Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- MasterDeeJay: i7 4980HQ asztali gépben (vs i7 4770)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ldave: New Game Blitz - 2025
Új hozzászólás Aktív témák
-
Shrike7973
senior tag
válasz
csendes
üzenetére
We will change GDM to use wayland by default for GNOME. The code will automatically fall back to Xorg in cases where wayland is unavailable (like nvidia). Users will be able to disable wayland by setting WaylandEnable=false in /etc/gdm/custom.conf but there will no longer be two separate menu items for GNOME on Wayland and GNOME on X11 (forrás).
Ebben az olvasatban kicsit megnyugtatóbb a helyzet. Amúgy abszolút támogatom a Wayland projektet, de sajnos csak dedikált Nvidia GPU van a szeretett Elitebook-omban, a Nouveau képességeivel meg nem igazán vagyok megelégedve. Hirtelen azt hittem, hogy a Fedora rákényszeríti az összes felhasználóra a Wayland-et, és az X11-et meg teljes egészében dobja (amit egyébként nyugodtan megtehetne, mert hivatalosan ők csak a nyílt meghajtókat támogatják, amikkel meg nincs gond...).
-
Shrike7973
senior tag
Alapértelmezett tűzfal beállítások elegendően "biztonságosak"? Ubuntu-n használtam az ufw home módját, itt ilyen nincs.
-
Shrike7973
senior tag
Szerintem akármelyik elérhető asztali környezet mehet rá. Plasma 5 nem igényel erősebb gépet, mint a 4 (ökölszabály, hogy ahol a 4 gond nélkül megy, ott az 5 is). Mondjuk az is igaz, hogy meg lehetett volna említeni a többi komponenst is, én mindenből középkategóriásat feltételezek (Intel C2D E6550, Nvidia 8600GT).
-
Shrike7973
senior tag
Megosztanék egy gondolatmenetet, kíváncsi vagyok, milyen reakciókat kapok.
Jómagam elsősorban GNU/Linux rendszereket használok évek óta. Persze mindig ott volt/van a Windows 7 külön partíción... És ott is lesz, amíg 100%-ig nem tudom helyettesíteni. Használtam Ubuntu-t, Fedora-t, OpenSuSe-t, Elementary-t, stb. És természetesen mindenkinek eljön az életében egy pont, amikor úgy dönt, hogy választ egy disztribúciót a sok közül, mert elege van a 'distro hopping'-ból. Szerintem a fenti rendszerek mindegyike alkalmas mindennapi használatra (a maga speciális megoldásai után - pl.: Fedy itt lentebb), úgyhogy én inkább filozófiai úton közelítettem meg ezt a kérdést. Mi az, amiben a GNU/Linux rendszerek nagy hiányt szenvednek? Az átlagfelhasználói kör (~ 1.7%). Ennek okait már többször megírták (pl.: http://www.zdnet.com/article/why-didnt-linux-win-on-the-desktop/). Ha feltesszük azt, hogy számunkra fontos az, hogy a GNU/Linux rendszerek nagyobb részesedéssel bírjanak (kérdés: valóban ezt akarjuk-e, például ezzel együtt búcsút inthetünk a malware szabadságnak), akkor szerintem egy olyan rendszert kell támogatnunk, ami tud ennek érdekében tenni. Támogatás alatt értek használatot, ismerősök közötti hirdetést, vagy fórumokon való megjelenést is, nem csak a pénzbeli, vagy fejlesztési támogatást. A jövő átlag emberének nagyon fontos lesz az, amiért az Ubuntu jelenleg küzd: legyen elérhető a rendszer telefonon, tableten, számítógépen, tévén, stb. Szerintem ebből a szempontból az összes többi disztribúció egy stagnáló ág, vagyis a jelenléte nem fogja hosszútávon megnövelni az 1.7%-os részesedést – viszont lehet, hogy annak az 1.7%-nak egy baromi jó eszközt nyújt. Szóval én jelenleg azért használok Ubuntu-t, mert úgy gondolom, hogy azon túl, hogy nekem elég jó, a jövőbeli elterjedtebb FOSS világának lehetősége szerintem egyértelműen benne rejlik. Persze nem vagyok vak, például Fedora esetében nem igazán ugrott fel 'System Error Detected' ablak, mint néha Ubuntu esetében... szóval lehet jogosak a Canonical-t érő vádak a kódminőséggel kapcsolatban. Én ezekre úgy tekintek, hogy a változással hibák jönnek. Például a Linux Mint elég stabil, de nem mondható el róla, hogy sokat újítana. Emlékezzünk vissza, hogy a Fedora új verziójú anaconda telepítője sem volt valami stabil a kezdetekben. Sőt, a 21-es beta2-ben is voltak benne UI hibák (a végsőt nem néztem meg).
Egyébként engem kiráz a hideg attól, hogy minden Fedora felhasználó az RPM fusion tárolók rendszerhez adásával kezdi a rendszer használatát. Az oké, hogy működik... Persze kérdés megint, hogy van-e különbség aközött, hogy a nem szabad szoftvereket egy külső tárolóból szerzed, amit sokan használnak (megbízható lesz-e ettől? Valóban „sok szem” figyeli ezt a tárolót?), vagy a disztribúció saját feladatának tartja ezen csomagok elérhetővé tételét. Én az utóbbit érzem jobbnak.
Szerk.: közben azt olvastam, hogy az RPM Fusion tárolók karbantartói javarészt Fedora fejlesztők. Ez végül is biztató tény.
-
Shrike7973
senior tag
Szerintem független a RedHat fejlesztők munkájától, hogy egy root jogosultságot kérő, szkripteket végrehajtó, harmadik féltől származó alkalmazás mit művel a rendszerrel... Szóval szerintem egészséges egy adag szkeptikusság ilyen esetben. Mondjuk a Fedy valószínűleg kivétel, mert a fejlesztője (Satyajit Sahoo) elég híres FOSS körökben (többek között neki köszönhetjük a sokak által kedvel Numix témát). Továbbá a forrás nyílt, és így a szokásos "valaki csak észre vette volna már, ha valami turpisságot csinál..." is felhozható... Mondjuk amikor én használtam, nem vettem a fáradtságot...
-
Shrike7973
senior tag
Pontosítok: gyári Adwaita témával, LO-ban a menüket megnyitva, az egyes elemek szövegei kijelölés esetén feketék maradnak (fehérré váltás helyett). Feltettem a 21-es betát, frissítettem, és még ilyen. Szóval mindegy. Nem sokára segítek egy ismerősömnek a GNU/Linux megismerésében, de csak átlagfelhasználó szinten. Szerintem egy ilyen igénytelenséget nem fogadna jól, mivel LO lenne az egyik leggyakrabban használt alkalmazás. Persze tisztában vagyok vele, hogy ez nem igazán a Fedora közösségének hibája... Mindenesetre Ubuntu, Mint, Elementary (plusz a Numix csapata) valahogy azért megoldotta ezt a problémát.
-
Shrike7973
senior tag
Fedora 21 GNOME esetén a LibreOffice menük szövegei még mindig feketék kijelölés esetén?
-
Shrike7973
senior tag
Fedora KDE-t átalakíthatod olyanra, mint az openMandriva, ha csak a külsőségek érdekelnek. Például az ablakdekoráció a forma-N (kicsit módosított színnel), a launcher a KDE-hez írt Homerun launcher, a tálcát gond nélkül átrendezheted, annak a témája oxygen dsx, és az iconset elérhető a kde-look.org-n.
Amit viszont a Kubuntu-ról írtál, hogy bughalmaz, kicsit disztrórasszista megjegyzés szerintem. Lehet, hogy menő szidni az Ubuntu-t, de azért na...
-
Shrike7973
senior tag
válasz
jonnyjoker01
üzenetére
Egyelőre úgy látszik, annyit tudunk mondani, hogy működnie kellene. Érdekesség képpen akarod törölni a fájlt csakis ilyen módon, vagy nincs rá más lehetőséged? Van még indítható Windows a gépen?
-
Shrike7973
senior tag
Először én is elkezdtem írni, hogy miért nem hivatalos Fedora-t telepített, de szerintem itt arról van szó. Rákerestem a playIT-re, szerintem volt ott egy Fedora stand, ahol osztogattak telepítőlemezeket. Szegeden is szoktak a szabad szoftver konferencián.
Lehet a linuxmint.hu-n promózott Tomi37 féle lmde remix megoldja a problémát

-
Shrike7973
senior tag
válasz
jonnyjoker01
üzenetére
Na erre én is kíváncsi lennék. Live rendszerből mindig hozzáfértem a nem titkosított NTFS partíciókhoz, és fordítva, például a Diskinternal Linux Reader is mindig hozzáfért a nem titkosított EXT4 partíciókhoz.
Egyszer meghibásodott egy NTFS partícionált pendrive-m fájlrendszere. Ekkor egy felmásolt mappa tartalma törölhetetlen lett, azt írta terminálos rm -rf -re, hogy nem törölhető, mert nem üres könyvtár. Checkdisk-el javítottam a problémát.
-
Shrike7973
senior tag
Üdv,
Először is, a kérdésed alapján Fedora helyett inkább Ubuntu-t, vagy valamelyik derivatíváját ajánlanám neked, mert kezdő barátabb... nem kell terminált megnyitni ehhez a feladathoz, míg Fedora esetében igen.
Videókártya típusának megállapítása terminálban:
lspci | grep -i VGA -
Shrike7973
senior tag
Aludtam egyet, és ki is javították.

-
Shrike7973
senior tag
Tudtok rendesen frissíteni? Nálam most teljesen alap repokkal package conflict-t dob. (F20)
-
Shrike7973
senior tag
Mit melyikkel?

Szerk.: Amúgy az nvidia driver telepítéskor felajánlja a DKMS kernel recompiling-t kernel frissítés esetére. Ha ez megy jól, akkor már mondhatni feleslegessé válik az rpmfusion csomagolása. Persze csak mondhatni, mert gondolom az átlag user nem akar init 3-ban kézzel telepíteni. Érdekes, hogy az AMD-nek sikerült egy next-next-finish telepítőt csinálni, az nv-nek meg nem.
-
Shrike7973
senior tag
Na ráment az előző estém egy kis debugolásra (Fedora 20). Nem ment a fényerősség szabályzás nvidia driverrel. Egy két kísérlet után kiderült, hogy nem mindegy, hogy az rpmfusion-ból telepítünk 331.38-as akmod nvidia drivert, vagy az nvidia stock installerel (ugyanúgy 331.38-at). Erre még pár évvel only windows időszakomból azt mondtam volna, hogy ... *** ... most már csak mosolygok, hogy ezt is megtapasztaltam. Ooh yeah
Nekiállok telepíteni a főmeghajtóra... -
Shrike7973
senior tag
Nekem meg elegem lett az ROS-ből, mert az Ubuntu SDK repository-val is ütközik, ami meg szükséges QT 5.x programok fordítására. Túl sok fejfájást okoz ez az egyetlen szoftver. Töltöm lefele a Fedora 20-t, felteszem külső partícióra tesztelni, aztán ha minden klappol, cserélek. Főleg most, hogy észrevettem, hogy van Unity-hez hasonló oldalsó dokk extension (hogy nem szúrta eddig ki a szemem az első oldalon). Aztán átrakom arra a külső helyre az Ubuntu-t amin csak az ROS-t használom majd (nem, ezt a szart még virtualizálni sem lehet, mert az openGL 3D szimuláció hol megy, hol nem... úgy 60-40% arányban).
Vladi: Nincs baj az Ubuntu, vagyis a Debian csomagkezelőjével. CMake 2.8.9 Octave dependencyként lejött, ROS fő metacsomagja meg kéri a CMake 2.8.7-t az alap repository-ból. Így csere, ROS metacsomag törlődik, autoremove meg feleslegesnek találja az összes ROS csomagot, mert ugye metacsomag nélkül azok "senkinek sem kellenek".
-
Shrike7973
senior tag
Akinek Fedora 20 van Infinity fontconfig-al, megnézné nekem, hogy Chrome/Chromium alatt URL beírása során fel-alá ugrál-e az URL string?
-
Shrike7973
senior tag
Egyébként tényleg, nem tautológia, de valószínűleg a Fedora felhasználók nem ma kezdték. Bár én ellenpélda vagyok (na mondjuk nem vagyok "pro") ... De például használom az ROS rendszert, ami csak Ubuntu-ra csomagolt, és legfeljebb Debian-on érdemes nekiállni fordítani. Bár ott sem igazán, mert feltétel az unstable repository engedélyezése, ami meg khm... Egyébként meg ad hoc kellett megoldanom a problémát, mert a kettő szoftver együtt nem tudott fenn lenni (ROS Hydro és Octave 3.8, ha valakinek kellene info, írjon). Szerencsére az ütköző csomagok közül - úgy tűnik - nem minden futáshoz szükséges függősége az octave-nak (egy kettőért rinyált rögtön konzol módban, hogy nem találja, de azokkal nem volt baj), így vissza tudtam rakni a fő metacsomagját a másiknak. Aztán az úgy tűnikből meglátjuk mi lesz. Egyelőre működik mindkettő, aztán lehet működés közben majd elszáll az Octave... Egyelőre hibátlanul megy. Vagy talán kiderül, hogy van pár feleslegesen beírt dependency, ami kollégám szerint nem is olyan ritka eset.
-
Shrike7973
senior tag
Csak azért írtam be ide is, mert eddig úgy láttam, hogy ide a témával mélyebben foglalkozók írnak. Ami ugye a disztribúció karakterisztikájából is adódik. Talán Gentoo fórumba kellett volna írnom... de nyugi, több helyre nem fogom beírni.

-
Shrike7973
senior tag
Üdv,
Erre valaki?
-
Shrike7973
senior tag
Indeed. A lényeg, hogy ha kell, elérhető. Ráadásul megtehetem, hogy csak a LO-t teszem bleeding edge-é, a rendszer többi részét feleslegesen nem.
Persze ugye nem számíthatok túl sok jóra, amikor az ellenfél táborában beszélek.
Csak gondoltam írok egy bejegyzést, hogy miért tértem át, mert egyébként jó ideig volt Fedora a gépemen.
-
Shrike7973
senior tag
Becsületemre váljék, feltettem tegnap a Debian helyére a Fedora 19-et. Mondjuk szerintem eleve fals hozzáállás, amikor a disztróváltás mögött annyi húzódik, hogy "miért ne". Sajnos a 304.xx driver telepítése a rendszer bootolhatatlanná vált, úgy hogy vissza is mentem Debian-hoz.
Hiányérzetem nincs, úgyhogy boldog vagyok ezzel a rendszerrel egyelőre. Nem hiányoznak a bleeding-edge csomagok. Minden működik hibátlanul.
Windows-ból sem használunk snapshot-okat, mert nem is kapunk (tekintsünk el attól, hogy sokak szerint a Vista nem kellett volna kijöjjön, stb.). Ubuntu-ból viszont sajnos kapunk, mert így működik a rendszerük. Számomra értékelhetetlen sajnos a 13.04/13.10 kombó. Naponta több crash report mellett nekem nem nagy a felhasználói élményem.
Mondjuk azon tűnődtem mostanában, hogy lehet, hogy csak diszkrét VGA-s esetben ilyen a rendszer. Gondolom a compiz crash-ek betudhatók ennek. De nekem mindenféleképpen kell diszkrét VGA, és volt is tapasztalatom AMD-vel, meg nVidia-val is. A Unity szégyene szvsz, hogy csak adott nVidia driverrel megy - 304, 304 updates, 313, 313 updates, 319, 319 updates közül csak 319 viszi jól a Unity-t. Többi esetén minden jó, csak a rendszer animációk nem mennek. Ilyet sehol máshol nem láttam, se Windows-n, se Linux-n. Az meg pláne, hogy pl.: 12.04-re nem rakhatsz LibreOffice 4.1-et, mert nem kompatibilis a Unity-vel (nem képes az ikonját megjeleníteni, előtérbe hozni az alkalmazást kattintáskor...).
Egyébként nem tetszik a mai hekkelgetős mix tendencia - Unity/Cinnamon/Pantheon - Gnome Shell. Csomó helyzetben rosszul működnek. Linux Mint több kiadás óta nem képes normálisan megjeleníteni a GIMP-et. És első Distrowatch-n. A Gnome Shell tetszhet/nem tetszhet, de úgy látom, hogy megtartotta olyan értelemben az enterprise pozíciót, hogy minden jól megy/néz ki vele, stabil.
Egyébként lehet pár év és az Ubuntu úgy bejön, hogy mindenki azt fogja használni. Jelenleg azonban szerintem a Debian jobb választás, mert egy tisztán disztribúcióról van szó fogalmilag, ami arra összpontosít, hogy a szoftverkomponenseket egy koherens, stabil rendszerré gyúrja össze. Az Ubuntu jelenleg ennél jóval többet tesz, és nem tudja fenntartani a stabilitás kritériumot. Ez a vélemény körül-belül egyezik Linux4unMe Youtube tesztelő véleményével. A többiek - LAS, Quidsup, Nixie Pixel, etc. - akik szerintem eltekintenek ettől a ténytől. LAS talán azért is teheti meg, mert System76 szponzorálja őket, azok meg olyan gépek, amik mindenféleképpen Ubuntu kompatibilisek.
Az, hogy a Fedora most nekem épp nem megy, nem egy vészes tény. Simán ajánlom annak, aki szeretné mindenből a legfrissebbet, rögtön. Kérdés, hogy tényleg szüksége van-e rá. Van-e gyakorlati haszna abból, hogy a GIMP 2.8.2 helyett 2.8.6. Hogy a Libreoffice 3.5.6 helyett 4.1.2 (fura, hogy a Fedora 19 eredetileg beta LO csomaggal jön...) Mondjuk erre a kérdésre meg ott van a Debian Testing...
-
Shrike7973
senior tag
Aha. Vagyis a fél éve vásárolt gépem GPU-ja már "régi". Oké.
Vagy úgy érted, hogy a 304.xx egy stabil kiadás, mint egy Ubuntu LTS, a többi új meg beta?
Nagyon kapós vagyok erre a témára. AMD a Mobility HD4650-es kártyámát 2-3 év után Legacy-nak nyilvánította, és semelyik Linux disztróhoz nem kaptam drivert. Abban reménykedtem, hogy az nvidia-nal ilyen nincs (elvégre ott van a 319.23 kompatibilitási listáján a GPU-m).Egyelőre nem vagyok motivált a Debian elhagyására. Nagyon-nagyon sok időt elcsesztem az életemből Linux telepítésre. Jönnek az új verziók, ó ez most biztos jobb lesz, mint ami nekem van. Egy ideje már szinte kevesebbet dolgoztam a Linuxokkal, mint amennyit a buherálásukkal foglalkoztam. Jó lesz az a Debian ott egy-két évig.
-
Shrike7973
senior tag
Én magát az RPM Fusion oldalt néztem, ott nem láttam.
Itt
Egyébként van 304.88 is, de azt older kártyákhoz ajánlják (Geforce 5-6)
. -
Shrike7973
senior tag
válasz
body007
üzenetére
Egy darabig Debianra tértem át.
Használnék én Fedora-t, csak az RPM Fusion-ben levő Nvidia driver nem jó a gépemhez.
Nem rég vettem egy felsőkategóriás HP Elitebook 8560w notebook-ot. Ebben egy Nvidia Quadro 1000m van, nem rossz. Az új Tomb Raider-t viszi natívan high beállítások mellett.
Fél éve van meg a gép, azóta ilyen Nvidia driverek voltak: 304.88, 310, 313, 319. 304.88 és 310-el semmi gond. Azóta egyetlen kiadással sem megy a képernyő fényerősségének beállítása. Páran sírnak miatta Nvidia developer fórumon, van bug report, de kb. ennyit találtam csak. Semmi hack megoldás...

Nem értem, hogy lehet így elintézni valamit, hogy egy darabig hibátlan egy driver-ben valami, aztán meg elrontják. Vagy az én kártyám már nem olyan mainstream, hogy támogassák?Annak örülnék, ha lenne RPM Fusionban választási lehetőség, hogy nekem a 304.88 kell, nem az új, ami most a repóban van (319.32 van, ugye?). De úgy látom, csak egy van. OpenSuSe is így működik. Kár.
Debian viszont nagyon jól megy a gépemen, hibátlan, és nem is kell aggódjak jó darabig azon, hogy fel kell rakni az új kiadást
. -
-
Shrike7973
senior tag
A beta-ban a Schrödinger's Cat elnevezésben még ott volt az ö. Azt olvastam, hogy sok esetben hibát okozott a speciális karakter a disztribúció nevében, erről nincs valami pletyka?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Fedora meg a nevezéktan...
Haverommal 17 óta ha meglátunk egy molettebb, de szép nőt, akkor szoktuk mondani, hogy Beefy Miracle -
Shrike7973
senior tag
Valaki veterán váltott már (akár ideiglenesen) Apple számítógépre MacOS-el Linux-ról? A FreeBSD-n kívül már az az egyetlen rendszer, ami széles körben elterjedt, és még nem próbáltam ki.
Úgy rémlik, hogy Mac-en érdemes kipróbálni a rendszert, így még nem próbáltam meg felhekkelni magamnak.
Azért vagyok főleg kíváncsi a rendszerre, mert sok linux-os topikban olvastam, hogy végül is egy jól megvalósított Linux-nak lehet nevezni, ami a gyökereiben Unix, és ott van rajta az Apple polír.
Eddig még csak egyszer néztem egy másik usert ahogy használ egy 27"-es Mac-et, a GUI workflow-a nem igazán jött be. De ilyen gondok most Linux-nál is vannak, sok ember sok GUI preferenciával.
-
Shrike7973
senior tag
Én inkább megvárom a homepage download linket.

-
Shrike7973
senior tag
Mindenkinek jó szórakozást az új kiadáshoz!
Béta korrektnek tűnt nálam.
Nagyon tetszik, hogy Gnome Shell témák miatt nem kell PPA-kat adogatni a rendszerhez, a legjobbakat csomagolja a közösség (zukitwo, faience, faenza, stb.). -
Shrike7973
senior tag
AMD HD2xxx/3xxx/4xxx Legacy videókártya tulajdonosok: Catalyst Legacy 13.1 tegnap kijött, jó pár hónap semmi után. Támogatja az xorg server 1.13-at.

-
Shrike7973
senior tag
F18 nalam meg olyan erdekesseget is produkal, hogy minden kikapcsolas elott root password-t ker, mert hogy egy "masik" felhasznalo, ahova a sajat nevemet irja, meg be van jelentkezve.

-
Shrike7973
senior tag
Tegnap papiron osszegeztem, hogy melyik linux kiadassal milyen problemam akadt. Eddig itt nem emlitettem, de sehol sem sikerult tokeletes hibamentes mukodest elernem, es ami megdobbento szamomra, hogy ezek a problemak kiadastol fuggoen teljesen diszjunkt halmazok, tovabba kiadasrol kiadasra nem tuntek el. Szoval nekem nem a kiadok filozofiajaval, meg donteseivel van foleg gondom...
Ami a Fedora-val problemam, az problemem Fedora 15 ota. Ilyen peldaul, hogy sokszor suspend utan villogo feketeseg var, vagy hogy a google online account hasznalatakor kivag a rendszer, mintha logout-oltam volna. OpenSuSe-nel VLC videolejatszas kozben a kepernyokimelo beindul. Ubuntu alatt a Skype-t nem tudom hasznalni. Ez csak par pelda, van meg boven...Osszegezve mindeggyik disztoban van valami, ami nem mukodik.
Azon kezdtem el gondolkodni, hogy talan a gepem szerencsetlen linux szempontjabol, talan tul "extra":
egy multimedias HP Pavilion DV6 1240-ez P8800 C2D, 4 GB DDR3, 4670 Radeon HD dedikalt VGA. Interfeszben van minden: ujjlenyomatolvaso, erintogombos allapotjelzok, infrared port, taviranyito.
Persze Windows-al a gep teljesen jol mukodik, csak ahhoz fel kell telepitenem 10-15 drivert. Windows 8 alatt ez a szam kicsit csokkent. Minderre meg ratesz egy lapattal, hogy az AMD legacy kategoriaba sorolta a VGA-mat, igy nincs hozza rendes driver (csak legacy 12.6, amivel a Chrome kapasbol hasznalhatatlan, de a DE-k is hibaznak vele gyakran).Szobatarsamnak egy Acer Aspire laptopja van, Core i5, 4 GB DDR3 szinten, 5650 Radeon HD, es semmi multimedias extra. Az o gepen hibatlanul megy a Fedora, amit nem regen telepitettem neki. Egyik hibat sem tapasztalja, amit en.
Es mivel 5-s szerias AMD kartyaja van, siman felteheti az akmod-catalyst csomagot.Szoval szerintetek erdemes lenne gepet cserlenem, vagy oljek meg idot keresgetesbe?
Apropo gepcsere, System 76 gepekkel van valakinek tapasztalata?
Szerk:
csendes:
OpenSuSe haskell tarolojaval gondok vannak, lasd. Ubuntu es Fedora alatt nem emlekszem komplikaciokra. -
Shrike7973
senior tag
Eszembejutott egy erv sajat magamnak:
Az franko, hogy a KDE rolling release a Fedora KDE Spin-ben, ilyet mashol nem lattam, pedig nagyon logikus. Csak sajnos nekem meg gondjaim vannak a gnome appok kde-beli megjelenesevel. Bar ez lehet csak az altalam probalt disztrok miatt van (KDE 4.9-et OpenSuSe 12.2-ben es Kubuntu 12.10-ben neztem meg). -
Shrike7973
senior tag
Udv megint,
Valaki irna nekem par ervet, hogy rendszerileg miert erdemes Fedora-t hasznalni?
Korabban is irtam itt, kicsit melyebben belelatok mar a rendszerbe, mint az atlaguser, es egyre inkabb oda lyukadok ki, hogy nekem leendo programozonak igencsak erdemes Ubuntu-t hasznalni...
En a Fedorara egy vallalati operacios rendszer alapjakent gondolok, mint az openSuSe-re. Ott van az Arch is, ami onmagaban eleg szenvedes, de alapkent pl.: cinnearch, chakra mar jol megy. De minek? Szerintem a szoftvervilag foleg ubuntu korul forog, ugye sokszor a 'linux compatible' 'ubuntu/debian compatible'-t jelent. Ott a steam - mondjuk azt olvastam mas disztrokon is nyugodtan megy - meg csomo huzonev ami ubuntu partner. Tekintsunk el a Unity-tol, mert azt konnyu cserelni/megszokni.
Tehat rendszerileg miert lenne nekem erdemes Fedorat hasznalnom?
(Ellen)pelda: szerintem nem szerveri kornyezetben az ubuntu altal hasznlat apparmor jobb rendszer, mivel nekem nem okoz egyaltalan gondot. Mig Fedoran az SELinux-al voltak problemaim, foleg Wine alatt, tovabba nekem minden kernelfrissitesnel kiirja a rendszer, hogy BIOS is broken... Utobbira Fedora 15-16-os idok ota nincs megoldas, askfedora oldalon sem kaptam semmi erdemlegeset.
Abban biztos vagyok, hogy a Fedora jobb valasztas jelenleg, mint az OpenSuSe, mert rengeteg csomagot nem talaltam - peldaul nem is ertem, hogy az egyre jelentosebb Haskell nyelvhez miert nincs se ghc, se hugs98. Viszont azt nem tudom, hogy erdemesebb-e Fedora-t hasznalni, mint Ubuntu-t. Gondolom az egyertelmu, hogy az Ubuntu-t nem igazan lehet megverni szoftverbazisban. Sokszor amugy a sebessegkulonbseget szoktak felhozni, de szerintem az nem a Fedora erdeme, hanem az alatta futo kernel frissessege, igy ubuntu egy kicsit mindig le van maradva, de felevente ugy is behozza. Ez meg keves nekem indoknak.
Amugy Debian-on gondolkozom meg, rolling release-ben. Lusta lennek sima Debian-t felepiteni, igy lehet a Linux Mint Debian Edition jo valasztas lenne. -
Shrike7973
senior tag
Szavazatom (hivatalos oldalról):
Fedora Linux - Szabadság. Barátok. Képesség. Elsőként. -
Shrike7973
senior tag
Üdvözletem!
Ez a topik lenne a "hivatalos" Fedora topik?
Furcsa számomra a "Core" szó a névben, azt nem régebbi kiadásoknál használták?OpenSuSe 12.2-ről váltanék kipróbálás szinten egy időre Fedora-ra. Korábban sokáig használtam Fedora 16-17-et. Nagyon megtetszett SuSe-knél a honlap, úgy éreztem, nem csak egy operációs rendszert kapok, hanem ahhoz rendes dokumentációt - információk, how-to-k. És mindezt official wikipedia szerű oldalakon, nem pedig úgy, hogy szolgáltatunk egy fórumot, ahol majd csak megtalálja a user google-vel a bajára a megoldást.
Plusz jó érzés, hogy Nürnbergben sokat látom az openSuSe épületet...
Nem sokára nekiesek telepíteni a 18-as betat.
szerk: A váltás szó használata talán túlzás részemről... Nem tudok megtelepedni egy linuxnál sem hosszú időre. Talán ezért sem lesz nálam sikeres az egész koncepció. Az utóbbi fél évben nem is merném bevallani mennyi szabadidőmet pazaroltam el különböző disztibúciók tesztelésével... ezen minden linux user átesik, vagy csak én vagyok ilyen geek?
Új hozzászólás Aktív témák
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Mini PC
- Ingatlanos topic!
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Spórolós topik
- GL.iNet OFF topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C Dock G5 (5TW10AA) - 3x4K felbontás
- Xiaomi Redmi 14C / 4/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Dell Vostro 3425 6magos Ryzen 5 5625U 16GB RAM 512GB SSD
- Eladó Google Pixel 9 Pro 16/256GB / Ajándék fólia és tok! / Akku 100% / 24 hó jótállás
- Keresünk Galaxy S23/S23+/S23 Ultra/S23 FE
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)