Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#49601) akovacs688 válasza krealon (#49599) üzenetére


akovacs688
csendes tag

Kicsit megrázogattam a HDD-t körkörös mozdulatokkal, már úgy is mindegy alapon. Ezután hallottam, ahogy megmozdult a fej és újra működik! :DD
A HDD sentinel 100/100-nak látja. :Y
[kép]
Köszönet még 1X a diagnosztikáért! :)

(#49602) Keem1


Keem1
addikt

Volt ez a problémám.

Időközben már beszereztem a diszk utódját, azonban még adott ez a hibás HDD, 1056 db hibás szektorral. Fogalmam sincs, ez mekkora adatterületet jelent, de a példa kedvéért legyen 50 GB. Nem lehet alacsony szinten ezt az 1056 db szektort inaktívvá tenni? Tehát mondjuk az oprendszer számára láthatatlan legyen, az eszköz ne akarjon az így letiltott szektorokra írni. Adott ugye ez a rengeteg tárterület (1 TB), amiből elveszett valamennyi, de ugye van még ami ép. Fontos adatot már nem bíznék rá, de ami nem fontos? Pl. átmenetileg tárolni valamit, ha hirtelen hurcolni kéne fájlokat, esetleg teszt rendszernek, linux gyakorláshoz, stb. Csak ne érje el semmi a halott részeket. Ja, és nem fog állandóan menni a gépben, már szépen kiszereltem, csak most még a nyitott házból lóg ki a SATA adat és tápkábel. Valamit kezdenék vele. Papírnehezéknek túl nagy, kidobni nem akarom, mert ahhoz túl fontos és személyes adatok voltak rajta korábban.

Lehet ilyet? :R

[ Szerkesztve ]

(#49603) Laci2277


Laci2277
senior tag

Sziasztok!

Az mitől lehet, hogy a hdd-re(6tb) írt adatok egy másik gépbe rakva törlődnek. Rendszer win10 mindkét gépen, x99 chipsetes gépen másolom rá az adatokat, viszont régebbi x48 vagy x58 chipsetes gépen áll elő a probléma. Vagyis úgy, hogy a windows hibát talál a meghajtón és miután javította már üres is a winyó. :F

(#49604) Doky586 válasza Laci2277 (#49603) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Gondolom user error. Egyik elfelejti tiltani a gyorsindítást és úgy veszi ki, másik rányom a javításra..

[ Szerkesztve ]

(#49605) Laci2277 válasza Doky586 (#49604) üzenetére


Laci2277
senior tag

Ez a gyorsindítás hatással van akkor is, amikor egy héttel ezelőtti másolt adatok tűnnek el a meghajtóról ilyen formában? Vagyis jó pár újraindítás történt a másolás óta.

(#49606) King Unique válasza Laci2277 (#49603) üzenetére


King Unique
titán

Ha mindkét Windows 10-nél be van kapcsolva a gyorsindítás (fast startup) és úgy állítod le a rendszert, mert utána rakod át a másik gépbe a HDD-t, akkor nálad is az a probléma, amiről nemrég volt szó. Az pedig nem meglepő, hogy ha ilyen állapotban ráküldöd a CHKDSK-t, akkor az csak tovább ront a helyzeten.

[ Szerkesztve ]

(#49607) Cingáriusz


Cingáriusz
őstag

Sziasztok!

Birtokomba került egy Hitachi HDD, ami a paraméterei szerint 1TB-os kéne legyen, mégis a lemezkezelő és a Partition Magic is 250GB-osnak látja és formázza. Egyébként HD Sentinel szerint 100/100-as a winyó.

P/N: 0F10999
MCL: JPT3CB
S/N: N13NRW5L

H7210CA30
7200Rpm
2014 januári gyártás.

Utána néztem sorozatszám alapján, és a gyártói oldal szerint is 1TB-os kéne legyen.

Valami ötlet?

(#49608) krealon válasza akovacs688 (#49601) üzenetére


krealon
veterán

"Kicsit megrázogattam a HDD-t körkörös mozdulatokkal, már úgy is mindegy alapon. Ezután hallottam, ahogy megmozdult a fej és újra működik"

Csak ovatosan az ujjongassal!
A letapadt fej felszakadasakor, nagy valoszinuseggel a feluletrol / fejrol reszecskek szabadulnak el, amik smirglikent, elobb-utobb tonkreteszik a feluletet.
Ha egy HDD egyszer hibazott, akkor arra tobbet fontos adatot nem szabad bizni.

(#49609) bot1978 válasza liksoft (#49446) üzenetére


bot1978
senior tag

Nagyon köszönöm linksoft.

Ugyan a Seagate egy másik PC volt egy másik táppal, de értékes tanácsnak bizonyult a tápcsere. Amióta kicseréltem a vonatkozó konfigurációban a 430W-os tápot egy 280W-os tápra nem kattog a 6TB-os WD purple.
Sajnos nem márka vagy teljesítményfüggően, de valóban létezik ez a tápegység hiba, ami csak a HDD kattogásában tükröződik nálam szembetűnően. Hittem is meg nem is, de igazad volt. A gép ne fagyott le, nem indult újra a hibás táppal mégis a táp volt a hibás. Már eleget vártam, hogy biztos legyen

Az utóbbi 10 évben senki nem tudott nekem PC üzemeltetéssel kapcsolatos témában hasznos újat mondani. Kincs az ilyen ember.
Nagyon köszönöm a tanácsot! Remélem megbecsülnek. :R

(#49610) akovacs688 válasza krealon (#49608) üzenetére


akovacs688
csendes tag

Köszönöm szépen a gondos figyelmeztetést, megfogadom a jó tanácsot! :R :K

(#49611) frankstork


frankstork
aktív tag

Sziasztok.
Hordozható WD vinyónk (wd5000lmvw) egyszer csak nem akart kapcsolódni. Sem laptop, se pc.
Szetszedtem, gondoltam rádugom direktben hátha...
Természetesen öngól, mert nem egy sima sata-s lemez van benne, hanem cél hardver... Innentől milyen megoldás jöhet szóba? Linux esetleg, vagy keressek egy ugyanilyen hdd-t panelcserére? Jó lenne leszedni a tartalmát...

(#49612) krealon válasza frankstork (#49611) üzenetére


krealon
veterán

Forintositsd a mentendo adatok arat, es ha tobb, mint az adatmentes, akkor vidd adatmento ceghez, kulonben dobd a kukaba, mert otthoni modszerekkel (elektronikacsere, szetszedes) nem javithato.

Liksoft (az adatmentes topik gazdaja) n+1 -szer leirta mar, hogy a gyartok az elekronikat gyari szam alapjan hozzarendelik a mechanikahoz, igy az egyszeru panelcsere nem hoz megoldast. :R
De ha nem hiszed, probald ki, es szamolj be a vegeredmenyrol.

(#49613) frankstork válasza krealon (#49612) üzenetére


frankstork
aktív tag

Nem kételkedek az igazadban, régebben működött, de az 10+ éve volt, és gondolom az is csak szerencsés eset volt.
Köszönöm a választ! :)

(#49614) King Unique válasza frankstork (#49611) üzenetére


King Unique
titán

A WD egyes 2,5"-os külső merevlemezeinél eleve a képeken látható integrált USB-s megoldás van, ezért nem lehet őket SATA-n csatlakoztatni. Max. esetleg egy ilyen átalakítás után. Viszont az egyrészt macerás, másrészt csak hozzáértőnek javasolt elvégezni! Ha a SATA-USB átalakító egység, illetve a panel ment tönkre, akkor ezeknél annak cseréje bizonyos esetekben elvileg opció lehet. Tele van a net különféle leírásokkal, sőt akár videókkal is, amelyek ezt részletezik (példák). Viszont ezt házilag kivitelezni megint macerás, kellő szakértelmet igényel, megfelelő donort kell szerezni hozzá stb. Bár volt olyan tag itt a fórumon, akinek végül sikerült megoldania és hozzáférni az adatokhoz (példa).

A másik és az eredmény szempontjából biztosabb megoldás pedig nyilván az, amit már javasoltak. Vagyis elvinni adatmentéses céghez és ott leadni, már ha megér annyit. Azon témával viszont már az adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez topik foglalkozik.

[ Szerkesztve ]

(#49615) MATEBALAZSBP


MATEBALAZSBP
újonc

Sziasztok,

Toshiba 3TB Canvio külső merevlemezem és Asus AS400 1TB külső merevlemezeim-et nem olvassa sem a TV-m, sem pedig a Popcorn Hour. Mac-es gépen használom őket és próbáltam mind a Journaled és a NTFS formátummal is. Sokszor azt tapasztalom mintha kontaktos, csatlakozási hiba merülne fel, mivel ide-oda mozgatással és helyezéssel nem kattog, hanem dolgozik a merevlemez.
Emellett a NTSF formátumú pendrive-omat simán olvassa a Popcorn.

A Tv-m ha beolvas valamit nagyon ritkán, akkor nem jeleniti meg a mappákban a video fájlokat lejátszásra, vagy épp a Gopro videókat sem. Ezért lett a Popcorn.

Lenne ötletetek?
Firmware?Vagy valami más? Hdd hiba?

Sok keserves próbálkozással teli órám van a megoldás megkeresésére, ugyhogy nagy hasznát venném a segítségnek!

Nagyon Köszönöm :)

https://kulso-merevlemez.arukereso.hu/asus/as400-1tb-p229194169/
https://kulso-merevlemez.arukereso.hu/toshiba/canvio-basics-2-5-3tb-5400rpm-usb-3-0-hdtb330ek3ca-p291420933/
https://www.sony.hu/electronics/support/televisions-projectors-lcd-tvs/kdl-49we750

[ Szerkesztve ]

(#49616) MATEBALAZSBP válasza MATEBALAZSBP (#49615) üzenetére


MATEBALAZSBP
újonc

A tápellátás megoldotta a csatlakozási problémát, viszont azt sajnos még mindig nem tudom, hogy a TV-n miért csak az pendrive és annak tartalma jelenik meg kizárólag, a HDD-k nem.

Köszönöm a segítséget.

[ Szerkesztve ]

(#49617) pjen válasza MATEBALAZSBP (#49616) üzenetére


pjen
félisten

Szia,ha van 2 USB a Tv-n próbáld a HDD-t Y kábellel,vagy aktív hubbal.Sajnos az én amikóm sem látja simán a vinyót.

(#49618) King Unique válasza MATEBALAZSBP (#49615) üzenetére


King Unique
titán

"Toshiba 3TB Canvio külső merevlemezem"

Annál milyen partíciós séma van, illetve milyen a másiknál? Mert ha AF 512e alapon GPT, akkor azt a tv és társai ilyen téren buta készülékek még 2018-ban sem feltétlen kezelik... Némelyik továbbra is csak az MBR-t ismeri...

"próbáltam mind a Journaled és a NTFS formátummal is"

A HFS+/HFS+J az ilyen készülékeknél általában eleve felejtős... A legtöbb rendszerint csak a FAT16/32 és az NTFS fájlrendszereket kezeli. De egy komolyabb médialejátszónál már lehet akár egyéb fájlrendszer is támogatott.

"Sokszor azt tapasztalom mintha kontaktos, csatlakozási hiba merülne fel"

Ha USB-n csatlakozási, illetve érintkezése probléma van, akkor azt nyilván rendezni kellene. Vagyis kipróbálni az eszközöket másik USB-portban, vagy szükség esetén akár másik USB-kábellel is.

"A tápellátás megoldotta a csatlakozási problémát"

Más az előbbi és más az utóbbi. Ha 2,5"-os külső HDD-kről van szó, akkor eleve fontos a stabil tápellátás. Vagyis, hogy a készülékeken lehetőleg "HDD 5V 1A" jelölésű porthoz, vagy akár USB 3.0 porthoz legyenek csatlakoztatva. Ha csak USB 2.0 portok vannak rajtuk, akkor kiegészítő tápellátás javasolt Y-kábellel, vagy szükség esetén akár külső tápellátás (pl. aktív USB-hub) javasolt.

"nem jeleniti meg a mappákban a video fájlokat lejátszásra"

Nem derült ki, hogy milyen formátumokat támogatnak és képesek lejátszani. De ha valami olyan van a külső merevlemezeken, amit nem, akkor nem meglepő a jelenség... Illetve akkor sem, ha az előbbiek az oka.

Egyébként meg első körben azt kellene letesztelni, hogy a külső HDD-k PC-n Windowszal és Macen macOS-szel működnek-e rendesen. Ha igen, akkor nincs miről beszélni, mert nyilván nem az eszközök hibásak. Ez esetben egyértelműen a buta tv és a médialejátszó a gyenge láncszem, ami az ilyeneknél amúgy sem annyira meglepő... Viszont ez esetben már a TV & Audió téma megfelelő topikjában kellene inkább érdeklődni!

[ Szerkesztve ]

(#49619) biker


biker
nagyúr

Miért szar a WD RED?
Elnézést, szar a cím, de elegem van. És tanácstalan vagyok.
Anno hittem benne, hogy az egyik legjobb választás NAS-ba, Synology-k. Aztán vettem kollégámnak 2db 6TB disket meg egy 216-ot, az egyik HDD DOA volt. csere.
Rá egy hétre az én egyik 1hónapos 4TB redem kezdett bad sectorozni a 216+II-ben, azt cserélték gariban. Persze előbb vehettem egy másik disket, ne maradjak egy lemezzel kockázatosan a nasban, most az a backup disk. (a nas backupja)
Erre fel most kezdi dobálni a bad sectorokat a másfél éves cserélt WD RED is.

Ennyire felhígult ez is? Mit javasoltok NAS-ba? Seagate Ironwolf?

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#49620) King Unique válasza biker (#49619) üzenetére


King Unique
titán

Pont nem olyan régen volt arról szó bővebben, hogy a kiszállítás, illetve ott a megfelelő csomagolás is fontos. Ha az eleve nem stimmel, akkor nem meglepő, hogy idő előtt megy tönkre még egy alapvetően jónak mondott HDD is. Ettől függetlenül persze lehet az akár gyári hibás, vagy a sorozat esetleges "felhígulása" miatt kissé gyengébb minőségű, de az előbbi ok is vastagon közrejátszhat a problémánál. Na meg a megfelelő használat (pl. tápellátás, hűtés, fizikai behatások kerülése) is nyilván fontos, mert ha az megint nem stimmel, akkor eleve élettartam-rövidítő tényező lehet. Arról meg már nem is beszélve, hogy egyes helyeken ki tudja mit árulnak, honnan szerzik be a cuccot, meg éppen nem-e egy másik vásárló által már okkal visszaküldött terméket adják el újra stb... Szóval jelen esetben nem feltétlen a gyártó és az adott merevlemezsorozat a feltétlen szar, hanem lehetnek úgymond zavaró tényezők.

Egyébként meg van "Milyen merevlemezt vegyek?" topik, az ügyben már ott kellene érdeklődni. Vagy akár csak elolvasni a topik összefoglalóját az ajánlott sorozatokra és modellekre vonatkozóan.

[ Szerkesztve ]

(#49621) biker válasza King Unique (#49620) üzenetére


biker
nagyúr

köszi
Ott az 5év garit ki vette és honnan? A WD red és Ironwolf is 3 év mindenhol...

Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |

(#49622) King Unique válasza biker (#49621) üzenetére


King Unique
titán

Hol, a másik topik összefoglalójában? Valósak az ott leírtak, mert a Red és IronWolf Pro sorozatokra van 5 év gyártói garancia, a "simákra" viszont csak 3 év.

(#49623) AxBattler


AxBattler
félisten

Üdv!

