Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Adott egy Philips TV tápegysége. Kipukkadt egy kerámiakondenzátor valamint egy ellenállás a biztosítékon kívül. Biztosítékcsere esetén, bocs, ha hülyeséget írok, de gondolom, hogy az a rézfóliával árnyékolt tekercs valamilyen szűrőtranszformátor. Szóval ez a trafó szikrázik néha. Ez a trafó vajon így hasraütésszerűen mennyire lehet fontos? Láttam már, hogy pl olcsóbb PC-s tápegységekben nemes egyszerűséggel áthidalták ezt a trafót, persze nem tesz jót pl ha rádiót hallgatna az ember. Esetleg hasonlót honnan lehet kapni? Más kiszerelésben tudnék ilyet szerezni (PC tápból bontva), de sem a lábak távolsága sem a helyhiány miatt nem jó, de még a pontos értékeit se tudom, hogy mi lenne jó ide.
Szerintetek át kellene hidalni, vagy esetleg ferritgyűrűből és szigetelt kábelekből kellene barkácsolni oda valamit?A képek alapján még egyenirányítás előtt van a hibás tekercs, majd még utána van kötve egy újabb és ezután jön az egyenirányítás.
Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
válasz terapeuta007 #64909 üzenetére
Azért kell a füles erősítő, mert gyakran vonalszintű kimenetet használnak füles meghajtásához is és csoda, hogy nem bírja leadni a basszust az a nyomoronc "vég"fok, Egy tisztességes füleserősítőnek meg nagyon nagy a bemeneti ellenállása és nem cibálja meg úgy a lejátszót/hangkártyát mint egy kisebb ellenállású/impedanciájú cucc. De ehhez nem kell 1 Wattos cumó.
Az enyémre valaki? [link]
-
-
válasz terapeuta007 #64915 üzenetére
Inkább várom a különvéleményt
-
válasz didyman #64918 üzenetére
Van ott két ferritgyűrűs bizbasz (bocs, hogy helytelenül neveztem meg ), csak látszik a képen, melyiken van plusz árnyékolás. Amúgy az is a baj, hogy én sem láttam élőben, csak fotókon, lábadozik a haver és pont akkor vagyok én otthon amikor ő meg nem. Annyit tudok, hogy pl pc-s tápokban gyakran kihagyják ezeket a tekercseket, ezért gondoltam, legalább próbaképp át lehetne hidalni, hogy lássuk, működik-e amúgy a tápegység, csak mielőtt belefognánk ilyen műtétbe, jó lenne megtudakolni a hozzáértőktől, érdemes-e ennek az amputációnak/bypass-nak nekifogni?
PS:
Volt Philips márkaszervízben, ahol a panellel nem is foglalkoztak, működő cserepanelt meg nem tudtak adni. Szóval, mielőtt végleg kukázva lenne egy bazinagy tv, előtte még megpróbálnánk pár dolgot.[ Szerkesztve ]
-
válasz tordaitibi #64924 üzenetére
Az zavar, hogy két tekercs is van, az egyik a szikrázós, mögötte még egy. Ez valami precízen hangolt cucc lehet, de nem tudom, hogy csak a szigorúbb előírások teljesítése végett vagy esetleg van valami aktív szerepe is. Ugye az is a gond, hogy körülötte van pár diódaszerű, de szívem szerint az egyenirányító diódahídig kiváltanék mindent egy szűrős c14-es aljzattal, pl ilyennel: [link]
[ Szerkesztve ]
-
válasz tordaitibi #64928 üzenetére
Köszönöm a hozzászólásokat Így nagyobb önbizalommal merünk nekiesni, aztán majd látjuk, mint vak tehén
-
válasz didyman #64937 üzenetére
Az a baj, hogy hétvégente tud haladni a projekt, ami eddig elszállt biztosan:
a biztosíték,
az egyenirányítás és a pufferkondi után közvetlenül egy ellenállás, 0.1 ohm-os,
meg utána nem sokkal egy 100pF-es 1000 voltos kerámiakondi szétjött.
Próbáljuk a megtalált hibás alkatrészeket pótolni és úgy javítani, de mindenképpen azt javasoltam ezek alapján, hogy azt az első tekercset kapjuk ki, mert lehet az okozott károkat.[ Szerkesztve ]
-
-
-
Van egy LS21-es Logitech hangfalam. Nézegettem itt az erősítőjét. A régebbi verzióban a netes képek alapján van egy hagyományos erősítő IC a két szetelit hangfalnak és egy hasonló erősítő IC hűtőborda alatt a mélysugárzónak. Az enyémben viszont van egy 3. IC is a hátoldalon, ahol a nyák szigetek vannak, nagyító alapján HT66F13, ami egy AD flash MCU, ha jól értem egy AD átalakító és mikrovezérlő. [link]
Ezt minek rakhatták bele? Van körülötte egy halom SMD alkatrész, gondolom a tápfesz miatt is meg még ki tudja mi kell ennek. Kimérve a Vdd-t a földhöz, kap is 3.3V-t.Annyi még a különbség a régebbi verziókhoz képest, hogy ennek kapcsolóüzemű tápja van a trafó helyén, külön dobozolva, ezért nincs diódahíd a főpanelen és két nagy pufferkondi helyett csak egy kisebb meg egy nagyobb 1000uF-es kondi van bejövő tápnál.
[ Szerkesztve ]
-
válasz E.Kaufmann #65349 üzenetére
Az új majdnem ugyanaz, kivéve az SMD erdőt és az MCU-t.
Mi célt szolgálhat?Át szerettem volna kicsit építeni (kondicserék, 9V helyett 12V külső táp (elvileg az IC-k bírnák), plusz hűtés, bélés, szatelit cserék), de ez a része elbizonytalanított a nyáknak.
-
válasz Teasüti #65356 üzenetére
Én jobban örültem volna az egyszerűbb modellnek, mert nem akartam különféle tápokkal vesződni. Jönne egy 12V-s BT/MP3/Rádió modul hozzá távirányítóval.
A másik, hogy nagyon erőtlenek a satelitek. Nem pont az adott erősítő IC hanem egy vele kompatibilis IC adatlapján 470 mikrós kondikat írtak közvetlenül a hangszórók elé, de ebben csak 220mikrós van.
Igaz, nem is kell a basszust átvinni, mert az már le lett vágva és másik erősítőre küldve, de elvileg hozhat a középső tartományban valami pluszt, ha 220-as kondikat 470-re cserélem?Már másik topikban is ki lett beszélve, mit várok egy olcsó hangcucctól, de egy Creative P380-at közelítő jó lett volna.
[ Szerkesztve ]
-
-
-
-
válasz darvinya #65368 üzenetére
Esetleg relé helyett, hogy ne a tápfesz kanyarogjon már a távkapcs felé, de akkor is picit túllőttek a célon, ha csak erre lenne. Esetleg valami időzítővel megspékelve, de nem tudom, van-e értelme. Az se rémlik, hogy a távirányítón a LED csinált volna-e valamit, mert úgy néz ki, az is rá van kötve.
[ Szerkesztve ]
-
Sziasztok!
Adott egy Lidl/Parkside fúró csavarhúzó lítium akksival. Számla nincs meg, az akksi nem töltődik, fél év alatt amúgy sem kellett, de most két nap alatt nem bír a töltő áramot pumpálni belé. A töltő terhelés nélkül ad feszkót 13V körül, az akksiban van most 11,3 V, de komolyabban már nem lehet terhelni fúrásnál/csavarozásnál. Töltés közben a töltő piros LED halványan villog, a töltöttséget jelző LED meg halványan ég.
A töltő egy harmadik csatit használ az akksin, ha jól rémlik a +-os tápfesz csati mellett. Nem tudom, hogy a töltővel-lehet-e a gond, vagy az egyik cella feladta. Érdemes külön mérni a cellákat és a leggyengébbet cserélni, vagy mit érdemes egyáltalán otthoni körülmények között nézni? Cellám még lenne is, laptopból bontva.
Legrosszabb esetben azt néztem, hogy van olyan elektronika az ali-n, ami pont beférne az akksiba és van rajta jack csatlakozó a töltéshez 12V-ről.Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
-
válasz E.Kaufmann #70581 üzenetére
Kimértem a három cellát a sarkaiknál, 3,1, 3,4 valamint 4 voltosak. Ezek szerint kettő is beadta az unalmast?
-
válasz Gézengúz #70628 üzenetére
Én hiszek neked, hogy jók a cuccaid, de mi van, ha veszek 3 cellát és a töltő-dokkoló a gond, vagy épp a cella biztonsági áramköre, vagy mi a túró az a nyák az akksiban, ami még a hőmérsékletet is figyeli.
Csak azért gondoltam, hogy érdekes a feszkó, mert gondolom, terhelésnél sorba vannak kapcsolva és a gyártási szórásokat nem figyelve kb egyforma feszkóra kellett volna csökkenniük. Az is vicces, hogy összességében ha fél órát volt használva fél év alatt, igaz addig remekül ment, és már behalt az akksi.
[ Szerkesztve ]
-
Ha már melegtakony. Mennyire használható kiöntőanyagnak?
Egy kicsi 1000 Ft-s DC-DC tápot szeretnék feszültségbeállítás után (potis, 12V -> 18-57V közé kellene egy miki AP-hoz) egy kis flexibilis OBO dobozba betenni és kiönteni. Nézegettem, hogy ennyihez vagy veszek vödörnyi gyantát, vagy szórakozok több tubus Patexx kétkomponensűvel. De egyik sem olcsó megoldás.
3A-s nak van hírdetve a táp, 2A felett hűtés ajánlott az IC adatlapján, én viszont jó ha 500mA@28V-vel terhelném, ezért talán a hő se lenne akkora gond.Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
-
válasz fatpingvin #91671 üzenetére
Értem én, hogy a rádióban is viaszozták a KF tekercseket, de jobb szeretnék valami szilárdabbat, hőállóbbat. Szívem szerint kiönteném műgyantával, mint egy C64 tápot, de a pénzt is sajnálom rá, meg emlékszem amikor egy hangszórót műgyantáztam. Két hétig nem lehetett velük egy légtérben maradni.
Ha meg a melegragasztó is kezd olvadni, akkor már nagy a baj, rúd meg úgy is van otthon egy halomLe az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
válasz lanszelot #91683 üzenetére
Rapoo-hoz van program, azt lehet párosítani, másik Rapoo-hoz. Logitech Unifi vagy mi dettó, másik Unifi eszközre. Amúgy ezek biztonságával kapcsolatban van sok hack a neten (azt bizonyítandó, hogy mennyire vackok még a márkásak is)
-
válasz Reggie0 #91711 üzenetére
Amcsiknál úgy láttam pár videón, hogy a rizikósabb helyeken (fürdőszoba, konyha) benne van a konnektorban (GFCI/DzsiEfSzíÁj).
Maszek kérdés:
Meglévő villanykapcsolókat hogy lehetne "gyerekbiztossá" tenni? Sajnos már eléri és kapcsolgatja csak nem nagyon beszél. Bár ért dolgokat, de nem is igazán szófogadó. Nem nevelési tanácsot kérnék, mielőtt még egy trollhangulatú egyén idejönne.Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
válasz ViZion #91713 üzenetére
Nem a fogyasztás a baj, egyik helyen a legújabb szabvány szerint is A energiaosztályú Philips körték vannak. Ha nem vagyunk otthon lesz.rom, a NAS többet eszik, mint az összes világítás. Inkább zavaró a fény ha épp nincs szükség rá, de világít onnan is, ahonnan nem kellene. Meg éjszaka ha felkapcsolja, az se jó.
Azt nézem még, ha lenne egy kisebb kulcsos doboz kivágható hátlappal, elé lehetne tenni a kapcsolónak. Csak ami műanyag, az ormótlan (legalább is, amit találtam az minimum 20X30cm) fémet meg nem tudok szépen megmunkálni otthon (műanyagot se , de inkább azt faragom)
Kicsi még, csak magas, meg mint mondtam beszéd elmaradt . Megint más a 10 éves Pistikét nyakonverni, ha kicsúzlizta a szomszéd ablakot...
[ Szerkesztve ]
-
Pedagógiai tanácsokat nem kérek!!! Nem ismeritek a pontos helyzetet és nem is akarom jobban kibeszélni! Kérem tiszteletben tartani!
Ha valaki tud ajánlani nem túl drága módszert a kapcsoló felől megközelítve, azt szívesen fogadom. Köszönöm!Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
Én a Shelly cuccait nézegettem az előbb, mert van amelyik elférne esetleg egy a kapcsoló feletti lévő kötődobozban, ahol van nullvezető is, valamint az egyik leírásban volt olyan típus, ami a fizikai gombokat is kezeli, de App-ból letiltható módon.
Minőségben melyik ajánlott? Mindkét gyártónak kell felhő is vagy (W)LAN-ról is mennek internet kiesése esetén?Reggie0:
A te gyerekednél bevált?
Inkább lenne szimpibb, ha már villany okosítás, olyan módszer, amit el tudok rejteni.[ Szerkesztve ]
-
válasz Audience #91723 üzenetére
Szerintem ezen az úton indulok el, és pont van is egy behajtandó tartozásom, akinek van villanyos szakija (nem mintha nem lenne meg hozzá a tudásom, igaz, főleg elméleti, de ha van mód egy potya villanyszerelőre, csináltasd meg vele )
-
-
-
válasz E.Kaufmann #91724 üzenetére
Amíg nem történik meg az okosrelék beszerelése, átmenetileg jó a széles szövetszálas "dáktép" jellegű ragasztószalag is estére, csak macera leszedni.
-
válasz User_2 #91760 üzenetére
Ha garanciális, próbáld meg gariztatni, hisz zavaró hangja van. Hátha. Én meg pl sípoló Sirtec tápot eladtam, mert az én konfigommal sípolt, ha pl nem volt benne egy bizonyos HDD, akkor semmi hangja nem volt. A vevő tudta, nála nem sípolt.
[ Szerkesztve ]
-
-
-
válasz fatpingvin #91785 üzenetére
Mekkora a fogyasztás?
Én pont most barkácsoltam ilyesmivel, mert szerettem volna 1 db 12V-s tápról megoldani több eszköz táplálását sok kis dugasztáp helyett, de az egyiknek (Mikrotik cAP AC) minimum 18 V kellett. Most tesztelem egy másik Mikrotikkel, arról netezek most
Biztos ami biztos a betáp oldalon kapott egy lengő biztosítéktartót 5A gyorsbiztosítékkal, meg a be és kimeneten két 100 nanós kerámiakondit, mert valamelyik videóban, mikor oszcilloszkóppal néztek ilyeneket, nem volt túl szép kimenetük, de ők is kis kerámiakondival sokat csökkentettek a zajosságán.Ja és ahogy elvárható volt a potin beállítva a kimeneti feszültséget, stabilan tartotta a beállított szinten akár 9 akár 12 V-s dugasztápról hajtottam. Vannak nagyobb teljesítményű modulok is.
Én ilyenbe csomagoltam: [link]
[ Szerkesztve ]
-
válasz fatpingvin #91787 üzenetére
Én biztos nem cseszerinteném szét a tápot, PC-n belül meg esetleg egy megfelelő légáramba téve még a hűtés is meg van oldva.
-
Féloff: Milyen cég ez a Mixvill? Szerettem volna ipari tápegységet rendelni tőlük, de az oldalukon utánvét még boltban személyes átvételnél se volt lehetséges, csak ajánlatkérésnél tudtam megadni. Ajánlatban viszont már előre utalással kaptam. Visszaírtam nekik, hogy bolti átvételnél sincs-e mód utánvétre. Erre egy hete nem sikerült válaszolniuk. Telefonon sem érhetőek el, de ilyet tapasztaltam már más működő webshopoknál is, hogy csak Emil.
-
válasz PROTRON #91836 üzenetére
Na pont ez az, a franc tudja, bent van-e az eszköz, potyára meg nem mennék, nem a szomszédban vannak, telefon hiányában meg készletinfó sincs. Sajnos túl jó a bruttó áruk, de próbáltam máshonnan is, csak az meg késik. A végén az lesz, hogy sajnos 5-7 ezret rá kell tennem és megrendelem olyan helyről, ahonnan biztosan hozzák
-
válasz Dr. Szilikát #91838 üzenetére
Nekem olyan harmadik féle (ID érintkező nélküli) PS akksim ment tönkre, ami egy újkorában 10ezer Ft-s fúró-csavarozónak volt része. Kiberheltem a belsejét csak az érintkezőket meghagyva, összekötöttem 1,5 mm-es erű kábellel egy kis 12V 4Ah ólomakksival. Ronda és picit macerásabb, de legalább működik
Nem is tudom, egyáltalán kompatibilis-e a fúró ezzel az új "standardizált" akkuval és elég, ha ahhoz való töltőt veszek, ha megint szeretném gyári módon használniLe az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
-
válasz PROTRON #91836 üzenetére
Idő közben egy miskolci bolt kiszállította, úgy néz ki, működik is, viszont rendeltem mellé egy ónszippantót is (ha már rendelek és szállítási díj, akkor pár apróságot/fogyóeszközt is mellérendelek ilyenkor), a legolcsóbbnál eggyel drágábbat választottam. Hát az nem törötten érkezett?
Az az érdekes, hogy ez még a gyárban törhetett el, a csomagolás ép volt, és egybetartotta a buborékfólia, mikor kibontottam, azt hittem, csak nincs rátekerve a hegye. Francokat, el volt törve a menet nyaka...Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
Sziasztok!
Néznék valami megbízható 7/24-es használatra szánt 12V->5V tápmodulokat, és elém ugrott az UBEC kifejezés. Ahogy néztem, drónokba szánt modulok, hogy a motorok ne zavarják a rádiós részek táplálását és állítólag jó hatásfokúak, valamint SBC tematikájú webshopokban is árulják. Ezek tényleg jók lehetnek állandó használatra max 1A terhelés mellett (papíron 3A-tól indulnak, de hiszi a piszi)?Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
Neked melyik mostanában kapható step-down konverter lenne szimpatikus, vagy mire figyeljek, hogy olyat válasszak, aminek a kimenetén nagy valószínűséggel sosem fog megjelenni a bemeneti tápfeszültég?
Buck konverterrel bátrabb voltam, vettem, ami szembe jött és papíron 3X több teljesítményt tudott, mint ami kellett, mert eleve a cucc, amihez használom, 24-57V között mindent elvisel és én csak 12V-ból csináltam 24-et valamint a konverter se tud elvileg 40V-nél többet, úgy voltam vele, max a táp pukkan el, és még került elé egy biztosíték is.Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
-
válasz dvdbackuper #93714 üzenetére
Ha-ha-ha. Nem fűteni szeretnék...
Attól, hogy eltévesztettem egy francos nevet, attól még nem kioktatást vagy lenézést kérnék, de úgy látom, megyünk a HUP színvonala felé...[ Szerkesztve ]
-
-
válasz tordaitibi #93797 üzenetére
Csajozásnál se számít, ha komolyat keresel. Van az a mondása a hölgyeknek, hogy az autód és a tudodmidet ne mutogasd. Ha eljön az ideje, majd beleülnek mindkettőbe
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest