Hirdetés
- D@reeo: Send to qBittorrent Firefox kiegészítő (with SavePaths)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- laskr99: DFI és DFI Lanparty gyűjteményem
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
válasz
turho
üzenetére
Kéne a tűzhely adattáblája.
a 2,5-el az a gond ilyenkor hogy papírforma szerint 16 amperes kmsz. kellene, a 25 már sok viszont a 16 meg kevés lehet a tűzhelynek, és ezen hasal el.
Most azt ne feszegessük hogy 7,5kW tűzhelybe a gyártó másfelesnél is vékonyabb tyúkbeleken viszi a 20 ampereket. Ez az ő dolga, a miénk meg hogy mindenképp megfeleljünk a szabványoknak. -
-
-
baly81
aktív tag
válasz
turho
üzenetére
Milyen funkció ez a multin? NCV? Mert akkor csak feszültség alatti vezetékekre jelez be!
Az NCV (Non Contact Voltage) érintésmentes feszültség érzékelés. Érzékenysége jobb készülék esetén, vakolatban 3cm körüli határig lehet jó, aztán jön az, hogy semmit sem, vagy egy-egy adott terület egészére is feszt fog jelezni.
Mivel feszt érzékel, nem kell terhelés a vezetőre... -
-
rednifegnar
senior tag
-
válasz
turho
üzenetére
van egy 120x38-as szerver ventim, 6000 rpm...
természetesen brutál hangos, de sok levegőt is tol.
Nem szerelem be, mert inkább a throthling
De Neked ilyesmi kell, ami pwm 800-6k között forog. nem a fesszel játszanék.Proton: yt-on van egy mérnök srác, turbinákat, hajócsavarokat fejleszt. Hihetetlen, h pár trükkel mennyit nyernek. Egy teherhajónál ezek sok tonna gázolajat spórolnak.
-
PROTRON
addikt
válasz
turho
üzenetére
2 fajta ventilátor alaptípus között(az egyik a proci hűtők miatt az egymáshoz közel lévő lamellákra van kihegyezve, míg a másik meg a nagy átszellőzésre) a helyedben megnézném a versenypiacon a lehetőségeket, hogy adott környezetbe pontosan melyik típus való így visszaállítható a fesz érték amire kell és akkor hangerő is csökken.
Nem csak marketing bullshit, az egyes lapátok kialakításán múlik melyik pontosan milyen környezetbe való, ezért van az élen a Noctua NH D15 a cpu léghűtésben, mert ott a ventilátor lapátainak kialakítása, szöge, apróbb "buborékok az öntvény felületén" pontosan arra a lamellázási paraméterekre van fejlesztve, mérnökileg együtt a borda toronnyal amihez van.Tehát a két alaptípus között nem csak a légszállítást kell nézni hogy az azonos mennyiség legyen, a célfeladatot is nézni kell, de még azt is hogy célfeladaton belül mennyi a légnyomás...etc...
A turbina fejlesztés egy külön szakterület a gépészmérnökségen belüli, áramlástechnikai szakágon belül.
-
-
-
-
-
-
-
Dr. Szilikát
őstag
Soros alkatrész nem terhel, tehát a "bírja" nem is értelmezhető ebben a kontextusban.
Lineáris stabilizátor kimenetén LC szűrőt nem nagyon szokás használni, CRC-szűrőt esetleg, mivel csak 200 mA áramról van szó, kisebb ellenállás általában nem okoz problémát a táplált áramkörben.
Ilyen esetben jellemzően előerősítők tápját szolgáltatja, talán azt is hihetik vájtfülűek, hogy az amúgy sem túl jelentős zaj 1:1-ben bezavar az előerősítő hangjába.
Ez nem így van, mivel az erősítőfokozatok alapvetően a bemenőjelet erősítik, miközben a tápellátás zajára ideális esetben nem is érzékenyek, ez köszönhető részben a negatív visszacsatolásnak is. Noha a gyakorlatban bizonyos beszűrődés megjelenhet, korlátozottan.
A stabilizátor a bemenő hullámosságot nagyrészt kiszabályozza, némi saját félvezetőzaj jelenhet meg például (egyfajta fehérzaj), vagy máshonnan átszűrődő kapcsolófrekvencia, de ezt kiszűrik a szokásosan alkalmazott RC-tagok, míg a tápfesz. eljut az előerősítőhöz.
Szerintem nehezen hihető, hogy egy 7812 zaját ilyen esetben ember meghallja a hangszóróban.
-
-
Itt nézz szét, a TPA3255 chipről lamentálnak, meg a tápellátásáról.
Sokan írják, hogy maga a TPA3255 chip se mindig bírja a 48 voltot

-
Dr. Szilikát
őstag
Az adatlap szerint 150 kHz mindkettő, olyat egyébként sem lehet csinálni, hogy valaki csak IC-t cserél, de a szűrőtagokat nem korrigálja a frekvenciának megfelelően.
Absolute Maximum Ratings szerint 45 V max., amit persze nem illik feszegetni, ilyet sem szoktak csinálni és ez nem is egy alsó kategóriás erősítő.
Azt sem árt megvizsgálni, ha tényleg csak 40 V-os változat van benne, az még nem biztos, hogy megkapja a 48 V betápot, hátha beiktattak valami egyéb csökkentést.
Mindamellett ezt külső ránézésre senki nem mondja meg, egyszerűbb belenézni.
-
ekkold
Topikgazda
Próbára simán megteszi, de utána (ha teheted) akkor ne elkót rakj be véglegesre... Pl. PC tápból bontható egész jó 1uF/250V MPP kondi (de venni is lehet ilyesmiket), és akár több darabból is összerakható a szükséges kapacitás (nyilván nem bármilyen érték, csak a realitás határain belül megvalósíthatók).
-
Dr. Szilikát
őstag
Nem mindegy, hogy AC vagy DC alkalmazás. Egyenfeszültségre a lenti ábra szerint és balanszírozó ellenállásokat szoktak bekötni, a feszültség egyenlő elosztására. Ilyenkor a feszültségtűrések láthatóan összeadódnak, kapacitást a megszokott soros elv alapján számíthatjuk.
Váltakozófeszültségnél (ahol bejön a képbe a szembekötés) a csúcsérték érdekes, mindegyik kondenzátornak el kell bírni a nullához képest mérhető csúcsértéket külön-külön és a kapacitásoknak nem a soros eredője számít végeredményben.
Ezt az előző, diódás ábra is szemlélteti, hogy egyik kapacitás az egyik félperiódusban, másik a másik félperiódusban érvényesül.
Aki nem épít be védődiódát, az elektrolit kondenzátorok természetes effektjére alapoz, miszerint fordított irányban sokkal nagyobb a szivárgóáram, emiatt egyik kondi "átpasszolja" a másiknak a feszültséget, azaz amott esik több, utána fordul a helyzet.
De akkor már biztonságosabb diódákat beépíteni, ami egyértelműbben rendezi ezt a helyzetet, mint a bizonytalan szivárgóáram hatása.

-
-
Nem is azt mondtam hogy trafózd meg a cuccodat
Csak leírtam hogy bizonyos esetkbe nincs más megoldás. Hangosításnál, PA, nem a high-end a fontos, az másodrendű. Az a lényeg hogy bárhol bármikor bármilyen gyatra elektromos hálózattal le tudd vezényelni az előadást.
Amúgy épp az audiofil kategória ami kötelezően használja a hangot "elrontó', sávszélt csökkentő trafót, és ez a csöves végfok. -
-
Sehogy.
Ha ez egy egység, belenyúlni hiába is, nem tudod kiszedni a digitális zajt.
Iszonyat nehéz egyébként ezt megszüntetni, én is szívtam napokat bluetooth és egyéb füles és más adapterekkel. Meg laptop d osztályú külső végfokkal.
És feladtam.
Most sem tudtam megoldani, pont tegnap kértem itt tanácsot mert egy digitális ediabox ugyanígy szívat, és képtelen vagyok mgoldani hogy a gigitális zajok ne hallatszanak halkan a végfokon keresztül.
Ha a tervező se tudta kiszedni a zajt, neked sem fog sikerülni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Huawei E5785Lh-22c hordozható Wi-fi Router, 4G/LTE
- Eredeti Canon BG-E11 Elemtartó Markolat (5D III, 5DS, 5DS R)
- Nikon D810 Full-frame, 36MP Workhorse Magas expószám, rendkívül alacsony ár!
- Apple iPhone 13 Mini 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Canon EOS 5DS R váz (50MP felbontás, AA szűrő mentes) - Stúdió minőség a legkedvezőbb áron
- ÚJ Acer Nitro V ANV15 - 15.6"FHD IPS 165Hz - i5-13420H - 16GB - 512GB - RTX 4060 -Win11 - 3 év gari
- Csere-Beszámítás! Akció! Playstation VR 2! Újszerű állapot.
- iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3831, 100% Akkumulátor
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Apple iPhone 15 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Vagy megvan mind, vagy elveszett mind egy bizonyos dátumtól kezdve

Engem meglepett.😅 

ekkold