Külső USB3-SATA átalakítóval, illetve USB3-as külső bracket-tel szeretnék 2.5"-os SSD-t, HDD-t a gépre kötni, de csak a HDsentinel látja, illetve az eszközkezelőben jelenik meg, de Windows Intézőben nem látom a meghajtót.
Gondolom BIOS-ban kellene valamit engedélyeznem, de nem jöttem rá, hogy hol/mit - sajnos az újabb frissítések eléggé megváltoztatták a felületét.

Gigabyte GA-H110N alaplap, manual

Mit piszkáljak meg, van tippetek? :F

[ Szerkesztve ]

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#49624) AxBattler válasza AxBattler (#49623) üzenetére


AxBattler
félisten

Lehet, hogy váltanom is kellene a csájníz dobozról egy ilyenre:
Raidsonic ICY BOX IB-223U3a-B

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#49625) King Unique válasza AxBattler (#49623) üzenetére


King Unique
titán

"de csak a HDsentinel látja, illetve az eszközkezelőben jelenik meg, de Windows Intézőben nem látom a meghajtót."

Többször volt már arról szó ebben és más topikokban is, hogy Windowson ilyenkor az eszközkezelőt és a lemezkezelőt kell nézni! Az "intéző" (fájlkezelő) kissé félrevezető, mert ott kizárólag csak a meghajtóbetűjellel rendelkező kötetek, illetve meghajtók jelennek meg.

Tehát megnyitod szépen a lemezkezelőt és megnézed, hogy ott mi a helyzet. Ha nincsen a kötetnek meghajtóbetűjele, akkor értelemszerűen meghajtóbetűjelet kell hozzárendelni. Ha vadiújak azok a HDD / SSD meghajtók, akkor pedig nyilván particionálatlanok. Vagyis ez esetben először inicializálni kellene őket MBR / GPT séma szerint, majd az új egyszerű kötet létrehozása opcióval pl. egy NTFS fájlrendszerű partíciót létrehozni mindegyiken.

Ha már particionálva vannak a meghajtók és van rajtuk fontos adat, de a lemezkezelőben nem lefoglalt / RAW formában jelennek meg, akkor meg irány az adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez topik. Feltéve, ha az adatok lementése a cél és nincsen róluk máshol biztonsági másolat. Ellenkező esetben viszont nyilván csak újra kell particionálni őket az előbb szemléltetett módon.

[ Szerkesztve ]

(#49626) AxBattler válasza King Unique (#49625) üzenetére


AxBattler
félisten

Uhh, köszi a terjedelmes választ! :B :R
Használtan vettem aprón, és konzolhoz szeretném beüzemelni külső csatlakoztatással, exFAT-ra formázva.

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#49627) AxBattler válasza King Unique (#49625) üzenetére


AxBattler
félisten

Sikerült, köszönöm! :R

[ Szerkesztve ]

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#49628) frankstork válasza King Unique (#49614) üzenetére


frankstork
aktív tag

Köszönöm a kimerítő választ! Megnézem a lehetőségeket, és reflektálok ha érdemi előrelépés lenne. :R

(#49629) ThorsHUN


ThorsHUN
őstag

Sziasztok!

Szeretnek velemenyt kerni, hogy az alabbiakban tapasztalt jelensegek HDD hibara utalnak e?

Tegnap este Destiny 2-t inditottam volna es egy szurkesbarna kepernyo fogadott.
Ujrainditottam a gepet, windows 10 jel, porog, megall elsotetul a kep (nem kapcsolt ki a monitor) es ekkor jonne a bejelentkezesi kepernyo az udvozlunk szoveggel, de az nem jon. HDD nem porog, led nem vilagit.

Volt otthon egy win10 telepito pendrive.
Javitas hibara fut, nem tudja javitani.
Csokkentett mod halozattal a fenti hibat generalja.
Csokkentett mod bejon.
Alapallapotba allitas szemelyes file-ok megtartasaval. Elindul, de hibara hivatkozik es aszondja nem tortent semmi.
Alapalloptba allitas minden torlesevel azt meg nem probaltam.

Lehet ez a HDD haldoklasanak a jele vagy csak szoftveres baki?

koszonom!

(#49630) nemethchek19


nemethchek19
aktív tag

Sziasztok!

Olyan mintha a HDD az adatokat klónozná saját magára. 1TB merevlemezből a foglalt terület 843 GB. Ha kijelölöm az összes fájlt a rejtettekkel együtt összesen foglalnak 436 GB-ot. Hol tudom a klónozást kikapcsolni?

[ Szerkesztve ]

(#49631) medvegy


medvegy
aktív tag

Sziasztok!

Van egy Acer Aspire V7-581G laptopom, gyárilag 256 GB-os MSATA SSD-vel szerelve. Bővíteni akarok, ezért vettem egy 2.5-es WD Blue 1TB SATA SSD-t (újonnan). A laptopban gyárilag ki van alakítva a hely a 2.5-ös vinyónak illetve az alaplapon a csatlakozó is adott. Némi keresgélés után megvettem a megfelelő gyári Acer kábelt is.

Azt hittem egyszerű dolgom lesz, rádugom a vinyót, megformázom és kész. Ennek ellenére napok óta szívok vele, mint a torkos borz. Rádugom az 1TB-os SSD-t és meghülyül a gép, van hogy el se indul, van hogy bebootol csak nagyon lassan. De ha be is tudok lépni a W10-be, akkor is van gond bőven: nem ismeri fel rendesen a Windows, az eszközelőben látszik, MiniTools-ban és a Windows-os merevlemezkezelőben látszik; de nem tudom rendesen NTFS-re megformázni, RAW partícióként jelenik meg. MiniTools-on látszólag végigmegy rendesen a formázás, de akkor is marad RAW. BIOS-ban szétnéztem, látszólag minden ok, nem nagyon van mit állítgatni. Ami még igen érdekes: lehúzom a vinyót az alaplapról, egy SATA-USB3 átalakítóval feldugom a gépre, akkor minden príma, szépen le tudom NTFS-re formázni, megjelenik a vinyó a sajátgépben, stb. Viszont, ha az így megformázott vinyót visszadugom az alaplapra, kezdődik minden elölről (új kötetként ismeri fel, formázni akarja, RAW lesz, stb.)...

Szerintetek mi lehet a gond? Vinyó hiba vagy inkább kábel? Vagy egyik sem? (Mivel USB-n hibátlan, én a vinyó hibát talán kiejteném...) Más szívott már ilyennel? Mi volt a megoldás?

Köszönöm előre is :R

FOTÓIM: facebook.com/otvos.aerial/ & instagram.com/sandor_otvos/

(#49632) Jarod1 válasza nemethchek19 (#49630) üzenetére


Jarod1
addikt

partició managerrel néz meg nincs e rejtett partíció.

(#49633) Doky586 válasza nemethchek19 (#49630) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

.. és ne a filekezelővel nézegesd, hanem a TreeSizeFree progival.

(#49634) stigma


stigma
addikt

Sziasztok.

Adott egy Hitachi Z5K1-es merevlemez(más néven HGST), melyet megformáztam Ext4-re, és azt látom a 931GB-ból valami foglal 31GB-ot.
Majd megformáztam újra, és azt látom most már ~60GB-ot foglal valami. Ez mitől lehet?

kezdetben NTFS-re formáztam de sajnos a rendszer nem tudta olvasni, ezért kellett EXT4-re formáznom.
Mag a rendszer úgy néz ki, hogy egy Gigabyte Brix barbone pc, N3150-es lappal, rendszernek Libreelec van mely egy Linux-os rendszer médialejátszásra.

A program amivel megformátzam Minitool Partition, de szedtem le és formáztam másik ingyenes DiskGenius V5-ös programmal is.

Válaszotokat előre is köszi.

....iPhone 13 / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...

(#49635) King Unique válasza stigma (#49634) üzenetére


King Unique
titán

Az Ext4 fájlrendszernél alapértelmezetten lefoglalásra kerül X% lemezterület a formázásnál. Ezt az ArchWiki —► Ext4 —► Reserved blocks fejezete is részletezi. Ahogyan azt is, hogyan lehet már a formázásnál / formázás után úgy beállítani, de ne legyen rezervált terület. De ezt értelemszerűen Linuxon kellene elvégezni, nem Windowson. Sőt, magát az Ext4-re formázást is eleve Linuxon célszerű, még ha egyes külső programok támogatják is Windowson. A LibreElec esetében pedig lehet nincsen telepítve az NTFS-3G csomag, azért nem tudja kezelni az NTFS fájlrendszert. De egyébként nem is feltétlen létszükséglet, mert egy Linuxnál amúgy is inkább Ext4-et célszerűbb használni, annál ott a fájlműveletek is gyorsabbak lesznek.

[ Szerkesztve ]

(#49636) stigma válasza King Unique (#49635) üzenetére


stigma
addikt

Hi, köszi szépen.
Akkor fogok egy ubuntu iso-t, kipróbálási módba elindítom és ott formázom meg gparteddel.

Köszi a gyors segítséget.

....iPhone 13 / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...

(#49637) King Unique válasza stigma (#49636) üzenetére


King Unique
titán

Hát inkább eleve úgy célszerű, viszont Ext4-nél a GParted is úgy formáz, hogy lesz X% rezervált terület. Ha ezt nem akarod, akkor az előbb linkelt leírás szerint kell megoldanod a formázást / utólagos módosítást terminálban. Vagy nem foglalkozol vele és hagyod úgy, ahogy van. Nem véletlenül van ez a rezervált rész, a leírásban elmagyarázzák.

(#49638) stigma válasza King Unique (#49637) üzenetére


stigma
addikt

:R

....iPhone 13 / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...

(#49639) Fr@nkieWilde


Fr@nkieWilde
senior tag

Sziasztok!

Kérdezni szeretném, hogy ilyen helyzetben mi lehet a baj:

Megpróbáltam mindent,egyszerűen nem szűnik meg a kattogás és már elviselhetetlen,pedig nincs közel hozzám a gép. Nem csak felpörgés,hanem írás és olvasás közben is folyamatosan csinálja,tehát kb mindig. Ráadásul 62 fokig melegszik amíg a másik vinyóm 35nél szaladgál

Benchmark közben például 2 másodperceket késik minden egyes kattanás után,és rohadt lassan fejezi be,kb 5x annyi ido alatt mint a normális vinyóm,es 1x-2x elveszti a kapcsolatot aztan ujra felall.
Legutóbb a hd sentinel 100/100at mutatott 20 indulással és 1500 nappal kb.

Vinyó: hgst 7K4000 HUS724040ALA640

Köszönöm szépen!

Nem lehet nékem nagyobb tolvajom, mint aki az én időmet eltolvajolja!

(#49640) bobalazs


bobalazs
nagyúr
LOGOUT blog (1)

kivettem a egyik vincsesztert a gépből erre ugy behülyült a gép hogy alig akart elindulni a windows. Szétszedtem, megnéztem, kábelek a helyén, megint nem indult, kinyomtam vagy 3x; aztán egyszercsak elindult a windows 10.
proba kikapcsolom, megint nem indul ejj a tököm kivolt már vele, a viz is levert.
ujra kinyomogattam egyszercsak elindult, utánanéztem, beálitottam a windows inditot hogy többet ne szorakozzon (fixmbr-el)
Most már megy gond nélkül.
Szerintem megkavarodott a biosom, és a vincsesztert akarta windows inditonak használni, pedig direkt ssd-re volt az is lőve. .

(#49641) Kolondrum


Kolondrum
félisten

Üdv! CCTV rendszerben volt egy 500-as WD, olyan 2 hete halt meg. Masszív égett szaga volt (9 évig ment 0-24-ben zárt helyen elszíneződött a felvevő a hőtől, nem az én művem amúgy), tápra zárlatba megy az adapter. Tippet kérek mi történt, mert maga a HDD ha megrázom olyan mintha bent homok lenne, nem vicc homok és elég sok. Sajnos nem találom a spéci csavarhúzómat. Maga a felvevő és az adapter együtt HDD nélkül elindul működik. A hibát megelőzte egy áramszünet, fázis hiány, bár elvileg ehhez semmi köze.

