2023. szeptember 30., szombat

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Magyarország kifosztásának története

  A riportfilm bemutatja, hogy a II. világháborútól kezdve milyen módszerekkel lopták el és mentették vitték ki offshore számlákra a nemzet GDP-jének egyharmadát. Ennek következtében a rendszerváltáskor az államadósság már 21 milliárdra rúgott, és ezt nem az "elvtársaknak" köszönhetjük. A propaganda szerint ezt mi - átlagemberek - idéztük elő a töménytelen fogyasztásunkkal.

  Tudtam, h komoly lehúzás volt a háború után, de ezt azért nem gondoltam. Megdöbbentő :U

  Meg fogom venni, a hölgy könyvét.

  A hálózat pénze - Magyarország kirablásának megszervezése
  Borvendég Zsuzsanna

  body007 2 éve 18

 • Szívó benzin tuning :)

  Annyira nem bonyolult a történet (mint kiderült), de a lelkes noob / boy / diy tuning racer társadalomnak lehet segíthetek pár gondolattal. Első körben, nem vagyok sem szakértő sem ebben az irányban képzet "szakember". Minden itt leírt tapasztalat és internet tudomány :)

  Nagyon nem mennék bele, h működik egy (otto) motor de a lényege az üzemanyag és levegő keverék megfelelő "elégetése". Alap esetben mi kell a jobb égéshez? Több üzemanyag. De azt el is kellene használni. Ehhez mi kell vajon? Hát levegő. És kb. itt véget is ért a tudomány. Ha több üzemagyagot akarunk elfüstölni több levegőre lesz szükségünk. Igazából jobb levegőáramlásra de ez most mindegy. So, adjunk levegőt a gépnek. Én első körben lebontottam a szívósort és kipucoltam (meg a fojtószelepet). Ez a művelet (szerszámhiány és egyéb tényezők miatt) kb. 1 hét volt :D Denagyon megérte, majd 20 éves 1.6 szívó megtáltosodott. Ezt most komolyan mondom, mintha fellélegzett volna a motor (ami igaz is). Ezután hamár befele tud levegőt kapni (természetesen egy sport levegőszűrő és egy kis átalakítás a légszűrőházban azért kellett) a köv. lépés a kifele áramló levegő szabad útjának létrehozás - magyarán a fojtás megszüntetése.

  Folytatás...

  body007 3 éve 52

 • Cloud backup - otthon [Raspberry]

  Elöljáróban az elképzelésemről egy folyamatábra:

  Pár szóban a lényeg, elképzelés.
  Jelenleg a google fotókat használom felhőtárhelyként a képeimnek. Amit fotózok automatice töltődik oda felfele. Már 1-2 hónapja sipítozik nekem a gugli, h lassan megtelik a 30 + 100 Gb helyem, vegyek még... Így gondoltam egy merészet, megoldom ezt magamnak. Otthon 24/7-ben megy 2 mini szerver is (raspberry-k) az egyikre majd felhegesztek vmi felhős tároló cuccot...

  UPDATE: A gugli felhőt kihagyom a képletből (mert minek?)

  1. Kicsit keresgélve találtam egy "kiépített" szolgáltatást ami lefedi az összes igényem, halleluja :R

  Nextcloud-ról lenne szó. Telepítése / beröffentése eddig sima liba (szépen a teló megadott mappájából töltödnek fel a pi-re a képek), majd összefoglalom pár mondatban :)

  Folytatás...

  body007 3 éve 0

 • Szellőztessünk! 1. rész - ablakventilátor a fürdőbe

  Mivel a relatív páratartalom igen fontos a lakásban így én is törekszem a megfelelőre. Azt mondják, h (tudosok által megállapított) 40-60% között kell legyen. Ilyenkor legjobb a légkör :) Nálam a fürdőben (főleg zuhany után) simán 70-80%-ra is felugrott az érték. És mivel egy (kis) légtér az egész lakás szépen párás lett "minden". Ide teszek egy alaprajzot... Eddig is volt elszívó a spájzban és a fürdőben de nem éreztem hatásosnak. A HA (home assistant) monitorozza a lakás hőmérsékletét / páratartalmát. Gondoltam kicsit emelem az elszívás mértékét. Ehhez a magyar gyártmányú (ha már magyarok vagyunk lehetőleg vásároljunk / használjunk magyar termékeket a dzsundzsa kínai helyet) szellő AK-17 L (vagy I) típusú ablakventilátort választottam. Íme az adatai:

  [Termék részletek
  A Szellő ablakventilátor zajtalan járásával és kis fogyasztásával szinte észrevétlenül teremt kellemes közérzetet.

  Alkalmas kis és középméretű helyiségekből történő légelvezetésre, mint például: üzlethelyiségek, rendelőintézetek, iskolák, irodák, konyhák, raktárak, tornatermek, öltözők, kamra, pince.

  Folytatás...

  body007 3 éve 22

 • [Raspberry] torrent / plex szerver rpi4 alapon

  Mivel újra kellett rakjam a kis szerverem gondoltam levezetem a mikéntjét - hátha vki kedvet kap egy kis fogyasztású 24/7-ben futó rendszer építéséhez. Az egész procedúrát próbálom dokumentálni, fotózni, pár szavas / mondatos magyarázatot mellékelni - de több nap lesz - ahogy időm engedi mindig folytatom :)

  Tartalom:
  - Hozzávalók
  - OS beszerzése, alap beállítása
  - SSH
  - Qbittorrent fordítása
  - Külső meghajtó csatolása
  - Router beállítása (port nyitás, fix ip, távoli elérés, ...)
  - Samba
  - PLEX

  Hint. Ide az elejére teszem. Linux-on a sudo parancs (superuser do) rendszergazda jogokkal való futtatásra használatos. Feleslegesen ne használjuk - ne futtassunk rendszergazdaként mindent, ez nem windows - csak gond lesz belőle!

  Hozzávalók:
  - rpi4 (a gigabites lan és az usb3 miatt mindenképp)
  - legalább 32 GB ssd / microsd / hdd / pendrive a rendszernek - ízlés dolga
  - telepítés kezdetéhez kijelző, billentyű - van rá mód ezek elhagyására de ne bonyolítsuk sztem
  - dhcp képes vezetékes hálózat - szerintem telepítésnél ezt se bonyolítsuk
  - külső meghajtó az adatoknak

  Folytatás...

  body007 3 éve 12

 • [Android] Alkalmazások mozgatása SD kártyára - ha nincs opció az app managerben

  Sok leírást olvasni az alkalmazások SD kártyára való áthelyezéséről. Vannak rá "programok", például a movetosd (és társai). Ezek annyit csinálnak, h benavigálnak az app managerbe és kiírják, h nyomjam meg a move to sd gombot... Ez mi? Magától az emberek nem találnak ide? Ehhez egy külön app kell? Grat...

  Az én esetem annyiba "más", h az én eszközömön (több kütyün is próbáltam) nincs ilyen opció. Ez a szösszenet azoknak nyújt segítséget akiknek kevés a belső tárhelyük és nincs az opció az appok átmozgatására az app managerben.

  - Először is az SD kártyát elő kell készíteni, h telepíthető / átmozgathatóak legyenek rá az app-ok.
  Ehhez egy tetszőleges méretű ext2/3/4-es partícióra lesz szükség a kártyán.
  Linux alatt nem művészet megcsinálni (gparted vagy éppen mkfs kinek mi...), de gondolom a win felhasználók is megtalálják hogyan hozhatnak létre ilyen partíciót...
  Van egyébként olyan recovery (CWM) amelyikben van opció a művelet végrehajtására, érdemes körülnézni ott is.

  - Root-olt készülék.

  - LinktoSD nevű app.

  Folytatás...

  body007 11 éve 4

 • HP Elitebook 8540p - fedora vs win7

  Bevezetésként megemlítené, olyan 4-5 éve nem használok win-t itthon, megvagyok nélküle szépen. Csak mióta mókolgatom az android-os eszközeim sajnos rákényszerülök egy program miatt: sp flash tool - ami virtuálisan se akaródzik menni. Eddig mindig megoldottam melóhelyen, itt-ott de mivel vettem a notiba egy 128-as ssd-t gondoltam adok ennek a förmedvénynek is 10 Gb-t, h mindent meg tudjak csinálni "itthon".

  Mindegy is, kapott egy szeletet a gépen. Én úgy gondoltam - hasonlóan a fedora-hoz - , h az a szerencsétlen rendszer is (legalább nagyjából) használható mindennemű külső beavatkozás nélkül. Hát tévedtem. Elég nagyot. Summáznám tapasztalataim fedora felhasználóként:

  - A telepítés közben nem megy a tapipad. Gondoltam majd ha összeszedi magát "helyrejön". Nem jött
  - Semmiféle hálózati eszközt nem ismert fel. Se ethernet, wlan, modem, bluetooth
  - A képernyő felbontása 800x600
  - Gyors / média gombok? Aha, persze...
  - Kártyaolvasó? Miaz?
  - Hangja van a gépnek, ez "nagyon" fontos!
  - A 10 Gb-os partícióból hova lesz 9 a telepítés végeztével? Jah, page file? Az 1 Gb. Akkor a többi 8 merre van?
  update: sajnos ez a 10 Gb kevésnek bizonyult az alap rendszer + driver-eknek... Átmozgattam az egész ssd-t miatta, kapott 16 Gb az egy! program miatt

  Folytatás...

  body007 11 éve 6

 • Steam on linux - fedora

  Mivel minden magára adó linux user steam lázban ég, ezért én is utána néztem, h is lehetne kedvenc disztrómra felmókolni ezt a "remek" dolgot. Igazából az első gugli találat is meghozta az eredményt, de azért leírom a menetét annak aki nem ismerné a keresőt.

  Mivel nincs .rpm csomag csak .deb (éljen az ubuntu) ezért át kell alakítsuk.

  32 bit-es rendszerekre

  su

  cd /tmp/

  yum -y localinstall http://sourceforge.net/projects/postinstaller/files/data/alien-8.85-2.noarch.rpm

  yum -y install wget gtk2 libtxc_dxtn pango firefox nss libgcrypt openal-soft pulseaudio-libs libpng10 xterm joystick

  wget -c http://sourceforge.net/projects/postinstaller/files/scripts/steam

  wget -c http://media.steampowered.com/client/installer/steam.deb

  alien --to-rpm steam.deb

  yum -y install steam*.rpm

  cp -f /usr/bin/steam /usr/bin/steam.bak

  rm -f /usr/bin/steam

  mv -f /tmp/steam /usr/bin/

  chmod a+x /usr/bin/steam

  64bit-es rendszerekre

  Thanks @steelaworkn

  Folytatás...

  body007 11 éve 0

 • Star ONE 4G+ /b92m/ - egy s3 clone

  Star B92M

  Külső:
  Mivel ez egy Kínai termék (Kínai piacra) mindig ott az emberbe a kis ördög, h ez is egy sz@rul összeszerelt, silány anyagokból épített dolog lehet, de meg kell állapítsam (így a 3. teló és 3. táblagép után), h ezek már nem azok a Kínai termékek... Dobozáról, unboxing-ról vannak lejjebb képek akit ez érdekelne.
  Akkor a készülékről pár szóban: Ez is egy jól összerakott teló. Nem recseg ha megtekergeti az ember. A hátlap szépen rápattan: nem lóg, nincsen illesztési hibák. A gépezet 150g körüli, van súlya...
  Mivel ez egy s3 klón ezért sokat nem mondanék a kinézetéről olyan mint egy s3. Az Elején (felül) nincs rajta annyi dolog, nekem a LED "villogó" ami nagyon hiányzik. Valahogy attól a kis piros/zöld/sárga/akármilyen színű visszajelzőtől érzem élőnek/személynek a telefont, itt ez hiányzik. Előlapi kamerája van (3 pixeles), fénymérő (vagy hogy híják) van. Tetején kell bekapcsolni és ott a füles csatija. Bal oldalt a micro usb. Itt megjegyezném, h a gömbölyű oldalfala miatt csak a hosszabb csatlakozós mUSB-t lehet beledugni... Az alján a mikrofon luk, jobb oldalán a volume gombok.
  Ismét megjegyezném, h a hátulja tök nem olyan szal az s3 műanyagtok nem fog rámenni (kár..) Az aksija viszont s3 kompatibilis (ránézésre).

  Folytatás...

  body007 11 éve 45

 • Heroes of Might and Magic III/IV Complete - Linux

  Üdv

  Nem mai a két játék - ami nem is kettő hanem a kiegészítőket is számolva hat - de szerintem nagyon jól el lehet velük ütni az időt. Mivel szabad/ingyenes operációs rendszert használok törekszem arra, hogy az azon futó alkalmazásaim is legálisak legyenek. Persze tesztelés/kipróbálás szempontjából előtte "beszereztem" (már évekkel ezelőtt, biztos ami biztos... :D ) A lényeg a lényeg, megrendeltem e-bay-en a cuccost, kisebb huzavona után meg is érkezett. Az elsőnek megadott címről visszament a küldemény lévén sok magyar ékezetes karaktert tartalmazott, és ügye a win nem minden esetbe eszi azt meg... ;] Az egy db dvd nem volt több kemény 9$-nál (postástól).

  Telepítés:

  Kicsit vicces, h aszongya a telepítő, hogy 128 MB ram kell neki, talál 2 GB-t és failed :DDD

  Folytatás...

  body007 13 éve 2

 • [HOW TO] Ütemre villogó egér

  Nagy örömömre szolgál, h bejelenthetem, sikerült kifejlesztenem a zene ütemére villogó egeret. Kisebb felkészülés (néhány sör) és egy "kevés" hangnyomás hatására, már éreztem, sikerülni fog a dolog. Nem kevés bátorság és elszántság kellett, de összejött. E rövid memoárba gyors meg is örökítem az utókor számára. Szóval a hozzávalók:

  - egér Ezt a pontot nem szabad figyelmen kívűl hagyni és a rágcsa típusa sem mindegy. (Legjobb eredményt olyan típussal tudunk elérni ami világit is.)
  - zene berendezés Ez is egy fontos momentum, a kísérlethez nélkülözhetetlen. Lehetőleg nagy teljesítményű mélynyomó. (50-100W ajánlott)
  - zene Igazából csak ajánlani tudok (de természetesen a kísérlet végkimenetelét erősen befolyásolja) Paul Kalkbrenner - Peet
  - sör Fontos hozzávaló. Én borsodi párti vagyok de épp csak amstel volt lehűtve. (úgy tűnik a márka nem befolyásolja a kísérlet végkimenetelét)

  És persze a mindent igazoló videó

  Igazából nem számítok nagy elismerésre, de egy állás a NASA-nál esetleg valamelyik amerikai kormányhivatalnál megtenné. Ajánlatokat ide kérném.

  Folytatás...

  body007 13 éve 6

 • Ingyenes MMO Linuxon - Metin2

  Hali mindenkinek

  Haver minap átjött és nagy lelkesen újságolja, h talált egy "új" gémet ami full ingyenes, magyar és nagyon jó. Kicsit néztem rá, h miért mondja nekem mivel tudja, h Ubizok ezért majd egy éve be se léptem kedvenc MMO-nkba az Archlordba (rajta vagyok erősen a témán de eddig nem jött össze, wine/vbox). Gondoltam egy próbát megér, otthagytam a géppel, h töltse le, telepítse (Linuxot csak nálam látott eddig). Kb. fél sörnyi ciklus múlva látom, h konfigurálja a játékot. Most már kicsit kíváncsian lökdöstem arrébb fotelemből. Belépet a karijával, és láss csodát csont nélkül fut. Még ilyet... :U Egy apróság: a felbontást nem akarja megváltoztatni a configba beállított értékre, ezt kézzel kell megtennünk, a játék könyvtárában (nálam: /home/body/.wine/drive_c/Program Files/Metin2_HU) a metin2.cfg fájlban.

  A játékról: Egy délelőttnyi játék után, nekem bejött. Grafikája nem egy 2009es színvonal de simán elmegy. Alap zenéje kicsit santana-s ami szerintem nem igazán illik a nindzsás/szamurájos világhoz de ki lehet kapcsolni :D

  Videó
  Magyar oldal

  Folytatás...

  body007 14 éve 8

 • Áramütésem története

  Üdv

  Nem tudom, h kit rázott/csapott már meg (komolyabban) áram. Velem ma megesett. Nem kivánom senkinek. Nagyából úgy tudom elmondani, h olyan mint amikor egy masszázs gép (olyan mint az a segg maszírozó ami mozgatja a segged) csak az egész felsőtesteden a max szint 10x esével. Közben erős fényt láttam és mintha az áram hangját hallottam volna. Kicsit megértettem, h mi az a áramerőség. Kb. 1 mp volt az egész de orditva dobtam el a szikét (dekor kés, fém tokkal) és néztem körbe ki látott. Érdekes első gondolatom az volt, h ki látott és nem az, h meg maradok-e. Második és kb. még a 10edik dolog, h most mi történt? Csak 1 müanyag gyorskötözőt vágtam el ami összefogott 3 db kábelt. Akkor most mi a fasz rázott majdnem halálra? Az érzés amit az 1 mp alatt éreztem: Meghalok. Nem tudtam, h ilyen gyors az ember agya/bármilye de ezt éreztem. 1 mp volt az egész de komolyan fényt láttam és hallottam az áram hangját (mikor ívet húz valami). Orditva (valahogy csak úgy tudtam eldobni a szikét) eldobom a kést, és már azon forog az agyam, h most mi a fasz tötént? Érzem, h libabörös az egész karom, rálesek és tényleg az egész kezem tiszta vörös. Késöbb néztem a fém csatos órám alatt még erösebben piros a bör. A felkarom zsibad rendesen. Azon gondolkodom, h a fasza vastag cipelőm mentette meg az életem. Esküszöm leülni nem volt bátorságom csak a szívemet fogtam, h mikor áll le. Valahol hallottam, h gond lehet a szívvel de nem tudtam, h most üljek vagy álljak.

  Folytatás...

  body007 14 éve 62

 • Ubuntu fali kulcstartó

  Csináltam egy Ubuntu-s kulcstartót :)

  meg eggyet haver szülinapjára

  kis videó a készítésről

  body007 14 éve 7

 • Vízhűtéses plexi ház

  Hali

  Mivel nem igazán találtam nekem megfelelő (vízhűtéses) házat ezért úgy döntöttem tervezek egyet.

  mod.: kicsit módosúlt az eleje

  Anyaga: lv 3-5mm víztiszta és tejopál - törölve plexi
  mod.:ha minden jól megy lv 10-es plexit is tudok hozzá használni :)) (eleje esetleg háta :F )

  Az elrendezésről, design-ról szeretnék véleményeket, tanácsokat kérni. Lézer gravírozó/vágó géppel készülne a ház de réz, alu anyagokat (design) is feltudok használni, van mechanikus grav/vágó gép is.

  Melyik előlap legyen? :)
  mod.: vagyis ezek nem előlapok hanem fedlapok

  ilyen lett:

  body007 14 éve 5

Hirdetés

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.