- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- MaxxDamage: Vizes Laptop Hűtés? Lehetséges? Igen!
- Fire/SOUL/CD: INGYENES Clone és Backup-Restore alkalmazások tesztje [2024]
- sh4d0w: Én és a számítógép
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kovaax
őstag
válasz
rokefeller #2198 üzenetére
Túl sok a menüpont a grub-ban, kevés a hely a vinyón.
-
kovaax
őstag
válasz
rokefeller #2196 üzenetére
A mese: Azért játszok Fedorával, Ubuntuval, mert kíváncsi vagyok, hogy mennyire használható a linux desktopon, mondjuk egység sugarú júzer által. Szal először megpróbálok mindent klikkelgetve megoldani, ha lehet. A parancssort meg configfájlok szerkesztgetését Debian alatt művelem, több kevesebb sikerrel (na jó, inkább több sikerrel, kopp-kopp-kopp).
-
kovaax
őstag
Hello!
Na, nagy átalakítások után újra felkerült a játszós gépemre a Fedora is. Már van fent 3 kernel, le szeretnék belőle szedni, de a grafikus felületen nem látom valamiért, csak a legfrissebbet. Hova lett a másik kettő? Valamit be kell klikkeljek?
[peter@sarge ~]$ yum list kernel
Loaded plugins: presto, refresh-packagekit
Installed Packages
kernel.i686 2.6.33.3-85.fc13 @released/$releasever
kernel.i686 2.6.33.5-124.fc13 @updates
kernel.i686 2.6.33.6-147.fc13 @updates
[peter@sarge ~]$ -
morvo
csendes tag
válasz
rokefeller #2193 üzenetére
Sikerült ezt is megoldani.
ez hiányzott: "always_direct allow localnet"
-
morvo
csendes tag
Igazatok volt. Valóban a network manager tett be. Amint kilőttem rögtön ment.
De most megint van egy problémám. Feltettem a SQUID-et és el is érem meg minden
de valamiért minden címre ezt a hibát dobja:The requested URL could not be retrieved (ERR_CANNOT_FORWARD)
transzparens-ként van beállítva.
Miért lehet ez?
-
morvo
csendes tag
válasz
rokefeller #2189 üzenetére
Erre a lehetőségre én már gondoltam a telepítésnél és nem is tetem fel.
Ezen kívül még mi lehet?Jah és azt elfelejtettem írni hogy nincs grafikus felület csak console.
-
morvo
csendes tag
Hi all...
Egy kérdésem volna megint.
Feltettem egy kiszuperált gépre Fedora 12-t.
2db háló kártya van benne.
eth0 -ra jön a net dhcp-n ezt szeretném az eth1-en tovább adni.
Na már most megy minden rendesen miután a route táblából kitörlőm a következő sort:Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Iface
192.168.1.1 * 255.255.255.255 UH 0 0 0 eth1A kérdésem pedig az lenne, hogy mi a fenétől kerül ez bele a route táblába mert én biztos
nem tettem beleElőre is köhi megint....
-
csendes
addikt
válasz
rokefeller #2176 üzenetére
Amit kevesen ismernek fel, de a hozzászólásodból kiderül hogy nagyjából te érzed ezt, az az hogy az OS választásnak kellenek legyenek indokai, tisztában kell lenni a pro és kontrákkal. Mindenkinek olyan OS-t kellene használni, ami kielégíti az igényeit, amit tud használni.
[A Google betiltja a Windowst]. "A vállalat szerint a Microsoft-rendszer biztonsági kockázatot jelent, ezért Macre vagy Linuxra kell áttérni a dolgozóknak." -
csendes
addikt
-
csendes
addikt
Ububtu 10.04. Szét*ta a partíciós táblát
Párszor telepítettem már, nálam sosem fordult elő, de valóban bármikor előfordulhat, bármelyik operációs rendszer telepítésekor. Erre mindig figyelmeztetnek: minden adatról készüljön biztonsági mentés, mielőtt hozzákezdesz a telepítéshezNem tudok internetes kapcsolatot létrehozni
Sajnos a NetworkManager még nem 100%-os, bár nekem működik. Ha ADSL-t használsz, a legegyszerűbb feltenni az rp-pppoe csomagot és pppoe-setup-pal beállítani.Mint fel. Na tényleg, ebben szinte minden benne van ami kell.
Igen, főleg multimédiát tekintve (ez jogi okok miatt nem lehetséges, például a Fedora-ban és az Ubuntu-ban). Valóban az egyik legjobb Linux kiadás kezdőknek. Egyébként az Ubuntu-ra épül, kisebb változásokkal. A Mint repository-ban (itt) több, mint száz csomag érhető el, jól összeválogatva, ez elég is az alapdolgokhoz. A többit az Ubuntu repo-kból lehet a Mint alatt is letölteni.Régebben volt kisebb zavar amiatt, hogy a Mint a saját és az Ubuntu repo-kat is használja, de mára ez megoldódott. Csak összehasonlításként: a csomagok száma a Fedora és Ubuntu repo-kban is húszezer fölött van.Összességében, nálam gond nélkül megy a Fedora, Ubuntu, Arch (és még sorolhatnám a többit, amiket kipróbáltam). Minél pontosabban leírod, hogy milyen rendszert használsz (hardver, szoftver) és mi a gond, annál valószínűbb, hogy kapsz választ a megfelelő fórumokban. Az Ubuntu-nak és a Linux Mint-nek (kettő is) van saját fóruma itt is, oda érdemes elküldeni az itt leírt tapasztalataidat; biztos vagyok benne, hogy sokan válaszolnak majd.
-
rokefeller
senior tag
Ja, hallok sokfelől ilyet, amikor az ember beleszalad a f*stengerbe térdig, egyáltalán nem megkérdőjelezni szeretném a tapasztalataid csak elmondani pár dolgot. Az ubuntu meg a mint marhaságai nem az én az asztalom, eszem ágában nincs megvédeni, de szidni sem célom.
A DSL-es hiba tényleg ciki, nekem az egyetlen PPoE-s gépen ment, de nem emlékszem hogy azért mert meghagytam a nevet, vagy még régebbi, épp bugmentes állapotú volt az NM. Viszont a gigabyte USB-s wifi adaptert amit hozzám vágtak, fedora alatt rögtön lehet használni, winen meg ment a driver telepítés, amihez azt hogy milyen ralink chip van benne, azt a NetworkManagerről puskáztuk, majd percek alatt egy kínai oldalról leszedett drivert próbált felvarázsolni a cimbora, minden karakter helyén kérdőjel...a felhasználói élmény gagyi volt :-)
A másik a vodás mobilnetem volt. Neten nem volt infó hogy az a bizonyos huawei fog-e menni, ezért kikönyörögtem hogy hadd próbáljam ki. A srác elmondta hogy milyen adatok kellenek, majd elkezdte magyarázni hogy majd ott lesz a cuccon a driver, meg a voda mobile connect és akkor... na amikor itt járt, akkor én megnéztem speedtest.net-en hogy van-e 7,2 megabit, majdnem volt, a srác nézett, aztán üzleteltünk. Ilyet semelyik winen nem sikerült reprodukálni. A stick-en lévő driver XP-hez van, Vistához meg 7-hez varázsolhatsz, ami ugye nem triviális.
A zárt videó témát felejtsd el :-) Meg lehet csinálni, de itt baromira nem ez az irány. Ezt vagy elfogadod, vagy a fedora nem neked van kitalálva.
A csomagkezelő, hát ja, nem egy észkombájn. Egész használható ha tudod mit akarsz telepíteni. A csillagos rendszer, meg a sok infó egyébként szerintem nem rossz ötlet, de az én személyes felhasználási szokásaim például teljesen másak. Amikor zenelejátszó kellett, akkor nem nagyon érdekelt hogy kinek miért tetszik, vagy hogy mit tud, én felraktam az összes gtk-s lejátszót, ami fenn volt gnome-files-on, meg repo-ban, és ami tetszett az megmaradt.Na mindegy, sajnálom hogy az egyébként két oldalú éremből önhibádon kívül csak az egyiket látod.
-
totyax
aktív tag
válasz
csendes #2177 üzenetére
Helló, ezen már rég túl vagyok, szerintem már túlmagyaráztam így is. Az összes hanggal kapcsolatos dialógusablakon végigmentem és nem volt hang. Attól lett hang, hogy egy adott dolgot ki/bekapcsoltam az alsamixerben. Azért ott, mert sehol máshol ez az opció nem látszott. Szerintem ha elindítod életedben egyszer ezt a progit, meglátod hogy tucatnyi állítási lehetőséget ad és rájössz, ezeket máshol állítani nem lehet.
-
totyax
aktív tag
válasz
rokefeller #2176 üzenetére
Reálisan látod a dolgokat.
Viszont a 2010-es tapasztalatokat lesújtónak semmiképp sem tartanám
Pontosítok...saját véleményem, saját tapasztalataim alapján. Nyilván másnak más szemmel mások a tapasztalatai. Ha te megkérdőjelezed hogy a tapasztalataim lesújtóak, akkor én is megkérdőjelezhetném hogy a te tapasztalataid jók, amit én nem teszek. Teljesség igénye nélkül röviden ami disztribeket mostanában próbáltam:
Ububtu 10.04. Szétkúrta a partíciós táblát pedig advanced telepítés volt, meg volt adva pontosan milyen partíciót használhat, nem kellett átméreteznie/létrehoznia semmit. Hajszálra ugyanúgy telepítettem a többi disztribet, érdekes azok nem kúrták el a partíciós táblát. Ráadásul neki nem is partícionálni kellett, csupán formázni.
Adott HDD adott partíciójára a "/" (nincs külön home), egy másik vinyó másik partíciójára a SWAP. Ezután hagytam az Ubuntut a francba mert korábban is elképesztő dolgai voltak, nem volt hozzá türelmem ezek után. A partíciós táblát sikerült helyreállítani, hiába csak formáznia kellett volna, létrehozott hibás nem létező bejegyzéseket, amit szerencsére a partíciós tábla újraépítésével ki lehetett javítani.Fedora. Live CD be, nézzük. Nem tudok internetes kapcsolatot létrehozni, a hálózatkezelő belezavarodik saját magába, végtelen leokézó ablak ciklusba keveredik. Kurva égés egy linuxnál. Digi-LAN-om van, tehát sima PPOE kell hogy legyen beállítva név/jelszóval. Mondom ilyen nincs. Aztán rájövök mi volt a gond, én rögtön nevet is adtam a létrehozott kapcsolatnak (pontosabban megváltoztattam az eredetit), ebbe zavarodott bele. 2010-et írunk. Ha kreáláskor hagyom ami ott volt eredetileg, (1. DSL kapcsolat) valami ilyesmi volt, akkor elfogadta, és később hagyta módosítani a nevet.
Oké, már tudom hogy lehet hálózati kapcsolatot létrehozni, akkor fel a Fedora. Fel is mászik, jónak is tűnik, de olyan problémai vannak hogy nem jegyzi meg a hangbeállításokat, (az hogy eleve nem volt hang azt egy óra alatt megoldottam), nem töltöttem el a fél életem életem azzal hogy megkeressem mi az oka, pedig kérdeztem fórumon is, kurva hosszan magyarázva mi a gondom. Zárt videó vga driver telepítésére opciót nem látok, ami azért baj mert alapból van fenn valami, amit előbb le kéne szedni, nade hogy hogyan az turkálás...A csomagkezelője horror butaság, semmilyen infót az adott programról nem látok, nincs ott hogy mások menyire használják, de még névsorba sem lehet rendezni (!!!) a listát. Oké, megnézem mik a népszerű disztribek, látom van valami Mint, ami sajnos szinte teljesen Ubuntu, de azt írják az meg lett csinálva normálisan.
Mint fel. Na tényleg, ebben szinte minden benne van ami kell. A hangot ugyanúgy be kell pöccenteni alsamixerből, de megjegyzi legalább. Újraindulás után van hang
Tetszik is. Persze hülyeségei ennek is vannak, semmit nem csinálok és 1.2GB RAM használat. Miért is? Lehet gyorsítótár, de a rendszerfigyelő erről nem ad infót. Pár nap után a naplónéző behal, induláskor megesz vagy 1 GB ramot és merevre fagy az egész progi, mi van? Meg kicsit lassúnak tűnik nekem a Mint, nem a kapkodós fajta, bizonyos műveletek lassúnak tűnnek. A tray kezelés nem egységes (ez disztrib független szerintem), van olyan (futó) progi amire kettőt kell kattintani hogy az ablaka bejöjjön, van amire egyet. Amúgy is óvatosan kell kattintani, mert a Gnome értesítési terület/gyűjtő nem fix, pillanatok alatt kikapcsolható, aztán a polgár csak les hogy hová lett minden. Valami megerősítő visszakérdező dialógus ablak rohadtul nem ártana. Vagy nem innen lehetne kikapcsolni.
Szkenner telepítés. bedugom a szkennert semmi nem történik. Sőt, még a led is kialszik az elején. Az OS meg sem mukkan. 2010-et írunk. Mint fórumán az Epson szkenner telepítési útmutatón végigmegyek, meg sem mukkan. Oké. Turkálok, valami 2005-ös fórumbejegyzés, az alapján megcsinálom, működik. Szkenner progi fut, előnézet ablak kb 300x400 pixel, a 3ghz-es Core 2 szinte maxon. Ennyitől? Indul a Mint, kiírja hogy valami nem oké a HDD-vel. Mitől? Azt mondja átnézi, C-vel megszakíthatom. Jó. Észreveszem hogy a vinyó viszont nem teker...Úgyhogy elmélkedek arról mit is néz ez át. Egy idő után kilövöm C-vel, mert láthatólag a vinyóhoz nem nyúl. Következő indításoknál érdekes nem is panaszkodik a vinyóra. Ext4 fájlrendszer amúgy, állítólag ez most a legjobb. De vannak primitívebb dolgok is, képernyővédő bejön, egér megmozdít, képernyővédő megakad... és ott marad a képernyőn. Na és akkor? Most mit csináljak? Ubuntu feeling. Kikapcsoljam a gépet és húzzak pingvines pólót? Rájövök ha vakon begépelem a jelszót elfogadja. Csodás. Na elég ennyi is.
Szóval kb. ilyen dolgok azok amik miatt negatívan ítélek.
-
csendes
addikt
Nem a hangkártyát nem tudta kezelni a fedora, hanem a hangbeállítást nem tudta megjegyezni, így nem volt hang.
Azért érdekelne, hogy próbáltad-e pulseaudio-val kiválasztani, hogy a két hangkártya közül melyiket akarod használni. De ha másik disztro-val megy, akkor végülis minden rendben. -
rokefeller
senior tag
No problem, nekem úgy jött le hogy a szokásos windowsos szemellenzős dolog jön elő a hangkártyáddal kapcsolatban.
A probléma egyébként elég komplex, egyrész a linux sosem reklámozza magát, kb sehogy, inkább a felhasználóknak van egy olyasmi identitástudata mint a mac felhasználóknak. Nem tudnak(unk) elmenni szó nélkül amellett hogy a mi döntésünket a többiekénél jobbnak állítsuk be.
Amit kevesen ismernek fel, de a hozzászólásodból kiderül hogy nagyjából te érzed ezt, az az hogy az OS választásnak kellenek legyenek indokai, tisztában kell lenni a pro és kontrákkal. Mindenkinek olyan OS-t kellene használni, ami kielégíti az igényeit, amit tud használni. Eleve az első szokott már megbukni sok linuxos kezdőnél (többek között nálam is jópár éven át), aztán jön a második.
Viszont a 2010-es tapasztalatokat lesújtónak semmiképp sem tartanám, de tény hogy olyan alapvető problémák mint a korszerűtlen grafikus alrendszer, és alapvető hardverek támogatásának a hiánya megmételyezik az felhasználói élményt.
De a 2010-es helyzetről annyit, hogy a barátnőm laptopjára nem mászott fel a win 7, kapott egy ubuntu-t, és használja, tetszik neki. Hugom is elvan a fedorával. A kicsit kiöregedett hardvereknél, aminél megborul az xp és belassul, a vista viszont nem megy rajta rendesen, esetleg a win 7 fel sem kúszik rá, na ilyen helyzetekben meglepődve tapasztalom hogy a felhasználók fellélegeznek a linux használhatóságát látván, és boldogan mondanak le wines berögződésekről. Persze ezek a felhasználók rendszerint azok, akik nem buherálják a rendszert, feltelepíti nekik valaki, és használják.
-
totyax
aktív tag
válasz
rokefeller #2174 üzenetére
Nem a hangkártyát nem tudta kezelni a fedora, hanem a hangbeállítást nem tudta megjegyezni, így nem volt hang. Az evidens hogy windows alatt telepíteni kell a drivereket, de az nem túl bonyolult művelet, legalábbis nekem nem az
Semmi baj nem lenne a linuxszal egyébként ha nem úgy lenne reklámozva hogy csúcsszuper bárki által könnyen használható OS, mert "ingyenes" ugyan, de ha valaki nem megszállott, akkor lehet jobban jár ha kifizet x összeget egy könnyen kezelhető stabil fizetős OS-ért, mint idegeskedni, hetekig turkálni problémák megoldása után stb. Van aki ezt élvezi, de van aki munkából hazatérve használni óhajtja a gépét és nem szopni vele. Ezt csak azért írtam mert kettős mércét és windowst emlegettél. Én turkálni fogok mert ehhez van kedvem, gondoltam megnézem 2010-ben hol tart a linux. A tapasztalatok ismét lesújtóak, de mivel megszoktam, már nem izgat annyira.
-
totyax
aktív tag
-
csendes
addikt
Ha lefordítod végig szépen, feldobjuk a nevedben a sys-adminra. No?
Jó, majd pár nap alatt, mert elég hosszú, meg a német annyira nem megy. GNU licensz alatt jelent meg a cikk, szóval nyugodtan lehet vele bármit csinálni, a forrás megjelölése mellett. Ha kész van, milyen formátumban, hová küldjem?
-
Vladi
nagyúr
válasz
rokefeller #2167 üzenetére
"utána jött a beta X-es fedora 9 amihez 2 hónapig nem volt nvidia driver"
2 hónapig visított a 7600 gt. (ventit csak a binary driver tudott szabályozni) Azóta csak legyintek ha azt írják milyen jó a zenvidia linux támogatása."Azt hiszem teljesen frusztrálódtam "
Ne frusztrálódj. Várd meg a következő alkalmat, amikor lehal a magyar ubuntu mirror, és kérdezd meg őket mi újság. Mert ilyenkor a világ legjobb csomagkezelője csak néz ki bambán a fejéből.najó flémeltünk mára eleget.
-
rokefeller
senior tag
"Megmégegy. Azért az uborka fedora/redhat hozzájárulása a közösséghez valami 1:1000 arányú, ezt én nem hangoztatnám a helyükben."
Nekem is itt robban el az agyam :-)
Az Ubuntu legnagyobb érdeme a marketing. És ezzel nincs is baj. Kernel, X meg DE fejlesztésben nem ők a húzóerő. Viszont sok jó program jelenik meg először náluk. És egy csomó olyan döntést meghoznak, ami jó a végfelhasználónak (pl nautilus browser mód, értem én a gnome-ot, de a userek fele aki winről jön át, sikítva menekül, és nem keresi az okokat, meg usability tanulmányokat). Még a friss enyhén metroszexuális designjuk is ütős, divatos, ami vonzóbbá teszi a rendszert. -
rokefeller
senior tag
"Még valami: ettől, hogy valakinek bonyolult a multimédia fedórán, én falnak megyek. Ez az első bénázás amit kezdő elkövethet, innentől annyira azért nem hiteles az író."
Ezaz, kettősmérce. Elfelejtik hogy bármilyen oprendszeren utána kellett nézni annak hogy mit mivel és hogy használnak. Ugyanúgy utána kell nézni drivereknek, ha az ember használni akarja a gépet.
Van egy sztorim arról hogy mit ér a proprietary driver kezelés alapból az ubuntuban (ami egyébként dicséretes, de a fedora filozófiájába sosem fog beleférni):
Nekem annak idején fedora 6-om volt, egy szuttyadék broadcom bcm4318 wlan-nal.
Ndiswrapperrel kellett belőnöm, neworkmanager alá. Épp az egyetemen voltam, új volt a laptop, be voltam sózva, nem bírtam hazáig várni, nekikezdtem a konfigolásnak. Probléma: csak wifi volt. Meg egy előre telepített xp, amit még nem zúztam le. Néztem a leírásokat, fórumokat, lementettem a html-eket, reboot, fedora alatt próba, és ha nem megy, vissza xp-be. 1 óra alatt ment a cucc.
Aztán fedora 7-ben jött a bcm-fwcutter, firmware, és már nem kellett ndiswrapper. 10 perc google, meg elolvastam a release notes-t.
Aztán 8 alatt már b43-fwcutternek hívták, de addigra cserélődött a laptop, addigra megtanultam hogy intel wifi, intel videó, és akkor nyugi van (utána jött a beta X-es fedora 9 amihez 2 hónapig nem volt nvidia driver)A broadcomos időkben az ubuntus kollégák feszt azzal jöttek hogy a fedora sz*r, használj ubuntut, mert nekik milyen simán megy (természetesen olyan open source atherossal, amivel a fedora is simán ment)
Kis idő múlva, a kolléga lucid upgrade után nem tud csatlakozni a wifihez, nem is látszik a wifi adapter. Kérdik tőlem vajon mi lehet, mert én sokat szívtam fedórán, biztos tudom. Mondtam hogy 2 éve nem szívok a wifivel. Kiderült hogy broadcom wifi. Kérdeztem hogy firmware van fenn? Á, itt nem kell ilyennel sz*rakodni, itt a driver manager megoldja. Hát pont nem oldotta meg. Nem tudom a karmicban hogy volt (gondolom ndiswrapper), de a lucidban változott, és a lucid nem szedte le a firmware-t, meg a cuttert hozzá. Miután rájöttek, feltették és ment, akkor jött a tapsolás, hogy milyen király a lucid. Én meg csak néztem és ültem tovább, a sz*r oprendszeremmel, ami milyen rosszul csinálja a dolgokat :-)
És folyton meg kell hallgatnom azt is hogy az rpmfusion-t feltenni, és onnan installálni gstreamer plugint, az mennyire gagyi, miért kell ezt.
Azt hiszem teljesen frusztrálódtam :-)
-
Vladi
nagyúr
válasz
rokefeller #2157 üzenetére
Vazz össze vissza haladok.
Ha végképp nem megy, akkor a lejátszó programban is állíthat kimenetet. Ha a rendszer amúgy látja - modul ok - akkor úgy hótziher hogy mennie KELL.
(#2158) totyax
"alsactl restore-val vissza tudom állítani,"
Ha van egy konkrét parancs, akkor azt le tudod futtattatni belépéskor, azt hiszem erre szolgál a
~/.bashrc
Ha minden kötél szakad ezzel próbálkozz, de én csak kötöm az ebet, hogy ezt pulseaudioval kellene megoldani. (Arra találták ki.) Amúgy volt sblive kártyám, az ugyan ez a modul és éveken át ment rendesen. De 3 kártya is volt már a gépben, akkor is sikerült guin beállítani liveCD-vel is. (egy szutyok cmedia, az integrál via meg a radeonkártyában.)(#2161) csendes:
"Ugyanis azt mondja hogy az "alsactl" az "/usr/bin"-ben legyen"
Nagy cucc, akkor legyen ott. Egy szimbolikus link megoldja.(#2163) rokefeller
Pluszegy.
(#2165) rokefeller
Megmégegy. Azért az uborka fedora/redhat hozzájárulása a közösséghez valami 1:1000 arányú, ezt én nem hangoztatnám a helyükben.
-
rokefeller
senior tag
"Egyébként érdemes megnézni, hogy fedora fórumokon - pl nálunk is - mivel szopnak a userek. Na azzal fognak az ubuntusok 05, 1 év múlva."
YEP :-)
Ebben mondjuk az a legjobb hogy amikor beleszaladok valamibe, akkor a fedóra az szar, aztán fél év múlva ugyanaz amikor előjön ubuntunál, akkor mekkora király, és mekkora upstream, és hogy ŐK csinálták, és adták vissza a közösségnek. LOL (empathy addig volt sz*r amíg csak én használtam)
-
Vladi
nagyúr
válasz
csendes #2159 üzenetére
Érdekes cikk, bár néhol marhaság, legalább már egy objektívabb elemzés.
Ha lefordítod végig szépen, feldobjuk a nevedben a sys-adminra. No?Többször azért kritizál, mert a fedora az fedora. Igen ez ilyen powerusereknek való disztró. Igen sok esetben tesztízű a dolog.
Nem, nem lesz radikális irányváltás.Egyébként apró lépésekben módosul, ahogy az EL is, csak ezek nem látványosak. Pl: alfa - rawhide leválasztás.
Mondjuk lts ubuntut összehasonlítani aktuális fedórával övön aluli. Akkor fogjanak egy mostani 12 és azzal hasonlítsanak. Mert az amúgy el6 alap, tehát jóval stabilabb.
Egyébként érdemes megnézni, hogy fedora fórumokon - pl nálunk is - mivel szopnak a userek. Na azzal fognak az ubuntusok 05, 1 év múlva.
(#2160) rokefeller:
1. De abban igaza van, hogy alapismereteket megkövetel. Ettől egyébként jó tanuló disztró, tehát kezdőknek való. Kicsi uhuzgatás után én is ezzel kezdtem.
2. jah, kde-t én is leszarom.Még valami: ettől, hogy valakinek bonyolult a multimédia fedórán, én falnak megyek. Ez az első bénázás amit kezdő elkövethet, innentől annyira azért nem hiteles az író.
-
rokefeller
senior tag
válasz
csendes #2162 üzenetére
Az utolsó mondatod amire reagálnék:
Pont ezaz, mindkettő megy. És igazából egyikhez sem kell pilótavizsga, sőt, a számítógépről, operációs rendszerről mit sem sejtők is ugyanúgy tudják használni.De simán előfordulhat hogy az Ubuntu valamelyik hardverrel nem megy jó, míg a Fedora igen, és fordítva is (új x, kernel, vagy valami konfig miatt). Vagy egyszerűen pont beleszalad az ember egy bug-ba (ami van az ubuntuban is, bármennyire is nem akarja beismerni sok fanboy)
Ezzel szemben viszont évek óta minden értékelésben ugyanaz a nóta: a fedorát gányolni meg reszelni kell. Szerintem meg nem, csak az "újságírók" lusták ténylegesen értékelni, csak puffogtatják a kliséket :-)
-
csendes
addikt
válasz
rokefeller #2160 üzenetére
Kezdek falnak menni attól hogy majdnem minden értékelésből kiderül hogy aki értékel, az KDE user... oké, engem meg nem érdekel
Én mostanában Gnome-ot használok, de gyakran váltogatom. Nekem a Fedora és az Ubuntu telepítése is egyszerű, felhasználóbarát, kivéve a multimédiát mind a kettőnél, de az a jogászok miatt van. Ubuntu 10.4-t teljesen újratelepítettem, gond annyi volt, hogy a Flash-nél hiába klikkeltem, nem reagált, ez két perc Google-ba tellett. Meg a fekete panelon a tálcán nem látszott a Skype legördülő menü, lecseréltem a témát. A Fedorát preupgrade-del frissítettem, nem volt gond.
Ami látványos különbség Gnome-nál, hogy Ubuntu-val a login után azonnal (5 másodpercen belül) használható a Gnome, Fedora 12-vel ez kb. 15, Fedora 13-mal kb. 19 másodpercig tart. Utána viszont talán a Fedora egy hajszálnyit gyorsabb (új kernel, új X). Az új X miatt - még az Archlinux is óvatosabb ebben - viszont a zárt, gyári driver-ekkel gond lehet a Fedora-nál egy darabig. A csomagkezeléshez grafikus felületet ritkán használok, ebben talán az Ubuntu synaptic jobb. Viszont konzolról a Fedora yum a presto-nak köszönhetően gyorsabb, valahogy egyszerűbbek a parancsok és ráadásul négy karakterrel rövidebb is, mint az apt-get. Apróság, de az Ubuntu alapból utf8-cal tette be a telepítésnél megadott meghajtókat az fstab-ba, így az ékezetes fájlnevek egyből jól jelentek meg.
Összességében nálam a Fedora és az Ubuntu is tökéletesen megy, nem tudnék köztük választani pillanatnyilag. -
csendes
addikt
Én csupán azt kérdeztem tőletek, hogy miképp lehet megoldani hogy ezt a rendszer autmatikusan oldja meg, tehát logoff/shutdown-ra mentse el a beállításokat (alsactl store) rendszerindításkor/login-ra pedig töltse vissza (alsactl restore).
Fedoránál talán a Pulseaudio a legegyszerűbb, ahogy írták. Vagy valamelyik hang daemon. Ha nem akarod használni, akkor ezt a két egysoros script-et kell automatikusan futtatni. Hogy ezt hogyan érdemes megoldani az attól függ, hogy milyen környezetben dolgozol, milyen Display Managert, milyen asztali környezetet, ablakkezelőt használsz. Például Gnome-ban GUI-n keresztül is be tudsz tenni startup script-et, vagy GDM-mel lehet a /etc/X11/gdm/{Pre, Post} Session-ből futtatni,stb.Ennek alapvetően így kéne működnie szerintem. Az már más kérdés hogy ezt ráadásul szeparáltan illene tennie, minden felhasználónak külön mentve/visszatöltve.
Alapból az alsactl store az /etc/asound.state fájlt használja, de az -f kapcsolóval más fájlba is tudsz menteni, illetve máshonnan is be tudsz olvasni, így több mentést is lehet tárolni és visszatölteni.Ugyanis azt mondja hogy az "alsactl" az "/usr/bin"-ben legyen
Ez disztro függő, nem egységes. Nem ez az egyetlen dolog sajnos. -
rokefeller
senior tag
válasz
csendes #2159 üzenetére
Érdekes a cikk, számomra két szemszögből
1. Szinte mindig ez a vélemény, hogy powerusereknek való, kezdők próbálkozzanak inkább mással, meg azoknak jó akik be akarnak tekinteni a működésbe, blabla
Én ezzel nem nagyon értek egyet. Ha adok egy <replace me> Live CD-t egy felhasználónak, akkor vagy megy vagy nem. Az end usernek ennyi látszik. Az a disztró az egyszerűbb amelyik hiba nélkül feltelepül és felismer minden hardvert. De ez nem azon múlik hogy a fedora sarkosabb mint az ubuntu, hanem kb vakszerencse.2. A KDE integráció. Kezdek falnak menni attól hogy majdnem minden értékelésből kiderül hogy aki értékel, az KDE user... oké, engem meg nem érdekel hogy neki fáj hogy az oprendszer nem az ő desktopját választotta defaultnak, és nem támogatja akkora erőbedobással. Lehet választani olyan disztribet aminél a KDE az elsődleges, vagy lehet segíteni Rex Dieternek és a KDE SIG-nek kiküszöbölni a hibákat. Ellenkező esetben pedig elfogadni a tényt, hogy egyelőre ilyen az integráció.
-
csendes
addikt
Egy nemrégiben a Fedora 13-ról megjelent német cikk végéről az összefoglaló (eredeti itt); szerintem érdekes, bár helyenként vitatható:
A Fedora 13 nemigen tartalmaz drasztikus változásokat a korábbi kiadáshoz képest, de mégis nagy javulást jelent és kevés kívánnivalót hagy maga után. Az egyetlen kritikus pont a telepítés során jelentősen megnövekedett lemezterület igény. A többi hiba csekély ugyan, de egy kezdő felhasználó számára akadályt jelenthetnek, és így más disztribúciókkal könnyebb belépni a Linux felhasználók közé. Ebben egyetért a legtöbb elemző. A Fedora azoknak ajánl sokat, akik hajlandóak legalább a Linux belső működésének alapjait megtanulni. Azoknak a felhasználóknak, akik csak egy működő szoftvert akarnak, és nem érdekli őket a belső működés, inkább más disztribúciókat érdemes választani.
Összességében a KDE integráció csalódást jelent. Egyik példa a KPackageKit, ami igazán kibírhatatlan, egyetlen disztribúcióban sincs keresnivalója pillanatnyilag. A másik példa a multimédia csomagok utólagos telepítésének körülményessége, és még további munkát igényel a KDE médialejátszók, a DragonPlayer és a Kaffeine használhatóvá tétele. Egy alkalommal médialejátszás közben a KDE teljesen felmondta a szolgálatot.
A röviddel ezelőtt megjelent Ubuntu 10.04-gyel összehasonlítva alapvetően hasonlók a szoftverek. Ugyanakkor a két rendszer mégis egész másképp épül fel: A Fedora az Ubuntunál is nagyobb mértékben a legújabb technológiákra alapoz, amelyeket gyakran a Red Hat lényegesen támogat. Az Ubuntu is hoz újdonságokat, de alapvetően a kevesebb alkalmazott miatt ennek csak körülbelül egytizedét, és nagyon erősen az asztali környezetre (Desktop) és a „felhőre” (cloud computing) összpontosít, a működésnek azzal letisztult simaságával, ami a Fedorából hiányzik. Másrészt közös a két disztribúcióban, hogy sok frissítést adnak ki a hibák kiküszöbölésére. A kezdetben sok hiba miatt ez alkalommal is ajánlott a legtöbb felhasználó számára, hogy néhány hetet várjon a verzió frissítésével.
Mindezek alapján a Fedora inkább a tapasztalt felhasználók (powerusers) és a fejlesztők számára alkalmas, akik a legújabb fejleményeket követni akarják, a stabilitással egyfajta egyensúlyra törekedve. Azok a felhasználók is érdeklődni fognak a Fedora iránt, akik előzetes ízelítőt akarnak a Red Hat Enterprise Linux következő verziójából. Arról, hogy kik tartoznak még a Fedora célcsoportjába, még maga a projekt sem alakított ki egységes álláspontot. Az erről már hosszasan folyó viták a jövőben akár irányváltáshoz is vezethetnek, mindenesetre nem hiszem, hogy jelentős változás következne be. -
totyax
aktív tag
Kösz a válaszokat, de azt hiszem túlbonyolódik a dolog, vagy én nem vagyok érthető. Akkor próbálom kicsit részletesebben elmondani újra. 2010-ben szeretném ha egy linux disztribnek lenne hangja rendszerindítás után.
A rendszer/beállítások/hang-nál bármit állítottam hang nem volt. Szóval az most felejtős.
Hangot elő tudtam állítani úgy, hogy rájöttem, az alsamixer-ben a hangkártyámat kiválasztva, és az S/PDIF kapcsolóra M-et nyomva, azaz S/PDIF-et kikapcsolva van hang.
Arra is rájöttem, hogy alsactl store-val el tudom tárolni a beállításokat, és alsactl restore-val vissza tudom állítani, tehát nem kell mindig az alsamixer-el szórakozni. De a gond az, hogy ha kijelentkezek az aktuális felhasználóból, és visszalépek, vagy újraindítom a gépet, hang nincs megint.Én csupán azt kérdeztem tőletek, hogy miképp lehet megoldani hogy ezt a rendszer autmatikusan oldja meg, tehát logoff/shutdown-ra mentse el a beállításokat (alsactl store) rendszerindításkor/login-ra pedig töltse vissza (alsactl restore). Ennek alapvetően így kéne működnie szerintem. Az már más kérdés hogy ezt ráadásul szeparáltan illene tennie, minden felhasználónak külön mentve/visszatöltve.
Találtam ezt a
leírást.
Azt kérdeztem hogy hogy tudom meg az "snd-driver-name"-t. A kapott parancsot lefuttatva az eredményt feltettem webre, egyikőtök azt válaszolta, hogy ebből az "snd-driver-name" az az "emu10k1". Én az "snd_emu10k1"-ra tippeltem, de mindegy, bármelyiket helyettesítem be a linken 2.6-os kernelnél megadott parancsokba, hang nincsen, azaz nem hajtódik végre.
Manuálisan viszont ha beírom hogy alsactl restore, akkor hang van, hiszen visszatölti a beállításokat, azaz azt, hogy az S/PDIF ki van kapcsolva.A leírás amúgy hülyeséget ír "The 2.6 Linux kernel uses the module-init-package which is configured in /etc/modprobe.conf instead of /etc/modules.conf. In addition, the module-init-package does not understand the post-install and pre-remove commands. Use the following lines in /etc/modprobe.conf (again, this assumes alsactl is installed in /usr/bin; change snd-driver-name to the name of your sound driver): "
Ugyanis azt mondja hogy az "alsactl" az "/usr/bin"-ben legyen holott a parancsokban
" # load/unload the volume settings on startup/shutdown
install snd-driver-name /sbin/modprobe \
--ignore-install snd-driver-name;/usr/sbin/alsactl restore
remove snd-driver-name /usr/sbin/alsactl \
store;/sbin/modprobe --ignore-remove -r snd-driver-name"az "/usr/sbin/" útvonallal hivatkozik az alsactl-re, nekem pedig ott is található a program.
Az /etc/modprobe.conf üres volt egyébként, tartalma most, Vladi hozzászólása nyomán
"
install emu10k1 /sbin/modprobe \
--ignore-install emu10k1;/usr/sbin/alsactl restore
remove emu10k1 /usr/sbin/alsactl \
store;/sbin/modprobe --ignore-remove -r emu10k1
"De "snd-emu10k1"-el sem működik. Szóval várom az okosságokat
-
totyax
aktív tag
válasz
rokefeller #2154 üzenetére
Helló, kösz a választ.
A parancsot lefuttattam, de nem derült ki mi a driverem.
"snd_emu10k1"-ra tippelek, de azzal nem működik a mentés/viszaállítás.
Ebből valószínű kihámozod mi kell nekem.Grafikus hangerőszabályzó alatt azt értettem, hogy jelenjen meg mindaz, ami az alsamixer-ben, ami kb 3 képernyőoldalnyi szabályzó/lehetőség. A "csend" hibát az okozza hogy nem megfelelőek az alapbeállítások, pl. az spdif van bekapcsolva. Az alsamixer -c0 nem csinál semmi különöset, mivel az az ATi kártya HDMI kimenetére mutat, amit nem használok, amúgy is az F6-al kell kiválasztanom az SB audigy 2 value-t.
-
rokefeller
senior tag
lsmod | grep snd* -ből kimazsolázhatod hogy mi a drivered
Grafikus szabályzó meg van, nem tudom ho, kerested ha nem találtad, de elvileg gnome-panelon ott kell lennie, gnome-volume-control-applet a neve, de használhatod a pavucontrolt is, pulseaudio-hoz az is jó
az alsamixert meg megpróbálhatod az alsamixer -c0 -lal indítani, mert lehet hogy le van némítva valamelyik "hardver" mixered
-
totyax
aktív tag
Üdv, nézegetem azt a fedora13-at. Hangot nem volt egyszerű előcsalni, egy terminálios alsamixer-t kelett indítani (grafikus szabályzó nincs?) abban egy-két dolgot engedélyezve (m) lett hang. De még mindig nem jó, mert újraindulás után hang nincs. Rájöttem hogy alsactl store eltárolja a mixerben tett beállításaimat, és a restore visszahozza, ami gyors módszer, de jó lenne ha ezt automatikusan tudná, tehát változtatásra mentsen, és rendszerinduláskor betöltse az előzőleg mentett értékeket. Ahogy normális lenne.
Találtam infót itt, sejtem hogy nálam linux kernel 2.6, de kapásból nem tudom hogy az "snd-driver-name" nálam micsoda.
-
kovaax
őstag
Folyamatosan tol indulás után pár perccel egy adag kernel crasht a drága. Előhalásztam, hogy mi a gond (szerinte):
WARNING: at mm/highmem.c:444 debug_kmap_atomic+0xad/0x12a()
Hardware name: SCENIC N300/N600
Modules linked in: sunrpc p4_clockmod ip6t_REJECT nf_conntrack_ipv6 ip6table_filter ip6_tables ipv6 uinput ppdev parport_pc snd_intel8x0 snd_ac97_codec ac97_bus parport snd_seq snd_seq_device e100 iTCO_wdt snd_pcm iTCO_vendor_support i2c_i801 mii snd_timer snd soundcore snd_page_alloc microcode i915 drm_kms_helper drm i2c_algo_bit i2c_core video output [last unloaded: scsi_wait_scan]
Pid: 1281, comm: Xorg Tainted: G W 2.6.33.4-95.fc13.i686 #1
Call Trace:
[<c0436dfd>] warn_slowpath_common+0x65/0x7c
[<c04aa651>] ? debug_kmap_atomic+0xad/0x12a
[<c0436e21>] warn_slowpath_null+0xd/0x10
[<c04aa651>] debug_kmap_atomic+0xad/0x12a
[<c04240a4>] kmap_atomic_prot+0x51/0xd2
[<f7da8f4d>] ? i915_error_object_create+0x5d/0xfa [i915]
[<c0424133>] kmap_atomic+0xe/0x10
[<f7da8f8f>] i915_error_object_create+0x9f/0xfa [i915]
[<f7da931a>] i915_handle_error+0x330/0x813 [i915]
[<f7da99a3>] i915_driver_irq_handler+0xc7/0x2f4 [i915]
[<c0478f84>] handle_IRQ_event+0x52/0xf8
[<c047a7cf>] handle_fasteoi_irq+0x71/0xa4
[<c0404cd3>] handle_irq+0x3b/0x48
[<c0404558>] do_IRQ+0x41/0x9a
[<c0403830>] common_interrupt+0x30/0x38
[<c059e44e>] ? copy_to_user+0x102/0x108
[<c04d372f>] filldir64+0x97/0xcbNa most erre ezt találtam: ubuntuéknál, és itt írják is, hogy F12-ben is volt, de hogy mindkettő meg lett pecselve. Na, ilyenkor mi van, ha mégse jó?
-
rokefeller
senior tag
válasz
rokefeller #2150 üzenetére
És legalább lenne folyamatos fejlesztés... a koji-ban a legutolsó yumex build január 31-i...
-
rokefeller
senior tag
válasz
rokefeller #2149 üzenetére
Na, sikerült felgyorsítanom a startupot, kivettem a pipát a preferences első fülében lévő "Load packages on startup" checkboxból, és láss csodát, 1 másodperc alatt elindult
Az más kérdés hogy innentől semmit nem lehet vele csinálni, mert manuálisan nem tudod beloadolni a package-eket, és így meg semmit nem mutat a cucc
Kabaré... ennek valami yumex-ng néven benn kellene lennie a repo-ban, hogy lehessen tesztelni, de a régit meg kellett volna hagyni. Meg is keresem, hátha megvan valahol.
-
rokefeller
senior tag
A régi yumex jó volt, az új szerintem nem jó kvázi semmire.
Indoklás:
1. Az új elképesztően lassú, a packagekit is gyorsabban befrissíti a metát mint a yumex
a packagekitet elsőre nem tudtam mérni, de olyan 40 másopercre saccolom, ami mondjuk totál szégyen, a yumex viszont kemény 67 másodpercig indul, onnan hogy beírtam a root jelszót. A packagekit másodikra azonnal működik, a yumexnek másodszor elég kb 25 másodperc
2. nem lehet egyszerre filterezni és szűrni
3. nem lehet sorrendezni semmilyen listát
4. a filter random kifagyNamost innentől kezdve a yumex funkcionalitása egyetlen dologgal tud többet, éspedig hogy lehet vele a tranzakciókat piszkálni, ami köszi, hurrá, de szerintem az egész új gui egy bazinagy regresszió az előzőhöz képest. Ha csak csomagnév alapján akarok telepíteni, vagy eltávolítani, arra jó a PackageKit-gui is, meg a yum pláne.
Amit szerettem a yumex-ben, az az hogy az elszemetelődött rendszert lehetett vele kipucolni. Le tudott az ember szűrni úgy hogy telepített csomagok, és azokon belül ha nem is rendes sorrendezés méret szerint, de legalább kategóriák.
De tényleg, a mostani yumexet a tranzakció menedzsmenten kívül mire lehet használni? Még a yum plugineket sem tudja ki/be kapcsolni.
Namindegy, a yumex miatt baromi mérges vagyok, ahelyett hogy követte volna a gui a yum fejlődését (sebesség, downgrade-ek, history, pluginek), ehelyett egy buta, de legalább még lassú is izé lett. Jó dolog újraírni valamit, de szerintem ez még bivalyf0s, nem package manager
-
kovaax
őstag
válasz
rokefeller #2144 üzenetére
Hát, majd egyszer talán.
-
kovaax
őstag
válasz
rokefeller #2138 üzenetére
CD-ről próbáltam megint, egyelőre tovább jutott, mint az első próbálkozáskor, szal meglátjuk mi lesz...
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
Akkor mi van, ha már percek óta nem történik semmi F13 xfce spin telepítésekor, "Élő képmás másolása a merevlemezre." ablak van, a sáv nagyon az elején áll, és már az óra se jár jobb oldalt alul. Egy darabig még égett a cd olvasó led-je, de már az is elaludt. Az egérkurzort tudom mozgatni, ablak fölött nyilacska, egyébként '|' jel (vagy mi). De amúgy mintha szarrá fagyott volna. Ezt a régi intel driverrel is tudta. :-)
-
ZCoyote
őstag
válasz
rokefeller #2129 üzenetére
Tömör és velős
-
ZCoyote
őstag
Felraktam egy viszonylag régi laptopra (Compaq Evo N1020v, 512MB ram) a Fedora 13-at XFCE-vel. Azt kell hogy mondjam meglepően jól működik. Simán felment a Chromium flash-el, hang is van, nem semmi. Mondjuk a Firefox elindítása után random időközönként kiléptet de mindegy mert úgyis valami light-abb böngészővel használnám.
Alapból ~130 MB-t kajál a rendszer, ez sem rossz.
Viszont a csomagkezelése pokoli lassú, példát vehetne a *buntukról, nem Vladi? -
Vladi
nagyúr
válasz
csendes #2123 üzenetére
Most korábban lett feature freeze, ezért a viszonylag régi csomagok. Az alfa óta már a 14-be pakolják ész nélkül a frissítést, majd alfánál mennek tovább 15-re.
A plymouthtot én sem értem miért nem solar. Sajna erre nehezebb csinálni témát, mint pl egy sima háttérkép, de elvileg már van oldal erre is. Mindjárt megkeresem hogy állnak.
na itt van. Egy nyüves téma nincs még...
-
rokefeller
senior tag
Ja, ilyenek előfordulnak. Közben ráakadtam a problémám megoldására.
Sima openoffice oldalról leszedett oo ugyanolyan lassú, és proci igényes, míg a GoOo megy szépen, úgyhogy marad az. Ha valakit érdekel, akkor nézze meg, és ha kell, pár tanáccsal szolgálhatok telepítés előtt.
-
kovaax
őstag
válasz
rokefeller #2122 üzenetére
Mondjuk nekem i845ge van, de az megy jól vesa driverrel Ubuntu és Fedora 12 alatt is, míg intel driverrel random fagyott.
-
csendes
addikt
Preupgrade-del föltettem a 13-at. Minden gond nélkül, illetve egy dolgot rontottam el, mert az inittab.rpmnew-t anélkül másoltam vissza az /etc/inittab-ra, hogy megnéztem volna és valamiért alapból 3-as futási szint volt beállítva, nem tudom miért, és kidobott konzolra az indításnál, de ez csak egy perc volt. Azt nem értem, hogy miért ezt az unalmas világoskék plymouth-ot hagyták a bootnál, párszor a 12-nél lecseréltem solar-ra, de az új kernelek telepítésénél (?) mindig visszajött a régi. Meglepően régi a 13-ban néhány csomag verziója, ami korábban pont fordítva volt, például wine 1.1.38 - már kijött az 1.1.44 - ami nekem gond. Vagy audacious 2.1, amiből már a 2.3 is kijött. Az öt legnagyobb újdonság közül négy engem nem érint: Linux alatt nem nyomtatok (színbeállítás és nyomtatómeghajtók nem érintenek), Intel integrált videókártyám van és nem lett gyorsabb, nem virtualizálok, a "könnyebb használni és stabilabb" meg eléggé marketingszöveg, a 12 is stabil volt és nem látok változást a használatban.
Szóval minden tökéletes, de valahogy mégis van egy kis hiányérzetem. -
rokefeller
senior tag
Na, gyorsan bepróbáltam, el sem indult az X :-)
Gondolom nomodeset-elni kellene, de most arra lusta voltam, meg nem is akarom eldobni azt a cseppnyi 3d-t
szerintem inkább bepróbálkozom a oo oldaláról leszedett cuccal, és ha abban nincs para, akkor reportolom a fedora package specifikus bugot, ha azzal is szar, akkor meg csekkolok egy ubuntu live-cd-t, és ha azzal is szar akkor a liba az én készülékemben van -
Vladi
nagyúr
válasz
rokefeller #2120 üzenetére
Próbáld ki vesa driverre. Én szerintem ez az ok.
Aszonták a driver regresszión már túl vagyunk.
-
rokefeller
senior tag
Alapvetően nincs vele szenvedés
Játékra gyenge, de a compiz meg gnome-shell prímám megy vele, nem kell semmit reszelni, mert alapból fenne van, csakhát néha van bug.. egyébként nem tuti hogy ez az ok, de gyanús... elkezdek scrollozni az oo.calc-ban és, 100%-ra szalad a procihasználata, meg hallom ahogy beindul a turbina :-) -
rokefeller
senior tag
Intel. Asszem gma x3100 az egyik elnevezés, chipsetileg i965gm
sanszos hogy valami ilyesmi dolog az ok, csak gyanúsan nincs semmi hasonló probléma sem bugzillában, sem a google nem dob olyat ami hasonló lenne. márpedig elég gyakori laptopokban ez a grafikus cuccami a fura, hogy sokáig semmi baj nem volt, a 3-as szériával jött a szívás, de akkor kezdődött a kms-es átírogatás is, fene tudja mi hozta a regressziót, de mostanra oda jutottam hogy feltettem egy gnumeric-et, hogy ha nagyritkán meg kell néznem egy xls-t, akkor tudjam legalább elolvasni normálisan
szerencsére ritkán van szükségem, és csak az alapfunkciókra, de azért elég tré hogy egy kétmagos laptop 4 giga rammal nem képes egy 400 soros 6 oszlopos táblázatot kezelni, miközben képes egy db2 elfutni rajta virtuális gépben hiba nélkül :-)
-
Vladi
nagyúr
válasz
rokefeller #2115 üzenetére
Ez nem grafikus dolog? Milyen driver hajt nálad és mit?
-
-
Vladi
nagyúr
-
kovaax
őstag
Meguntam Fedora 12 alatt is az állandó fagyást, úgyhogy beállítottam a vesa drivert itt is (ubi alatt elmúltak tőle a fagyások). Majd meglátjuk mi lesz belőle.
Szerk: Merthogy az intel 845ge sem a legjobb választás, az egyszer biztos...
-
törölt tag
ja, kezdem azt hinni, hogy nem az ati a legrosszabb választás linux alá. egyszerűen nem megy rendesen már a compiz sem, nemhogy ilyen hardveres HD gyorsítás...
gondoltam felpróbálok más disztókat is, hát a suse 11.2 és 11.3 boot alatt rövid úton elhalálozik, még a live rendszerig se jutok el, és hasonló az eredmény a sabayon 5.2-vel is (ott kicsit tovább jut a rendszer, de a desktopot már abban sem láttam meg).
úgy tűnik, hogy csak az uborka és a fedora képes ezen a hardveren működni. bár nagyon örülnék, ha visszakapnám a metacity+compiz variációt, mert ez az openbox nem annyira tetszikmost megpróbálom az f13-at felszenvednei megint, hogy kikapcsolt compiz mellett mennyire tudom belakni, talán abban előbb jutnak el olyan xorg meg kernel verzióig, ami már használja a hardverem.
-
ntomka
nagyúr
válasz
rokefeller #2110 üzenetére
Nem úgy értettem, hanem a 12-est frissíteném 13-ra zárolt xorg mellett.
De mindegy is, kezdem feladni. Régebbi nem lenne jó nekem, szívnék, mint sheratan. Az én gépem is új, sok alkatrész január óta létezik kereskedelmi forgalomban. Szóval ezért nem elégszek meg vele. Amíg nem jött ki az új ubi, fel sem mertem tenni rá linuxot, mert fórumokat olvasva láttam, hogy esélytelen volt normálisan használni. Aztán a lucidba jött új fglrx, proci támogatás, meg miegymás, és ezzel már szépen muzsikál. Csak nekem meg az ubi újításai nem jönnek be.Lehet átvándorlok inkább Mint linuxra, ami ubi alapú, mert a fedora vadi új cuccait meg az ati nem szereti.
Most akkor kit szidjak? Szerintem senkit nem lehet igazán. A linuxot semmiképp, de az atit ha belegondolok, megint csak nem lehet igazán. Azért ennyiféle xorg verzióra én is idegbajt kapnék, ha fejleszteni kéne. Persze nem akarom őket felmenteni, mert hiába jó a hardverük, ha úgy összességében egy rakat fos a driverük minden platformon.
-
rokefeller
senior tag
Szerintem az utóbbi életképes
De nem is kell zárolnod a xorgot, ha jól tudom, release-en belül nincs major Xorg váltás, de javítsatok ki. Másik: minek a 12 ha mindjárt itt az új. Namost meg tudod nekem mondani hogy a frissített 12-hez képest mik azok az újítások a 13-ban ami napi szinten könnyíti az életed, boldoggá tesz, és megéri azt hogy elb*ssz egy napot a teljesen random végkimeneletű Xorg downgrade-del, egy még mindig nem stabilnak mondott rendszeren? BTW, használd azt az OS-t, ami támogatja a hardvered. Nem kötekszem, csak szólok, én is hajlamos vagyok úgy frissíteni hogy majd milyen f*sza lesz, aztán csak nézek hogy nem veszem észre csak azt hogy nagyobbak a verziószámok, meg azt hogy 3-4 cucc elreccsent (mobilnet, 3d, suspend, flash, ilyesmi előfordult már) -
ntomka
nagyúr
Ez így nagyon nyűgös. A függőségek miatt törli a fent lévő csomagokat. Azt meg lehet csinálni, hogy csak ez a csomag menjen fel, a többi maradjon? Vagy felrakok egy f12-t, zárolom az xorg-ot, és frissítek majd a véglegesre? Melyik megoldható?
-
Vladi
nagyúr
-
ntomka
nagyúr
Mivel ubin az fglrx hibátlan nekem (szó szerint), ragaszkodnék hozzá. Ahogy olvastam fedorás fórumokat, ennyi csak az akadálya, hogy felmenjen. Fc12-t nem raknék, hisz miért rakjak régit, ha itt a küszöbön az új?
Szóval most ráállok, és megnézem tudom-e az xorg verziót visszafejteni. Asszem elfogadható kompromisszum lenne (ha működik).
A boot problémát megoldtam még az éjjel.
-
floatr
veterán
Bubi alatt a következőket tapasztaltam egy laposon. Install fasza, géphasználat szintén, compiz megy alapból, mindez a nyílt driverrel. Gyakorlatilag egy panasz nem lehet rá. Aztán kezdtem egy kicsit kényelmetlenül érezni magam, mert feltűnt, hogy a venti állandóan a maxon pörög. Aztán pár nap után az is feltűnt, hogy eszetlenül melegszik a bal kezem tájékán, pedig inkább jobb kézzel gépelek gyorsabban
Tartottam a gyári drivertől, de végül felpakoltam, és egyrészt minden működik, persze maradt a compiz lag (kbf), leszámítva azt h a power manager a fényerőt nem tudja szabályozni. Mellesleg gyanakszom egy kicsit erre a melegedésre, hogy nem-e megfőzte az akksit is, mert novemberi csekkolás óta gyanúsan leesett a kapacitása (38Wh-ról 16-ra). Mondjuk úgy h nekem nem jött be a nyílt meghajtó. -
ntomka
nagyúr
Telenyomom a topicot.
Rájöttem, hogy miért nem megy fel az fc13-ra az új fglrx: nem kompatibilis a benne lévő xorg-gal, eggyel nagyobb verziószámú, mint kéne.Ha abból indulok ki, hogy az ati az ubit támogatja előszeretettel, akkor egy darabig nem is lesz olyan, ami támogatja az új xorg-ot.
De ne legyen igazam.
Addig egy próbát megérne: nem lehet valahogy felülírni az fc12-ben lévő xorg-gal az fc13-ban lévőt?
-
ntomka
nagyúr
No, felraktam a hivatalos 10.4-est, amiben az fglrx verziója megegyezik az ubiban lévőével, szóval mennie kéne. Viszont az fc13 reboot után elhasal, még a terminálig sem jutok el.
Tipp?
-
ntomka
nagyúr
Ez megy f13-mal?
"Some of the Desktop and Mobility GPUs supported are the
Radeon HD 2000 series to the Radeon HD 4800 series." - Eszerint az enyémet nem tudja.Viszont megnéztem most direkt, és nekem is a 10.4-es catalyst van fent, ami azért érdekes, mert a hivatalos oldalon nincs a támogatott listán. Ennek ellenére tökéletesen üzemel és maga a rendszer ajánlotta fel telepítésre is.
Új hozzászólás Aktív témák
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Telekom mobilszolgáltatások
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- Mégis mi értelme az Xbox PC-nek, ha limitálja a hardverválasztékot?
- Xbox Series X|S
- Háztartási gépek
- Házimozi belépő szinten
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- További aktív témák...
- Battlefield 6 - Digitális játékkulcs
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Keresem az alábbi PC játékokat! (Teljes lista a leírásban!)
- Bontott, vadiúj, SKY BLUE MacBook Air 13.6" M4 10C/8G 16GB 256GB 13 Gar.: 1 év APPLE világgarancia
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- GYÖNYÖRŰ iPhone XS Max 64GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3298
- Apple iPhone 13 Mini 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest