Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Toomy: FOXPOST régen jó volt, de ma már jobban jársz ha elfelejted.
- laca223: A civilizáció mint bugos operációs rendszer
- hege8888: Retro Kocka Kuckó harmadjára Hódmezővásárhelyen
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
rokefeller
üzenetére
igen, azt észrevettem, hogy most a legstabilabb rendszer, amit próbáltam az utóbbi időben, az az f15 béta
stabilabb volt, mint az ubuntu 11.04 stabil vagy suse 11.4 (igaz ehhez feltettem a tumbleweed-et, ami ronthat az összhatáson).
tulajdonképpen azt szeretném, ha a gnome3 fejlesztések hamar ideérnének, mert lehet olvasni a levlistán, hogy miket javítottak, de fogalmam sincs, hogy mikorra fog az elérni a végfelhasználókhoz. most fe lvan véve a testing tároló az alap kiadáshoz is, és az rpmfusion-hoz is.
a koji az micsoda pontosan? nem csak valami csomagkészítő eszköz fedorához?illetve még egy kicsit más kérdés: próbáltam feltenni a handbrake-et, esetleges videószerkesztéshez, de a honlapjukon csak f14-hez van csomag, és nem is hajlandó feltelepülni f15 alá (vaalami függőség problémája van). erre van valami megoldás, vagy csak várni tudok, amíg megcsinálják az újabb verzióhoz is? alternatívaként próbáltam feltenni az avidemux-ot is, de azt za utóbbi időben nem nagyon szerettem, mert elég instabil volt, illetve most is azzal nyitott, hogy feltette a qt és cli csomagokat, amik rögtön függőségproblémát okoztak, és onnantól csak --skip-broken kapcsolóval tudtam frissíteni a csomaglistát, ami nem annyira jó azért.
ez az f15 tényleg ennyire más a motorháztető alatt, mint az előző kiadás, hogy ilyen inkompatibilitást okoz?
-
Vladi
nagyúr
válasz
üzenetére
Fel van véve alapból, de nem engedélyezett.
Ez végül is a fejlesztői ág, abba lehet könyékig nyúlni a kódba.
Amikor kijön a beta, akkor már a következő kiadás fejlesztése kerül bele.
Inkább érdemes az update-testing ágat használni, ha valami hibajavítás miatt korábban kell egy csomag. -
rokefeller
senior tag
válasz
üzenetére
Ha nem vagy fejlesztő vagy tesztelő, akkot ne csináld!
Baromijó QA-ja van most a Fedorának, köszönhetően annak hogy állandóan leinstabilozták meg lebétázták, és manapság sokkal stabilabb package-ek kerülnek be a repo-kba de a rawhide nem alkalmas napi használatra, ez szinte biztos.
Miért lenne rá szükséged? Ha esetleg adott package frissebb verziója kell, érdemes a koji-ban kotorászni, vagy updates-testingből update-elni.
-
törölt tag
mennyire ostoba döntés felvenni a rawhide repót a rendszerhez? amik oda kerülnek frisseb csomagok, azok képesek együttműködni a rendszerrel, vagy ez csak problémákat okoz? illetve az abban a tárolóban elérhető csomagok mennyire teljesek (tehát kevesebb elérhető a rawhide tárolóban, mint a stabil kiadáshoz)?
-
törölt tag
a gnome3 weblapról le lehet szedni egy ilyen usb készítő binárist: [link]
elég egyértelmű a használata is:- Download the USB image writer (below) and extract it
- Open a terminal and navigate to the extracted image writer folder (eg. $ cd Downloads/abock-image-usb-stick-f3b1002)
- Prepare the image writer by running: $ chmod a+x ./image-usb-stick
- Remove any USB storage devices that you might have connected to your computer and insert the empty USB stick that you want to write to
- Run the image writer script: $ sudo ./image-usb-stick path_to_the_live_image.iso
- To run the live image, reboot your computer with the USB stick attachedén ezzel tettem fel, és működött.
-
Vladi
nagyúr
válasz
szaszayanou
üzenetére
Van konzolos üzemmódja. add ki a parancsot:
liveusb-creator --help
Mondjuk azt nem látom, hogy az isot hogy kell beadni neki.
rokefeller? 
De nekem meg az rémlik, hogy usb-ről raktam a 14-et. A cd nem akart bootolni. Vagy fordítva?

-
szaszayanou
aktív tag
válasz
rokefeller
üzenetére
Az egy gombos fedora live usb creator nevű progit használtam, nem látom hol lehetne paramétereket megadni.
A 14-et ugyanígy telepítettem, az ment azonnal elsőre.
De mindegy is, nyakamon a vizsgaidőszak, jobb is, hogy nem most kezdek el vele babrálni. -
rokefeller
senior tag
válasz
szaszayanou
üzenetére
Amikor a live-usb-t csináltad, milyen paramétereket adtál meg?
Fedora 14-nél kellett egy --reset-mbr mert egyébként nem bootolt, lehet hogy ennél is az van.
Én a 15 alphát tettem fel valamikor, az ment USB-ről, de nem emlékszem kellett-e valamit brékelni -
Vladi
nagyúr
válasz
szaszayanou
üzenetére
preupgrade azért egyszerűbbnek tűnik. Egy reboot végül is.
Nekem home külön partíció, úgyhogy mindig megmarad telepítéskor, csak simán ráteszem az újat és kész. Ez a legbiztosabb módszer.
-
Vladi
nagyúr
válasz
szaszayanou
üzenetére
disztró updatere gondolsz? Azt inkább neten keresztül csináld. Itt a leírás. De jobb megvárni ezzel a művelettel a véglegest.
mod: megnéztem, preupgrade program frissít 15-re.
-
Vladi
nagyúr
válasz
szaszayanou
üzenetére
Tedd fel nyugodtan, ilyenkor már alig változik véglegesig. Max pár kiB.
-
szaszayanou
aktív tag
Sziaztok!
A fedora 15 beta mennyire stabil nálatok? Érdemes kipróbálni vagy vannak még buktatói? Nem sok idő van a megjelenésig, és nem is fog sokat változni most már, ezért gondoltam h kipróbálom.
-
törölt tag
köszi, akkor beállítom úgy. még annyi kérdés, hogy a sip portnál azt írja az a listen port az az 5060-as, és az 5000-5100-at hazsnálja kommunikációra. akkor itt most nekem az 5060-at kell engedni, vagy az egész 5000-5100-es szakaszt?
#2581: nálam most már egy hete van fent, és eddig semmi problémám nem volt vele. leszámítva azt, hogy tegnap (óta) valamiért nem indul el a libreoffice, mert valami internal error-ral elszáll, meg nem sikerült feltenni a skype-ot sehogy sem. de amúgy tök stabil, és végre külsőre is gyönyörű (thx to gnome-shell).
-
rokefeller
senior tag
van egy tartalék laptopom fedora 15-tel meg gnome-shell-lel, a haverom bennhagyta a saját windowsos gépét a cégnél hétvégén, második napja a nyúzza az f15-öt, és semmi hiszti :-)
elég alacsony a szidábilitása, az eddigi legjobban sikerült fedorának tűnik, dehát a shell miatt fog kapni hideget rendesen
-
Vladi
nagyúr
válasz
üzenetére
POrt forwarding az az, hogy a portra jön a csomag, azt továbbítja x helyre. pl: ip cím. Ilettve hát csak arra. Azt a tűzfalban ne piszkáld. engedélyezd a portot.
(#2577) kovaax:
Grub2-től hajam az égnek áll.
Viszont: link.
Fedórán - nagyon helyesen - skippelik a bevezetését. Ha jól rémlik valamelyik redhatos arc pecselgeti is rendsen.

-
rokefeller
senior tag
válasz
üzenetére
ez nem az a port forward. a legtufább de talán leggyorsabb mód, ha letiltod, kipróbálod az ekigát így megy-e, és ha igen, akkor véletlenül se felejtsd így, hanem kapcsold vissza, és nyisd ki a kért portokat :-)
oldalmenüben felülről a másodikban felveszed a tcp meg udp portot, és kész is
-
törölt tag
igen, fent van a tűzfal grafikus kezelőfelülete, aktív is (ez nem ubuntu), csak éppen nem egészen vagyok vele tisztában, hogy melyik bállítások mire vonatkoznak. mert itt is van port forwarding, meg egyéb szabályok, csak ezekhez nem annyira értek sajna.
-
kovaax
őstag
A deszktop renccerek tűzfalán egyiken se tudtam eddig elmenni grafikus felületen keresztül (Fedora, openSUSE, Ubuntu)... Mondjuk lehet az én (k)észülékemben van a hiba.

Szerk.: Mondjuk a torrent portot sikerült felengednem azért mindegyiken. Szerk.end.
Grub2, persze. Megtáltosodott a Debcsi, behoztak vagy 3 év lemaradást...

Kivárom már az F15-öt, oszt majd szidom azt.

-
törölt tag
igen, a routeren elvileg be van állíŧva, de azt hittem, hogy a tázfal sem engedi át a forgalmat, ha nincs külön megadva neki. vagy tévedek? gondolom a tűzfalnak akkor van értelme, ha alapból mindent elutasít kívülről, kivéve, ami kérésre érkezik, vagy külön engedélyezve van.
-
kovaax
őstag
válasz
rokefeller
üzenetére
De valószínűleg a tűzfalon is be kell állítani, hogy a fogadó portok tudjanak kintről fogadni. A routeren meg valóban, port forwarding-ot kell konfigolni.
-
törölt tag
tudtok segíteni tűzfal beállításában? igazából nem nagyon csináltam ilyet még, hogy mit és hova forwardoljon. az ekiga igényei itt vannak: [link], de nem tudom pontosan hogy kell ezt beállítani a tűzfalban. mármint oké, port forwarding, de mit és hova, és miért csak egy interfészt tudok megadni, és a "hova" továbbítsa résznél ha egy portot adok meg, az miért nem jó (nem enged továbblépni), csak ha egy intervalumot adok meg.
-
törölt tag
válasz
rokefeller
üzenetére
hmm, és tényleg a non-free nem volt feltéve
nem is értem, pedig tlejesen úgy emlékeztem, hogy az is megvolt. köszi 
-
rokefeller
senior tag
válasz
üzenetére
nem jól van felvéve, vagy nincs engedélyezve rendesen
a non-free-t is felvetted külön?[user@extensa08 bin]$ yum search unrar
Loaded plugins: fastestmirror, langpacks, presto, refresh-packagekit, yum-fast-downloader
Adding en_US to language list
Loading mirror speeds from cached hostfile
* fedora: ftp.ntua.gr
* rpmfusion-free: ftp.ntua.gr
* rpmfusion-free-updates: ftp.ntua.gr
* rpmfusion-nonfree: ftp.ntua.gr
* rpmfusion-nonfree-updates: ftp.ntua.gr
* updates: ftp.ntua.gr
================================================================================= Matched: unrar ==================================================================================
libunrar-devel.i686 : Development files for libunrar
libunrar-devel.x86_64 : Development files for libunrar
libunrar.x86_64 : Decompress library for RAR v3 archives
unrar.x86_64 : Utility for extracting, testing and viewing RAR archives
dtrx.noarch : Intelligent archive extractor
qcomicbook.x86_64 : A viewer for comic book archives
--------
yum info unrar-ra meg:
Installed Packages
Name : unrar
Arch : x86_64
Version : 3.9.10
Release : 3.fc14
Size : 188 k
Repo : installed
From repo : rpmfusion-nonfree
Summary : Utility for extracting, testing and viewing RAR archives
URL : http://www.rarlab.com/rar_archiver.htm
License : Freeware with further limitations
Description : The unrar utility is a freeware program for extracting, testing and
: viewing the contents of archives created with the RAR archiver version
: 1.50 and above. -
törölt tag
válasz
rokefeller
üzenetére
igen, ennyire nem vagyok láma

fel van véve az rpmfusion, és nincs benne unrar csomag

[root@frozendawn sheratan]# yum search unrar
Loaded plugins: langpacks, presto, refresh-packagekit
================================ Matched: unrar ================================
dtrx.noarch : Intelligent archive extractor
qcomicbook.x86_64 : A viewer for comic book archives
[root@frozendawn sheratan]# -
törölt tag
létezik, hogy F15-ben nincs unrar? milyen csomagot kell feltenni, hogy képes legyen az archive manager kezelni ezt a fajta fájlt?
-
kovaax
őstag
Nincs menu.lst a Debian alatt... Amúgy felvettem a Natty-t kézzel, és arra is hibát dob. Rájöttem, hogy a Meerkatot azért tudja bebutulni, mert az a második vinyó mbr-ében lakik, míg a többiek szimpla particióban, és azzal nem tud mit kezdeni.
Egyébként ez egy desktop linux, ebben kattintgatni kell...

-
kovaax
őstag
Erre gondolsz? Van a debian particio elején grub...
-
kovaax
őstag
válasz
rokefeller
üzenetére
A swap-on kívül minden particióm ext4, és van amit felismer (Squeeze), és olyan is van, amit felismer és be is tud bootolni (Meerkat)...
-
kovaax
őstag
Hello,
A játszós gépemen egy ideje a F14 adja a bútmenüt. Felraktam a Natty-t a valahanyadik rendszernek, de a Fedora nem ismeri fel (a Squeeze-t pl. felismeri, de nem tudja bebútolni). Úgyhogy gondoltam egyet, és felraktam rája a grub2-t. Na, innentől kezdve csak saját magát ismerte fel. Próbálkoztam update-grub2-re szert tenni, de az én barátom kugli nem volt hajlandó releváns találatot hozni a témában, úgyhogy visszaraktam a sima grub-ot. Ő viszont továbbra sem hajlandó felismerni a Natty-t, úgyhogy Mavericket választok, ő viszont felismeri a Natty-t, és be is tudja bútolni. VISZONT! Ezután a grubodüsszeia után megjegyzi a Fedcsi, ha átállítom a nyelvet belépéskor (egy újrainstall óta mindig visszaállt angolra)!

-
rokefeller
senior tag
válasz
üzenetére
Az a vicc, hogy ilyen market szinten mehetne a cross distro is könnyen, mert mondjuk míg a libeket máshogy nevezik el, a deluge meg a banshee mindenütt ugyanaz, szóval elég lenne annyit dobni hogy pk-install deluge, aztán majd a packagekit eldönti hogy apt vagy yum van alatta. a pluginek telepítése alkalmazásbúl ugyanígy mehetne, de hát, mégsem így megy. azt pont lesz*rom hogy most kernel header vagy linux-dev vagy akármi kell forgatáshoz, azzal én eljátszok, csak endjúzernek ne kelljen már :-)
A software centert ubuntun én csak egyszer láttam. Van egy olyan perverzióm hogy az okos, fogékony, tanulékony húgom próbálom linux-szal fertőzni, és mindig azt hiszem hogy neki jobb lesz az ubuntu, mert nem kell root, meg felhasználóbarátabb, aztán persze mindig rájövök hogy egyszerűen nem megy (biztos velem van a baj, ati videókártya ősrégi, broadcom wifi, adsl, valami alapvető sosem ment, xorg.confot is csak azokon kellett reszelnem mindig)... na egy ilyen kaland alkalmával sikerült látni, jól néz ki, de lassú, és nekem bénának is tűnt, reméltem hogy ott végre meg van oldva hogy amíg csomagok települnek, addig legalább tudom böngészgetni a többi alkalmazást (bazz, ez mennyire lame, hogy ilyet egyik sem tud, jé, ez a torrent kliens tetszik, felteszem, tölti, addig nézek valami zenelejátszót, jahogy addig a metaadatokat sem tudom searchölni? OMG... )
A yumex meg... iszonyat lassú lett a metaadat load, és ahogy nézem annyira idióta hogy minden egyes alkalommal letölti, és bedolgozza az xml-t. emellett elvesztette a rendes filterező képességét. nem tudom a telepített csomagokat nagyság szerint sorbarakni... nem tudom a telepített kernelek közül kényelmesen eltávolítani a régieket, mert ha keresőszót használok, mint pl kernel, akkor nem engedi hogy az installed filtert beállítsam, ha meg az nincs, akkor a kernel keresőszóra visszaad az égen a csillagtól kezdve mindent... utoljára fél éve már kb hogy néztem, de előtte fél évig sem javultak ki ezek, úgyhogy kuka, amit most tud, annál a packagekit-gui jobb, gyorsabb, amit meg az sem tud, arra marad a yum meg grep, meg okosságok...
-
törölt tag
válasz
rokefeller
üzenetére
á, cross-distro úgyse lesz... amennyire meg lehetne oldani, hogy egységes csomagolás legyen a linux világban, annyira nem érdeke ez úgy látszik egyik félnek sem.amúgy nem lenne rosz egy olyan cucc, ami a google markethez hasonlóan szépen grafikusan felvázolja a lehetőségeket. de ez csak eye-candy, a felszín alatt minden yum install...

különben a szoftverközpontot (mármint az ubuntusat) a világ egyik legszörnyűbb megoldásának találom. lassú, nehézkes, nem tudok benne rendesen eligazodni. és botrány, hogy pl 10.10 óta azt hiszem a gdebi helyett azzal nyílnak meg a sima deb fájlok is, és fél órát kell várni, mire egy csofadt csomagot telepíthetsz vinyóról
le is szedtem a sunyiba első lendülettel, és ment vissza a gdebi...
a yumex-szel amúgy mi a baj az újraírás óta? nem működik, vagy mi? -
rokefeller
senior tag
válasz
üzenetére
hát, meg alapvetően, amikor már tudod melyik programokat használod, akkor nem nagy cucc a grafikus telepítő. Az elején amíg ismerkedsz, akkor jó ha látod a kategóriákat, vagy akár software centeren képernyőképet, ilyesmit... de előbb utóbb úgyis a yum install-hoz jut vissza az ember :-)
Apropó ember, régen volt egy projekt, Amber néven. Az lett volna az hogy webről nyitható legyen a packagekit. Azt hiszem a legjobb módszer az lenne, egy szép kis Alkalmazás tár (appstore, ja :-)) weben, és ha a felhasználónak tetszik a leírás, akkor klikk, és telepítés repo-ból. Nem lenne egy nagy só, de nem lett belőle semmi, pedig a packagekit-tel ez lehetne akár cross disztró megoldás is
-
törölt tag
válasz
rokefeller
üzenetére
grafikus csomagkezelésben nekem a legjobban a synaptic tetszik, az tökéletesen átlátható és kezelhető. nálam a packagekit az lassú, instabil és fapados is (ez utóbbit sejtem, hogy miért). de mondjuk suse alatt is az volt, szóval nem lepődtem meg.
de nem baj, visszajött egy kevéske az érzésből, amikor linuxozni kezdtem, akkor csináltam mindent parancssorban, amit tudtam, mert élveztem, hogy pontosan tudom mi történik
-
törölt tag
tényleg elég jó a yum, főleg presto-val
teljesen leszoktam a grafikus csomagkezelésről, annyival jobb (illetve az annyira vacakul van megcsinálva
). -
Vladi
nagyúr
válasz
rokefeller
üzenetére
Zsír!
Nem egy régi probléma, már gondoltam én is rá, hogy van rengeteg repó, lehetne szimultán is több szálon tölteni.De érdekes, hogy fastestmirror mellett kell -e egyáltalán?
Na méghogy nem intelligens csomagkezelő...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
rokefeller
senior tag
Sziasztok, egy ilyen érdekességre bukkantam:
[link]Yum fast downloader plugin. Több szálon tölt, több mirrorról, és elvileg a gyorsabbakról. Én kipróbáltam, nem tudom gyorsabb lett-e vagy sem, de az ötlet díjazandó, aki kíváncsi, játsszon vele :-)
-
törölt tag
akkor valami a gnome3-mal lesz, amúgy mennie kéne. de ebből is látszik, hogy egy remekül megírt és csomagolt szoftverről van szó
ne legyél már olyan borulátó, majd az MS szépen megcsinálja a 64 bites kiadást fedorára is, meg gentoo-ra, meg damnsmall-ra is meg damninsignificant-ra is... 
-
törölt tag
válasz
rokefeller
üzenetére
a 2.2-est a skype oldaláról szedtem, biztosan hivatalos rpm. ma reggel rögtön boot után próbáltam feltenni, telepíés után elindítottam, de így sem ment. biztos nem futott másik skype ah áttérben, mert amíg nincs feltéve, addig nem indulhat bootnál, utána meg egyből ezt a hibát adta...
-
törölt tag
válasz
rokefeller
üzenetére
megpróbáltam még egyszer feltenni, de így sem jó. nem siránkozik semmire parancssorból sem, csak nem jelentkezik be (már fut egy másik skype hibával). ebben a repóban a 2.1 van, előtte én 2.2-vel próbálkoztam. tök alap f15 telepítés, biztos van benne pulseaudio, én nem szedtem le kézzel az biztos.
-
törölt tag
válasz
rokefeller
üzenetére
köszi, a prompt megvan

a skype viszont sajna nem megy. hiába teszem fel, de akkor is így indul csak. feltettem a függőségeket is, amiket felsoroltak, de nem igazán megy így sem. illetve elindulni elindul maga a bejelentkező ablak megjelenik, csak nem tudok belépni.
-
rokefeller
senior tag
válasz
üzenetére
Gondolom a bash profile-ban lehet valamit behúzni? :-)
megtaláltam, itt leírják: [link]
Skype-ra, fel kell tenni a "64" bitest, de sajnos vannak 32 bites függőségek, amit nem tesz fel. Lehet azt amit Vladi írt felpakolni, vagy én úgy szoktam, hogy elindítom parancssorból, és ott sikít hogy mit nem talál, azt megkeresem yum whatprovides-szal, és felteszem. 4-5 kör, és elindul. És ami a durva hogy még megy is rendesen, nem csinálja azt amit írtál :-)
-
törölt tag
köszi, megnéztem 15 alatt, hogy megy-e, de ez is pont azt csinálja, mint a suse változat: próbálgat bejelentkezni, aztán közli, hogy már fut egy skype. és mellé még lassú is. bár ez sem 64 bites csomag, ahogy elnézem ... mondjuk nem nagyon használok skype-ot az utóbbi időben.
annyira kemény, hogy évek óta képtelenek egy 64 bitest forgatni és csomagolni belőle...
amúgy azt hogy lehet megcsinálni, hogy a terminálban a root-hoz tartozó bash színe más legyen (mondjuk piros, mint süsün)? tudom ez nagyon kezdő kérdés, de mégis

-
Vladi
nagyúr
válasz
üzenetére
Egy ősrégi repó van hozzá. Innen próbáltad?
Elég sok 32 bites függősége van, amit még külön fel kell tenni hozzá. A leírásban részletezi. Mindjárt megnézem, elindul e 14 alatt.
Flémet megelőzendő, kérdezősködj a skype.rpm csomagolójánál, miért nem bírta rendesen felsorolni a függőségeket.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
törölt tag
fedora 15 x86-64 alatt van vlami módszer beüzemelni a skype-ot? amit le lehet tölteni a hivatalos honlapról, az feltelepül, de nem indul. opensuse-hoz találtam x86-64 változatot, de azt ugyan sikerült felszenvedni (egy-két függősége volt), viszont indítás után csak addig jut el, hogy a bejelentkező ablakot feldobja, viszont egyrészt bazi lassú (másodpercekig kell várni, mire reagál gombnyomásokra), másrészt pedig nem tud belépni, mert szerinte már fut egy skype valahol (pedig nem).
-
Java telepítésébe belekavarodtam kicsit...
Pl.: itt egy howto, de a végén a alternatives --install... nem megy
Elkészül a file de hibás helyre mutat, az útvonalakat átnéztem... Próbáltam symlink-elni is de így se megy mozilla-ban.[root@body-linux bin]# java -version
java version "1.6.0_25"
Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.6.0_25-b06)
Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM (build 20.0-b11, mixed mode)
...
[root@body-linux plugins]# ls -l
összesen 0
lrwxrwxrwx. 1 root root 43 máj 8 10.36 libnpjp2.so -> /usr/java/jre1.6.0_25/lib/amd64/libnpjp2.so
...Az openjdk meg nem a legjobb megoldás...
-
Vladi
nagyúr
válasz
rokefeller
üzenetére
"Ami fun: n900 linuxon bedug, modem, ok, win 7-en nem találom a drivert, ajjaj"
Ó hány ilyet tudnék mondani neked, pedig nincs nagy gépparkom, meg igényeim.
-
rokefeller
senior tag
Két éve a vodafone-ban 10 percig imádkoztam az eladónak hogy bontsa nekem ki a modemet, hogy kipróbálhassam, aztán belement, éppen a cd-t hámozta ki a tokból mikor mondtam hogy ok, elviszem :-)
Nem értette hogy hogy megy a net a driver cd nélkül :-)
Utána persze volt szívás vele később, mert egy frissítés beokosította az usb drivert (ezen volt mass storage is, amin volt driver meg telepítő meg ilyenek) vagy nem tudom mit, és onnantól mindig inkább scsi cdrom akart lenni a modem :-)Ami fun: n900 linuxon bedug, modem, ok, win 7-en nem találom a drivert, ajjaj
-
bpx
őstag
óriásit csalódtam a Linuxban...
pozitív értelemben
az elmúlt napok küszködései után már előre féltem, hogy mit fogok szívni a mobilnettel
aztán mikor bedugtam az usb stick-et, rögtön meg is jelent a lehetőség a kapcsolatra, csak a szolgáltatót kellett kiválasztani és már ment is, még telepíteni sem kellett semmit -
Vladi
nagyúr
válasz
rokefeller
üzenetére
Itt van néhány, talán 1-2 használható közüle.
-
Vladi
nagyúr
válasz
rokefeller
üzenetére
Valami jó téma csak kellene, nincs ilyen témás oldal?
-
Vladi
nagyúr
YES! Végre beállítottam a solar boot témát. Mindössze 2 évbe tellett.

-
bpx
őstag
gondoltam egy merészet, és hétvégén felraktam a notebookomra a Fedora 14-et
hogy ez miért merész? mert eddig 2 napnál tovább soha nem volt Linux a gépemen, mindig is Windows-os voltam
(igaz munka közben azért az OEL/RHEL mindennapos jelenség, de egy saját, desktop rendszer mégiscsak más
)
úgy vártam már, hogy kérdezhessek valamit, de eddig a google még mindenre tudta a megoldást, úgyhogy most csak "lejelentkeztem"
-
pethYeti
addikt
Köszi, holnap fel is rakom.
-
rokefeller
senior tag
válasz
pethYeti
üzenetére
Igen, és a folyamat automatikus. Az alpha vagy a béta megjelenése után a rawhide ág a következő lesz, a bátából meg stabil, ha jól emlékszem.
A régebbi tapasztalatokkal ellentétben nálam egy épp elfekvő nem új, de nem is ősöreg lenovo laptopon hiba nélkül fut a béta. Gyakorlatilag minden glitchmentesen működik. Egy próbát megér.
-
pethYeti
addikt
válasz
rokefeller
üzenetére
1 dolog tántorít el, ha felrakom a bétát arról tudok majd véglegesre frissíteni, ha igen ez mennyire bonyolult folyamat?
-
pethYeti
addikt
válasz
rokefeller
üzenetére
Ahogy nézem van nightly build, azt nem stabilabb, nem lenne jobb azt telepíteni közvetlenül?
-
pethYeti
addikt
15 bétát dvd-ről vagy live cd-ről érdemes feltenni? A live cd elég sokszor bekrepál.
-
válasz
rokefeller
üzenetére
Lehet jobban járnék, tényleg. Csak már belaktam kicsit, na majd meglátom

-
válasz
body007
üzenetére
Na én ezt feladtam... (nem, nem 4 napig próbálkoztam vele
) Inkább frissítek 15-re (az már ügye .38-as kernel-es) és használom a radeonHD-t, jóaz...Namost, ahogy én elgondoltam: fgrlx le, radeonHD fel (vagy mesa?), ha van kép: frissítés 15re. Nagyából így lenne célra vezető?

-
Találtam akmod-ot és kmod-ot is, de nekem ezek "réginek" tűnnek. Infót meg nem látok róluk, h milyen kernel/fgrlx-hez valók

A másik meg, h a bajkarikába kell ezt a patch-et feltenni vajon? Amit lejjebb linkeltem workaround írja a kollega, h kitömöríti az intaller-t, eddig megvan, majd applied the patch to "firegl_public.c", na de hogyan?

-
törölt tag
válasz
rokefeller
üzenetére
igen, ezzel tökéletesen egyetértek!
én örülnék, ha lenne 3 erős desktop environment, csak attól félek, hogy már eddig is problémák voltak a kompatibilitással, meg hogy egy-két dolgot csak egyikre csinálnak meg (jól), és ha még tovább aprózódik a kínálat, akkor ez csak romlik. gondolok itt például a témázhatóságra, vagy appletekre, indicatorokra, egyes alkalmazások rendszerbeépülésére. -
rokefeller
senior tag
válasz
üzenetére
Ja, de ezzel a KDE és Gnome dologgal nincs vagyis nem lenne semmi baj, ha nem lenne mindig valaki (most épp töbnyire KDE fanboyokat látok) aki kikiáltja hogy a másik szar, ez meg tuti... nemár, ez opensource, a választás meg a szabadság sokszor fontosabb mint a tuti :-)
-
törölt tag
válasz
rokefeller
üzenetére
hmm, akkor lehet, hogy én túl régi verziót próbáltam. meg mintha írtak volna a listára olyat, hogy a legacy alkalmazásoknak van néha baja velük (bár ez nem lehet a probléma nálam, mert az empathy nem kéne legacy legyen szerintem).
ismerem az ilyet, amikor mindnki jobban tudja. tényleg sok olyan kérdés meg felvetés van, ami le van írva a guideline-ban feketén fehéren, hogy miért van úgy. én tényleg végignéztem a leírást, hogy milyen gui elemek vannak, és miért úgy néznek ki, és mi a céljuk vele, de sokan enélkül írnak a listára.
persze más részről meg vannak tényleg olyan fejlesztők, akik csak a saját orruk után mennek. régebben ezért szoktam le a miranda im-ről, amíg még win-t használtam, mert bár sok ezren kérték, hogy legalább az audio chat részt csinálják meg msn alá, de nem foglalkoztak vele, mert szerintük ez haszontalan funkció, és kész. és aki ilyet kért a fórumon, azt egy idő után bannolták, meg törölték az ezzel foglalkozó topikokat :/ oké, hogy tök ingyen fejlesztenek, de azért a felhasználókat így figyelmen kívül hagyni nem túl szép dolog.
remélem a gnome team tényleg kitesz magáért, és megcsinálják szépen a shell-t
amúgy ez a kde vagy gnome lesz a nyerő, erre mondta az egyik fazon a linux action show-ban, hogy néhány éve a kde volt az isten, aztán egyszercsak beelőzte a gnome hirtelen. de ez fordítva is megtörténhet akár, főleg most, hogy a kde 4.x már viszonylag kiforrott, míg a gnome-ot most írják újra. -
rokefeller
senior tag
válasz
üzenetére
Na, az a csúszkáló ikon-név sdolog engem is halálra gyilkolt, de az már ki van javítva, kb egy hónapja már jó, mostmár a szövegre is lehet kattintani, szóval az nem para.
A listán a fejlesztők szerintem már frusztráltak, mert vannak dolgok, amiket már ezerszer megindokoltak, miért jó úgy ahogy elképzelik. Másrészt sokan nem ajánlanak, javasolnak, hanem utasítják őket, fenyegetőznek hogy elpártol mindenki, és KDE fog folyni a csapból is, meg ilyenek, de indokuk sokszor nincs, csak az hogy ők így nem szeretik. Nehéz dolog ez, néha tényleg bunkók a fejlesztők, de nem mindig.
-
törölt tag
válasz
rokefeller
üzenetére
igen, elég képlékeny a shell, de úgy tűnik nagyon konokul ragaszkodnak a saját igazukhoz a srácok. valaki írta is pont ma a levlistára, hogy aki olvassa rendszeresen, az láthatja, hogy kb arról szól az egész, hogy jönnek a bírálatok és ötletek, és vagy merev ellenállásba, vagy leszólásba torkollanak a fejlesztők részéről, mert szerintük ez így lesz jó.
az ilyen kis appletek nekem is hiányoznak. én a cpu és memória használatot szoktam kitenni, meg az időjárást. bár ezek elférnének az alsó sávon (amiből btw remélem lesz más design is, mert az a félátlátszó gradiens csík nem illik a rendszer imázsába szerintem), de jelenleg egyáltalán nincsenek. plusz ami halálra idegesít, hogy amik ott megjelennek értesítések, a mouseover-re oldalra csúsznak, hogy megjelenjen a címkéjük, de ilyenkor a szövegre nem lehet kattintani, ne megy gombként működik az egész, de ha meg véletlenül túlhúzom pár pixellel az egeret az ikonon, akkor máris átugrik a következő elemre, és az csúszik ki. nem túl ergonomikus
szerintem ez az értesíŧésgyűjtő eddig nem lett igazán jó.
vizsont ha nem megyek el a géptől, nem kapcsol be a screensaver sem, meg semmi, akkor nem dobja fel a notification bar-t magától (nem is lenne jó, ha mindig látszana, akkor gyakorlatilag két panelessé válna megint az egész), és ilyenkor nem látni, hogy történt valami.
ezt meg is írtam a listára, jött rá egy-két válasz, kb sikerült megértetni velük a problémámat, de azóta leült a téma, nem tudom, hogy kezdenek-e vele valamit majd.amúgy én erre a bejegyzésre gondoltam ám: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 256GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3919
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Xiaomi Redmi 14C / 4/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- iPhone 12 Mini 128GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4211, 94% Akksi
- BESZÁMÍTÁS! Acer Predator Helios Neo 16 PHN16 notebook-i9 13900HX 16GB DDR5 1TB SSD RTX 4060 8GB W11
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
stabilabb volt, mint az ubuntu 11.04 stabil vagy suse 11.4 (igaz ehhez feltettem a tumbleweed-et, ami ronthat az összhatáson).
rokefeller?
Viszont: 

Akkor javasoltam, hogy direktbe írd be a fedorás menu.lst-be a debian, vagy ubuntu bejegyzését.
).
Nem egy régi probléma, már gondoltam én is rá, hogy van rengeteg repó, lehetne szimultán is több szálon tölteni.![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)