- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Drivv: Prehistorik 2 - Retró Játékpercek! 1. rész
Új hozzászólás Aktív témák
-
Shrike7973
senior tag
Üdv,
Először is, a kérdésed alapján Fedora helyett inkább Ubuntu-t, vagy valamelyik derivatíváját ajánlanám neked, mert kezdő barátabb... nem kell terminált megnyitni ehhez a feladathoz, míg Fedora esetében igen.
Videókártya típusának megállapítása terminálban:
lspci | grep -i VGA -
hegyaa
újonc
Sziasztok.Egy kis segítséget szeretnék kérni.Most váltottam win7-ről fedora 20-ra,de olyan mintha a videókártyám avitt lenne ide.Hogyan tudom megnézni,hogy milyen a kártyám és,hogy tudok esetleg frissítés telepíteni rá.Vagy a "yumi"ezt is megoldja magától????Köszi a választ
-
rokefeller
senior tag
válasz
body007 #4196 üzenetére
Addig nem akarom kivenni, míg nincs egy keret a helyére. Egykézzel ha hurcolom a gépet, pont ott fogok rá, nem akarom hogy törjön vagy deformálódjon
Viszont a BIOS-ban a security fülön le lehetett tiltani. Azóta kussol, áram sem nagyon van benne, eject sem működik. Tökéletes :-)
-
válasz
rokefeller #4192 üzenetére
Szerintem b@szd ki azt a meghajtót a gépből. Van olyan beépítő keret amihez kapsz - usb felületű - házat a dvd-nek. Én is ilyet vettem, de azóta (~1,5 éve) se használtam a meghajtót...
-
Vladi
nagyúr
válasz
Valami rémlik erről, hogy időnként beállítja magát. A fogyasztás csökkentés témakörében olvastam róla régebben.
Esetleg ezt nézd meg kiindulónak. Próbáld ki, ha ez az akkor ok. -
csendes
addikt
válasz
Nem tudom, hogy vigasztal-e, de másnak is volt hasonló gondja Fedorával és Ultrabay Slim Drive-val: [link]. Lehet, hogy (csak) firmware frissítéssel (lenne) javítható. Ha nem kell, akkor tényleg az a legegyszerűbb, ha kiveszed.
-
rokefeller
senior tag
Sziasztok. Valakinek nincs ötlete, hogy hogy tudnám teljesen letiltani a laptopomban lévő optikai meghajtót?
Az a probléma, hogy néha úgy gondolja, hogy pozícionálja a fejet, vagy nem tudom, nyekkeg-kattog egy sort. Baromi idegesítő, mert szökőévente egyszer használom.
Próbáltam a cdrom modult kidobni rmmod-dal, de elvile ez beépített. Valami olyasmi lenne jó, hogy áramot se kapjon. Egyébként egy lenovo ultrabay, ha más nem megy, veszek egy hdd beépítőkeretet a helyére hdd nélkül... -
-
Vladi
nagyúr
Emberek, se fedorakommuniti, se aszk fedora magyarul?
Akkor hivatalosan is ez a 3. magyar fedórás közösségi oldal, ami megdöglött?Most támasszuk fel a sys-admint, vagy csináljak én egyet vagy mi legyen?
-
Claude Leon
senior tag
válasz
Claude Leon #4186 üzenetére
Vagy kipróbáljam így?
(mennyivel egyszerűbb volt a világ a systemd előtt...)
-
Claude Leon
senior tag
Jól beszoptam egy vinyócserét.
Partíciókat dd-vel átküldtem, grubot beleinstalláltam, aztán csak elakadt a boot, amikor az új vinyóra ráakadt.
Kénytelen voltam felrakni egy újabbat (az előző 19 volt), mert épp az volt kéznél, elkezdtem beállítgatni, de az fstab-ban beállított nfs-ekre mount helyett hibát dobott, hogy nem talál hálózati csatlakozást.
Jó, persze, hogy a wifi nem túl fürge kapcsolatteremtésben, de ha már a background opciót ott virít minden sorban, legalább figyelembe vehetné, néhány rápróbálás erejéig.Szerencsére googlizással eljutottam a dracutig, úgyhogy elindult a régi 19-es, amit ezek után nem fogok 20-ra frissíteni.
(más kérdés, hogy amennyire utánaolvastam, nem nagyon értek egyet ezzel az initrd dologgal, de ezt már muszáj benyelni) -
Shrike7973
senior tag
Aludtam egyet, és ki is javították.
-
Shrike7973
senior tag
Tudtok rendesen frissíteni? Nálam most teljesen alap repokkal package conflict-t dob. (F20)
-
Shrike7973
senior tag
Mit melyikkel?
Szerk.: Amúgy az nvidia driver telepítéskor felajánlja a DKMS kernel recompiling-t kernel frissítés esetére. Ha ez megy jól, akkor már mondhatni feleslegessé válik az rpmfusion csomagolása. Persze csak mondhatni, mert gondolom az átlag user nem akar init 3-ban kézzel telepíteni. Érdekes, hogy az AMD-nek sikerült egy next-next-finish telepítőt csinálni, az nv-nek meg nem.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Shrike7973 #4179 üzenetére
Melyikkel sikerült?
kékelefánt:
nyílt radeon driver kivételével mind szívás. -
ViZion
félisten
válasz
Shrike7973 #4179 üzenetére
...nah, ezért jó, hogy nV karikkal nincs szívás
Komolyan: legalább kiderült a dolog. Minden esetre fura. -
Shrike7973
senior tag
Na ráment az előző estém egy kis debugolásra (Fedora 20). Nem ment a fényerősség szabályzás nvidia driverrel. Egy két kísérlet után kiderült, hogy nem mindegy, hogy az rpmfusion-ból telepítünk 331.38-as akmod nvidia drivert, vagy az nvidia stock installerel (ugyanúgy 331.38-at). Erre még pár évvel only windows időszakomból azt mondtam volna, hogy ... *** ... most már csak mosolygok, hogy ezt is megtapasztaltam. Ooh yeah
Nekiállok telepíteni a főmeghajtóra...
-
csendes
addikt
válasz
Shrike7973 #4176 üzenetére
A ROS bináris csomagok telepítése Ubuntu-ra (csak 12.04, 12.10 és 13.04) részletesen le van írva a ROS saját oldalán: [link]. Azt is szerepel, hogy nem ajánlják a forráskódból történő telepítést, bár adnak ahhoz is leírást.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Shrike7973 #4174 üzenetére
Elismerem, hogy nagy név, csak a forráskód egy katyvasz. Csomó lib, meg ilyenek. Megőszül, aki be akarja csomagolni.
Nagyon ráérek lehet nekilátok forgani fedorára.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Shrike7973 #4172 üzenetére
Mondjuk olyan forrást még nem láttam, aminek 2.1 jó, de 2.2 nem annyira.
Akkora nagy különbség nem szokott lenni, inkább 2.1<= szokott lenni.
Megnéztem a ros-t... hát forgassa ezt akinek két anyja van.
Van a fedorának robotikás kiadása, de egy yum groupinstall Robotics parancs is tök jó.
-
Shrike7973
senior tag
Nekem meg elegem lett az ROS-ből, mert az Ubuntu SDK repository-val is ütközik, ami meg szükséges QT 5.x programok fordítására. Túl sok fejfájást okoz ez az egyetlen szoftver. Töltöm lefele a Fedora 20-t, felteszem külső partícióra tesztelni, aztán ha minden klappol, cserélek. Főleg most, hogy észrevettem, hogy van Unity-hez hasonló oldalsó dokk extension (hogy nem szúrta eddig ki a szemem az első oldalon). Aztán átrakom arra a külső helyre az Ubuntu-t amin csak az ROS-t használom majd (nem, ezt a szart még virtualizálni sem lehet, mert az openGL 3D szimuláció hol megy, hol nem... úgy 60-40% arányban).
Vladi: Nincs baj az Ubuntu, vagyis a Debian csomagkezelőjével. CMake 2.8.9 Octave dependencyként lejött, ROS fő metacsomagja meg kéri a CMake 2.8.7-t az alap repository-ból. Így csere, ROS metacsomag törlődik, autoremove meg feleslegesnek találja az összes ROS csomagot, mert ugye metacsomag nélkül azok "senkinek sem kellenek".
-
Vladi
nagyúr
válasz
Shrike7973 #4169 üzenetére
Bizonyos függőségek csak pár funkcióhoz kellenek. Nem biztos, hogy elsszáll, csak hozzányúlna a libhez és nem találja. Ha forgatás után -dev már nincs, az nem baj.
De ezek a libek pár száz kilobyte nagyok. Az a néhány mega szerintem nem oszt, nem szoroz.
Az ubuntu csomagkezelésével szemben meg egyre inkább fenntartásaim vannak. MI az, hogy leránt az autoremove egy csomó mindent?
-
Shrike7973
senior tag
Akinek Fedora 20 van Infinity fontconfig-al, megnézné nekem, hogy Chrome/Chromium alatt URL beírása során fel-alá ugrál-e az URL string?
-
Shrike7973
senior tag
Egyébként tényleg, nem tautológia, de valószínűleg a Fedora felhasználók nem ma kezdték. Bár én ellenpélda vagyok (na mondjuk nem vagyok "pro") ... De például használom az ROS rendszert, ami csak Ubuntu-ra csomagolt, és legfeljebb Debian-on érdemes nekiállni fordítani. Bár ott sem igazán, mert feltétel az unstable repository engedélyezése, ami meg khm... Egyébként meg ad hoc kellett megoldanom a problémát, mert a kettő szoftver együtt nem tudott fenn lenni (ROS Hydro és Octave 3.8, ha valakinek kellene info, írjon). Szerencsére az ütköző csomagok közül - úgy tűnik - nem minden futáshoz szükséges függősége az octave-nak (egy kettőért rinyált rögtön konzol módban, hogy nem találja, de azokkal nem volt baj), így vissza tudtam rakni a fő metacsomagját a másiknak. Aztán az úgy tűnikből meglátjuk mi lesz. Egyelőre működik mindkettő, aztán lehet működés közben majd elszáll az Octave... Egyelőre hibátlanul megy. Vagy talán kiderül, hogy van pár feleslegesen beírt dependency, ami kollégám szerint nem is olyan ritka eset.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Shrike7973 #4163 üzenetére
A függőségeket semmiképpen ne szedd le. A nélkül nem megy majd a program. A -dev csomagok mehetnek fordítás után, azok csak a fordításkor kellenek.
(#4164) ViZion:
érted a pro arcok fedórát tolnak. Ennyi.
-
csendes
addikt
válasz
A válasz annyi, hogy van olyan csomag, amit le lehet törölni (általában a dev csomagok csak a fordításhoz kellenek), és van olyan, amit nem (pl. megosztott könyvtárak). A Gobolinux [link] az egyetlen olyan disztribúció, ahol minden programnak teljesen külön mappája van, hasonlót tudnak a PC-BSD PBI csomagjai [link]. Természetesen a telepítésnél a környezeti változók megfelelő beállításával bármelyik linux disztribúcióval elvileg lehet hasonló megoldást létrehozni. Egyébként nem minden disztribúcióhoz vannak külön dev csomagok (pl. Arch linuxnál az alap csomagba beteszik a fejléceket).
-
BoB
veterán
válasz
Shrike7973 #4165 üzenetére
Általánosan a nagy linux topik van arra.
-
Shrike7973
senior tag
Csak azért írtam be ide is, mert eddig úgy láttam, hogy ide a témával mélyebben foglalkozók írnak. Ami ugye a disztribúció karakterisztikájából is adódik. Talán Gentoo fórumba kellett volna írnom... de nyugi, több helyre nem fogom beírni.
-
ViZion
félisten
válasz
Minden linuxos topikba beírod?
-
Shrike7973
senior tag
Üdv,
Erre valaki?
-
-
Hello!
Mi okozhat olyat, hogy egy Fedorás gép felébred magától sleepből? Kérdezték, nem az enyém, nincs nálam... Csak tippeket kérdeznék, mert semmi értelmes ötletem nincs
-
csendes
addikt
Az xorg.conf módosítása után az X-et újra kell indítani.
Lehet próbálkozni ezzel is hasonlóan, de kérdéses, hogy működik-e, 32''-re 69-es DPI:
Section "Monitor"
Identifier "Monitor0"
Option "DPI" "69 x 69"
EndSectionIlletve még működhet (mindig X indítás után):
xrandr --dpi 69 -
csendes
addikt
Az igazi (elegáns) megoldás az lenne, hogy az /etc/X11/xorg.conf.d/ alá beteszel egy kézi konfigurációs beállítást (például 90-monitor.conf), 32'' kijelzőre valami ilyesmi [link]:
Section "Monitor"
Identifier "Monitor0"
DisplaySize 708 398 # In millimeters
EndSection
Viszont ez nem biztos, hogy működni fog.
A másik megoldás a gnome-shell-ben a gnome-tweak-tool, ott a Fonts fül és a "Text scaling factor" -
bpx
őstag
Igen, pontosan ez, es az ott irt megoldassal megy is rendesen a yum.
Az NVIDIA driverrel es a VirtualBox kernel modullal volt egyebkent bajom.
Az az igazsag, hogy kuzdottem egy darabig vele, de nem sikerult megjavitani, es mivel koran kellett kelnem, a virtualis gepeimre viszont szuksegem van napkozben, 10 perc alatt ujrahuztam az egeszet inkabb, minthogy nekialljak nyomozni hajnal 3-kor. -
bpx
őstag
ilyenkor mi a bubanat van, mikor egy csomo package telepites/update PREIN/POSTIN hibak miatt siman meghiusul? pelda itt: [link]
yum update sikeresen szetbarmolta a rendszerem...
egy ures rendszeren egy 'yum install firefox' is hibakat dob, de pl. redhat-lsb csomag sem megy fel, stb.szerk: na kozben mar modositottak is a kerdest
-
csendes
addikt
válasz
gerixxx #4150 üzenetére
A korábbi válaszban hivatkozott fórum bejegyzésben [link], azt írták, amit te is tapasztalsz, hogy ezzel a kártyával 100%-ban nem működik a cinnamon. A kártya (RV280) 11 éves, catalyst támogatás már nincs rá, csak a nyílt forráskódú ati driver. Ha el is indulna a cinnamon, ezzel kártyával lassú lenne, a muffin ablakkezelő (a gnome-shell mutter-hez hasonlóan) alapból kompozitál, nem lehet kikapcsolni. A mate vagy xfce, de akár a KDE (ha van elég RAM, kikapcsolt kompozitorral próbálnám elsőre) is használható ezzel a kártyával és szerintem mindegyik jobb, mint a cinnamon. Persze próbálkozni lehet.
-
gerixxx
csendes tag
válasz
csendes #4143 üzenetére
Nekem valamiért továbbra is úgy tűnik, hogy nem a kártyával lesz a gond...
A Fedora honlapján az szerepel, hogy a cinnamon-t a
yum groupinstall "Cinnamon Desktop"
paranccsal lehet felrakni, melyet kiadva a letöltött és telepített csomagok között volt pár GTK-s csomag is, amik a korábbi hibaüzenetben is szerepeltek és még nem voltak felrakva. Mondjuk indítás után így is jön a crash report.
De... amikor shellből próbálom indítani az X-et, akkor kapok pár soros infót, hogy épp mi indul, aztán megáll a
Loading extension GLX
sornál, ezután bevillan egy pillanatra a GUI, majd vissza shellbe és legalul ekkor már ez szerepel:
Waiting for X Server to shut down (EE) Server terminated successfully (0) closing log file.ing: Type "ONE_LEVEL" has 1 levels, but <RALT> has 2 symbols> Ignoring extra symbolsErrors from xkbcomp are not fatal
Ilyenkor mi van?
Külföldi fórumokon a billentyűzet kezelésére panaszkodtak az xkbcomp-ból adódóan. Vagy ez irreleváns?
-
MASSlag
tag
Próbáltam arch linuxot. Csak annyi bajom volt vele, hogy gyakran feldobta a talpát. Sokszor egy frissítés után nem indult a rendszer, vagy lassult, fagyott. Egyébként tetszett. Piszkosul gyors volt.
Amit sejtek (és ami miatt szerintem, nem disztro függő):
- A gallium nem tud mit kezdeni a 2 különböző GPU-val, szerintem azért ilyen rövid az üzemidő. Ez zárja ki a nyílt drivert. A másik a képhibák, nyílt driver esetén. Ennek nem tudom az okát. Mesa 10-el eltűnnek, de velük együtt a stabil működés is (suspendel teljes halál).
- Az fglrx a ütközhet a kernellel és/vagy az új gnome 3-al. Kernelből nem tudok korábbit használni a wifi miatt.Adok az arch-nak is egy esélyt, hátha segít.
-
gerixxx
csendes tag
válasz
csendes #4143 üzenetére
Kutakodtam még a naplófájlokban és találtam még egy ilyet:
Jan 8 11:27:19 FedoraHome cinnamon-session[1225]: WARNING: Can't load fallback CSS resource: Failed to import: The resource at '/org/gnome/adwaita/gtk-fallback.css' does not exist
Jan 8 11:27:33 FedoraHome kernel: [ 56.390340] cinnamon[1459]: segfault at 28 ip b6b8b753 sp bf9571f0 error 4 in libcogl.so.15.3.0[b6b32000+a6000]
Jan 8 11:27:35 FedoraHome cinnamon-session[1225]: WARNING: Application 'cinnamon.desktop' killed by signal 15
Jan 8 11:27:40 FedoraHome kernel: [ 63.519985] cinnamon[1650]: segfault at 28 ip b6b82753 sp bffbf9b0 error 4 in libcogl.so.15.3.0[b6b29000+a6000]
Jan 8 11:27:40 FedoraHome cinnamon-session[1225]: WARNING: App 'cinnamon.desktop' respawning too quickly
Jan 8 11:27:40 FedoraHome cinnamon-session[1225]: CRITICAL: We failed, but the fail whale is dead. Sorry.... -
BoB
veterán
válasz
MASSlag #4145 üzenetére
Próbáld meg az Arch linux-ot, amit linkeltem arról szól hogyan kell feltenni. Ha ez túl bonyolult lenne, akkor Antergos, ez előre bekonfigurált Arch GNOME-al. Természetesen a legújabbal, itt minden mindig a legújabb.
A nyílt driver-t használd hacsak valamilyen oknál fogva szükséged van catalyst-ra.
-
MASSlag
tag
Sziasztok!
Szenvedek már egy pár napja egy HP ProBook45445s-el (A4-4300+HD7650M), és az istennek sem akart összejönni semmivel.
A fő kritérium az lenne, hogy menjen rajta a gnome-shell.
Első körben megpróbáltam ubuntu 13.10-el. Már a unity sem volt bizalomgerjesztő, mert mindenféle képi hibákat produkált. Vonalak ugráltak minden irányba, eltűntek ikonok csíkozódott stb.
Wifi elsőre nem volt. Lspci, guglizás, kiderült, hogy 3.12 kerneltől lefelé nem megy. Jó, akkor kernelfordítás, a wifi jó lett, a grafika nem javult semmit (mondjuk ezt nem is vártam). A DPM-nek semmi hatását nem érzem, mert 1 óra alatt lemerül a gép (windows alatt normál használattal ez legalább 4 óra), 35-45W-ot evett
Ezután feltettem a catalystot. Első boot után süket. Live cd-vel letöröltem az xorg.confot, meg a kernelmodult és visszakaptam a gyári mesát. Ezután keresgéltem mindenféle custom catallysteket, átírogattam a forráskódját leírások lapján, persze egyik sem ment. Felraktam a mesa 10-et PPA-ból, az pedig az első suspend után nem volt hajlandó többet működni.
Gnome-shell-el persze ugyanez (3.8-al és 3.10-el is).Ezután gondoltam a fedorára, mert már használtam, meg voltam vele elégedve, ráadásul ennek a legjobb a gnome-shell integrációja. Felraktam az új 20-ast, és kb ugyanezeket zongoráztam végig unity nélkül. Kaleidoszkóp hatás, 1 órás üzemidő, nem működő catalyst, random elhalálozó mesa 10. A wifi működött 3.11-es kernellel is, de ez túlságosan nem vigasztalt.
Tehát:
- Linux kernel <3.11 kilőve a wifi miatt,
- mesa <10 kilőve, mert képhibákat okoz,
- mesa 10 fagy
- catalyst, semmilyen elképzelhető módon sem működött,
- minden zabálta az akksit (kivéve a catalyst, mert azzal be sem indult)Ezek után az soha az életbe nem veszek AMD-s dolgot linxura
Ha bárki tud segíteni, annak előre is nagyon köszönöm. Két megkötés van, a működő gnome-shell (legalább 3.8, inkább 3.10), és a legalább 2 órás üzemidő.
-
Vladi
nagyúr
-
gerixxx
csendes tag
válasz
csendes #4141 üzenetére
Megpróbáltam amit tanácsoltál... az általad említett driver már alapból fent volt és most úgy tűnik, a grafikus kártyát is gond nélkül felismerte (lehet mégsem vesa módban próbálta indítani, de elsőre úgy tűnt a naplóból).
[link] Ide felraktam a /var/log-ban található érdemi naplófájlokat... hátha segít.
-
csendes
addikt
válasz
gerixxx #4138 üzenetére
Előbb-utóbb lesz hivatalos catalyst az rpmfusion-ban. Addig is érdemes ránézni a /var/log/Xorg.0.log-ra. Például nem lehet, hogy a vesa driver-rel próbálta indítani a cinnamont-t? A szabad forráskódú driver kétféle lehet: vagy xorg-x11-drv-ati vagy xorg-x11-drv-radeonhd (R500/R600/R700).
-
gerixxx
csendes tag
Helló!
Tegnap raktam fel én is a Fedora 20-at, hát... első körben lefagyott a telepítője
ami még korábban soha nem történt meg, előtte már azért telepítettem párszor Fedorát, de itt sikerült ezt is elérni. Másodjára már végigment.
Windows mellé raktam fel... ok, próbáljuk ki. Direkt Cinnamon GUI-val telepítettem, haverom dícsérte és screenshot-ok alapján nekem is megtetszett - korábban eleget szívóztam a Gnome 3-mal F17 alatt. Indul a rendszer, megjelenik a tálca, aztán egy crash report:
Cinnamon crashed : process /usr/bin/cinnamon was killed by signal 11 (SIGSEGV)Na mondom ez jól kezdődik!
Ezután kívánom-e újraindítani a cinnamon-t, nyilván... egy próbát megér. Persze ugyanaz fogadott, a crash report elküldéséhez meg majd 700 megányi cuccot akart leszedni, miért???
Jó, akkor váltás shellbe: yum update cinnamon majd startx. Dobott pár figyelmeztetést, majd a végén egy hibát (kb. annyit, hogy az Xserver sikeresen befejezte a működését), akkor keressük meg a naplófájlt, vajon mi történt. Grafikával kapcsolatos infókat és figyelmeztetéseket írt, hibát annyira nem, csak a végén egyet (az előbbit).
Azután kezdtem el kutakodni a neten, hogy ilyenkor mi van... amit itt is írtak korábban, a Catalyst driver nem jó neki, csak most nem nagyon tudom, mit lenne érdemes tenni...
Találtam egy jó kis cikket ezzel kapcsolatban, lehet megpróbálkozok ebből kihámozni a lényeget, de pár helyen eléggé ellentmondásosak a kommentek: [link]Amúgy a laptopon virtuális gépként van fent az F17 már több mint egy éve, azt leszámítva, hogy manuálisan kell indítani a GUI-t (mert egyszer csak dobott egy hibát, hogy nem tudja betölteni, azóta olyan) igazából tök jól megy.
Próbáltam korábban már sokféle Linuxot : openSUSE picit fura volt, az Ubuntu valahogy nem nekem lett kitalálva, a Debian egész jó, de nekem mégsem tetszik, Knoppix dettó, a többi fapados verziókról nem is beszélve, bár azok inkább a Windowst próbálták meg utánozni több kevesebb sikerrel.Sajnos a Fedora Magyarországon nem annyira elterjedt (elég kevés a magyar nyelvű dokumentáció), habár a RHEL következő kiadásai a Fedora kerneljét kapják, a RHEL meg mondjuk a Debian mellett a két leginkább elismert Linux disztribúció, szóval a helyzet még akár változhat is.
-
-
A notimban 2 vinyó van és állandóra (automatice) csatolódik a 2. is.
Én is a disk nevű progival csatoltattam fel még évekkel ezelőtt"Automatikus csatolási beállítások": KI (így tudok egyáltalán módosítani bármit is)
"Csatolás indításkor": Ki kell kapcsolni.Ezeket ha bekapcsolod nem jó? Én úgy emlékszem nálam csak ennyi lett állítva, meg a csatolás helye. Mondjuk én a /home alá csatolom az a vinyót...
Jah, most értelmezem mit szeretnél... Csak olvashatóra. Akó nem szóltam
-
kovaax
őstag
Na, lehet nem érdekes ez a kérdés.
A "Lemezek" című alkalmazással rámegyek a megfelelő lemez megfelelő particiójára, a kis fogaskerekeken klikkolok, "Csatolási beállítások szerkesztése..." menüpont, és már majdnem ott is vagyunk.
"Automatikus csatolási beállítások": KI (így tudok egyáltalán módosítani bármit is)
"Csatolás indításkor": Ki kell kapcsolni.
"Megjelenítés a felhasználói felületen": Be, erre megjelenik középen az fstab opcióknál a x-gvfs-show, meg a fájlkezelőben megjelenik a fájlrendszer.
"További hitelesítés megkövetelése csatoláskor": Na, ezzel van szopóka. Tök mindegy, hogy bekapcsolom (x-udisks-auth opciót rak az fstab-ba), vagy sem, ha a fájlkezelőben klikkelek, mindig kér root jelszót.
"Megjelenő név": "Wheezy/home", ez lesz a fájlkezelőben a fájlrendszer neve.
Az fstab opciókhoz beírtam még, hogy ro, ezt veszi is, csak olvashatónak mountol, de az user-t lekakilja magasról, továbbra is kell root jelszó a fájlkezelőben... No mindegy, ennyivel is előrébb vagyok legalább. -
kovaax
őstag
Jó ideje izéli már a csőrömet, hogy nem tudok klikkolgatva felmountolni fájlrendszert csak olvashatóra... Nézem itt a könyvtárakat, és az érdekelne, hogy mi a különbség a /media és a /run/media között?
-
kovaax
őstag
válasz
rokefeller #4123 üzenetére
A gnome-software-ben lehet csomagonként nézelődni valahogy?
-
-
ViZion
félisten
válasz
Claude Leon #4126 üzenetére
öööö... még 17-nél olvastam, h valami bekerült alapból és nem kell ilyen hegesztgetés. Vagy lehet, az nem az?
Van értelme?
-
Claude Leon
senior tag
Nem tudom, mennyire teszteltétek eddig a memóriatömörítéses swappelést, de én rákényszerültem a maradandóan 1,5GB memóriám mellett. (3.11.7-es kernellel)
A zram drive-os megoldást preferáltam volna, a könnyebb követhetősége miatt, de a bogarak elszabadulása miatt egyelőre mellőzésére kényszerülök.
Arra mégsem vetemednék, hogy a swappinesst úgy állítsam, hogy ami egyszer kiswappelődött, az maradjon is ott, mert a zram felszabadításakor (pl. becsukom a rókát) meglepetésszerűen megáll az élet.A zswap viszon egész használhatónak tűnik, igaz kell mellé minimális swap partíció, ha nagyon hirtelen telítődne a memória, mert kissé lomhán reagál, de legalább megy.
Viccesek vele a memóriahasználati púpok, ahogy a rendszer apránként zsugorítja a már befoglalt helyet, már ha lehetősége van a szerényebb tömörítési metódusával. -
joecontra
addikt
Ma feltettem a Fedora 20-t az Arch mellé. Nem mondom, hogy zökkenőmentes volt de megérte.
Azért álltam neki a telepítésnek mert live módban is olyan gyors mint a szélvész. XFCE spin egyébként.
Egy kicsit megszívatott, mert telepítés közben a telepítő USB-t helyezte előre /dev/sda eszközként és a céllemez csak utána jött /dev/sdb néven. Tehát első indításkor ő a /dev/sda eszközön kereste a rendszert de mivel nem találta ezért emergency módba állt.
Időleges megoldásként a grub.cfg fájlban a /dev/sdb bejegyzéseket cseréltem /dev/sda bejegyzésre.Miután be tudtam boot-olni, megmondtam neki hogy UUID alapján rendezze a dolgokat. Majd új grub.cfg generálás és voilá.
A zárt NVIDIA driver telepítésre találtam a neten leírást és meg is csináltam szóval erre nem térnék ki bővebben, sikerült ez a lényeg.
Eddig tetszik.
Üdv,
J -
kovaax
őstag
válasz
rokefeller #4123 üzenetére
Kipróbáltam, de nem jött be.
-
csendes
addikt
Jogos az észrevétel. Itt mindenki yum-ot használ meg korábbi verzióról frissít. Úgy látszik a hivatkozás alapján [link], hogy változtak az alapból telepített grafikus csomagkezelők. Alapból a gnome-software van feltéve (nem
csomagkezelő, hanem alkalmazástelepítő). Hát, mit mondjak, elég idegesítő
. De, ha valaki mégis ragaszkodik a régi dolgokhoz, akkor természetesen telepíthető a megszokott csomagkezelő, illetve a frissítő grafikus felület:
yum install gnome-packagekit-installer
yum install gnome-packagekit-updater
Vagy a yumex, ha valaki azt szereti. -
tényleg nincs?
hála az égnek.
mindig zavart, hogy legalább három külön helyen kell elmagyaráznom neki, hogy "haggyá má' békén, ne ugrájjá elő"a terminálos yum -y update bőven tökéletes frissítéskezelő, jobb nem is kell
(#4110) csendes ezt nekem is csinálta, de nem is figyeltem igazán oda, de ez megmagyarázza, hogy miért nem megy most a TeamViewer
-
kovaax
őstag
Na, felraktam a 20-at. Tényleg nincs külön frissítéskezelő, vagy én vagyok a béna?
Amúgy működik, relatív egyenes volt az út a boldogsághoz... Mondjuk még csak 1 órája játszok vele...
-
-
Vladi
nagyúr
válasz
csendes #4110 üzenetére
távolról post install scripttel simán változtat a beállításaidon! Kvázi visszakapcsolni is tudja.
A policy frissítésnél pedig csinál újra címkézést, de nem az egész fájlrendszeren, ezért elvileg kötelező is relabelt csinálni például a /home-on. (ezt még Béres Lacitól tanultam.)
Nálam a setroubleshooter megmondja, mi a baja. De ha baja van, akkor az a program nem is kell nekem annyira.
Legutóbb a linuxos aidánál játszotta el. Ami vicces, mert egy sima lshw-t kér maga alá. Akkor meg már mindegy, ha lshw-gui. -
csendes
addikt
Megtréfált a SELinux. Bekapcsolom a gépet, erre kiírja, hogy a SELinux újracímkéz mindent, pár percig elszöszmötölt vele, aztán újraindult. Ez azért érdekes, mert már évek óta be van vésve a /etc/selinux/config-ba, hogy SELINUX=disabled. Ehhez képest a getenforce most kidobja, hogy "permissive", illetve
$ sestatus
SELinux status: enabled
SELinuxfs mount: /sys/fs/selinux
SELinux root directory: /etc/selinux
Loaded policy name: targeted
Current mode: permissive
Mode from config file: disabled
Policy MLS status: enabled
Policy deny_unknown status: allowed
Max kernel policy version: 28A "Mode from config file: disabled" elég vicces, mert akkor mégis ki engedélyezte?
Szóval bekeményített a SELinux, Hogy ez bug vagy feature, még nem tudom, mindenesetre a libselinux downgrade segíthet ezt időlegesen kikerülni, vagy pedig a kernel parancssorba kell beírni a selinux=0, ha mégsem szeretné valaki a SELinux-ot bekapcsolni [link]. Egyelőre én nem nyúltam hozzá, amíg nem zavar semmiben -
ViZion
félisten
Pici problémája a linuxnak, h Adobe cuccok nem futnak rajta, de a Truecryptet sem tudtam rendesen megoldani, konténert csatolva is mindíg a jogokra panaszkodott.
Szeptembertől meg annyi sok melóm lett, h nincs is időm rá. HW fele kicserélődött, feltettem a 20-at, nézegettem, kattintgattam, ennyi. Majd belakom lassan, de előbb gyanítom mindent törlök és újrarakok, win-t és linuxot is, csak utána.
Jöhetne a telepítős cikked F20-ról, Te vagy a soros
György! -
Vladi
nagyúr
válasz
Carasc0 #4098 üzenetére
érdemes kezdeni vele, persze. Ha a későbbiekben hivatászerűen akarsz vele foglalkozni akkor pláne jó belépő a Red Hat világába.
Nem csak gnome 3 van rá, hanem minden fontosabb felület. Ha az alapot nem bírod, akkor teszel fel mást és kész.
(#4099) ViZion:
Persze, mert kétféle ember van: aki fedórázik és minden ok, vagy aki nem használ fedórát.
nameg persze azok, akik azt használnak aztán kiderül, hogy w7-et.(#4100) Carasc0:
Tanulni a könyvek jók, bár már kicsit elavultak. Inkább netes doksikat nézegess, fedora docsban és a red hat oldalakon rengeteg leírás van.
(#4103) vgyuri:
Stabil, stabil, nem gond. Viszont az, hogy nem régi csomag és stabil, elég messze állnak egymástól. Nekem ilyenkor a centos a vesszőparipám..
-
csendes
addikt
válasz
Carasc0 #4098 üzenetére
Fedora a nyílt forráskódról szól, de ha jól látom, akkor Radeon kártya van a notebookban, érdemes megfontolni, hogy esetleg mégis föltedd a catalyst-ot, sajnos az Fedora 20-ra még nem igazán van, ez alapján [link] telepíthető , de pl. gnome-shell-lel nem működik. A nyílt radeon driver egyre jobb, de a video dekódolást még azt hiszem, hogy nem támogatja, és ha nem akarod, hogy folyamatosan pörögjön a ventillátor, akkor az energiagazdálkodással is kell egy kicsit játszani, bár ez most már a DPM-mel (dinamikus teljesítményszabályozás) egyszerűbb [link].
Ami a gnome-shell-t illeti, hmmm, megoszlanak a vélemények, újfajta megközelítést alkalmaz, egy próbát biztos megér. Ha Windows-hoz hasonlót szeretnél, akkor KDE, ha valami egyszerűt, akkor Mate, Lxde, Xfce, stb. A gnome-shell 3.10-re még néhány hasznos "extension" [link] frissítése még nem elérhető (pl. menűk, "tiling" ablakrendezés, stb.)
Szóval a fentiek miatt egyelőre lehet, hogy inkább Fedora 19-et célszerű telepíteni. -
Notimon 17 (vagy 18...) ota fedora van es mindig alfa / beta verziokra frissitek, eddig sikeresen :-) Persze mindig van vmi gubanc de megoldhato reinstall nelkul. A gnome 3rol meg ne hagyd magad lebeszelni - ha van alatta hw - rettento kezre tud allni es gyors is, szep is :-)
-
válasz
Carasc0 #4100 üzenetére
Pere László - GNU-Linux rendszerek üzemeltetése I-II könyvét keresed? Én mindig pendrive-ról telepítek, dvd-t évek óta nem írtam.
Fedora-val szokott gond lenni frissítéskor? Arch-ról azt olvastam, hogy néha előfordul, hogy behal a frissítés után.
Jelenleg olyan disztrot keresek, amit nem kell újratelepíteni, nem régi csomagokkal dolgozik, gyors (régi gép, 1gb ram, 1 magos proci) és "stabil" (tudom, rolling-tól nem elvárható), a Fedora Mate-tel tűnt a legjobb választásnak, de szóljatok ha mégsem annyira stabil.
Tetszik még az LMDE rolling is, de ott havonta 1x van csak frissítés.
-
Carasc0
őstag
Értem persze... várj pontosítok. Van egy asztali gépem is amiről pl. írok, és itt csücsül mellettem az ágyon a fémdoboz is a leendő linux birodalom. Ami a Win-t illeti, a laptop olyat csak messziről láthat, azt is úgy hogy megmutatom neki a tokját.
Szóval nincs vész.
Hát úgy gondoltam hogy kiírom DVD-re, bár lehet Pen-drive jobb. Net installt nem igazán akarok, vagy azt érdemes?
-
ViZion
félisten
válasz
Carasc0 #4100 üzenetére
Nem azt mondtam, h win+linux legyen... Legyen felrakva egy fedora, mellé meg egy másik (akár Fedora, akár pl. Peppermint, ezt kedvelem is), amin lehet hegeszteni, gyakorolni. Ha valami nem sikerül, akkor azért nem maradsz laptop nélkül. Vagy nálad is van mindíg linux multiboot pendrive?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Milyen légkondit a lakásba?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- Linux kezdőknek
- Házimozi belépő szinten
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE H77-DS3H H77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- LG 77G3 - 77" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 8GB COOLER MASTER CMP 510 CM 750W
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z790 i5 14600KF 64GB DDR5 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest