Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Toomy: FOXPOST régen jó volt, de ma már jobban jársz ha elfelejted.
- laca223: A civilizáció mint bugos operációs rendszer
- hege8888: Retro Kocka Kuckó harmadjára Hódmezővásárhelyen
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Jajj, de emlékeztet ez néhai VIA teszt lapomra!
Ott volt nagypofával hirdetve, demózva (mint kiderült fake teszt volt, meg YT vidik is...),h fHD viszi a filmeket, etc... De hát nem akarta, 100% a proci.
Via válasza: igen viszi fHD-t, ha XY videokodek és Z audiokodek van, meg ilyen és ilyen bitráta, etc... tehát vagy mindent adott cuccra konvertál a jómunkás, vagy szopóág. El is adtam.
-
Vladi
nagyúr
Akkor végig rossz úton jártam. Ennél jobb gyorsításod nem lesz, amit a cpu ki bír magából köhögni. -
cigam
titán
válasz
Shrike7973
üzenetére
Köszi, nem a youtube az érdekes, hanem a linuxakadémiás előadások. A youtube csak egy teszt, hogy a (flash)videostream hogyan működik.+ ha egy beágyazott youtube linket találok azt a böngésző dolgozza fel.
-
cigam
titán
Sokadik újraindításra megemberelte magát. 60-80% körüli proci használattal 25-30fps alapból a youtube lejátszás, teljes képernyőn már "csak" 18-20fps. Onnan tudom ilyen pontosan, hogy a flasg-ban találtam egy fps kijelző bekapcsolót

Érdekes, hogy a CPU használat nem változik teljes képernyős módban.A firefox nem tudom mivel, de lejátssza a videókat. Cserébe ragaszkodik a 360p-hez, pedig direkt HD videón próbáltam ki.
-
Vladi
nagyúr
"slideshow-vá válik, tippem szerint 5 alá zuhan az fps."
Nézd meg a cpu használatot. Lényegében kikapcsoltad a gpu gyorsítást. De ez kellet nekünk, hogy leteszteljük.firefoxal megpróbálhatod, de ott se fog menni a hardveres gyorsítás. a yt szerintem már nagyon nem flasht használ. ez html5. Olyan, mintha sima videó lejátszó lenne, csak böngészőbe varrva.
Namármost, kellene neked a nux tároló: link
Aztán telepíteni kéne a hardveres gyorsításhoz való libeket. Nem emlékeszem pontosan, de kb:
libva-vdpau-driver.x86_64
libvdpau-va-gl.x86_64
vdpauinfo.x86_64
libvdpau.x86_64
libva-intel-driver.x86_64
libva.x86_64ezeket pakold fel és úgy teszteld.
-
cigam
titán
A "beállítások"ban kikapcsoltam a hw-es rásegítést, és már látom a videókat. Bár ne látnám ...
Alapból még egész jó, de meg-meg akad picit. Amint átkapcsolom teljes képernyőre, slideshow-vá válik, tippem szerint 5 alá zuhan az fps.
De már ez is előrelépés.Nux nix. Eddig még csak azt a 2 tárolót vettem fel amit írtam. Most rákerestem lehet ez is kelleni fog.
+ valahol olvastam egy fél mondatot, hogy készítettek egy nyílt forráskódú flash lejátszót, ami szinte csak a videós portálokat támogatja. A slusz poén hogy állítólag azt használva nincsenek pl reklámok a Youtube videók elején. Abban lehet HW-es támogatás?
Vagy a FireFox-on próbáljam bepöccenteni? Nem ragaszkodnék én a chrome-hoz, csak néha belekuksiznék a linuxakadémia adásaiba.Ott meg valami flash alapú biszbaszt használnak ami csak a chrome-os flashban van. Mondjuk már az is fura, hogy egy linux-on nem, vagy alig támogatott rendszerrel sugároznak linuxosoknak, linuxról. -
Vladi
nagyúr
Az fura. Nézd meg, hogy a beállításoknál speciális beállítás legalul a hardveres gyorsítás be van -e kapcsolva. Próbáld ki a nélkül is.
Szerintem az nincs rendben összerakva. Úgy működhet, mint amikor egy sima lejátszó alá rakod össze a hardvers gyorsítást.
Nux tárolót felvetted?
-
cigam
titán
Hát, hogy használok, az túlzás, még csak ismerkedünk, és minden nap tanulok valami apróságot.
Eddig megküzdöttem azzal, hogy alapból nem ismeri az ntfs-t, ezért a grub2-be nem tette bele a Windowst.
Az epel tárolóból feltettem az ntfs-3g-t, a grub2-be visszavarázsoltam a windowst. Felvettem a gogle-t is mint repo-t, aztán feltettem a stabil (39-es) chrome-ot. Egészen addig tudtam örülni, amíg nem akartam youtube-ot nézni. Itt viszont megintcsak megakadt a tudományom, és a neten keresgélve sem lettem sokkal okosabb. A VGA nálam egy Intel 965 express inegrált csoda. -
cigam
titán
Chrome-ot használ valaki? Beszereztem, mondván ebbe mindég a legfrissebb flash, van, de vmi nem smukkol. Youtube-on elindítok egy videót, erre a kép elmegy, de a hangot lejátssza. Szóval nem lefagy, csak a grafikus rész mond búcsút e világnak. Reset után kernel modulra, és a VGA-ra panaszkodik. Máshol is olvastam erről, de megoldást nem találtam rá. 1 helyen írták, hogy a flags-el hívjam elő a spéci beállításait, és ott tiltsam le a webgl-t, de nem használt. Ugyanúgy elmegy feketébe az egész kép. Per pillanat science linux 7 van fent, ha ez számít.
-
cigam
titán
Hát nemtom. [link] Ez linux?
Bezonyám egy W7-et használ:
Current configuration
Lenovo ThinkPad X220 Tablet (2 copies)
Intel® Core™ i7-2620M CPU @ 2.7GHz
Intel® 150Gb Solid-State Drive 520 Series
Windows 7Speech Synthesizers (3 copies):
Manufacturer - Speech Plus (Incorporated 1988, Mountain View, CA)
Model - CallText 5010 -
Vladi
nagyúr
válasz
csendes
üzenetére
Lényegében csináltak egy platformot, hogy a kutatók egységes szoftverkörnyezetet használjanak. Erről ír.
(#4572) cigam:
Azért, mert más a cél. Maga a linux csak eszköz. A fedora fejleszteni akar, oda kerülnek mindig az új cuccok. Ezeket tesztelik, terjesztik. Könyebb úgy fájlrendszert csinálni, ha van egy komplett disztró alattad. Meg egy bazi nagy közösség. Meg Mivel van fedora és az szabad, így lehet oda csábítani önkénteseket. Cégeket, akárkit.
De szerverre meg fizetős szolgáltatás alá pont ezért nem jó. Oda kell egy stabil rendszer. Ez a red hat enterprise linux. Namármost ennek 99%-a szabad szoftver. Azt nem zárhatod csak úgy be. Ki kell adni.
Akkor már van egy forrás állapotú, komplett disztrónk. Csak le kéne fordítani és akkor van egy ingyenes red hatunk.
Ezt csinálta a centos. Majd jött a red hat és felvette a listájára a komplett centet. Igaza van, ha azt írja, hogy piacot vett magának.Nekik ez jó, mert inkább az ő felügyeletük alatt legyen.
Az oracle ugyan ezt csinálja, csak pénzért.
A scientific meg akart egy egységes tudományos szoftver platformot. Összeválogatta a programjait. Egységesíteni meg úgy megint egyszerűbb, ha van egy komplett disztród.
-
cigam
titán
Akkor rosszul kerestem rá...
Ezt a centos leírást is olvastam, de nem értem miért csinálják. Miért hoz létre egy új distribet, ahelyett, hogy elszegődne a RH-hoz, vagy csak úgy szorgalomból, elküldené nekik a hibajavításokat? Pláne úgy,hogy már RH alkalmazottak?!
A fermi lab miért csinál egy új distribet, ahelyett, hogy a centos-t vagy fedora-t támogatná? -
csendes
addikt
A RH
megvettetámogatja az ingyenes CentOS-t, azért, hogy nehogy már az Oracle Linux (ami gyakorlatilag RH átnevezve) felvásárolja azt vagy az egyelőre ingyenesen is elérhető verziójával piaci részesedést szerezzen.
A Scientific Linux-ot itt elmagyarázzák [link] hogy miért kell, mondjuk én nem értem, dehát azért fizikusok, mert úgy tudnak elmagyarázni dolgokat, hogy senki nem érti.
Mondjuk úgy, hogy néhány csak tudományos körökben használt szoftvert illesztenek hozzá az RH Linuxhoz, így ezzel már nem kell az időt vesztegetni a kutatóintézetekben és mivel teljesen egységes az alap, könnyű az adatok, szoftverek megosztása, nincsenek kompatibilitási gondok. -
Vladi
nagyúr
Persze, sokszor ki lett tárgyalva. Én is leírtam párszor. (sokszor
)pl: centos 1# hsz.
centos mögött nem 1 ember áll, hanem vagy egy fél tucat, akik csak ezzel foglalkoznak. Mostanában már a red hat adja érte a fizetésüket. Meg még vagy 2 tucat, akik hozzátesznek ezt-azt. Plusz az extra repók. Plusz a repó amit a fedora ad nekik.

-
cigam
titán
Nem értem ezt a kismillio distrib dolgot.
Ugye a RH fizetős. Viszont erősen támogatja a Fedórát, ami ingyenes. Ugyanakkor a Fermi pedig a Scientific-be tolja a pénzt, ami szintén a RH kódjára épül. Plusz még ott van kakukktojásnak a centos, ami mögött egyetlen(?) ember ál.Valahol ez ki van tárgyalva, hogy melyik miért lett, ha egyszer ott a másik.?
-
Dhampir
félisten
Nem lett jó.

-
Dhampir
félisten
Vladi
Ösmerem a Spineket, mint például Spinoza, spiáter, spion, SP...
...csak ez a "Workstation" "matrica" volt számomra újdonság.ViZion
Mikulásra bizton meglesz a "rilíz", ha a Krampusz ki nem cseréli egy köteg virgácsra.

Köszönöm mindkettőtöknek a válaszokat!

-
-
Dhampir
félisten
Sziasztok!
A Fedora Workstation milyen asztali környezetet futtat? Benne a Gnome Shell az alapbeállítás?
-
Vladi
nagyúr
Persze, mert kb a teljes floss szaktudás 40%-a itt összpontosul globálisan. Fedora Red Hat vonalon. Vegyél random disztrót, az egész kóceráj minimum 20%-át Red Hat főállású programozói csinálták. A kernelnek durván a 40%-át.
De ezeket nem fedórás közegben ne hangoztasd mert bebizonyítják neked, hogy igenis az Ubuntu a fővezérlinux.

-
whbear
senior tag
Eddig szinte az összes ismert és nem ismert disztrót kipróbáltam és nem csak feltettem, dolgoztam is velük pár napot. Már amivel lehetett. És bizony mindig a Fedora volt az, amivel mindent meg lehet oldani, stabil, de mégis friss. Nehezen álltam át a gnome3-ra, de már megszoktam és sokkal jobban használható a mindennapokban mint a KDE. Már mindkét gépemen Fedora futkározik, az egyik 32 bites a másik 64 bites.
-
whbear
senior tag
Köszönöm a válaszokat. Fedora 20 GNOME3 64bit lett a végleges verzió, a Tux Commanderrel is megbarátkoztam a végén kiderült hogy egész jó. Ami meglepett, hogy ugyanazon a gépen a 64 bites verzió mennyivel fürgébb mint a 32 bites. Pedig az összes többi eddig próbált disztró lassabb volt. Plusz egy pont ismét a Fedorának.
-
TUX Commander

-
whbear
senior tag
Valami olyasmi mint a double commander, amit megtaláltam rpm-ben. Aminek nincs olyan kinézete mint 1988-ban volt.
Mate desktop nem jött be, megy vissza a gnome3.
-
whbear
senior tag
válasz
Claude Leon
üzenetére
Pont erre, hogy működik-e minden. Feldobtam egy 20-as 64 bites Mate-t, tesztelgetem éppen.
Tudsz valami kétpaneles commander típusú file kezelőt ami valahogy ki is néz?
-
Claude Leon
senior tag
Nagyjából, de milyen szinten érted a hozzáillesztést?
(apró bosszantás, ha bedugok pendrájvot, felurik az ablakocska, de ott nincs mire kattintanom, külön elő kell vennem a caját, de amennyire emléxem, kezdetben ez működött, az xfce mellételepítés kavart be)
Mintha néztem volna a 64bites is, de az trehányabbnak tűnt.Rá kéne már állnom az openboxra, de valahogy nincs lelkierőm utánanézni az alaposabb felforgatásának, pedig néhány text haxolásával egész alakítható.
-
whbear
senior tag
válasz
Claude Leon
üzenetére
És jól hozzá van illesztve a rendszerhez a mate?
-
Claude Leon
senior tag
32bit/MATE
-
Rimuru
veterán
Nem, már elég régóta nem használok DE-t, viszont nagyrészt GTK-s appok vannak fent. ~2 éve megállapodtam awesome wm-nél (előtte meg Openbox volt). Midnight Commander
-
whbear
senior tag
Akkor te is gnome-ot használsz? Én is hasonló megfontolások miatt váltok. Sajnos nem találtam normális kétpaneles fájlkezelőt gnome-ra. A gnome commander gyalázatosan buta és csúnya, tux commander full fapados, double commander nincs a repóban, a susés verzió megjelenítése hibás, a krusader meg le akarja szedni a fél KDE-t. Valami javaslata nincs valakinek? Egyébként egyre jobban tetszik ez a GNOME

-
Dhampir
félisten
A Gnome 3-ról az ilyen dolgok miatt folyamatosan visszapattanok, mint falról a rábikázott labda. A fejlesztők a Shell Extensions alkalmazásokkal igyekeznek kiküszöbölni a csorbát.
Még az Unity-t el tudtam fogadni, de ezt Ubuntu alatt futtatom.
-
Rimuru
veterán
válasz
Dhampir
üzenetére
Nálam nem működik a menü egyiknél se (volt olyan verzió ahol nem is volt elérhető, csak Gnome alatt ilyen módon), compositor használata esetén az összes Gnome alkalmazás teteje átlátszó maximalizálva (nem néztem utána hogy kikapcsolható-e), majdnem az összes butul. Igazából (már) kb csak evince az ami szorosabban kötődik hozzá és használom is.
-
Dhampir
félisten
A Gnome alatt nem működő programokra gondoltam, de köszönöm a felsorolást.

Én főleg a KDE3-at szerettem és vele párhuzamosan a régi, jó öreg Gnome-ot.
Az új Dolphint nem tudtam megszokni, kicsit átláthatatlannak tűnt számomra, bugok is akadtak, de azóta biztosan sokat fejlődött.. A Thunar (XFCE alatt) és a Nautilus (GNOME) beváltak. Puppyban talán ROX volt, kissé fapados megoldásra emlékszem vissza.
-
-
BoB
veterán
Én a GNOME-ot akkor utáltam meg amikor kivették a Nautilusból a kompakt nézetet azzal az indokkal, hogy az amúgyis használhatatlan (GNOME-nál folyamatos egyszerűsítés van, és funkciókat vesznek ki). Én mindig is azt a nézetet használtam...
Google+ G community-ben -on írtam hogy poll-t kellene indítani hogy tegyék vissza, mert valószínű más is hiányolja. Semmi rossz szó nem volt benne. Törölték a posztot.
Ezután váltottam KDE-re, nem bántam meg.
-
-
-
whbear
senior tag
Kérdés mindenkihez, kérlek szánjatok rá 1 percet.
Ki milyen DE-t használ Fedorához (GNOME, KDE, stb.) és 32 vagy 64 biten?
Köszönöm szépen a válaszokat. -
Hát ez jó kérdés... Olyat is csinált a gép - talán amikor a win-re nyomtam a grub-ban de nem akarom rá fogni
-, h egyszerűen kikapcsolt boot közben. A fedora kernelpánikolt a win meg "semmit" nem csinált és ez lett az eredménye... Az a baj, h egy notin semmit nm lehet állítani bios-ban így szerintem felejtős. Lehet rápróbálok majd még de az ssd repül addig a gépből az tuti 
(#4521) csendes: azért ajánlottam a -y-t mert nyomva kellett tartanom annyit kérdezett

-
válasz
body007
üzenetére
Na felélesztettem a rendszert, már innen írok

Szóval (ha olvasná olyan noob mint én és nem fejből csinálná a dolgot) leírom pár mondatban:
1. boot in live mode
2. e2fsck -C0 -p -f -v /dev/sda3 kísérletre javasolta rendszer a -b 32768 kapcsoló használatát először.
3. ne ellenkezzünk: e2fsck -b 32768 a végére érdemes -y-t biggyeszteni
4. na most jöhet a 2.es pont
5. már engedte mount-olni a root fájlrendszert mount /dev/sda3 /mnt
5.1 ls /mnt jé megvannak a fájljaim...
6. vacilláltam, h kell-e grub reinstall, én nem nyomtam
7. reboot(#4518) csendes: utána kérdezek milyen konfigba volt, nálam nem megy

-
csendes
addikt
válasz
body007
üzenetére
UEFI van a gépen és EFI secure boot-ot használsz. A Fedora partíció megsérült. Próbálkozz megjavítani [link], ha nem megy formázd újra, de akkor minden adat elveszik róla.
A RAM-ok frekvenciát tekintve lefelé kompatibiisek, az nem lehetett gond. Más típust egyrészt nem is lehet betenni a foglalatba (pl. DDR2-t DDR3 fogalatba), másrészt a BIOS/UEFI hangjelzést ad és nem indul el, ha nem ismeri fel a RAM modult. Vagy a RAM volt hibás vagy az UEFI bugos vagy valami tuning miatt mondta be az unalmast vagy
. -
Kis help kellene

Vettem a notiba 2x 4 GB ramot, beletettem, nem ment vele (1600as ram-ot nem kezeli a gép...) mindegy is csak szétcseszte a file rendszert...
error file /boot/grub/i386-pc/normal.mod not found hibaüzenet és kilép a grub-ból. Akkor live-on ha mount-olnám a root-ot meg mount wrong fs type bad option bad superblock on kapom. dmesg | tail-ra ext2-fs error ext2_check description: block bitmap for group 1 not in group (block 258) valami hasonlót mert másik gépen pötyögöm ...
Mit csináljak? -
-
-
csendes
addikt
Nem kell leváltani, elférnek egymás mellett. Mondjuk a vadi új gyík (pontosabban tumbleweed, a 13.2 kiadással egy időben lett teljesen gördülő) egy kicsit felhúzott, végtelenül indította a a mate a caja-t, ami viszont azonnal hibaüzenettel leállt, de keresés után a megoldás a caja desktopban az exec sorban a "caja --sync". E19 alatt meg a yast nem is indul el xdgsu-val, persze root-ként indítva megy, meg különben is aki nem zypper-t használ, annak nem is való az ilyen kifinomultan, grafikus beállítások tömegével komplikált szoftver-remekmű. Egyébként a KDE teljesen jó kivéve az apper-t (lánynevén kpackagekit), és a mate-hoz is nagyon elegáns az alappól használt régi gnomos susemenu (olyan mint a régi mintmenu),
-
-
Tim82
félisten
Én gyakorlatilag olyanokkal állítottam benne, hogy beállítottam pl. azt, hogy alapesetben csak wifivel boot-oljon a noti, WWAN, BT legyen kikapcsolva (nem letiltva). Belőttem, hogy akár akkuról, akár hálózatról adaptív/kiegyensúlyozott ("ondemand") mód legyen az alapértelmezett. Nagyon jól el lehetne játszani még különféle perifériák letiltásával (lehet pl. USB portokat letiltani az energiatakarékosság jegyében). Ennek azért én nem látom egyelőre értelmét, szóval ennyire nem szórakoztam vele.
Amit tök jól lehet automatizálni benne, azok a vezetéknélküli dolgok. Nálam ez úgy néz ki, hogy automatikusan lekapcsolja a wifit és a WWAN-t, ha bedugok egy ethernet kábelt. Ha bekapcsolom a WWAN-t és mobilnetet használok, akkor lelövi a wifit. Ha wifin csatlakozom hálózatra, lelövi a WWAN-t. (Nem mintha ethernetet gyakran használnék - utoljára az új UPC-s modem konfigurálása miatt dugtam ethernet kábelt a notiba.)
TLP-n, egészen pontosan a konfigurációs fájlján (/etc/default könyvtárba teszi magát, természetesen tlp néven
) keresztül tudom beállítani a Thinkpad-specifikus akkumenedzsmentes dolgokat: ez a már említett, százalékban megadható -tól -ig töltést takarja leginkább - ehhez kellett nekem a tp_smapi csomag kiegészítésként, aminek Vladi a megmondhatója, hogy ütköztem némi nehézségbe CentOS 7 alatt a telepítésével. (Hozzáteszem, vagy tíz éve tudnak ilyen akkumenedzsmentet a Thinkpad-ek, legalábbis Windows vonalon, de ahogy utánaolvastam, vagy 6-8 éve létezik a tp_smapi is.)Gyakorlatilag mindent az említett konfigurációs fájlban érdemes mókolni, amúgy a body007 linkelte leírást használtam én is, de maga a konfigfájl is teljesen felhasználóbarát módon van megoldva, minden opciónál rövid, de érthető magyarázattal, szóval egyszerű a dolog.
Új hozzászólás Aktív témák
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most Ünnepi áron! :)
- Antivírus szoftverek, VPN
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 36 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Keresem a Barkács Balázs Játékokat
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3133, 95% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone X 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3586
- Update 12.22. 16:00 - Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- Eladó ÚJ Hoco HD Wi-Fi SIM Android A10 10.1"tablet / 24 hó jótállás
- Hutt C6 ablaktisztító robot / 12 hó jótállás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Akkor végig rossz úton jártam. Ennél jobb gyorsításod nem lesz, amit a cpu ki bír magából köhögni.

Ezt csinálta a centos. Majd jött a red hat és felvette a listájára a komplett centet. Igaza van, ha azt írja, hogy piacot vett magának.
)