Hirdetés
- mefistofeles: Érdekes történések a hardveraprón...1.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Sonarr és Radarr
- enginev3.0: Torrent autodl beállítás
- Meggyi001: Több tucat Eiffel torony??? ... Igen, gyere mutatom, hogy hol...
- bambano: A sor végén
- Hieronymus: Kalózkodás. Kalózkodás? hozzászólás
- GoodSpeed: Ennél jobb Windows 7 Aero Skin nem igen van Windows 11-re (WindowBlinds 11)
- Pötyi: 4. RETRO KONZOL ÉS SZÁMÍTÓGÉP BÖRZE - '25. november 16.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
body007
üzenetére
Szóval. Alt-ot nyomva a kikapcsolás helyett suspend gomb előjön, a gép elalszik és 2 másodperc múlva felkel. A systemctl suspend parancsra: szinténzenész. Egyéb ötlet?
Ha felnyitom és megnyomom a hw power gombot akkor tényleg elalszik - de a felnyitást szeretném elkerülni... -
válasz
csendes
üzenetére
Igen erre emlékszem (már arra, h csak suspend volt és alt-al kellett előhozni a kikapcsot). De egy extension-al ezt meg lehetett fordítani. Arra meg nem is gondoltam, h most megpróbáljam az alt-os módszert
Na majd otthon megnézem... Nameg a systemctl módszert is, köszi 
-
csendes
addikt
De van, csak cseles. Régebben az volt pont a gáz, hogy egy ideig csak altatni lehetett a menüből simán és az Alt-ot kellett megnyomni, hogy megjelenjen a Power off. Most meg megfordították, de visszafordítható a beállításoknál. Egyébként amióta systemd van, a "systemctl suspend" a tuti altatószer.
-
válasz
qisqaqas
üzenetére
[root@localhost body] $ upower -d
Device: /org/freedesktop/UPower/devices/line_power_AC
native-path: AC
power supply: yes
updated: 2015. febr. 5., csütörtök, 06.35.17 CET (319 seconds ago)
has history: no
has statistics: no
line-power
warning-level: none
online: yes
icon-name: 'ac-adapter-symbolic'
Device: /org/freedesktop/UPower/devices/battery_BAT0
native-path: BAT0
vendor: Hewlett-Packard
model: Primary
serial: 01631 2014/11/26
updated: 2015. febr. 5., csütörtök, 06.39.12 CET (84 seconds ago)
has history: yes
has statistics: yes
battery
present: yes
rechargeable: yes
state: fully-charged
energy: 45,9675 Wh
energy-empty: 0 Wh
energy-full: 47,1262 Wh
energy-full-design: 47,1262 Wh
energy-rate: 0,0129965 W
voltage: 12,485 V
percentage: 97%
capacity: 100%
technology: lithium-ion
icon-name: 'battery-full-charged-symbolic'
Device: /org/freedesktop/UPower/devices/DisplayDevice
updated: 2015. febr. 5., csütörtök, 06.35.17 CET (319 seconds ago)
has history: no
has statistics: no
battery
present: yes
state: fully-charged
energy: 45,9675 Wh
energy-full: 47,1262 Wh
energy-rate: 0,0129965 W
percentage: 97%
icon-name: 'battery-full-charged-symbolic'
Daemon:
daemon-version: 0.99.2
on-battery: no
lid-is-closed: yes
lid-is-present: yes
critical-action: PowerOffHátha látsz benne vmit...
Vladi: Ez gnome3, itten nincsen olyan menüpont...

-
Kérdés: Az új notim pm-suspend parancsra mér nem alszik el? Vagyis pontosabban elalszik, de pár másodperc és felkel. A régit mindig ezzel a paranccsal altattam éveken keresztül, ennek mi lehet a nyűgje?

megébredése utáni dmesg kimenet:
[root@localhost body] $ dmesg | tail
[27169.501745] cfg80211: (57000000 KHz - 66000000 KHz @ 2160000 KHz), (N/A, 4000 mBm), (N/A)
[27169.632975] Bluetooth: hci0: Intel Bluetooth firmware patch completed and activated
[27169.706630] e1000e: enp0s25 NIC Link is Down
[27169.706965] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_UP): enp0s25: link is not ready
[27169.805353] e1000e 0000:00:19.0: irq 50 for MSI/MSI-X
[27169.905835] e1000e 0000:00:19.0: irq 50 for MSI/MSI-X
[27169.906597] iwlwifi 0000:02:00.0: L1 Disabled - LTR Enabled
[27169.906949] iwlwifi 0000:02:00.0: L1 Disabled - LTR Enabled
[27170.583447] i915 0000:00:02.0: BAR 6: [??? 0x00000000 flags 0x2] has bogus alignment
[27171.586445] i915 0000:00:02.0: BAR 6: [??? 0x00000000 flags 0x2] has bogus alignmentén itt nem látok semmit = nekem ez kínai
bár lehet nem is itt kellene keresni a hibát...szerk: jah, gombra alszik ahogy kell, de mivel kijelzőre van kötve (és lecsukva) ezért nem nyitogatnám csak ezért - még elkopik a zsanér...

-
-
Dhampir
félisten
-
-
Vladi
nagyúr
Most lehet új karriert kezdeni. A Fedora/RedHat égen földön keres fejlesztőket. Csehországban van központjuk, ami vállalható távolság itthonról is.
-
-
kovaax
őstag
A Szoftverek és a gnome-updater(?, ami amúgy se működik a 21 alatt) nevű
szarokszoftverek sem találják újabban a frissítéseket nekem sem. Szóval valami vagyon el van barkácsolva megint a gnómikus fedórán... Kénytelen vagyok parancssorban frissíteni, oda a deszktop fíling!
Az XFCE spin kapásból yumex-szel települ, az működik rendesen.
-
brugo
aktív tag
Feltettem a YumExtendert és az mindent megoldott 200M Updateval vóltam elmaradva.
-
-
brugo
aktív tag
Failed to find NetworkManager;1:0.9.10.1-1.4.20150115git.fc21;x86_64;updates
ezert ki a hibas ? -
brugo
aktív tag
Hogyan tudnám megváltoztatni a felhasználói jelszavamat ?
-
brugo
aktív tag
Nem tudom, hogy mi történhetett de úgy érzem valami nem normális . Már e hó 15. óta nincs semmi Upgrade ? 15.-én bejelentkezett a firefox 35 és valami rendszer frisítés de egyik se fejezödött be sikeresen habár 3x ismételtem meg az upgredet teljes újraindítással ki is irta hogy nem sikerült. Azóta bármikor rákeresek Upgradera azt irja Up to date amit nehezen hiszek ilyen új verzió esetén és a firefox is maradt a 34-es ?
-
Vladi
nagyúr
Léci akinek 20 vagy 21 van telepítve nézze már meg, hogy a gdesklets programmal megy -e a goodweather progi. Köszike.

-
kovaax
őstag
-
boratsagdiy
tag
12.04 et megéri letölteni ?
-
whbear
senior tag
válasz
Blum1866_2
üzenetére
Ezt én is tapasztaltam. Fedora alatt még Bluetooth fülesen is jobban szólt a zene nemcsak a hangkártyán keresztül. Mandriva alatt gyalázatosan szól (annyira, hogy azt hittem nem A2DP profil van kiválasztva, de igen) , most Archon elég jó. Hogy igazából melyik a valóban lineáris azt nem tudom.
-
Blum1866_2
tag
-
cigam
titán
válasz
Blum1866_2
üzenetére
Nem lehet, hogy csak hangosabb? (Ami hangosabb, azt szokták jobbnak hallani)
-
cigam
titán
válasz
Blum1866_2
üzenetére
Milyen hangkártyát használsz?
-
Blum1866_2
tag
Üdv!
Először próbálgatom a Fedorát élesben. Nagyon tetszik de lenne egy kérdésem:
Használ a Fedora (21) valami spéci hang beállítást vagy modult vagy akármit? Más Linux disztrókhoz képest lényegesen szebben szólalnak meg a zenék (Arch, Debian, Linux Mint volt használatban eddig).
Mi lehet ennek az oka? LiveCD-ről futattam az imént egy Ubuntut, hogy megőrültem-e de a Fedorához képest ott is "szánalmas" a hang. -
csendes
addikt
Nem lehet, hogy 32 bites bináris csomagot akarsz telepíteni 64 bites rendszerre? Akkor telepíteni kellene a 32 bites függőségeket. Itt ezt le is írják: [link] (Downloads fül)
Wayland nem helyettesítheti az X-t egyelőre, mert az alkalmazások nagy része nem támogatja. Ezért kell X (xorg-x11-server-Xwayland), akkor is, ha valaki Wayland-et használ. -
brugo
aktív tag
Megpróbáltam telepíteni egy programot ( MPLABX -et ) kiirta, hogy hiányoznak az emlitett fileok megkezdtem leszedtem az elsőt ez az új telepitője kiirta hogy nem telepithetöek. Mivel ott láttam a nagy X-et arra gondoltam hogy az X video szerverhez tartoznak amit most Wayland helyettesít ?
-
brugo
aktív tag
Semmi olyan alkalmazás ami tartalmaz ilyen filéokat : libX11.so , libXext.so .... nem telepíthető mert a Wayland nem ismeri ?
-
csendes
addikt
válasz
body007
üzenetére
Még az sem biztos, hogy ennek bármi köze van az nvidia driverhez. Nekem fedup után ugyanezt írta ki (Oh no! Something has gone wrong) a gnome-shell, a megoldás egyszerűen az volt, hogy bizonyos config file-okat törölni kellett. Ha meg FC20-szal megy, akkor egyébként semmi gond.
-
válasz
csendes
üzenetére
Eddig jó volt. Eddig támogatta? Mostmár nem? És mint írtam próbáltam rpm-fusion-ból (és máshonnan is) bevált (működő) módszerekkel (olyan F17 óta ezt a lapost használom, mindig gond nélkül települt a zárt NV driver). És nincs szükségem több DE-re - hamár fedorát telepítek - így nem vigasztal, h a többi működőképes...
-
Vladi
nagyúr
-
csendes
addikt
Szóval a wayland-en futó gnome-shell használata közben nem javasolt az upgrade
Ment szépen, közben interneteztem, aztán egyszerre kidobott a login-hez, épp amikor már elkezdte telepíteni a letöltött frissítéseket, ott maradt egy tucat csomag duplán (régi és új verzió). A yum-complete-transaction hibára futott, a package-cleanup meg a régi verziókat törölné, de a függőségek miatt a fél rendszert leszedte volna. Szerencsére tényleg még csak egy tucat friss csomag települt, így kézzel az új verziókat leszedve megoldódott a dolog.
A legfrissebb kernel meg az üzeneteivel ijesztget. Kiírta, hogy nem tudja se ext2-ként, se ext3-ként mountolni a gyökér partíciót inkompatibilitás miatt,
ami nem csoda, mert ext4-n van. De azért elindult, viszont a korábbi verziók ilyet nem csináltak. -
csendes
addikt
válasz
body007
üzenetére
Fedora a nyílt forráskódot támogatja, a zártat nem. A többféle tároló, többféle driver csak bajt okoz. Ezt a leírást ajánlanám az rpmfusion-hoz: [link] Mondjuk a Fedora 21-hez még várnék néhány hónapot, már ha ennyire fontos a zárt driver. Az "Oh no" képernyő meg csak a gnome-shell-hez jár, ami külön állatfaj, attól még a többi DE/WM kiválóan működhet.
-
Ha valakit még szívatná magát a zárt NV driver telepítésével, itt az én kálváriám

- ha tárolóból telepítem ez a képernyő fogad:

- próbáltam több tárolóból (rpm-fusion, fedora-nvidia), többféle driver-t de mind ugyanúgy elhasalt.
- leszedtem a nv oldaláról de az meg nem települ míg a nyílt a rendszeren van - régebben, tárolóból való telepítésnél ez nem zavarta...
- 2.5 Remove / disable nouveau drivers from kernel initramfs## Backup old initramfs nouveau image ##
mv /boot/initramfs-$(uname -r).img /boot/initramfs-$(uname -r)-nouveau.img## Create new initramfs image ##
dracut /boot/initramfs-$(uname -r).img $(uname -r)- reboot
- init 3
- chmod +x ./driverneve
- majd települ a letöltött driverEz mind szép és jó, de elmondaná vki, h mi a f.szt csinálnak ott fent? Vagy ezzel a marha ritka 520M (nem, nem marha ritka) vga-val senki nem telepített még fedorát??? És a másik, h ez nem új hiba mivel a 20-on (2-3 kernel ezelőtt) jött elő - szerintem vagy 2 hónapja, azóta b.sztak megcsinálni(?)
-
Vladi
nagyúr
válasz
Shrike7973
üzenetére
Nem teljesen értem, mi a kérdésed. Sok újat nem tudok behozni a témába.
"kérdés: valóban ezt akarjuk-e, például ezzel együtt búcsút inthetünk a malware szabadságnak"
2 dolog:
- Gondold át! Mi hiányzik neked a mostani rendszeredből? Mert nekem semmi. Tehát tök mindegy, hogy terjed -e. Ha aterjedés veszélyes, akkor ne terjedjed. Egyébként a red hat tonna számra termeli a nyereséget, szóval amíg ez megvan az én os-em létezni fog. Még évtizedekig akár. CSak ne csesszék el.
- A malware szabadság nem biztos, hogy a %-on múlik. sőt. Meg kellene már okával vizsgálni ezt a kérdést. Mert az it szakmai fórumon szánalmas, hogy egyesek felteszik a kezüket: nem lehet a problémát megoldani/radikálisan csökkenteni. TEhát adott egy probléma, amit nem is akarnak megoldani. Szép.
Ez olyan, mintha az orvos tárasadalom azt mondaná, hogy a rák sose lesz gyógyítható. 
"legyen elérhető a rendszer telefonon, tableten, számítógépen, tévén, stb."
Hogy? Mi? E nem fog menni. Egyszerűen más platformok, más igényekkel. Nem sikerül majd 1 os mindenek felettett megvalósítani."szóval lehet jogosak a Canonical-t érő vádak a kódminőséggel kapcsolatban"
Fúúúú ezért utalták ki a zubuntus topikból is.
Mert volt képem ezzel kapcsolatban kritikával élni. Van olyan, hogy ubuntu kód? Akármikor nekiláttak valami komolyabb dolgot fejleszteni, mindig belebuktak, vagy oltári égés lett belőle. Egyszerűen nincs ott elég szakértelen. Csináltak egy unitit... wow. Ez alatt az olyan nagyobb disztribútorok mint novell/suse és red hat/fedora kitolnak magukból egy fél os-t... 
"RPM fusion "
Utána kell nézni, hogy kik csinálják a csomagokat.
Mod: hát igen, pl. Gyakorlatilag ugyan azok csinálják. Ennek jogi oka van. A fedora licencelése miatt bizonyos csomagok nem kerülhetnek bele. Hát csináltak egy külső tárolót és kész.
-
Shrike7973
senior tag
Megosztanék egy gondolatmenetet, kíváncsi vagyok, milyen reakciókat kapok.
Jómagam elsősorban GNU/Linux rendszereket használok évek óta. Persze mindig ott volt/van a Windows 7 külön partíción... És ott is lesz, amíg 100%-ig nem tudom helyettesíteni. Használtam Ubuntu-t, Fedora-t, OpenSuSe-t, Elementary-t, stb. És természetesen mindenkinek eljön az életében egy pont, amikor úgy dönt, hogy választ egy disztribúciót a sok közül, mert elege van a 'distro hopping'-ból. Szerintem a fenti rendszerek mindegyike alkalmas mindennapi használatra (a maga speciális megoldásai után - pl.: Fedy itt lentebb), úgyhogy én inkább filozófiai úton közelítettem meg ezt a kérdést. Mi az, amiben a GNU/Linux rendszerek nagy hiányt szenvednek? Az átlagfelhasználói kör (~ 1.7%). Ennek okait már többször megírták (pl.: http://www.zdnet.com/article/why-didnt-linux-win-on-the-desktop/). Ha feltesszük azt, hogy számunkra fontos az, hogy a GNU/Linux rendszerek nagyobb részesedéssel bírjanak (kérdés: valóban ezt akarjuk-e, például ezzel együtt búcsút inthetünk a malware szabadságnak), akkor szerintem egy olyan rendszert kell támogatnunk, ami tud ennek érdekében tenni. Támogatás alatt értek használatot, ismerősök közötti hirdetést, vagy fórumokon való megjelenést is, nem csak a pénzbeli, vagy fejlesztési támogatást. A jövő átlag emberének nagyon fontos lesz az, amiért az Ubuntu jelenleg küzd: legyen elérhető a rendszer telefonon, tableten, számítógépen, tévén, stb. Szerintem ebből a szempontból az összes többi disztribúció egy stagnáló ág, vagyis a jelenléte nem fogja hosszútávon megnövelni az 1.7%-os részesedést – viszont lehet, hogy annak az 1.7%-nak egy baromi jó eszközt nyújt. Szóval én jelenleg azért használok Ubuntu-t, mert úgy gondolom, hogy azon túl, hogy nekem elég jó, a jövőbeli elterjedtebb FOSS világának lehetősége szerintem egyértelműen benne rejlik. Persze nem vagyok vak, például Fedora esetében nem igazán ugrott fel 'System Error Detected' ablak, mint néha Ubuntu esetében... szóval lehet jogosak a Canonical-t érő vádak a kódminőséggel kapcsolatban. Én ezekre úgy tekintek, hogy a változással hibák jönnek. Például a Linux Mint elég stabil, de nem mondható el róla, hogy sokat újítana. Emlékezzünk vissza, hogy a Fedora új verziójú anaconda telepítője sem volt valami stabil a kezdetekben. Sőt, a 21-es beta2-ben is voltak benne UI hibák (a végsőt nem néztem meg).
Egyébként engem kiráz a hideg attól, hogy minden Fedora felhasználó az RPM fusion tárolók rendszerhez adásával kezdi a rendszer használatát. Az oké, hogy működik... Persze kérdés megint, hogy van-e különbség aközött, hogy a nem szabad szoftvereket egy külső tárolóból szerzed, amit sokan használnak (megbízható lesz-e ettől? Valóban „sok szem” figyeli ezt a tárolót?), vagy a disztribúció saját feladatának tartja ezen csomagok elérhetővé tételét. Én az utóbbit érzem jobbnak.
Szerk.: közben azt olvastam, hogy az RPM Fusion tárolók karbantartói javarészt Fedora fejlesztők. Ez végül is biztató tény.
-
brugo
aktív tag
Letöröltem ( Remove ) és visszatelepítetem de semmi változás minden szétesett amióta feltelepítetem a Microsoft core fontot , most letörlöm konzolbol Yum remove Chrome lássuk mi lessz ?
-
válasz
Shrike7973
üzenetére
Pont azt írta, h azok a megbízható repók. Ha innen-onnan telepítesz, az ellen semmi nem véd, ki tuja mi van benne. De itt azért tgondolom vmi rendszeren áteresztik, tesztelik, visszajelzés van, etc.
-
Shrike7973
senior tag
Szerintem független a RedHat fejlesztők munkájától, hogy egy root jogosultságot kérő, szkripteket végrehajtó, harmadik féltől származó alkalmazás mit művel a rendszerrel... Szóval szerintem egészséges egy adag szkeptikusság ilyen esetben. Mondjuk a Fedy valószínűleg kivétel, mert a fejlesztője (Satyajit Sahoo) elég híres FOSS körökben (többek között neki köszönhetjük a sokak által kedvel Numix témát). Továbbá a forrás nyílt, és így a szokásos "valaki csak észre vette volna már, ha valami turpisságot csinál..." is felhozható... Mondjuk amikor én használtam, nem vettem a fáradtságot...
-
brugo
aktív tag
Az első boldogság megjött a Microsoft core fonts telepítésével a Chrome böngésző nem képes betüket megjeleníteni most mit tegyek ? ezt Firefox alól irom.
-
Vladi
nagyúr
Kéremszépen. Ez nem víndóz. Itt több ezer red hat alkalmazott, zsíros állásokban dolgozik azért, hogy ami a fedorával jön, az megbízható legyen.
Az alap tároló és a frissítő tároló ilyen. ezekben megbízhatsz, legrosszabb esetben bugos. Ilyen megbízható tároló még az rpmfusion is.
Ennyi tároló még elég is, ami kell, azt innen telepítsd.
-
brugo
aktív tag
A Windows-ból megszoktam, hogy féljek mindenféle ajálkozó programtól ezért féltem a Fedy- től is hogy valami olyat telepít ami árt majd a rendszernek, de úgy néz ki hogy a renderelést mególdotta. Ha azt mondod akkor felteszem a Microsoft betüket is. Még van egy pár jó dolog ott csak nem tudom mire valók .például eredeti Oracle Java stb.
-
-
brugo
aktív tag
Feltettem 1 zsír új vinyóra a Fedora 21 -et, első nézésre a betük rendelését hiányolom. Kigugliztam 1 Fedy nevü programot ott a rendelést is el lehet intézni és még olyan is van hogy : Install Microsoft core fonts,
na ez mire jó ? feltelepiti és aztán mi lessz? -
-
Vladi
nagyúr
Alapvetően desktopon nem oszt, nem szoroz, hogy milyen fájlrendszer van a gépben. Ezek a mai gépek annyira gyorsak, hogy nem tudsz észlelni különbséget.
Abban viszont van különbség, hogy xy pro felhasználásra melyik a hatékonyabb. Pl egy szerveren, vagy akár szuperszámítógépen csilliárd apró fájllal kell dologznod, vagy több terás nagy fájlokkal. Na ott van különbség.
ssd-re amúgy szerintem ext4-et szoktak mondani.
kékormány: szerintem erre gondolsz: link
egyébként ext4, btrfs, jfs, xfs mind támogatja a trimet meg a zesesdét.
-
-
Vladi
nagyúr
Egyébként nem kell aggódni, 18-ra lett 100%. Még seholse a default, rhel-ről meg szó nincs. Max olyan 9 környékén 8-10 év múlva.
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone 16 Pro Max Desert Titanium Titán dizájn, Pro kamera, 120 Hz ProMotion,90%,3 hó gari
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T460s - i5-6GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2020 128GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3583, 100% Akksi
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! Ryzen 7 3700X / RTX 2070 Super / 32GB DDR4
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3281, 100% akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Ha felnyitom és megnyomom a hw power gombot akkor tényleg elalszik - de a felnyitást szeretném elkerülni...

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Na majd otthon megnézem... Nameg a
gnome 3-ban nincs ilyen, hogy kikapcsolás mellett sleep?
pont ezért szoktam terminálból altatni
bár lehet nem is itt kellene keresni a hibát...