- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Fire/SOUL/CD: INGYENES Clone és Backup-Restore alkalmazások tesztje [2024]
Új hozzászólás Aktív témák
-
mod: Ha az újbóli "belakásra" vannak okos progik, amik segítenek a beállításokat és telepített progikat gyorsan feltenni, az máris más lenne.
Sajna, elég "lájtos" felhasználó vagyok, így kevés trükköt ismerek.A /home külön partíción van, így ez segíthet a gyors újratelepítésben talán.
Még annyi, hogy mindenképp Gnome, vagy Cinnamon rendszerrel képzelem el a rendszert, mert egyre gyakrabban fejlesztek GTK3 progikat.
Ez is a baja az opensuse-nek, hogy sokkal inkábbbb KDE csomagokra koncentrál, mint a gtk-s progikra. -
"Itt fél évente fix kiadások vannak. Egyiket a másikra lehet frissíteni, de az mindig sok hibalehetőség, tehát előfordulnak bugok."
Igen, erre gondoltam, hogy a félévente kijövő kiadások egymásra frissítésénél menniyre jellemzőek a bugok.
Az a célom, hogy folyamatosan nagyjából naprakész rendszerem legyen sok tökölés nélkül.
Az, hogy ez egy rolling distro-val, vagy egy félévente megjelenő frissítéssel valósul meg, az kb. mindegy, csak ne kelljen folyton újra és újra belakni a rendszert. -
[root@fedorka body] # uptime
09:41:04 up 29 min, 2 users, load average: 3,25, 3,31, 2,81Mindegy ennek mi fut (most éppen vbox-ban a vindóz dolgozik serényen), fut a firefox (ha lekapcsolom se változik). Nem lehet, h rosszul mutatja az adatokat? Vagy maga a rendszer eszik ennyit? Régebben nekem is olyasmi értékeim voltak mint neked.
A vbox-ot most nem tudom lekapcsolni pár óráig de ha végez nyomok még egy reboot-ot és minden program nélkül megnézzem a htop-ot. -
-
Vladi
nagyúr
"- a fedora verziók mennyire települnek simán az előző verzióra? Szokott upgrade probléma fellépni?"
Ezt nem egészen értem. szerintem itt másabb a verziószámozási rendszer, mint amit opensuseén megszoktál. Itt fél évente fix kiadások vannak. Egyiket a másikra lehet frissíteni, de az mindig sok hibalehetőség, tehát előfordulnak bugok. A tiszte telepítés mindig a legjobb választás. Viszont csak 1 év a támogatás, tehét viszonylag gyakran kell ezt mérlegelni.Rawhide semennyire, az fejlesztésre van.
Pontosan mit szeretnél?
mod: Azt hittem a Tumbleweed egy app. Annyira nem ismerem az opensuse rendszerét, hogy csak na.
-
Sziasztok!
Jelenleg openSuse Tumbleweed-det használok napi szinten, amivel nagyjából elégedett is vagyok, de itt is van sok progi, amit csak "unstable" (factory) repo-ból tudok feltenni, ami néha okoz gondot.
A fedora csomaglistájában a legtöbbet megtaláltam stabil változatban, emiatt elgondolkodtam a váltáson.
A kérdéseim a következőek:
- a fedora verziók mennyire települnek simán az előző verzióra? Szokott upgrade probléma fellépni?
- a rawhide ág is szóba jöhet, csak kérdés, hogy napi használathoz mennyire stabil?Kössz!
-
-
csendes
addikt
válasz
body007 #5287 üzenetére
Vicc volt. Csak annyi, hogy egymagos gépen max 1 lehet, kétmagoson 2, négymagoson meg 4, tehát el kell osztani a magok számával, ha %-ot akarsz számolni. Egyébként tényleg sok, de lehet, hogy épp frissítettél közben, stb. Nézd meg valamelyik system monitorral, hogy mi használ sokat.
-
csendes
addikt
válasz
csendes #5282 üzenetére
A végén csak sikerült frissíteni Fedora 23-ra
. Sikeresen beleütköztem ebbe a bug-ba: [link]. Ha valaki dnf system-upgrade download --releasever=23 paranccsal akar váltani, véletlenül se használja a --distro-sync opciót. Ha mégis megteszi, akkor a dnf system-upgrade reboot után újraindított rendszer megpróbálja törölni az éppen futó kernel-t is, ezért el sem indul a frissítés, csak néhány másodperc után újraindul. Ezt eljátszottam háromszor, amíg megtaláltam a fenti bug-ot.
Amikor már fent van az új rendszer az új kernellel, akkor már működik a distro-sync is. Még arra érdemes figyelni, hogy a dnf autoremove által felajánlott csomagok közül mindegyik olyan volt, amit nem célszerű törölni, tehát csak megnézni érdemes, elfogadni nem.
Egyébként hihetetlen nagy újdonságok vannak, például új háttérkép. habár az is kék, mint az előző. Nekem az ilyen gnome mintás terítő helyett jobban bejöttek a régiek, mint a Verne, Goddard, Cambridge. -
Hogy tudom kideríteni, h mi okozza ezt a "nagy" load-ot?
[root@fedorka body] # uptime
19:19:47 up 37 days, 15 min, 2 users, load average: 2,92, 3,01, 3,00Vagy ez természetes ha használja az ember a gépet?
Nekem úgy rémlik, h régebben nulla - akármennyi értékeket láttam...
-
csendes
addikt
Néztem, hogy miért halasztották el a Fedora 23 hivatalos kiadását egy héttel. Arra gondoltam, hogy attól én még simán frissíthetek 22-ről. Aztán megnéztem a "blocking bugs" listát [link] és az egyik az, hogy "nagyon könnyen előfordulhat, hogy a végén egy csupán részben frissített rendszer lesz az eredmény".
.
A részletes leírás és hozzászólások alapján nem olyan vészes a helyzet [link], gyakorlatilag mindenki eldöntheti, hogy részben frissített rendszert akar, vagy pedig hagyja, hogy a dnf letörölje azokat a harmadik feles alkalmazásokat (pl. rpmfusion-ból), ahol még ütközés van a fedora 23 csomagokkal. Viszont a dnf jelenleg nem tud olyat, mint a fedup a "--force" opcióval, vagyis nem lehetnek hiányzó függőségek a rendszerben. -
SATA_boy
csendes tag
Radio tray nevű alkalmazást lehet valahogyan varázsolni Fedora-ra? A szoftver boltban nem találtam...
-
csendes
addikt
Az első kérdésedre itt valószínűleg találsz választ: [link]. Pulseaudio-val (vagy ALSA-val) is utána ki tudod választani a megfelelő hangkimenetet, és akkor a VLC-nél már nem kell keresgélni.
Az XFCE egér és érintőtábla kezelésnél bizonyos tulajdonságokat lehet a menü-n kívül állítani xfconf-fal, kicsit bonyolultan: [link]. Lehet, hogy érdemes megnézned mondjuk Gnome asztali környezettel is. -
agy73p
senior tag
Hali, lenne két kérdésem, talán Fedora specifikusak, bár az első sztem nem az:
1./ Fedora 22 Gnome - XFCE:
bluetooth adapterrel külső bluetooth hangeszközt (audio receiver) szeretnék hozzáadni. BT csatlakozás már van a két eszközt, VLC-vel próbáltam, de nincs elérhető csatlakoztatott külső hangeszköz.
Jelenleg a VLC csak a "belső hangforrás analóg sztereó"-t ismeri hangeszközként.
Hogy lehetne csatlakoztatni a külső hangeszközként a BT receivert?2./ ugyanezen az gépen a Egér és érintőtábla ->P eszközök -> Syn/Ps2 Synaptics TouchPad.
Eddig minden disztrónál volt egy olyan beállítási lehetőség, hogy gépelés közben le lehetett tiltani az egérpadot, mivel sokszor tapasztaltuk, hogy a csuklóval - ha ránehezedtünk a tapipad melletti sík műanyag részre - elmozdult a kurzor, így elugrált a szövegírás gépeléskor. Remélem, h érthető és nem túl zagyva.
Szóval Fedoránál nincs letiltás opció. Synapticsra rákerestem a Yumexben, de nem tudtam megoldani a problémámat.
Van ötletetek esetleg? -
ViZion
félisten
Az ilyen leépített disztrók nagyon jók, Bodhi-t használtam kiosk módban, fasza. De netezni, vagy bármi napi dolgokra nem tudnám megszeretni. Inkább egy lassú XFCE...
-
Fenyő
őstag
Eleve root felhasználóként léptet be aminek nem kell ecsetelni az esetleges hatásait nem teljesen képzett user esetében, szűkös rá a csomagválaszték és egy esetlegesen nem teljesen kompatibilis csomag telepítésével teljesen be tud borulni rendszer, a conf fájlok turkálása nekem nem gond, icewm-et amit a Puppy használ máshogy nem is lehet személyre szabni, de még így is jóval korlátozottabbak a lehetőségei és a tudása az xfce-hez képest, nameg ami engem személyesen nagyon zavar, hogy bosszantóan tearingel, amit esélytelen megszüntetni alatta (ha most egyéb példákat vársz akkor ami hirtelen eszembe jut az xfce mellett pl a corner tiling, kompozitálás, a már említett tearfree megjelenítés, energiagazdálkodási lehetőségek, több kijelzős megjelenítés széles skálája, whisker menu, menuk, panelek könnyű és széleskörű személyre szabhatósága stb.)). Szóval nem rossz a Puppy és az Icewm egy P3-asra vagy nagyon kevés ramos gépre, de egy kicsit erősebb vasra (P4/Athlon Xp 512+ Mb ram) amin tökéletesen elfut az xfce már biztos nem választanám.
-
totron
addikt
Mik a korlátok Puppynál? Van ultralight verziója 486-osokra, de nem csak.. Nézz szét a fejlesztések közt. Szerintem nem baj, ha minél kevesebbet kér egy adott disztró, sokszor többet számít ez, mint az X-en belüli mókolás, azon pofátlanul sok erõforrás kérõ site-ok tükrében, mik néhai játékok többszörösét megeszik. Libre meg eleve csiga, Word 2000 milliószor jobb lenne vagy openoffice, bár azzal sincs sokkal elõbbre, kivéve régebbi verzió.
Mik azok a plusz testreszabhatóságok xfce-nél, amiket máshol nem érsz el conf fájlokból akár (nyilván ne a legelvetemültebb tiling oldalgajtásokkal összevetve)? Integráltnak is mehet Gnome2, Mate nyugodtan. -
brugo
aktív tag
Koszonom a jotanacsokat .
-
Fenyő
őstag
Akkor ez egy 64 bites P4-es lesz (5x1, 6xx) integrált Intel grafikával, tehát maximum valóban csak xfce javasolt, az viszont jól fog futni, bár nem igazán kulcsrakész, de nem is olyan vészes beállítgatni (vagy ott van alternatívaként a Korora amivel kevesebbet kell molyolni), ill. a maga a chipkészlet képes Core2-es procik fogadására (ha a bios kellően friss), amik már bagóért (párszáztól 1-2 ezer Ft-ig) kaphatóak és jóval gyorsabbak P4-esnél és kevesebbet is fogyasztanak (így kevésbé is melegszenek), szóval gyak akár nullszaldóból is megúszhatod a cserét és akkor nem lesz gond több prociéhes oldal megnyitása sem, bár itt is lehet azért finomhangolni (ublock, flashblock, hosts fájlos szűrés).
totron: Puppy-t én nem ajánlanám, az jóval gyengébb gépekre való (ill. egyéb korlátai is vannak), ha már tényleg nincs más alternatíva, Xfce még simán elfut ezen a gépen és az legalább jól személyre szabható, kiforrott és tearingmentesíthető, ellentétben más lájtos DE-kel.
-
totron
addikt
8 éves gépre pont Fedorát ne. Könnyûszerkezetes ablakkezelõvel is zabálja a ramot, mint állat, az ilyennek a vérében van ez. Az Arch elég jó tanács, de tudd, hogy bár nüansznyi sebességkülönbségek vannak az ablakkezelõk között, a szûk keresztmetszetet 1 vagy több megnyitott facebook oldal fogja jelenteni, finomhangolás ide, gazdaságos disztró oda. Ajánlható még a Puppy, Slax. Az életed boldog lesz.
-
whbear
senior tag
válasz
Shrike7973 #5261 üzenetére
4 gépen használok Archot, nem mai hardverek. Kipróbáltam i3 - gnome3-ig minden variációt. Ha használni is szeretné pár megnyitott böngésző lappal, élvezhető max xfce-ig lesz. De ez az én véleményem, ki kell próbálni.
-
Shrike7973
senior tag
Szerintem akármelyik elérhető asztali környezet mehet rá. Plasma 5 nem igényel erősebb gépet, mint a 4 (ökölszabály, hogy ahol a 4 gond nélkül megy, ott az 5 is). Mondjuk az is igaz, hogy meg lehetett volna említeni a többi komponenst is, én mindenből középkategóriásat feltételezek (Intel C2D E6550, Nvidia 8600GT).
-
brugo
aktív tag
Van egy 8 éves PC-ém 1,5 G RAM -al , vajon egy 32 bittes fedorát elvinne esetleg nem Gnome-val hanem egy egyszerübb GUI -al ?
-
törölt tag
Rpmfusion repo-n kívül mi mód van kódekek felvarázslására beta23-ra mer ugye az nincs.Vagy rawhide kell neki?
Ez a frissítési rendszer grafikus felületen nagy királyság egyébként : (ez eltarthat egy ideig...) azt se,hogy mennyit szed le össz.,mennyi eddig,várjál és meglátod - nájsz. -
Zoli133
addikt
Üdv,
Lenne egy kérdésem. Fedora kernel source elérhető valahol buildelhetó verzióban? Amiket találtam azok egy pár tucat patch file-t tartalmaznak, de nekem a teljes forrás kellene. -
csendes
addikt
válasz
Snoop-y #5249 üzenetére
Milyen asztali környezet? És milyen videókártya? Esetleg telepítettél zárt videódrivert? Ha Gnome shell és catalyst összeakad, akkor ez sajnos előfordul. De okozhatja bármilyen egyéb eszköz is, aminek rossz a drivere. Az 5 mp Firefox megnyitás nem olyan rossz, nálam is kb. annyi, ezen egy SSD tud nagyot javítani. De ha neked sok, akkor lehet autostart-tal rögtön elindítani vagy preload, prelink is gyorsíthat. Ja és ennyi RAM-mal nem érdemes swap particiót használni, mert csak lassít.
Sokkal lassúbb egyébként a live verzió, ha optikai tárolóról futtatod, mivel az lassan olvas. Pendrive-nál nyilván gyorsabb, az eszköz sebességétől függően. -
ViZion
félisten
válasz
Snoop-y #5251 üzenetére
Minap pp volt egy ilyen hisztim, h win-en már a játékok is SSD-n vannak, de az ikonokra várnom kell. Linuxon ott van. Mindegy hogy váltasz ablakot, hova rángatod, akármi...
Igen, be lehet állítani, h keveset dolgozzon HDD/SSD-re és ramba pakoljon. Ezeknek a kockázatait vállalod (áramszünet, adatvesztés... mert a temp fájlok ramban vannak), akkor jó lesz az. -
Snoop-y
veterán
Nincs valami live teszt ezen a cd-n? vmi benchmarkra gondolok.
Letezik, hogy a live verzio eloszor a dvd-rol toltogeti a dolgokat?
mod:
Nah most ujra lett inditva javult a helyzet ( valoszinu bepakolta/bepakolja memoriaba a dolgokat ) es minden ugy indul mintha atomrobbanas tortenne. Ez a viselkedes varhato a hdd-s rendszeren is? Marmint akkor is hasznalja majd igy a memoriat? Ha igen akkor mar cserelem is
-
Snoop-y
veterán
Sziasztok,
Mennyivel gyorsabb a rendes verzio a live-nal?
Olyan mintha visszarepultem volna az idoben:
Activities tabon kattintok egy alkalmazason es megy a homokorazas egy core2duo gepen 12gb ram-al...
Hogy valtsak igy winrol?Utoljara kb win 98 koraban volt ilyen lassu OS a kezem alatt valami elbaszott celeronos gepen.
Firefox megnyitas 5 mp
-
cigam
titán
-
Fenyő
őstag
Fedora 22 XFCE spint is használok (21 volt eredetileg telepítve, de később fedup-pal ápgrédeletm) az egyik tesztgép/rendszer párosomon és tökéletesen betonstabil (igazából az ilyen bleeding edge DE-k, mint a Unity, KDE5, Cinnamon, Gnome3 gyakran nem feltétlen hibamentesek) és tearingmentes, igaz 21 még csak compiz-xfce/emerald csomaggal volt az, de a 22-esben már a 4.12-es Xfce van amiben van rá opció (Synchronize drawing to the vertical blank) és egy kis 20-intel/radeon.conf szerkesztéssel tökéltesen tearingmentesíthető Intel vagy Ati/Amd Vgak esetében, zárt Nvidia driverekkel továbbra is csak a Compiz megoldás a tearingre.
Egyébként Manjaro XFCE is már a 4.12-őt használja és szintén elérhető rá a compiz-xfce csomag. -
Syl
nagyúr
Nem ragaszkodom a plazmához, sőt az egész kde felület nagyon idegen tőlem. Viszont ezt lehet legjobban, legszebben testre szabni. Én pedig imádom az OSX kinézetet.
(#5238) csendes
Addig nem jutottam el, hogy widgeteket telepítsek
Telepítés/újraindítás után, amíg vártam hogy lejöjjön a ~800 mega update, addig nézegettem a beállításokat. Meg az asztalról akartam eltüntetni a kukát és a saját mappát.
Manjaro KDE VirtualBox-os próba letudva. Install, reboot, login és amikor kiírta hogy x db frissítés van hátra, azzal a lendülettel eltűnt a tálca
Pedig régen használtam manjaro-t (xfce), szerettem, csak az iszonyatos tearinggel nem tudtam megbírkózni. -
csendes
addikt
Plasma 5 még nem igazán stabil. Ha telepítettél valami nem standard widget-et, akkor meg pláne nem. Arch Linux-szal is vannak érdekes dolgai: a legfurább az volt, amikor az SDDM nem jött be kilépés után, talán mert engedélyeztem épp a desktop kockát. De én csak arra használom, hogy időnként megnézem, hogy áll. Egyébként, ha valaki kész stabil asztali környezetet akar, akkor MATE, ha meg gyorsat és memóriatakarékost, akkor valamelyik minimalista WM.
-
kovaax
őstag
Ha a Plasma 5 érdekel, próbáld ki az openSUSE Tumbleweed-et, vagy várd meg a stabil openSUSE-t.
-
Syl
nagyúr
válasz
gery2123 #5233 üzenetére
Én is keresgélek, mert az elementary Freya-val nem vagyok elégedett. A Luna volt eddig nálam A Leg (kb, mint a win2k a microsoftnál).
Sajnos már többször előfordult, hogy úgy befagyott a VirtualBox, hogy power gombbal kellett lelőnöm a gépet. És amikor ezt egy nap, munka közben kétszer is eljátssza, kezdek ideges lenni
A youtube tearinget se sikerül megszüntetni rajta, pedig már mindent kipróbáltam. Felraktam azt a két libet is, amit másik topicban javasoltál, meg szerkesztgettem a 20-intel.conf fájlt stb. Éppen csak kakast nem áldoztam teliholdkor éjfélkor
És a legújabb, nem lehet rá telepíteni a wine-t -
Syl
nagyúr
válasz
gery2123 #5231 üzenetére
Igen, ez a NAS-ról videólejátszás nálam is kulcsfontosságú és ez a mostani már másolgatás nélkül megbirkózik a feladattal.
(#5230) ViZion
KDE nekem sem a kedvencem, de gondoltam az új, 5-ös plazma sokkal fejlettebb.
>Ne a Fedorát okold egy szarul összerakott spin miatt...
Minden ubuntu alapú disztrót lebuguntuztok, akkor én minden fedora alapút okolhatok -
gery2123
őstag
Hát nem tudom, igaz nem használok KDE, de Fedora Workstation (gnome) nálam nagyon stabil eddig. Nem igazán voltak hiba üzenetek.
Amúgy KDE alatt meg van már oldva, hogy ha nasról nézek valamit akkor ne töltse le először, hanem indítsa rögtön? Régen azért nem is próbáltam igazából, mert ez nekem nem tetszik. De most az 5 KDE nagyon tetszik külsőre....
-
Syl
nagyúr
Kipróbáltam a javasolt Kororát (kde). Hááát ez valami szörnyű! Ehhez képest az Ubuntu egy atomstabil OS.
Egy óra alatt dobot négy vagy öt plazmabiszbasz összeomlásról üzenetet és a frissítés utáni újraindításba frankón belefagyott.
Asszem most egy ideig kerülni fogom a fedorát -
Vladi
nagyúr
1.
Amíg ezt a programot tisztességgel be nem csomagolják fedora/red hat vonalon, addig szívni fogsz vele. Mert a készítők nem tettek bele shared libeket. Most feltettem centos alá, de egyből hiányolja a libjpeg.so.8 fájlt. Persze redhaton teljesen más nevezést használ. Most meg kéne keresnem, hogy melyik is az és tenni rá egy szép linket.
Mert csak ubuntu létezik, más disztró nincs. azért.
Attól óva intelek, hogy random rpm-eket szedegess le és telepíts. Ezzel szétgányolod arendszered. Az a webkit biztos, hogy van tárolóban.
Mi? Hogy ez amúgy egy sima naptár? Keress valami alternatívát, ezek szar munkát végeznek.
-
Syl
nagyúr
Például:
1)
Nem tudom működésre bírni a Rainlendar programot. Letöltöm, kicsomagolom, indítanám terminálból erre:
./rainlendar2: error while loading shared libraries: libwebkitgtk-1.0.so.0: cannot open shared object file: No such file or directory
Ráguglizok erre a libwebkitgtk-1.0.so.0 valamire, innen kiválasztom a Fedora 22 for x86_64-es rpm-et, szépen települ, de a terminálba továbbra is ugyanazt a hibát kapom.
2)
Hogy a retekbe kell témát telepíteni? Mondjuk ezt: [link]
Leszedem, kicsomagolom, bemásolom a helyére (/usr/share/themes), gnome-tweak-tool-lal kiválasztom, egy pillanatra megvillan a tálca, de semmi változás: [link] -
Syl
nagyúr
Nos, kedves gyerekek
Nem tudtam kivárni a hétvégét, ezért (clonezilla után) lebombáztam az elementary-t és ezt már fedora alól írom.
Majd jönni fogok a kérdésekkel -
Syl
nagyúr
Köszi mindenkinek a tippeket! Asszem hétvégén install lesz
-
gery2123
őstag
Google repo
nano /etc/yum.repos.d/google-chrome.repo
[google-chrome]
name=google-chrome - \$basearch
baseurl=http://dl.google.com/linux/chrome/rpm/stable/\$basearch
enabled=1
gpgcheck=1
gpgkey=https://dl-ssl.google.com/linux/linux_signing_key.pubdnf update
dnf install google-chrome-stabledconf telepít.,és org/gnome/wm/prferences button layout: close,maximize,minimize:
-
ViZion
félisten
Nem kell frissíteni, Vladi írja az újat, megbeszéltük anno...
fstab a csatolások miatt jól jön, nekem több partíció van, minden oda került, ahova akartam.Optimalizálni kicsit, csökkenteni az írásokat nem árt, de enélkül sem lesz baja. Trim-et lehet parancsal is kiadni, lehet van már gui cucc is rá, nem néztem.
Átmeneti fájlokat ramba rakni jó, ha van sok ram. Minek swappoljon, a ram picit gyorsabb.
Ablakgomb, meg ilyesmik nem téma, ráguglizol, kész. De van rá gui progi is. -
Syl
nagyúr
válasz
gery2123 #5213 üzenetére
Update, rpmfuson repo, gnome-tweak-tool megvoltak.
Chrome-ot így akartam telepíteni. Elsőre nem fogadta el a jelszót. Most elfogadta, de mégsem megy fel. Bejön a szoftverközpont, rálépek a telepítésre, jelszó, és percekig ott áll, mint tehén a lucernásban. És kidobja, hogy kapjam be:Az ablakok vezérlőgombjait (min,max,close) vajon át lehet pakolni bal oldalra? Három éve bal oldalon használom (ubuntu, elementary, osx) és csak a virtualbox-ban futó windowson vagyok hajlandó elviselni a jobboldali gombokat
-
csendes
addikt
A szakadozó grafika, videó driver, illetve beállítás kérdése. Az Intel nyílt forráskódú videodrivereket ad ki a termékeinek 99%-ára (kivétel volt pl. a GMA 500 sorozat). A korábbi driverekkel voltak hasonló gondok, pl: [link], szóval érdemes megpróbálni vagy újabb vagy régebbi driver verziót. Ubuntu-n a PPA-kban lehet találni legfrissebb verziókat, pl.: [link] (én nem próbáltam ezt)
-
gery2123
őstag
telepítés után "dnf update" majd felveszed az rpmfusion repot, ha gnome akkor telepítesz egy gnome-tweak -et "dnf install gnome-tweak-tool" majd ami kell vlc, virtualbox.......
Google chrome a legegyszerűbben: chrome letöltési oldala, ott az .rpm letölt és a szoftverkezelő felrakja szépen. Amúgy [link], de ha googleba beütöd, hogy after install fedora, akkor elég sok minden meglesz.
Betűtípus: MS font, "freetype-freeworld" telepít, és gnome alatt nekem a /home -ba létrehozol egy .fonts.conf fájlt az alábbi tartalommal: [link]
Ja és a tweak toolban beállít a betűtípus Slight; Rgba
Ezután tényleg olyan csomagot raksz fel amit akarsz. Ha a sima áruház nem jön be akkor ott a yum extender ami az áruházból telepíthető.
-
Syl
nagyúr
Eddig VirtualBox-ban találkoztam a szoftver bolttal (nem sok minden van benne) meg a terminálos yum-mal.
Manjaro-s dolgokat már elfelejtettem, pedig ez mintha arra hasonlítani.
Google Chrome-ot próbáltam felrakni, de beletört a bicskám. Kérte a jelszavat, de nem fogadta el, se a user (ami admin persze), se a root jelszót.Nézegetem a cikkedet is. Nem mai gyerek. Fedora 17
Amiket ott írtál (yum extender, fstab ssd discard,noatime) az még a mostani verzióknál is áll?
Ápdételni kellene azt az írást, nem? -
ViZion
félisten
Majd látod, érted, amikor csinálod. Szal. van olyan progi, ami telepít és beállít mindent... Van, ami hasznos, van, ami kevésbé. Azért a home-ról legyen mentésed...
selinuxot szokás kikapcsolni, mert itt-ott hibát dobhat, de olyan mélyen a rendszer része, h megbabrálva több a gond. Amúgy sok bizbaszt lehet okosítani rajta, gyorsan indul. Nem kell spin, a "gyári" jó sztem.
dnf a csomagkezelő. Van rá sok alternatíva, grafikus felületek, etc... -
Syl
nagyúr
A sleep-ből ébredés valami szoftveres sz*r lesz. Sima 1000 forintos bill, sima drótos MS egér. Régebben soha nem művelt ilyet (se elementary luna, se ubuntu, se manjaro, se win8 alatt).
Ha napközben valamiért van shutdown vagy restart, akkor nincs probléma a szlíppel.
Ám ha a gép egész nap megy, akkor este egy sleep-nél két másodperc után ébred.(#5209) whbear
Köszönöm a tanácsokat, de tudod mennyit értettem belőle?
... a grafikus mindent beállító csodaprogramokat kerüld el, mint pl ........, ................ Ne kapcsold ki a ................., inkább ......................................, segít a hibaüzenet. Attól függ melyik .............. telepíted, szükség lesz kis gyomlálásra mert sok felesleges csomag van benne. Csak a ............... használd, azt szokd meg... -
whbear
senior tag
Készülj fel rá hogy sokat kell csiszolgatni de aztán nagyon jó lesz. Ajánlom, hogy a grafikus mindent beállító csodaprogramokat kerüld el, mint pl Fedy, PostinstallF. Ne kapcsold ki a selinuxot, inkább kreáld meg a szabály, segít a hibaüzenet. Attól függ melyik spint telepíted, szükség lesz kis gyomlálásra mert sok felesleges csomag van benne. Csak a dnf-et használd, azt szokd meg. Mindezt csak tanácsként írom.
-
Syl
nagyúr
Ne ijesztgess már
Három dologgal tol el magától az elementary:
- Tearingelnek a youtube videók
- A második monitoron minden nagyon tearingel (még az ablakmozgatás is)
- Sleep-be helyezve a gépet, párszor előfordult hogy azonnal felébredt
Intel i3-3250 a benne található HD2500-zal, meg persze SSD, RAM. Más nincs a gépben. -
Syl
nagyúr
Nincs valami jó összefoglaló kezdőknek?
Két évem van ubuntu alapon, és most elkezdtem nézegetni (egyelőre csak virtualboxban) a fedorát (gnome).
Ha megtetszik, a hétvégén lecserélném az elementary-t.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 9900K 8 mag 16 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- HP EliteBook 840 G8 i5-1135G7 16GB 512GB 1 év garancia
- BESZÁMÍTÁS! 6TB Western Digital WD RED SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP Zbook 15 G5 - i7-8750H I 32GB I 512SSD I Nvidia P2000 4GB I FHD I Cam I W11 I Gari!
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltők
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest