- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
rokefeller
senior tag
válasz
#16820480 #2699 üzenetére
Itt kernel a neve
yum list kernel és már bogarászhatsz is, de itt annyira nem kell ezt karbantartani, mert összesen default 3 kernelt tart meg (ez állítható) tehát nem jellemző a 10 kerneles rendszer
Van egy plugin ami tud autoremovehoz hasonlót, asszem remove leafs vagy leaves vagy valami ilyesmi, de amikor néztem, kicsit hogyismondjam, aggresszív volt nem ajánlanám.
A próbálgatós problémár a yum history parancsot ajánlanám (yumex azt hiszem tudja)
A yum historyval tranzakciónként tudod nézni a telepítéseket, és "visszavonhatod" a tranzakciót, kb.yum history ilistázza az összeset
yum history info <tranzakció szám> megmutatja mi történt a tranzakcióban
yum history undo <tranzakció szám> visszavonja a tranzakciót -
törölt tag
válasz
rokefeller #2698 üzenetére
hát, annyira nem értek a csomagépítéshez, hogy mit tudnak megváltoztatni, és mibe nyúlkálnak bele egyes disztrók fejlesztői, de gyaníŧom, hogy az ubuntu esetében az ilyen xorg és hasonló csomagokat is kicsit piszkálják, hogy bizonyos hardverrel másképpen (joban?) menjen.
nekem szerencsére integrált vga-m van, és az intel ilyen szempontból a legjobb linux alatt, mert a kernel kezeli. de régebben az nvidia gpu-val sem volt bajom, igaz hogy akkoriban még nem voltak ilyen kapcsolgatós videókártyák. az utóbbi 1 évben hallottam, hogy elég sok szívás van/volt nvidia kártyákkal linux alatt (egyik ismerős tapasztalata: debian, gentoo, sabayon, fedora, opensuse kb el sem indul, ubuntu 10.04 az első frissítésig volt jó, aztán black screen, így végül linux mint-en kötött ki,amit sikerült jól belőnie. ez azért ahoz képest, hogy 3-4 éve, amikor elkezdtem linuxozni, akkor az nvidia volt az egyik legjobban támogatott kártya, elég kínos)
egyébként a fedora csapat filozófiájából adódik tulajdonképpen, hogy bármilyen zárt forráskódú cuccot nehéz használni, mert nem foglalkoznak vele, hogy működjön. vagy megoldja a fejlesztő, vagy megpróbálhatod te, de semmit nem tesznek érte.más: létezik yum-ban olyan parancs, mint ami apt-get esetében az autoremove kapcsoló, hogy a nem használt függőségeket leszedi? elvileg amikor leszedek egy programot, akkor ugye magától le kéne azokat is szednie, amik vele jöttek, de nem használja semmi más, viszont a csomaglista alapján nem ez történik. így telepítgetés/próbálgatás után sok felesleges csomag marad a gépen. persze nem mintha nem férne el, mert kb az ötödét sem használja a partíciónak a rendszer, de ez elvi kérdés
meg hogy lehet leszedni a régi kerneleket? ubuntu alatt linux-image-2.6.38-9.11-stb volt a csomag neve, de itt nem találom őket. -
rokefeller
senior tag
válasz
#16820480 #2697 üzenetére
Félreértettél. Nem így értettem hanem úgy hogy ami egy linux disztribúción nem lehetséges, az általában a linux-on nem lehetséges (persze ez ritka). Ha érted hogy mondom :-)
Személyes tapasztalatom egyébként egy ősrégi ATI kártyával, hogy az Ubuntu egy klikkes fglrx-ével is használhatatlan szar volt (mármint nem az Ubuntu úgy en bloc, hanem a megjelenítés), míg a fedora az open driverrel ment szépen. De ez csak az én tapasztalatom. A mondandóm lényege nem ez volt.
Ma sokat magyarázkodok :-)
-
törölt tag
válasz
Hokoyumi #2694 üzenetére
debianon, és úgy egyáltalán debian alapú rendszereken sajnos egyelőre felejtős a gnome3. ha elég neked a gnome2.32 is, akkor esetleg próbálj ki egy linux mint 11-et, az olyan, mint az ubuntu 11.04, csak a unity felület nélkül.
de feltenni rá a gnome3-at nem ajánlom ppa-ból, mert bár lehet, de sok szívás van vele, és nem működik sok helyen rendesen a felület, mert annyira belepiszkáltak a mailine kódba az ubuntusok.
ha másik gnome-os kiadás kell, akokr esetleg érdemes egy opensuse-t is megpróbálni, bár nekem kevésbé működött, mint a fedora, szóval nem tudok sok bíztatóval szolgálni.rokefeller:ha Fedorán felejtős, akkor valószínűleg más linux disztribúción is.
ez azért elég optimista hozzáállás annak fényében, hogy az utóbbi időben az amd eléggé rágyúrt, hogy a canonical kiadásával jól együttműködő meghajtót adjanak ki. 1-2 verzióval ezelőtt simán elmondható volt, hogy ubuntu alatt kb két kattintással ment az fglrx meghajtó, a többi rendszeren meg szopás volt, ha egyáltalán be lehetett lőni. -
rokefeller
senior tag
válasz
Hokoyumi #2694 üzenetére
Bár nekem nincs AMD kártyám, de szerintem olyan nem létezik hogy felejtős a Fedora:-) Illetve ha Fedorán felejtős, akkor valószínűleg más linux disztribúción is.
"As said already, for the Linux graphics support you will need to use the very latest bits (Mesa, xf86-video-ati DDX, Linux kernel) for the open-source Gallium3D / classic Mesa support and even then it may be a buggy experience with Linux 2.6.38. For the Catalyst driver you need Catalyst 11.2 or later for the best experience."
Szóval menni kell neki, és még mindig Fedora 15-tel megy talán leginkább.
Frissítettél install után, és utána próbáltad a leírást?
-
csendes
addikt
válasz
Hokoyumi #2694 üzenetére
Nem felejtős, elvileg működnie kellene.
Mindenképpen olyan disztribúciót érdemes választani, ami már a 2.6.38-as kernellel megy, mert az támogatja az AMD Fusion-t. Az Ubuntu 11.04-re fel lehet tenni a gnome3-t PPA-ból, bár én még nem próbáltam. Debian-ra a gnome3 még az experimental-ban van, tehát még az unstable sem támogatja.
A legfrissebb Linux Catalyst támogatja az E-350-t, és a nyílt forráskódú driver is támogatja: [link] .
Pontosan mit jelent, hogy "nem indult el utána a rendszer"? Előtte a nyílt driverrel mi volt a baj? -
Hokoyumi
tag
válasz
#16820480 #2687 üzenetére
én most telepítettem a flasht
76 csomag, letöltve 23mb, telepítve 73mb a függőségek + maga a flash plugin 13mb feltéveam kérdés
annyira nagyon nem értek a linuxhoz de használom már 1 ideje
eddig ubiztam 9.10-től
de ez a unity betett és hagyom inkább
a gnome 3 viszont bejön ezért próbálkozok a f15-el
a gép amire feltettem e-350-es brazos ezt a leírást próbáltam amd driverhez de vmiért nem indult el utána a rendszer, bár előtte is furcsa volt
akkor live cd-vel telepítettem
ez a mostani a dvd-s megoldás
na de a kérdésem, E-350-hez felejtős a fedóra és nézzek vmi mást? vagy össze lehet rakni rendesen?ha felejtős lehetőleg gnome vonalon szeretnék maradni
esetleg debian? -
rokefeller
senior tag
válasz
pethYeti #2689 üzenetére
yum install freetype-freeworld
ez elvileg valami más kapcsolóval fordított freetype, és elvileg szebb.
A másik pedig, a hinting és az antialiasing meg dpi variálás.
Fedora 14-en az appearance/fonts/advanced, vagy valami ilyen helyen volt, fedora 15-ön a gnome-tweak-tool-lal tudod állítgatni. -
csendes
addikt
válasz
pethYeti #2689 üzenetére
A megadott hivatkozáson a 64 bites java telepítésnél kicsit összecsúsztak a sorok, helyesen:
su -
cd /home/yourusername/Download/
mv jre-6u25-linux-x64.bin /opt
cd /opt
chmod a+x jre-6u25-linux-x64.bin
./jre-6u25-linux-x64.bin
yum remove java-*-openjdk-plugin
ln -s /opt/jre1.6.0_25/lib/amd64/libnpjp2.so /usr/lib64/mozilla/plugins/libnpjp2.so -
pethYeti
addikt
válasz
csendes #2683 üzenetére
Köszi. Másik java cib bank miatt kell, mert az nem eszi meg az open-t.
Még egy kérdés, eddig csak live-ban bohóckodom mert nagyon gondolkodom leváltsam-e a mintet. Ami jelenleg visszatart az a betűk megjelenése, az valami gyalázatosan rossz. Hiába raktam föl a corefonts arial times new roman stb fontokat a kirajzolás weblapoknál továbbra is ronda:S
-
törölt tag
válasz
rokefeller #2686 üzenetére
64 biten, igen. gondoltam már így laza 5-6 évvel az architektura bevezetése után lassan át kellene állni. eddig 32 biten voltam ubuntu alatt. mondjuk kevesebb a szívás még mindig azzal, de mostmár illene működnie ennek is...
egyébként olyan 10-15 csomagot szeretett volna leszedni magának, arra mondtam, hogy felejtse el, de sürgősen. főleg úgy, hogy nélkülül is tökéletesen megy. -
törölt tag
válasz
rokefeller #2678 üzenetére
én azért a sima bemásolást választottam, mert amikor repóból akartam telepíteni, akkor a fél világot le akarta rángatni függőségként, így meg egyetlen fájlt átmásoltam, és megy. van hang, van minden, és semmit nem kellett külön feltenni hozzá.
-
csendes
addikt
válasz
pethYeti #2676 üzenetére
A Flash-plugin telepítés ajánlott módja itt részletesen le van írva: [link]
32-bites rendszeren egyszerűen:
su -c 'yum install nspluginwrapper alsa-plugins-pulseaudio flash-plugin'64 bites rendszeren a 32 bites plugin:
su -c 'yum install nspluginwrapper.{x86_64,i686} alsa-plugins-pulseaudio.i686 --disablerepo=adobe-linux-i386'
su -c 'yum install flash-plugin'64 bites plugin telepítése is le van írva, de nem ajánlom, sokszor van vele gond.
Ami a java-t illeti a Fedora az OpenJDK-t használja, a sun-java-t (pontosabban most már Oracle-java) kézzel lehet telepíteni és frissíteni, rokefeller leírása alapján, illetve a "faék" verizóról itt a lap alja felé van a leírás: [link], ami egyébként nagyon jó összefoglaló a telepítés utáni beállításokról, kiegészítő szoftverek hozzáadásáról, de a flash-plugin-hoz inkább a fenti módszert ajánlom. Értelemszerűen a szövegben a java verziót felül kell írni a legfrissebbel, most éppen a 6u25-tel. Egyébként, ha nincs rá különleges ok, akkor érdemesebb az OpenJDK-t használni.
-
Vladi
nagyúr
válasz
rokefeller #2680 üzenetére
Lehet, meg az is, hogy egyszer se néztem.
-
Vladi
nagyúr
Néztétek az új SEtroubleshootert? Nagyon pro lett.
-
rokefeller
senior tag
válasz
pethYeti #2676 üzenetére
Én a tar.gz-s megoldástól inkább távol tartanám magam. Az adobe oldalára átirányít a firefox, amikor telepítenéd a plugint, és ott a yum-os verziót ha kiválasztod a listából, akkor felteszi neked az adobe flash repo-ját.
Utána flash-plugin install, vagy yum-mal, vagy a grafikus csomagkezelővel
a ez megvan, akkor nem tudom hogy most automatikusan megcsinálja-e, de a /usr/lib/mozilla/plugins-be be kell symlinkelni a libflasplayer.so fájlt a /usr/lib/flash-plugin könyvtárból
A leírás ellenére az egészet egy perc alatt megcsinálod.
Java:
sunos oldalról letöltöd az rpm-et, felteszed, és akkor jön a játék. /usr/java/.. be teszi a telepített runtime-okat (nekem szokott lenni 1.5 és 1.6-is)
Van a faék verzió, amikor a java jre/plugins könyvtárából libjavaplugin.so-t (64 biten a libnpjp2.so-t) besymlinkeled a mozilla plugins könyvtárába.
A tisztességesebb megoldás ha használod az alternatives megoldást.
Szívás lehet a selinux-szal. Nagyon részletes leírás: [link]
-
törölt tag
köszi, majd akko kipróbálom én is. csak tegnap este remekül elment a net, és sak most jött vissza (vagyis nem maradtam fenn hajnalig, hogy megvárjam mikor jön vissza).
pethYeti: a flash-t legegyszerűbb úgy, ha letöltöd a legfrissebb tar.gz fájlt az adobe-tól, és kitömöríted a ~/.mozilla/plugins (vagy valami hasonló) mappába a libflashplayer.so fájlt. vagy használsz chrome-ot, ami beépített flash pluginnel jön.
-
pethYeti
addikt
sun-java-t és flasht hogy lehet beüzemelni?
-
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
válasz
Neil Watts #2669 üzenetére
link: így lehet feltenni.
Mondjuk sokat nem nyersz vele, mert az uvd-t fehér embernek még nem sikerült beizzítani, a 3d support desktophoz elég a radeon driver is.
-
-
ntomka
nagyúr
válasz
Neil Watts #2664 üzenetére
Idővel biztos lesz, de addigra nem hiszem, hogy a fedora lesz az egyetlen gnome 3-as disztró.
-
-
ntomka
nagyúr
válasz
Neil Watts #2662 üzenetére
Az egész fglrx-et.
Inkább nem minősítem a helyzetet, csak szóltam, hogy ha amd, akkor fedorán nyílt driver.
-
-
törölt tag
válasz
Neil Watts #2657 üzenetére
szerintem a gconf-editorral ki lehet cserélgetni.
nem ebay, még decemberben nyertem egy játékon, közvetlen a maizutól postázták ki
-
ntomka
nagyúr
válasz
"F15 ala van normalis ati driver?"
Vagy a nyíltat használod, vagy felejtsd el. A fedora és az amd nem játszik együtt.
-
floatr
veterán
válasz
"Ki lehet cserelni az ablakvezerlo gombokat, hogy a masik oldalon legyenek?" -- WTF
húzófeature lett, ami tavaly ilyenkor mindenkit seppukura késztetett a sajtóban?
-
kovaax
őstag
Sziasztok,
Az xfce spint próbálta már valaki?
-
Fedora 15 veeegree
Most tesztelem, aztan lehet jovok vissza Fedorazni
Vladi! Neked ugye ati kartyad van... F15 ala van normalis ati driver?A masik meg: Ki lehet cserelni az ablakvezerlo gombokat, hogy a masik oldalon legyenek? 11.04/OSX alatt megszoktam mar.
sheratan! A Meizu M9-ed tud angolul? Honnan szerezted? Ebay?
-
csendes
addikt
válasz
csendes #2629 üzenetére
Tegnap preupgrade-eltem Fedora 15-re, szinte végig a maximális sebességen ment a letöltés. Mindig megfogadom, hogy soha többet preupgrade, mert sokkal lassúbb, mint a Live CD-ről az image-t feltenni, de most is győzött a lustaság. Szokás szerint a kedvenc solar plymouth-omat lelecserélte. Sajnos a fallback panelen forgó szemek éppen nem működnek: ugyan a gnome-applets csomag elérhető, de függőségi gondok miatt jelenleg nem telepíthető
.Esetleg meg lehet próbálni a 3.0-ás verziót a rawhide-ból. Más gond nem volt.
Az mondjuk ronda, hogy a Fedora alatt is más a gtk2 és gtk3 scrollbar, rendetlenül néz ki a Nautilus és a Firefox egymás mellett. Van már néhány olyan kombinált gtk2/gtk3 téma, amivel ezen lehet segíteni, például Derpity [link] (világos téma), Atolm [link] (sötét téma). -
törölt tag
persze, hogy pörög a topik, szinte naponta jövök ide a láma kérdéseimmel
amúgy a díszítéssel kapcsolatban esetleg érdemes rápillantani erre: [link]
egész jó kiterjesztések vannak, és folyamatosan bővülnek.egyébként az lehet, hogy bug, hogy az alkalmazások közt nincs ott, cska ha beírod a nevét, esetleg kérdezz rá valahol az illetékeseknél. van pár dolog, amit észre vettem és szintén már ismert bug.
-
Vladi
nagyúr
válasz
#16820480 #2653 üzenetére
Próbáltam, meg is találja a programot, csak a menüben nincs benne.
Logikusabb volt a rendszer -adminisztráció... mindegy.Ennél azért jobban igyekezz ifjú padavan.
Egyébként most komoly, hogy a shell miatt lett itt akkora élet? Pörög itt a topik már pár hete. a gnome shell meg most olyan, mint a fenyőfa a nappaliban. szép és illatos, meg hozza az ünnepi hangulatot. De még fel kell díszíteni, körül állni a családdal és énekelni.
a system-config-services meg nem bír elindulni nekem. Elindítom, tölt, szürke, és úgy marad.
Na még valamit észrevettem: beállításoknál nincs ok gomb, csak úgy lesz ahogy állítottam és kész.
-
törölt tag
tedd fel a gnome-tweak-tool nevű csomagot, és sok problémádra találsz beállítást
mit szerentél az alkalmazások menüben szerkeszteni? sok dolog, ami nincs benne, az nem is létezik/nem települ fel alapból. de amúgy próbáltad azt, hogy super és elkezded gépelni a nevét?
szerk.: na, lekéstem az okoskodással, pedig már úgy örültem volna, hogy én is tudok újat mondani
-
bpx
őstag
az volt a terv, hogy a notebookba veszek egy ssd-t és akkor mehet rá a Fedora 15 ha megjelenik
azt nem gondoltam volna, hogy a F15 fog előbb megjönni, ssd meg még sehol -
Vladi
nagyúr
válasz
rokefeller #2648 üzenetére
Háát... agyam eldobom.
Egyelőre még csak pislogok, hogy mi van. De kezdem érteni, hogy mire gondoltál az addiktív dologgal. Olyan gyorsan ugrálnak itt az ablakok, hogy tiszta adrenalin lett az agyam.
Tiszta release feeling, mint a régi szép időkben.Ez nem tudom mi a gépemen, de mintha kicserélték volna. Azzal kezdte, hogy kb 1,5-2 perc alatt települt.
Boot az így default 1 perc. Még egy kicsit piszkálom lesz az 20 mp is.
Minden nagyon gyors lett. A yumex is. Nem tudom mi bajotok vele, de nekem 150 csomagot telepített fel ilyen 1-2 perc alatt. Nem is akármiket, hanem ilyen libreoffice...Úgyhogy egyelőre nagyon gyors, nagyon szokatlan és furcsa azért. Pl: hogy kell leállítani?
Jó oké init 0 de azé na...
-
Vladi
nagyúr
válasz
rokefeller #2643 üzenetére
Jah, hogy:
[oleg@f25desk ~]$ uname -a
Linux f25desk 3.4.72.35-61.fc25.x64_128 #1 SMP Tue May 3 13:23:06 UTC 2016 x64_128 Linux
[oleg@f14desk ~]$ -
Vladi
nagyúr
válasz
rokefeller #2641 üzenetére
Szerinted hol leszünk amikor kijön a 25
Ó de nagyon szentimentális vagyok ma. -
Vladi
nagyúr
Jah és mindenkinek happy release day-t.
Most jött ki a 15. Én meg az 5-öt telepítettem először... hüpp... hüpp...
-
pethYeti
addikt
Rar tömörítőt hogy lehet beüzemelni? Tehát kapásból az archívumkezelő tudja?
-
pethYeti
addikt
http://torrents.fedoraproject.org/
itt ez vajon már a végleges?
-
törölt tag
válasz
rokefeller #2633 üzenetére
hát, már nem kell sokat aludni, az biztos
mondjuk az elmúlt napokban nem sokat változott (értsd: egy darab frissítés sem jött hozzá), úgyhogy akár fel is tehetted volna, elkerülendő a kiadás utáni ftp torlódást. -
törölt tag
válasz
rokefeller #2631 üzenetére
főleg, hogy megcsinálták ezt az alt+tab és alt+0 (vagy amilyen gomb a tab felett van) váltást, hogy az első a programok közt vált, a második pedig a program ablakai közt. nagyon hasznos, és gyorsabbá teszi a munkát, ha megszokja az ember.
-
kovaax
őstag
válasz
rokefeller #2625 üzenetére
Én Debian alatt alt-tab-ozok lazán, mondjuk IceWM-mel, pedig van tálca is.
-
Vladi
nagyúr
válasz
rokefeller #2625 üzenetére
Harmadik: magára szabja az egész kócerájt, hogy tetsszen.
JÓ hát ha van panel, akkor van, nem aggódok. De ugye a forgó szemeket is vissza lehet valahogy varázsolni, ha az nincs kiborulok.
-
rokefeller
senior tag
válasz
csendes #2624 üzenetére
Én a fallback módot sajnos/szerencsére nem használtam.
Ami biztos, a gnome-shellben, ha megy rendesen, nincs tálca a programoknak, így lett tervezve, és nem is lesz benne.
És nekem úgy tűnik, hogy ezzel nincs is baj, alapvetően belőlem kikényszerítette a masszív alt-tab használatot, és ezzel felgyorsított. Ha mégis egerezek, az overlay-be lépés animációval, és a program kiválasztása nem tart tovább, mint a tálcán kibogarászni hogy melyik ablakot kell eltalálni, az overlay-ben ugye nagyobbak az ablakok mint a tálcán, szóva az ainmált váltáson bukott időt visszanyerem a könnyebb célzáson. Az is hozzátartozik mondjuk, hogy én sokat touchpadezek, lehet hogy egérrel az igazi profiknak gyorsabban megy, nekem nem tűnt fel úgy sem differencia.
Lényeg a lényeg, használható, jól használható, de máshogy használandó. User két dolgot tehet, adaptálódik, és kihasználja az új rendszer előnyeit, vagy forradalmat hirdet, és elpártol. Én el tudom fogadni az utóbbit is (csak ne nekem hisztizzenek :-)), de az előbbit tartom konstruktívnak :-)
-
csendes
addikt
válasz
rokefeller #2623 üzenetére
A Gnome3 fallback interfésszel van panel, illetve lehet több is. A vicces csak az, hogy legalább egynek lennie kell, azt nem lehet törölni. Az 'Alt-jobb egér' kombinációval lehet rátenni dolgokat.
-
rokefeller
senior tag
Pont ez a hiszti, hogy a gnome3-ban nem lehet, de hát ez linux, mindig körbe lehet járni a témát. Most nincs gnome panel. Lehet installálni, és futtatni, vagy lehet tint2 panelt használni. És kész. Meg lehet ugye hisztizni, meg fenyegetőzni a levlistán hogy elmegy a userbase :-)
Ugyanez megy a system monitor appletekkel. Nincsenek. Conky, alulra egy csíkban, megoldva, szebb, jobb, csak nem része a desktopnak.
-
törölt tag
válasz
rokefeller #2618 üzenetére
[sheratan@frozendawn ~]$ free -m
total used free shared buffers cached
Mem: 2879 2237 641 0 59 1323
-/+ buffers/cache: 854 2024
Swap: 0 0 0akkor ezek szerint cache-ben jelenik meg ez a "szivárgás". de ez pontosan micsoda, mert ubuntu alatt nem voltam hozzászokva, hogy ilyesmi történik a rendszerben.
Vladi: nincs alapból panel alul, és nem is lehet kitenni (az alap rendszerben), mert ott a notification bar van, aminek más a szerepe.
ha mindenképpen szeretnél valami ilyemit, akkor vagy a gnome-shell-hez írt dock kiterjesztést ajánlom (ez a futó programlistát teszi ki a képernyő jobb élére), vagy pedig valam icairo dock-ot vagy avant window navigatort.
persze attól függ, hogy mire akarod használni azt a panelt, mert ha csak programlista kell, akkor az van az overview nézeben a baloldalon (ahova amúgy kedvenceket is pakolhatsz), vagy alt+tab megnyomására is látszik, hogy mi fut, esetleg exposé módban (bár akkor csak az adott workspace ablakait teszi ki). alapvetően az volt a céljuk a tervezőknek, hogy ne is legyen a szemed előtt állandóan futó programok listája, mert elvoja a figyelmet attól, amit éppen csinálsz, szóval úgy oldották ezt meg, hogy a super gomb megnyomására jön elő az activities (overview) nézet, ahol kb mindent látsz, ami kellhet. -
Vladi
nagyúr
válasz
#16820480 #2615 üzenetére
Lehet alapértelmezetten nem települ, akkor tedd fel. Egyébként amit írtál, azok a sessionben induló alkalmazások. Kvázi user cuccok, nem rendszer szintűek.
(#2616) rokefeller:
Nincs itt flém, csak próbálom kiismerni a rendszert. Alulra lehet akkor tálcát tenni? Lényegében akkor ua. mint eddig volt.
-
kovaax
őstag
válasz
rokefeller #2618 üzenetére
Gyanús nekem is így már, hogy tudom, miről van szó...
-
törölt tag
válasz
#16820480 #2615 üzenetére
na, ahogy elnézem a fájlkezelésnél fogy el a memória. az előbb rámásoltam az mp3 lejátszóra néhány száz mega zenét, és mindjárt feljebb kúszott 40%-kal a memóriahasználat, ráadásul perzisztens is, hiába lett kész a másolás, zártam be a nautilust, umountoltam a meghajtót, akkor is azt írja, hogy 63% foglalt a ram-ból...
-
rokefeller
senior tag
Csak el ne kezdjük itt is a flamewar-t :-) Erről a nincs tálca, nincs nyitott ablakok listája témáról született kb 10000 levél már a shell levlistáján.
Alapvetően nem értem ezt a flame-et, az emberek elfogadták hogy gnome2-ben nincs dock, meg global menü, viszont ha akartak, installáltak egyet, és használták. Ezzel szemben gnome3-ban nincs task bar, és ahelyett hogy feltolnának egy tint2 panelt, és 2 perc alatt belőnék, inkább megy a hiszti a levlistán, meg a legviccesebb, amikor a fenyegetőzés, hogy én akkor többet sosem, hát who cares
Egyébként nemcsak a super fog elkoni, hanem az alt-tab is, meg minden más rendszeren is rángatod majd az egeret a bal felsőbe :-)
-
törölt tag
hmm, 97% szabad memóriád van?
az nagyon durván hangzik azért
Vladi: hát, ez sem nyert
[sheratan@frozendawn ~]$ su -c system-config-services
Password:
bash: system-config-services: command not founda "gnome-session-properties" paranccsal jön elő amúgy az induló alkalmazások listája. nekem ezek vannak most bepipálva: at spi d-bus bus, at spi registry, authentication agent, bluetooth manager, caribou, certificate and key storage, deja dup monitor, disk notifications, evolution alarm notify, gnome gmail open office configurator, gnome login sound, gnome settings daemon, gpg password agent, gsettings data conversion, input method starter, mail-notification, network, orca screen reader, power management, pring queue, pulseaudio, pulseaudio kde routing, remote desktop, screensaver, selinux troubleshooter, ssh key agent, user folders update, volume control.
eléggé megváltozott a gnome3. illetve nem maga a gnome3, hanem az, hogy mostmár ez a gnome-shell az alapértelmezett felület. szerintem amúgy nagyon jó cucc, előremutató és logikus (ellentétben a unity-vel, ami egy káosz szerintem).
alapvetően van egy felső panel, ahol csak rendszercuccok vannak, van egy notification bar alul, ami alapból rejtve van, csak akkor villan fel, ha valami történik rajta, illetve van az overview mód, ahol kapsz egy gyorsindítót baoldalt, egy exposé ablaklistát, amit egy füllel telepített alkalmazások listájára válthatsz, és egy munkaasztal váltót félig rejtve jobboldalt. annyi változott, hogy dinamikus munkaasztalok vannak: a rendszer mindig csinál neked egy üreset azon felül, amit megtömsz programokkal, illetve ha valamin nincs semmi, akkor azt bezárja (hogy csak egy üres maradjon). -
kovaax
őstag
válasz
#16820480 #2611 üzenetére
Ez azért érdekes. Az adataimnál lévő amd-s gépemen most fut chrome 4 füllel, meg icedove (=thunderbird), meg egy terminál top-pal, és így 97.7%-99% közötti idle van ha nem piszkálom. Most hogy írok, lement egészen 93.7%-ig...
Szerk.: 2:14 az uptime, szal nem rendszerindítás után vagyok...
-
törölt tag
rendszerindítás után 20%, viszont úgy vettem észre, hogy kúszik fel néhány percenként 1-1%-ot.
a vicces az, hogy a top-ban a legnagyobb memóriafogyasztó az a gnome-shell, 7,8%-ot eszik, de ez kb 200 mega kéne legyen, az összes többi ilyen 1-2%-ot eszik legfeljebb, de a letöbb az néhány tizedet csak. nem fut annyi dolog, és közben meg valahová eltűnik másfél giga...
amúgy ez a rendszer - adminisztráció - szolgáltatások jó poén, szerintem kezdhetsz leszokni róla, mert gnome3-ban nincs ilyen(
) legfeljebb a gnome-system-properties paranccsal csalogathatóak elő a startup-kor induló cuccok listája.
-
törölt tag
és így tényleg megy, kösz
viszont ami aggaszt, hogy valami bődületes a memóriahasználata most a gépnek. ubi alatt, amikor még nézegettem, akkor ilyen 30% körül mozgott általában (3 giga ram), most pedig egy empathy megy és egy chrome (benne a fórummal), és 81%-nál tart. még úgy is soknak tűnik ez, hogy ha a vga memóriáját megnövelte valamiért, illetve ha ramdrive-ot pakolt fel a mamóriába (amit nem hinnék, mert nem látok ilyesmit az fstab-ban).
-
-
törölt tag
válasz
rokefeller #2602 üzenetére
azt mondja erre, hogy no matches found... gondolom átnevezték a csomagot, vagy kivették f15-ből.
amúgy azért sem akartam jhbuild-del szórakozni, mert arra írják mindenhol, hogy kb semmi nem megy vele rendesen (kiterjesztések, témák).
kicsit még problémás ez a gnome3 támogatás, pedig nagyon pöpec dolog lenne. az péládul külön vicc, hogy egy darab debian alapú disztró alá sem lehet normálisan feltenni :/ -
rokefeller
senior tag
válasz
#16820480 #2599 üzenetére
a gnome3-as fejlesztésekhez én a jhbuild-es megoldást választottam.
Nekem még f14 van, este lehet hogy updrade-elek egyet.
F14-en, nálam egy core2duo T5400 on 4 giga rammal netezés, dolgozgatás mellett egy olyan 15-30 perc egy teljes build, de ha rendszeresen buildeled, akkor rövidebb egy alkalom
ami még hiányos, az a gtk3 téma meg a networkmanager ikon f14-en, ha f15-ön vagy, akkor szerintem ezek nem parásak, és akkor a shell-t tudod forgatgatni kedvedre
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
- Szerezd be most az érzékelhető különbséget! Akár 0% THM-re
- Samsung Galaxy A41 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- AKCIÓ! Gigabyte B85-HD3 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest