Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#9020) cucka válasza zoltanz (#9019) üzenetére


cucka
addikt

Más műsort néztünk. :)
A leginkább jellegzetes módszer, hogy elkészítik egy személy horoszkópját és megkérdezik tőle, hogy mennyire illik rá. Természetesen minden alany ugyanazt a horoszkópot kapja, de erről az alanyok nem tudnak. Az ilyen szubjektív megítélésű kutatásoknál a közvélemény kutatás és a statisztika az a módszer, amivel lehet valamit állítani. A helyes módszertan, megfelelő reprezentatív minta illetve a kísérlet többszöri megismétlése garantálja, hogy a kutatás állításai helytállóak. Nyilván az utcán véletlenszerűen leszólítós módszer nem tekinthető kutatásnak, az egy bulvár műsorban talán elmegy, de nem vehető komolyan.
Ami érdekes, hogy a komolyan vehető módszerekkel végzett felmérések mind arra az eredményre jutnak, hogy a tesztalanyok harmada, de inkább fele akármilyen horoszkópot saját magáénak érez. Ha a kutatás módszertanilag helyes, akkor ebből két dologra lehet következtetni:
- ennyire egyformák vagyunk, 2-3 horoszkóppal az emberek túlnyomó többségét le lehet fedni.
- a horoszkópok olyan általános állításokat tartalmaznak, amelyek sok emberre igazak lehetnek, illetve sok ember számára elfogadhatóak.

Lehet, hogy az első lehetőség az igaz, de azért te is érzed, hogy valami nagyon sántít itt. (És akkor nem beszéltünk a konkrét számszerűsíthető kérdésekről, például az ember által önkényesen kitalált csillagjegyek és az ember személyisége/jövője közötti kapcsolat magyarázatáról, ennek a kölcsönhatásnak a leírásáról, stb.)
A végkövetkeztetésem, hogy az asztrológia helyessége sem objektív, számszerűsíthető adatokkal mérésekkel, sem pedig statisztikai adatokkal nincs alátámasztva.

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.