Hirdetés
- Szárítógép szösszenet (hogy Te ne járj pórul)
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Évente csak egyszer látod! 11 11 11 11 11
- Szólánc.
- Mindent a StreamSharkról!
- Asszociációs játék. :)
- Digitális Állampolgárság Program
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GPU-k mindörökké - a kezdetek?
-
LOGOUT.hu
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Madara-san
aktív tag
#25452 esetleg valakinek, ötlet?
Iratkozzatok fel a Pixel Punx csatornára - https://www.tiktok.com/@pixel_punx
-
Exian
addikt
válasz Madara-san #25552 üzenetére
Én sajna megint csak azt tudom mondani, hogy Pécsett tudnék rá kapásból 2 profi szakit is
-
gban
Közösségépítő
Próbáld meg tekergetni ezerrel, hátha helyrejön a kontaktja, lekopik az oxidréteg az érintkezőkről, egy próbát megér.
Postázást nem vállalok.
-
Rive
veterán
Mértékkel (!) alkalmazott WD40 időlegesen segíthet a gondon, ha a poti a problémás, de csodát ne várj, ezeknél maga a szénréteg szokott tönkremenni.
De: nem biztos, hogy a poti a gond. Végleges és alapos megoldás valami szaki felhajtása.
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
Madara-san
aktív tag
Huh, odáig kicsit necces lenne lecipelni
Köszönöm mindenkinek a választ, rendben, megpróbálom. A WD-40 jó ötlet, tényleg. Ha esetleg valakinek van ötlete, Bp környékén ki merné megnézni, kérem ne tartsa magában
Iratkozzatok fel a Pixel Punx csatornára - https://www.tiktok.com/@pixel_punx
-
Ganz-[HUN]
addikt
Üdv. kaptam újjabb challange-et az infótanártól..
Egy Turbo-master-3303A 286-os számítógép.
Meglegséggel töltötte el a szívemet, mikor megláttam a CLCC 286-ost benne. 10MHz-s Intel.
Ez egy XT?Psszt, srácok, kértek egy kis szocializmust? - egy random ember a '18-as öszi mondoconon
-
gban
Közösségépítő
-
Fenyő
őstag
Mondjuk létezett 286 XT is, ami gyakorlatilag egy XT lapba ültetett 286 proci, tehát csak 8 bites adatsínnel és max 640kb rammal, hasonló koncepció mint a 386SX, ami 286-os alaplapba ment, azok korlátaival (16 bites adatsín, max 16mb ram), de a procik utasításkészletét mindkét esetben teljes mértékben használni lehetett.
Ranagol_5: Köszi, én inkább szabadulnék tőle, van hozzá vrm meg hűtőborda is, szóval ha esetleg vki ilyet keres olcsón megszámítom.[ Szerkesztve ]
Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!
-
-
Exian
addikt
Tegnap átköltöztettem a már kész, komplett, telepített gépeimet a kiállításig egy zárt helyre, csináltam is egy gyors leltárat, eszerint ezek vannak: 2db 286os (12 és 20MHz), 2db 386os (két majdnem egyforma 40MHz-es, nagyon hasonló paraméterekkel, egyik a napokban tárgyalt gép, aminek az alaplapja szálszakadásos volt, de drótozással újraélesztettem és úgy tűnik, hogy stabilan bírja), 2db 486os (66 és 100MHz, de amúgy hasonló paraméterekkel), és 4db P1, ezek nagyon vegyesek, érdekességképpen lesz egy P5 magos, 60MHz-es, a többi P54X magos lesz (100MHz körül és egy 166-os), és egy Pentium Pro 200MHz-es lesz a plafon. Ezen kívül már csak 2-2 PII és PIII gépet tervezek és max, nagyon nagyon max. egy első generációs P4-est, de lehet, hogy azt már kihagyom. PIII-ban is gondolkodom, hogy legyen e egyáltalán... de az még talán belefér a retró kategóriába, ha az antikba nem is. Antik gépeket '95-ig gondolnám, a retrókat 95-2000 között.
Ezek a saját holmijaim, ezt sikerült összehoznom kb. 2-3 hét alatt otthon, meg szülői házban talált alkatrészekből Mindössze 1 vagy 2 gép volt eleve komplett ezekből, a többi az ilyen-olyan alkatrészekből állt össze, sokszor nem kevés szívással.
Ezeken kívül a "saját standonom" még szeretnék nagyon legalább egy XT-t kiállítani. Illetve van 2db C64-em, meg egy C+4em. A többi más kiállítóktól lesz, meg lesz egy nagyon ígéretesnek tűnő, ritka, egyedi gépekből álló 20-25db-os sorozat egy gyűjtőtől. Az lesz szerintem a hab a tortán, neki tényleg olyan gépei vannak, hogy tyűha! Bőőőven XT előtti időkből, ő XT-t nem gyűjt, neki az már túl modern
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
válasz Ganz-[HUN] #25564 üzenetére
Lesz, ha lesz, aki hoz Mivel én nulla darab Amigával rendelkezem, így tőlem biztosan nem lesz. De remélhetőleg kapunk felajánlást Amigásoktól is. Ezzel a résszel még nem nagyon foglalkoztam, így nem tudom még, hogy idegen gépek mik lesznek, leszámítva az említett 20-25db-os spéci sorozatot, egyedül vele tárgyaltunk.
-
gban
Közösségépítő
-
Sanchez638
addikt
Sziasztok, egy Dual Pentium 3-as lap( Gigabyte 6vxd7 ), ami s370-es elindul 1db procival?
[ Szerkesztve ]
Számom az adatlapomon.
-
Rive
veterán
válasz Sanchez638 #25567 üzenetére
Igen.
Némelyik lapnál nem mindegy, hogy melyik foglalatban van a proci.
-
válasz Sanchez638 #25569 üzenetére
Nálam az egyik Supermicro csak vakprocesszorral együtt tudja az 1 CPU-s üzemmódot.
Asus lapoknál ugyan ez nem áll fenn, CUV4X-ben pedig édes mindegy melyikben vannak. CUV266 már válogatós ott csak a CPU 2 foglalatban indult, vakprocesszor viszont nem kellett.
Más téma:
Urak, ha az ST6-E időnként BIOS-ba lépés után a BIOS képernyő helyett csak egy kék csíkot jelenít meg alulra azt mi okozhatja? Ritkán fordul elő, bármilyen rammal prcesszorral sikerült már tapasztalnom. Mindkét BIOS chippel mind két lap eljátssza ugyan ezt. Kétlem, hogy típushiba, de érdekes, csak ezek produkálják. Régebbi BIOS-ok és a legújabb is képes rá.Ugyan ennél a lapnál másik érdekesség, hogy az ES Pentium 3-on képtelen vagyok állítani a szorzókat.
Mezei ST6-ban TUSL2-C-ben CUSL2-ben, még 440BX chipek mellett is lehetséges. A két fehér közül egyik sem kezeli le, szokványos szürke választhatatlan sort kapok mellé.CPU tálcák és bővítő kártya állványok: http://bit.ly/3tOpQyO
-
Exian
addikt
Régi procikról olvasgatok és megdöbbenve látom, hogy a 80186, 80286 és a 80386-os processzorokat az Intel egészen 2007-ig gyártotta? Mivel hogy sok beépített eszköz használta ezeket a chipeket, pl. bankautomaták, terminálok, egyebek. Mert hát ugye célirányú felhasználás esetén még ma is teljesen meg tud felelni és sokoldalú chipek ezek. Mindenesetre érdekes.
-
snake1977
őstag
Uraim, a notikhoz nem sokat értek, ezért lenne egy kérdésem, adott egy 286-os noti, amihez nincs töltő, itthon találtam egy töltőt, nem tudom jól értelmezem e, de ez a felirat van rajta:
DC output: 14-22V 45W Max. (Ty. 20V 2.25A)
OR 8-20V 2.2A
Ha jól értelmezem egy 16V 1.25A igényű lapost erre ráköthetek ?
Nekem univerzális adapternek tűnik, bár fesz. állitási lehetőség nincs rajta.
Közben találtam linket is hozzá [link] szóval ez jó lehet nekem?...BRSZK...10...coming soon... / www.brszk.hu / , https://www.tiktok.com/@brszk_official , https://www.youtube.com/@BRSZK-Official
-
snake1977
őstag
válasz Ganz-[HUN] #25574 üzenetére
Teljesen mindegy mi a tipusa, ha az áramfelvételi igénye: 16V 1.25A Egyébként egy Sharp PC6200-as.
A töltőre vagyok kiváncsi, hogy "univerzális" e, mert akkor ráköthető, nekem ebből nem derül ki 100%-osan hogy a feszt a felvétel szerint szabályozza e....BRSZK...10...coming soon... / www.brszk.hu / , https://www.tiktok.com/@brszk_official , https://www.youtube.com/@BRSZK-Official
-
Rive
veterán
válasz snake1977 #25573 üzenetére
Ha jól értelmezem egy 16V 1.25A igényű lapost erre ráköthetek ?
Hát, inkább ne. Nagyjából +-1V (na jó, másfél még beleférhet) az, mi még elmegy 'mérési hiba' címszó alatt, azon kívül már nem illik.
-
snake1977
őstag
Akkor most ez a:
DC output: 14-22V 45W Max. (Typ. 20V 2.25A)
OR 8-20V 2.2AAz "OR" rész nem egy feszültség tartományt jelöl amin belül használható?
szerk.: gban: az stimmel azt csekkoltam először.
[ Szerkesztve ]
...BRSZK...10...coming soon... / www.brszk.hu / , https://www.tiktok.com/@brszk_official , https://www.youtube.com/@BRSZK-Official
-
snake1977
őstag
válasz Sanchez638 #25582 üzenetére
Ez a töltő a portocom-é ami tőled van
Rive linkeltem a töltő tipusát lejjebb, ha esetleg az segit?
...BRSZK...10...coming soon... / www.brszk.hu / , https://www.tiktok.com/@brszk_official , https://www.youtube.com/@BRSZK-Official
-
bacsis
Közösségépítő
válasz Ganz-[HUN] #25572 üzenetére
Persze hogy nem, mert minden CPU-ra a piacra kerülés/gyártástechnológia éve van rá gravírozva
-
Exian
addikt
válasz bacsis #25584 üzenetére
Én is épp ezt akartam írni Nem szokták a gyártás évét is minden esetben rányomni, sőt, inkább csak nagyon ritkán. Így simán lehet a piacon 2007es 286os, 386os CPU Meg aztán ne feledjük, hogy NEM asztali gépekbe szánva gyártották a chipeket, lehet, hogy nem is a megszokott tokozással, hanem spéci felhasználási területekre, kitudja milyen formában.
-
Exian
addikt
"Gyerekek", voltam ma nagymamámnál, körülnéztem a garázsban, mert emlékeztem, hogy nagyon régen vittem oda jó pár holmit. Hát sajnos a nagyon brutál régi alaplapokat nem találtam meg, jól emlékeztem, pár éve elektronikai hulladékos elvitte
DE! Találtam azért kincseket Pl. nagyon érdekes gépet, még nem tudom pontosan, milyen alaplap van benne, de FEHÉR ISA slotok vannak rajta, ilyet sem láttam még... rakok majd képet. Aztán egy halom ISA slotos kártya is előkerült, amiknél majd kérnék segítséget a beazonosításhoz, mert lövésem nincs, hogy mik lehetnek.
Megaztán találtam igazán nagy kincset, amit épp nagyon keresek: XT-AT kapcsolóval ellátott, mikrokapcsolós ("kattogós") billentyűzetet!!! Tudjátok, mennyire kerestem a napokban... hát most lett egy igazán veterán darab. Ééés találtam egy olyan billentyűzetet, ami nagyon mókás, minden gombja kb. más színű, garantált, hogy nem PC-hez való, mert nem megszokott elnevezésű gombok vannak rajta. Emlékeim szerint a gép is meg volt hozzá, de az a gyerekkorom áldozatává vált és szétszedtem atomjaira. Valami MO8X névre hallgatott a gép. Kár érte, azt hiszem az volt az első magyar fejlesztésű, nem x86 alapú gép.
Ja meg találtam egy kissé viseltes C64-et is C64G egész pontosan.
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
Egy ilyet is találtam, mi lehet ez? Emlékeim szerint egy HP Vectra gépben volt (ami talán 386os volt). Az ára húzós mindenesetre
-
gban
Közösségépítő
Nem sokra jó már
Az meg egy dolog hogy mennyiért hirdetik, és megint egy másik hogy el is viszik-e.Postázást nem vállalok.
-
Exian
addikt
Köszi, ezt elrakom hozzá. Persze, tudom én, hogy minden annyit ér, amennyiért megveszik. De nem is akarom eladni Viszont, akinek vannak hozzá eszközei, annak még jó lehet. Nekem sajnos nincs, de még lehet
Ami tetszik benne, hogy van rajta egy matrica, amin ez áll: "For use in IBM 5160 PC", tehát ha jól sejtem, még XT-hez tervezték Így már van kb. 0.5%-nyi XT-m
Találtam egy ISA HDD-FDD vezérlőt is, ami csak annyiból érdekes, hogy igen régi időkből való lehet, jó nagy, szellősen vannak az IC-k, meg a vezérlő CHIP (ami egyébként egy SMC chip), szóval öreg darab az látszik rajta, de még is sokkal kevesebb alkatrész van rajta, mint az újabb vezérlőimen. Viszont azoknál sokkal nagyobb.
Aztán találtam egy szintén ISA kártyát, amiről először nem tudtam, hogy mi, aztán megtaláltam hozzá az eszközt is, akkor beugrott. Találtam egy szipi-szupi feketefehér kézi Genius szkennert, a hozzá való ISA slotos vezérlőkártyával Emlékszem, ezt használtam régebben még talán Win 95 alatt, de Win 3.11 alatt egészen biztos, mai napig megvannak a kb. '98-ban szkennelt képeim
Ja, meg előbukkant a doboz mélyéről még egy érdekesség: egy ISA slotos Realtek VGA kártya Saját Realtek video chippel és BIOS-szal! Működik, bár valami apró hibája lehet, mert időnként becsíkoz, meg ilyesmi. Viszont minimum 15 évig állt a garázsban, ahol jelenleg mínusz pár fok van, szóval csoda, hogy egyáltalán életjelet mutat Meg egy kondi eleve gyanúsnak tűnik... Egyébként minden cucc eszméletlen dohos szagot áraszt, biztos kedvelnek most a kollégáim De hát milyen is legyen a klíma egy olyan garázsban, amit félévente nyitunk ki pár percekre...
Visszatérve erre a kártyára, még az az érdekessége, hogy nem úgy van, mint általában a többi VGA kártyával, hogy gép bekapcsolás után először megjelenik a saját VGA BIOS szövege, aztán a gép BIOS-POST képernyője, hanem a normál POST képernyő tetejére dobja ki a saját BIOS szövegét, és villogtatja, hogy 256Kbyte memória van benne és hogy VGA mód Remek!
[ Szerkesztve ]
-
Ganz-[HUN]
addikt
aláírásomban szereplő cuccokat keresem. gőz erővel.
Psszt, srácok, kértek egy kis szocializmust? - egy random ember a '18-as öszi mondoconon
-
Sanchez638
addikt
-
Ganz-[HUN]
addikt
válasz Sanchez638 #25596 üzenetére
van olyan?
Csak ide-st tudok, és olyan kell, ami oda van írva. De hallgatlak, az a satás lehet hogy érdekel.[ Szerkesztve ]
Psszt, srácok, kértek egy kis szocializmust? - egy random ember a '18-as öszi mondoconon
-
Exian
addikt
Nos, itt a fehér slotos 486os. Szerintem csodaszép, csak még rettenetesen koszos, és a házban hazaszállítottam 1-2 hatalmas pókot is mamám garázsából:
Szerencsére nem a régifajta savas akku van rajta, hanem már gombelem, így a sav általi oxidáció elkerülte a lapot, így van rá remény, hogy beindul.
A házról találtam 1-2 sokkal jobb képet, mint amit nekem sikerült készítenem:
A ház bitang nagy és nehéz, ez még igazi VASból készült Kegyetlen. És valami sokkal régebbi alaplap és belső lehetett benne eredetileg, mert még rajta van a gyári matrica is, aszerint csak 1280Kbyte memória és 44MB-os HDD volt benne. HDD nincs benne, viszont memória 16MB is, tehát szerintem valami 386os cucc lehetett benne, erre utal esetleg a modellszáma is (NCR 3386), illetve a linkelt oldalon is 386 belsővel van. A ház méretét jól szemlélteti a hátulról készült fotó, ahol látszik, hogy a táp és a slot nyílások között is mekkora hely van, és a táp is eleve extra large Saccperkábé 3 vagy 4 normál AT táp kényelmesen elférne benne.
Sajnos az alaplapon, memórián, tápon kívül nincs benne semmi más, szerintem már korábban kibonthattam belőle.
Nah most jó ideig ennyi, szerintem egy darabig (napokig-hetekig) nem fogok jelentkezni és nem untatlak benneteket a begyűjtőakciómról a kiállításig De ha van rá igény, akkor néha jelentkezhetek.
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
Wow, ez épp az
Ez mit jelent egészpontosan? Most sajna nincs időm/lehetőségem végig olvasni...
Amúgy savasodás baja nincs, de a fene egye meg, egy helyen meg van szakadva az egyik szál a billentyűzetnél, így ez is keyboard errort ír De nem értem, hogyan szakadhatott ott meg a szál, ez egyértelműen fizikai behatás eredménye, nem pedig az enyészet műve. Mintha csavarhúzóval valaki megkarcolta volna rendesen. A lap alján!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Samsung LCD és LED TV-k
- Milyen routert?
- Alkoholista nevelde
- Yettel topik
- Wise (ex-TransferWise)
- NBA és kosárlabda topic
- MIUI / HyperOS topik