- Rap, Hip-hop 90'
- Gurulunk, WAZE?!
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- bambano: Bambanő háza tája
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Véreshurka
senior tag
-
Véreshurka
senior tag
Köszi!
Ez szépen ellenőrizte is az integritást, minden okés. Viszont most, hogy elolvastam még egyszer a leírást, csak a sememet szúrta ki, hogy nem ISO-t kellene GPG-vel ellenőriznem, hanem magát a CHECKSUM file-t. 32-es Fedora-nál ha megnyitom a CHECKSUM file-t, akkor szépen benne van a nyílvános GPG kulcs amivel tudnám ellenőrizni, hogy minden okés (meg is történt, minden rendben volt vele), azonban a 31-esnél nincsen benne, és nem is tudom honnan tudnám megszerezni azt.
Más:
Az xscreensaver lezárja a képernyőt akkor is, ha teljes képernyős módban video-t nézek (firefox alatt youtube-ot). Itt olvastam, hogy videonézés előtt manuálisan kapcsoljam ki, de nincs ennél azért kicsit szofisztikáltabb megoldás? -
-
csendes
addikt
Vannak kompatibilitási gondok, egy appimage vagy zero install nem feltétlenül ellenőriz bármit, sandboxolva sincs, és valójában a snap és flatpak sincs teljesen izolálva.
A flatpak-hez a flathub-on kívül külső tárolókat is lehet adni és elég sok egyéb biztonsági kockázata van, különösen a rendszeres biztonsági frissítések kérdése: [link]
A snap működik Fedroa-n, de alapvetően Canonical szoftver, az AppArmor kell a sandbox-hoz és sok alkalmazásban egyszerűen ki is van kapcsolva a sandbox [link]. A Gnome software-ben Fedora 31-hez a snap plugin-t le is tiltották [link]
Nyilván üzleti notebookra RHEL vagy esetleg CentOS kerülhet. Személyes célra meg kellenének harmadik feles hivatalos tárolók és legalább hároméves támogatás, ha komolyan gondolják a Lenovo-Fedora párosítást. De ez egyrészt pénz kérdése, másrészt nem illeszkedik a Fedora szabad szoftver filozófiájához. Annyi értelmét látom, hogy talán így valamivel olcsóbb lehet a notebook. -
csendes
addikt
Egyrészt lehetnek kompatibilitási gondok. Másrészt meg például egy appimage-be nagyon könnyű bármit belerakni, nem biztonságos akárhonnan letölteni. Bárki össze tud dobni egy Chrome AppImage-t (bár tilos megosztani ilyen formában) [link] , kicsit megpiszkálja, valami maszlaggal eléri, hogy letöltsék, onnantól kezdve a böngészéstörténet, jelszavak, bankkártya adatok, stb nemcsak az NSA-hoz futhatnak már be.
-
csendes
addikt
Amikor magamnak csinálom, akkor nyilván vállalom, hogy utánanézek. Ha veszek egy laptopot mondjuk 3 év garanciával operációs rendszerrel együtt, akkor elvárom, hogy kiszolgáljanak. Valahogy bztos megoldják.
És a médialejátszók, kodekek (pl. vlc) stb. egy részét külsö tárolókból kell majd telepíteni. Az rpmfusion viszonylag megbízhetó valami. De ha valaki türelmetlen, nem akar függőségekkel bajlódni és elkezd snap-eket, appimage-eket, flatpak-eket, stb. válogatás nélkül mindenhonnan ellenőrizetlenül telepítgetni, annak elég sokféle vége lehet. -
-
-
-
drup
junior tag
1980-ban még nem nagyon volt Ubuntu, de még linux sem
Persze, akkor meg a DOS es Unix volt csak, a Linux csak az 1990-es evekben indult a m$-os es hasonlo jogi es kereskedelmi akciok miatt.
A "free sw" pedig a Netscape hattyudalahoz kothetoen valt nepszeruve, ha meg valaki emlekszik ra.
-
Vladi
nagyúr
Nem. Az ubuntusok azt találták ki, hogy desktopon a user sudozik, ezzel kap teljes jogkört, nem rootként.
A sudo-t rész jogokra találták ki. Pl egy kiszolgálón ha több rendszergazda dolgozik, mindegyik más területen. pl: ftp szervert az egyik tartja karban, akkor csak ahhoz a részéhez fér hozzá. Erre van a sudo. -
-
Ez minimum költői túlzás.
Az hogy 1-2-10 hónapja felfedezett biztonsági probléma nincs kijavítva, nem azt jelenti, hogy ne zárja az ajtót. Nagyon sok függ az a konkrét hibától! Egyáltalán nem követem, de nem rémlik hogy mostanában a Linux-al kapcsolatban olyan általános, sokakat érintő hibák derültek volna ki(pl. SSH heartbleed), amik azonnali intézkedést, frissítést igényeltek volna.
A hibák kiaknázásához általában helyi hozzáférés kell. (Tipikus Albán vírus (Légyszi indíts el!)) Távoli kódfuttatáshoz pedig előbb a tűzfalon(routeren) kéne átjutni, vagy a böngészőt (vagy bármi más klienst)rávenni valami huncutságra. Ami javítható, ahogy mutattam. Attól, hogy a Fedora nem adja ki pl. a Firefox új verzióit, attól még "telepíthető", futtatható 26-on amiben már kijavították a csorbát.
Kicsit túl van misztifikálva a támogatás vége. (Meg a sebezhetőségek kiaknázása) -
Vladi
nagyúr
Szinte a fedora az egyetelen disztró, aminek van user számlálója. Nem a legtökéletesebb, de legalább valami van.
(#6457) brugo:
Mutass már valami bugreportot erre a hiábra, nézzük meg, mert lehet már javítva van, vagy alakul vagy valami.
Egy sb live nem egy őrült összeg azért. Vagy teszel egy centost. Nem kell ezért még új gépet venni, ha a régi jó. Teszel bele ramot, meg ssd-t és száguld.
A verziószám mániátokkal meg a sírba tesztek...
-
-
-
Na most jön a nagy kérdés: A Worstation sem teszi oda a discard opciót, csak a default van ott alapból, és az fstrim.timer is disabled. Vagyis látszólag ki van kapcsolva a trimmelés.
A deafults biztos csak a rw suid dev exec auto nouser async paramétereket jelenti, vagy valahol megadható, hogy a discard is benne legyen?
A findmnt -O discard sem ad eredményt.
-
Rápillantanál? Nem szívesen telepíteném csak ezért a Workstation-t, és vissza az xfce-t.
Mert egy fórumon azt írják, hogyA legtöbb ember egyszerűen hozzáadja a "discard" opciót az /etc/fstab fájlba. Ez azonban azt jelenti, hogy minden alkalommal, amikor törölsz egy fájlt, az operációs rendszer valós időben jelzi az SSD-nek, hogy mely blokkokat foglalta el az adott fájl, és már nem használja őket. Az SSD-nek egy töredezettségmentesítést és törlést kell végrehajtania azokon a belső tömbökön, ami sok időt igényel. Annak érdekében, hogy az SSD teljesítményét optimalizálni lehessen, nem javasolt hogy a TRIM műveletet valós időben (amikor a fájlt törölted) végezze el, mert az SSD felesleges többletmunkát végezne. Más szóval: Az fstab-ban nem szabad engedélyezni a "discard" opciót.
Ehelyett azt javasolják, hogy rendszeresen futtass egy szkriptet, ami megmondja az SSD-nek, hogy mely blokkokat szabadíthatja fel az fstrim parancs. Ezt a művelet elég naponta vagy hetente elvégezni. Így a TRIM miatt sem veszítünk teljesítményt a fájlok törlésekor, és rendszeresen tájékoztatjuk az SSD-t a szabad blokkokról.Most akkor hol az igazság?
(Tudom, tudom, az odát van)
-
-
-
-
Ez csak a felhasználó létrehozásának elhagyására magyarázat. Viszont nem rémlik hogy a GNOME-os "első képernyő" lehetőséget adott volna a gép elnevezésére. Ami még csak hagyján, de ez nem magyarázat arra, hogy KDE alatt miért van engedélyezve a root, és a felhasználó miért nem lesz tagja a wheel csoportnak. Azért ez elég nagy difi. Attól függően milyen ablakkezelőt választasz más gyökerei lesznek? Nonszensz.
Szerintem ez a 28 túl hamar jelent meg, vagy túl keveset tesztelték, vagy nem értem a koncepciót. A fentin kívül, mindjárt az elején, a nyelv választó ablaknál rányomok a "következő" gombra, és több mint 40 másodpercen át látszólag nem történik semmi!
KDE alatt fedora_gépneve lesz az LVM neve, GNOME alatt meg fedora_localhost-live, mivel kivették a hostname állítási lehetőséget. Oké, csak optikai tuning, de akkor is.
Se KDE, se GNOME alatt nem tudok videókat lejátszani a böngészőben (pl. Apple.com), pedig feltettem az rpmfusion-ból a libav-t. 27-nél ez elég volt, hogy a videók beröffenjenek.
-
-
-
-
törölt tag
Semmi ötlet?
A régi hibáimhoz sincsen?22:04:39 libvirtd: Could not find keytab file: /etc/libvirt/krb5.tab: Permission denied
22:04:19 kernel: usb 1-3.4: 2:1: cannot get freq at ep 0x1
22:04:19 kernel: usb 1-3.4: 2:1: cannot get freq at ep 0x1
22:04:06 libvirtd: Could not find keytab file: /etc/libvirt/krb5.tab: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
22:04:04 kernel: usb 1-3.4: 2:1: cannot get freq at ep 0x1
22:04:01 kernel: ACPI Error: 1 table load failures, 5 successful (20170119/tbxfload-246)
22:04:01 kernel: ACPI Exception: AE_NOT_FOUND, (SSDT:xh_rvp08) while loading table (20170119/tbxfload-228)
22:04:01 kernel: ACPI Exception: AE_NOT_FOUND, During name lookup/catalog (20170119/psobject-227)
22:04:01 kernel: ACPI Error: [\_SB_.PCI0.XHC_.RHUB.HS11] Namespace lookup failure, AE_NOT_FOUND (20170119/dswload-210) -
törölt tag
Ezek már reinstall utáni hibák.
Azt hittem frissítéskor romlott valami el (a blenderes probléma amit fentebb írtam, hogy lehet megoldani ha valaki másnál is előjönne) ezért inkább tisztán újraraktam, de már ezt nem szeretném megtenni, mert azóta raktam rá pár száz gigányi cuccot. -
Vladi
nagyúr
Nem talál neked mirrort. Tegnap esete még az epel nekem ment, az is ugyan ott van.
Nézd meg a cache könyvtárát, hogy van -e ott mirrorlista.dnf elvben alapból használ fastestmirrort, tehát ide se nagoyn kéne nyúlkálnia.
Ha van lokális mirror listád, akkor a repó fájlba add meg. Van ott egy sor, hogy mirrorlist
oda kell a file:///elérésiút
ha jól emlékszem.Akkor találnia kell mirrort, akármitcsinálnak
Redmodban.Ralieghben.mod:
Bugzilla megy.
Mostmár a mirror manager is. -
csendes
addikt
A teljesen elkülönített működéshez kell egy Ubuntu patchset-tel kiegészített kernel [link].
Ha a snapd engedélyezve van, akkor elvileg automatikusan frissülnek a snap csomagok.
Mivel a snap-ek mindent tartalmaznak, ha valamelyik library-t kritikus hiba miatt feltétlenül frissíteni kell, akkor az összes snap-et újra kell telepíteni, ami ezt tartalmazza [link].
A jó hír, hogy a snap megengedi a delták használatát is [link], persze a csomagolásnál ezt nem biztos, hogy használják.
Az viszont egy érdekes helyzet lesz, amikor mondjuk egyszerre öt snap alkalmazás fut majd egy rendszeren, ami ugyanannak a library-nak öt különböző verzióját használja, ötször betöltve a RAM-ba. -
csendes
addikt
Egy munkahelyi felületen kifejezetten káros a sok különböző beállítási lehetőség, egyrészt ne ezzel töltse az időt a dolgozó, másrészt a támogatást is bonyolítja, vagyis itt is pénzt lehet megtakarítani. A letisztult annyit jelent, hogy nincs rajta semmi felesleges, ami a figyelmet más irányba terelné; teljesen egységes arculatú; és "lean", minden felesleges mozdulat, egérrángatás nélkül.
Otthonra viszont sokan szeretik személyre szabni a felületet, áthelyezni a panelt, vagy több panelt használni, teleszórni az asztalt ikonokkal és élő minialkalmazásokkal ("widget"), a menübe belepiszkálni, stb. Példa erre a marketingben az úgynevezett tömeges testreszabás, például egyes üdítőital gyártók időnként kereszt-neveket, stb., raknak fel a palackra, így (majdnem) mindenki kiválaszthatja a sajátját. -
qwertly
addikt
Nem tudom mi van,de mégis kevés a
-systemctl disable mariadb
-systemctl disable httpd
parancsok mert kipróbáltam és a xampp grafikus felülettel indítva nem ment mariadb sem a httpd csak ha lefuttattam a fenti parancsokat.És minden indításkor kellet,ezért akartam valahogy bedrótozni,hogy automatikusan lefusson a fenti script. -
qwertly
addikt
Szia!
Szeretném megköszöni a segítségedet
,még nem volt időm mert rengeteg munkám van,plusz a család.Csak még annyit kelet csinálnom,hogy minden induláskor tiltanom a mysql és a apache ,hogy a xampp működjék.Ezt csináltam:
-systemctl disable mariadb
-systemctl stop mariadb
-systemctl disable httpd
-systemctl stop httpd
Elmentetem disable.sh néven,futattathóvá tettem a chmod +x és bemásoltam a /etc/init.d/ mappába,tudom elég amatőr módszer de így már működik a xampp,csak a grafikus felütetlen kell bekapcsolni a programokat.
Megjegyzéseddel nem tudok egyet érteni,ha itt kérek, segítséget a fórumban azért van mert már a hivatalos támogatás sem tud segíteni.Windowsos vonalról sodródtam a linux oldalra,így tény és való felszínes a tudásom. Ennek megfelelő a fizetés is ,nincs is túljelentkezés de nekem megfelel mert van család,így kell a szabadság meg a hétvége. Itt nem elvárás power linux ismeret a sulix rendszer üzemeltetésekor mert gyakorlatilag komplett rendszert kapunk a kezünk alá,csak akkor van a gond ha amit nem támogat a sulix.Attól fügétlenül rengeteget olvasok a linux rendszerekkel kapcsoltban és videókat is nézzek a you tube oldalon illetve ha van ingyen video
a linux akadémia oldalról is töltők le.És rendszeresen nyomtattok ki innen is olyan oldalakt amelyekben linux praktikák vannak.
Itt pár könyv amit a saját pénzemből vettem meg:
-Tantusz sorozatból: Linux - 7 könyv 1-ben, PHP, MySQL, JavaScript & HTML5
Számítógép-hálózatok, Linux programozás - Második, átdolgozott kiadás, Válts Linuxra! - Búcsú a kékhaláltól, Linux rendszerfelügyelet, Red Hat Enterprise Linux és Fedora - Teljes referencia könyv Linux bevetés közbenBevezetés a linux használatába és még van jó pár amire nem emlékszem fejböl.Plusz ebookbra amit csak megtaláltam a magyar netten és érdemesnek tartottam letöltettem. Így mint látod próbálom magam autodidakta módon képezni,de lehet nem jó a módszerem plusz az időn sincsen sok.Üdv:
-
qwertly
addikt
Szia!
Köszönöm a válaszodat,de sajnos nem tudom systemd unit
ha kifejetenéd egy kicsit mit kellene csinálnom vagy merre induljak el nagyon megköszönném.Én,ezt a módszert próbáltam:
sudo ln -s /opt/lampp/lampp /etc/init.d/lampp
sudo chkconfig --add lampp
Az első meg is csinálta a linket,ha jól emlékszem rá,de a sudo chkconfig --add lampp parancsra azt a hiba üzenettett kaptam nincsen ilyen alkalmazás.Pedig ott volt meg is néztem.
Üdv: -
-
csendes
addikt
Velem már előfordult ilyesmi, mondjuk Waylandon futtattam pár éve Gnome 3-t, szóval nem szólhatok semmit
. Kicsit törölgetni kellett kézzel. Ha valaki ritkán frissít, ott nehezebb.
Azért elég zavaros amit ír, mert nem egyértelmű, hogy általában az X-szel van a baj és minden DE/WM esetén összeomolhat vagy csak a Gnome-mal, és az okozza azt, hogy az X is összeomlik. Vagy csak egy új X verzió nem szereti a Gnome-ot, stb.
Mondjuk most nemrég sikerült FREEBSD 10.3-t 11-re frissítenem MATE desktoppal, szóval akár a Fedorát is megpróbálhatom. -
qwertly
addikt
Szia!
Köszönöm a válaszodat,de hiába írom be a böngésző címsorába:
sudo dnf install zlib-devel.i686 ncurses-devel.i686 gtk2.i686 glibc.i686 glibc-devel.i686 \\
libstdc++.i686 libX11-devel.i686 libXrender.i686 libXrandr.i686 libusb.i686 libXtst.i686 nss.i686 \\
qt.i686 qtwebkit.i686Ezeket egyesével kell leszedni,hogyan tudnám a fenti parancssorba leírt libeket letölteni? ha kell egy virtuális linux op keresztül.
-
inf3rno
nagyúr
Közben sikerült mégiscsak felszórnom az nvidia driver-t. Mint kiderült az RPM Fusion repo-ban lévő cucc totál hibás, nem véletlenül hasalt el tőle a rendszer. Helyette érdemes inkább ezt követni: http://www.if-not-true-then-false.com/2015/fedora-nvidia-guide/.
Ha jól értem a linked szerint a Wayland nem is elérhető nvidia-val. Erősen elgondolkodtam, hogy az új kártyám nem nvidia lesz, hanem inkább valami olyan, ami képes Linux-al együttműködni. Azt hiszem jobb lesz, ha újra írok a video kártyás topicba, hogy mondjanak valami amd-t.
-
Vladi
nagyúr
1-2 héttel a kiadás előtt már van rc. Régebben volt. Na azok alig különböznek a véglegetstől. 2-3 frissítést felteszel rá és final. Szóval lehet már korábban is használni.
Régen még nagy esemény volt a kiadás. Akkoriban még vadásztuk 2 nappal előtte már a "véletlenül" nyitva hagyott mirrorokat. Volt mindig 1-2.
-
-
OddMan
őstag
A SELinux le van tiltva. Próbáltam a tmux-al is, de azzal sem változik a helyzet.
Le tudnád futtatni a saját gépeden a "systemctl status rt.service" parancsot és bemásolni ide a kimenetét?
Kíváncsi vagyok, hogy nálad a pidek hogyan alakulnak.[wolf@banana ~]$ sudo systemctl status s_rt.service
s_rt.service - screen and rtorrent
Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/s_rt.service; enabled)
Active: active (running) since Sun 2015-03-08 20:36:47 CET; 9min ago
Process: 278 ExecStop=/usr/bin/tmux send-keys -t rt:rtw C-q (code=exited, status=1/FAILURE)
Process: 467 ExecStart=/usr/bin/tmux new-session -d -s rt -n rtw /usr/bin/rtorrent (code=exited, status=0/SUCCESS)
Process: 465 ExecStartPre=/usr/bin/rm -f /home/wolf/disk0/torrent/rtorrent.session/rtorrent.lock (code=exited, status=0/SUCCESS)
Main PID: 469 (tmux)
CGroup: /system.slice/s_rt.service
├─469 /usr/bin/tmux new-session -d -s rt -n rtw /usr/bin/rtorrent
└─470 /usr/bin/rtorrent
Mar 08 20:36:47 banana systemd[1]: Started screen and rtorrent. -
OddMan
őstag
Igen az enable megvolt. Ha be vagyok jelentkezve, akkor manuálisan el is tudom indítani (sudo systemctl start s_rt.service) paranccsal. Az elérési utakat is ellenőriztem és minden a helyén van. Bár szerintem ha nem lenne jó, akkor manuálisan sem lehetne elindítani a szolgáltatást.
-
OddMan
őstag
Átírtam a script-et az alábbiak szerint, de így sem jó. Ha manuálisan indítom, akkor működik, de ha újraindítom a gépet, akkor nem indítja el a screen+rtorrent programokat. Lehet nem a script-el van baj, hanem a screen programnak nem tetszik valami.
[Unit]
Description=screen and rtorrent
[Service]
Type=forking
User=wolf
WorkingDirectory=/home/wolf/
ExecStartPre=/usr/bin/rm -f /home/wolf/disk0/torrent/rtorrent.session/rtorrent.lock
ExecStart=/usr/bin/screen -dmS rtorrent /usr/bin/rtorrent
ExecStop=/usr/bin/killall -w /usr/bin/rtorrent
[Install]
WantedBy=multi-user.target -
Dhampir
félisten
Azt hiszem, hogy a Linux Café is hozzá kötődik (de nem biztos).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tőzsde és gazdaság
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Motorola Edge 60 Fusion - nem csak a forma időtálló
- TCL LCD és LED TV-k
- GeForce RTX 5060 Ti: Ha az ár jó, minden jó (lenne)
- Sorozatok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Anime filmek és sorozatok
- Nők, nőügyek (18+)
- Ár-érték bajnokkal indította GT-hetét a Honor
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I7 6700 / RTX 2060 6GB / 32GB DDR4 / 250SSD+500HDD
- LG 32GQ850-B - 32" NANO IPS ATW / 2560x1440 / 260Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 600
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 8T 64GB Kék / Új akkuval / normál állapotban / 12 hónap jótálással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest