Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- Klaus Duran: HP wifi nyomtatás+ win11.
- Lalikiraly: Asus Gaming V16 - RTX5050
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Batman2
addikt
Odáig még értem is, hogy a VS lábon megjelenő mondjuk 320V körüli fdezültséghez hozzáadódik az IC tápfeszültségének értékére (14V körül) feltöltődött kondenzátor feszültsége, és ez nyitja a felső FETet, de a VS lábon csak akkor jelenik meg a kapcsolt feszültség, ha a felső FET már bekapcsolt. Hogy indul el a folyamat ?

Valamit biztosan nem jól értek. -
And
veterán
válasz
Batman2
üzenetére
Erre annyi a válasz, hogy mivel két n-csatornás fetet vezérel az IR2153, a felső (high side) fet nyitófeszültségét a kapcsolt, esetenként sok száz voltos rendszer feszültsége fölé kell emelni, hogy az kinyisson. Hasonló okból nem lehet a VS sem a GND/COM potenciálján, hiszen akkor a felső fet nyitófeszültsége irdatlan nagy értékre adódna, amit nem viselne el. Utóbbi nem lenne probléma, ha csak 12V-os rendszerben működne, mint a legutóbbi rajzodon (bár van olyan mosfet, amelyik 20 helyett csak max. 8V-os Ugs-t visel el, ), de a bootstrap akkor is kellene a vezérelhetőség miatt.
-
Batman2
addikt
További kérdésem, hogy a felső FETnek miért van szüksége a kapcsoláshoz egy kondenzátor (bootstrap capacitor) töltésére is (VB láb), miért nem elég annak is a pozitív tápfeszültség, mint az alsó FETnek, illetve a VS lábat miért kell a FETek közös kimenetére kapcsolni, a földpont (negatív tápfesz) helyett, mint az alsó FETnél ?
Bocs az értetelnekdésért, nem vagyok szakember, ezért nem tudom, csak lelkes amatör, de tanulni szeretnék.
-
Batman2
addikt
Ki próbálktam az IR2153-at teszt kapcsolásban a következők szerint:

Az IC rendben működött egy 12V-os akkuról, villogtak felváltva a LEDek.
Viszont melegdést éreztem ai IC-nél, így áramfelvételt mértem.
83mA-t vett fel, ez nem iagzán normális.
Kiucseréltem az IC-t egy újra, az csak 0,5mA-t vett fel, LEDek nélkül, LEDekkel 16mA-t, ez így rendben. Az IC sahjnos részben károsodott a hálózati próbák során, mikor körülötte elfüstöltek az alkatrészek.
Majd Tettem a kimentre két FET et és úgy is kiróbáltam, mit csinál:
Amennyiben a VS lábat a pirossal jelzett módon nem kötöm össze a két FET összekötött kimenetével, az alsó FET kapcsolgat, a zöld LED villog, de a piros folyamatosan ég és melegszik a felső FET. Ha a VS láb be van kötve a csomópontba, akkor a piros is villog és nem melegszik a FET. Tehát a kapcsolás tényleg működik, amennyiben szimmetrikusan van a kimenet terhelve mindkét tápvonal felöl. Ha nem teszek fogyasztót a kimenetr, vagy nem szimmetrikus a terhelés, akkor a FET nem fog rendesen kapcsolni, és tönkremegy.A korábbi fénycső előtét kapcsolásban LC tagon (+fűtősazál+c) keresztül kapcsolódik a kimenet a föld pontra, tehát csak az egyik tápvonalra (nem szimmetrikus a kapcsolás). Viszont az LC tagon elvileg tárolódik energia, tehát oda-vissza áramfolyás valósül meg a kisütéskor, így kap negatív pontot a VS láb is, tehát kellene kapcsolnia rendben a felső FETnek is, de mi van akkor, ha az LC tag értékei nem megfelelők és nem jön létre rezonancia, vagy tegyük fel a fénycső szála szakadt, nincs zárt áramkör, akkor tönkremegy a FET ??

Mit lehet módositani a kapcsoláson, hogy biztosan kapcsoljon a felső FET is, nem mehessen tönkre akár szakadt fénycső áramkör esetén sem ?

-
PHM
addikt
válasz
hcs57
üzenetére
"Az Európai Unió ÁFA-ról:
A Banggoodtól vásárolt és az Európai Unióban (EU) található rendeltetési helyre szállított áruk, az áfa és a vámok (ha alkalmazhatók) szerepelnek az eladási áraikban, és Önnek nem kell további adót fizetnie." A futár egyenesen a munkahelyemre hozta.
Kipróbáltam, a jelgenerátort elindítva és átkapcsolva szkóp üzemmódra.
Működik párhuzamosan a két funkció. -
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ezzel szívtam meg a kocsiban
Pont a BT nem volt jó, azaz zenére OK, de navigációhoz, több más kínaihoz hasonlóan, nem felel meg. (A hang első pár másodpercét nem játssza le, így csak annyit hallottam, hogy "kijáraton" meg "múlva forduljon balra"
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
(jan)
üzenetére
Komplett egységet használtam egy régebbi autóban, ha lehet annak nevezni, mivel a one chip FM-tuner és végerősítő mintha nem is lenne, használhatatlan. De a végfok eleve nem probléma, külső erősítővel.
Egy dolgot viszont kiválóan tudott, telefonhoz gondtalanul kapcsolódni. Semmit nem kellett csinálni, ahogy indul a motor, máris csatlakozik a zsebben lévő telefonhoz. Motor leáll, lecsatlakozik. Ha előzőleg aktív volt az SD-kártyáról a zenelejátszás, azt folytatja. Ha bejön egy telefonhívás, automatikusan némít, kicseng, gombnyomásra felvehető, letehető. Gomb vakon kitapintható, ha az utat figyeljük inkább. Ha ki volt kapcsolva a készülék, hívásra bekapcsol.
Viszont a mikrofonját ki kellett vezetni, mivel a benne lévő alig vette a hangot. De mikrofon nekem volt felszerelve, már korábbról. Ilyen kis kacatot lehetne elképzelni, de az adott célra bevált:

-
-
válasz
(jan)
üzenetére
Erre a sztorim.
Néptánccsoport vezetője felkeresett, a hordozható aktív hangdobozukat tudnám-e blutuszosítani. Telefonokról megy a zene és elegük lett a jack kábelekből.
Mondom persze.
A mutatvány teljes sikerrel zárult, kivéve.....
A BT KÍNAI nyelven üvölti hogy csincseng bá hszing hai ....stb. mindezt tökhangerőn.
Ugye el tudod képzelni, magyaros népvislet, a csajok réklibe, a fiúk bő fekete gatyába csizmába a színpadon, és a közönség fetreng a röhögéstől mikor elüvölti magát a kínai modul.
Ez kb. 10x megtörtént mire berögzült hogy párosítás előtt lehalkítják a hangdobozt. -
epicdev
junior tag
válasz
hcs57
üzenetére
Keress rá yt magyar elektronikai oktatócsatornán sok éve volt otthon összerakható szkóp video változat összeforrasztása és beüzemelése, abból látod, milyen egyszerű elemekből áll és a végén ott a használati tesztje is, hogy mire jó.
Redneck (101756-ra)
Ilyet még viccből se írj, mert eddigi tevékenységét látva képes lesz a kutyákat átprogramozni és a szegény delikvens csak akkor tud bejutni, ha előtte sakkozik a kutyáival.
-
-
Batman2
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Az egyetlen hibát az én 300pF-os timing kapacitoromban látom, mivel 330pF-nál nagyobbat ír, de szerintem ekkor sem kellene a két FETnek egyszerre nyitva lennie, sőt semmilyen körülmények között sem. A tápfeszre mért 8V a fene se tudja miért volt, az elvileg az alacsony feszültség érték határa, lehet akkorra már károsodott az IC mikor ezt mértem. Az ízzós előtőt jó gondolat, nekem is ez volt a következő gondolatom, sőt már alkalmaztam korábban is, de gondoltam egy ilyen egyszerű áramkörnél gond nem lehet..., hát dehogynem..
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Batman2
üzenetére
Az adatlap szerint legalább 10 V kellene neki, amit felülről a belső Zener-dióda korlátoz 15,6 V-on, sőt ajánlja is, hogy fel kell húzni "ütközéséig".
"Enough current should be supplied to the VCC pin of the IC to keep the internal 15.6V zener diode clamping the voltage at this pin."
5 mA tápáram kellene neki, amihez elvileg 62 kohm is elegendő lenne. De valószínűleg nem ok nélkül lett 33 k, ha úgy állt be megfelelően.
Biztosítékként soros izzólámpát szoktam használni tápjavításokhoz, kisebbekhez 230 V / 40 W elegendő, ehhez (terhelés nélkül) annyi sem kellene.

-
Batman2
addikt
Kipróbáltam a kapcsolást a tranzisztorok összekötése nélkül, úgy nem volt probléma, csak a 33k-os ellenállás kezdett szolidan füstölni, nem bírta a teljesítményt.
Betettem vele sorosan még egy 22k-osat, mivel egyes kapcsolásokban 9x, vagy 100k-t használnak az IC tápellátásához, így már rendben volt, bár az IC-n 8V tápfeszültséget mértem, nem kevés kicsit ?
A két tranzisztoron teljes tápfeszültséget lehetett mérni, persze ellenkező előjellel.
Viszont mihelyst a két tranzisztor kimenetét összekötöttem pukkant akkorát az ellenállás, hogy még én is meg ijedtem.
Valahogy a két tranzisztor mégiscsak egyszerre van nyitva, nem tudom, miért !
Nem IRF840-eset, hanem 740-eset használtam, de az is bírja 400V-ig, ebből gond nem kellene legyen.
Utána új ellenállással még egyszer kipróbáltam a kapcsolást, de még nagyobbat szólt, mivel közben a FETek és az egyenirányító is zárlatos lett. Nem tudom, miért ütköztem ilyen hibába, ha elvileg működőképes kapcsolásról lenne szó. Több helyen is fellehető a kapcsolás, gondolnám, működőképes. -
(jan)
őstag
Sziasztok! Tudja valaki melyik az a bt kihangosito kocsiba aminek jack kimenete van es nem uvolt h cinnekted szaszesszful?
Ofkorz alirol
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Az egy relé. A fólia, stb. egyben van, működik is, csak égett szaga van. Felégett a réz a NYÁK-ról. És igen, a másik oldalon egy sarura megy a cucc. Nem ennyire egyszerű, elektronikus vezérlésű.
Sokkal inkább az egész kábelt cserélném, és direktben kötném valahogyan a relére. A kérdés, hogy hogyan...Még arra gondoltam, hogy veszek kábelt, egyik vége levág, NYÁK kifúr, azon át a kábelt, és úgy forrasztani a relére. Így nem tud elszabadulni.
@pcm : Erre megoldás lehet egy SD kártya is, ha van elég gyors. Az eMMC is SD kártya. Vagy USB-ről futtatni rajta OS-t. (Linux jó erre, elég gyprs úgy is).
@ViZion : Lehet otthon BGA-t, de gyakorlat nélkül... nekem eddig pár kisebbet már sikerült, de egyik sem volt akkora, mint egy eMMC chip. És van hőlégem.
-
Dr. Szilikát
őstag
Ha az lenne a kapcsoló, értelemszerűen az érintkezőpogácsát is rendbe kell tenni, síkba csiszolni, magát a forrfület is fémtisztára dolgozva, reszelve, alaposan ónozva, gyantázva.
A szenes rész nem tűnik vészesnek, mivel nem képez olyan áthidalást, ahol áram indulhatna el rajta, nem kívánatos irányba. De gravírozó eszközzel vagy késsel fel lehet tisztítani, utána a kötést pótolni, huzalt ráforrasztva.
Egyéb esetben a szenes részt mindig nyomtalanul el kell távolítani, ha olyan helyen van, ahol átvezetést / áthúzást képezhet.

-
Hello,
Vízforraló... középen látszik, hogy felégett a fólia a NYÁK-ról, és égett szaga van. Van erre valakinek bevált módszere, hogy értelmesen meg lehessen javítani, és ne forrassza pl. le magát a drót?
Thx

-
hcs57
addikt
Több kínai reklámban találkoztam 1 - 2 csatornás oszcilloszkóppal. Nincs szkópom, de van sejtésem mire használják. Van köztetek olyan, aki vett ilyet és elégedetten használja?
Pl: [link] -
Batman2
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
A 400V-os puffer elkóig poróbáltam szólóban,. annak a töltődése (10mikró) nem vágja ki az ellenállást. Nekem is ez jutott eszembe, hogy az IC-t a tranzisztorok nélkül próbálom ki.
Akkor elvileg ez a kapcspolás rendeben lenne, működnie kellene ?
A 330pF-os kondi helyett csak egy 300pF-os lencsém volt, nem tudom, az gond e, illetve, hogy ha az oszcilláció nem jön létre az ICben, mert valami nem jó, pl a kondi, akkor mi van a kimeneten, de akkor sem lehetne mindjkét tranzisztor egyszerre nyitva szerintem, ami zárlatot okozhatna. Ha csak az egyik van nyitva, akkor meg nem kellene az ellenállásnak elszállnia.
A kimenetn levő C3-nak kettő darab 2,7nF-os kondit tettem be.
Valahogy mndig tartok, ha házlózatra kell kapocsolni közvetlen valami elektronikát, ezért is tettem, be az előtét ellenállást.
Köszi,
Üdv. -
Pcm
tag
válasz
JulianSinulf
üzenetére
Azon röhögtem, hogy a videó előtt már 15-öt elkefélt a youtuber.
Elengedem én ezt, az egész nem ér ennyit, mint amekkora munkát és esetleg költséget jelent.
Mindenkinek köszönöm a segítséget. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Batman2
üzenetére
Kimenetről le kellene kötni a terhelést, a C3 kondenzátort is, előbb önmagában beüzemelni.
A C3 fontossága is kérdéses, sok alkalmazásban nem is szerepel, ha ránézünk a képkeresőben. Viszont okozhat éppen gondot, ha a kelleténél nagyobb kapacitású, illetve nem bírja elviselni a meredek négyszögjelet, feszültséget.
-
Batman2
addikt
Van ez a fénycső előtét kapcsolás:
Megépítettem, tettem elé egy kis értékű ellenállást biztosítéknak, de sajnos kivágja az ellenállást, mintha zárlat lenne, mikor ráadom a hálózatot.
Elsőként rosszul kötöttem be a FETeket, aztán cseréltem, majd az IC-t is, de így is kisüti az ellenállást, mi lehet a hiba ?
-
Nem kell ezer láb... Van olyan gyári forrasztás, h előtte hozzá kell forrasztani, hogy lejjebb vidd az olvadáspontot, mert amúgy égetnél mindent is. Ezt eljátszod minden lábon, majd jöhet az ónszívó, vagy a szalag... és lejön úgy, hogy nem téptél/sütöttél szét semmit.
És ahogy írták: mezei nagyítós cucc kuka. Én Telefonnal szoktam ránagyítani.
Ha meg BGA, akkor az házilag felejtős szerintem. [link] Erre gondoltál?
Aprón nézz be a VGA/CPU topikokba, ott vannak, akik foglalkoznak BGA-val, hátha. -
JulianSinulf
őstag
Próbálj meg egy BGA-t lecserélni kézzel, aztán majd meglátjuk, hogyan röhögsz.
Első lépésben úgy kell leszedni, hogy a pad-ek a helyükön maradjanak.
Második lépésben le kell takarítani a pad-eket. Na itt könnyű kinyírni a panelt.
Harmadik lépésben jöhet a visszarakás, de ehhez jól kell pozícionálni. Mivel nem látod az alkatrész lábát, így más referenciapontokat kell keresned, ahova igazítod az IC-t. Nem olyan mókás. És akkor ott is kell tartanod azt az IC-t, mert a levegő elfújja. De, ha túl erősen tartod ott, akkor szétnyomhatod a megolvadt ónt, ezzel zárlatot okozva. És, ha minden jól is ment, akkor is kérdéses még, hogy jól leforradt e mindenhol. Mivel nem látod és megfelelő röntgen gépet sem fogsz minden sarkon találni (aminek a képét értelmezni is tudni kell), így vagy működik a bekapcsolás után, vagy nem. -
JulianSinulf
őstag
Miért gond, hogy 50%. Az még nagyon sokáig elmehet.
Nekem van egy 20% körüli nvme a gépemben. Arra menti a steam a játékfelvételeket. És sokat játszom.
Mondjuk a 20%-ot nem így értem el.Ahogy @Jarod1 is írja, BGA rework állomással szokták cserélni. Szóval olyan szervízt kellene keresni, ahol van ilyen. Nem túl jellemző, mert drága gépek és gyakorlottságot is igényel a csere.
És így is kétséges, hogy túléli e a régi panel. Persze van olyan gép is, ami közvetlen az IC-t melegíti, de még a melóhelyem sem hajlandó kiadni annyi pénzt egy ilyenre, így egy 12x12 cm-es területet melegít fentről, ami azért elég nagy.
A gyárból kikerült eszközök kapnak hideget/meleget, de főleg az alkatrészek tudják megszívni magukat párával, ami aztán a hő hatására az IC-n belül felrobbanhat, ezzel tönkretéve azt.
Ha az embernek szerencséje van és figyel, akkor látja és hallja. Ha nincs, akkor csak annyit fog tudni, hogy még mindig nem működik a panel.
Eddig egyszer találkoztam ilyen látványossal. Cserélnem is kellett azt az alkatrészt is.Ha 2x2 cm-nél nem nagyobb, akkor egy gyakorlott forrasztós (aki már csinált ilyet) simán cseréli kézzel is. De nem otthon. Ehhez is cuccok kellenek. Egy jó meleglevegős állomás, alsófűtés sem árt és főleg egy jó mikroszkóp. Legalábbis részemről, mert én a jó dolgokhoz szoktam, amik jó drágák is. Viszont ezekkel lecserélek egy kisebb BGA-t gond nélkül.
Összességében én azt az 50%-ost nem bántanám. Figyelném tovább a romlást, illetve nem tárolnék fontos adatot rajta, ha annyira nem bíznék meg benne.
-
-
Pcm
tag
Üdv!
A problémám a következő: van egy Lenovo Ideapad 100S-11IBY vénecske laptopom, amiben döglődik az alaplapra forrasztott 32 gigás eMMC. Egyébként a gép kifogástalan, 6 órás akkuidő, kár lenne kidobni.
A kérdésem az lenne, hogy lenne-e itt valaki, aki ha veszek egy új eMMC-t, nem heroin áron ki tudja cserélni. -
Jarod1
veterán
válasz
Redneck
üzenetére
a Szélső láb csak tartó láb, de a mellete lévő az problémás, én kimérném a másik oldalt vagy nyákon hova megy a vezetősáv és oda forrasztanám a a vastag vezetéket, a csatit visszaforrasztanám és leragasztanám, itt a feljött láb az sajnos a csati test alatt van ezért kell máshonnan kivezetni..
-
Redneck
nagyúr
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ez azért erős. Kaszparov nem tudott ilyen matt helyzeteket kialakítani, pedig ő "egész jól" játszott...
-
válasz
Redneck
üzenetére
Pedig rá leszel kényszerítve
2 darab nagy kutya van, a föld legbambább állatai de ha bármi fizetési halandóságot vagy készpénzt kiszimatolnak, vérengző vadállatokká válnak
Hozzánk csak üres zsebbel lehet bejönni, sajnálom
Nem iszok, antialkesz vagyok, csokit se próbálj hozni, majdnem 110 kiló vagyok így is.
Írtam vissza privit. -
Redneck
nagyúr
válasz
tordaitibi
üzenetére
Nagyon szépen köszönöm! Írok privát üzenetet, és megbeszéljük. Azért full ingyen nem hagyok senkit dolgozni!
biker:
Neked is köszönöm, hogy vállalnád! Erőt, egészséget! -
biker
nagyúr
válasz
Redneck
üzenetére
ezen semmi "apró" nincs, 1.25-ös raszter szerintem, vagy 1.5mm, síma ügy
A gond az hogy le van tépve az egyik test és az egyik adat/táp láb, szóval nem csak visszaforrasztani kell, kicsit kapargatni is.Én sajna még egy hétig kórházazok, így meghagyom tordaitibinek a szomszédbú'

10-15perc, de ragasztani is kell majd hogy ne szakadjon le megint -
-
Redneck
nagyúr
válasz
tordaitibi
üzenetére
Erre is gondoltam, de mostmár nem merek nagyon hozzányúlni, mert lehelet vékony a nyák azon része.
Barátom egy ideje nem használta, de előtte vagy 1 évig könyörögtem, hogy vigye be egy szervizbe, mert kigyulladás határán süvített.
Múltkor elhoztam, hogy megcsináljam neki, erre ez lett a vége...
Mindenképp meg kell javíttatnom!
-
válasz
Redneck
üzenetére
Ha a csatlakozó vezeték másik fele is bontható, én simán felforrasztanám azt a 4 szál madzagot.
Van a nyákon vastagabb rész is, azt megkapargatva lesz elég hely a forrasztáshoz, bár ez a raszter még az én rossz szememnek is megugorható.
Amúgy se minden nap szedi szét az ember a ps-t. -
Redneck
nagyúr
válasz
JulianSinulf
üzenetére
Köszönöm szépen! Ezt mindenképp profi emberre bízom, mert meghaladja az én hobbielektronikai képességeimet.
-
JulianSinulf
őstag
válasz
Redneck
üzenetére
Nem tudom, milyen más megoldásra gondoltál forrasztáson kívül, mert én más megoldást igazán nem látok.
A lakkréteg a két láb esetén lekaparható a rézfelületről, így rá tudsz forrasztani.
Az egyszerűbb megoldás talán az lenne, ha a kábelt direktben forrasztanád a nyákra. De ez esetben gond, ha jobban szét kell szedni.
A másik megoldás, hogy felteszel egy másik csatit. A két leszakadt pad résznél pedig egy darab dróttal vagy alkatrészlábbal (levágott kondi vagy ellenállás lába) áthidalod a hiányos részt. Szerintem ez macerásabb. És ez esetben én adnék egy kis ragasztót is a nyákra tett csatinak, hogy jobban tartson.
Mindkét esetben zárlat mérés a lábak között, hogy jó e a forrasztás.Aztán lehet, hogy valaki tud jobb megoldást. Én ezek valamelyikével oldanám meg így a kép alapján.
-
Redneck
nagyúr
Egy PS4 Pro alaplapi tápcsatlakozója megadta magát. Mivel a lábak igencsak kicsik, és közel vannak egymáshoz, nem biztos hogy forrasztással próbálkoznék. Ti milyen megoldást javasolnátok? Egyáltalán menthető még? Nagyon vékony a nyák levált rétege.
-
JulianSinulf
őstag
válasz
JulianSinulf
üzenetére
Az IC forrasztáshoz még annyi, hogy az alján van egy hűtőpad a GND réteghez kapcsolva.
Szóval meleglevegővel tudod csak levenni. És majd felrakni is.
Az USB csati és mellette az elkó elég messze van, ha nem direkt arra fújatod a levegőt, akkor nem lesz bajuk.
A hűtőbordákat célszerű leszedni.
A legtutibb mondjuk, ha van valamilyen kis fémdarabod, amivel el tudod keríteni az IC-t, hogy a meleglevegő ne terjedjen annyira szét. Ha a kereten belül vannak a tekercsek, az nem gond.
Én ilyenre alulapból vágtam ki darabokat és Kapton Band-dal ragasztottam le.
De számítógépház PCIe takarólemeze is tökéletes a célra, szintén Kapton szalaggal ragasztva. Az első darabok ilyenből vannak, a mai napig használom őket. Kicsit nehezebbek, mint az alu, így jobban a helyükön maradnak, bár hajlítani nehezebb őket. -
cof
veterán
válasz
JulianSinulf
üzenetére
Huh, köszi. Akkor elengedem inkább ezt a témát, jelenleg forrólevegős forrasztóállomásom sincs, hogy leszedjem, meg elég hülye helyen is van, sok komponenssel körülötte. Ez egy Amlogic S905X3 Tanix TX3 TV box egyébként, elég régen vettem már. Nem egy nagy érték, 12000 Ft körül már kapható újabb generációs. Csak azért is próbáltam megmenteni mert 3D nyomtatóval készült hozzá egyedi ház. Láttam ugyanilyen alaplapról képet, azonos típus, de már teljesen újra lett tervezve a nyák, ilyen chip nincs rajta. Egyébként még az USB-SATA kábel ment tönkre az alaplappal együtt. Minden más megúszta ami rá volt kötve, HDD, USB HUB.
Köszi mindenkinek az infókat.

-
JulianSinulf
őstag
Érdemes lenne rámérni arra a 4 tekercsre. Ellenállás módban, a föld és a tekercsek között.
Ha bármelyik 0-át mutat, akkor az IC-t mindenképp le kell szedni és ismét rámérni. Ha úgy is 0-át mutat, akkor először érdemes lenne megkeresni, hogy mi okozza a zárlatot.
Bár az IC tönkremehetett csak úgy önmagától is, de az is lehet, hogy más terhelte túl és sült meg.
Előfordulhat, hogy a HDMI kábeles játék okozta. De a lényeg, hogy először meg kellene nézni, hogy más is elszállt e vagy csak az IC.Ha PMIC, akkor egyszerű dolgod nem lesz. És esélyesen PMIC.
Ez esetben tudni kell, hogy a négy kimenet milyen feszültségekre volt beállítva. Majd keresni kell egy azonos lábkiosztásó IC-t. Ezt méricskéléssel és egy LLM-mel már jó eséllyel és sokkal könnyebben meg lehet határozni, mint korábban bármikor.
Ha esetleg meg is lenne ennek az IC-nek a pontos típusa, akkor is fel kell még programozni, hogy a megfelelő kimeneten a megfelelő feszültséget állítsa be. Vagyis tudni kell, hogy melyik kimeneten milyen feszültség volt.
Bár elvileg ezeket is meg lehet határozni némi méréssel, további alkatrészek beazonosításával, adatlapjuk ellenőrzésével, amiből kiderülhet, hogy milyen tápfeszültség lehetett a PMIC adott kimenetén.Az igazi egy kapcsolási rajz lenne az eszközről. A PMIC programozása gyakran megy I²C-n keresztül. Azt meg adott esetben egy arduinoval is meg lehet oldani, ha elérhető az IC adatlapja és tartalmazza a beállítási paramétereket.
Nekem a chatgpt a Monolithic Power Systems MP5416 IC-t dobta ki legnagyobb eséllyel, de még lehet a MP5496 és a NCP81038 is.
A Richtek-re nem sok esélyt lát, mert általában nagyobbak, ahogy @leweegee ajánlása is mutatja, nem 28 kivezetéses, hanem 56. Ami ide nem jó.Jobb fotókkal, több infóval a panelről, a rajta lévő elektronikáról esélyesen több és jobb infókat is ki lehet csikarni az LLM-ből. Főleg, ha elég rámenős az ember. Nálam sokszor elég makacs és ezt a pár típust is elég nehéz volt kihúzni belőle.
Adott esetben a PMIC programozásában is tud segítséget nyújtani, de minden infót fenntartással kell kezelni és főleg ellenőrizni. Nem egyszer írt már hülyeséget konkrét adatok megadása után is.
Lehet, hogy, ha angolul használnám, akkor eredményesebb lenne. De angolul nem tudok. -
cof
veterán
Köszi mindenkinek. Kis alkoholos mosással jobban olvasható lett.
P37
01220...
A202024A ... helyén még lehet 1-2 karakter, de sajnos ott az égésnyom.
-
Dr. Szilikát
őstag
Ez nem egy fotós műfaj. Néha LED-es zseblámpa fényével kell játszani, bizonyos szögben, bizonyos oldalról véletlenül meglátszik a felirat. Képről ez esélytelen.
Egyfajta nagyító az érdekesség kedvéért (dupla lencsével), ami nem rossz, mondjuk én ebbe is Li-ion cellát építettem már azóta:
-
leweegee
aktív tag
-
cof
veterán
Most nézem, hogy nem él a link az alaplapról, én meg kis naívan várnám a választ. Hát, erre hiába.
Lefotóztam magam, egy külső kép helyett a problémás chipet. Jól láthatóan elfüstölt, de sajna nem tudom leolvasni róla az adatokat.
Amit közben megfigyeltem kutatásaim alapján, hogy van ugyanilyen alaplap, de ez a chip már nincs rajta, kicsit más nyák tervezés, szóval nem tudom ez mi lehet.
-
válasz
epicdev
üzenetére
Az Walkera/Molex csati, drónos boltokban vannak ilyenek. Akku méret szerint is lehet keresni sok helyen. Hirtelen ilyen nagyot nem találtam.
-
epicdev
junior tag
Bocsánat a képek minőségért, a mobil a fehér színeknél állandóan ilyen "vazelinnel bekent üveges" képeket csinál.
Gyerekjátékhoz eltűnt akkutöltő spéci csatlakozóját be tudná valaki azonosítani, esetleg usb kábeles bekötéssel?
Az "apa" kellene, sajnos nem lehet cserélni az "anyát":
Esetleg hasonló méretű, de nagyobb kapacitású ilyen lapos akkut lehet gyorsan beszerezni valahol? (3,7V 500mAh a jelenlegi, a háromszorosa jobb lenne) -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Salex1
üzenetére
Nekem egy 20 éves darab bolondult meg, amiben más hibát nem találtam, mint a PIR-szenzor cseréjére már csak gondoltam, de inkább rendeltem újabbakat:
https://www.aliexpress.com/item/1005005872928897.html
Csak 40 W, LED-lámpákhoz elegendő, de több változata is van, ez tűnt a legjobbnak, ami igény szerint beállítható:

Ez persze csak a kapcsoló egység.
-
Salex1
őstag
Több mozgásérzékelőt is használok, viszont nagyon idegesít, hogy kb két év után mind elkezd magától fel-fel kapcsolni. Ahogy telik az idő egyre többször.
Nem tudjátok mi okozhatja, esetleg javítható?
Vagy tudok bevált típust, ami hosszú távon is jól működik? -
válasz
tordaitibi
üzenetére
Köszi!
Ja tényleg, annyira pici hogy a képről látom én is de amúgy nem is vettem észre hogy ott van valami
megjelölöm külön még filcel is -
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Ott van a 16 és a 25 után a + jel. Első képeden a jobboldali kivezetések.
-
A tantál kondikon hol találom a polaritást?
Lábak egyforma hosszúak.
-
laed
aktív tag
válasz
Donki Hóte
üzenetére
A fotók alapján jól el van ez bonyolítva.
Valami primitívebb megoldás nem játszik??
--
Amúgy kár volt a rossz töltőket kidobálni, lehet alkatrészt lehetett volna belőle kimenteni..... -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Donki Hóte
üzenetére
Bár nem vagyok híve az esztelen cseréknek, de ilyenkor minimum, amit vaktában is meg lehet tenni, a 3 kis zöld meg 1 kis fekete kondi cseréje, ami a meleg és/vagy impulzusok miatt kiszáradhat. Noha én rögtön mérni is szoktam, ahogy kiveszem.
Nem azt kell nézni, hogy nincs felfúvódva, ezekkel szokott gond lenni, elsősorban a primer oldalon, de nem feltétlenül.
-
Kéne egy kis segítség.
Van 5 db Black&Decker 18 V-os akkum és volt eredetileg 4 töltőm. Amikor 2 éve az első töltő tönkrement, akkor dobtam a kukába, mondván, hogy van még 3. Aztán 1 éve a második is elromlott, akkor kicsit felszaladt a szemöldököm, de még mindig volt 2

Na, ma az utolsó előtti is elkezdett hülyéskedni, mostmár megjavítanám, mert ha ilyen ütemben fogynak a töltők, akkor jövőre egy sem marad

Ez egy 18/54 V-os töltő, elvileg felismeri, hogy 18 vagy 54 voltos cucc van beledugva és annak megfelelően tölt. Illetve ugye ez nem tölt. A kondik nem púposak, égésnyomot, elpukkant alkatrészt nem látok rajta

A ráírt feliratok alapján próbáltam kapcsolási rajzot keresni hozzá, de sehol sem találtam, pedig kapcsolási rajz nélkül nehéz lesz rájönni, hogy hol keressem a hibát
Van valakinek linkje a kapcsolási rajzhoz?
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Hm. Nem mértem semelyik félvezetőt (IC-ket nem néztem) zárlatosnak. A szekunder oldalon kb. csak kettősdiódák vannak.
De megnézem, mi az, ami ezt hajtja, max. rendelek, és cserélem. Köszi
Méregettem táp alatt a cuccot; üresen a 48V 12-9V között, a 24V 6-4V között változik periodikusan. Tehát 6V... csökken szépen... 4V...ugrik 6ra. Mint ahogyan egy kondi kisül... És a nagy trafó (amiről a 24-48V megy) bemenetén is csak pár V-okat mérek. A kimenetén 10-12 és 5-6V-ok.
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ja, én is erre gondoltam, és a Ubiquity fórumon is erről van szó (az egyik arcnak ugyanaz az IC+SMD kondik, de nem javult meg). Viszont nálam az egyik 24V megvan, a másik kettő nincs. De ettől még megnézem a 48V-os körben is a meghajtót, hátha.
Azt néztem, hogy a Mean Well gyárt 24+48V tápot, kb. senki más, aki belefut ebbe, hogy elhal a táp, az kettőt szokott beletenni

-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Vagy 2. A nagyfesz része közös lehet, ha jól értem... Csak egy pufferkondi van.
A kék-fekete 24V megvan. A másik kettőn (piros-sárga) vagy kóvályog pár V körül, vagy ilyen 1-2V.
Gondolom a nagyfesz jó, és a 48V kisfesz ágon lesz valami. Nyilván zárlatos félvezetőt nem találtam. Mennyire lehet ez visszacsatoló kondi? Meg van a kimenetek közelében TL431 is.Azt olvasni itt az 500-750W verziókról (amik nagyban hasonlítanak), hogy azon a 24V ágon, mi nálam működik, szokott elmenni egy 0,2ohm ellenállás meg egy FET. Ebben az jó

-
Dr. Szilikát
őstag
Lehet, hogy elpukkant az egyik független tápkör PWM meghajtója:
https://www.youtube.com/watch?v=0_t1-uP4Q8Y
Betáp után van egy nagyobb tekercs, valószínűleg az aktív PFC, két nagyobb trafó a kettős táphoz, kisebbek a meghajtásban játszhatnak szerepet, gondolom.
FOR Gospower G0683-25013240A / 250W / 26.5V 8.1A / 53V 4A
-
-
válasz
Barret001
üzenetére
Mégegy tirisztor amivel egy ellentétesen feltöltött kondit sütsz rá fordított polaritással a fő tirisztorra. Így a tartóárama alá esik az átfolyó áram és kialszik.
Anno nem volt más megoldás, az első elektromos roller-féleségembe is így működött meg az összes régi tirisztoros targoncavezérlés is.
Probléma még hogy a segéd oltó tirisztor kondiját folyamatosan tölteni kell ezért kell egy picike áramkorlátos segédtáp is.
Sokkal jobban járnál egy igbt-vel vagy akár egy fettel. Azt századwattokkal faék egyszerűen tudod vezérelni. -
-
Egy ilyen Gospower GO-683 tápban mi a franc okozhatja, hogy az egyik 24V megvan, a másik 24 és 48 nincs?
Több optocsatoló van benne, szóval gondolom több visszacsatoló áramkör is, tehát ha nincs meg az egyik kimenet, akkor csak azt tilthatja...? -
-
Barret001
addikt
Lenne egy kérdésem.200V egyenáramot lehet tirisztorral kapcsolgatni? A bekapcsolás egyszerű,a kikapcsolás megoldható egyszerűen? kb 1000 wattról lenne szó
Az áramkör megszakítása nem opció,mert elektromos ív alakul ki... -
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi
üzenetére
Sima alu elkók is vannak ilyen külső megjelenéssel, és azok el is romalanak.
A polimer kondik brutális igénybevételt kibírnak, ha nincs alulméretezve akkor nem szokott tönkremenni, legalábbis értelmes idő alatt biztosan nem. Néhány kondi hibás tápot javítottam már úgy, hogy polimer kondit raktam bele, ezek mindegyike megy, lassan 10...15 éve. Szóval azért olyan nagyon nem kell aggódnod szerintem
Legalábbis akkor, ha biztos, hogy azok polimer kondik. A polimer kondik ESR-je sokkal kisebb mint a sima elkóké, és arányosan nagyobb áram-hullámosság elviselésére képesek. Mivel folyadék nincs benne, így nem fog kiszáradni sem. Tehát egy ESR méréssel, meg adatlappal való összehasonlítással eldönthető...
-
Igen ez az, nem találtam. Köszi!
Megnézem, ha elekadok jelentkezek.
Jelenleg transzformátort keresgélek a fiókokba, kéne vagy 6-800W. -
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Kezdek akkor felkészülni, az itthoni cuccaimba lassan 9 éve mennek step modulok amikbe ugyanilyen polimer kondik vannak.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
tordaitibi
üzenetére
Ha jól emlékszem a Rezonáns tápos cikkekben van ilyesmi. Jobb oldali menü fent, talán ebben: [link]
Ehhez ma két dolgot tudok hozzáfűzni:
- Egy barátomnak simán két fettel, a "skori konverter" tudott 12V -> 230V átalakítóként 1kW-ot stabilan, és a nagy áramokhoz képest egész jó hatásfokkal.
- Ma már léteznek olyan fetmeghajtók ahol az alsó és a felső oldal is teljesen leválasztott, így ezek is alkalmasak akár egy ilyen konverter meghajtásához, és sokkal gyorsabbak is mint az opto-fetmeghajtók. A Silabs meghajtói között érdemes körülnézni. -
válasz
tordaitibi
üzenetére
A gyáriak biztosan nem mennek tovább 10-15 évnél, mindenhol ezt hozzák elő hibának hogy kondik döglenek meg benne. Ez a típushibája a billnek. Több helyen néztem a gyárit mind ilyenek. [link] [link]
Elektrolit-nak írják mindenhol.Már megrendeltem a tantálokat, specben ugyan azt kivéve az 50v-osat mert az helyett 25v-osat vettem, elméletileg nem gond mert ez egy billentyűzet és nem indokolja semmi az 50v-osat. [link] [link]
Annyi extra még lesz hogy a vezérlőre valahogy rakok fel egy fémlapot hűtésnek ha elfér, pár helyen olvastam hogy a hőmérséklet is rásegít arra hogy kinyírja a kondikat. -
Kedves Topikgazda.
Hol van a weboldaladon a transzformátoros félhidas leírásgyűjtemény, amiben kifejted hogyan tesszük ide-oda a feteket meg kondenzátorokat, hogy meg lehet hajtani őket opto driverrel is stb?
A régi oldalon fennt volt, itt nem találom. -
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Azok polimer hibrid elkók.
Képesek az örökkévalóságig is működni középfrekin is.
Ha mégis úgy érzed cserélni kell, [pl. innen válogathatsz] -
Reggie0
félisten
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Az lehet, de ha ugyanolyan szarbol veszel egy 16V-os es egy 50V-os tipust, akkor az 50V-os fogja tovabb huzni 5V-on

Új hozzászólás Aktív témák
- Nem kilincselhet tovább a Tesla Kínában
- Gigabyte alaplap topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Elektromos cigaretta 🔞
- Robotporszívók
- Arc Raiders
- Nothing Phone (1) - nem semmi (2)
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Path of Exile 2
- További aktív témák...
- iPhone 17 ProMax (független, 3 év garancia)
- www.olcsogamerpc.hu - Intel i7-12700KF - RTX 3080 - 32GB RAM - 1TB SSD - Z alaplap
- Újszerű Sony PS4 500GB, 1db DUALSHOCK 4 kontrollerrel
- Új, felbontott Kingston FURY 24GB (1 modul) Renegade DDR5 8000MHz CL38 KF580C38RW-24 - 24 hó gari
- Honor 90 512GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- ÚJ Lenovo ThinkPad T16 Gen 4 - 16" WUXGA - Ultra 7 255U - 32GB - 1TB SSD - Win11 - 3 év garancia
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
- Dell Latitude 3310 13,3", Gold 5405U, 8GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Amennyiben a VS lábat a pirossal jelzett módon nem kötöm össze a két FET összekötött kimenetével, az alsó FET kapcsolgat, a zöld LED villog, de a piros folyamatosan ég és melegszik a felső FET. Ha a VS láb be van kötve a csomópontba, akkor a piros is villog és nem melegszik a FET. Tehát a kapcsolás tényleg működik, amennyiben szimmetrikusan van a kimenet terhelve mindkét tápvonal felöl. Ha nem teszek fogyasztót a kimenetr, vagy nem szimmetrikus a terhelés, akkor a FET nem fog rendesen kapcsolni, és tönkremegy.

Ofkorz alirol

Megépítettem, tettem elé egy kis értékű ellenállást biztosítéknak, de sajnos kivágja az ellenállást, mintha zárlat lenne, mikor ráadom a hálózatot.

ekkold