- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vladi
nagyúr
válasz
szaszayanou #4298 üzenetére
Jöhetsz.
(#4294) body007:
Mi az, hogy ssd nem mai darab? Nem ma (tegnap) még nem is gyártották.
Egyébként milyen a fájlrendszer? xfs?ssd elvileg magától kéne lássa a hibás szektorokat, nem?
-
szaszayanou
aktív tag
Sziasztok!
CentOS7 kérdésekkel jöhetek ide?
-
csendes
addikt
válasz
body007 #4296 üzenetére
Először megnézném hdsentinel-lel, illetve gsmartcontrol-lal (smartmontools). Ezek a HDD/SSD SMART önellenőrző képességét használják ki; időnként tévedhetnek, ha ez nem egészen szabványos. Ha itt rosszak az értékek, akkor ennyi (ma már 20 ezer körül van 120 GB-os SSD, de filmekhez elég sima HDD). Ha jók, akkor kicserélném az USB kábelt, másik USB csatlakozóba dugnám, a külsö dobozból kivenném és visszatenném, stb.
Ha jól láttam, ez az SSD a TRIM-et nem támogatja, tehát kicsit hamarabb használódik el: [link]. Viszonylag kisméretű SSD, ez is rövidebb élettartamot jelent. Próbáld meg, hogy max. 75%-ot vagy kevesebbet használsz a tárolókapacitásból.
Általában filmek tárolásához, lejátszásához nem érdemes SSD-t használni, ehhez egy sima (akár 5400 rpm) HDD gazdaságosabb.
Általános linux beállítások SSD-hez: [link] -
Sziasztok!
Van egy "külső" PQI MLC 32GB SSD-m amit usb-n csatolok a géphez és ezen viszem át a filmeket a tv-re. Mostanság egyre többször szakadnak / akadnak meg a rajta lévő filmek (felfel másoláskor nincs hiba), gondolom el van már használva (nem mai darab). Le lehet ezt vhogy úgy formázni mint régen vindózon a vinyókat, h a rossz szektorokat lefoglalja és ne használja? Vagy mit lehet vele még kezdeni?
-
Kékes525
félisten
Sziasztok!
Nyitottam egy új topikot, kérem a hozzáértőket és érdeklődőket hozzászólásaikkal gazdagítsák tartalmát:
Tails, egy új anonimitást biztosító Debián alapú Linux disztribúció
-
Claude Leon
senior tag
Ugyan fedorát használok, de ebben a tekintetben semmi tapasztalatom, sem ssd-m
Összesen 2 alkalommal telepítettem, először a 19-et, azután a 20-at, óvatosan másik partícióra, amit azóta sem használok, mert az erőteljes systemd-sedés már meghaladta a tűréshatáromat.
(init, nfs csatolás fstabból)
Természetesen ezek mindegyike mate-spin lett, erősen avuló hardverű laposom, és a megrögzött szokásaim következtében, gnome-kde verziók live indulását türelmetlül végigvártam, aztán sürgősen gyakoroltam a dd használatát az ezekre áldozott, extented pendrájv partíción. -
BoB
veterán
Na... mivel a Fedora forum oldalán senki sem válaszolt, ezért nagy duzzogva letaroltam az SSD-t, felment a Fedora, és backup-ról visszatettem Arch-ot.
-
csendes
addikt
-
-
BoB
veterán
Update: az anaconda frisstés sem hozott eredményt. Valószínű holnap írok a fedoraforum.org-ra, IRC-n nem tudtak mit mondani rá.
-
BoB
veterán
Nem virtuális gép, írtam. Inkább készítettem virtuális gépen is képet arról milyennek kellene lennie, mert még mindig ott tartunk hogy én vagyok a béna. Ja és ez a custom partitioning képernyő. Megtaláltam már korábban is. Előző postomban 3-ik kép.
Beszéljenek a képek magukért:
Ilyennek kellene lennie:Text install úgy működik, hogy boot loader amikor feljön meg kell nyomni valamilyen billentyűt, és a megjelenő prompt-hoz kell beírni, hogy linux text
Látható hogy nem jelzi a kettő ext4-es partíciót, helyette egyben zfs_member van. Csak formázni és új partíciós táblát lehet létrehozni ahelyett, hogy a sz@jbatekert második partíciót ami ext4, megjelölhetném root-nak.
Ez az a képernyő:
De hiába nyomkodok akármit is, mert nem működik a billentyűzet. (pedig az van kiírva alulra, hogy press any key) -
Vladi
nagyúr
Jah igen, látom már. Mivel nem válaztottál még ki semmit, ezért látja 0-nak. Ott van alul, hogy custom partitioning.
Meg lvm se kell neked szerintem.
A fájlrendszert meg jól látja ext4-nek.pont ezt mondtam, kicsit ilyen bugyuta felfogású a telepítő. Lehet akik a mai világban nőnek fel, nekik már logikus, de szerintem agyhalál.
-
BoB
veterán
Régebbi AMD 890 chipsetes deszka, nincs fast boot opció.
Meg amúgyis, volt már ezen a gépen Debian, Ubuntu, Gentoo, FreeBSD, PC-BSD, openSUSE, jelenleg pedig Arch Linux megy rajta. Ezeken kívül lehet más is de nem emlékszem már.
Soha nem volt ilyen probléma hogy ne menne a billentyűzet a bootloader képernyőn
Kipróbáltam másik billentyűzettel is másik USB porton, úgy sem jó. Mondjuk nem is számítottam rá hogy jó lesz.
Korábban egyszer raktam fel - rendesen, nem virtuálisan - a Fedora-t. Akkor valószínű azért ment mert volt egy kis 16GB -os SSD és azt az anaconda-val tudtam formázni, alakítani. Akkor nem volt fent sok ideig mert első update után "összeomlott" a yum és nem volt hajlandó semmit sem csinálni. Már nem emlékszem mi volt a konkrét hiba.
De most Arch mellé menne, biztos hogy nem tolom le az egész vinyót.
Megjegyzem a többi disztró hiba nélkül ment / mentek eddig. Mielőtt valaki arra gondol hogy biztos én vagyok a hibás
-
ViZion
félisten
Nem viccnek szántam, hanem kiderülne, hogy Fedora-specifikus-e a probléma. Nem USB 3 portra dugtad esetleg, amihez nincs telepítéskor benne a driver? Másik bill-el is csinálja?
Adatlaphoz... sok új deszka lehetőséget ad a gyorsabb boot miatt, hogy az USB-ket nem nézi, ráhagyja az OS-re. Fast boot meg ilyeneket kapcsold ki. hátha.
-
ViZion
félisten
Lehet tudnám a megoldást, ha azt a
szájbavertkedves adatlapot kitöltenéd...Nálam ami volt: Teljesen "normális" dolog, linux nem kezeli az 1000 Hz USB eszközöket, ilyen pl. a Gamer billentyűzetek nagy része. Ezeken viszont van lehetőség normál és game mód között váltani... ha a retek gyártó ezt nem felejti el megemlíteni a doksikban. Mikor rákérdeztem, h akkor mi a bré van, a hölgyike kioktatott, h linux alatt normálra kapcsoljam. Miután ízes hungrish írásommal a tudatára adtam, h a váltásra utalás sincs a doksikban, elnézést kért... jah, kihagytak pár oldalt a PDF-ből, biztos drága a nyomda...
Próbálj más billt, vagy másik disztrót... lehet nálad is csak ennyi a hiba. Vagy nem...
-
BoB
veterán
Találtam valami ilyesmi bug-ot (most nézegetem) még 2012 -ből...
Úgy látszik Fedora ZFS-t lát Ext4 helyett. Szép...
-
BoB
veterán
Hi
sdb1: ext4 - más linux disztr.
sdb2: üres ext4anaconda azt mondja 0B szabad hely van, nem tudok telepíteni. Töröltem sdb2-t hátha az unallocated space jobb neki de nem változott semmi. Új partíciós táblát akar amit nem fogok megtenni.
Próbáltam volna text módban telepíteni de nem működik a billentyűzet a bootloader screen- él.
Kérdés: hogy tudnám feltenni a Fedora- t?
-
zoli62
addikt
válasz
csendes #4259 üzenetére
Köszi. Ez egy szerver, amin nincs X telepítve. Egyébként az általad idézett oldalt ismerem, de még nem említettem, hogy az XRDP-t is telepítettem ez alapján [link]. Mivel viszont rdp-n beléopni még nem tudtam, ezért jött szóban a vnc szerver telepítés. ami benne van ebben a leírásban. Viszont az indítás után kapoim azt, hogy nincs ilyen fájl.
-
csendes
addikt
Akkor a RHEL 7-hez hozzáadtad a CentOS 5 vagy 6 repo-t? Ha a tigervnc-server (vagy CentOS 5-ben vnc-server) fájlt nem találja, akkkor meg lehet nézni, hogy milyen fájlokat és milyen útvonalon tartalmaz a csomag. Ha telepítve van a yum-utils, akkor repoquery -lq vnc-server.
CentOS vnc-server telepítése és konfigurálása: [link] -
zoli62
addikt
Abban tudna valaki segíteni, hogy RHEL 7-hez hozzáadtam az EPEL repót, telepítettem a tigervnc-servert, de nem lehet elindítani, mert nem találja a file-t, ilyenkor mi a teendő?
-
csendes
addikt
válasz
gery2123 #4249 üzenetére
A WiFiről itt van leírás a zárt forráskódú dirver telepítéshez: [link]. Az rpmfusion-ból kell letölteni. Ha ezt akarod használni, akkor nem árt a nyílt forráskódú modulokat letiltani (b43, brcmsmac/brcmfmac).
Ha kísérleteznél a nyílt forráskódúval, akkor előbb szedd le a zárt forráskódút (broadcom-wl), aztán utána kérdezd le a kártya címét [link]:
lspci -vnn | grep 14e4:
A "14e4" a Broadcom azonosítója, az utána levő négy jegy adja meg a pontos típust (device id.), azt kell megnézni két listában.
Ha itt [link] megtalálod a címet, akkor a b43 driver jó hozzá, de firmware-t kell telepíteni, ami szintén le van ott írva.
Ha itt van meg a cím [link], akkor az annak megfelelő firmware kell, aminek telepítése ott van leírva.
Vagyis mindkét nyílt forráskódú driver alapból benne van a kernelben, de mindkettőhöz firmware kell. Ha egyik nyílt forráskódú drivernél se találod meg a címet, akkor csak a zárt forráskódú jó az rpmfusion-ból. -
gery2123
őstag
Hali mindenki!
Eddig csak Debian alapú rendszerek használtam, de nagyon megtetszett a Fedora. Fel is raktam a 20-as verziót, de nem tudok a wifibe lelket rakni. ☺
Dell e4300 Broadcom WiFi. Aztán ssd Samsung 840 hogy is van itt a trim?
Előre is köszönöm a segítséget! -
ViZion
félisten
-
Gyick
őstag
válasz
csendes #4242 üzenetére
mikor felraktam a catalystot behalt a gui utánna újra kellett raknom a fedorát és azóta nem nyultam hozzá..1db játék van amit elszeretnék linuxon inditani hogy ne kelljen egy nap 15* újrainditani a gépet windows 8-ért,a többi programra amit használok biztos találok alternativát linuxon..most az ubuntut (gnome-al)probálgatom hátha..köszi a linket holnap kiprobálom ma az egész délutánom elment a megoldáskeresésre
-
csendes
addikt
MIvel nem nyílt forráskódú a catalyst, ezért semmiféle hivatalos támogatás nincs hozzá Fedorához, csak a külső, "harmadik feles" RPM Fusion [link].
De a nyílt radeon driver már szinte mindent tud, egyre jobb. A 2D gyorsításban már jobb, mint a catalyst. 3D gyorsításban és fogyasztás (teljesítmény) szabályozásban fordított a helyzet [link]
Én arra gondoltam, de nem vagyok benne biztos, hogy azért sötét a képernyő a 3.14-es kernellel, mert a catalyst telepítve volt, aztán le lett szedve, de nem tökéletesen (az initramfs nem lett újra létrehozva, a grub-ban maradt valamilyen kernel paraméter, stb.) Ha a 3.11-es kernellel megy az indítás, akkor először azt kellene megnézni, hogy nyílt video drivert használ vagy catalyst-ot. (pl. van-e /etc/X11/xorg.conf és abban Driver "fglrx" sor.
Ubuntu ATI Catalyst telepítés: [link] -
csendes
addikt
A grubby sajnos csinál ilyen összevissza sorokat a nyitóképernyőn, esetleg a "grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg" rendet csinál, előtte ezt érdemes átolvasni [link]. És a 3.14 kernel újratelepítését próbáltad (ez újragenerálja az initramfs-t)?
A nyílt radeon driver egyre jobb. Ha mégis catalyst kell, akkor nem biztos, hogy Fedorát érdemes használni. -
csendes
addikt
Ha a catalyst (az összes telepített csomag) nem lett teljesen eltávolítva, az okozhat gondot, bár ha jól értem, akkor a 3.11-es kernellel megy, esetleg az initramfs nem lett újra generálva a kernelhez.
De lehet, hogy a 3.11 kernellel indítva egy "yum upgrade" megoldja, vagy leszeded a nem indítható 3.14-es kernelt (óvatosan, a verzióra figyelve). és újratelepíted. -
csendes
addikt
Az első két sor két különböző kernellel indítja az operációs rendszert. Másoknál is előfordult, hogy a 3.14-es kernellel csak fekete képernyő van. [link] További segítséghez a hardverről kellene info (videokártya; ha notebook, akkor pontos típus, stb.), illetve hogy telepítettél-e gyártói videódrivert vagy a nyílt forráskódút használod.
-
Gyick
őstag
Üdv!
Az miért van hogy mikor indul el a fedora van 3 választási lehetőség:
fedora 20 3,14 ...(Heisenbug)
Fedora with linux (3,11....)
rescueés ha az elsőt választom akkor nem történik semmi csak sötét képernyő még az az f betű se jelenik meg ami mutatja hogy tölt.
-
Vladi
nagyúr
Megjelenik a RHEL7, oszt nekem meg nem szól senki? No szép.
-
csendes
addikt
válasz
body007 #4222 üzenetére
És ha csak simán nyomsz neki suspend-et (Alt-ot lenyomva a Leállítás gomb)? Ha ez nem megy, akkor "systemctl suspend"-re mit válaszol? Ha ezek nem mennek, akkor próbálj másik kernel verziót (downgrade/upgrade). Ha ez sem segít, akkor a BIOS-sal lehet valami gondja a kernelnek, rá kell keresni a hardverre.
Ha ezek működnek és a gnome-shellben be van állítva, hogy elaludjon bizonyos idő után, akkor az egyik extension nem engedi működni, például valamelyik inhibit. -
Lenne itt egy fontosabb dolog mint a felbontás. Nem alszik el a gép automatice már egy ideje! Valamelyik verzióváltástól (talán 18->19) csinálja ezt. Most is úgy maradt a gép (véletlen) és egész éjszaka ment
Mit - hol nézzek meg? -
Azt, h tudnám tudatosítani a rendszerrel (gnome3 ha ez számít), h a notira kötött külső kijelző nem 7" hanem 42" (tévé)... Az a gond, h mindent felnagyít a kijelzőn (a felbontás az jó!) = nagy a felső panel, nagyok az ablakon a gombok, etc - kicsit hülyén néz ki
Ha kihúzom a tv-t a gépből bebootol a belső kijelzőn, rádugom a tv-t, beállítom és jó minden (bár 7"-nak jelzi a kijelzőt). Reboot és "elfelejti".
Nvidia gpu, proprietary meghajtóval -
ViZion
félisten
válasz
jonnyjoker01 #4214 üzenetére
Szerintem pont ezt írtam kb. 5 hsz-el korábban, mondjuk nem tudom azt miért nem sikerült feldolgozni, de megoldódot, akkor jó.
-
jonnyjoker01
veterán
válasz
Shrike7973 #4213 üzenetére
Nincs rá más lehetőségem. 0xc00007b hiba egyik megoldása lenne, már mindent próbáltam, ez az utolsó esély. Windows alatt valószínűleg corrupt a dll, mivel csak 17 kb, amit letöltöttem (felül akarom írni) pedig 800 kb. Kis különbség azért van szerintem.
De amúgy a nagy linuxos topicban válaszoltak, azt írták telepítsem az ntfs-3g csomagot.
-
Shrike7973
senior tag
válasz
jonnyjoker01 #4212 üzenetére
Egyelőre úgy látszik, annyit tudunk mondani, hogy működnie kellene. Érdekesség képpen akarod törölni a fájlt csakis ilyen módon, vagy nincs rá más lehetőséged? Van még indítható Windows a gépen?
-
jonnyjoker01
veterán
válasz
Shrike7973 #4210 üzenetére
Igen, playITről van a disc.
-
ViZion
félisten
válasz
Shrike7973 #4210 üzenetére
Én most is "idegen" gépről mentettem Fedora 20-al, live is működött, de a sebesség miatt átraktam nagygépre, jelszót kért, kész.
-
Shrike7973
senior tag
Először én is elkezdtem írni, hogy miért nem hivatalos Fedora-t telepített, de szerintem itt arról van szó. Rákerestem a playIT-re, szerintem volt ott egy Fedora stand, ahol osztogattak telepítőlemezeket. Szegeden is szoktak a szabad szoftver konferencián.
Lehet a linuxmint.hu-n promózott Tomi37 féle lmde remix megoldja a problémát
-
ViZion
félisten
válasz
jonnyjoker01 #4207 üzenetére
Nem tudom, az lehet, hogy másmilyen, "mezei" Fedora símán hozzáfér. Tudni kellene, hogy pl. disks mit ír, vagy Van-e telepítve ntfs-3g csomag, ami kell hozzá.
-
Shrike7973
senior tag
válasz
jonnyjoker01 #4207 üzenetére
Na erre én is kíváncsi lennék. Live rendszerből mindig hozzáfértem a nem titkosított NTFS partíciókhoz, és fordítva, például a Diskinternal Linux Reader is mindig hozzáfért a nem titkosított EXT4 partíciókhoz.
Egyszer meghibásodott egy NTFS partícionált pendrive-m fájlrendszere. Ekkor egy felmásolt mappa tartalma törölhetetlen lett, azt írta terminálos rm -rf -re, hogy nem törölhető, mert nem üres könyvtár. Checkdisk-el javítottam a problémát.
-
jonnyjoker01
veterán
Sziasztok! Live Fedora 20-am van, (playIT-ról szereztem
) és az lenne a kérdésem, hogyan lehet más partíciókhoz hozzáférni, fájlkezelés céljából? Letelepíteni nem akarom, egy fájlt kéne kitörölnöm a windows rendszerből de nem engedi (hozzáférés megtagadva). Köszönöm segítségeteket!
-
Vladi
nagyúr
Meglett a megoldás, vagy mit köszönsz?
intel gpu van. Ehhez a drivert a rendszer alapból tartalmazza, itt gyakorlatilag nincs teendőd.
Flash fel van téve? Milyen netes videók? Esetleg itt megnézheted a hardveres gyorsítás be van -e kapcsolva.Az effektekkel sokat nem fogsz tudni csinálni, linuxon erre a gpu-ra ez a max teljesítmény. Vagy kikapcsolod őket, vagy teszel fel másik ablakkezelőt, vagy megszokod.
Nem tudom, mit lehetne vele még csinálni.
-
hegyaa
újonc
válasz
Shrike7973 #4200 üzenetére
Mindenkinek köszönöm a segítséget
-
hegyaa
újonc
Szóval ezt találtam,de sajna a driver-re vonatkozó adatokat nem tudtam megnézni
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller (rev 09) (prog-if 00 [VGA controller])
Subsystem: Lenovo Device 3a02
Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 46
Memory at f4000000 (64-bit, non-prefetchable) [size=4M]
Memory at d0000000 (64-bit, prefetchable) [size=256M]
I/O ports at 1800 [size=8]
Expansion ROM at <unassigned> [disabled]
Capabilities: <access denied>
Kernel driver in use: i915
Kernel modules: i915 -
Vladi
nagyúr
válasz
Shrike7973 #4200 üzenetére
Hogy teccik mondani?
(#4199) hegyaa
Azt honnan látod, hogy a video kártyád nem jó hozzá? Kicsi a felbontás, vagy akadoznak az effektek?
-
csendes
addikt
A videókártya hardvert legegyszerűbben: "lspci -v | less" (így a képernyőn lehet le- és fel mozogni) vagy "lspci -v > lista.txt" (kiírja a lista.txt állományba) és megkeresed a "VGA compatible controller" sort. Az éppen használt videódrivert pedig a naplóból látod (/var/log/Xorg.0.log) valamelyik szerkesztővel megnyitva vagy "cat /var/log/Xorg.0.log | less"
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kínosan környezettudatos a HMD
- Windows 11
- Megjött a jubileumi Pixel széria
- OLED TV topic
- Az Xbox égisze alatt oldaná meg a PC-s játékosok legnagyobb gondját a Microsoft
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Google Pixel topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Kompakt vízhűtés
- Nyaralás topik
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Tenda RX2 Pro Wifi6 Router
- Lenovo Thinkcentre M920t Tower/ M720s SFF / i5-8-9. gen/ WIN10-11/számla, garancia
- iKing.Hu Motorola Edge 60 Pro Green Használt, karcmentes állapotban 512 GB tárhely
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest