- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- MasterDeeJay: Alacsony fogyasztású házi szerver a korábbi projektekből összeépítve
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Argos: Adjátok vissza a netet! - szeretnék elaludni!
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- bambano: Bambanő háza tája
Új hozzászólás Aktív témák
-
rokefeller
senior tag
válasz
#16820480 #2499 üzenetére
Ja, a PPA hiányozhat, nem kétlem, és sajnos sok csomag van, ami csak deb, és nincs rpm. Én próbálom a kereslet-kínálatot összehangolni, szóval ha nincs rpm, keresek alternatívát, vagy ugye lehet nyígni bugzillában, meg pár helyen, hogy kerüljön be rpm-ként valamelyik tárolóba. PPA-hoz hasonlóan vannak egyébként személyes tárolók, de nem olyan sok. (Egyébként a PPA-val szerintem az a baj, hogy azzal lehet szétgányolni a rendszert, mert nem tudsz QA-t a PPA variációkra)
A Shell meg egy tök képlékeny dolog még, érdemes olvasni a shell levlistát, meg gyakran nézni a wiki-t, még akár beledumálni is lehet. Az értesítések: nekem úgy tűnik, hogy ha nem vagy sokáig aktív, akkor amikor visszajössz a géphez, automatikusan feldobja a message tray-t :-)
Nekem ami hiányzik, az a letöltési sebesség monitor, de szerintem belövöm rá a conky-t majd.
-
törölt tag
válasz
rokefeller #2497 üzenetére
igen, azt a bejegyzést én is néztem, csak ne mvolt még időm rendesen végigolvasni, eddig csak átfutottam. igazából próbáltam már fedorát feltenni, azt hiszem a 14-est, csak akkor még nagyon nem volt stabil az én hardveremen. most már jobb, azóta a kernel kezeli rendesen az újabb intel vga-kat.
nekem az volt a bajom, hogy sajnos annyira nem vagyok azért otthon linuxban, hogy bármi megoldjak önállóan is konzolban, vagy valahogy. még leírások alapján megy a dolog, de ebből sincs mindig használható. fedora alatt meg minden kicsit más, pont annyira, hogy ne találjam megaz rpm csomagkezeléssel nem is az a bajom, hogy rpm, vagy sem, hanem az utóbbi 2-3 év alatt annyira kinőtte magát a deb rendszer, hogy már mindent szinte abban hoznak először, nem is beszélve a rengeteg ppa-ról, ahonnan lassan két kattintással be lehet szerezni a legújabb programokat. ez inkább az a része, amiért "ölni tudnék"
a shell amúgy nekem nagyon tetszik. sokkal szebb és előremutatóbb, mint a unity. de van egy-két dolog, ami nagyon bosszant benne, mint például az, hogy amikor érkezik egy értesítés, akkor az kb 3 másodpercig ott van alul a buborék, aztán semmi nem jelzi a képernyőn, hoyg valami történt. ha egy ablak urgent státuszt kap, akkor semmi nem jelzi. amíg elő nem hozod az értesítés panelt alulról, addig nem is lehet észrevenni.
meg kicsit az active corner is zavar, mert ha véletlen odatolom az egeret, akkor rögtön hozza is be az activities-taz alt+tab tényleg jobb lett. meg az animációk, a panel, stb. bár nekem hiányzik a shutdown. inákbb az kéne, mint a suspend
-
Vladi
nagyúr
válasz
rokefeller #2497 üzenetére
Még 2 ilyen post, és kedvet kapok a shellhez.
Véleményem szerint yum sokkal okosabb, de engem mindig elfogultsággal vádolnak.
-
rokefeller
senior tag
válasz
#16820480 #2496 üzenetére
Pont olvastam ma egy blogot, ahol azt ecseteli a posztoló, hogy ubunturól fedorára vált, és a kommentek közt is van sok hasonló álláspont, de páran említik az rpm alapú csomagkezelést ott is. én használtam párhuzamosan fedorát és debiant, és nem értem az rpm ellenességet. meg egyáltalán, mi a különbség az rpm alapú és a dpkg alapú csomagkezelésben a végfelhasználó szempontjából? úgyis yumot vagy aptot használ az ember, azok között nincs akkora különbség (apt gyorsabb, yum okosabb kb, de kicsit csak)
A shell szerintem megszokható, el kell fogadni, hogy más, és a saját módján kell használni. Saját meglátásom, hogy addiktív. Ritkán futok bele olyanba ami hiányzik a régi módiból, ha viszont épp elcseszik a git-et, és nem fordul, és metacity-t kell használnom, akkor kifejezetten hiányzik. Tipikus hogy metacity-ben rángatom az egeret a hot cornerbe, és szomorkodok hogy nem csinál semmit. Meg a alt-tab is jobb a shellben.
-
törölt tag
válasz
rokefeller #2495 üzenetére
nálam pedig pont egy csúnya fagyhalállal végezte a live rendszer
de lehet, hogy felteszem majd második rendszernek én is próbálgatni, bár eddig még nem igazán tudtam megszokni sem a gnome-shell felületét (próbálom pedig nagyon), sem az rpm alapú csomagkezelést. de nagyon úgy áll a helyzet, hogy ha elrontják az ubuntut, akkor valami más megoldást kell keressek. meglátjuk a linux mint hogy alakul majd, hátha csinálnak belőle shell-es változatot -
törölt tag
az f15-öt már próbálgatja valaki? mik a vélemények/tapasztalatok az új gui-ról?
én még csak live rendszerként néztem rá, de eddig nagyon sok szimpatikus dolog van benne, de még van hova fejlődnie. -
válasz
rokefeller #2491 üzenetére
Kicsit utána olvasva van itt egy megoldás, ha valakit érint megnézheti. Én majd ha a (saját) gépem közelébe érek tudom ki prószálni
-
rokefeller
senior tag
válasz
body007 #2490 üzenetére
akkor próbálhatsz egy 'yum update --enablerepo=rawhide kernel'-t, de ez elképzelhető hogy a fél világot magával rántaná a rawhide ágból dependency-ként, szóval éles gépen nem biztos hogy jó ötlet. Simán a kernelt ha update-eled, akkor az szerintem nem elég, mert a KMS óta a videokártya driver, kernel és X verzió eléggé szorosan kapcsolódik egymáshoz, ha jól tudom.
-
Fent van csak nem indul a gui... Teljesen üres képernyőn villog a kurzor, majd eltűnik minden, majd megint villog és ezt loop-olja... Szerintem csak újra bele kellene forgatni a drivert, csak nem tudom, h kell grafikus felület nélkül indítani
Mert ha ilyenkor átlépek ttyx-re már hibát dob telepítéskor.
-
Hogy tudnám fedora-ra (14) felhegeszteni a .38-as kernel-t? Mindenfele csak ubi-ra írják a menetét
(még .deb telepítő is van hozzá...). Ubin fent volt, és érezhetően megindult a rendszer tőle
-
Vladi
nagyúr
válasz
rokefeller #2485 üzenetére
Olyan sokáig?
sata2-es hddmel se tartott sokkal tovább. csak pislogtam, hogy 14 felszaladt 2-3 perc alatt. De ez inkább a fedora érdeme.
-
rokefeller
senior tag
Halódó diszk miatt összezuhant kicsit a rendszerem, ezért vettem egy ssd-t, és hogy ez miért érdekes?
A live installer USB-ről, 64 bites, amikor a grub config után rányomok a nextre, és elkezdi másolni a live image-et... konkrétan az install 1 perc 52 másodpercig tartott :-)
-
szaszayanou
aktív tag
válasz
szaszayanou #2482 üzenetére
Közben megoldódott magától, ha jól sejtem csak az újraindítás hiányzott neki, miután beállítottam.
-
Vladi
nagyúr
válasz
szaszayanou #2482 üzenetére
Persze, mert külsőt használ, ezért nem lelted.
A hunspell és hunspell-hu csomagokat tedd fel.
-
szaszayanou
aktív tag
válasz
rokefeller #2481 üzenetére
Igen fenn van. Ahogy nézem valami bug lehet, a beállításoknál minden be van lőve, amennyire meg tudom ítélni úgy ahogy kell. Egyedül a jobb gombos legördülőnél nem tud elszakadni az angoltól...
No mindegy, majd este beleásom magam, most előadásom lesz
-
rokefeller
senior tag
válasz
szaszayanou #2480 üzenetére
Ez fenn van? 'openoffice.org-langpack-hu_HU'...
A másik, a nyelvet nem 'fontonként' kell állítgatni?
-
szaszayanou
aktív tag
Sziasztok!
Milyen csomagokat tegyek fel, hogy menjen az openoffice-ban a helyesírás ellenőrzés magyarul is? Az openoffice minden vackát feltettem a yum install openoffice.org* paranccsal, de nem lehet kiválasztani a magyart az oldal nyelve legördülőben, folyton visszaugrik angolra.
-
deathtania
senior tag
válasz
klayton#1 #2477 üzenetére
köszi a tanácsokat, estére már szerintem fent lesz egy gnome felületű fedora. wint csak a játékok miatt akarom fennhagyni, hogy ne kelljen szórakozni vele. bár ha wine-ben minden fainul elfut, akkor nem fogok sírni, és letolom a wines meghajtót.
anno cca 6-7 éve az uhu-linux nevű csodához volt szerencsém, de mivel nem nagyon tudtam használni, mivel általában 3 perc után összeomlott a sulis gépeken, ezért nagyon nem erőltettem a dolgot, és inkább átmentem mindig a win2000res terembe netezni
de azóta sokminden történt, remélem ezzel is elboldogulok majd, és nem adja meg magát hamar
és persze bármi van, kérdezni fogok!
-
klayton#1
tag
válasz
deathtania #2474 üzenetére
Én inkább a gnome felületet ajánlanám, saját tapasztalatom alapján sokkal egyszerűbb kezdőként eligazodni benne, a KDE nekem mindig valahogy kicsit sok volt és kusza [meg szerintem egyszerűen ronda, de sokaknak tetszik.
]. Utána compizt telepíted, 1-2 apróbb tweak és kész a csilivili rendszred.
Win 7-szerű felülethez ezt ajánlom: kattHajrá!
-
Vladi
nagyúr
válasz
60 gigás partíciót csinálsz, akkor oda simán felrakod. Kicsit majd a rendszerbetöltővel kell trükközni, de nem vészes, csak észnél kell lenni.
Mondjuk ha ennyire bele vagy ragadva a win7-be, akkor nem biztos, hogy szerencsés próbálkozás. Ha linuxozol, akkor linux van. Más rendszer, más megoldásokkal.
Én mondjuk a default gnome felülettel nyúzom, ami ugye alap, semmi csicsa, de mégis hajmeresztő utána a 7.
-
rokefeller
senior tag
válasz
Hello
Elöljáróban két dolog:
1. Nem lesz könnyű, ha eddig csak windowsoztál, de megéri
2. Segítünk itt, szívesenElvileg ha simán feleszed, telepít majd neked egy grub nevű bootloadert, amiben majd kiválaszthatod hogy a fedorát, vagy a windowst indítod
Alapvetően kétféle dekstop manager "felület" van, a Gnome és a KDE. Amire gondolsz, amitől nagyon csilli lesz a felület, az a compositing window manager. Gnome alatt ez leginkább a compiz, KDE alatt a kwin. Egy klikkel feltelepíthetőek, és váltogathatsz hogy a csilli, vagy a kevésbé csilli felületet használod.
Amit el kell döntened, vagyis célszerű, hogy Gnome plusz compiz, vagy KDE plusz kwin mellett döntesz. Célszerű megnézni pár youtube videót, meg a gnome-look és kde-look oldalakat, témákat illetően, és lehet velük játszadozni.
Ami kell majd, működő 3d gyorsítás a videokártya driverrel. Ez linuxon elég régen felemás, sajnos a gyártók nem támogatják annyira mint a wint. Kétségbe esni nem kell, mondjad milyen videokártyával próbálkoznál, és eligazítunk hogy merre menj. (pl ne szaladj bele gyári oldalról leszedett tar.gz-kbe meg fordítgatásba)
Ami elsőre szokandó (és ha megszokod, hatalmas királyság) az a csomagkezelés. Alapértelmezésben eszedbe ne jusson neten keresgélni szoftvert, letölteni, és felrakni, mert a linuxokon nem ez a logika. Van egy központi szoftvertár (repo) ami kb olyan mint az Apple AppStore-ja vagy az Android market (ez mondjuk mekkora LOL visszaolvasva :-)) és ott keresed meg a csomagot, és felteszed, öröm boldogság, mindig frissíti magát, etc.
Elöljáróban ennyi, nyugodtan kell nekiállni, nem kendácsolni, hanem inkább kérdezni célszerű, és felkészülni arra, hogy nem úgy mennek a dolgok mint winen, és ez nem hiba, egyszerűen csak más a struktúra.
-
deathtania
senior tag
sziasztok!
kezdésnek elmondanám, hogy eddigi pályafutásom alatt csak win-em volt, szal linuxhoz nem konyítok egy cseppet sem. egyik spanom gépén megláttam a fedorát, és dícsérte nekem, hogy mennyire jó, meg stabil meg szal minden szép. azt akarom kérdezni, hogy melyik felülettel érdemes felrakni, hogy a win7 után ne tűnjön nekem fapadosnak (sőt olvastam olyan cikket is, hogy van olyan felület, hogy a win7 tűnik utána fapadosnak
)?
és úgy meg lehet csinálni a rendszert, hogy a win7em is fent maradjon, és oda is be tudjak bootolni, ha akarok (pl játszani)? holnap érkezik egy másik hdd a gépembe, arra gondoltam, hogy csinálok egy 60GB-s partíciót, és menne rá a fedora.
köszi előre is a választ.
-
rokefeller
senior tag
válasz
szaszayanou #2470 üzenetére
én sem tudom hogy kell, de azt láttam neten, hogy a login képernyőn lehet kiválasztani
-
Vladi
nagyúr
válasz
szaszayanou #2470 üzenetére
system-config-language
parancs? rootként.Ha nincs, akkor telepítsd a programot.
-
Vladi
nagyúr
válasz
szaszayanou #2468 üzenetére
System - administration - Language
Asszem. Majd hungarian és letölti a nyelvi fájlokat. Kilép, belép és kész.
(#2467) rokefeller:
"A Unity az hasonló, de azt az Ubuntusok csinálják."
Khm... akkor asszem eleget tudok, köszi. -
szaszayanou
aktív tag
Üdv ismét!
Ezúttal abban kérném a segítségeteket, hogy miképp tudom honosítani újdonsült rendszeremet? Szeretem ha magyarul szólnak hozzám a programok.
-
rokefeller
senior tag
A Unity az hasonló, de azt az Ubuntusok csinálják.
Volt is ebből némi para, mert ők azt mondták, hogy a Unity lesz az alapértelmezett felület.Hasonlóságok: a munkamenetben vannak hasonlóságok, például az alkalmazás indítás nem menüből megy, hanem van egy overlay, és abban lehet find as you type keresgélni, meg kategóriákban; mindkettő épít a GPU gyorsításra, ilyesmi
Ami különbözik: a gnome shell clutter meg javascript, az ablakkezelő mutter, ami egy felturbózott metacity alapú valami, integrálva a panellal ha jól értem, a unity a compiz-ra épít, és a régi gnome panel forkját használja, indicator appletekkel, meg egy global menüvel, meg egy dash-sel
Érdemes videót nézni róluk. Én a Gnome-shellben sokkal nagyobb potenciált látok (persze a bukásra is), a Unity jelenleg talán feature készebb, de nem használtam még.
-
Vladi
nagyúr
válasz
rokefeller #2465 üzenetére
Jah, zsír.
Amúgy a unity az mi? Meg hogy kapcsolódik ehhez? Annyira nem vagyok képben.
-
rokefeller
senior tag
Hello
Már csak bő öt óra és megjelenik a Fedora 15-ben alapértelmezett (talán abban is debütáló) Gnome3.
A GTK+3 és a platform tisztítás mellett igazi újdonságként a Gnome-shell lesz az alapértelmezett felület.
Érdemes megnézni, mi az irány, az eddig desktophoz képest markáns, új koncepció.
Bővebben: [itt]
Én használom egy ideje, kicsit szokni kell, de aztán eléggé addiktív :-) Ez nem fizetett hirdetés, egyszerűen csak fel vagyok lelkesedve.
-
Vladi
nagyúr
válasz
szaszayanou #2462 üzenetére
Májusban jön. Egy hónappal később tedd fel, addig kiderül a 14-el, hogy maradsz -e ezen a vonalon.
-
rokefeller
senior tag
válasz
szaszayanou #2462 üzenetére
Külső tároló sok szoftverhez van, amit célszerű felvenned az az rpmfusion. Operához ahogy nézem nincs, úgyhogy marad a kézi frissítgetés.
Látom te is egy vérbeli nonkonformista vagy :-)
-
szaszayanou
aktív tag
Sikerült feltenni. Köszönöm mindkettőtöknek a segítséget. Legalább megtanultam forrásból telepíteni, kár h közben rámesteledett..
Azt lehet már tudni, hogy mikor fog megjelenni 15ös fedora? Az eddig látottak alapján azt is fel fogom tenni, meggyőzött a disztro.
Feltelepítettem a honlapról az operát. Van itt is valami külső tároló féle (mint ubuntuban), amiből mindig frissül a legújabbra? Hogyan tudom felvenni? -
rokefeller
senior tag
válasz
szaszayanou #2460 üzenetére
még egy c++ fordítót tippelnék be, a csomagnév azt hiszem 'gcc-c++'
-
szaszayanou
aktív tag
válasz
rokefeller #2459 üzenetére
Igazatok van.
Feltettem a gcc-t és az svn-t. A make-3.82-3.fc14.i686 már fenn van, az jó lesz?De még mindig panaszkodik erre, csak tudnám mit jelent:
-- Detecting C compiler ABI info - done
CMake Error: your CXX compiler: "CMAKE_CXX_COMPILER-NOTFOUND" was not found. Please set CMAKE_CXX_COMPILER to a valid compiler path or name.
-- Using install prefix /usr ... -
rokefeller
senior tag
válasz
szaszayanou #2458 üzenetére
jogos amit Vladi írt,
kellhet neked egy 'yum install gcc make' is, meg még ki tudja mi, ami buildeléshez kell.
A végén arra panaszkodik hogy svn is kellene neki, az 'yum install svn' -nel felmegy, vagy valami hasonlóval -
szaszayanou
aktív tag
válasz
rokefeller #2456 üzenetére
Találtam egy rpm csomagot, de egy régebbi verzióval, ezért lenne jó forrásból telepíteni.
Esetleg van egy olyan honlap, mint a getdeb.com, ahol jó eséllyel megtalálnám?Közben egyesével feltettem a hiányzó függőségeket de itt megakadtam:
[root@ballard guayadeque-0.2.9]# ./build
-- The C compiler identification is unknown
-- The CXX compiler identification is unknown
CMake Error: your C compiler: "CMAKE_C_COMPILER-NOTFOUND" was not found. Please set CMAKE_C_COMPILER to a valid compiler path or name.
CMake Error: your CXX compiler: "CMAKE_CXX_COMPILER-NOTFOUND" was not found. Please set CMAKE_CXX_COMPILER to a valid compiler path or name.
-- Using install prefix /usr ...
-- Found wxWidgets: TRUE
-- checking for module 'gstreamer-0.10'
-- found gstreamer-0.10, version 0.10.31
-- checking for module 'gstreamer-controller-0.10'
-- found gstreamer-controller-0.10, version 0.10.31
-- checking for module 'sqlite3'
-- found sqlite3, version 3.7.4
-- checking for module 'libcurl'
-- found libcurl, version 7.21.0
-- checking for module 'taglib>=1.6.1'
-- found taglib, version 1.7.0
-- checking for module 'dbus-1'
-- found dbus-1, version 1.4.0
-- checking for module 'flac'
-- found flac, version 1.2.1
-- checking for module 'gio-2.0'
-- found gio-2.0, version 2.26.0
-- checking for module 'libgpod-1.0'
-- found libgpod-1.0, version 0.8.0
-- checking for module 'indicate'
-- package 'indicate' not found
libindicate library not found! No app indicator support!!
-- Could NOT find Subversion (missing: Subversion_SVN_EXECUTABLE)
-- Configuring incomplete, errors occurred! -
Vladi
nagyúr
válasz
szaszayanou #2455 üzenetére
Mondjuk azzal kezdi, hogy nem találja a fordítót. Az fenn van?
-
rokefeller
senior tag
válasz
szaszayanou #2455 üzenetére
"sqlite3 not found!"
nincs fenn az sqlite, szerintem egy yum install sqlite-devel megoldja a problémád
persze ezután még jöhet pár hiányosság a buildhez. Biztos nincs ehhez rpm valahol? -
szaszayanou
aktív tag
Na végül megoldottam, feltettem easylife-projecton keresztül. Tudom nem túl elegáns megoldás...
Azért szeretem a win-es fontokat beállítani, mert így ugyanúgy néznek ki a weblapok minden platformon. Így szoktam meg.
Ami viszont egy újabb probléma, hogy hőn szeretet zenelejátszómat nem tudtam telepíteni forrásból. Nem sokszor csináltam ilyet és azt is csak ubuntu-n, szval könnyen lehet h vmit elrontottam.
itt van a kimenete:
[root@ballard guayadeque-0.2.9]# ./build
-- The C compiler identification is unknown
-- The CXX compiler identification is unknown
CMake Error: your C compiler: "CMAKE_C_COMPILER-NOTFOUND" was not found. Please set CMAKE_C_COMPILER to a valid compiler path or name.
-- Using install prefix /usr ...
-- Found wxWidgets: TRUE
-- checking for module 'gstreamer-0.10'
-- found gstreamer-0.10, version 0.10.31
-- checking for module 'gstreamer-controller-0.10'
-- found gstreamer-controller-0.10, version 0.10.31
-- checking for module 'sqlite3'
-- package 'sqlite3' not found
CMake Error at CMakeLists.txt:46 (MESSAGE):
sqlite3 not found!
-- Configuring incomplete, errors occurred!mi lehet a baj szerintetek? Ahogy olvastam más is szenved vele fedora alatt, de megoldást nem adott a google.
-
Vladi
nagyúr
válasz
szaszayanou #2452 üzenetére
Nálam nincs fenn, nem hiányzik. Igazából nem oszt, nem szoroz.
-
szaszayanou
aktív tag
válasz
rokefeller #2451 üzenetére
Köszi a választ, ki fogom próbálni.
Még valami: hogy érdemes microsoft-fontokat feltelepíteni? lehetőleg úgy h menjen az élsímítás.
-
rokefeller
senior tag
válasz
szaszayanou #2450 üzenetére
Ne tökölj azzal, hanem tedd fel a fastest-mirror yum plugin-t. Az szépen végignyalja a mirrorokat, és amelyik a leggyorsabb, azt fogja használni. (mert nálam pl cseh mirrorok mennek a leggyorsabban)
yum install yum-plugin-fastestmirror
amikor utána csinálsz egy yum update-et, akkor az első sorban figyelj a lodaed plugins részre, hogy ott legyen a fastestmirror, meg a presto
a presto azt csinálja hogy nem tölti le a teljes frissítést, csak ami változott az előzőhöz képest. Ez elég kétélű bicska, mert a csomag telepítése kicsit lassab, mert lokál gépen újracsomagol dolgokat, és azt teszi fel, tehát ha bivaly a sávszéled, de gyenge a proci, akkor ez nem javít
a harmadik pedig az, hogy a yum automatikusan frissíti időnként a cache-t, ami tapasztalati szinten nálam azt mutatja, hogy kb mindig mikor telepítek valamit csakúgy nagy hirtelen. azaz itt nem kell apt-get update, viszont ennek megfelelően lehet hogy egy piszlicsáré lib telepítésekor befrissíti neked az összes repo adatát, ezért bazilassúnak tűnik. konfigurálható, de szerintem ezzel inkább együtt élni érdemes, ha van egy kialakult rendszered, akkor ez már nem annyira számít, az updater szépen elmotoszkál a háttérben, és észre sem veszed (sőt, olyan okos, hogy ha mobilneten vagy, akkor viszont kussol inkább, és nem csinál semmit, nehogy drága legyen :-))
-
szaszayanou
aktív tag
Sziasztok!
Pár évnyi ubuntuzás után kipróbáltam a fedora 14-et. Tetszik nagyon de a frissítések kicsit lassan települtek.
Ti az alapértelmezett szervert használjátok?
Hogyan lehet beállítani egy gyorsabb hazai szervert? -
kovaax
őstag
Mit kell még telepíteni? Amúgy ha beállítom a magyart, akkor teljesen magyarnak tűnik...
Az előző meg annyi, hogy beírom a felhasználói nevet, meg jelszót, és akkor nem történik semmi sokáig, majd egyszer elveszi a login képernyőt, és megint áll egy csomót. És a logban az látszik csak, hogy tényleg kiesik egy csomó idő neki, de semmi olyan üzenetet nem látok, ami ezt indokolná (semmi nem fut timeoutra, nem írja, hogy waiting for happiness/Godot/Anyám Tyúkja). Tegnap pl. nem csinált egyszer sem ilyet, pedig vagy ötször ki-be jelentkeztem, hogy van-e valami logika a nyelvben (van, mindig angolt akar). Szóval az is lehet, hogy valamit javítottak ez ügyben.
-
kovaax
őstag
Akkor jöjjön egy egyszerűbb kérdés: az előző telepítés (ami még megvan a gépen) megjegyzi a bejelentkezéskor beállított nyelvet, míg az új mindig visszaáll angolra. Hol kell megmondani neki, hogy mit jegyezzen meg (az utolsót, vagy valamelyiket)?
-
kovaax
őstag
Belépéskor sokszor nem csinál semmit, és ez van a dmesg-ben:
[ 34.590732] [drm] nouveau 0000:01:00.0: Allocating FIFO number 1
[ 34.595751] [drm] nouveau 0000:01:00.0: nouveau_channel_alloc: initialised FIFO 1
[ 36.962012] eth0: no IPv6 routers present
[ 103.095023] audit: audit_backlog=257 > audit_backlog_limit=256
[ 103.095030] audit: audit_lost=1 audit_rate_limit=0 audit_backlog_limit=256
[ 103.095038] audit: audit_backlog=257 > audit_backlog_limit=256
[ 103.095042] audit: audit_lost=2 audit_rate_limit=0 audit_backlog_limit=256
[ 103.095047] audit: audit_backlog=257 > audit_backlog_limit=256
[ 103.095051] audit: audit_lost=3 audit_rate_limit=0 audit_backlog_limit=256
[ 103.101039] audit: audit_backlog=257 > audit_backlog_limit=256
[ 103.101047] audit: audit_lost=4 audit_rate_limit=0 audit_backlog_limit=256
[ 103.108223] audit: audit_backlog=257 > audit_backlog_limit=256
[ 103.151124] audit: *NO* daemon at audit_pid=0
[ 104.139375] readahead-collector: starting delayed service auditd
[ 104.417360] readahead-collector: sorting
[ 104.584925] readahead-collector: finished
[ 211.119355] [drm] nouveau 0000:01:00.0: Setting dpms mode 3 on vga encoder (output 0)
[ 211.142587] [drm] nouveau 0000:01:00.0: Setting dpms mode 0 on vga encoder (output 0)A 36-103 és 104-211 közötti lukak az érdekesek, ekkor van eltévedve szegény. Hogy lehet kitalálni, hogy mi történik ilyenkor?
-
Vladi
nagyúr
válasz
rokefeller #2443 üzenetére
Szolidárok néhány fórumtárssal.
-
Vladi
nagyúr
válasz
rokefeller #2439 üzenetére
Debiant inkább el sorozattal kellene összehasonlítani, nem a fedorával. Akkor korrekt a dolog.
Fedora rawhide nem stabil? Persze a fél os világot azon fejlesztik.(#2440) kovaax:
Zárt drivert telepítettél rá?
-
rokefeller
senior tag
Vágom, semmi bajom a debiannal, sőt, az itthoni mdp szerveremen is az van, mert könnyebb volt kicsontozni minimálra mint a fedorát, az arch-hal meg játszottam egy kicsit, de sok volt még akkor nekem. Igazából az előző, meg a hozzá hasonló kommentjeim a debianos/ubuntus ismerősök általi gyötrésből fakad. Valami miatt mindig meg akarják magyarázni nekem hogy miért szar, instabil, lassú az én rendszerem, és miért jó az ha ők éppen a beta 2-es ubuntut reszelik, meg szívnak valami driverrel, amivel nekem nincs bajom, de csak azért mert a koppra ugyanolyan laptopomban biztos más a hardver :-)
Na, kikapcsolom a troll panaszgépet magamban :-)
-
kovaax
őstag
válasz
rokefeller #2439 üzenetére
Általában szervernek stabil debiánt használnak, desktopnak meg a testinget. Amúgy nem fagyott le az f15, csak nem lehetett belépni grafikus módban.
-
rokefeller
senior tag
A védelmükre legyen mondva, sosem állították az ellenkezőjét.
Elnézést, nem kötekedni akarok, csak párszor megkaptam debianosoktól, hogy milyen szar már a fedora, mert hogy a nem stabil kiadások fagynak, míg a debiannál a testing is milyen stabil. Én meg csak néztem, hogy ezt így hogy. Pláne azt nem vágtam sosem, miért jo egy disztró release stratégiája, ha kb senki nem használja a stabil kiadásokat, és miért rossz egy disztróé, aminek a nem stabil kiadása nem stabil :-) -
kovaax
őstag
válasz
rokefeller #2437 üzenetére
Hát, abban biztos egyetértünk, hogy ez az Alpha tényleg unstable...
Megy a helyére a F14.
-
kovaax
őstag
válasz
rokefeller #2435 üzenetére
Hát, már ahol. A Debianból például sokan mindig testing-et használnak, mert az is teljesen stabil. Kiadás előtt 2 hónappal pedig már atombiztos.
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
#
# /etc/fstab
# Created by anaconda on Wed Mar 16 19:30:03 2011
#
# Accessible filesystems, by reference, are maintained under '/dev/disk'
# See man pages fstab(5), findfs(8), mount(8) and/or blkid(8) for more info
#
UUID=02dafe48-42cc-40bb-8784-1f2dc22cfc15 / ext4 defaults 1 1
UUID=060ccf6e-28f7-49b2-b91b-5fcde9214540 /home ext4 defaults 1 2
UUID=718b1c00-9d30-4e9e-a37d-20e5bbadd031 swap swap defaults 0 0
tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0
devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0
sysfs /sys sysfs defaults 0 0
proc /proc proc defaults 0 0
UUID=2b0e8b6a-e559-422d-b82b-84d1d3727371 /mnt/dr ext4 ro,noauto 0 0
UUID=214a4cfb-380a-435f-bc11-083db6499271 /mnt/dh ext4 ro,noauto 0 0
UUID=ef139f91-e5a6-4e38-9eb6-d305a49d160b /mnt/fr ext4 ro,noauto 0 0
UUID=a3a04023-e216-48ad-9457-f35cf4485d94 /mnt/fh ext4 ro,noauto 0 0
UUID=b80b4b6f-24c9-4451-ab09-896ead23733c /mnt/ur ext4 ro,noauto 0 0
UUID=f25bd991-402a-4ddb-80ae-89d8593c95f1 /mnt/uh ext4 ro,noauto 0 0 -
Vladi
nagyúr
válasz
bnorbert989 #2428 üzenetére
Akkor a probléma lényegében:
1. játékos belép valamilyen config fájlal. Meg kell nézni, hogy nem piszkálta -e.
2. ehhez a játék szerver programnak át kellene adnia a fájlt ellenőrzésre egy szkriptnek. Ez a játék manulajában kell megnézned, hogy tud -e ilyet, meg hogy.
3. írsz egy szktiptet ami fogadja a fájlt. Vagyis elindítja a játék azzal, hogy xy fájlon fusson le.
4. egy egyszerű szkript ellenőrzi az md5-öt. Majd átad egy választ a játéknak, amit az értelmezni tud, hogy ok, vagy tempban a játékosnak xy üzenettel.Ennyi?
-
kovaax
őstag
-
bnorbert989
tag
válasz
rokefeller #2427 üzenetére
Igen.Nem a Gameszerverről van szó hanem a kivitelezésről centos4.8-ason
-
rokefeller
senior tag
válasz
bnorbert989 #2426 üzenetére
Hát, ez önmagában csak egy parancssori program. Amit leírtál az azért egy komplexebb probléma. így önmagában nem is látom pontosan hogy kellene megoldani, szerintem nincs is erre kulcsrakész megoldás, és ez már szerintem nem is ebbe a fórumba való.
Ha jól értem, letöltene valaki tőled egy indítófájlt, és az csinálna a saját tartalmáról egy md5-öt, és elküldené a szerverednek, ami összehasonlítja a saját md5 értékeddel, és ha az megy, akkor beengeded?
-
bnorbert989
tag
válasz
rokefeller #2420 üzenetére
Szia.Köszi a választ.A lényeg amire kiváncsi voltam hogy van ilyen.Hogyan tudnám ezt kivitelezni,miket kell telepítenem a kérdéses gépre?
Esetleg valami linket tudnál e adni amiről el tudok indulni. -
kovaax
őstag
válasz
rokefeller #2424 üzenetére
Hát ez az!
-
kovaax
őstag
Felvettem az fstab-ba a többi particiót noauto-val, és így eltűntek az asztalról. Csak közben valami összezavarodott, így duplán hoz a df ezt-azt:
bash-4.2$ df
Fájlrendszer 1K-blokk Foglalt Szabad Fo.% Csatol. pont
rootfs 9610592 2686960 6826024 29% /
udev 505932 572 505360 1% /dev
tmpfs 512924 88 512836 1% /dev/shm
/dev/sda1 9610592 2686960 6826024 29% /
tmpfs 512924 0 512924 0% /sys/fs/cgroup
tmpfs 512924 0 512924 0% /media
tmpfs 512924 80 512844 1% /var/run
tmpfs 512924 0 512924 0% /var/lock
/dev/sda5 96120588 7278384 87768004 8% /home
/dev/sda1 9610592 2686960 6826024 29% /tmp
/dev/sda1 9610592 2686960 6826024 29% /var/tmp
/dev/sda5 96120588 7278384 87768004 8% /home
bash-4.2$Mitől lehet ez? Mondjuk első körben a /media alá raktam a csatolási pontokat, csak láttam, hogy ez ilyen tmpfs, és elrámoltam őket a /mnt alá. Ettől kapott volna hülyét? Hogy lehet rendberakni?
-
rokefeller
senior tag
válasz
bnorbert989 #2419 üzenetére
md5sum
meg kell neki adni egy fájlt, és visszaadja az md5-öt
-
bnorbert989
tag
Sziasztok.
Adott egy Centos 4.8-as linux.
Kiszolgálóként van használva,amin egy Gameserver fut.
Van e Centosra/Linuxra/Ubuntura,olyan program ami MD5-öt ellenőriz.?
Konkrétan nekem arra lenne szükségem hogy ha valaki a rácsatlakozik a GameServerre,és az általam kiadott indító fájlt használja akkor a server leellenőrzi a szerveren tárolt MD5 információkat és leellenőrzi hogy egyező indítófájlal kapcsolódott e valaki. -
kovaax
őstag
Cserélhető: Csak az ezzel a baj, hogy prosztó júzernek ne legyen már köze a többi oprendszer particióihoz (max, ha a root megengedi neki explicit valahova felmountolva, vagy fstab-ban user opcióval, vagy akármi), szal ne rakja már ki default az asztalára (az más kérdés, hogy nem tud vele mit kezdeni, szal még csak ennyi értelme sincs). Ha meg kikapcsolja az ember, akkor kapásból bukja a valóban cserélhető eszközöket az asztalról, aminek ugye azért több létjogosultsága lenne ott.
Majd megrágom az fstab-ot, hogy mit lehet vele kezdeni.De lehet az én készülékemben van a probléma, mert én unix felől érkeztem a linuxba, nem pedig vindózerből, szal a rendhez vagyok szopva. -
Vladi
nagyúr
Egyrészt ezt a régi hszt honnan bányásztad elő? Másrészt van az uborkának saját topikja, itt ez senkit sem érdekel.
(#2406) kovaax:
A másik topikban is mondtam, hogy ezt így csinálja. Igen, feature. Valami user spaci izé állítgatja, fedora 9 környékén kikapcsoltam, úgyhogy nem emlékszem. De ha fstabbal fixen felcsatolod, akkor nem fogja removable devicenak venni.
(#2407) kovaax:
Igen, az összesre érvényes lesz.
(#2408) kovaax:
Igen, a rawhide. livna utódja ez, elvileg a régi repó is éldegél még, de nem sok érdekes van benne.
(#2410) kovaax:
A debian partíció elején nincs grub, szerintem ezért nem indítja el. De ha részletesen beírod a paramétereket, ahogy a debian menu.lst-jében látod, akkor lazán behúzza. A cahinloader annyit csinál, hogy keres a partíció elején egy boot managert és elindítja. Az ubununak ott van, azért látod a menüjét. Gyakorlatilag egyik grub indítja a másikat.
De ezt csak séróból nyomtam, lehet a 13-as hiba az más valami. De erre utal a tünet.
Egyszer régen játszottam vele, hogy 2 uhu linuxot tettem fel és körbe körbe adtam a 2 grubot egymásnak.Addig jó, amíg nem vezetik be a grub2-t. szerencsére tervben sincs.
Ennyi? Nincs több kérdés?
-
kovaax
őstag
válasz
rokefeller #2413 üzenetére
Valakinek kell főnöknek lenni, őt szoktam rakni az első lemez elejére, és ő kapja az mbr-t. A többiek meg a saját rootjukba rakják a grubjukat. Aztán hogy a főnök mi alapján bootol be kernelt, vagy grub-ot (már ha helyes ez a kifejezés így egyáltalán), azt én meg nem mondom neked...
-
kovaax
őstag
válasz
rokefeller #2411 üzenetére
A Fedora 15-é van az első lemez mbr-jében, a többieké meg a saját root particiójukon. Azt hiszem.
-
kovaax
őstag
válasz
rokefeller #2409 üzenetére
Ez szerencsére nem ennyire egyszerű.
Ubuntuban és Debianban nagyjából egyező verziójú grub2 van:
Ubuntu 1.98+20100804-5ubuntu3
Debian 1.98+20100804-14A Fedorában grub 0.97-71.fc15
Most jön az érdekesség: a Fedora a grub.conf-ban ugyanúgy indítaná mindkettőt:
title Debian
rootnoverify (hd0,5)
chainloader +1
title Xubuntu
rootnoverify (hd1,0)
chainloader +1A Debianra a következő hibaüzenetet kapom:
Error 13: Invalid or unsupported executable formatEllenben az Ubuntut bebootloja, méghozzá úgy, hogy feljön a grub menüje, amivel be tudom bootolni a Debiant is...
-
rokefeller
senior tag
A debianos bootolásra: ott nem az a baj, hogy a nem végleges grub2 került be már régebben a debian-ba meg az ubuntuba, ami tud ext4-ről indítani, míg a fedorában még mindig a stable 1.9x vagy ilyesmi grub van, ami csak ext3-ról? Én amikor megjelent a stabil ext4 támogatás fedorában, akkor váltottam, és akkor még úgy volt hogy ext3-as /boot kell, és a többi mehet ext4-re, azt hiszem most is így van a gépemen a diszk felosztva.
Ezzel később szívtak is asszem, mert alapból 256-ra vagy még az is lehet hogy 128-ra gyárotta a default install a /boot -ot, és upgrade-nél nem volt elég hely, hogy az anaconda kicsomagolja az összes kernel image-et, vagy valami hasonló móka volt :-)
-
kovaax
őstag
A cserélhető médiás mese lehet nem bug, hanem feature... Itt rinyál róla valami vindózeres süket: http://bugzilla.xfce.org/show_bug.cgi?id=4056
Az ilyenekről mindig a Volt egyszer egy vadnyugat jut az eszembe, amikor a mexikói csóka hord nadrágszíjat és húzentrógert is... Meg is kapja, amit érdemel.
-
zed01
őstag
Az ubuntu meg (sajnos) azt vallja, ha van egy verziószám váltás, akkor mindjárt nem veszi fel a tárolójába a programot.
Én ezeket a külső repokat vettem fel a 10.04-es Ubimra és hidd el, mindenből a legfrissebbet használom:
sudo add-apt-repository ppa:gnomenu-team/ppa
------------------------------------------------------------------------------
sudo add-apt-repository ppa:psyke83/ppa
sudo apt-get install pulseaudio-equalizer
-----------------------------------------------------------------------------
sudo add-apt-repository ppa:ricotz/ppa
sudo add-apt-repository ppa:riccetn/clementine
sudo add-apt-repository ppa:kubuntu-ppa/backports
sudo add-apt-repository ppa:n-muench/programs-ppa
sudo add-apt-repository ppa:realtime.sunlight.wallpaper/rsw
sudo add-apt-repository ppa:matthaeus123/mrw-gimp-svn
sudo add-apt-repository ppa:lucid-bleed/ppa
sudo add-apt-repository ppa:lubuntu-desktop/ppa
sudo add-apt-repository ppa:c-korn/ppa
sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-audio-dev/ppa
sudo add-apt-repository ppa:bzr/ppa
----------------------------------------------------------------------------
sudo add-apt-repository ppa:ferramroberto/lucidgame
sudo add-apt-repository ppa:ferramroberto/extra
sudo add-apt-repository ppa:ferramroberto/linuxfreedomlucid
sudo add-apt-repository ppa:nemh/rendszerment
sudo add-apt-repository ppa:ripps818/coreavc
sudo add-apt-repository ppa:alexx2000/doublecmd
sudo apt-get update
sudo apt-get install doublecmd-gtk-----------------------------------------------------------------------------
sudo add-apt-repository ppa:neil-aldur/experimental
sudo add-apt-repository ppa:neil-aldur/ppa
sudo add-apt-repository ppa:nilarimogard/webupd8
sudo add-apt-repository ppa:sun-java-community-team/sun-java6
sudo add-apt-repository ppa:klaus-vormweg/ppa
sudo add-apt-repository ppa:cinelerra-ppa/ppa
-----------------------------------------------------------------------------sudo add-apt-repository ppa:stellarium/stellarium-releases
sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-clamav/ppa
sudo add-apt-repository ppa:aapo-rantalainen/games
sudo add-apt-repository ppa:mozillateam/thunderbird-stable
Meg persze az Ubuntu Tweakból is vettem fel vagy 15-20 repót (többek között a mozilla security-t, ami naprakészen tartja a Firefoxot), úgyhogy hidd el, aki frissebb csomagokat használ linuxon mint én a 10.04-es Ubimon, az festi magát. Ja és felvettem a getdeb tárolóit is.
Ha 10.10-es Ubit használ valaki, akkor ezeket a tárolókat érdemes felrakni:
10.10
sudo add-apt-repository ppa:ferramroberto/maverickextra
sudo add-apt-repository ppa:ferramroberto/maverick
sudo add-apt-repository ppa:maverick-bleed/ppa
-
kovaax
őstag
válasz
rokefeller #2403 üzenetére
Xfce-t használok, mert elég gyenge a gép, amire felraktam.
Nem tudok tűzfalat állítani, mert valami jogosultsági problémát ír, ahelyett, hogy bekérné a root jelszót a drága. És ez se tudja bebootolni a Debiánomat. Meg ez is cserélhető médiának veszi a merev lemez particióit, de ezt már írtam a Suse topikban.
-
kovaax
őstag
Az a baj az alphával, hogy nem tudok rá panaszkodni, mert az ember ne várjon csodát egy alphától...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Opel topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Milyen egeret válasszak?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Lenovo Legion Go: a legsokoldalúbb kézikonzol
- iOS alkalmazások
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z790 i7 14700KF 32GB DDR5 1TB SSD RTX 4070S 12GB Be Quiet! Pure Base 501 750W
- LG K61 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 490+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- BESZÁMÍTÁS! Asus A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RTX 2080 Ti 11GB Zalman M4 FSP 700W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest