- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
alfa-béta-stabil-másodlagos útvonalon egyre csökken a frissíthetnékje. Na jó, de utána mit teszel fel? Nekem tökéletes megoldás volt a centos 7, amíg ki nem nyírták és már sose készül el a normális 8.
Szóval merre tovább? Kísérleteztem a freebsd-vel, mert az 5 éves ciklust használ, de eddig nem sezrettük meg egymást. -
-
drsanya
aktív tag
Tegnap este jött velem szembe egy írás (Google ajánlat, biztos nem követnek és figyelik mit keresek...
), hogy melyek a legjobb Red Hat alapú rendszerek.
CentOS hardcore felhasználóknak való, pillanatra belenéztem a topikjába, olyan dolgokat láttam, még az EP képviselőink is belepirulnának, kösz nem inkább
Na mondom akkor megnézem az Oracle Linuxot. Regisztráljak a letöltéshez. Akkor köszi, nem nézem meg...
ClearOS-ről életemben nem hallottam még, egy pillantást majd vetek rá azért, bár gyanítom, hogy a Community ugyanúgy bétateszt, mint a Fedora a RHEL-nek. Ebből a listából egyedül a Fedorát láttam eddig élőben. -
drsanya
aktív tag
Jó persze ebben is van igazság, de amikor keresgéltem a lehetőségek között, ez tűnt a "legtisztábbnak". Nem akartam egy olyan rendszert, ami valaminek a leszármazottjának a forkjának az újragondolt, de régi alapokon új mindentreisjóésbetonstabilbombabiztos változatának a leegyszerűsített 0.1-es usernek is jó új kiadását használni.
Szerintetek használjak valami mást? (gondolkodómosolygószmájli) -
Véreshurka
senior tag
Még csak most ismerkedem a zabbix-al, egyelőre a hálózatomon lévő, számomra könnyebben konfigurálható eszközökkel kötöttem össze (win10 --> snmp-n keresztül, illetve pfsense --> agent-el), most jönnének azok amiket még nem ismerek annyira (pl. fedora, ubiquiti), illetve még sokat kell tájékozódnom a zabbix-al kapcsolatban is, hogy egyáltalán kell-e nekem ilyen
. Amennyiben lesz egy kis időm alaposabban megismerkednem a fedora-s lehetőségekkel és elakadnék kérdezhetlek majd? Úgy tűnik te élesben is használod a kettőt.
(#6928) Vladi: azért kezdtem így, mert arra gondoltam, hogy akik már itt tanyáznak azok már jártasabbak Linux terén és esetleg nem viselik jó szívvel egy teljesen kezdő láma kérdéseit, de nagyobbat nem is tévedhettem volna elnézve a kérdésemre a reakciókat. Hálás köszönetem ezért mindenkinek!
-
32-n is? És belinkeled a 23-s telepítését? Nem hogy magyar nyelv nincs az Anacondában (more than 70 Language, persze ...), de root jelszó opciót is kigyomlálták a Workstation verzióból. Sőt! Az user-t is újraindítás után lehet csak létrehozni.
Vladi
Lehet. Ne a server installját mutasd, hanem nézd meg a Worstation verzió telepítőjét. -
-
-
csendes
addikt
Az biztos, hogy lassúbb és macerásabb az upgrade, mint egy új install. Egyesével szedi le a csomagokat, utána egyesével telepíti, majd egyesével törli a régieket. De közben még talál konfliktusokat, amiket kezelni kell, elfogy a hely a lemezen, stb. A végén az új config-okat össze kell fésülni a régiekkel, leszedni a felesleges dolgokat és ellenőrizni mindent. Nekem nem talált semmi frissítést.
-
-
Biztos jó dolog ez? Igaz nem írta, hogy van-e belső hálóján több gép is, amit névvel szeretne elérni.
The daemon registers local IP addresses and static services using mDNS/DNS-SD and provides two IPC APIs for local programs to make use of the mDNS record cache the avahi-daemon maintains. -
Foley101
tag
Valóban idáig sem jut el a grafikus felület. Szerintem ez valami gyári bug lehet, hogy a grafikus felületen keresztüli domainbe léptetés után nem töltődik be a desktop, semmi sem érhető el. Néztem egy PC-s telepítésnél és Virtualboxba telepítés esetén is, az eredmény ugyan az. Majd jól megírom a Fedorának.
-
csendes
addikt
Na, nálam már 27-én 31. van
.
Azt gondoltam, hogy most gyorsabb lesz a váltás dnf upgrade-del, mert már csak a MATE desktopot hagytam fent. De nem. Nem tudom mi történt, de kiírta, hogy megtelt a partíció, úgyhogy pár dolgot még le kellett szednem, mondjuk annyira a thunderbird meg a kínai nyelv támogatása nem fognak hiányozni. Aztán valami konfliktust talált a festival-nál, azt se használtam soha. Utána a letöltés után az újraindításnál majdnem két óráig telepítette és törölgette a csomagokat. Még van egy konfliktus a sip-nél a python2 csomagot elfelejtették frissíteni. És eltűnt a mate-panelról a hangerő gomb.De most amikor visszatettem, le is lakatoltam és mindenkit figyelek...
Ráadásul a solitaire-ben teljesen eltűnt a konfiguráció, újra be kellett állítanom a stílust is és a kedvenc játékomat is
Ami a legeslegnagyobb baj: eddig olyan gyönyörű tapéták voltak mindig a Fedora kiadásokhoz, de ez az új, ez halványlila és világoskék kicsit pasztell, kicsit
vízfestékakvarell a MATE-hoz, hát ez eléggé...ööö...impresszionista -
kovaax
őstag
Elírtam, helyesen: "blivet-gui"
Már minden szép és jó, helyre állt a világ renggye!
-
-
-
Megvan bocsájtva, de ha megoldást, segítséget vársz tőlünk, a problémát is konkretizálni kell. Mert ez a leírás a kocsmában a haveroknak még elmegy, de szakértő segítséget csak a problémád pontos leírása alapján lehet adni. Ennyi infó alapján előbb mondom meg a holnapi lottószámokat, mint a megoldást.
-
Pontosan mit akarsz eltekerni, és miért nem engedi? Értem hogy te tudod, mit és hogyan szeretnél, de mi nem vagyunk távolba látók, gondolatolvasók, stb ...
Tehet a kérdés helyesen úgy hangzik, hogy
- ezt és ezt szeretném csinálni
- ezt és ezt a parancsot adtam (ide meg oda kattintottam), és addig el is jutottam hogy ...
- de a rendszer megmakacsolta magát, és a válasza az volt hogy ... -
-
csendes
addikt
Ez egy önkéntes, ingyenes magyar fordítás és csak a környezetből derül ki, hogy itt a check nem ellenőrzést jelent, hanem bepipálást, kiválasztást. A kedvencem az SAP-ban a "Költségmegszakítás" volt, mint magyar fordítás németről. Elnézte a fordító, németül eredetileg Kostenabrechnung, vagyis költségelszámolás, viszont a hasonló Abbrechung németül valóban megszakítást jelent. De hogy ez senkinek nem tűnt fel évekig...
Ezért is használok WIndows-t és Linuxot is angolul... -
-
-
-
Szimpla áramkimaradás, és mivel kb félig lefuthatott, ami multilibes progi (pl Wine) annak van, hogy egyik vagy másik fele frissült csak le így összeakadnak és nem tud frissíteni, amit csendes ír az néhány csomag esetén még elmenne, de saccperkábé vagy 100-ról van szó legalább.
-
-
-
qwertly
addikt
Szia!
Ha csak így próbálom telepíteni yum localinstall projectlibre-1.5.9-1 akkor a válasz csak root felhasználó futtathatja ezt a programot.
Ha előtte ki adom a sudot akkor a válasz pedig a következő: Sorry,user admin is not allowed to execute /bin/ yum localinstall projectlibre-1.5.9-1.rpm -
Syl
nagyúr
Nem ragaszkodom a plazmához, sőt az egész kde felület nagyon idegen tőlem. Viszont ezt lehet legjobban, legszebben testre szabni. Én pedig imádom az OSX kinézetet.
(#5238) csendes
Addig nem jutottam el, hogy widgeteket telepítsek
Telepítés/újraindítás után, amíg vártam hogy lejöjjön a ~800 mega update, addig nézegettem a beállításokat. Meg az asztalról akartam eltüntetni a kukát és a saját mappát.
Manjaro KDE VirtualBox-os próba letudva. Install, reboot, login és amikor kiírta hogy x db frissítés van hátra, azzal a lendülettel eltűnt a tálca
Pedig régen használtam manjaro-t (xfce), szerettem, csak az iszonyatos tearinggel nem tudtam megbírkózni. -
-
csendes
addikt
Teljesen jól működik önmagában. De egy csomagkezelő csak a saját adatbázisát látja, lehet, hogy a szoftvertárházak (repository) sem ugyanazok, általában párhuzamosan nem jó két csomagkezelő. A yum-dnf átálláskor az adatok átadásához, pl:
dnf install python-dnf-plugins-extras-migrate && dnf-2 migrate
De pl. hasznos lehet, ha pl valaki néha telepíteni akar egy-egy .deb csomagot, persze a függőség ellenőrzés nem fog jól működni. A különböző csomagtípusok konvertálására van egy alien nevű program is: [link][link], bár a jövője bizonytalan. -
qisqaqas
senior tag
-
Vladi
nagyúr
Ezt pontosan így dobta vissza? rpmfuisionra van mirror kezelés? Mert gyanús, hogy az nem megy a dnf-nek.
mod: nekem centos 6-on, nagyonklasszikus yum így indul:
[root@t60 ~]# yum update
Loaded plugins: fastestmirror, refresh-packagekit, security
Setting up Update Process
Loading mirror speeds from cached hostfile
epel/metalink | 21 kB 00:00
* base: ftp.freepark.org
* epel: mirror.de.leaseweb.net
* extras: ftp.freepark.org
* nux-dextop: mirror.li.nux.ro
* updates: ftp.freepark.org
base | 3.7 kB 00:00
chromium-el6 | 1.9 kB 00:00
epel | 4.4 kB 00:00
epel/primary_db | 5.4 MB 00:02
extras | 3.4 kB 00:00
nux-dextop | 2.9 kB 00:00
updates | 3.4 kB 00:00
No Packages marked for UpdateLátszik a 3. soron:
"Loading mirror speeds from cached hostfile"
hogy eltárolja a mirrorok elérhetőségét és sebességét is. Igaz ebben részben a fastestmirror plugin segít neki.
Mindjárt nézek yum clean all utánit.mod2:
Csak a mirror részét mutatom:
Determining fastest mirrors
epel/metalink | 21 kB 00:00
* base: mirror.met.hu
* epel: ftp.nluug.nl
* extras: mirrors.uav.ro
* nux-dextop: mirror.li.nux.ro
* updates: mirrors.m247.roInnen látszik, hogy új tükröket keresett magának.
-
kovaax
őstag
Szóval. :-)
Már a 21-ben is rendszeresen olyan reporól próbált frissíteni a yum, ami hibás volt, vagy nem elérhető, vagy nem voltak meg a szükséges fájlok, akármi. A xfce-n a yumex kezelte a problémát, a workstation-on a packagekit-ről meg nem derült ki, mert a háttérben letöltés a gyakorlatban nem működött, kénytelen voltam kézzel yum-mal frissíteni.
Na, most ehhez képest a dnf oltári nagy szopás, míg a yum dobott egy rakat hibát, de belátható időn belül megoldotta a problémát, addig a dnf percekig csak ácsorog... Per pillanat lxde spin van még csak fent, azt raktam most az xfce helyére, innen a lenti mese. A yumex továbbra is működik rendesen.
Szerk.: Yumexszel felment simán a vlc.
-
csendes
addikt
A yum-nál egyszerűbben biztos nem fog működni. Egyébként itt [link] azt írják, hogy "gSoftware notify for updates only after has downloading them silently on background", vagyis csak azután jelzi ki a frissítést, ha már csendben letöltötte, és ha sok frissítés van, azt sokáig tart letölteni, vagy nem tudom.
-
kovaax
őstag
Hell! \m/
Tudtam, hogy frissült a kuglikgóm, de nem jelezte magától, úgyhogy elindítottam a Szoftverek-et, azt mondta, hogy 20 perce frissítette az adatait, és nincs új csomag. Indítottam egy terminált, és hát láss csodát, a yum update 141 új csomagot talált (köztük a kuglikróm természetesen), és frissített... Szóval ez nekem csak nem akar működni, vagy csak havonta egyszer, vagy a fax tudja...
-
Vladi
nagyúr
Ezt hogy? Nekem frissítések pöttyel csak frissíteseket sorol fel. Mindig.
(#4857) Fenyő:
Fedora és suse céges alapúak, ott azért figyelni kell a licences dolgokra. Egyszerűen nem terjesztenek hivatalosan kodeket és kész.
Egyébként máshol pl ubuntu ugyan ez a helyzet, csak annyival vannak "előrébb" hogy erre a műveletre kapsz egy guit, egy igen feliratú gombbal.Egyébként az uvd nekem 4000-es karival működik centos alatt is, 3.10-es kernellel.
-
Vladi
nagyúr
"a yumex meg nem nagyon kezel függőségeket (ha leszedek valamit, és kijön rá később frissítés, visszarakja)..."
Valami nem stimmel nálad. Elvben ugyan azt tudja, mint a yum. Én nagyon régóta használom, akkor nem kezeli le a függőségeket, ha a repóban van eltolva. De akkor semmi se kezeli le. -
-
Vladi
nagyúr
Ja jó, megnyugodtam.
(#4827) Dhampir:
Örülünk neki.
Egyébként itt más a szemlélet. Vagy egy nagy beállító központot csinálsz, vagy sok kicsit. Itt sok kicsi van, a system-config-akármik. Vagyis nemrég még úgy volt.
(#4828) cigam:
Ha van javított csomag, akkor próbáld úgy, hogy az update testing tárolót engedélyezed és ott van a frissítés. De vigyázz, hogy csak azt frissítsd a többit csak a sima updates-ből.
kovaax:
Na ti kettőtöket szoktam összekverni.
-
Én mióta fedorázom terminálból frissítek, szeretem látni miújság
Jah nemis, mikor beinditom a yumex-et az is lefrissíti a rendszert
A yum témához: én se értem miért kell b.szlatni, a legjobb csomagkezelő - bocs apt-get/aptitude
- Én a yumex-en hegesztenék inkább ezt-azt...
-
kovaax
őstag
Frissült az Ubuntuban a kernel, úgyhogy újra kellett csinálni a Fedora grubját, de megint nem találta meg az Ubuntut. Viszont most csak annyit csináltam, hogy felmountoltam a Fedora alól az Ubi boot-ot tartalmazó particióját, majd lemountoltam, és utána már megtalálta az mkconfig az Ubuntut. Szóval valahogy a particiót nem akarja felfedezni magától, vagy valami hasonló a gond...
-
csendes
addikt
Én is a Fedora GRUB2-t használom. Nekem például az Arch Linux-ot megtalálja, de az "insmod gzio" sort magától nem teszi be, úgy meg vagy elindul vagy nem. Ubuntu-t, OpenSuSe-t és PCLOS-t is megtalálja. Amit nálam nem talál meg: Puppy, Android és *BSD, ezeket külön kell betenni.
-
csendes
addikt
Nem mindig működik, főleg UEFI-nél: [link]. Megoldás lehet, hogy a /boot/grub2/grub.cfg-be kézzel beírod, de ezt a grub2-mkconfig eltünteti. Elegánsabb, ha a /etc/grub.d könyvtárban hozol létre egy bejegyzést, és utána lefuttatod a grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg
parancsot. Persze ez sem tökéletes, mert az Ubuntu kernel frissítésekor mindig kézzel kell módosítani.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Házimozi belépő szinten
- Le Mans Ultimate
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Autós topik
- eMAG vélemények - tapasztalatok
- Milyen egeret válasszak?
- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- OTP Bank topic
- iPhone-t használók OFF topikja
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Samsung Galaxy Watch 5 Pro LTE 45mm, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP Probook 650 G4 15,6 i5-8350u 8. gen. GYÁRI MAGYAR VILÁGÍTÓ BILL!!!
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070Ti 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- Apple iPhone 14 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged