- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vladi
nagyúr
válasz
3psilon #7052 üzenetére
Utoljára mikor néztem úgy ment a fejlesztés, hogy mindent begórnak egy helyre. Van egy végdátum, amikor már nem lehet ész nélkül minden őrültséget beletenni, na akkor válok le a következő kiadás fejlesztése.
Persze a ökörségek bedoblálása folytatódik, de már egy másik helyre. Ez a rawhide. Ami folyamatosan frissül és omlik is össze.
Amikor ez a szétválasztás megtörténik új feature már nem kerülhet kiadásba, ergó ilyen alfa és béta kiadások jönnek. Ezek elvben már használhatóak, persze összezuhanás előfordul. Beta után már ritka.Én magamnak így tolom ki támogatását 13-15 hónapról, majdnem 2 évre.
mod: jah igen, alfa - beta -rc - végleges. így frissülget.
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
alfa-béta-stabil-másodlagos útvonalon egyre csökken a frissíthetnékje. Na jó, de utána mit teszel fel? Nekem tökéletes megoldás volt a centos 7, amíg ki nem nyírták és már sose készül el a normális 8.
Szóval merre tovább? Kísérleteztem a freebsd-vel, mert az 5 éves ciklust használ, de eddig nem sezrettük meg egymást. -
Vladi
nagyúr
Ezt most komoly?
ipewire as default sound daemon
Sírok... ki emlékszik még a pulseaudio micsoda vitákat kavart? Aztán szépen beállt a sorba. Most gyorsancseréljüklemertcsak.
-
Vladi
nagyúr
Sajnos régóta érződik, hogy fejlesztenek, hogy fejlesztve legyen. Kicsit májkroszoftosodik a dolog.
Lassan érik nekünk egy bsd-re váltás.
Nekem is 10+ éves gépem van. 8 procmag 16 szál, meg amikor épp működik 16 giga ram. Ne nézzenek már hülyének! Ebbe férjen bele az összes szarom + 4 féle cad program amit szoktam használni.
-
Vladi
nagyúr
Egy ideje már nem követem az amd fejlődését, de nagyon régóta nyílt driver van. Ha nem működik, akkor valami bétabugolással küzdötök.
-
Vladi
nagyúr
válasz
drsanya #6940 üzenetére
Minden elem a helyére. oktató videó.
rpm-et a csomagkezelő... kezeli. másik link.
A az első bejegyzések szólnak msot neked. -
Vladi
nagyúr
Nokéremszépen!
Most telepítettem 32-es fedorát frissen. Mate spin.
Ebben ugyan úgy ment a telepítés, mint régen, root, user, net stb.
Viszont tényleg kivették a magyar nyelvet! Ez azért elég szégyen. Szerintem azért került ki, mert a fordítást már nem gondozzák. -
Vladi
nagyúr
válasz
Véreshurka #6921 üzenetére
"Kérlek jelezzétek ha inkább a Linux kezdőknek fórumban próbálkozzak! "
Isten őrizz! Itt sokkal jobb arcok vannak.
-
Vladi
nagyúr
1. nem láttam a telepítőt, de a doksi szerint lehet beállítani rootot.
Amikor telepíti a csomagokat, akkor közben lehet megcsinálni. Lehet ezt kihagyni?2. Azért ne álljunk már be winre.
Akkor megyek bsd-zni. Egyébként nálam gnome 3 olyan 1 hetet bírt anno, mikor bekerült valami fedora tizenakárhányban. Azóba maté van.
-
Vladi
nagyúr
Szia!
Nade mi a kérdés? Gondolom akkor valami bináris csomagot kaptál, amit ki kellett tömöríteni.
Aztán ír pár parancsot. Amit ha root terminálban kiadsz, akkor ... vagy működik, vagy nem.
MPICH3.1 csomagra keress rá azért.
Egyébként centos se rossz kezdőknek. Az biztos, hogy megizzaszt, de gyorsabban tanulod meg a rendszert.
Ha ipari környezetbe megy, akkor hosszú távon mindenképpen centos 8 kell majd neked.Demo változat nincs? Mert akkor este rá tudnék nézni.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Véreshurka #6894 üzenetére
"akkor mire fel kér jelszót ssh-n?"
rootra. Mert az tuti van, mint user.mod:
azé kicsit olvass már utána, lehet 10 perc alatt megvan a válasz.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Véreshurka #6892 üzenetére
Valami alap usert és jelszót túrjál a leírásokból. Vagy bootold be monitorral és úgy, single userbe ha még hajlandó elindulni. vagy üres jelszó? Vagy root és root valami triviálisat.
Egyébként
ssh user@ipcím
így próbáld. -
Vladi
nagyúr
válasz
Véreshurka #6890 üzenetére
rpira nem csak rádugnak egy sd kártyát és kész? Vagy gui nélküli fedorát akarsz?
Van grafikus felület nélküli futási szintje még? Oda váltasz és kész.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Foley101 #6882 üzenetére
Deee viszont jóval kevesebbet hisztiztem fórumokon.
Jó hát ne szívd már ennyire mellre.
Vladi bácsi nem harap. nagyon.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Véreshurka #6838 üzenetére
"epel és az rpmfusion"
Az epel az centos tároló (vagy bármi enterprise linux, red hat, vagy scientific) az rpm fusion pedig fedorás.
"ezzel a paranccsal"
Vigyázz, mert az a parancs több részből áll, egy része komment!Ilyenkor az a nehéz, hogy a kérdező tudásszintje milyen.
Ebbe azért beavathatnál, hogy kűggyelek -e el tárolókról olvasni, meg ilyenek.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Véreshurka #6836 üzenetére
Ekkora katyvaszt.
nahát jó ismerkedést.EGyébként az a leírás annyit monda, hogy epel és rpmfusion tárolókat kell használnod, azokat nyugotdtan.
Valamint némi systemd beállítás van. Elvileg ez jó.Jahnem csak a tűzfalat állítgatja. Ha van hivatalos csomag, akkor az általánba minden fontos beállítást megcisnál neked.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Véreshurka #6834 üzenetére
Hasonló lesz. De ez mindig majd "attólfügg".
Akkor az alap os-ed az mi? Ha van centos leírás, akkor kell legyen fedorás is. ha tudod mi az alap os, pl: f31, akkor ahhoz keress leírást!
-
Vladi
nagyúr
-
-
Vladi
nagyúr
válasz
Neil Watts #6801 üzenetére
Szerintem root jogot kér a smarthoz.
A másik, hogy nem hiszem, hogy nem állít trimet. Este megnézem neked. -
Vladi
nagyúr
válasz
Neil Watts #6796 üzenetére
"Vagy ez esetleg finom celzas volt annak erdekeben, hogy hasznaljak CentOS-t, mert az stabilabb/regebbi benne a kernel? 3rd gen Ryzent inkabb nem hajtanek 4.x-szel ha lehet."
Bár tudnám jó szívvel ajánlani neked a centos 8-at. De a használhatatlanságig ledegradálták a desktop vonalát.
Ugyanakkor egy összehasonlítás érdekes lenne, hogy megy a cetnos 7 vs 8 vs fedora rawhide rizsen.
De se időm, se rizsem. -
Vladi
nagyúr
válasz
Neil Watts #6791 üzenetére
Ahogy nézem, kmod és akmod is van.
A kmod csomag tartalmazza a modult. Ennek a futó kernellel és a driver verziójával is egyeznie kell.
Vagy akmod, az elvileg boot közben megkísérel neked modult forgatni, ha nem egyezik a verzió.
Vársz a kmod csomagra, megnézed updates testing ágban. Általában pár nappal a kernelt követi.
Vagy használod a régi kernelt.De mi az, hogy 5-ös kernel?
-
Vladi
nagyúr
válasz
Neil Watts #6783 üzenetére
Maszek véleményem, hogy elvileg pont erre van a systemd. Hát ennyit ér.
Anno még init időkben jáccottunk ilyenekkel, ssd nélkül értük ez ezt a tempót. Talán páran még emlékeznek. -
Vladi
nagyúr
válasz
Neil Watts #6775 üzenetére
Csináld fstabbal és dev névvel. Akkor lehet már 1/4-ét lefaragtad.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Neil Watts #6765 üzenetére
Első blikkre usermount 24 sec. Az mit mountol? ntfs?
-
Vladi
nagyúr
válasz
Foley101 #6751 üzenetére
"Ez az első grafikus próbálkozásom, mert virtuális gépeket szeretnék rajta futtatni."
Na akkor faszán bemutatkozott neked a rendszer."A fedora oldaláról letöltött telepítőm van, hogyan kell másik desktopot belevarázsolni?"
Vagy a már telepített rendszeredre teszed fel, vagy valamilyen spint választasz.
Terminált tudsz nyitni? Mélyterminált. Ott van neted? Ha igen akkor csakdnf grouplist
Innen látod, hogy mi elérhető. Mondjuk hülye vicc volt magyarra fordítani... mindegy:
dnf groupinstall MATE-desktop
-
Vladi
nagyúr
válasz
Ganz-[HUN] #6733 üzenetére
windowst is rá lehet venni, hogy bootolja.
Hirtelen csak ezt találtam: link. de biztos van w10-re is leírás. -
Vladi
nagyúr
válasz
Ganz-[HUN] #6730 üzenetére
hajaj. Hosszú és kemény napok várnak ránk.
-
Vladi
nagyúr
Vegyetek fedora pólót. Jódrága, de 2 in van, mert Magyarországon készül.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Di Natale #6698 üzenetére
Kérdés az, hogy miért ne frissítenél? Gondolom megtetszett és meg akarod tartani eol után is.
Jobb, ha frissítesz.
Ha meg tetszik a vonal, pár egyszerű dologra használnád, és nem akarsz telepítgetni, kezdj el barátkozni a centos-el.A 8-as nemrég jött ki. Elvileg 10 év az életciklusa. Viszont most még nagyon foghíjas.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Neil Watts #6689 üzenetére
Egy mentalitással van csak gond: fejlesszünk, hogy fejlesztve legyen.
A centos topikban volt már agymenésem a stream kapcsán. Vagy valami felesleges új fícsört találnak ki, vagy ugyan azt rágják úrja és újra.
Ilyen most a systemd, de mondhatnám a grub2-t is. A bevásárlós guis csomagkezelőktől falnak tudok menni. 100%-ban terminálból csomakezelek már évek óta. Mióta nincs yumex.
a dnf megy úgy volt, hogy fogták a yumot, kicsit átalakították, forkolták, meg feljavították oszt lett belőle dnf ami nem yum. Jah. Nemyum. Viszont ahogy kináz nyugodtan hívhatnánk yum 4.0-nak.
Itt is terjed sajnos a marketing mentalitás. Régen mérnökök terveztek eszközöket embereknek. Most marketingesek gyártatnak terméket fogyasztóknak.
-
Vladi
nagyúr
"ez a laptop az utolsókat rúgja."
Olyan nincs. Lehet, hogy csak takarítás kell, meg a slotokat is kipucolhatnád. Ha van otthon izopropil alkoholod, akkor azzal. Meg a ramok érintkezőjét is.
(#6686) core2:
Ne örülj. Most, hogy forkolták a yumot dnf-be, gyorsan forkolták is a dnf-et vissza yumba. Szal lesz még itt galiba.
-
Vladi
nagyúr
Megy mindenkinek minden? Igen? Akkor szólok, hogy 31 béta van.
-
Vladi
nagyúr
cigam!
1. igazad van.
2. ennek itt nincs helye
3. ottsenagyon. Szal töröltem. -
Vladi
nagyúr
válasz
leviske #6641 üzenetére
Én használtam tartósan fedora alfát, vállalható. Csak rengeteget frissít, ilyen hetente 1 giga.
Augusztus közepén már válthatsz rá, ha gondolod. linkDe előbb utóbb valami stabil kiadásra el kell jutnod. Az sem állapot, hogy folyamatosan copr meg vanilla cuccokra kell támaszkodni.
Én várom már a centos 8-at.
-
Vladi
nagyúr
válasz
leviske #6637 üzenetére
Ejj ecsém' elég ezt lekövetni.
steamelni akarsz, oké.
"Az fstabra is azt hittem, míg nem bootolt be a rendszer a turkálásom miatt."
Azé ha linukszolsz, legalább egy fstab mennyen...En előbb tudtam fstabot szerkeszteni, mint futó linuxom volt. Akkor még nem volt ennyire net, szal könyvből kellett tanulni.
"Stabil-vanilla kernelt használok "
Hogy? Forgattad?"che(copr) mesa-val,"
Ezt nemtom mi."RPMfusionből, akkor mindenképp le akarja szedni a fedora 30-féle mesa 19.0-t. "
Downgradel? Vagy mit csinál? Saját mesat tettél fel valahonnét? rpmfusion nem nagyon szokta szétbarmolni a rendszert, ez ilyen 2.5 party tároló. Nem viccből szedi a másik mesát, valószínüleg neki függőségként lett megadva."Ha hagyom, hogy rakja fel ÉS aztán újra frissítek a che-féle mesa-ra, akkor teleszemeteli a gépet?"
Ezt a cse félét miért teszed fel? Ez valami forradalmi lendület, vagy hogy?
Elvileg járható út, ha ezzel a mesával megy a steam. Viszont minden frissítésnél fel akarja majd tenni a sajátját. Erre is van megoldás, ha ez lesz a végleges koncepciód."akkor teleszemeteli a gépet?"
Semmi javíthatatlant nem fog cisnálni, csak fejfájást. Nekünk."Esetleg eltudom érni, hogy csak az általam engedélyezett függőségek kerüljenek telepítésre a Steam mellett?"
Jah, de ezt már egyszer leírtuk."Vagy ezen a ponton a legjobb lenne, ha flathubról telepateném a community verziót? "
Esetudom mi, annyira nagyon azért ne vigyed magadat a sűrűsötét erdőbe."Esetleg ha újratelepíteném a gépet és csak a steam után frissíteném a kernelt és a mesa-t?"
Vagy eladod a pécét és veszel egy péesnégyet és békénhagysz minket végre...Fúúú hosszú les za hétvége.
-
Vladi
nagyúr
válasz
leviske #6629 üzenetére
Attól fütt, hogy hol dob ki. Melyik szakaszban.
Próbáld újra csináltatni vele, és akkor látod.Ha gáz van, akkor jöhet egy
yum clean all
izé..
dnf clean all
Ez minden cachet leszed neked. Ha törött lett a csomag, akkor próbálod leszedni, ha nagyon belebarmolna a függőségbe, akkor nézz valami nodeps kapcsolót. Ha így is szívat, akkor rpm paranccsal le és fel. Ha így se megy, akkor még mindig rebuildelheted az rpm adatbázist. Volt már hozzá szerencsém, nem olyan vészes.
De amúgy igen, sokszor sokkal gyorsabb, ha reinstallálod arendzert. /home-ot küldön partícióra, nem formázod és majdnem kész vagy. Általában csak fstab és grub helyreállítás kell.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Gyermek PC játékok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Quadro FX 570 eladó
- ÚJ Lenovo Yoga Slim 7 - 14.5" 3K OLED Érintő 90Hz - Snapdragon X Elite - 32GB - 1TB - 2,5+év gari
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! MacBook PRO 13" 2020 4TB3 - i5 I 16GB I 512SSD I OS X Sequoia I Cam I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged