó hír, köszi!
Egy egyszerű kefés motor, elektromos rollert hajtott, 250W-os, de a 24V-on annyira gyorsan forog, hogy amire nekem kell, túl gyors lenne.
Ezeket mi alapján szabályozzák amúgy gyárilag? Volt valami gázkar a rolleren, de sajnos már nincs meg...ezért gondoltam a 12V-ra.
-
válasz
DigitXT #99633 üzenetére
Ez lehet pl egy laptopakksi belsejében, már az alakjából látom, hogy ennek külön 3D nyomtatott házikó kell, levadászni egy elektronikát, ami nem robbantja fel az első töltéskor, stb-stb. És ugye ez nem LiFePO4, hanem LiPolimer, ami pár fokkal neccesebb, ha sokktűrésről van szó.
-
-
-
-
-
-
-
válasz
DigitXT #99607 üzenetére
Nekem konkrétan PONT bontott Kona cella megy másfél éve, 7S3P felállásben, 25,2V/360Ah.
Ez 42 darab cellát jelent.
Én is száműztem őket az udvarba egy vasdobozba.Láttam róla teszteket, nem olyan könnyű kigyújtani azért egy ilyen cellát. Ha így lenne, minden nap kigyulladna több 100 e-car.
Az eredeti fellásba, az autókba se azért gyulladt ki és voltak több 10ezres visszahívások mert százával égtek le.
Itt egy jó cikk erről, a szerző nálam maximálisan favorit, szakmai tudása megkérdőjelezhetetlen.
Leírja érthetően hogy 2 dolog együttállása miatt történt néhány autó égés, az egyikbe a gyártó az LG Chem a másikba meg az autógyártók a hibásak.
A kettő együttállása már nem volt tolerálható néhány cella számára.
[link]Mégegy írás a szerző tollából, amit olvasva rájöttem hogy én tökéletesen használom a cellákat, nincs állandó balanszerem, ha évente 1-2x ki kell balanszolni 0,02-0,025 voltot erre egy rettenet picike árammal dolgozó házitákolmány is elég.
Konkrétan kisütni egy 4,7ohm/5W ellenállás, tölteni meg egy 1 amperes telefontöltő lediódázva és egy 0,5ohmmal lekorlátozva.
Nem gond hogy 360Ah pakkot 0,7-0,8 amperrel balanszolokm, a cellák annyira jó minőségűek és egyformák hogy erre is tökéletesen reagálnak, elég 10-15 óra a 0,02-0,025V eltüntetéséhez.
Ez egy ólomakkunál elképzelhetetlen.
[link]Nem tudom mennyire vagy képbe, csak Magyarországon legalább 5-6000 hobbista vásárolt fel több 10ezer ilyen cellát és használja sziget vagy félszigetüzemű napelemes rendszerekbe.
Én nem hallottam még 1 esetről se hogy ettől égett volna le ház, ha így lenne a média azonnal telekürtölné vele a világot.
Pedig rettenet minőségű elektromos szereléseket látok a napelemes csoportba.
És bírják.Mindemellett némileg igazat adok neked.
Nem veszélytelen játék. Viszont ár/teljesítmény arányban ezek a bontott Kona cellák a mai napig verhetetlenek.
Jelenleg egy ilyen cella 6000Ft, ha hármat számolok 18000Ft egy 12V/60Ah akku belőlük. Ami erős dobozolással, burkolattal is max. 4kG.
Ezt jelenleg egyik kereskedelemben kapható akku sem tudja alulüberelni, PB kémiáról szó se essen.
elektromos tulajdonságai pedig 2 fényévvel jobbak egy PB kémiánál.
Brutál töltési és kisütőáram, gyilkos körülmények között (80% DOD) is tud legalább 1100-1200 ciklust, negyadannyi súly. -
válasz
DigitXT #99603 üzenetére
Persze, kell valami dobozolás.
Aki tud 3D nyomtatást, (én nem tudok sajna) csinál egy dobozkát amibe befér az elektronika is.
Valószínű jobb egy kész akku, pláne hogy ez csak 3,6V.
Csupaszon verhetetlen súlyba, 226Wh fér el benne, a dobozolás ront a súly/teljesítmény arányon mindenképp.
A 226wh/0,9kg arányon ha rontasz is, akkor is bőven leveri a 18650 cellákból lészült pakkokat.
Mdellezésbe is pouch cellákat használnak, mostoha körülmények között.
Ha félig poénból is de tettem egy ajánlatot a kollégának, nagyteljesítményű könnyű cellára. -
gyenesmartin
őstag
válasz
DigitXT #99565 üzenetére
Vagy még megoldás lenne, hogy van egy Bosch PAA 14,4/18 li adapterem. Ezen van 2db USB-A. Ebből az elektronikát kicserélni egy olyanra ami tud 100W PD-t.
-
válasz
DigitXT #99507 üzenetére
Másik oldalon nincs semmi, csak a HALL szenzor lóg át. Passz, hogy mitől "túrósodott meg" így.
Nem vagyok túlságosan felszerelkezve, egy multiméterem van, meg forrasztóm, mit lehet mérni itt?Köszi!
Szerk.: ahogy a csatolt fotódat nézem, a HALL szenzor azon is kicsit fehéres...
-
-
válasz
DigitXT #99497 üzenetére
Jogos
akkor viszont semmivel el nem indítja mert azokb kötelező a hall szenzor, a panel alján csücsül mert anélkül nem tudja hol van épp a forgórész.
3 fázisúhoz van hallmentes vezérlő is de ehhez nem tudok külső meghajtást.
Azt sem tudom mi az aminek a környéke meg van pörkölődve, vagy csak valami bekötés? -
válasz
DigitXT #99497 üzenetére
Igen, egy Corsair hűtőről van szó. Igazad lesz, nem robbant fel, csak ilyen fehér porszerű cucc volt rajta, viszont biztosan bontották már, mert a műanyag is forrasztóval volt visszataknyolva.
Nem ismerem a működését, de mintha menne egy szenzor a réz lapra, a képen a bal alsó sarokban, enyémen jobban kivehető. Lehet, hogy bizonyos hőmérséklet alatt el sem indítja a szivattyút? Bár vízhűrésnél nem látom értelmét leállítani állandóan... -
-
válasz
DigitXT #72015 üzenetére
Közben újrakalkuláltam, ld #72014, kihagyom a bulit. A súlymegtakarítás nem életbevágó kérdés, és a költségekhez még hozzájönne vmi spéci töltő is, gondolom nem tölthetném a pakkot a 25A-es ólmos töltővel. +ugye egy 5-6kilós lítiumcuccal egy alkalmi tolvaj pikpakk elrohanhat ha csak 10percre is hagytam ott a csónakot, míg a 30kilós ólommal nem jut messzire.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DigitXT #38185 üzenetére
...Amúgy pont gyújtással siet, konkrétan látszik hogy a másodpercek "gyorsabban peregnek", ahogy villog
a kettőspont...Akkor meg valószínű, hogy tényleg a gyújtás által keltett paraziták léptetik gyorsabban.
Ennek az egyik próbálható megoldása a minél rövidebb szálak a táplálásnál, esetleg valami ferritgyűrűk felfűzése azokra, meg ráadásnak valami kondi is az óra NYÁKjára, ugyancsak a tápláláshoz.Kiszedett állapotban csak arra gondoltam, hogy ha asztalon az akkunak megfelelő értékű táppal "etetve" hiba nélkül (vagy csak pici hibával, ami tényleg a kvarcnak tudható be), akkor elektromágneses parazitákról van szó.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
DigitXT #38181 üzenetére
Másfélszerest nehezen tudok elképzelni. A kristály frekvenciáját a méretei/geometriája adja. Még 1%-os eltérés is ritka. Ha pedig gyújtással jobb, az már furcsa, mert elképzelhető, hogy a gyújtás parazita impulzusokat termel egy rosszul kivitelezett elektronikában, de fordítva nem magyarázható. Valami más gubanc lehet ott. Lehet órát készíteni kvarc nélkül is, de nem szoktak, mert egyéb komponensek sokkal inkább hőmérsékletfüggőek mint a kvarcoszcillátor. Robogónál pedig ez hatványozottabb.
Kiszerelve kellene megnézegetni, ha mód van rá. -
Kernel
nagyúr
válasz
DigitXT #38181 üzenetére
Hibás, illetve kontakthibás rezgőkvarcnál én olyat tapasztaltam, hogy leállt teljesen, ütögetésre reagált. Ez egy mechanikus rezonátor, épp az a lényege, hogy tápfeszültség (gyakorlatilag) nem befolyásolja. Főleg ennyire.
De egy kínai kvarcnál én már azon sem csodálkoznék, hogy meghibásodás miatt csinál ilyet, vagyis cserére szorulna.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Musk, X, a deepfake-törvény és a szólásszabadság
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Friss előzetesen a DOOM: The Dark Ages
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Politika
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Megjelent a OnePlus 13T
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- One mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
- Asus TUF F17 FX707VV 17.3" FHD IPS i7-13620H RTX 4060 32GB 1TB NVMe magyar vbill gar
- Samsung Galaxy A35 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Nothing Phone 2 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új Apple iPhone 16 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- PHONELIST.EU - Használt Apple Nagykereskedés Cégeknek. Iphone 12 PRO
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő
- 3db Dell PowerEdge R730XD és 3db Netapp RS-1401 NAS
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450 - i5-5GEN I 8GB I 500GB I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- MacBook felváráslás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest