Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Atis45
üzenetére
az oke hogy fenyero szabalyozott, csak nem mindegy mikent. a pwm valojaban egy adott frekvencian kitoltessel szabalyozza a fenyerot (ahogy fent irtak mar) de valojaban a fenyero allando csak a villanasok hossza valtozo.
az emberi szemet (v inkabb agyat) nem vagy nem annyira zavarja, de ahogy a kutyak is allitolag allokep sorozatnak latjak a tv kepet ugy lehet hogy a halakat is zavarja.
mondjuk ha neked az osszes otthoni vilagitasod 5 hz-en menne, es meg a szemedet se tudnad becsukni, hamar bediliznel tole. lehet a halaknak ez a pwm ugyanilyen zavaro, nekunk meg nem. nem tudom.
az hogy a kinaiak a legolcsobb modon gyartanak ilyet es ezert mindenki ilyet vesz attol meg lehet hogy nem jo a halaknak. de nem tudom, csak ilyen otletborze. lehet a folyamtos ingerles es stresz nem tesz jot nekik. nekem is volt regen halam, de sima izzot hasznaltunk, az egyben futott is valamennyit. -
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Atis45
üzenetére
Ezek a kis dobozkák, zsugorcsőbe rejtett kis elektronikák PWM-esek szoktak lenni akkor is, ha elfelejtik említeni.
A feszültség (pl. 12 V) lineáris szabályzása több problémát felvet. Soros 3 db-os szakaszok vannak + ellenállás, így kap 12 V-ot paralel. Mivel a nyitófeszültségek nem teljesen egyformák, 9-8-7 V, ahogy haladunk lefelé, halványul a szalag, de egyenlőtlenül.
Továbbá az áram csökkenésével a fehér LED színhőmérséklete melegebb irányba tolódik, ez szemre is nagyon jól látható, még azon TV-k esetében is, ahol beavatkozással csökkentem az áramgenerátor áramát. (A menüben a háttérfény állítása az adott áramot PWM-szaggatja, de a csúcsáramot egy áramgenerátor korlátozza.)
PWM-szabályzás ilyen mellékhatást nem okoz, mivel a csúcsáram nem változik, csak szaggatásra kerül, amire ezek a LED-ek így reagálnak.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Atis45
üzenetére
Ne az árúháznál nézd, hanem a gyártónál. Ha meg nincs gyártói adatlap, akkor nem is érdemes megvenni. A Meanwell viszont mindenhez is gyárt tápot és van mindhez ilyen szép PDF, amit linkeltem.

Amúgy is AC/DC tápnál nem mennék gyártóban alájuk.tordaitibi: Lehet szünetmentesről járatná, az meg nem feltétlen komálja az áramlöketeket.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
Atis45
üzenetére
Nem csak az a bajod, hogy adott PWM vezérlőnek túl alacsony a frekvenciája? Bár olvastam monitornál is valami analóg szabályzást, de LED fényerőt pontosan változtatni PWM-mel a legkönnyebb.
Viszont az alábbi tápra azt írták egy fórumban, hogy PWM helyett használható, bár a vezérlőjel és a belső felépítés PWM, a kimenet konstans, nem direktbe PWM. [link] [link] -
Szirtimorc
senior tag
válasz
Atis45
üzenetére
Kicsit leegyszerűsítve: ha led folyamatosan világít, az a 100% fényerő, amikor meg nem világit, a 0%. Na most ha ezt a két állapotot gyorsan váltogatod, akkor az átveri a szemet. Tehát ha az idő 50%-ban világít illetve sötét, akkor az fél fényerőnek lehet érzékelni. Itt a villogtatás sűrűsége a lényeg, mert az állati szem sokkal érzékenyebb, a rovarok (ha jó emlékszem) még a másodpercenkénti 5000-es váltást is érzékelik. Sok ember szeme ezért nem bírja a led fényt, mert az olcsóbbaknak alacsony a villogtatási frekvenciája, és az fejfájdító is lehet, még ha maga a villogás nem is látszik. A halak szeméről fogalmam sincs, viszont szegények nem tudják ugye becsukni...
-
Szirtimorc
senior tag
válasz
Atis45
üzenetére
A PWM-es fényerőszabályzás nem vadítja meg a halakat? Illetve a helyes színvisszaadás is szempont?
Egy helyre csináltam bútorvilágítást, az ügyfél vette a led cuccokat, és meglepően jó volt.
Gyakorlatilag 1-2%-ra is le lehetett dimmelni a szalagot (azt hiszem Tuya alapon megy) és ott sem látszott semmi vibrálás. Cob ledes alapú volt a szalag. -
atesss
addikt
válasz
Atis45
üzenetére
Hát igen, a dimmeren még a két végállást se jelölik, nem hogy skála lenne rajta...
De a PWM kitöltési tényezőjét manapság már sok olcsóbb vagy közepes multiméter is tudja mérni.
Ha PWM-el dimmelsz, akkor ott elég pontos lesz az arány. Műszerrel mérve 50%-ra állított kitöltési tényező, az 50%-a lesz a max. fényerőnek.
(Mondjuk 20% kitöltési tényező alatt már lehet nem annyira, de az amúgy sem életszerű hogy tartósan úgy menjen, mert akkor nagyon túlméretezted a ledszalagot.)Ellenben ha a 230V-os oldalon mérsz (az okos-konnektorral), az vezethet félre annyiban, hogy a tápegység hatásfoka kisebb teljesítményen jelentősen romlik. Típus függő is, de pl. egy olcsó perforált fémházas led-táp szerintem elég rossz lehet ebből a szempontból.
Ja és a ledszalagra írt teljesítmény sok esetben nagyon nem egyezik a valós felvett teljesítményével (még pontos 12V tápfeszültséggel sem). Nyilván az olcsóbbakra írnak nagyobb számot...Ha pontos fogyasztási értéket akarnál, a DC 12V-os (vagy 24V-os) ágon kéne mérni, és ha jól sejtem ott is ajánlott lenne egy TrueRMS multiméter-el (de ezt majd a többiek véleményezik, nem tudom biztosan a PWM mennyire zavarja egy sima multiméter mérő-egyenirányítását).
Ráadásul amúgy a konnektoros fogyasztásmérő sem vagyok biztos benne hogy a kis teljesítményeket pontosan méri a 230V AC-n. -
válasz
Atis45
üzenetére
Hát ennyire nem kell túlgondolni...
4000 Lumen, de nézd meg, h az hány Watt, nem biztos, h 40 W. Tápot ehhezz válassz, elvileg a tervezett 60 W jó. LED-ből esetleg kültérit, ne a beltéri dekort, vagy van kifejezetten akváriumokhoz, növényes biztosan (de enyi fénnyel ez sügeres vagy harcsás lesz sztem). Wattmérő nem kell, kb feléig dimmeled, 'oszt hogy az 20 vagy 25 Lumen az mindegy. Kemény műanyag az jó, páralecsapódás miatt valami olyan dőléssel, h ne a szőnyegre csöpögjön. Ötletek. -
-
And
veterán
válasz
Atis45
üzenetére
Mivel a ledek fényárama (a "lumen érték") a nyitóirányú áramukkal közel lineárisan változik, a nyitófeszültségük pedig nagyjából állandó, félteljesítményű lineáris meghajtás fele fényáramot eredményez. Nagy meredekségű PWM-meghajtásnál ez fokozottan igaz, mert annál nincs köztes állapot, csak kellően gyors ki/be kapcsolgatás.
-
válasz
Atis45
üzenetére
Üdv!
Úgy általánosságban az akku kapacitása nem befolyásolja a működést, persze a nagyobb kapacitás tovább működteti, tovább is tart feltölteni. Ami fizikailag belefér, abból a legnagyobbat igazából bele szabad tenni, de ezek tudtommal eléggé ki vannak centizve, és a nagyobb kapacitás (már ha kapható) nagyobb méretű is lesz.
A feszültség stimmeljen, illetve (bár ez adja magát, mert gondolom Li-Ion akku) a típusa is, és ha fix helye van neki, a polaritás véletlenül se legyen fordítva rajta!
Új hozzászólás Aktív témák
- Keressek intel i7-i9!!
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i7-1185G7 4Mag 16GB/1TB FHD IPS
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i7-1185G7 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- Dell PowerEdge T110 II PC, Xeon E3-1220 v2 CPU, 32 GB DDR3 RAM, 2 x 1 TB SAS HDD
- Lenovo Tab M10 HD 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Thinkpad P52s workstation: Core i7 8650U, 32GB RAM, P500 2 GB VGA, új kijelző és akkumulátorok
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 500GB SSD RX 6800 16GB Zalman Z1 PLUS Cooler Master 750W
- Samsung Galaxy S23 / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Eladó Apple iPhone 14 Pro Max 128GB / 12 hó jótállás
- Nuki Smart KeyPad 1 okos zár kiegészítő
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

ekkold