[ Szerkesztve ]

(#49642) Werkly


Werkly
őstag

Játék beakadás (AC Odyssey, NFS Payback) lehet HDD hibától? HD Senti szerint 100/97 a merevlemez. (Spin retry count 0000001 51-100-100 OK) Meg van egy olyan szöveg, hogy 881x előfordult adatkapcsolat hiba a géppel még a másik konfigomban anno. Szóval szerintetek ez hibás lesz?

(#49643) bobalazs válasza Werkly (#49642) üzenetére


bobalazs
nagyúr
LOGOUT blog (1)

8 gb. ram? sztem az lesz a bibi, főleg mikor swappel is az oprendszer.
Ha 16 gb. ramod van, akkor nem kizárt a hdd hiba.

(#49644) Rison77


Rison77
senior tag

Sziasztok!
Egy bad sectoros adat vinyó , aminek semmi köze a rendszerhez okozhatja azt, hogy az op rendszer ami ssd-n van se hajlandó bootolni? Biosban loopol a betöltés. Lehúzva probléma nélkül elindul.

(#49645) Werkly


Werkly
őstag

Milyen programmal érdemes HDD-t tör.mentesíteni?

(#49646) pjen válasza Rison77 (#49644) üzenetére


pjen
félisten

Látod,hogy igen.Ha bad sectoros annak már úgy is mindegy,addig ne dugd rá a tápot amíg fel nem áll a gép.

(#49647) gery14


gery14
senior tag

Sziasztok egykis help kéne. Adott egy giga ab 350m gamin alaplap. F24 biosal 1 ssd amina rendszer plusz egy 1tb os amin az adatok. Lenne egy 500gb os hdd m amit rákötöttem a gepre a bootolast bealitom hogy ssd-1tb-500gb töltené a gép a win10et es nem tolt be csak tolti tolti es amikor indul a gép a biost is lassan hozza be... mit alitsak hogy jo legyen meg a verzió ugrás ellot win10ell is ment simán azota ujra raktam a win10 et es ezt csinálja... plusz persze volt bios frissítés is.

[ Szerkesztve ]

// EKWB Custom Loop/ I9 13900K / Rog Strix Z790-E Gaming Wifi /Inno3D 4090 X3 OC /Trident Z DDR5 RGB 6800 cl34 32GB KITT /Masterwatt Maker 1500W Plus TITANIUM /Viper Ultimate/S23 Ultra 512GB 5G//Civic TypeR FK8 Turbo// BMW 35D Stage3 E91Stanced //FirebladeSC59//

(#49648) ph2012


ph2012
senior tag

Samsung LED tv-nkhez van csatlakoztatva egy Western Digital 1 TB-os merevlemez. Erre eddig tudott adásokat felvenni. Ez néhány hete elromlott. Milyen programmal tudnám megnézni, hogy a merevlemez romlott-e el?

Köszönöm a választ.

(#49649) pjen válasza ph2012 (#49648) üzenetére


pjen
félisten

HD sentinel. De ha a win le tudja formázni akkor a HDD általában jó.Vagy egy másik lemezt köss a Tv re. Mindjárt kiderült mi a hibás.

[ Szerkesztve ]

(#49650) #38742016


#38742016
törölt tag

Sziasztok.

Laptop HDD-nél hogyan érdemes beállítani a parkolást? Jelenleg tiltva van. A gép csak házon belül van mozgatva, így olyan durva ütéseket nem kap a lemez, de a G-Sense Error Rate értéke néha növekszik, más hibát nem tapasztaltam. Melyik a jobb a HDD-nek, ha marad így letiltva, vagy legyen bekapcsolva?

~164000 parkolást az előző tulajdonosnál szedett össze, első dolgom volt kikapcsolni, így 4 és fél hónap alatt ment bele kb 1000.

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.